Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

klavirdžija

#76 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by klavirdžija »

Mx wrote:Ja se ipak nebih salio i shvatao olako ovakve izjave. Ko nam garantuje da nam se ovakva situacija ne moze desiti? i da li mi Bosancibosnjaci u jednom takvom scenariju imamo neke b, c, d planove i slicno da se osujete takve namjere? Zar nas istorija nije nicemu naucila iz balkanskih ratova i kako je izbio 1 svjetski rat i sta se iza toga dogadjalo i koga su i kako priznavale kao drzave velike sile te kako je Bosna i Hercegovina okupirana od strane SHS. Srbija i Hrvatska imaju dosta iskustva iz tog vremena: https://hr.wikipedia.org/wiki/Prvi_svjetski_rat
:thumbup:

Izgelda po onoj staroj, isprobanoj "ma neće nas"... S tim da se ovo odnosi i na Srbe i Hrvate, jer bi to vjerovatno bio put u novu katastrofu i za njih. Ko god misli da je "pobjedio" u prošlom ratu je podobar debil.
jefferson

#77 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

Connaisseur Karlin wrote:
jefferson wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa citaj,ne branim ti,ali ako je tebi mjesenca doza da te neko podjseti da je neko u doticnom zurnalu politicki drek ,meni je to presmijesno :-) :lol: :) svi poliicari su g****, ne iskljjucivo britanski :)

uopste ne izbjegavam cinjenicu da su politicari vecinom nemorlani,ne eticki orijnetirani,ali bi trebala postojati nekakva granica ,jer istim pisanjem se postize panika i strah u javnosti :) ali poenta je: autori clanaka imaju pozadinu i podrsku,i placeni su da pisu takve clanke

ne razumijem,zasto ti smeta moje negativan stav pream FA i slicnim politickim semcarskim izdanjima :)
Uopste mi ne smeta tvoj stav. Smeta mi ovaj pristup kakos e mora objavljivati samo ono sto ja smatram moralno ili eticki. Bilo to moralno ili eticki, stvarnost je takva, a mnogi ljudi ne znaju za britansku politiku u BiH. Ovaj casopis nije namjenjen BH sirokim masama.
Toliko je los da ga opet citas, ali eto kao ne placas ga. To je kao razlika. How yes no.
ja sam ga procitala nakon otvaranja teme :) da vidim ,sto se desava,u cemu je frka :D citam kad odem u Barnes u Noble,ali rlano,citam avio posloven magazine iz UK i EU :-D

pa pisanje o stvarnosti apsolutno ne izbjegavam,ali pisanje o cijepanju drzave nema veze sa ralnosti i pogledom britanskog akademika :)

ne mozes reci da caspois nije najmenjen sirokim BiH masama,jer isti se ne prodaje u stampanom izdanju,ali elektronsko izdanje je pristupacno,a drugo,ja sam isti clanak procitala dzaba iz grckog FA :D vidisa da FA ima evropsko trziste,iako je iskljucivo americki prozivod :)
Da, posto svi znamo da pokusaj cijepanja BiH uvijek bila apstrakcija i to niko nikad nije pokusao.
jefferson

#78 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

klavirdžija wrote:
Mx wrote:Ja se ipak nebih salio i shvatao olako ovakve izjave. Ko nam garantuje da nam se ovakva situacija ne moze desiti? i da li mi Bosancibosnjaci u jednom takvom scenariju imamo neke b, c, d planove i slicno da se osujete takve namjere? Zar nas istorija nije nicemu naucila iz balkanskih ratova i kako je izbio 1 svjetski rat i sta se iza toga dogadjalo i koga su i kako priznavale kao drzave velike sile te kako je Bosna i Hercegovina okupirana od strane SHS. Srbija i Hrvatska imaju dosta iskustva iz tog vremena: https://hr.wikipedia.org/wiki/Prvi_svjetski_rat

Izgelda po onoj staroj, isprobanoj "ma neće nas"... S tim da se ovo odnosi i na Srbe i Hrvate, jer bi to vjerovatno bio put u novu katastrofu i za njih. Ko god misli da je "pobjedio" u prošlom ratu je podobar debil.
To je ono sto sam govorio. Kada neko kao ovaj tip napise ovakav claak, ja hocu da ga FA objavi!
Connaisseur Karlin

#79 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Connaisseur Karlin »

jefferson wrote:
jefferson wrote:
Uopste mi ne smeta tvoj stav. Smeta mi ovaj pristup kakos e mora objavljivati samo ono sto ja smatram moralno ili eticki. Bilo to moralno ili eticki, stvarnost je takva, a mnogi ljudi ne znaju za britansku politiku u BiH. Ovaj casopis nije namjenjen BH sirokim masama.
Toliko je los da ga opet citas, ali eto kao ne placas ga. To je kao razlika. How yes no.
ja sam ga procitala nakon otvaranja teme :) da vidim ,sto se desava,u cemu je frka :D citam kad odem u Barnes u Noble,ali rlano,citam avio posloven magazine iz UK i EU :-D

pa pisanje o stvarnosti apsolutno ne izbjegavam,ali pisanje o cijepanju drzave nema veze sa ralnosti i pogledom britanskog akademika :)

ne mozes reci da caspois nije najmenjen sirokim BiH masama,jer isti se ne prodaje u stampanom izdanju,ali elektronsko izdanje je pristupacno,a drugo,ja sam isti clanak procitala dzaba iz grckog FA :D vidisa da FA ima evropsko trziste,iako je iskljucivo americki prozivod :)
Da, posto svi znamo da pokusaj cijepanja BiH uvijek bila apstrakcija i to niko nikad nije pokusao.
zelis reci da je plan britanca moguc :-) pa nije ovo jedini plan kojim se crtaju nove granice BiH ,ovo je samo jedna od losijih verzija :)

kao da narod u BiH nije svijestan toga i bez FA clanka :roll:

uostalom,konstano se spominje cijepanje drzave kao jedinog rijesenaj problema,jer je nekome to u interesu,a ne jer ce zaista istim putem biti problem rijesen,i to opet,nije neka novost BiH pucanstvu :)
klavirdžija

#80 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by klavirdžija »

jefferson wrote:
klavirdžija wrote:

To je ono sto sam govorio. Kada neko kao ovaj tip napise ovakav claak, ja hocu da ga FA objavi!
Naravno. S tim da treba znati da FA nije nimalo ni naivna, ni beznačajna "žvrljotina" na kakve smo mi ovdje nažalost navikli.
Connaisseur Karlin

#83 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

klavirdžija wrote:Jok, eto ti si.
pa vama ni 25 godina nije pomoglo da skontate do objave FA clanka :oops:
Mx

#84 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Mx »

klavirdžija wrote:Jok, eto ti si.
pa vama ni 25 godina nije pomoglo da skontate do objave FA clanka :oops:
Skontali smo prije 25 godina kao i dan danas iz BH lokalnih izvora srba, hrvata i nekih dijelova kvazi Bosnjakabosanaca kao i iz Srbije i Hrvatske. Ali ovo sada dolazi iz vanjskih globalnih izvora MZ kao probni balon da bi vidjeli sta ce se desavati nakon toga i da li ce takvi prijedlozi gdje i kako proci, znaci pripremanje javnosti na balkanu i svijetu o nekim mogucim buducim dogadjajima.
Acid25

#85 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Acid25 »

Ovaj novinar je ekspert tipa Dževad Galijašević.
Vjerovatno žvače magične pečurke u slobodno vrijeme. Ali to nema smisla jer takvi inače gledaju svoja posla i ne pišu naručene članke koji dižu tenzije. Mora da je nešto teže u pitanju. :?
listopad

#86 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by listopad »

Mene uvijek zacudi naivnost ljudi koji jos uvijek ne vide da se BiH 1990 "razbolila", a od 1992 nalazi na aparatima. Od BiH je ostao samo geografski pojam koji jos mozete naci na kartama. Razbijaci BiH nisu samo SDS, HDZ i danas SNSD nego i vodece bosnjacke stranke. Jedne hoce nemogucu unitarnu BiH, drugi svoju muslimansku kusur drzavicu u kojoj ce vladati neo-begovska elita iz redova SDA. Svaki glas za SDA je glas za raspad BiH i koliko znam, ta stranka jos uvijek uziva najvece povjerenje muslimana u BiH. Sto je najsmjesnije oko mentalnog stanja u kojem se vecina Bosnjaka nalazi je ta vjera u BiH kao metafizicku stvarnost u kojoj mozes vjecno glasovati za jedne te iste stranke koje preko 20 godina opljackase sve zivo i da to nece imati nikakve posljedice po opstanak BiH. Vecina isto tako misli da je MZ duzna ocuvati BiH. :roll:
klavirdžija

#87 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by klavirdžija »

listopad wrote:Mene uvijek zacudi naivnost ljudi koji jos uvijek ne vide da se BiH 1990 "razbolila", a od 1992 nalazi na aparatima. Od BiH je ostao samo geografski pojam koji jos mozete naci na kartama. Razbijaci BiH nisu samo SDS, HDZ i danas SNSD nego i vodece bosnjacke stranke. Jedne hoce nemogucu unitarnu BiH, drugi svoju muslimansku kusur drzavicu u kojoj ce vladati neo-begovska elita iz redova SDA. Svaki glas za SDA je glas za raspad BiH i koliko znam, ta stranka jos uvijek uziva najvece povjerenje muslimana u BiH. Sto je najsmjesnije oko mentalnog stanja u kojem se vecina Bosnjaka nalazi je ta vjera u BiH kao metafizicku stvarnost u kojoj mozes vjecno glasovati za jedne te iste stranke koje preko 20 godina opljackase sve zivo i da to nece imati nikakve posljedice po opstanak BiH. Vecina isto tako misli da je MZ duzna ocuvati BiH. :roll:
To je to.

Članak spominje jednu činjenicu koju bi izgleda svi da zaborave. 20 godina. 20 dugih godina stranci pokušavaju unormaliti nas, pa nisu daleko stigli. Sljedećih 20 sigurno neće potrošiti uludo, tako da su sve, baš sve opcije u igri.
tandmand

#88 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by tandmand »

klavirdžija wrote:
listopad wrote:Mene uvijek zacudi naivnost ljudi koji jos uvijek ne vide da se BiH 1990 "razbolila", a od 1992 nalazi na aparatima. Od BiH je ostao samo geografski pojam koji jos mozete naci na kartama. Razbijaci BiH nisu samo SDS, HDZ i danas SNSD nego i vodece bosnjacke stranke. Jedne hoce nemogucu unitarnu BiH, drugi svoju muslimansku kusur drzavicu u kojoj ce vladati neo-begovska elita iz redova SDA. Svaki glas za SDA je glas za raspad BiH i koliko znam, ta stranka jos uvijek uziva najvece povjerenje muslimana u BiH. Sto je najsmjesnije oko mentalnog stanja u kojem se vecina Bosnjaka nalazi je ta vjera u BiH kao metafizicku stvarnost u kojoj mozes vjecno glasovati za jedne te iste stranke koje preko 20 godina opljackase sve zivo i da to nece imati nikakve posljedice po opstanak BiH. Vecina isto tako misli da je MZ duzna ocuvati BiH. :roll:
To je to.

Članak spominje jednu činjenicu koju bi izgleda svi da zaborave. 20 godina. 20 dugih godina stranci pokušavaju unormaliti nas, pa nisu daleko stigli. Sljedećih 20 sigurno neće potrošiti uludo, tako da su sve, baš sve opcije u igri.
Takozvanoj MZ, je isplativije se baviti ovakvom BiH kakva jeste, pokušati je napraviti progresivnijom nego ići na neka ala Franjo "salveta rješenja". Nije više `92. Sada su sva zbivanja dio globalnih. Cijepanjem BiH, na granicama EU bi imali Siriju 2. Poželili se Ujgura, Uzbeka i ostalih sirijskih internacionalaca? Da li to želi Evropa, radikalizaciju Bošnjaka? Da li to želi prije svega Hrvatska? Da citiram Kolindu "dovoljan je jedan radikal", "Hrvatska ima dugu granicu sa BiH". Što se više Bošnjaci budu pokušavali sabiti u geto, to će biti radikalniji.
Connaisseur Karlin

#89 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

utipkh u Google :Dysfunction in the Balkans Bosnia

dobih :D

http://www.newstatesman.com/world/2016/ ... alkan-wars

isti clanak prije 6 mjeeseci :D

6 JUNE 2016
The next Balkan wars

Europe is facing a new, potentially violent crisis as territorial and ethnic tensions reignite in the troubled south-east of the continent.

BY TIMOTHY LESS
Any new Balkan conflict would draw in a wider cast of players. Russia would not sit by and let others determine the outcome of events; too much is at stake. The plight of Muslim Bosniaks and Albanians would draw in foreign jihadists, as happened in the wars of the 1990s – only in much greater numbers, given the upsurge in Islamism in Europe and the Middle East.

Meanwhile, several EU states would struggle to avoid entanglement. Croatia, which has recently adopted a more nationalist posture, would inevitably intervene in Bosnia on behalf of the Croat population. Bulgaria and Greece would take a keen interest in the fate of rump Macedonia after the departure of the Albanians.

All this leads to a sobering conclusion. As the EU loses its dominance in the Balkans, so the region’s unresolved nationalisms are returning to the surface on a bed of popular discontent. The Balkans have the potential to blow their problems back into Europe, entangling the EU in a new, potentially violent regional crisis. This may not happen tomorrow but, as the EU’s influence wanes, the day of reckoning draws ever closer.

Ideally, the EU would avert this possibility by fixing its internal problems, reviving the goal of enlargement and stabilising the region by means of integration, as has long been the plan. Yet, as matters stand, that looks like wishful thinking.

Timothy Less is the director of the Nova Europa political risk consultancy
Connaisseur Karlin

#90 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

dzaba clanak na Nova Evropa ,a koji je postiran i modificiran u FA :

http://www.novaeuropa.co.uk/the-end-of- ... lav-settle

http://www.novaeuropa.co.uk/

http://www.coggs.polis.cam.ac.uk/directory/tim-less
Key Publications

European Disintegration Studies (with Prof. Brendan Simms), New Statesman (forthcoming)
‘Do Putin's Policies Threaten European Stability?’ Public debate, Danube Institute, Budapest, March 2015,
‘Ukraine and Its Neighbours’, Conference paper delivered at the 8th Europe-Ukraine Forum, Łódź, Poland, February 2015
‘Britain and the EU’, Public Lecture at the Faculty of Law, University of West Bohemia, Plzen, Czech Republic, November 2014
Bosnia: A Crisis of Disintegration’, conference paper delivered before the Central and East European International Studies Association, University of Babeş-Bolyai Romania, June 2014
Connaisseur Karlin

#91 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

infomracija za BiH pucnastvo na domacem jeziku ;-)

http://www.sos.ba/izvjestaji.html
NOVI ANALITIČKI IZVJEŠTAJ: Bosna i Hercegovina na prekretnici u 2016. godini

© 2015 SOS Udruženje za društvena dešavanja PREUZMITE IZVJEŠTAJ
SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina, 9.6.2016 – Bosna i Hercegovina se u potpunosti izgubila u procesu tranzicije od postkonfliktnog u moderno demokratsko društvo, kaže se u novom izvještaju koji je analitička organizacija Social Overview Service, SOS, objavila na okruglom stolu koji je održan u četvrtak u Sarajevu.

Ovaj izvještaj analizira ključne političke, ekonomske i socijalne trendove u proteklih nekoliko godina kao i posljednja dešavanja i napore zapadnih diplomata koji još uvijek pokušavaju da prevaziđu lokalne političke obstrukcije i pomognu kako bi se BiH vratila na put ka EU. Ovaj izvještaj također analizira trenutni status i protekle rezultate nove EU inicijative za BiH, i nudi konkretne preporuke domaćim i stranim akterima kako da prevaziđu ovu krizu.

„Kompleksni, multi-dimenzionalni politički sukobi, koji su rasli godinama, blokiraju proces donošenja odluka, koji se sada ne može dogovoriti čak ni oko najpotrebnijih akcija, odluka i reformi. Politički i upravljački sistem BiH se suštinski urušio, dok je klijentelizam metastazirao na sve javne ustanove i službe,“ kaže Srećko Latal, glavni autor izvještaja i direktor analitičke organizacije SOS.

BiH političke elite su održavale javnu potrošnju i kupovale društveni mir kroz povećanje komercijalnog zaduživanja. No, ovaj neodrživi model čini se da dostiže svoje granice tokom 2016. godine, pošto komercijalno zaduživanje sada nije u stanju da popuni budžetske deficite koji rastu na gotovo svim administrativnim nivoima. U isto vrijeme, većina vlada, zdravstvenih, obrazovnih, pravnih i ostalih sistema u BiH nisu u stanju ponuditi čak ni minimum servisa građanima, kaže se u izvještaju.

Slom tzv. građanskih i multietničkih stranaka znači da će nacionalne stranke biti dominantne i u godinama koje dolaze, ali zbog rastućih razlike, netrpeljivosti i nepovjerenja između njihovih lidera nije jasno da li i kada će ovaj politički sistem biti u stanju uspostaviti funkcionalnu upravu.

Političke podjele i ekonomski i socijalni problemi su doveli do sve veće polarizacije lokalnih zajednica, dok većina civilnog društva, medija, intelektualaca, pa čak i građana ostaju letargični ili pokušavaju da se prilagode sistemu umjesto da ga mijenjaju.
U međuvremenu, EU je ponovno uspjela potkopati vlastite inicijative u BiH. Kako situacija u BiH nastavlja da se pogoršava EU i SAD trebaju odlučiti da li je za njih skuplje da ignorišu sve dublju krizu i puste je da se razvija bez kontrole sa svim mogućim posljedicama do kojih to može dovesti, ili da li im je jeftinije i sigurnije naći novu odlučnost za oživljavanje postojećih inicijativa EU za BiH.

„Bez aktivnijeg i pozitivnijeg angažmana svih segmenata BiH društva, koji bi se fokusirali na kompromise umjesto na uskogrude lične, političke ili etničke interese, BiH ima male šanse da preživi,“ kaže Latal.
:)
Kejn

#92 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Kejn »

Britanska ambasada demantovala ovo piskaralo. Izgleda se radi o plaćenom tekstu kojeg je naručio Srpski lobi iz RS-a i Republike Srbije. Ovo će ispast skoro i kao ovaj "poziv" Dodiku da prisustvuje Inauguaraciji Trumpa. Plaćeni P.R. potezi oliti prdež u prazno.

Spajaj teme i ključaj. :sax:
seln

#93 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by seln »

Ljudi moji, kako se neki polni organi ovlaze na lajanje bilo kojeg avlijanera protiv Bosne, to je za ne vjerovati...
sta ces, nisu mogli oruzanom silom, pa sada pokusavaju mantrama.
tandmand

#94 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by tandmand »

Evo i nama Bošnjacima bi velikodušno ostavili teritoriju za koju Božo Ljubić često insistira da bude Distrikt Sarajevo. Na kraju bi spalo na opštinu Centar ....
Less objasnio kakve podjele predlaže za BiH

Mir na Balkanu može se održati jedino priznavanjem realnosti, a to su želje Srba u Republici Srpskoj za stvaranjem svojevrsne unije sa Srbijom i jačih veza Hrvata u BiH s Hrvatskom, rekao je Timothy Less, direktor agencije Nova Europa iz Cambridgea u intervjuu za N1.

Less je i autor kontroverznog teksta objavljenog u američkom magazinu Foreign Affairs, u kojem se govori o nepohodnosti stvaranja "velike Srbije, Albanije i Hrvatske".

Na pitanje je li izvjesno da će biti raspisan referendum o neovisnosti Republike Srpske, Less je odgovorio: "Poenta onoga što sam napisao u članku jeste da to treba biti postupan proces. Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju biti naovisna država, niti mislim da većina Srba žudi za neovisnom državom, kao krajnjim političkim ciljem. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka Bosne i Hercegovina, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutarnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje Bosne i Hercegovine".

"U praksi, Republika Srpska nije u stanju opstati kao entitet, već bi trebala postati autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom. Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao biti da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. No, o tome trebaju odlučiti ljudi na terenu, a ne ja", objasniuo je Less.

Na pitanje zar ne misli da bi nove podjele dovele do novih ratnih sukoba na ovim prostorima je kazao: "To je moj strah i zato sam i napisao ovaj članak. Ali tu nema nikakvih novih podjela. Te podjele postoje još od raspada bivše Jugoslavije. U članku pretpostavljam da traganje za podjelama zapravo održava mir kao krajnji cilj, o kojem bi svi trebali voditi računa".

Less je u govorio i o tome što je "namijenio" Bošnjacima u BiH.

"Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao neovisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS s bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebali o tome raspravljati", rekao je Less o tome što bi bilo s Bošnjacima.
dobojlija81

#95 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by dobojlija81 »

ova ce bogami istanjit jagodice i dobit hemeroide viseći na forumu
prije je bila zabavna,sad već za žaliti :-)
Zgoljo

#96 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by Zgoljo »

Bosna i Hercegovina se ne moze unistiti i nikad se nece podijeliti,sto se prije svi ti koji sanjaju okane corava posla to prije se mozemo okrenuti izgradnji normalne zemlje.
Jer mozemo mi pricati sta hocemo ali ta stvar,ta stalna teznja i nada da ce BiH nestati,uz konkretne opstrukcije,glavna je kocnica normalizacije stanja u BiH ali i na citavom Balkanu.

2 miliona Bosnjaka ce braniti Bosnu i Hercegovinu uvijek i do zadnjeg covjeka+ par stotina hiljada ostalih bh patriota.
Moze sad bilo ko odluciti i nacrtati mape ali na kraju balade neko mora doci tu,na teren,da to provede.

Jedini nacin da uniste BiH je da fizicki eliminisu ova 2 miliona i kusur ljudi.Mislim da to ne mogu i kao sto vec napisah bolje bi im bilo da se okane corava posla,bolje ce biti i njima i nama.
ljevoruki

#97 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by ljevoruki »

tandmand wrote: "Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao neovisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi RS s bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebali o tome raspravljati", rekao je Less o tome što bi bilo s Bošnjacima.
Pa hajmo pricati o ovome na ovim osnovama.
Prijedor, Brcko,Srebrenica..... pa da vidimo kako ta nova "srpska" pokrajina izgleda i funkcionira.
General War

#98 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by General War »

klavirdžija wrote:
To je to.

Niko ne pokusava nas unormalit od 2006 godine, inace do tada je sve islo prilicno dobro.
jefferson

#99 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by jefferson »

General War wrote:
klavirdžija wrote:
To je to.

Niko ne pokusava nas unormalit od 2006 godine, inace do tada je sve islo prilicno dobro.
Tako nekako, kada je Hare dosao iz turske da nas spasi, pa kada je sve ukakio otisao nazad.
hAZNADAR

#100 Re: Foreign Affairs: BiH treba mirno podijeliti između Hrvatske i Srbije. Probni balon?

Post by hAZNADAR »

Etnicka zaokruzivanja drzava nije tabu tema. To bolje u nasim krajevima funkcionise od multinacionalnih zajednica.
Problem su samo teritorije, odnosno zahtjevi.
Nekad se to postize ratom a nekad mirno kompromisom.

Ako uzmemo opciju da Srbija i Hrvatska mirno dobija dijelove BiH - moraju i sami nesto ponuditi.

U prijevodu - i pravno i realno - cijepanje BiH je moguce samo uz prekrajanje granica i susjednih drzava.
RS ne moze otici dzaba iz BiH - recimo Sandzak da ode Bosnjackoj drzavi.

Hrvatska?
Post Reply