Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

cyprus

#76 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by cyprus »

Kruler wrote:S izuzetkom slanja poruka MZ. Mislim, ozbiljno, nakon svega stvarno se čudim se da postoji bilo ko u BiH ko očekuje nešto od tzv. "međunarodne zajednice". Zapravo, da li to nešto što se zove "međunarodna zajednica" uopšte postoji? Ako postoji, koja joj je adresa?
Međunarodna zajednica je jedan od ključnih faktora nastanka i postojanja, ne samo Bosne i Hercegovine, nego i većine nezavisnih država svijeta, ali Bosne i Hercegovine posebno, jer je sistem koji ovdje postoji od Dejtona do danas kreiran od strane međunarodne zajednice, a jednim značajnim dijelom se i održava zahvaljujući međunarodnoj zajednici... Eh sad, šta je međunarodna zajednica? Ako očekuješ neko monolitno tijelo sa jasnom politikom i straukturom upravljanja, onda očito nije ništa... Jer međunarodna zajednica je zapravo zbir dosta različitih interesa, stavova, mišljenja, trendova, koncepata, uticaja, nivoa moći itd.

Ali tačno je da ne možemo očekivati od međunarodne zajednice da nam napravi normalnu državu... To je zadatak za nas Bosance i Hercegovce...
radostan dan

#77 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

lucifer, juče oko 13.45...

Image
Hadzi Lojo

#78 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Hadzi Lojo »

Biti ili ne biti....!
Vratili smo historijski i jedini istinski naziv, sve ostalo je ciganija! (izvinjavam se Romima oni imaju vise samopostovanja nego mnogi Bosnjaci ovdje)
radostan dan

#79 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

lojo, idi na onu drugu temu i bavi se botanikom, pusti nas da se zajebavamo ovdje... :D
hAZNADAR

#80 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:citajuci ovaj forum cojk moze doci samo do jednog zakljucka

srbi i hrvati su jednolicna masa, klonovi ... svi isto misle, isto se ponasaju, i zasto tako razmisljaju, i jos vise, znaju forumasi kako bi se ponasali u nekoj hipotetickoj situaciji, ono bar 90% ljudi :-)

za razliku od forumskog pucanstva, gdje se 3 forumasa ne mogu sloziti oko jedne sitnice :P
Citajuci tvoje zakljucke - cojk samo moze zakljuciti da ili ne znas da citas ili ti je mrsko.

Srbe i Hrvate malo ko poistovjecuje po ovom pitanju. Hrvati, barem po mom iskustvu nemaju generalan stav po pitanju porijekla Bosnjaka a i oni koji misle da smo potruceni Hrvati - time nisu optereceni niti im to igra veliku ulogu. A i oni su na udaru kao pokatoliceni Srbi.

Kod Srba je cijela stvar drugacija i tu se vec radi o kolektivnoj svijesti, opcem standardu,.- i dijagnozi buduci da nema dana da se ne spomenu srpski korijeni, bijeg od istine,.. i da je to alfa i omega, default,.. u poimanju Bosnjaka.
A zasto je to tako - zato sto se ta ideologija vise od 100 god pumpa od skolstva, historiografije,.. pa nadalje. Tradicija takoreci. Srpska nacionalna misao, ideja, srpski nacionalni identitet, opcenito nacionalizam je u vremenu nacionalromantizma kada je taj proces poceo - zacet na pogresnoj bazi, pogresnim temeljima i lazima. Sto je najsmjesnije u svemu ovome - dostupne su knjige, izvori poput Nacertanija, zakljucaka prvih sastanaka SANU,.. gdje stoji i jasan plan kako proturiti pricu o pokatolicenim ili potrucenim Srbima. Ali inercija je inercija.
hAZNADAR

#81 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by hAZNADAR »

cyprus wrote:

srbi i hrvati su jednolicna masa, klonovi ... svi isto misle, isto se ponasaju, i zasto tako razmisljaju, i jos vise, znaju forumasi kako bi se ponasali u nekoj hipotetickoj situaciji, ono bar 90% ljudi :-)

za razliku od forumskog pucanstva, gdje se 3 forumasa ne mogu sloziti oko jedne sitnice :P
:thumbup:

To je dio one mantre - "vi'te kako su oni složni, a mi jadni razjedinjeni" :mrgreen:
Sta drugo dodati nego hjeljp boznia pliiz, i pricu o prelivodama,...

Lijepo je vidjeti javne humaniste i kosmopolite kada se malo zagrebu po povrsini.
cyprus

#82 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by cyprus »

Jebi me, ali baš ne kontam šta si htio reći... Da ti nije prethodnog posta gdje odgovaraš uglavnomja, ja čak ne bih bio siguran dal se slažeš ili ne sa ovim što sam napisao... Sad ovako mogu jedino pretpostaviti da se ne slažeš, ali šta si hOtio reći, pojma nemam :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#83 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by _BataZiv_0809 »

Frojd u meni uvijek zaigra kad citam našeg skandinavskog svaštologa.

Nikad ne propusti napisati "velike kite" kad opisuje lafo stereotipnu sliku o glupim bosancima.
BHCluster

#84 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by BHCluster »

Kolinda wrote:Ne znam jeli postoji primjer i BH da se jedan Hrvat izjasnio kao nešto drugo da bi sjeo u fotelju na bilo kom nivou vlasti ,primjera kod Bošnjaka je na svakom koraku ,kod Srba znam za primjer Emila Vlajkija koji je postao odjednom Hrvat ( možda i je stvarno ali sumnjam ).
Kakav karakter čovjeka moraš biti da ćeš izbrisati svoje porijeklo i nacion.pripadnost samo da bi npr.bio vjećnik u općini za 400KM mjesečne plaće .
Image
arzuhal

#85 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by arzuhal »

Pa naravno da je državljanstvo bilo "Jugosloven", važnije je to ispod, narodnost :mrgreen:
cyprus

#86 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by cyprus »

Zašto bi se Hrvat izjasnio nekako drugačije, kad je to najprofitabilnije izjašnjavanje u Bosni i Hercegovini? :-D
pirmin

#87 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by pirmin »

Ja se samo nadam da ce se za koju deceniju pojam nacije pokazati kao istrosen i time poslan u arhive ljudskog postojanja.
Jos kad bi se tome dodali tzv. "patriotizam" i "religija" mojoj satisfakciji ne bi bilo kraja. 8-)
BHCluster

#88 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by BHCluster »

arzuhal wrote:Pa naravno da je državljanstvo bilo "Jugosloven", važnije je to ispod, narodnost :mrgreen:
A i ћирилицом se potpisivao. :mrgreen:
BHCluster

#89 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by BHCluster »

pirmin wrote:Ja se samo nadam da ce se za koju deceniju pojam nacije pokazati kao istrosen i time poslan u arhive ljudskog postojanja.
Jos kad bi se tome dodali tzv. "patriotizam" i "religija" mojoj satisfakciji ne bi bilo kraja. 8-)
Jasta ce...
radostan dan

#90 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

pirmin wrote:Ja se samo nadam da ce se za koju deceniju pojam nacije pokazati kao istrosen i time poslan u arhive ljudskog postojanja.
naprotiv, doći će do revitalizacije istog...vraćamo se negdje u 1955., što i nije loše...u smiisslu - imamo još 15-16 godina fore, ili ovom tempom - tri, četri... :D
uglavnomja

#91 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by uglavnomja »

hAZNADAR wrote:

Citajuci tvoje zakljucke - cojk samo moze zakljuciti da ili ne znas da citas ili ti je mrsko.

Srbe i Hrvate malo ko poistovjecuje po ovom pitanju. Hrvati, barem po mom iskustvu nemaju generalan stav po pitanju porijekla Bosnjaka a i oni koji misle da smo potruceni Hrvati - time nisu optereceni niti im to igra veliku ulogu. A i oni su na udaru kao pokatoliceni Srbi.

Kod Srba je cijela stvar drugacija i tu se vec radi o kolektivnoj svijesti, opcem standardu,.- i dijagnozi buduci da nema dana da se ne spomenu srpski korijeni, bijeg od istine,.. i da je to alfa i omega, default,.. u poimanju Bosnjaka.
A zasto je to tako - zato sto se ta ideologija vise od 100 god pumpa od skolstva, historiografije,.. pa nadalje. Tradicija takoreci. Srpska nacionalna misao, ideja, srpski nacionalni identitet, opcenito nacionalizam je u vremenu nacionalromantizma kada je taj proces poceo - zacet na pogresnoj bazi, pogresnim temeljima i lazima. Sto je najsmjesnije u svemu ovome - dostupne su knjige, izvori poput Nacertanija, zakljucaka prvih sastanaka SANU,.. gdje stoji i jasan plan kako proturiti pricu o pokatolicenim ili potrucenim Srbima. Ali inercija je inercija.
:-)

mozda nije najpreciznije napisano, ali vecina raje je shvatila

nisu srbi i hrvati isti. kao sto nisu ni amerikanci ni svabe ni kinezi ...
a nisu ni tema mog posta. tema su forumolozi :D sveznalice
po forumskom misljenju svi su srbi isti i svi su hrvati isti, monolitne mase, bez izuzetaka, osim statisticke greske, tipa zene u crnom ... :-) i dezurni psiholozi znaju, kao prorocice, kako bi se ponasala dva naroda kad bi nesto kao veliko uradili bosnjaci

a bosnjaci - nulti faktor izvan avlije. i boli prosjecnog zaposlenog zagrebanca ili beogradjana neka stvar kako se bosnjaci izjasnjavaju.
tim se stvarima bave samo oni bez svog zivota ili koji zaradjuju pare na dizanju tenzija.
hAZNADAR

#92 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by hAZNADAR »

uglavnomja wrote:
a bosnjaci - nulti faktor izvan avlije. i boli prosjecnog zaposlenog zagrebanca ili beogradjana neka stvar kako se bosnjaci izjasnjavaju.
tim se stvarima bave samo oni bez svog zivota ili koji zaradjuju pare na dizanju tenzija.
Naravno da Bosnjaci ne zauzimaju mnogo prostora u svakodnevici kod drugih.
Ali kada se spomenu, ili kada se sami jave po bilo kojem pitanju - imas sta cuti. Ista matrica.

A u BiH, tacnije u Banjaluci su Bosnjaci malo vise aktuelni i samim tim malo vise cujes tu matricu o porijeklu.
A to je drug moj nista drugo no jedan vid nacizma. Nadji uostalom sam bolji termin za ideologiju gdje se cijeli narod etiketira kroz genetsku prizmu, urodjene nasljedne karakteristike.
Mx

#93 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Mx »

L u c i f e r wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
L u c i f e r wrote:Da li bi smo se mi Bosnjaci konacno kutarisali belaja izjasnivsi se kao Srbi ili Hrvati?

Ne predlazem i ne tvrdim nego otvaram diskusiju za tabirenje.

Nasi koji odu vani svakako se ubrzo presaltaju, za koju deceniju dvije. Ako ne oni njihova djeca 100%.
Sta je ta nacija i vrijedi li borbe?
Zasto je bolje biti x nacije nego y nacije?
Da li su BHS nacije stvar inata, jer svi govorimo istim u 5 deka jezikom i strancima smo svi isti?
Da li su nacije na ovim prostorima samo sjene religijske pripadnosti i sta je to donijelo hajra?

I tako... :komi:
Ja sam tebe smatrao ozbiljnim forumašem tako da ću ovo smatrati kao sarkazam. :mrgreen:
Ha jbg, sta fali malo sve sagledati iz raznih uglova.
Najvise grijesi onaj ko je siguran da je u pravu.
Kada nista ne fali onda okreni plocu pa neka se narod Srbi i narod Hrvati izjasnjavaju nacionalno kao Bosnaci i Hercegovci?
Ti mjesto da uzmes njih za primjer uzeo se perfidno i pokvareno Bosnjake da se nacionalno izrazavaju kao Srbi i Hrvati? Bas si pravi magarac koji bi na taj nacin ostavio Bosnjakebosance bez drzave i teritorije i utopio ih u prosirenu Srbiju i Hrvatsku :evil:
Hamolj

#94 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by Hamolj »

Sad će nama ustaše, prikrivene pod plaštom bosanstva reći kako bi sve probleme riješili kad bi počeli glasati za ADZ.
L u c i f e r

#95 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by L u c i f e r »

Mx wrote: Kada nista ne fali onda okreni plocu pa neka se narod Srbi i narod Hrvati izjasnjavaju nacionalno kao Bosnaci i Hercegovci?
Ti mjesto da uzmes njih za primjer uzeo se perfidno i pokvareno Bosnjake da se nacionalno izrazavaju kao Srbi i Hrvati? Bas si pravi magarac koji bi na taj nacin ostavio Bosnjakebosance bez drzave i teritorije i utopio ih u prosirenu Srbiju i Hrvatsku :evil:
Ali, mi smo najmalobrojniji i najslabiji.

Šta fali ako se i asimiliramo u susjedne nacije?

Ljudi ko ljudi... :zoka:
cyprus

#96 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by cyprus »

Neki su toliko vispreni da ne kontaju da ih frajer iz njihovog vlastitog tabora trola :mrgreen:
radostan dan

#97 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

Ne trola uopste...ušo u bilju, nije računo da će bilja iz njega.
Pao bajazit, da ne padne lucifer, aj ne jebi ale...
GeeTnT

#98 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by GeeTnT »

Vrlo je tesko naci Bosnjaka budalu koji ce druge bosnjake nagovarat na kojekakve asimilacije....naravno, osim ako nije djikan sa fesom dok je na forumu.
Ehh, sad...druga je stvar sto jedan takav misli da je ubijedio nas sve, a pogotovo svoj tor...

Pa ljudi moji jeli stvarno neko misli da bi pitanje koje je Lucifer postavio u svom prvom postu zainteresovalo Bosnjake?

:lol: :lol: jbt...
Last edited by GeeTnT on 08/12/2016 17:09, edited 1 time in total.
radostan dan

#99 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by radostan dan »

Polako, polako, ima bilja, zakucace i tebi jedna...
GeeTnT

#100 Re: Pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti

Post by GeeTnT »

radostan dan wrote:Polako, polako, ima bilja, zakucace i tebi jedna...
..a pazi ovo "pragmaticna promjena nacionalne pripadnosti" hahah i onda....alooo Bosnjaci, a sta mislite da se mi ....onako..
Post Reply