Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

izgubljena dusa

#76 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by izgubljena dusa »

jos ce puno vode proteci da se prethodna zemlja (drustvo) bar malo zaboravi

Narocito kad je privreda u pitanju. Bile velike tvornice koje su zaposljavale na hiljade ljudi i imale snage da izvoze.
Sada privredu cine mala i srednja preduzeca, zaposljavaju plafon 10 ljudi i ne mogu ni priviriti na ino trziste. Mrljaju nesto po lokalnom trzisti...i eto...
Da ne kazem, kako su sada znacajni privredni subjekti u zemlji ustvari malo veci granapi.... fabrika ni na mapi....

Sta mislis koliko SCC-a treba da se ispuni obecanje od 100.000 novozaposlenih :roll:
prog321

#77 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by prog321 »

Danas je bolje.
Pogledajte koliko i kakvih auta na ulici danas a koliko tad.
Koliko domacinstava ima telefon, toplu vodu, asfalt u svakoj ulici a koliko tada.
Naravno da su centri vecih gradova tad imali vise ali to je manjina. Vecem broju stanovnika danas je bolje. Samo nije u nasoj naravi to i priznati. :-D
palermo

#78 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

izgubljena dusa wrote:jos ce puno vode proteci da se prethodna zemlja (drustvo) bar malo zaboravi

Narocito kad je privreda u pitanju. Bile velike tvornice koje su zaposljavale na hiljade ljudi i imale snage da izvoze.
Sada privredu cine mala i srednja preduzeca, zaposljavaju plafon 10 ljudi i ne mogu ni priviriti na ino trziste. Mrljaju nesto po lokalnom trzisti...i eto...
Da ne kazem, kako su sada znacajni privredni subjekti u zemlji ustvari malo veci granapi.... fabrika ni na mapi....

Sta mislis koliko SCC-a treba da se ispuni obecanje od 100.000 novozaposlenih :roll:
Nije uopšte poenta u tome da li je bilo bolje ili nije bilo. U principu svatko ima svoij odgovor koji uglavnom dolazi iz ličnog iskustva (govorim o onima koji su živjeli u tom vremenu i mogu praviti relevatnne usporedbe). Neke su stvari nesumljvo bile bolje, ali su isti tako bile i neodržive. Naprimjer zaposlenost koja je bila produkt ideologije a ne stvarne tržišne utakmice.

Ali ne reagujem ja na to, nego na potrebu otvaranja ovakve teme, sve da je i zlatno bilo, prošlo je. Nema više. Niti će biti ponovno.
A neprestano potenciranje ovakve jugonostalgičarske ili socnostalgičarske priče jednostavno našu svijest drži zarobljenom.
So What!

#79 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by So What! »

I dalje oba sistema posmatrati isključivo kao nijanse sive boje.

Obe države su proizašle iz rata, to jeste oba sistema. Prvi sistem jeste imao težak rat, ali generalno Kraljevina Jugoslavija je bila iznimno infrastukturnp siromašna zemlja, a industrijska revolucija je imala teke neke obrise u toj države.

SFRJ je upravo industrijalizovala zemlju, ali je također prepostavila da će u toj zemlji svi biti jednaki. Da u jednakosti niko neće imati puno, ali neće imati ni malo.

Konkretno Jugoslavija je izgradila fantastičnu mrežu željeznica po nepristupačnom terenu BiH što uključuje mnoštvo msotova, tunela, vijadukta i slično.

S obzirom da je smatrala da SRBiH nikada neće biti zemlja u kojoj će se masovno voziti automobili, pa čak i kada se voze koristili bi se uglavnom za lokalne vožnje.

Samim time autoputevi nisu bili predviđeni za BiH osim gradskog autoputa u Sarajevu i predviđene brze ceste Sarajevo - Zenica.

Nakon rata, stanovništvo poakzuje ustvari da je bilo željno automobila, a ne voza. Jer je svaka kuća uvezla po jedno auto iz Njemačke za bagatelnu cijenu i počela ga voziti.

Na drugoj strani, nova država, tj novi sistem dobio je devastiranu državu sa ionako siromašnom putnom infrastrukturom koja postaje sve više opterećana, pa se novo msistemu i dalje zamjera činjenica da sporo gradi puteve, a intenzitet putnog saobraćaja se stalno povećava.

Moderna BiH je dobila devastiranu državu sa milion i po stanovnika manje i još minimalno milion i po ljudi koji žele napustiti BiH.

Zašto milion i po ljudi želi napustiti BiH, zato što zna za bolje. U Jugoslaviji nakon II svjetskog rata malo je ljudi znalo za bolje, jer je čitava Evropa bila razrušena, a Amerika je bila daleko pa je preostalo jedino ostati i graditi državu. Danas je to nemoguće je ljudi žele "sve i odmah", nea niko vremena čekati da tranzicija prođe.

Za ove nepismene na vlasti, morate shvatiti da su to ljudi produkt prošlog sistema. Mora proći još vremena da dočekamo na vlasti ljude koji su rođeni, odrasli i školavni u modernoj BiH.
vazi

#80 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by vazi »

u modernoj BiH :sad:
Tony Soprano

#81 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Tony Soprano »

dustaban wrote:Ja nisam bio zadovoljan Yugom.
Da si bio clan partije, mogao si voziti Mercedesa ili Kadeta. :D
prog321

#82 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by prog321 »

Realno, komunizam je imao razarajući efekat za društvo. U kojem drugom sistemu fukara može biti gospodin dok god ima partijsku knjižicu? :-D
vazi

#83 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by vazi »

prog321 wrote:Realno, komunizam je imao razarajući efekat za društvo. U kojem drugom sistemu fukara može biti gospodin dok god ima partijsku knjižicu? :-D
jes zivio u taj vakat, mislim jel govoris iz licnog iskustva ?
JThomas

#84 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

a nije bilo ni interneta i pametnih telefona, dok danas ima.
ja71

#85 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by ja71 »

Znači 1. Marta 1992 smo trebali zaokruži NE ?
So What!

#86 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by So What! »

"Pa nije bas tako bilo, ali ako gledamo danasnjicu, masi je bilo bolje. Kuba se nije zaduzivala kao Juga, njihovi emigranti nisu vozili Mercedese kad bi se vracali priko ljeta i tako budili kapitalisticke snove jer se nisu smjeli vracati. Bolji zivot je relativan, ovisi sta volis a jos vise sta si upoznao."

Zanimljiv komentar na Index.hr ispod vijesti o životu na Kubi pod Castrom.
JThomas

#87 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

ja71 wrote:Znači 1. Marta 1992 smo trebali zaokruži NE ?
da se ne pravimo ludi, svi znamo da to više nije bila "ta" jugoslavija...što je presudila i badinterova komisija.
ja71

#88 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by ja71 »

JThomas wrote: da se ne pravimo ludi, svi znamo da to više nije bila "ta" jugoslavija...što je presudila i badinterova komisija.
Čemu onda pitanje iz topica ?
banjaluka078

#89 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by banjaluka078 »

prog321 wrote: U kojem drugom sistemu fukara može biti gospodin dok god ima partijsku knjižicu? :-D
Na primjer u ovom u kojem sad jedva preživljavamo!
JThomas

#90 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

šta mu fali, jasno je na šta se odnosi. jugoslavija se raspala već istupanjem slovenije i hrvatske, i pravno i faktički.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#91 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by _BataZiv_0809 »

Raspad je bio neizbjezan. Ostaje pitanje je li se moglo proci kao Crna Gora.
Edin H.

#92 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Edin H. »

ja71 wrote:Znači 1. Marta 1992 smo trebali zaokruži NE ?
Sta god da si zaokruzio je nebitno, jer je vec pocela nacionalna podela, pa vec su Srbi imali referendum sa nekih 110% :D za ostanak u Jugoslaviji.
Jedino rjesenje je bilo ukidanje nacionalnih stranaka.
JThomas

#93 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

a ko bi ih ukinuo? one u vlasti da ukinu same sebe?
Edin H.

#94 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Edin H. »

JThomas wrote:a ko bi ih ukinuo? one u vlasti da ukinu same sebe?
Pa islo ja na Ustavni sud, koji ih je odobrio.

Mogao se napraviti drugaciji visepartijski system u skladu sa BiH specificnostima, npr. da izvrsni odbori stranaka moraju odrazavati nacionalnu strukturu.
palermo

#95 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

_BataZiv_0809 wrote:Raspad je bio neizbjezan. Ostaje pitanje je li se moglo proci kao Crna Gora.
Opet :?

Ja sve više i više počinjem vjerovati da se ovo namjerno, svjesno i planski istura kao pitanje a sve sa jednim ciljem. Dokazati da je Bosna i Hercegovina jednostavno greška.
palermo

#96 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

Edin H. wrote:

Mogao se napraviti drugaciji visepartijski system u skladu sa BiH specificnostima, npr. da izvrsni odbori stranaka moraju odrazavati nacionalnu strukturu.
Bogati Edine, koliko si ti imao tada godina ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#97 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by _BataZiv_0809 »

Vjeruj u sta hos, sta se to mene tice
JThomas

#98 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by JThomas »

bosanskohercegovačka posebnost je bila da je narod plebiscitarno izabrao nacionalne stranke. nažalost...
Edin H.

#99 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by Edin H. »

palermo wrote:
Edin H. wrote:

Bogati Edine, koliko si ti imao tada godina ?
Dovolno da kazem raji da forsiranje referendum znaci rat, a svi su me u nesto drugo ubjedjivali.
palermo

#100 Re: Ko jos tvrdi da u exYU nije bilo bolje ?

Post by palermo »

Edin H. wrote:
Dovolno da kazem raji da forsiranje referendum znaci rat, a svi su me u nesto drugo ubjedjivali.
Znači, trebali smo reći Ne......odnsono reći Da miloševiću i njegovoj falangi u BiH.

Vidiš, ovo je problem ovih jugonostalgičarskih tema, uvijek se završi na tome da smo mi pogriješili......nisu pogriješili oni koji su pod krinkom odbrane Jugoslavije napali ovu zemlju, nisu pogriješili oni koji su noseći trobojku sa zvijezdom odvodili ljude u logore, nego smo mi pogriješili.......
Post Reply