Koja djelatnost?fragola wrote:Ne znam da li je neko od aktera raspolozen da ozivi ovu temu, ali ja kao poslodavac kod kojeg se radi 5 radnih dana jesam. Elem kod sam su vikendi uvijek slobodni (subota, nedelja). Svi zaposleni, bez obzira na strucnu spremu su u rangu plate 800 - 1200, a i bonusi nisu nepoznanica, za dobre prodajne rezultate. Kazem bez obzira na strucnu spremu jer ovdje se cijeni iskljucivo doprinos i donosenje posla...
Privatni posao od 5 radnih dana?
Moderator: anex
- orinoco
#76 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
-
zekoslav85
#77 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
orinoco wrote:Koja djelatnost?fragola wrote:Ne znam da li je neko od aktera raspolozen da ozivi ovu temu, ali ja kao poslodavac kod kojeg se radi 5 radnih dana jesam. Elem kod sam su vikendi uvijek slobodni (subota, nedelja). Svi zaposleni, bez obzira na strucnu spremu su u rangu plate 800 - 1200, a i bonusi nisu nepoznanica, za dobre prodajne rezultate. Kazem bez obzira na strucnu spremu jer ovdje se cijeni iskljucivo doprinos i donosenje posla...
super ...svaka cast vama na tome..jedan od rijetkih znaci.....
- zavezata-vreca
#78 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Ima masa firmi koja ima radno vrijeme 8-4 vikendi slobodni. Plate od 500-600 za nkv 700-900 za kv radnike i za magistre 1000-2000. Radim u takvoj firmi sve uredno ispostovano praznici neradni regres se isplacuje trinaesta plata bonusi i sl. Takve firme u principu nikad nece objaviti javni konkurs tu se dolazi preporukom na ugovor na odredjeno. Ako se hoce ug. Na neodredjeno to se mora dobro zasluziti. Znanje strucnost i htijenje se cijene u ovakvim firmama
-
fragola
#79 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Vreco, sta je tacno KV radnik - je li to podrazumjeva fakultetsko obrazovanje?
Ja se iskreno ne razumijem u te kvalifikacije, po meni najkvalificiraniji je onaj koji donosi posao bez da ti pomislis na taj posao dok se ne realizira. Izvrsioce vec stecenih poslova je najlakse pronaci. Stvaraoce posla malo teze. Pa oni mogu nemati nikakav fakultet ili imati doktorat, bit ce isto tretirani. Bar u mojoj firmi, za druge ne znam..
Ja se iskreno ne razumijem u te kvalifikacije, po meni najkvalificiraniji je onaj koji donosi posao bez da ti pomislis na taj posao dok se ne realizira. Izvrsioce vec stecenih poslova je najlakse pronaci. Stvaraoce posla malo teze. Pa oni mogu nemati nikakav fakultet ili imati doktorat, bit ce isto tretirani. Bar u mojoj firmi, za druge ne znam..
-
fragola
#80 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
I jos jedno pitanje. Kada kazes ugovor na odredjeno, da li to znaci da te poslodavac odjavi po isteku ugovora pa ponovo prijavi nakon nekog vremena, kako bi se prekinuo kontinuitet? Jer ako si redovno prijavljen u odredjenom periodu (nisam sigurna jesu li to 2 ili 3 godine) ti si automatski na neodredjeno, sta god pisalo u ugovoru.
-
beobasket
#81 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Sve je pitanje koju vrstu posla radis. Jedan kirurg ne moze u po operacije kada mu veker zazvoni da je kraj smjene reci pacijentu, eh druze ja sam gotov za danas a ti sto si rasporen kao vuk tako ti grah pao danas, vidimo se sutra.insomnia78 wrote:I onda kazu na zapadu je samo pidjama i radno odjelo [emoji23][emoji23][emoji23]
Pusti drzavne institucije gdje rade od 9 do 15, ili mozda tek od 10 a jos imaju pauzu od 1,5 sat .
- insomnia78
#82 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Nisu ni kod hirurga sve operacije hitne i oni ne zakazuju termin po sata prije kraja radjog vremena
-
Dogoljubac
#83 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Mene interesuje zasto su u drzavnim i privatnim firmama drugacija pravila,imamo dva zakona za drzavne firme i privatnike ili?
Kod vecine privatnika je normalno da ti se ne placa prekovremeni rad,da imas desetak dana godisnjeg odmora za godinu i to u periodu kad ti godisnji nikako ne treba,normalno je da te prijavi na platu 400 maraka,normalno je da ako ti kolega ode na godisnji ti radis dvije smjene ili dva posla sto se naravno ne plati...sto li bezveze potpisujemo ugovore kad se zaposlimo gdje sve lijepo pise da je radna sedmica pet dana-40 sati,da imas godisnji,praznike,ne do Bog pravo na bolovanje a kad zelis iskoristiti nesto od ovoga ispadnes neradnik,navodno opstruiras poso,ostali nisu vec tri godine imali godisnji a ti hoces cijelu heftu godisnjeg vec poslije dvije godine rada,ma ne trazis ti poso vec hljeba preko pogace,,,jel se ovo desava samo meni ili je kod svih ostalih med i mlijeko?
Kod vecine privatnika je normalno da ti se ne placa prekovremeni rad,da imas desetak dana godisnjeg odmora za godinu i to u periodu kad ti godisnji nikako ne treba,normalno je da te prijavi na platu 400 maraka,normalno je da ako ti kolega ode na godisnji ti radis dvije smjene ili dva posla sto se naravno ne plati...sto li bezveze potpisujemo ugovore kad se zaposlimo gdje sve lijepo pise da je radna sedmica pet dana-40 sati,da imas godisnji,praznike,ne do Bog pravo na bolovanje a kad zelis iskoristiti nesto od ovoga ispadnes neradnik,navodno opstruiras poso,ostali nisu vec tri godine imali godisnji a ti hoces cijelu heftu godisnjeg vec poslije dvije godine rada,ma ne trazis ti poso vec hljeba preko pogace,,,jel se ovo desava samo meni ili je kod svih ostalih med i mlijeko?
- Jimmy McNulty
- Čiča Gliša
#84 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Radim 3 mjeseca vec. Nebitno sta i gdje. 5 do 8 sati dnevno u smjenama i u zavisnosti od posla s tim da sam prvi mjesec imao i dosta dana od 10+ sati dok sef nije poslusao nas radnike i izorganizovao posao. Plata 300, prvi mjesec dobio bonus od 50, drugi od 100 maraka. Treci nista. Slobodan dan još nisam imao u ova 3 mjeseca. Da me kakav debil autom pokupi ucinio bi mi uslugu. Ali radit se mora a i volim kad imam makar nesto. Dao sam tati za rodjendan 50 maraka i bas sam se osjecao ponosno. Njemu bilo zao pa par dana kasnije daje meni i drugu 20 da se počastimo sto smo neke ormare premjestali.
Volim te
Volim te
-
Dogoljubac
#86 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Ja radim u ugostiteljstvu,izgleda ko lagan poso al bogami nije,ko ne vjeruje neka provjeri.Jimmy McNulty wrote:Radim 3 mjeseca vec. Nebitno sta i gdje. 5 do 8 sati dnevno u smjenama i u zavisnosti od posla s tim da sam prvi mjesec imao i dosta dana od 10+ sati dok sef nije poslusao nas radnike i izorganizovao posao. Plata 300, prvi mjesec dobio bonus od 50, drugi od 100 maraka. Treci nista. Slobodan dan još nisam imao u ova 3 mjeseca. Da me kakav debil autom pokupi ucinio bi mi uslugu. Ali radit se mora a i volim kad imam makar nesto. Dao sam tati za rodjendan 50 maraka i bas sam se osjecao ponosno. Njemu bilo zao pa par dana kasnije daje meni i drugu 20 da se počastimo sto smo neke ormare premjestali.
Volim te
Sta me boli?Dodjem u opstinu da mi izdaju potvrdu da sam recimo ziv,trebaju mi dva svjedoka jer sluzbenik ne vjeruje svojim ocima da sam ziv(vjerovatno zbog dobre plate i uslova u kojim radim).Radno vrijeme u opstini do cetiri sata a ja sam vec zakasnio jer sam dosao u pola dvanest,dodjem sutra.Kazu nema sefa da potpise pa da dodjem za heftu.
Ugostiteljstvo...trebalo bi da imas prava ko radnik a ne nekakve specijalne uslove.Radno vrijeme do deset navece al je normalno da ces raditi do sabaha jer imaju dva gosta i mora se raditi.Onaj u opstini ne mora poslije pola dvanest.
Nezaposlenost-kad bi se radilo pet dana u sedmici kako pise u ugovoru moglo bi se zaposliti jos radnika da se popune ona dva radna dana koja mi poluljudi radimo i naravno da se ne smijemo zaliti jer i da odemo kod drugog robovlasnika ceka nas isto.
Da se pozalim inspekciji...kome kad robovlasnik ima snahu u inspekciji i isti ti inspektori jave gazdi-robovlasniku kad ce doci pa da sve bude ok.Al zato 600 svaki mjesec iako je potrosacka korpa 1800 pa se nemojte cuditi kad vas zakidamo na racunu,zalite se-ucinit cete dobro i nama,godisnji u novembru kad je kisa,Bajram normalno da se radi jer ima posla,nama ugostiteljima nije praznik,mi smo posebna sorta,sto bi mi postili za Ramazan kad je robovlasnik organizovo iftare,hadjukama je ramazan,nije narodu,mi treba da ih sluzimo za komad hljeba dok komsija trazi iftar u kontejneru koji je neko vec pretrazio.
Ukratko-fuj.
Gospodo Inspekcijo il Drzavo de malo obidjite kafane,kontrolisite da li su prijavljeni radnici,pogledajte imaju li kakvo rjesenje za godisnji...
-
Dogoljubac
#87 Re: Privatni posao od 5 radnih dana?
Samo da napomenem da ima potpuno normalnih i postenih vlasnika restorana ali Boga mi i oni jedva kubure jer placaju sve poreze pa se ne mogu boriti sa nelojalnom konkurencijom koja ne placa nikom nista.Al nelojalna konkurencija ima snahu iz prethodnog posta.