Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

insomnia78

#76 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by insomnia78 »

VjecitiStudent wrote:
insomnia78 wrote:To ne pise nigdje ali pisu druge zanimljive stvari
Istoriografija memoarsku građu tretira kao vrlo nepouzdan izvor podataka. Autori to obično pišu na kraju života gdje se tu štošta zaboravi, a sa druge strane, vlastita uloga u događajima se farba ružičastom bojom i često prilagodi dnevno-političkim potrebama.
Samo sto nije Adil jedini koji je pisao o tome. Razoruzavaju se seoske muslimanske jedinice koje su samo branile gole zivote a cetnici se primaju u partizane. Cetnicki komandiri samo zamjene znacku na subari a muslimanski se istovremeno streljaju. Ovi nisu ubili nikog i prema njima se postupa kao prema najgorima a istovremeno nagradjujes ljude koji su direktno ucestvovali u zlocinima i kakvu to poruku salje?
Jebo muslimane, oni su nebitni u kontekstu Jugoslavije, od njih nema hljeba.
"Stekao se dojam da se zlocin isplati"
VjecitiStudent

#77 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by VjecitiStudent »

insomnia78 wrote:
VjecitiStudent wrote:
insomnia78 wrote:To ne pise nigdje ali pisu druge zanimljive stvari
Istoriografija memoarsku građu tretira kao vrlo nepouzdan izvor podataka. Autori to obično pišu na kraju života gdje se tu štošta zaboravi, a sa druge strane, vlastita uloga u događajima se farba ružičastom bojom i često prilagodi dnevno-političkim potrebama.
Bice da je to. Laze Adil
Jos da je Adil jedini koji je to pric'o i pis'o. A sta onda ocekivati od takvih likova koji sa takvim mirazom udju u Jugoslaviju vidjeli smo 90-tih
Sto rece onaj, nevezano za ovaj slucaj ali itekako upotrebljivo. "stekao se dojam da se zlocin isplati"
Nikakva tajna nije da je 1944. napravljena široka amnestija pripadnika kvisnliških formacija, inače bi partizani završili rat sa majušnom i slabašnom armijom preživjelih prvoboraca. Ovako su na kraju rata imali pod oružjem skoro 1 milion vojnika, pa su se mogli lagodno trsiti protiv i Istoka i Zapada.
Amnestijom jesu pomilovani mnogi četnici, ali i mnogi handžarovci, domobrani, pripadnici raznih lokalnih milicija ...
Kakav je bio odnos partizana prema četnicima najbolje govore pojedinosti bitaka koje su partizani vodili sa četnicima u proljeće 1945., kada je u samo par mjeseci pobijeno više četnika no što ih je Armija BiH uspjela da potamani za četiri godine zadnjeg rata.

Za detalje, prelistaj malo srpske patriotske forume, pola Srbije im partizani pobili :D :D
LBVIEW

#78 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by LBVIEW »

insomnia78 wrote:
Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote: Mislis na prelazak kompletnih cetnickih jedinica u partizane i to nakon zlocina?
Partizani su svima progledali kroz prste. Zeljeli su da se taj proces sto prije zavrsi i da se krene sa bratstvom i jedinstvom. Genocid u Jasenovcu i sl. se guralo pod tepih da bi se krenulo naprijed, u miru i slozi.

Komunisti su to brzo zavrsili. Strijeljali i pozatvarali za kratko vrijeme i hajmo dalje.

A vidi kod nas, 20 godina nakon rata i dalje tema rat, hapsenja itd.
Evo sta su ucinili partizani

Jesu li uspjeli ti koljači pobjeći ili smo neke pohvatali?

– Pobjegli su samo desetak, ostali su svi ovdje, ali oni su kao partizani primljeni i imaju svoj odred. Komandant je Strajo Kocović, samozvani četnički vojvoda, koji je bio jedan od najgorih koljaća. Ništa nije učinjeno da se kazne. Zbog toga sam se obradovala, kad sam te vidjela...
Muslimani su bili prestrašeni. Nisu se nama tužili, niti se na nas nešto obraćali. Jedanput šetajući uz Drinu sreo sam jednu muslimanku, koja mi je prišla.

– Ja sam majka Ibra Muftića, on je sa tobom išao u školu i družio se s tobom.

– Da, da, sjećam se. Šta je s Ibrom?

– Zaklali su ga, i oca mu i sestru i mlađeg mi sina Abdurahmana. Mene su htjeli i jedan kaže: – Ostavite nju neka živi i neka priča kakva sudbina je zatekla Turke.

– A tko je to učinio?

– Popadić Ranko i Zecević. Danas sam ih srela obadvojicu – Popadić je vaš -, komandir.

Otrčao sam u komandu mjesta, Čolaković Rodoljub i Risto Tosović su bili tamo. Ispričao sam im uzbuđen sve to i tražio, da se ovi koljači uhapse.

Čolaković i Tosović nisu nimalo bili začuđeni niti uzbuđeni ovom pričom. Čolaković mi je rekao:

– Kada bi mi hapsili koljaće među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika.

– Pa to je strašno, drugovi, da mi ništa ne radimo, nego ih još primamo u naše redove.

– Mi ne možemo voditi protusrpsku politiku, u našoj vojsci nalazi se preko 95% Srba, rekao mi je Tito kad sam tražio njegovu intervenciju za ovaj slučaj.

– Ali to nije protusrpska politika. To je protukoljačka politika i ja sam uvjeren, da to nije na svim mjestima tako. – Ti izgledas slabo, ti treba da se ispavaš i odmoriš, rekao mi je Tito opraštajući se...

Itd, itd
Isti su nakon rata "vedrili i oblacili" istocnom Bosnom,a zlocini koje su pocinili su zataskani.Slicno se desilo i u Kulen Vakufu,gdje su nsredbodavci znali dogurati i do pozicija generala JNA.
jao_situacije

#79 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by jao_situacije »

Danguba wrote:
LBVIEW wrote:
plincevic wrote:salu na stranu, na ovo Sarajevo po vama svi pucali, cak i ar bih na svoje,za neki masakr jel markale koje li vec, na Hagu utvrdjeno, ali se pokretac teme pravi lud, a namjesteno slikanje Srne gdje Raic prijeti da ce pucati na Sarajevo ako ne puste pripadnike Hvo Sarajevo iz zatvora prihvata kao istinito
.
poskok zove ruse, poskok zove ruse, rusi cujemo li se... :izet:
i lutke i stari most i lavovi i svat
Kikibombona

#80 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Kikibombona »

LBVIEW wrote:Isti su nakon rata "vedrili i oblacili" istocnom Bosnom,a zlocini koje su pocinili su zataskani.Slicno se desilo i u Kulen Vakufu,gdje su nsredbodavci znali dogurati i do pozicija generala JNA.
Ja vam predlazem vec odavno, da se skupite negdje sa cetnicima i ustasama, da evocirate uspomene na dane provedene u tamnici naroda! Tu se apsolutno slazete, da je komunistacka Juglavija zlo. Ne zna se ko vise mrzi Jugoslaviju i Broza. Eto vas tamo, skupite se, pa prepricavajte svoje mitomanske price. Evo sta ti braca kazu o oholom komunistickom rezimu koji je sprski narod zavio u crno. Imas gomile tekstova o zlocinima komunista nad Srbima.

Zanimljivo je da se mladi muslimani, cetnici i ustase slazu da je Tito bio veliko zlo i veliki zlocinac. Braca!!!
Mohamad Sissoko

#81 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Mohamad Sissoko »

Kikibombona wrote:
pa prepricavajte svoje mitomanske price
Jebiga, to sto ti neces da prihvatis neke stvari ne znaci da se nisu desile.
Znam iz prve ruke kako ti kazes "mitomanske price".
Po danu "partizani" a po noci " cetnici" e sad sta su stvarno u dusi bili oni znaju al da su ubijali ubijali su.
Kasnije u duhu bratstva i jedinstva svjedoci iz familije sutili inace bi te proglasili za neprijatelja naroda i tekovina revolucije a cesto isti oni koji su u pocetku bili protiv tih tekovina.
Zivio nezavisni Kurdistan. :D
Kikibombona

#82 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Kikibombona »

Mohamad Sissoko wrote:
Kikibombona wrote:
pa prepricavajte svoje mitomanske price
Jebiga, to sto ti neces da prihvatis neke stvari ne znaci da se nisu desile.
Znam iz prve ruke kako ti kazes "mitomanske price".
Po danu "partizani" a po noci " cetnici" e sad sta su stvarno u dusi bili oni znaju al da su ubijali ubijali su.
Kasnije u duhu bratstva i jedinstva svjedoci iz familije sutili inace bi te proglasili za neprijatelja naroda i tekovina revolucije a cesto isti oni koji su u pocetku bili protiv tih tekovina.
Zivio nezavisni Kurdistan. :D
Pa daj malo guglaj 'zlocini komunista nad Srbima' ili 'zlocini komunista nad Hrvatima'... Izbacit ce ti materijala za knjigu od 100 tomova. Jedne prilike sam nabasao na kratku knjigu o zlocinima komunista nad Srbima. Jadna ti majka, ono ni nacisti nisu radili. Nekako u cijeloj toj prici njusim lazi. Bilo je partizanskih zlocina, nema sumnje, ali vecina je propaganda. Kako to da su komunisti podjednako tlacili srpsku, bosnjacku, hrvatsku i albansku nejac!?? Ne znam da li kukaku makedonski i slovenacki nacionalisti!?? Aj objasni taj fenomen. Zasto su mrzili sve narode!??

Meni je malo cudno da se srpski, bosnjacki i hrvatski nacionalisti natjecu u mrznji prema komunistima. Vidis li ti tu ikakav paradoks!?? :D :D
PM72

#83 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by PM72 »

Meni je malo cudno da se srpski, bosnjacki i hrvatski nacionalisti natjecu u mrznji prema komunistima. Vidis li ti tu ikakav paradoks!??
Upravo ga napadaju potomci onih koji su se izmigoljili ispred streljačkih vodova pa se pokrili pepelom sljedećih 40 godina.Da je Tito bio zločinac kakvim ga predstavljaju ne bi se imao ko povampiriti pa odvesti region u pakao.
insomnia78

#84 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by insomnia78 »

PM72 wrote:
Meni je malo cudno da se srpski, bosnjacki i hrvatski nacionalisti natjecu u mrznji prema komunistima. Vidis li ti tu ikakav paradoks!??
Upravo ga napadaju potomci onih koji su se izmigoljili ispred streljačkih vodova pa se pokrili pepelom sljedećih 40 godina.Da je Tito bio zločinac kakvim ga predstavljaju ne bi se imao ko povampiriti pa odvesti region u pakao.
Pa to. Upravo to. Samo, ne bih ja rekao "pokrili pepelom" jer to znaci pokajanje. Sta mislis u kakvim su vrjednostima odgajali svoju djecu ovi "partizanski" komandiri?
PS: pitanje je retoricko. Vidjeli smo devedesetih
salik79

#85 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by salik79 »

animals wrote:
bingov buraz wrote: Razumijem o cemu pišeš i slažem se.
Na mene nikad nijedan Abdićevac nije zapucao (jer nije ni imao priliku) ali mi je podjednako neprijatelj.
Ogriješio bih dušu da ne napomenem da su i naši znali oplesti po njima,od jedne takve granate poginulo je 6 djece u Vitezu na igralištu.
Je li odgovarao iko za ubojstvo ti 6 djece...

Sta je ovo, neko retoricko pitanje sa primjesom aluzije odgovornosti @bingovog buraza?! :mrgreen:
LBVIEW

#86 Re: RE: Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by LBVIEW »

Kikibombona wrote:
LBVIEW wrote:Isti su nakon rata "vedrili i oblacili" istocnom Bosnom,a zlocini koje su pocinili su zataskani.Slicno se desilo i u Kulen Vakufu,gdje su nsredbodavci znali dogurati i do pozicija generala JNA.
Ja vam predlazem vec odavno, da se skupite negdje sa cetnicima i ustasama, da evocirate uspomene na dane provedene u tamnici naroda! Tu se apsolutno slazete, da je komunistacka Juglavija zlo. Ne zna se ko vise mrzi Jugoslaviju i Broza. Eto vas tamo, skupite se, pa prepricavajte svoje mitomanske price. Evo sta ti braca kazu o oholom komunistickom rezimu koji je sprski narod zavio u crno. Imas gomile tekstova o zlocinima komunista nad Srbima.

Zanimljivo je da se mladi muslimani, cetnici i ustase slazu da je Tito bio veliko zlo i veliki zlocinac. Braca!!!
Tvoj problem je sto jos uvijek na II Svjetski rat gledas kroz ideoloske naocale bivseg rezima.Slucajevi pomenuti gore su opcepoznati i o istim se vec diskutiralo na par tema.Za iste je zajednicko da niko od zlocinaca nije kaznjen,prelaskom u partizane su amnstirani,a zocini zataskani do te mjere da nije obiljezeno nijedno stratiste.O ovim dogadajima nije pisao samo Adil,Pasaga Mandzic je bog pokusaja stavljanja na dnevni red istih zaradio izgon iz Partije i kucni pritvor.
Drzi se ti Kurdistana. :D
bingov buraz

#87 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by bingov buraz »

animals wrote:
Na mene nikad nijedan Abdićevac nije zapucao (jer nije ni imao priliku) ali mi je podjednako neprijatelj.
Ogriješio bih dušu da ne napomenem da su i naši znali oplesti po njima,od jedne takve granate poginulo je 6 djece u Vitezu na igralištu.
Ne bih znao,mozda neko po komandnoj odgovornosti ali najvjerovatnije nije nazalost kao ni vecina onih koji su stajali iza topova.
bingov buraz

#88 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by bingov buraz »

salik79 wrote:
animals wrote:

Sta je ovo, neko retoricko pitanje sa primjesom aluzije odgovornosti @bingovog buraza?! :mrgreen:
Bardo je Ani,ne se ljutim :mrgreen:
salik79

#89 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by salik79 »

Al' ga ovo "h" vazda handri :mrgreen:
Sanjarko

#90 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Sanjarko »

stakasa wrote:Je li HVO Zenicu granatirao ijednom?
Vise puta.
Usred carsije masakr napravio.
Last edited by Sanjarko on 19/11/2016 00:36, edited 2 times in total.
Sanjarko

#91 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Sanjarko »

bingov buraz wrote:
stakasa wrote:Je li HVO Zenicu granatirao ijednom?
Mnogo puta,VBR iz Busovace po Crkvicama izmedju ostalog.
Zar i Crkvice.
Crkvice, Centar Carsiju, Sela okolna, Cak i dio grada gdje zivim valjda.
Ja mislim u naselju gdje zivim da su bili Avio Udari Jna 92 i 93 al neko kaze 93 Hvo graatiranje.
Al sam siguran da su bili Jna udari 93 jer logika nalaze to jer su sirene za uzbunu svirale.
U oba ta napada Jna il Hvo 92 i 93 sam skoro pogino i Ja i porodica.
U avio napadima 92 na Mljekaru, Zeljezaru, Industrijsku skolu i Pedagogsku smo skoro poginuli.
Zateklo nas preko obale kod Mljekare i Kasina.
Vidio direkt pogodak u Mljekaru i Zelen bljesak prije nego sto mi je Otac glavu u Jarak rukom pognuo.
Ljudi govorili da nisam mogo vidit Zelen Bljesak pravili me ludim zbog toga.
Sreca pa se Otac i Majka odlucili do Kanala tad pjeske preko Petlje da idu a ne cestom Kanal-Bolnica.
Inace ne bi sad bili zivi.
Sanjarko

#92 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote: Samo sto nije Adil jedini koji je pisao o tome. Razoruzavaju se seoske muslimanske jedinice koje su samo branile gole zivote a cetnici se primaju u partizane. Cetnicki komandiri samo zamjene znacku na subari a muslimanski se istovremeno streljaju. Ovi nisu ubili nikog i prema njima se postupa kao prema najgorima a istovremeno nagradjujes ljude koji su direktno ucestvovali u zlocinima i kakvu to poruku salje?
Jebo muslimane, oni su nebitni u kontekstu Jugoslavije, od njih nema hljeba.
"Stekao se dojam da se zlocin isplati"
Pa isplatio se, meni su pola familije u Rogatici zaklali i zemlju njihovu oteli.
Nenu i Pratetku rahmetli sirocadima ucinili, jos su nam zemlje oduzeli drugdje.
Istina nesto su nam i valjali dali nam stanove na koristenje al iza rata se nije mogo za certifikate od dede
stan kupit, tako kad se sve sracuna i pobijeni, i trovani sranjem od hrane u ratu, i opljackani itd.
Sad sirotinja zesca, za Bosanski Standard, za Africki itd. mozda nismo, nismo gladni al ko Cigani zivimo.
Sanjarko

#93 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Sanjarko »

salik79 wrote:
animals wrote:

Tip feler, i odmah do o slova.
Za to ne znam, uzvracala se vatra na polozaje, to ovi Svi od Amerikanaca, Rusa do Srba i Hrvata zovu
Kolateralna Steta.
Nazalost sto su Djeca poginula, ak je ko kriv za to treba i da odgovara.
Hamolj

#94 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Hamolj »

PM72 wrote:
Stoji teza da se nacionalisti natjecu ko ce vise mrziti komuniste, ali stoji i ona da se lakse sloze cetnik i komunista nego komunista i Bosnjo.
Hamolj

#95 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by Hamolj »

plincevic wrote:ovo za Sarajevo patka 100 %, ali zato iz Sarajeva isli da ratuju na Kiseljak, granatirali Kiseljak, pa sta bi bilo cudo da je i Raic uzvratio, hajmo malo ttrezveno sagledati situaciju
Ma hebes HVO i ustase, zlocinci k'o zlocinci.
VjecitiStudent

#96 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by VjecitiStudent »

Sarajmen wrote:
VjecitiStudent wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ima li neki dokaz ove tvrdnje?
Bio je neki UN-ov izvještaj poslije.
Netačno, granata je ispaljena iz Nedzarića.
The Tanjug news agency said that Bosnian Croat forces launched Tuesday's schoolhouse attack in retaliation for the recent crackdown by BiH government troops on Croatian militia. In an interview with the Bosnian Serb television station, Bosnian Croat commander, Ivica Rajic, said the attack was deliberate and threatened continued shelling of Sarajevo if BiH authorities did not release Croat troops from custody. «I directed some of the canons toward Sarajevo», Rajic said, adding that «violence is the only response to violence»
U kontekstu događaja koji su se dešavali tih dana (žestoke borbe ABiH i HVO-a širom BiH) svega tri dana ranije ABiH je rasformirala brigadu HVO-a u gradu i uhapsila komandni kadar.
Iz nekoliko izvora imamo potvrde da je upravo 9.11.1993. HVO iz Kiseljaka granatirao Sarajevo (i uvodni video se potpuno uklapa).
Da li je upravo njihova granata pogodila školu ili je bila u pitanju tek "redovna" porcija iz Nedžarića, moguće je saznati jedino pregledom kratera, ako još postoji. Tragovi haubice i minobacača su potpuno različiti, a i različiti su mogući pravci Nedžarići vs. Lepenica.
homar

#97 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by homar »

Ukratko: HVO Sarajevo je 1992.godine radio na štetu odbrane Sarajeva. Tada je po svojim spikovima imao oko 4000 ljudi (Hrvata, Muslimana, Srba, Roma...), koji su imali akreditacije, uzimali hranu na te kartice, sjedili po podrumima. Istina mali dio kod elektroprivrede držali "prvu liniju" a iza njih položaje držali pripadnici A R BiH, jer smo imali informacije da šuruju sa četnicima. Na Stupu HVO je bio u službi četnika, pa su kasnije pobjegli prema Kiseljaku.
1993.g. dio HVO Sarajeva koji su bili na liniji dezertirali su preko Miljacke i otišli četnicima. Zbog takvog stanja rasformiran je HVO Sarajevo a formirana je Hrvatska brigada "Kralj Tvrtko" 1.korpusa A R BiH. T je to.
animus

#98 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by animus »

Takva smo drzava da je snsd u nazivu socijalna a u praksi radikalna partija. Sds koji je desna stranka je sad skoro lijeva. Da ne govorim za sda koja je socijalna za razliku od sdp koji je bio desna stranka. Nazivi nista ne znace. Zbog toga i hos je bio patriotski u vecini slucajeva iako je trebao biti po ideologiji fasisticki i protivdrzavni. Ko je slusao izjave kraljevica njemu je sve jasno. Patriota za ne povjerovat a znam da ce to sad dovesti do eksplozije kod pojedinih forumasa. Imaju oni svoje razloge.
Zato samo cu da kazem Pravda za Blaža.
P.S. Hvo je trebao da se zove hrvatsko vijece za izdaju. Ko je s njima upravljao nije se moglo nista drugo ni ocekivati. Mene bi bilo stid da sam bio pripadnik tih postrojbi.
PM72

#99 Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by PM72 »

Bili su krateri od minobacačke granate 120 mm iz Nedžarića.I to par njih što su pobili djecu i učiteljicu.Haubička granata nije sigurno.
animus

#100 Re: RE: Re: Ima li istine u tvrdnji da je HVO granatirao Sarajevo?

Post by animus »

PM72 wrote:Bili su krateri od minobacačke granate 120 mm iz Nedžarića.I to par njih što su pobili djecu i učiteljicu.Haubička granata nije sigurno.
Sta su nam zla nanijeli vratit ce im se to kad tad. Mamicu im njihovu.
Nema veze sa temom ali sam morao.
Post Reply