Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
- Dozer
#76 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
- Drvosjeca iz Dejcica
#77 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Mjesto rođenja u Sarajevu ne znači automatski da si pismen, obrazovan, kulturan, fin i da ti je chuna 20cm...itd.Dozer wrote:Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
- Dozer
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#79 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
i da nije bilo rata opet bi svi otišliDozer wrote:Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
pa evo pogledaj forum... malo malo forumaši odoše
i u mom haustoru je tako... još je riječ o ljudima koji su se vratili iz izbjeglištva i odoše... ne mogu više $$$$$
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#80 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Ne bih ja to bas tako postavljao.Dozer wrote:Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
Djelomicno ti si upravu. Vecine predratnih nema, malo ih je uopste ostalo u gradu.
Ali, dolaze novi, radjaju se novi, nije valjda da je taj status uslovljen jos necim
Nije to bas sve gola mraka i nehljeb, ima tu dosta pametnog, pismenog i postenog svijeta. Znam, procenti su ono sto je problematicno, medjutim to je odraz opste slike ovog drustva i ove drzave. Generalno prevladavaju sirovi krkani nad pismenim i kulturnim svijetom i to je naprosto tako.
Ono sto fali je cvrst sitem koji kontrolise takve i ne dozvoljava im da ispolje svoj puni talent. U cvrstom i strogom sistemu smo najbolji, bez njega smo najbolji u destrukciji.
To je uzrok svih problema i to je nuspojava situacije u kojoj se radi totalni reset. Kao u onoj narodnoj, tjerao lisicu istjerao medvjeda, tako nekako.
Last edited by _BataZiv_0809 on 17/11/2016 13:49, edited 1 time in total.
- Dozer
#81 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Mnogi bi, ali ni blizu to ne bi bilo ovako kako je danas, gdje se oko 70% stanovnistva grada izmijenilo...Black swan wrote:i da nije bilo rata opet bi svi otišliDozer wrote:Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
pa evo pogledaj forum... malo malo forumaši odoše
i u mom haustoru je tako... još je riječ o ljudima koji su se vratili iz izbjeglištva i odoše... ne mogu više $$$$$
- Dozer
#82 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Emancipacija je osnovni faktor. Bar po meni._BataZiv_0809 wrote:[
Ne bih ja to bas tako postavljao.
Djelomicno ti si upravu. Vecine predratnih nema, malo ih je uopste ostalo u gradu.
Ali, dolaze novi, radjaju se novi, nije valjda da je taj status uslovljen jos necim![]()
Nije to bas sve gola mraka i nehljeb, ima tu dosta pametnog, pismenog i postenog svijeta. Znam, procenti su ono sto je problematicno, medjutim to je odraz opste slike ovog drustva i ove drzave. Generalno prevladavaju sirovi krkani nad pismenim i kulturnim svijetom i to je naprosto tako.
Ono sto fali je cvrst sitem koji kontrolise takve i ne dozvoljava im da ispolje svoj puni talent. U cvrstom i strogom sistemu smo najbolji, bez njega smo najbolji u destrukciji.
To je uzrok svih problema i to je nuspojava situacije u kojoj se radi totalni reset. Kao u onoj narodnoj, tjerao lisicu istjerao medvjeda, tako nekako.
Mi danas imamo armiju kojekakvih u odijelima, ugladjenih, slatkorjecivih, divnih i krasnih na prvu, a onda ga vidis kako hladno kroz prozor svog A6 frkne konzervu kole...ili kesu sa smecem prema konktejnerima, jer mu je mrsko stati i izaci iz auta da to ubaci u kontejner... itd.itd.itd.
Ali, kao i nakon svakog rata gdje se dese velike migracije stanovnistva, tako ce i ovdje potrajati bar 3-4 generacije dok se ne dodje do nekog ranijeg nivoa emancipacije.
Medjutim, mi imamo drugi generalni problem, a koji ce sve ovo prologirati u nedogled - nepostojanje sposobnih na odgovarajucim pozicijama moci koji znaju kako kreirati sistem koji ce dugorocno stvoriti emancipovane gradjane.
Last edited by Dozer on 17/11/2016 14:02, edited 1 time in total.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#83 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Zato sto ne postoji sistem koji ce njemu i svakome, bez obzira ko je, odrezati kaznu za takvo nesto sa efikasnim sistemom naplate.Dozer wrote: Emancipacija je osnovni faktor. Bar po meni.
Mi danas imamo armiju kojekakvih u odijelima, ugladjenih, slatkorjecivih, divnih i krasnih na prvu, a onda ga vidis kako hladno kroz prozor svog A6 frkne konzervu kole...ili kesu sa smecem prema konktejnerima, jer mu je mrsko stati i izaci iz auta da to ubaci u kontejner... itd.itd.itd.
-
sumirprimus
#84 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
kad bi zivio sto godina u sarajvu, nije konzerva nego kalaja. totalno neprilagodljivDozer wrote:Emancipacija je osnovni faktor. Bar po meni._BataZiv_0809 wrote:[
Ne bih ja to bas tako postavljao.
Ali, dolaze novi, radjaju se novi, nije valjda da je taj status uslovljen jos necim![]()
zipa bate vuna vuna , i on je doso
- Matzan
#85 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Kroz svu tu žalopojku o Sarajevu kakvog više nema provlači se jedna jako bitna činjenica, a koju je teško priznati samom sebi - ostarilo se, jebiga.
- Dozer
#86 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Isto kontamo._BataZiv_0809 wrote:Zato sto ne postoji sistem koji ce njemu i svakome, bez obzira ko je, odrezati kaznu za takvo nesto sa efikasnim sistemom naplate.Dozer wrote: Emancipacija je osnovni faktor. Bar po meni.
Ali, sistem cine ljudi. Dakle - nemamo ne dovoljno, nego nemamo nikako pametnih i sposobnih koji bi uspostavili sistem, a da su na pozicijama moci s kojih to mogu izvesti. Izgleda da nisu ni dovoljno inteligentni da prepisu, ako vec sami ne znaju smisliti i sprovesti...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#87 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Ali kako smo to nekad znali? U cemu je fol?Dozer wrote: Isto kontamo.![]()
![]()
Ali, sistem cine ljudi. Dakle - nemamo ne dovoljno, nego nemamo nikako pametnih i sposobnih koji bi uspostavili sistem, a da su na pozicijama moci s kojih to mogu izvesti. Izgleda da nisu ni dovoljno inteligentni da prepisu, ako vec sami ne znaju smisliti i sprovesti...
- Logovan
#88 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Ima, ali se ne primijete od drugih.Dozer wrote:Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
- Dozer
#89 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
U kleptokratskoj budzetokratiji._BataZiv_0809 wrote:Ali kako smo to nekad znali? U cemu je fol?Dozer wrote: Isto kontamo.![]()
![]()
Vrlo tacno.Logovan wrote:Ima, ali se ne primijete od drugih.Dozer wrote:Sve bi to bilo divno i krasno kada se ne bi zanemarivala jedna notorna cinjenica - u Sarajevu vise nema Sarajlija. Preciznije, ima, ali na nivou statisticke greske.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#90 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Kako smo prije mogli?Dozer wrote:...
- Banksy
#91 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Sjo teme...
Kako ćemo to vratiti ''staru raju'', kad oni sami ne žele da se vrate.
Istina, oni, ''stara raja'', bi voljeli kad bi pri rijetkim dolascima u rodni grad mogli zateći sve onako kako je bilo, nepromijenjeno, stalo, zaleđeno u vremenu, ali nekako kad bi nas šačica ovdje mogla to organizirati bez njih. Ono, kao, oni dođu, sve je isto, i oni su tu, ali eto bez njih. Kako ih nabijem nogom kad kmeknu
a sad će, eto Božića i NG-e...
Istina, sve manje i dođu, još manje kmeče.
Kako ćemo to vratiti ''staru raju'', kad oni sami ne žele da se vrate.
Istina, oni, ''stara raja'', bi voljeli kad bi pri rijetkim dolascima u rodni grad mogli zateći sve onako kako je bilo, nepromijenjeno, stalo, zaleđeno u vremenu, ali nekako kad bi nas šačica ovdje mogla to organizirati bez njih. Ono, kao, oni dođu, sve je isto, i oni su tu, ali eto bez njih. Kako ih nabijem nogom kad kmeknu
Istina, sve manje i dođu, još manje kmeče.
- Arminovski
#92 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Živio!Matzan wrote:Kroz svu tu žalopojku o Sarajevu kakvog više nema provlači se jedna jako bitna činjenica, a koju je teško priznati samom sebi - ostarilo se, jebiga.
- apsidejzi
#93 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
commendatore wrote:stara dobra raja je izumro pojam u doba teske klasne i kastne podijeljenosti i feudo-klero-klepto-kvazikapitalisticke vladavine....
raja je pojam gdje situacija da bi imo raje mora zadovoljiti vise faktora:
1. svi uglavnom imaju podjednako, slicne plate, razne poslove (pa se pomazu na razorazne nacine)
2. svi slicna auta vozaju
3. svi slicne probleme imaju
4. svi su slicno vaspitani - ne moze seljos bit raja - jer raja ima interni kodeks ko su, sta su, kakve su seljacine (ne seljaci zemljoradnici)
5. ako se neko istakne u raji povuce i ostale svojim uspjehom
6. ako neko propadne u raji - ostali ga povuku i ne daju mu da propada dalje.....
7. egoizam, skrtost, samozivost - ne postoji.....
...nastavi niz slobodno - ovo mi je ovako izletilo inspirativno....
ukoliko jedan od faktora nije zadovoljen - razvaljuje se harmonija raja ne postoji, vise nisi raja..... to je tako - htio to neko priznat ili ne.....
raja u postojecoj konstalaciji stvari - ne postoji.....
Mozda se ne bih slozio u zadnjoj recenici jer donekle proturjeci svemu ostalom napisanom. U prvoj tacki kazes da u "raju" spadaju oni koji imaju podjednako a samim tim i podjednake probleme, interese i ostvarenja. I dalje to postoji, samo je vise diverzifikovano. Prije si se mogao doseliti u bilo koji kraj Jugoslavije i sretao bi ljude slicne sebi sto se materijalnog ali i intelektualnog stanja tice. Prosjecna plata u drzavi se formirala tako sto je 80% populacije bilo tu negdje sa istom. Danas se prosjecna plata formira tako sto ogromna masa ima ispodprosjecnu platu a mali broj ljudi daleko iznad prosjeka. Mislim 7 je prosjek brojeva 8 i 6 ali i 1 i 13.
Da i ja iskoristim ovaj inspirativni val kao i ti (
Mislim da je raja zapravo postala narod a da narod se ne moze zbliziti i postati raja posto to zahtjeva ekonomski trosak. Ekonomski pad za sobom vuce i kulturoloski pad a onda tacke 4 i 7 jednostavno dolaze do izrazaja
Raja ipak postoji ali je mnogo manji broj clanova i grupisana je po interesima. Ti i dalje imas grupe ljudi sa solidnim ekonomskim primanjima. Zato sam i napisao da "raja" nije nestala nego se diverzificirala a veliki dio se pretvorio u narod.
- Dozer
#94 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Upravo ti rekoh - nije postojao sistem vladanja kakav je danas, tj. kleptokratska budzetokratija._BataZiv_0809 wrote:Kako smo prije mogli?Dozer wrote:...
Onda je, odmah iza WWII, uspostavljen sistem cvrste ruke (pa neka ga zove ko kako hoce), a koji je za cilj imao stvaranje jake drzave na bazi vlastitih resursa u svakom smislu. Zajebite suplje o bratstvu i jedinstvu, jer to je bila samo jedna floskula koja je ondasnjem sistemu pomogla da ljude okupi oko istog cilja. A, ako cemo iskreno, i danas postoji isto, samo sto je sazeto u uske etno-vjerske torove. Matrica je ista, samo su predznaci drugi.
20 godina nakon onog rata drzava je vec imala precizne planove razvoja, strategije, utvrdjen sistem i nacin vladanja, obrazovni sistem je rapidno razvijan, gradnja i razvoj industrije i infrastrukture bili u punom zamahu. Ukratko, i ma koliko to neko danas pljuvao, onaj sistem je polucio i te kakve rezultate u roku od 20 godina od kraja rata.
Postojala je srednja, RADNICKA klasa, koje danas nema.
Hajde sada povucite paralelu na danasnji sistem i 20 godina od kraja zadnjeg rata... Rezultat stane u jednu recenicu - sve sto je onaj sistem napravio, ovaj je razrusio, popljackao i devalvirao, i danasnja vlast nije u stanju cak ni okreciti ono sto je onaj sistem izgradio.
Last edited by Dozer on 17/11/2016 15:14, edited 1 time in total.
-
sumirprimus
#95 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
eee prije bila milicija..
jedan milcioner drzo reon nema zajebancije.i svi ga znali
jedan milcioner drzo reon nema zajebancije.i svi ga znali
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#96 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Dozer wrote: Upravo ti rekoh - nije postojao sistem vladanja kakav je danas, tj. kleptokratska budzetokratija.
Onda je, odmah iza WWII, uspostavljen sistem cvrste ruke (pa neka ga zove ko kako hoce), a koji je za cilj imao stvaranje jake drzave na bazi vlastitih resursa u svakom smislu. Zajebite suplje o bratstvu i jedinstvu, jer to je bila samo jedna floskula koja je ondasnjem sistemu pomogla da ljude okupi oko istog cilja. A, ako cemo iskreno, i danas postoji isto, samo sto je sazeto u uske etno-vjerske torove. Matrica je ista, samo sup redznaci drugi.
20 godina nakon onog rata drzava je vec imala precizne planove razvoja, strategije, utvrdjen sistem i nacin vladanja, obrazovni sistem je rapidno razvijan, gradnja i razvoj industrije i infrastrukture je bio u punom zamahu. Ukratko, i ma koliko to neko danas pljuvao, onaj sistem je polucio i te kakve rezultate u roku od 20 godina od kraja rata.
Postojala je srednja, RADNICKA klasa, koje danas nema.
Hajde sada povucite paralelu na danasnji sistem i 20 godina od kraja zadnjeg rata... Rezultat stane u jednu recenicu - sve sto je onaj sistem napravio, ovaj je razrusio, popljackao i devalvirao, i danasnja vlast nije u stanju cak ni okreciti ono sto je onaj sistem izgradio.
- commendatore
#97 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
moze i tako nisam strogo naveo da sam sto posto u pravu samo da je to socioloski fenomen - koji po mom nekom svacanju - polako nestajeapsidejzi wrote:commendatore wrote:stara dobra raja je izumro pojam u doba teske klasne i kastne podijeljenosti i feudo-klero-klepto-kvazikapitalisticke vladavine....
raja je pojam gdje situacija da bi imo raje mora zadovoljiti vise faktora:
1. svi uglavnom imaju podjednako, slicne plate, razne poslove (pa se pomazu na razorazne nacine)
2. svi slicna auta vozaju
3. svi slicne probleme imaju
4. svi su slicno vaspitani - ne moze seljos bit raja - jer raja ima interni kodeks ko su, sta su, kakve su seljacine (ne seljaci zemljoradnici)
5. ako se neko istakne u raji povuce i ostale svojim uspjehom
6. ako neko propadne u raji - ostali ga povuku i ne daju mu da propada dalje.....
7. egoizam, skrtost, samozivost - ne postoji.....
...nastavi niz slobodno - ovo mi je ovako izletilo inspirativno....
ukoliko jedan od faktora nije zadovoljen - razvaljuje se harmonija raja ne postoji, vise nisi raja..... to je tako - htio to neko priznat ili ne.....
raja u postojecoj konstalaciji stvari - ne postoji.....![]()
![]()
![]()
Mozda se ne bih slozio u zadnjoj recenici jer donekle proturjeci svemu ostalom napisanom. U prvoj tacki kazes da u "raju" spadaju oni koji imaju podjednako a samim tim i podjednake probleme, interese i ostvarenja. I dalje to postoji, samo je vise diverzifikovano. Prije si se mogao doseliti u bilo koji kraj Jugoslavije i sretao bi ljude slicne sebi sto se materijalnog ali i intelektualnog stanja tice. Prosjecna plata u drzavi se formirala tako sto je 80% populacije bilo tu negdje sa istom. Danas se prosjecna plata formira tako sto ogromna masa ima ispodprosjecnu platu a mali broj ljudi daleko iznad prosjeka. Mislim 7 je prosjek brojeva 8 i 6 ali i 1 i 13.
Da i ja iskoristim ovaj inspirativni val kao i ti () pa da kazem da je raja postala "narod" danas. Narod je termin koji oznacava siromasni sloj ljudi koji zive i zaradjuju ispod normalne potrosacke korpe. I dalje oni imaju iste probleme te slicne interese i ostvarenja ali je to sve za jednu klasu nize. Ova tvoja tacka 6 je jednostavno neostvariva u narodu jer nema ko da te izvuce posto je veliki broj propao. Prosjecna plata u BiH od nekih 800-900 KM je nista. U Evropi za te pare ne mozes obezbjedit stan kako treba jer je kirija 1000KM+
Mislim da je raja zapravo postala narod a da narod se ne moze zbliziti i postati raja posto to zahtjeva ekonomski trosak. Ekonomski pad za sobom vuce i kulturoloski pad a onda tacke 4 i 7 jednostavno dolaze do izrazaja
Raja ipak postoji ali je mnogo manji broj clanova i grupisana je po interesima. Ti i dalje imas grupe ljudi sa solidnim ekonomskim primanjima. Zato sam i napisao da "raja" nije nestala nego se diverzificirala a veliki dio se pretvorio u narod.
-
Fudo387
#98 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
..i nista drugo.Matzan wrote:Kroz svu tu žalopojku o Sarajevu kakvog više nema provlači se jedna jako bitna činjenica, a koju je teško priznati samom sebi - ostarilo se, jebiga.
Ne moze da jede, pije, zigu, stani...pazi na krvni pritisak, secer, i normalno kad ga sve stisne padne mu na pamet kako je nekad bilo lijepo.
Sto je najgore, lazu jarane. Isti qrac k'o i danas, i onda je mega zvijezda bila Fahreta, danas Karleusa, a EKV se pustala u osam kafana u
citavoj BiH.
- Dozer
#99 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
Gdje li si ti hodao po BiH i u kakve kafane si ti zalazio, pa ti je danas sve isto... 
- commendatore
#100 Re: Vrati mi Sarajevo i staru dobru raju
najgore je od toga sto je daleko od bih a pametov'o bi ko da tu svaki dan bude - al ajd dijasporska tuga je teskaDozer wrote:Gdje li si ti hodao po BiH i u kakve kafane si ti zalazio, pa ti je danas sve isto...