gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
PlotAra
#76 Re: gume
hahahahahaaa....gotovo ,,kraj ...ostaje Duster na fabrickim dimenzijama...sve sam cito vase pisanje po deset puta...nema mjenjanja odlucio i to je najbolje
-
jefferson
#77 Re: gume
Ma ja, samo uzmi Savu S3, uzmi nizak brzinski index: Q(160km/h) ili R(180km/h) i ako bas jbg. zagusti, jednu osobu u gepek drugu na haubu:)PlotAra wrote:hahahahahaaa....gotovo ,,kraj ...ostaje Duster na fabrickim dimenzijama...sve sam cito vase pisanje po deset puta...nema mjenjanja odlucio i to je najbolje
- Drvosjeca iz Dejcica
#78 Re: gume
O čemu vi života vam? Pa nisam stavio polovne 14'' gume već nove Dunlop winter sport 5 sa odgovarajućim indeksom težine. Eto u čemu je i kolika razlika između 205/60 R16 i 205/55 R16?mayab wrote:To ja stalno govorim, pa nisu u pitanju cipele koje nosis na nogama , nego vozis auto od tone i po, i pičiš preko stotinu kmh, de fakto imaš oružje u rukamakonektovan wrote:PlotAra wrote:a zbog cega nisi 65
Zato sto misli da je pokupio svu pamet svijeta I ustedio 100 maraka, tako sto je stavio gumu koja uoste nije homologirana za njegovo auto. Al' slusaj, mi balkanoidi smo specificni, za nas su svi silni inzinjeri koji su ucestvovali u razvoju I testiranju automobila, obicna gomila glupana, koja ne razumije potrebe jednog vozaca sa balkana, I bespotrebno stavlja gume nekakvih glupih dimenzija.
Moj ti je savjet, ne odstupaj od fabrickog.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 14/11/2016 10:31, edited 1 time in total.
-
PlotAra
#79 Re: gume
...ma Sava S3 i ori snijeg..
- problemnatravunu
#80 Re: gume
Pa tu je sve jasno,bemve rekao da moze 20 nekih dimenzija, dača kaze ta jedna i kapak---- ovo mi lici na pametovanje, kao sta oni znaju, sjetim se poznanika koji kupi Hondu CrV i nadje se u cudu sto je preporuceni pritisak u gumama “samo” 1.8 bara, sta zna Honda, on ce puhati na 2.5 barajefferson wrote:Upravo. BMW u uputstvu haman ima 20 stranica koje dimenzije, pritisak, pod kakvim uslovima koje gume su pozeljne, te koji pritisak, te koje marke, te ako hoces ovako ili onako.drndalo wrote:Ima i onih koji opet odstupanje velicine uobicajeno i tolerisano i od strane drugih fabrika predstavljaju kao skrnavljenje svetog pisma...
Kada Renault, Fiat, Mercedes, VW, Opel na svojim modelima napisu da je OK mijenjati dimenziju, a Dacia ne napise, onda se uvede kazna kamenovanjem za one Dacijase koji to urade...
Ali jok, Dacia ima jednu dimenziju.
- sparky
#81 Re: gume
To je opasno po život. Puno gore nego kad sa 17-18" pređu na "zimski setup" 13-14"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
O čemu vi životama? Pa nisam stavio polovne 14'' gume već nove Dunlop winter sport 5 sa odgovarajućim indeksom težine. Eto u čemu je i kolika razlika između 205/60 R16 i 205/55 R16?
-
Bolonjac
#82 Re: gume
Auto mi serijski podrzaje:
18" 235/50
17" 215/60
Ljetne gume su mi na 18" ali kontam i njih sada mijenjati. Moram kupiti nove zimske, da li bi ste zimske stavili na ove 18" ili ostavili na 17" sa navedenim specifikacijama (kasnije ljetne mogu uzeti 19" i staviti ljetne).
18" 235/50
17" 215/60
Ljetne gume su mi na 18" ali kontam i njih sada mijenjati. Moram kupiti nove zimske, da li bi ste zimske stavili na ove 18" ili ostavili na 17" sa navedenim specifikacijama (kasnije ljetne mogu uzeti 19" i staviti ljetne).
- Drvosjeca iz Dejcica
#83 Re: gume
Ništa, idem onda baciti ove Dunlop i kupiti 14'' kaloše.sparky wrote:To je opasno po život. Puno gore nego kad sa 17-18" pređu na "zimski setup" 13-14"Drvosjeca iz Dejcica wrote:
O čemu vi životama? Pa nisam stavio polovne 14'' gume već nove Dunlop winter sport 5 sa odgovarajućim indeksom težine. Eto u čemu je i kolika razlika između 205/60 R16 i 205/55 R16?previše ljudi pametuju oko vrlo jednostavnih stvari. Posebno stručnjaci koji parkiraju auta sa prvim oblacima, a godišnje prelaze 850 kilometara...
-
530i
#84 Re: gume
Pazi, sve to stoji i sve je to ok, ali mi ne možemo znati zašto je samo baš ta dimenzija propisana za taj auto. Niti možemo istraživati, odnosno mogli bismo ali koliko bi to tražili novca i vremena. Fabrika je to već uradila i oni sigurno znaju zašto i komplet auto je prilagođeno baš toj dimenziji.drndalo wrote:Ima i onih koji opet odstupanje velicine uobicajeno i tolerisano i od strane drugih fabrika predstavljaju kao skrnavljenje svetog pisma...
Kada Renault, Fiat, Mercedes, VW, Opel na svojim modelima napisu da je OK mijenjati dimenziju, a Dacia ne napise, onda se uvede kazna kamenovanjem za one Dacijase koji to urade...
- drndalo
#85 Re: gume
Pretjerujes... Ili mi mislis reci da su utvrdili da im i 2% odstupanja dovodi do onoga s cine se Mercedes A klase na pocetku karijere susreo??
- Drvosjeca iz Dejcica
#86 Re: gume
Razlog onoga što se dešavalo sa A klasom je konstrukcijske prirode a ne do guma. Iz ovog razloga je Mercedes opozvao sve do tada prodate i ugrađivao ESP i uveo serijsku ugradnju.drndalo wrote:Pretjerujes... Ili mi mislis reci da su utvrdili da im i 2% odstupanja dovodi do onoga s cine se Mercedes A klase na pocetku karijere susreo??
-
530i
#87 Re: gume
Pogledaj u konkretnom slučaju dostupnost dimenzije za jedan broj uže i više.drndalo wrote:Pretjerujes... Ili mi mislis reci da su utvrdili da im i 2% odstupanja dovodi do onoga s cine se Mercedes A klase na pocetku karijere susreo??
Držim da je fabrika po dimenziji (veličini) guma - i širini i visini, napravila set up ovjesa na autu, imajući u vidu sve one terene i načine vožnje za koje je namijenjeno, a svakako i sigurnost na prvom mjestu, upravo zbog slučaja A-klase i sličnih.
- drndalo
#88 Re: gume
Sve znam, karikiram da naglasim da to sto neko nije NAPISAO koristenje gume +- 2-3% ne vodi obavezno OPASNIM desavanjima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Razlog onoga što se dešavalo sa A klasom je konstrukcijske prirode a ne do guma. Iz ovog razloga je Mercedes opozvao sve do tada prodate i ugrađivao ESP i uveo serijsku ugradnju.drndalo wrote:Pretjerujes... Ili mi mislis reci da su utvrdili da im i 2% odstupanja dovodi do onoga s cine se Mercedes A klase na pocetku karijere susreo??
Uopste se ne drzim konkretnog slucaja i dostupnosti guma na trzistu. Pricam o tome da to malo odstupanje samo po sebi nece dovesti ni do cega primjetnog... Ja sam za pridrzavanje predvidjenim parametrima guma/tockova. Ali ako je nekada cijena uzrok da li ce neko krpiti stare gume "jos jednu " sezonu, ili ici na neku drugu triper kombinaciju, umjesto da kupi nove dobre gume u dimenziji manjeg odstupanja, onda glasam za to... Takodjer i za specijalne namjene, ako je covjeku bitno da nekuda lakse izadje sa 195 umjesto 215, i ako je svjestan da sa tom gumom na cesti onda treba manje da ocekuje, i toga se pridrzava, jer mu je ono drugo bitnije, onda opet podrzavam ako tom zamjenom dimenzije moze postici vecu prohodnost nego bez zamjene...530i wrote:Pogledaj u konkretnom slučaju dostupnost dimenzije za jedan broj uže i više.drndalo wrote:Pretjerujes... Ili mi mislis reci da su utvrdili da im i 2% odstupanja dovodi do onoga s cine se Mercedes A klase na pocetku karijere susreo??
Držim da je fabrika po dimenziji (veličini) guma - i širini i visini, napravila set up ovjesa na autu, imajući u vidu sve one terene i načine vožnje za koje je namijenjeno, a svakako i sigurnost na prvom mjestu, upravo zbog slučaja A-klase i sličnih.
-
530i
#89 Re: gume
Razumijemo se
Ja sam referirao na konkretan slučaj gdje ne bih mijenjao ništa.
Ali u nekim drugim situacijama, zašto da ne. Preći sa 205-50-17 dimenzije na 205-55-16 je sasvim razumno, gledajući cijene. I naravno uz poštovanje indeksa brzine i nosivosti.
Ali u nekim drugim situacijama, zašto da ne. Preći sa 205-50-17 dimenzije na 205-55-16 je sasvim razumno, gledajući cijene. I naravno uz poštovanje indeksa brzine i nosivosti.
-
Throttle
#90 Re: gume
Umjesto preporucenih 195/45 R16 nabacio 205/45 R16 i nista nije otpalo, auto ide 200 ko i do sad .. ja živ i zdrav i tako...
To sto je malo uza guma se u praksi neće ni primijetit, ako dodje do situacije da od tog zavisis vjerovatno ćeš montirati lance bez obzira na gume
To sto je malo uza guma se u praksi neće ni primijetit, ako dodje do situacije da od tog zavisis vjerovatno ćeš montirati lance bez obzira na gume
-
jefferson
#91 Re: gume
Ma ne govorim sta zna Dacia. Te gume su preporucene i hajde, ne kazem da druge bolje odgovaraju ili ne.problemnatravunu wrote:Pa tu je sve jasno,bemve rekao da moze 20 nekih dimenzija, dača kaze ta jedna i kapak---- ovo mi lici na pametovanje, kao sta oni znaju, sjetim se poznanika koji kupi Hondu CrV i nadje se u cudu sto je preporuceni pritisak u gumama “samo” 1.8 bara, sta zna Honda, on ce puhati na 2.5 barajefferson wrote:Upravo. BMW u uputstvu haman ima 20 stranica koje dimenzije, pritisak, pod kakvim uslovima koje gume su pozeljne, te koji pritisak, te koje marke, te ako hoces ovako ili onako.drndalo wrote:Ima i onih koji opet odstupanje velicine uobicajeno i tolerisano i od strane drugih fabrika predstavljaju kao skrnavljenje svetog pisma...
Ali jok, Dacia ima jednu dimenziju.
Ali jbt, to me podsjeca naZastavu, jedna dimenzija i cao.
- amar1994
#92 Re: gume
to i jeste korektan prelazak, na vecu je recimo 225/45/18 najidealnije530i wrote:Razumijemo se![]()
a umjesto 205/50/R17 moze 225/45/R17, odsutapnje je 0.3%
-
jefferson
#93 Re: gume
17.Bolonjac wrote:Auto mi serijski podrzaje:
18" 235/50
17" 215/60
- problemnatravunu
#94 Re: gume
Neko vec napisa, voznjom na neodobrenoj dimenziji auto "gubi" opću upotrebnu dozvolu, u slučaju kakvog "sranja" to se moze obiti o glavu, čisto pravno, zakonski! Na stranu sto auto nije podesen i testiran za tu neku proizvoljnu dimenziju, sto znaci da moze da bude sve OK u ponasanju, a moze i da dovede do kakvog problema!jefferson wrote:Ma ne govorim sta zna Dacia. Te gume su preporucene i hajde, ne kazem da druge bolje odgovaraju ili ne.drndalo wrote:Ima i onih koji opet odstupanje velicine uobicajeno i tolerisano i od strane drugih fabrika predstavljaju kao skrnavljenje svetog pisma...
Upravo. BMW u uputstvu haman ima 20 stranica koje dimenzije, pritisak, pod kakvim uslovima koje gume su pozeljne, te koji pritisak, te koje marke, te ako hoces ovako ili onako.
Ali jok, Dacia ima jednu dimenziju
Pa tu je sve jasno,bemve rekao da moze 20 nekih dimenzija, dača kaze ta jedna i kapak---- ovo mi lici na pametovanje, kao sta oni znaju, sjetim se poznanika koji kupi Hondu CrV i nadje se u cudu sto je preporuceni pritisak u gumama “samo” 1.8 bara, sta zna Honda, on ce puhati na 2.5 bara
Ali jbt, to me podsjeca naZastavu, jedna dimenzija i cao.
BMW sigurno mora da plati homologaciju za svaku tu odobrenu dimenziju gume prilikom dobivanja te opce upotrebne dozvole, dok Dacia, koja gleda da na svemu ustedi i odrzi nisku cijenu to očito ne želi, nego se dozvoli jedna dimenzija i dovoljno!
- kabal1337
#95 Re: gume
sto vi mozete srat I prwseravat. Moze staviti 205 dobiti ces malu prednost na snijegu koju mozda neces ni osjetiti. Ako nemas para za 215 sibni 205 I miran si. Samo racunaj da ces izgubiti malo na stabilnosti I gripu u krivinama koje ti neces ni osjetiti. Prvo jer se ne trkas I ulijeces ko kljusina. Na autoputu to vozilo nemoze razviti neku ha hu brzinu, niti ja vjerujem da ga ti guras u maksimum. Normalno da je jeftinije da stave jednu vrstu gume, kao da dacija ima novca da vrsi testiranja raznih dimenzija I njihovo certificiranje. U slucaju udesa kod nas niko I ne gleda kakvi su ti dijelovi na autu, da li su certificirani ili ne. a ne sirina gume.
Nije over Njemacka gdje kad promjenis nesto na auto tuv da radis.
Ti sto ce staviti uzu gumu neces ni primjetiti, jer je vozis agresivno, jer da vozis niti bi kupio crossovera, I htio bi siru gumu.
Al sto volim ovaaj forum kad se prica o autima svi zlatni kao I komentari I preseravanje pogotovo za gume.
Ti kupi sebi uzu gumu novu, tigar sava, conti nebitno opet ces biti sigurniji I bolji od 60,% vozila koja su na nasim cestama. Ako ti zbas voziti I nisi agresivan po pedalama I planiras unsprijed zimi ti si dobar I sa losim autom I osrednjim gumama nego neki levat sto misli ima novo auto pa svemoguce. Znaj gdje su granice I kako se ponasa I dobar si.
Ti sto ce staviti uzu gumu neces ni primjetiti, jer je vozis agresivno, jer da vozis niti bi kupio crossovera, I htio bi siru gumu.
Al sto volim ovaaj forum kad se prica o autima svi zlatni kao I komentari I preseravanje pogotovo za gume.
Ti kupi sebi uzu gumu novu, tigar sava, conti nebitno opet ces biti sigurniji I bolji od 60,% vozila koja su na nasim cestama. Ako ti zbas voziti I nisi agresivan po pedalama I planiras unsprijed zimi ti si dobar I sa losim autom I osrednjim gumama nego neki levat sto misli ima novo auto pa svemoguce. Znaj gdje su granice I kako se ponasa I dobar si.
-
530i
#97 Re: gume
Sjedi 1! Kakve pretpostavke i zaključci...pomozi nam Bože sa ovakvim učesnicima u saobraćaju.kabal1337 wrote:sto vi mozete srat I prwseravat. Moze staviti 205 dobiti ces malu prednost na snijegu koju mozda neces ni osjetiti. Ako nemas para za 215 sibni 205 I miran si. Samo racunaj da ces izgubiti malo na stabilnosti I gripu u krivinama koje ti neces ni osjetiti. Prvo jer se ne trkas I ulijeces ko kljusina. Na autoputu to vozilo nemoze razviti neku ha hu brzinu, niti ja vjerujem da ga ti guras u maksimum. Normalno da je jeftinije da stave jednu vrstu gume, kao da dacija ima novca da vrsi testiranja raznih dimenzija I njihovo certificiranje. U slucaju udesa kod nas niko I ne gleda kakvi su ti dijelovi na autu, da li su certificirani ili ne. a ne sirina gume.
- amar1994
#98 Re: gume
530i wrote:
Sjedi 1! Kakve pretpostavke i zaključci...pomozi nam Bože sa ovakvim učesnicima u saobraćaju.
fabrike budale, a masinski inzinjeri isto pojma nemaju