Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
feministicama je mjesto između 4 zida 
- Connaisseur Karlin
#77 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
patriot_1 wrote: Agnosticizam "nit smrdi nit miriši".Više cjenim ateiste,oni bar otvoreno kažu "!Nema Boga" a ovi "Neznam dali postoji ili ne,nije moja briga".Pa saznaj,potrudi se,spoznat ćeš dali postoji ili ga nema!
agnosticiam je najlogicnija opcija
- sunceKOtepsija
#78 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
vjera izmedu zidova vodi do zidova izmedu vjera 
- arzuhal
#79 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?Connaisseur Karlin wrote:
agnosticiam je najlogicnija opcijasvijstan da ne poznajes dovoljno Boga i nema potrebe da se trazi i analizira njegovo postojanje,jer ga ljudksa bica ne mogu "otkriti"
spoznaja Boga kod vjernika je jako interesantna terminoloska postavka
- muha_sa
#80 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
nece naša Karlinka ništa recarzuhal wrote:Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?Connaisseur Karlin wrote:
agnosticiam je najlogicnija opcijasvijstan da ne poznajes dovoljno Boga i nema potrebe da se trazi i analizira njegovo postojanje,jer ga ljudksa bica ne mogu "otkriti"
- arzuhal
#81 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
muha_sa wrote:nece naša Karlinka ništa recarzuhal wrote:Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?Connaisseur Karlin wrote:
Đe si sokole
- fatamorgana
#82 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Ma hoće, just wait!muha_sa wrote:nece naša Karlinka ništa recarzuhal wrote:Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?Connaisseur Karlin wrote:
- Connaisseur Karlin
#83 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Arzonja,meni ateisti izgeldaju kao da su u sukobu sa mogucnosti postojanja Boga,imam utisak da im Bog smetafatamorgana wrote:Ma hoće, just wait!muha_sa wrote:nece naša Karlinka ništa recarzuhal wrote:
Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?
muha_sa, nisma mogla izdrazati,morala sma reci
fatamorgana, tako jeee
- MisterNo1
#84 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
tačnije u kuhinji, kako rađa petoro djece dok jedno drži u naramku itd...Black swan wrote:feministicama je mjesto između 4 zida
- fatamorgana
#85 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
U pravu si, kad bolje promislim, ljudi kojima smeta nešto što ne postoji zaista nisu normalni ....Connaisseur Karlin wrote:Arzonja,meni ateisti izgeldaju kao da su u sukobu sa mogucnosti postojanja Boga,imam utisak da im Bog smetafatamorgana wrote:
Ma hoće, just wait!agnostici nemaju takav problem
![]()
muha_sa, nisma mogla izdrazati,morala sma reci![]()
![]()
fatamorgana, tako jeee![]()
- Connaisseur Karlin
#86 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
bezveze se nervirajufatamorgana wrote:U pravu si, kad bolje promislim, ljudi kojima smeta nešto što ne postoji zaista nisu normalni ....Connaisseur Karlin wrote:
Arzonja,meni ateisti izgeldaju kao da su u sukobu sa mogucnosti postojanja Boga,imam utisak da im Bog smetaagnostici nemaju takav problem
![]()
![]()
- fatamorgana
#87 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Ja, ošta im to ....Connaisseur Karlin wrote:bezveze se nervirajufatamorgana wrote:U pravu si, kad bolje promislim, ljudi kojima smeta nešto što ne postoji zaista nisu normalni ....Connaisseur Karlin wrote:
Arzonja,meni ateisti izgeldaju kao da su u sukobu sa mogucnosti postojanja Boga,imam utisak da im Bog smetaagnostici nemaju takav problem
![]()
![]()
![]()
- Truba
#88 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
u ofsajdu je izvan kuhinjeMisterNo1 wrote:tačnije u kuhinji, kako rađa petoro djece dok jedno drži u naramku itd...Black swan wrote:feministicama je mjesto između 4 zida
- Truba
#89 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
najlogicnija je opcija da budes stzo zelis i ne smaras drugeConnaisseur Karlin wrote:patriot_1 wrote: Agnosticizam "nit smrdi nit miriši".Više cjenim ateiste,oni bar otvoreno kažu "!Nema Boga" a ovi "Neznam dali postoji ili ne,nije moja briga".Pa saznaj,potrudi se,spoznat ćeš dali postoji ili ga nema!
ali danas upravo oni koji se busaju u slobodu i liberalnost drugima namecu ideologije
- Connaisseur Karlin
#90 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
nametanje mi ide na zivce,narocito u sferi religijaBlack swan wrote:najlogicnija je opcija da budes stzo zelis i ne smaras drugeConnaisseur Karlin wrote: agnosticiam je najlogicnija opcijasvijstan da ne poznajes dovoljno Boga i nema potrebe da se trazi i analizira njegovo postojanje,jer ga ljudksa bica ne mogu "otkriti"
ali danas upravo oni koji se busaju u slobodu i liberalnost drugima namecu ideologije
- vješalica
#91 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
ne znaju da li bi kakali ili pišnuliarzuhal wrote:Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?Connaisseur Karlin wrote:
- zagortenej
#92 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Fra Drago Bojić: Religijske ideologije su najopasnije, pokrivaju se božanskim autoritetom
http://www.novilist.hr/Vijesti/Svijet/F ... utoritetomCijela povijest religija prepuna je vjerskog fanatizma i svih mogućih oblika patologije i oboljenja koji se pokrivaju božanskim autoritetom. U svakoj religiji postoje zastrašujuća, uznemirujuća i šokantna vjerovanja i vjerske prakse. Zaluđenih i religijski oboljelih samoprozvanih zemaljskih mandatara nebeskog gospodara imate u svakoj religiji i posvuda u svijetu.
-
dadinjo33
#93 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
I dok su oni neodlucni, vjernici i ateisti okolo kake i piske?vješalica wrote:ne znaju da li bi kakali ili pišnuliarzuhal wrote:Hoćeš reći da su agnostici, ustvari, tek nesposobni, smotani ateisti?Connaisseur Karlin wrote:
-
njonjica
#94 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Jasta....budi ono sto zelis, na nacin na koji zelis ali budi svjestan svoje nesavrsenosti u izboru i istrazuj stalno!Black swan wrote:najlogicnija je opcija da budes stzo zelis i ne smaras drugeConnaisseur Karlin wrote:patriot_1 wrote: Agnosticizam "nit smrdi nit miriši".Više cjenim ateiste,oni bar otvoreno kažu "!Nema Boga" a ovi "Neznam dali postoji ili ne,nije moja briga".Pa saznaj,potrudi se,spoznat ćeš dali postoji ili ga nema!
Sa ovom drugom recenicom se ne bih bas slozila...oni koji se najvise pozivaju na vjerske knjige tri zvanicne religije vrse najgori i najcrnji pritisak na one koji su tek aspiranti u duhovnom zivotu; moraju, jer tako im knjige njihove nalazu. U njihovim zivotima postoji samo jedna sloboda - pripadati toj religiji. Sve drugo je pazljivo isplanirano. A takvi ljudi, kad dobiju makar mrvicu vlasti postaju razmetljivci i tirani - to se jako dobro vidi ovdje (u BiH).
-
njonjica
#95 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Recimo da mi je gnoza jasna ali sta znaci Agnosticizam? Mozes li mi molim te definisati to? Ko su ti ljudi? Koja su im uvjerenja?Connaisseur Karlin wrote:patriot_1 wrote: Agnosticizam "nit smrdi nit miriši".Više cjenim ateiste,oni bar otvoreno kažu "!Nema Boga" a ovi "Neznam dali postoji ili ne,nije moja briga".Pa saznaj,potrudi se,spoznat ćeš dali postoji ili ga nema!
-
dadinjo33
#96 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
A kakva uvjerenja imaju gnostici?njonjica wrote:
Recimo da mi je gnoza jasna ali sta znaci Agnosticizam? Mozes li mi molim te definisati to? Ko su ti ljudi? Koja su im uvjerenja?
-
njonjica
#97 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Gnoza je oblik misterijske duhovnosti koji se razvio na Bliskom Istoku u helenisticko doba. To je zapravo duhovni metod u kojem covjek moze transcendetirati sam sebe svojim spoznajama i praksama (najkrace receno). U gnozi ima Boga ali nije toliko bitan za iskupljenje i produhovljenje (Budizam ima elemente gnoze).
Zato pitam sta je agnosticizam?
-
dadinjo33
#98 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Pa to što si opisala je opis metoda koji praktikuju oni vjernici koji su povjerovali u tu priču i nastoje se uvjeriti da su u pravu. To su vjernička uvjerenja. Hoći ti reći da, ako je tačna ta početna tvrdnja, da je moguće samog sebe transcendirati, onda je gnostik samo onaj koji je realizovan, koji je to uspio, a oni koji su na putu su vjernici, ili wannabe gnostici, vjeruju u to kao što neko vjeruje u Zeusa, Allaha i slično.njonjica wrote:Gnoza je oblik misterijske duhovnosti koji se razvio na Bliskom Istoku u helenisticko doba. To je zapravo duhovni metod u kojem covjek moze transcendetirati sam sebe svojim spoznajama i praksama (najkrace receno). U gnozi ima Boga ali nije toliko bitan za iskupljenje i produhovljenje (Budizam ima elemente gnoze).
Zato mi je bila interesantna tvoja implikacija da gnostik ima neka (valjda etablirana) uvjerenja.
Mislim, stvar je jezika i definisanja, ali ti hoću reći da ne vidim osnov za razdvajanje gnostika, kao "duhovnih aspiranata" (ako pod gnostikom podrazumijevaš aspirante), od vjernika.
- asurbanipal
#99 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
dadinjo33 wrote:A kakva uvjerenja imaju gnostici?njonjica wrote:
Recimo da mi je gnoza jasna ali sta znaci Agnosticizam? Mozes li mi molim te definisati to? Ko su ti ljudi? Koja su im uvjerenja?
Meni je gnosticizam sasvim OK.
-
dadinjo33
#100 Re: Vjeri je mjesto izmedju cetiri zida?
Meni je i klasično vjerništvo sasvim OKasurbanipal wrote:dadinjo33 wrote:A kakva uvjerenja imaju gnostici?njonjica wrote:
Meni je gnosticizam sasvim OK.