Što čekati nekog drugog, zašto ne kreneš od sebe - da dodješ tobe i prvi nam daš primjer.. Ionako promjena u društvu dolazi nakon promjene pojedinacafatamorgana wrote: Ako se ne varam tevba dođe kao neka vrsta pokajanja no ovdje se niko ne kaje ... Doduše i društvo nam daje loš primjer, od ovih što prave marifetluke, kradu i sl. niko se ne pokaja, svi negiraju te daju loš primjer cjelokupnoj populaciji koja se mora u nekoga ugledati a u koga će ako ne u ljude iz prvih redova, tzv. prvake.
Tevba kao povratak korijenima?
-
Dexx1
#76 Re: Tevba kao povratak korijenima?
- fatamorgana
#77 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Pa ja ne kradem a niti dajem kome loš primjer, nisam ni licemjer niti oportunista koji koristi za sebe talas ove poslijeratne religioznosti, ne otimam nikom iz usta, nisam gramziv.Dexx1 wrote:Što čekati nekog drugog, zašto ne kreneš od sebe - da dodješ tobe i prvi nam daš primjer.. Ionako promjena u društvu dolazi nakon promjene pojedinacafatamorgana wrote: Ako se ne varam tevba dođe kao neka vrsta pokajanja no ovdje se niko ne kaje ... Doduše i društvo nam daje loš primjer, od ovih što prave marifetluke, kradu i sl. niko se ne pokaja, svi negiraju te daju loš primjer cjelokupnoj populaciji koja se mora u nekoga ugledati a u koga će ako ne u ljude iz prvih redova, tzv. prvake.
A zar ti kao vjernik nebi trebao kritikovati zloupotrebu vjere u lične svrhe kao i olako ulaženje klera u spregu sa nacionalistima te ratnim i poslijeratnim profiterima po sistemu ruka ruku mije?
No to je svakako tabu tema, zar ne! Jer religija je svakako nešto apstraktno, nešto što pripada nekim apstraktnim sferama a ne ovozemaljskim.
How yes no!
- nasa
#78 Re: Tevba kao povratak korijenima?
pa kakve veze to ima s temom, nece on ciniti tevbu za nekog drugog, samo za sebe i to onda kad on osjeti da je iskrena, a tako i svi mi
- fatamorgana
#79 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Pa zar nije tevba kao neko pokajanje, eto neko se i u zatvoru pokaje zbog zločina, obično oni osuđeni na smrt, a neki postanu i religiozni.nasa wrote:pa kakve veze to ima s temom, nece on ciniti tevbu za nekog drugog, samo za sebe i to onda kad on osjeti da je iskrena, a tako i svi mi
Naravno, ako griješim objasni ti malo bolje svima šta je tevba.
- nasa
#80 Re: Tevba kao povratak korijenima?
jeste to ali ti pricas i o sadasnjem drustvu i potrebi kritike istog, to nema veze s tevbom cak mislim da je na neki nacin suprotno
mislim da oni koji puno upiru prstom u druge sami se najmanje kaju
evo npr. politicari uvijek imaju primjer da je neko drugi gori od njih
inace smatram tevbu jako bitnom, jednako i za one koji ne vjeruju u Boga
spoznaja greske je ogoljavanje najdubljih misli pred samim sobom/i Bogom
sam taj cin nas uvijek nepovratno mijenja na bolje jer prepoznajemo i prihvatamo potrebu da budemo bolji
pokajanja su cesta u zivotu svakog covjeka ali jednako cesto su kratkog daha, a ona velika se obicno ticu i velikih, zivotnih stvari i obiljeze svakog od nas nevezano za religioznost
sam taj cin nas uvijek nepovratno mijenja na bolje jer prepoznajemo i prihvatamo potrebu da budemo bolji
pokajanja su cesta u zivotu svakog covjeka ali jednako cesto su kratkog daha, a ona velika se obicno ticu i velikih, zivotnih stvari i obiljeze svakog od nas nevezano za religioznost
- fatamorgana
#81 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Slažem se no vjerujem da su i političari ljudi, i oni imaju mogućnost da se pokaju ali djeluju kao da ne vjeruju u Boga jer ih nije strah od njegove pravde no boje se ovozemaljske i izbjegli bi je na sve načine.nasa wrote:jeste to ali ti pricas i o sadasnjem drustvu i potrebi kritike istog, to nema veze s tevbom cak mislim da je na neki nacin suprotno
Oni nažalost koriste religiju kao štit ili paravan a često im religija pruža takvu vrstu zaštite.
-
Dexx1
#82 Re: Tevba kao povratak korijenima?
@fatamorgana neka se političara i ovih il onih, nećeš u njihov grob nego u svoj zato gledaj sebe.
Ko god čini loše na svoju štetu ga čini, svako će svoje breme nositi. Tevbu čini i ne brini.
Ko god čini loše na svoju štetu ga čini, svako će svoje breme nositi. Tevbu čini i ne brini.
- Connaisseur Karlin
#83 Re: Tevba kao povratak korijenima?
nasa wrote:jeste to ali ti pricas i o sadasnjem drustvu i potrebi kritike istog, to nema veze s tevbom cak mislim da je na neki nacin suprotno
- arzuhal
#84 Re: Tevba kao povratak korijenima?
I ja se slažem s ovim:
Pokretač teme se u uvodnom postu pita da li njegove komšije, poznanici i sugrađani islamske vjeroispovijeti, najkraće - muslimani, na neki način "fulaju" sam smisao pojma "tevbe", ne prihvataju li ga, možda, olahko, uobičajeno nekritički, zdravo-za-gotovo, tek mektebski naučeno, nasljedno, bez daljnjeg propitivanja i istinske spoznaje. On hrabro zaranja u semantičke dubine samog termina i otkriva nam ili, preciznije rečeno, potcrtava jedno (uvijek prisutno, ali zamaskirano) sasma novo značenje, značenje povratka sebi samima, vraćanju unatrag, odnosno povratka svojim korijenima, svojoj originalnosti. On se pita da li muslimanskom bogu - šire, u narodu i knjigama, poznatom pod imenom Allah za kojeg neki drže da je "nekada vrhovni, a odavno tek osamljeni bog porušenog paganskog, predislamskog panteona kojeg je Muhamed osamio uništavajući sva druga božanstva osim njega, nastavljajući na neki način abrahamovsku antropo-monoteističku tradiciju" - uopće potrebna komunikacija njegovih obožavatelja koji papagajski ponavljaju neke rečenice na arapskom jeziku, uopće i ne razmišljajući o njima, ne shvatajući šta govore tim stranim jezikom...
Ako bismo dopustili pokretaču teme da nastavi i da se slobodno izrazi, možda bismo se vratili na sam smisao, na samu temu, na početak, idući unatrag, do originalne ideje...Možda na tom putu spoznamo i istinskog Boga, nekom sretnom ali još tajnovitom okolnošću stignemo pred vrata same Božanske religije...Zastanimo časak, jer ne čujemo ništa od vlastite buke koju pravimo, oholi i drski...Ko zna čemu nas to može odvesti...
...ali kada ti malo prije toga pitaš @fatamorganu i opominješ i njega i sve nas:nasa wrote:jeste to ali ti pricas i o sadasnjem drustvu i potrebi kritike istog, to nema veze s tevbom cak mislim da je na neki nacin suprotno
...to zaista ima veze sa samom tevbom kakvu je znamo, poznajemo, kako je doživljavamo i što mislimo o tevbi, onom najintimnijim samoobračunu i podvlačenjem "refe" u intimi četiri zida svoje sobe ili skrovitosti srca, onim što mi kao pojedinci jesmo i kakvom nam se naša djela pokazuju, no mogao bih ti reći da baš tim i takvim poimanjanjem tevbe mi, ustvari, "fulamo" pravu temu pokretače teme i odlazimo skroz na neku stranu na koju on, u samom startu upozoravajući na to, nije želio da stvar ode.nasa wrote:pa kakve veze to ima s temom, nece on ciniti tevbu za nekog drugog, samo za sebe i to onda kad on osjeti da je iskrena, a tako i svi mi
Pokretač teme se u uvodnom postu pita da li njegove komšije, poznanici i sugrađani islamske vjeroispovijeti, najkraće - muslimani, na neki način "fulaju" sam smisao pojma "tevbe", ne prihvataju li ga, možda, olahko, uobičajeno nekritički, zdravo-za-gotovo, tek mektebski naučeno, nasljedno, bez daljnjeg propitivanja i istinske spoznaje. On hrabro zaranja u semantičke dubine samog termina i otkriva nam ili, preciznije rečeno, potcrtava jedno (uvijek prisutno, ali zamaskirano) sasma novo značenje, značenje povratka sebi samima, vraćanju unatrag, odnosno povratka svojim korijenima, svojoj originalnosti. On se pita da li muslimanskom bogu - šire, u narodu i knjigama, poznatom pod imenom Allah za kojeg neki drže da je "nekada vrhovni, a odavno tek osamljeni bog porušenog paganskog, predislamskog panteona kojeg je Muhamed osamio uništavajući sva druga božanstva osim njega, nastavljajući na neki način abrahamovsku antropo-monoteističku tradiciju" - uopće potrebna komunikacija njegovih obožavatelja koji papagajski ponavljaju neke rečenice na arapskom jeziku, uopće i ne razmišljajući o njima, ne shvatajući šta govore tim stranim jezikom...
Ako bismo dopustili pokretaču teme da nastavi i da se slobodno izrazi, možda bismo se vratili na sam smisao, na samu temu, na početak, idući unatrag, do originalne ideje...Možda na tom putu spoznamo i istinskog Boga, nekom sretnom ali još tajnovitom okolnošću stignemo pred vrata same Božanske religije...Zastanimo časak, jer ne čujemo ništa od vlastite buke koju pravimo, oholi i drski...Ko zna čemu nas to može odvesti...
- Connaisseur Karlin
#85 Re: Tevba kao povratak korijenima?
ovo je jako nelogican stavarzuhal wrote: Ako bismo dopustili pokretaču teme da nastavi i da se slobodno izrazi, možda bismo se vratili na sam smisao, na samu temu, na početak, idući unatrag, do originalne ideje...Možda na tom putu spoznamo i istinskog Boga, nekom sretnom ali još tajnovitom okolnošću stignemo pred vrata same Božanske religije...Zastanimo časak, jer ne čujemo ništa od vlastite buke koju pravimo, oholi i drski...Ko zna čemu nas to može odvesti...
-
dadinjo33
#86 Re: Tevba kao povratak korijenima?
@arzuhal, kako gledas na poznati hadis da se sva djeca radjaju u fitretu (cistoj prirodi), pa ih onda roditelji nacine krscanima, jevrejima, vatropoklonicima?
Poznati si ti sigurno i manipulatorski prevodi koji fitret prevode kao islam.
-
kerima1
#87 Re: Tevba kao povratak korijenima?
A sta znaci fitret?
-
dadinjo33
#88 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Za potrebe ove diskusije-priroda.
-
kerima1
#89 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Pitam jer meni je poznat taj hadis gdje se navodi da se djeca radjaju u cistoj vjeri-islamu.tako prevode fitret.
- arzuhal
#90 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Gledam pozitivnodadinjo33 wrote:@arzuhal, kako gledas na poznati hadis da se sva djeca radjaju u fitretu (cistoj prirodi), pa ih onda roditelji nacine krscanima, jevrejima, vatropoklonicima?
Fitret je priroda koja označava pripravljenost, sklonost ili pripremljenost čovjeka ka vjerovanju i okrenutosti Stvoritelju. Islam označava predanost Stvoritelju.
Na osnovu fitreta i temeljem njega, recimo, roditelji od djeteta mogu načiniti kršćanina, jevreja, mnogobošca...muslimana, itd.
- fatamorgana
#91 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ma pustiti tu priču o grobu, oni pometoše sve ko tatari dok se narod moli i sanja o nebeskoj pravdi a taj izgovor da sviju čeka grob je tipično religijski izgovor kad se okreće glava od stvarnosti svakodnevnog života i kad relgiija neće da se zamjera vlastima, kad neće da preuzme dio odgovornosti za drušvena zbivanja politikom nezamjeranja a radi interesa održanja vlastite organizacije i hijerarhije.Dexx1 wrote:@fatamorgana neka se političara i ovih il onih, nećeš u njihov grob nego u svoj zato gledaj sebe.
Po važećim zakonima svi koji krše zakon bi trebali odgovarati i otplatiti kaznu na dunjaluku a poslije ko zna, kud koji mili moji. Prvo kazna za kršenje zakona pa onda da vidiš kako na red dođe i kajanje! Sve suza suzu goni!
Kad bi bio dovoljan taj navodni božji sud onda po tebi bi se moglo i zatvoriti sudove i sudije prekvalifikovati u autolakirere, slastičare?
Rekoh već prije da čekam da tevbu prvo "odrade" ovi koji imaju oraha (čitaj pokredene milione i milijarde dolara) u džepu, ja nemam.
Ja ni nemam policijski dosije, kod mene sve čisto!
Čak ni prekršaj za parking.
-
dadinjo33
#92 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Pricamo o onom sto kaze hadis, haj da pokusamo bez dogmatskih tefsira. Mozemo li se sloziti da fitret jezicki znaci priroda, prirodnost, karakter?arzuhal wrote:Gledam pozitivnodadinjo33 wrote:@arzuhal, kako gledas na poznati hadis da se sva djeca radjaju u fitretu (cistoj prirodi), pa ih onda roditelji nacine krscanima, jevrejima, vatropoklonicima?
Poznati si ti sigurno i manipulatorski prevodi koji fitret prevode kao islam.![]()
Fitret je priroda koja označava pripravljenost, sklonost ili pripremljenost čovjeka ka vjerovanju i okrenutosti Stvoritelju. Islam označava predanost Stvoritelju.
Na osnovu fitreta i temeljem njega, recimo, roditelji od djeteta mogu načiniti kršćanina, jevreja, mnogobošca...muslimana, itd.
Dalje, mozemo li se sloziti da iz hadisa proistice da djecu od njihove urodjene prirode odvodi roditeljska ideolosko- vjerska indoktrinacija?
- fatamorgana
#93 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Ako ćemo do kosti odvodi ih i roditeljski te bilo kakav drugi odgoj. A.Lowen objašnjava da je odgoj ustvari pravo kroćenje djeteta kao spontanog bića, slično krećenju male životinje i to objašnjava otkud toliki prirodan otpor koji svako dijete pruža kroćenju tog svog prirodnog bića.dadinjo33 wrote:Pricamo o onom sto kaze hadis, haj da pokusamo bez dogmatskih tefsira. Mozemo li se sloziti da fitret jezicki znaci priroda, prirodnost, karakter?arzuhal wrote:Gledam pozitivnodadinjo33 wrote:@arzuhal, kako gledas na poznati hadis da se sva djeca radjaju u fitretu (cistoj prirodi), pa ih onda roditelji nacine krscanima, jevrejima, vatropoklonicima?
Poznati si ti sigurno i manipulatorski prevodi koji fitret prevode kao islam.![]()
Dalje, mozemo li se sloziti da iz hadisa proistice da djecu od njihove urodjene prirode odvodi roditeljska ideolosko- vjerska indoktrinacija?
- fatamorgana
#94 Re: Tevba kao povratak korijenima?
A do spoznaje se dolazi srcem a ne umom, um jednostavno nema tu širinu dimenzije potrebnu za primanje spoznaje a srce srećom ima.arzuhal wrote:
...Možda na tom putu spoznamo i istinskog Boga, nekom sretnom ali još tajnovitom okolnošću stignemo pred vrata same Božanske religije...Zastanimo časak, jer ne čujemo ništa od vlastite buke koju pravimo, oholi i drski...Ko zna čemu nas to može odvesti...
Um je bučan i nevaspitan, a srce je tiho i mirno, srce je gospodin.
- vazi
#95 Re: Tevba kao povratak korijenima?
slobodna djeca samerhilafatamorgana wrote:
Ako ćemo do kosti odvodi ih i roditeljski te bilo kakav drugi odgoj. A.Lowen objašnjava da je odgoj ustvari pravo kroćenje djeteta kao spontanog bića, slično krećenju male životinje i to objašnjava otkud toliki prirodan otpor koji svako dijete pruža kroćenju tog svog prirodnog bića.
- fatamorgana
#96 Re: Tevba kao povratak korijenima?
samerĆega?vazi wrote:slobodna djeca samerhilafatamorgana wrote:
Ako ćemo do kosti odvodi ih i roditeljski te bilo kakav drugi odgoj. A.Lowen objašnjava da je odgoj ustvari pravo kroćenje djeteta kao spontanog bića, slično krećenju male životinje i to objašnjava otkud toliki prirodan otpor koji svako dijete pruža kroćenju tog svog prirodnog bića.
- vazi
#97 Re: Tevba kao povratak korijenima?
ebertudefatamorgana wrote:samerĆega?vazi wrote:slobodna djeca samerhilafatamorgana wrote:
- HardcoreMX
#98 Re: Tevba kao povratak korijenima?
-Fitra glavna značenja su: 1.Kreacija 2.Priroda
فطر I to kreacija,dakle stvaranje iz potpunog nepostojanja,stvoreno biće koje nema prethodnog primjerka,sa svojim specifičnostima,dakle odlikama i posljedicama.Kada se ova riječ dovede u povezivanju sa čovjekom,onda se daje do znanja da je ovo stvorenje,dakle u kontekstu čovjek,sposobno da stvari poima,rezonuje,uči bez poučavanja,u suštini to se odnosi na čovjekovu urodjenu spoznaju Uzvišenog Boga,Stvoritelja.Jedan od prelijepih primjera te riječi se nalazi u suri 30,ajetu 30,u dva primjera.Engleski prevodi radi ponajboljeg prevoda značenja.
Kur'an: Ar-Rum 30:
-So set thy face to the religion, a man of pure faith -- God's original upon which He originated mankind. There is no changing God's creation. That is the right religion; but most men know it not --
-So set your face firmly towards the Deen, as a pure natural believer, Allah’s natural pattern on which He made mankind. There is no changing Allah’s creation. That is the true Deen – but most people do not know it –
-So keep up your face/front to the religion, (as) a submitter/Moslem/Unifier of God , God's nature/manner/religion which He created/originated the people on it, (there is) no replacement/substitution to God's creation, that (is) the religion the straight/valuable , and but most of the people do not know.
-So set thou thy face steadily and truly to the Faith: (establish) Allah's handiwork according to the pattern on which He has made mankind: no change (let there be) in the work (wrought) by Allah: that is the standard Religion: but most among mankind understand not.
فطر I to kreacija,dakle stvaranje iz potpunog nepostojanja,stvoreno biće koje nema prethodnog primjerka,sa svojim specifičnostima,dakle odlikama i posljedicama.Kada se ova riječ dovede u povezivanju sa čovjekom,onda se daje do znanja da je ovo stvorenje,dakle u kontekstu čovjek,sposobno da stvari poima,rezonuje,uči bez poučavanja,u suštini to se odnosi na čovjekovu urodjenu spoznaju Uzvišenog Boga,Stvoritelja.Jedan od prelijepih primjera te riječi se nalazi u suri 30,ajetu 30,u dva primjera.Engleski prevodi radi ponajboljeg prevoda značenja.
Kur'an: Ar-Rum 30:
-So set thy face to the religion, a man of pure faith -- God's original upon which He originated mankind. There is no changing God's creation. That is the right religion; but most men know it not --
-So set your face firmly towards the Deen, as a pure natural believer, Allah’s natural pattern on which He made mankind. There is no changing Allah’s creation. That is the true Deen – but most people do not know it –
-So keep up your face/front to the religion, (as) a submitter/Moslem/Unifier of God , God's nature/manner/religion which He created/originated the people on it, (there is) no replacement/substitution to God's creation, that (is) the religion the straight/valuable , and but most of the people do not know.
-So set thou thy face steadily and truly to the Faith: (establish) Allah's handiwork according to the pattern on which He has made mankind: no change (let there be) in the work (wrought) by Allah: that is the standard Religion: but most among mankind understand not.
- fatamorgana
#99 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Izlaziš iz mainstream - a, pokaj se, na pravoj si temi!vazi wrote:
ebertude
-
dadinjo33
#100 Re: Tevba kao povratak korijenima?
Naravno, dijete je svakog trenutka kompletna osoba.fatamorgana wrote:
Ali, tekst hadisa je usmjeren na ideolosko- vjersku doktrinaciju. Ona djecu odvodi od njihove urodjene prirode, karaktera, te stvara osobe koje su podijeljene u sebi. Tjera ih da rade i vjeruju naucene, cesto nametnute stvari, cesto sukobljene sa.stvarnoscu i zdravim razumom. U tome su sve religije u pet deka, sve koriste identicne metode i poruke (Samo smo mi u pravu i donosimo spas, svi drugi su manje ili vise na krivom putu i zbog toga ce ispastati).
Prirodno je nesto za sta indoktrinacija nije potrebna.
Da se sad vratim na pocetak teme. Pitanje je ko smo mi ispod svih stecenih etiketa i identiteta.
Recimo, sufije to pitanje razmatraju kroz poznati apokrifni hadis (mada je on utemeljen u Kuranu), 'Ko spozna sebe, spoznao je svog gospodara'.
Ko sam ja?, ocito neodgovoreno ljudsko pitanje.
P.S. Ne valjaju ti prevodi, H., ideolosko-dogmatski su, ne jezicki.