Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Banksy

#76 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Fudo387 wrote:
Banksy wrote:kako je bilo u Titovo vrijeme.
whatever.. :D
Nisam bacala poentu na Tita, već je neko spomenuo prošli sistem koji je gradio zajedništvo... Zajedništvo se gradi samo u pravno sigurnim društvima zadovoljnih pojedinaca.
A može se graditi i na haosu, ugrozbi i agresiji, ali ne vjerujem da govorimo o tome.
Haris.ba

#77 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Haris.ba »

Banksy wrote:
Haris.ba wrote:
Jednostavno, dijagnoza je neimanje smisla za zajedništvo. Što je mislim ridikul osvete historije prema nama (naših grešaka). Nakon toliko godina pod sistemom koji je vazio o primatu socijalnog nad individualnim, trenutno je prisutan sistem radikalnog individualizma. Ali, individualizma koji negira i sopstveni interes neophodne saradnje sa drugima radi same, vlastite dobrobiti.
Pogrešna vam je postavka. Dijagnoza je pravna nesigurnost i odsustvo države zakona i to nema veze s individualizmom ili zajedništvom. Ako je pojedinac zadovoljan i pravno zaštićen, ako se osjeća sigurno i ušuškano u svom društvu i državi, onda se od njega može očekivati da, pored individualnog, pa čak u početku i prividno na sopstvenu štetu, polako počne izgrađivati i neku vrstu zajedništva s drugim osobama, po raznim osnovama, kako je bilo u Titovo vrijeme.
U državi bezakonja i društvu pravne nesigurnosti, što živimo danas, svaki pojedinac se, u svrhu sopstvene zaštite i biološkog opstanka, neminovno pretvara u samoživu i surovu zvijer, a onda se iz toga rađa devijantno društvo, a u njemu mnoga zla.
btw tema je baš poglupa, od starta...
Moguće.

Sad je pitanje kokoši i jajeta/društva i pojedinca. Nekome se posreći, pa pasivnošću dobije. Ali, mislim da se svi možemo složiti da mora biti neka aktivnost da bi se nešta napravilo. Loše, ili dobro nebitno.

E. Ako čovjek čeka da duhovna konstrukcija - država, dođe i zadovolji ga i pravno zaštiti, pa da on kaže - e ok, ova država valja, i ja ću sada da budem fin - mi ćemo se načekati.

Nije država bezakonja i pravne nesigurnosti sama od sebe. Svaki građanin snosi dio odgovornosti. Nisu oni koji imaju državne instrumente koji dovode do bezakonja i pravne nesigurnosti došli sa Nibiru planete.

Ne rješavaju politički izbori sve. Ali, već poznata anegdota kako narod koji ne glasa najviše komentariše kako isti pobjeđuju je istinita.

Zajedništvo smo probali stvoriti odozgo prema poslije Drugoga rata. Kako je išlo, išlo je. Jedino rješenje sada jeste da probamo od baze prema vrhu.

Haj da opet upotrijebim primjer sa etažnim vlasništvom. Dolazi mi komšija kojemu prokišnjava. Ima finu platu. Redovna. Ima i ogroman dug za održavanje. I kaže. Kako je ovo stanje? Meni prokišnjava. Neću da plaćam dok prokišnjava. Ja ću tužiti. Kad mu se kaže da kad izmiri dug, komotno se može popraviti krov, on kaže da neće "iz principa", jer ne zna gdje će pare. I ostali etažni vlasnici poprave krov. Zato da ne bi nastala veća havarija. I naravno, ništa ne bude od te uplate. I ko je sad ovdje lud? Komšija kupi novo auto, a ovi što su popravili krov gledaj i plači.

Kako očekivati da neko voli svaku čuku u državi kada ne voli sebe? Kada radi spostvenog interesa da mu samom bude bolje, naš čovjek ne vidi da treba da radi korisne stvari za društvo, ponaša se sam i odgaja svoju djecu da budu društveno odgovorne osobe.
Kako očekivati od čovjeka koji ne voli sebe, da voli druge?
Banksy

#78 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Haris.ba wrote:
Kako očekivati da neko voli svaku čuku u državi kada ne voli sebe? Kada radi spostvenog interesa da mu samom bude bolje, naš čovjek ne vidi da treba da radi korisne stvari za društvo, ponaša se sam i odgaja svoju djecu da budu društveno odgovorne osobe.
Ne očekujem ništa od čovjeka. Tog ili bilo kojeg drugog. Očekujem da vlast, zakon, država, sud, policija, učine svoj dio posla i da tog čovjeka iznad, po zakonu, primoraju da plati svoj dug. I njega i sve druge ''tvrdoglave'' dužnike. Vjerujem u moć sankcije, kazne i novčanika, pa ćemo dalje lako s nadgradnjom. Vjerujem da ništa tako efikasno ne oblikuje pozitivne navike i korisna ponašanja kao strah od (novčane) sankcije. Jednom, kad se, nakon sankcija i sankcija, takva pristojna i pametna ponašanja usvoje, lako će ih biti prenijeti i na nove generacije.
piupiu

#79 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by piupiu »

Haris.ba wrote:
Banksy wrote:Pogrešna vam je postavka. Dijagnoza je pravna nesigurnost i odsustvo države zakona i to nema veze s individualizmom ili zajedništvom. Ako je pojedinac zadovoljan i pravno zaštićen, ako se osjeća sigurno i ušuškano u svom društvu i državi, onda se od njega može očekivati da, pored individualnog, pa čak u početku i prividno na sopstvenu štetu, polako počne izgrađivati i neku vrstu zajedništva s drugim osobama, po raznim osnovama, kako je bilo u Titovo vrijeme.
U državi bezakonja i društvu pravne nesigurnosti, što živimo danas, svaki pojedinac se, u svrhu sopstvene zaštite i biološkog opstanka, neminovno pretvara u samoživu i surovu zvijer, a onda se iz toga rađa devijantno društvo, a u njemu mnoga zla.
btw tema je baš poglupa, od starta...
Moguće.

Sad je pitanje kokoši i jajeta/društva i pojedinca. Nekome se posreći, pa pasivnošću dobije. Ali, mislim da se svi možemo složiti da mora biti neka aktivnost da bi se nešta napravilo. Loše, ili dobro nebitno.

E. Ako čovjek čeka da duhovna konstrukcija - država, dođe i zadovolji ga i pravno zaštiti, pa da on kaže - e ok, ova država valja, i ja ću sada da budem fin - mi ćemo se načekati.

Nije država bezakonja i pravne nesigurnosti sama od sebe. Svaki građanin snosi dio odgovornosti. Nisu oni koji imaju državne instrumente koji dovode do bezakonja i pravne nesigurnosti došli sa Nibiru planete.

Ne rješavaju politički izbori sve. Ali, već poznata anegdota kako narod koji ne glasa najviše komentariše kako isti pobjeđuju je istinita.

Zajedništvo smo probali stvoriti odozgo prema poslije Drugoga rata. Kako je išlo, išlo je. Jedino rješenje sada jeste da probamo od baze prema vrhu.

Haj da opet upotrijebim primjer sa etažnim vlasništvom. Dolazi mi komšija kojemu prokišnjava. Ima finu platu. Redovna. Ima i ogroman dug za održavanje. I kaže. Kako je ovo stanje? Meni prokišnjava. Neću da plaćam dok prokišnjava. Ja ću tužiti. Kad mu se kaže da kad izmiri dug, komotno se može popraviti krov, on kaže da neće "iz principa", jer ne zna gdje će pare. I ostali etažni vlasnici poprave krov. Zato da ne bi nastala veća havarija. I naravno, ništa ne bude od te uplate. I ko je sad ovdje lud? Komšija kupi novo auto, a ovi što su popravili krov gledaj i plači.

Ali ste vi komšiji to istolerisali. Znači - njegova samoživost i sila je dobila društvenu vrijednost. Vi ste je kolektivno potvrdili. Pa ti vidi sad ... apsolutno je tačno ono što je Banksy napisala - u uredjenoj državi svi odgojni i represivni aparati funkcionišu i usmjeravaju. Društvo ustrojava pojedinca, a ne obrnuto ... u društvu u kojem su sila i samoživost osnovne vrijednosti, to i jesu vrijednosti koje se prenose.
Haris.ba

#80 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Haris.ba »

Banksy wrote:
Haris.ba wrote:
Ne očekujem ništa od čovjeka. Tog ili bilo kojeg drugog. Očekujem da vlast, zakon, država, sud, policija, učine svoj dio posla i da tog čovjeka iznad, po zakonu, primoraju da plati svoj dug. I njega i sve druge ''tvrdoglave'' dužnike. Vjerujem u moć sankcije, kazne i novčanika, pa ćemo dalje lako s nadgradnjom. Vjerujem da ništa tako efikasno ne oblikuje pozitivne navike i korisna ponašanja kao strah od (novčane) sankcije. Jednom, kad se, nakon sankcija i sankcija, takva pristojna i pametna ponašanja usvoje, lako će ih biti prenijeti i na nove generacije.
1996. godine Beč je bio prljav, zapušten grad. Do danas se nije ništa specijalno promjenilo (osim što više nije prljav i zapušten grad), osim što su ljudi tada rekli - dosta. Ne svi naravno. Ali, dovoljan broj ljudi je reklo - dosta. I rekli su - hoćemo ljude koji će srediti stvari. I uveli su, između ostalog, velike novčane kazne. Nije neki čato sam od sebe u administraciji Beča rekao hajde da naplaćujemo 40 maraka (ili šilinzi su bili) koga stignemo kad baci opušak.

Već je dovoljan broj ljudi shvatio da treba sve kažnjavati, pa i njih kad se pređe na crveno na pješačkom.

Nisu čekali da država počne da radi sama od sebe. Već su se pobrinuli da budu izabrani ljudi koji će uvesti, a i sprovesti zakon da ko baci opušak na javnu površinu plaća kaznu. Dosadilo ljudima hodati po govancetu cuka. I rekli hoćemo ljude koji će izglasati i sprovesti kaznu kad ti cuko kaki, a ti ne pokupiš govance. Imali su i problem sa psima lutalicama. I izabrali su ljude koji su to riješili.

I šta sada građanin bilo koje čuke u Bosni treba? Razmišljati kako Sarajlija dođe u njegovo selo i ismijava ga? Evo ,recimo Ilijaš ima sređen centar grada da mu Sarajevo može pozavidjeti. I to je njihov uspjeh. Druga je stvar što kad uđeš u zgradu u centru Ilijaša i vidiš da nema prekidača u stubištu. I pitaš zašto - kažu ne treba nam. Neko u ulazu odlučio da mu ne treba. I šta sad trebaju ostali etažni vlasnici? Čekati da država dođe i nauči papka da ne skida prekidače? Da. Treba i to. Ali, trebaju i sami između sebe se dogovoriti da se riješe budale. Inače, nek šute i trpe. I nemaju prekidač da upale svjetlo.
dječak sa šibicama

#81 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by dječak sa šibicama »

Komunisticki rezim je gradio zajednistvo, ja u tome ne vidim nista lose, samo sto je to bio jalov posao. I tada je kao i danas, bilo bitno za koga se cerka udaje, sin zeni, ako nije iste religije pola familije negoduje.
Nije smetalo onome kome ni danas ne smeta. Manje vise.

Veliko je pitanje je je li nasa sredina uopce zrela za bilo kakav vid tolerancije, tamo gdje ima suzivota recimo u velikim gradovima, opet se iza ledja gleda ko je ko.

Migracija selo-grad je standard cijele planete, problem BiH je u totalnom zanemarivanju provincije pa i samog glavnog grada, na sta danas lici Sarajevo? gradski prevoz u rasulu, vodovod u kolapsu, javni saobracaj na izdisaju, korupcija i nepotizam u procvatu.

Koliko je ocajno stanje bih provincije valjda najbolje govore lokalni izbori, niz nezavisnih nacelnika izabrano, ljudi se hvataju za slamke, za nacelnika bira covjeka koji je "novo" ili "poznato" lice. Neki lokalni privrednik ili tek lokalna faca kojem gradjani vjeruju, ili bar toliko vjeruju da kontaju bolje i on nego ovi lopovi, mozda ce on nesto, bilo sta. Bar je lokalac, pa nece zaboraviti svoju rodnu carsiju.

BiH je u uzasnom stanju, cast izuzecima. Dovoljno je proci par okolnih drzava, bar do Austrije potegnuti. Da se vidi u kakvoj smo mi banani.

Ne kazem, mozda nekim gradjanima (ocito vecini) ovo rasulo i odgovara. Mozda smo mi samo takav narod.
Banksy

#82 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Beč i Austrija su i prije 1996. bili uređen grad i društvo. To o čemu govoriš su nijanse i pojedinačni primjeri kako se i postojeći zakoni mogu unaprijediti ili modificirati shodno potrebama neke lokalne zajednice. Ja govorim o temeljima, o ustrojstvu.
Čvrst zakon, sila, sankcija, kazna, represija, prvih 100 godina. Poslije sve ide s pjesmom...
Connaisseur Karlin

#83 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Connaisseur Karlin »

bach wrote:
Provincija mrzi Sarajevo iz dna duše.

Sarajevo prezire sve dalje od Ilidže i Kozje Ćuprije...
Provincija je pasivna sredina ,a pasivnost se moze osjetiti i u urbanim sredinama u BiH.

Kad Sarajija od zivjeti van BiH ,ponekad ce reci da je njegov grad zivi provincijski,jer gradovi siorm svijeta zive znatno dinamicnijim kulturnim stilom i boljim zivotnim standardom. Zasto u Sarajevu ne funkcionira gradski vodovod ili javni saobracaj kao u prosjecnim urbanim srednama?

Vecina osoba iz federacije nisu nikda otisle u posjetu vecim gradovima u RS,ali i obratno. :D
Styling

#84 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Styling »

Haris.ba wrote:......
To o cemu ti govoris u slucaju Beca (ili bilo kojeg drugog veceg evropskog grada je pitanje nadgradnje i dizanja drustva na jedan visi nivo. Mi se ne mozemo baviti nadrgradnjom drustva kada neke osnovne bazicne stvari u drustvu nismo poredali. Kad se gradjani ne osjecaju sigurno, kada penzioner ne zna hoce li penziju primiti 5 ili 15 u mjesecu, kada radnik nema zastitu i radi k'o konj po 12 sati i subotam i nedjeljama, kada djeca ne mogu normalno ulicu preci.... onda svaka prica o "kaznjavanju za opusak" je izlisna.

Nama trebaju novi ljudi, to je tacno, ali ljudi koje ze uvesti disciplinu i red i koji s enece plasiti raditi svoj posao. Bivsa Juga je to dovela na odredjeni nivo, drustvo se izgradjivalo 50 godina, a onda su demokrate to sve srozale u rekordnom roku, pa sada opet moramo krenuti iz pocetka. Mi imamo odlicne zakone ali je provedba problem.
Hakiz

#85 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Styling wrote:
To o cemu ti govoris u slucaju Beca (ili bilo kojeg drugog veceg evropskog grada je pitanje nadgradnje i dizanja drustva na jedan visi nivo. Mi se ne mozemo baviti nadrgradnjom drustva kada neke osnovne bazicne stvari u drustvu nismo poredali. Kad se gradjani ne osjecaju sigurno, kada penzioner ne zna hoce li penziju primiti 5 ili 15 u mjesecu, kada radnik nema zastitu i radi k'o konj po 12 sati i subotam i nedjeljama, kada djeca ne mogu normalno ulicu preci.... onda svaka prica o "kaznjavanju za opusak" je izlisna.

Nama trebaju novi ljudi, to je tacno, ali ljudi koje ze uvesti disciplinu i red i koji s enece plasiti raditi svoj posao. Bivsa Juga je to dovela na odredjeni nivo, drustvo se izgradjivalo 50 godina, a onda su demokrate to sve srozale u rekordnom roku, pa sada opet moramo krenuti iz pocetka. Mi imamo odlicne zakone ali je provedba problem.
Uništavanje sjedišta u tramvajima, skidanje poklopaca sa šahtova, odnos prema korisniku na šalteru ili u prodavnici pa i bacanje opušaka, boca i papira po ulici govori samo jedno:

Nama trebaju novi mi.
Banksy

#86 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Uništavanje sjedišta u tramvajima, skidanje poklopaca sa šahtova, odnos prema korisniku na šalteru ili u prodavnici pa i bacanje opušaka, boca i papira po ulici govori samo jedno:

Nama trebaju novi mi.
Ama ne trebaju. Treba nam striktna i nemilosrdna sprovedba postojećih zakona, pa ćemo mi lako postati bolji i noviji.
Hakiz

#87 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Banksy wrote:
Hakiz wrote:

Nama trebaju novi mi.
Ama ne trebaju. Treba nam striktna i nemilosrdna sprovedba postojećih zakona, pa ćemo mi lako postati bolji i noviji.
Ama, što meni ne treba zakon da me natjera da čuvam papirić u ruci ili džepu do kante i bacim ga u kantu umjesto na ulicu? Ne treba mi zakon da me na to natjera. Zakon treba za borbu protiv kriminalca. Ali ako običnog čovjeka zakonom moraš tjerati da uradi normalnu stvar, onda je do tog čovjeka.

Uostalom, da smo kakvi nismo mi bi zakone za te stvari već imali i provodili ih. Ne bi pričali kako nam trebaju, već bi odavno postojali.

Da bi donijeli takve zakoni i provodili ih trebamo postati novi mi. Ovakvi kakvi smo sada, niti ćemo te zakone donijeti, niti ih provoditi.
InaravnoDzej

#88 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by InaravnoDzej »

bach wrote:Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan, pa im to dosadilo...Pa bi da imju nešto svoje i da im je nekretnina negdje gdje je čist zrak, gdje je mirno i gdje ima zelenila da djecu mogu na miru pustiti da se igraju...I da naravno da je ta nekretnina jeftina i pristupačna za domaći novčanik...

Naravno, cijene nekretina u Sarajevu su podivljale...Da rak rak hen, stan od 80 kvadrata na Dolac mati ne vrijedi 200.000 KM ili stan od 44 kvadrata u 60 godina staroj zgradi na Grbavici ne vrijedi 100.000...Ne, vrijedi, ne vrijedi, ne vrijedi.

I onda kažeš ljudima

- Zašto ne odseliute u neki manji grad u našoj domovini, jednoj i jednoj BiH... Ima tu dobrih i jeftinih alternativa: Ilijaš, Bugojno, Jajce, Goražde, Konjic, Vareš, Blagaj, Cazin...

I dobiješ ovakve odgovore:

- Ma daj, ma kakvi, gdje ćeš tamo...Tamo sve žive seljaci, tamo je sve bezveze, tamo nema ništa, jesli li tu normalan? Šta je tebi...

Džaba što je sa cijenu stančića na Grbavici može kupiti trospratna kuća sa nekoliko duluma okućnice u Travniku...Džaba što je u varešu najčistiji zrak u ovim dijelu svijeta, što je Ilijaš najuređeniji grad u cijeloj zemlji, što u Konjicu ima sunca dok se Sarajevo guši u smogu...Što u Tešnju, Žepču, Goraždu, Cazinu ima para...

Džaba. Kažu "Jesi li ti normalan???? Čuj preseliti u Konjic/Bugojno/ Jajce/ Bosanski Petrovac/ Stolac? Fujjj!!!

U čemu je ovdje fol?

Jedna od naših najvećih laži jeste da mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu? Jedno je navijati za zmajeve i psovati Džeku i selektora kada gube i udaraju na ionako tanak nacionalni ponos...Drugi je voljeti svoju zemlju na svakom njenom pedlju...A mi je ne volimo...Čak i vođe nacije je ne vole..Oni vole svoj fildžan od Kozje Ćuprije do M. Dvora. Ostali ih ne zanima. Za njih ne postoje ni Stolac, ni Kreševo, ni Bos. Dubica, ni Prnjavor, ni Ključ, ni Bileća, ni Žepa...Oni ta mjesta preziru kao i ljude koji žive u njima, smatrajući ih ili nebitnim ili manje vrijednim...

Proteklih godina imao sam priliku dijeliti službeno auto sa raznim ljudim, pa smo zbog plate koja se morala zaraditi, vozili se sa kraja na kraj ove zemlje...I gdje god dođeš, recimo u Tešanj...kolege odgojene da vrijedi samo ono što je na relaciji M: Dvor - Vijećnice počnu komenatrisati

- Joj vidim jest ima mjesto malo i smiješno...Joj vidi seljaka kakvi su...Joj u kakvim selu žive...Joj vidi im ovo - vidi ono...

Imao sam jednog kolegu koji bi za svako mjesto u kojem bi došli rekao da je selendra, da su svi tu seljoberi, vidi im glava, joj kako su smiješni hahahahah...

Prosječan stanovnik Sarajeva prvo nikada nije bio u Zemaljskom muzeju, da krenemo od toga...Nema pojma gdje se nalazi Bobovaca i šta tamo ima...Nikada nije bio u Srebreniku i posjetio tamošnju tvrđavu....ŠtaŠ tamo, jebo tooo baaa...Koliko je nasa bilo u Srebrenici? Vrlo malo. U Kozarcu? ŠtaŠ tamo jeboi te Kozarac? U Stocu? Da te ustaše pojedu živa? U Banja Luci? Tamo sve četnici hodaju.

Dakle nevjerovatan odnos prema vlastioj domovini i pezor prema njoj i svojim sunarodnjacima koji nisi imali zte sreće da se rode na Jezeru?

Odakle taj prezir prema vlastotoj zemlji, prema vlasttim prirodnim ljepotama ( Odvedeš ljude na Kravice, ljudi kažu "jebo ovo - hajmo kući), prema vlastitoj kulturi i historiji?

PS.

Vjerujem da nema čovjek u ovoj zemlji koji ne bi momentalno napustio ovu BiH i sve što ima u njoj kada bi mu se ponudilo švedsko ili njemačko državljanstvo...I još bi sa zadovoljstvom uzeo ime Hans ili Lars...I u Bosnu se nikada nikada ni bi vratio...Zato što ovu zemlju ne volimo...

Zašto?

Care moj, hajde ti doji u mali grad i probaj živjeti. Evo da se zamijenimo na pola godine, ja tebi svoju kuću ti meni svoj stan pa onda dodji ovde i napiši bil ostao tu živjeti.
Haris.ba

#89 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Haris.ba »

Hakiz wrote:
Styling wrote:

Nama trebaju novi mi.
Isti je princip i kod penzionog sistema i kod bacanja opušaka na asfalt.
Treba se samo iskreno zanimati i boriti. Šta od penzionera ako mu se sva buna završi za šahovskim stolom u parku, šta mu radit?

Šta ja da radim radniku koji se neće buniti? Šta u društvu gdje je sve šuti i trpi? Čekati da država dođe i sama od sebe krene raditi? To je iluzorno.

Konkretno, penzioni sistem. Evo, uvodi se drugi i treći stepen. Ogromna reforma. Niko ništa.

Evo, premijer ponižava poslodavce i radnike sa Pravilnikom ministarstva koji oporezuje topli obrok - u smislu da ga nije donio uz dogovor sa sindikatom i poslodavcima.

Boje se radnici? Pa nek se boje. Šta misliš da su radnici koji su započinjali prve štrajkove se nisu bojali. A imali su mnogo više za izgubiti.

Ponavljam. Može nam se potrefiti pa opet neko dođe i napravi nam državu.
Ili, da probamo sami. Ako sami ne možemo - ništa onda. Neumitni točak historije će nas maknuti i metnuti one koji mogu, znaju i umiju.

P.S.
Pa imamo primjer komunista na području bivše Jugoslavije. Ljudi zbog ideala ginuli. Nisu samo govorili treba novi sistem. Već, i ono što svima nama fali - i delali. Možemo se ne složiti sa njihovim sistemom. Ali, ljudi su bili uporni i nisu samo govorili "treba".

Striktna i nemilosrdna provedba zakona ne dolazi sama od sebe. Barem u demokratskom društvu. Ako neko zaziva kakvog despota, despota mu bio u kući.
Hakiz

#90 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote:Isti je princip i kod penzionog sistema i kod bacanja opušaka na asfalt.
Treba se samo iskreno zanimati i boriti. Šta od penzionera ako mu se sva buna završi za šahovskim stolom u parku, šta mu radit?

Šta ja da radim radniku koji se neće buniti? Šta u društvu gdje je sve šuti i trpi? Čekati da država dođe i sama od sebe krene raditi? To je iluzorno.

Konkretno, penzioni sistem. Evo, uvodi se drugi i treći stepen. Ogromna reforma. Niko ništa.

Evo, premijer ponižava poslodavce i radnike sa Pravilnikom ministarstva koji oporezuje topli obrok - u smislu da ga nije donio uz dogovor sa sindikatom i poslodavcima.

Boje se radnici? Pa nek se boje. Šta misliš da su radnici koji su započinjali prve štrajkove se nisu bojali. A imali su mnogo više za izgubiti.

Ili, da probamo sami. Ako sami ne možemo - ništa onda. Neumitni točak historije će nas maknuti i metnuti one koji mogu, znaju i umiju.

P.S.
Pa imamo primjer komunista na području bivše Jugoslavije. Ljudi zbog ideala ginuli. Nisu samo govorili treba novi sistem. Već, i ono što svima nama fali - i delali. Možemo se ne složiti sa njihovim sistemom. Ali, ljudi su bili uporni i nisu samo govorili "treba".

Striktna i nemilosrdna provedba zakona ne dolazi sama od sebe. Barem u demokratskom društvu. Ako neko zaziva kakvog despota, despota mu bio u kući.
Upravo tao. Ja često citiram Srđu Popovića (polret Otpor) i knjigu koju su oni izdali o principima nenasilne borbe. I oni kažu da naprosto žrtvu treba podnijeti. I u nenasilnoj borbi oni koji se bore ya promjene će biti zatvarani, otpuštani, tučeni, itd. To je neminovan dio procesa.

E, kod nas je stvar što smo mi sadaka društvo. Što očekujemo da neko drugi bude zatvoren, otpušten i tučen da bi nama bilo bolje. A to se neće desiti.

I zato nam trebamo novi mi.

Ali, ako sam ja čovjek koji ne baca papire po ulci to pokazuje moj sistem vrijednosti. Onda ću takav i biti našpolsu, bilo da sam zidar, prodavač, raadnik na šalteru, policajac, političar. Biću odgovoran i obračaću pažnju i na druge, društvo, ne samo na sebe. Da smo takvi imali bi mnogo manje problema.

Dakle, po ko na koji put ponavljam, sve to govori da se mi trebamo promijeniti. Svako od nas. DJeluj lokalno, misli globalno.

Dakle, trebaju nam novi mi :P
bach

#91 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by bach »

InaravnoDzej wrote:
bach wrote:Znam ljude koji godinama sele iz jednog u drugi stan, pa im to dosadilo...Pa bi da imju nešto svoje i da im je nekretnina negdje gdje je čist zrak, gdje je mirno i gdje ima zelenila da djecu mogu na miru pustiti da se igraju...I da naravno da je ta nekretnina jeftina i pristupačna za domaći novčanik...

Naravno, cijene nekretina u Sarajevu su podivljale...Da rak rak hen, stan od 80 kvadrata na Dolac mati ne vrijedi 200.000 KM ili stan od 44 kvadrata u 60 godina staroj zgradi na Grbavici ne vrijedi 100.000...Ne, vrijedi, ne vrijedi, ne vrijedi.

I onda kažeš ljudima

- Zašto ne odseliute u neki manji grad u našoj domovini, jednoj i jednoj BiH... Ima tu dobrih i jeftinih alternativa: Ilijaš, Bugojno, Jajce, Goražde, Konjic, Vareš, Blagaj, Cazin...

- Ma daj, ma kakvi, gdje ćeš tamo...Tamo sve žive seljaci, tamo je sve bezveze, tamo nema ništa, jesli li tu normalan? Šta je tebi...

Džaba što je sa cijenu stančića na Grbavici može kupiti trospratna kuća sa nekoliko duluma okućnice u Travniku...Džaba što je u varešu najčistiji zrak u ovim dijelu svijeta, što je Ilijaš najuređeniji grad u cijeloj zemlji, što u Konjicu ima sunca dok se Sarajevo guši u smogu...Što u Tešnju, Žepču, Goraždu, Cazinu ima para...

Džaba. Kažu "Jesi li ti normalan???? Čuj preseliti u Konjic/Bugojno/ Jajce/ Bosanski Petrovac/ Stolac? Fujjj!!!

U čemu je ovdje fol?

Jedna od naših najvećih laži jeste da mi volimo našu Bosnu i Hercegovinu? Jedno je navijati za zmajeve i psovati Džeku i selektora kada gube i udaraju na ionako tanak nacionalni ponos...Drugi je voljeti svoju zemlju na svakom njenom pedlju...A mi je ne volimo...Čak i vođe nacije je ne vole..Oni vole svoj fildžan od Kozje Ćuprije do M. Dvora. Ostali ih ne zanima. Za njih ne postoje ni Stolac, ni Kreševo, ni Bos. Dubica, ni Prnjavor, ni Ključ, ni Bileća, ni Žepa...Oni ta mjesta preziru kao i ljude koji žive u njima, smatrajući ih ili nebitnim ili manje vrijednim...

Proteklih godina imao sam priliku dijeliti službeno auto sa raznim ljudim, pa smo zbog plate koja se morala zaraditi, vozili se sa kraja na kraj ove zemlje...I gdje god dođeš, recimo u Tešanj...kolege odgojene da vrijedi samo ono što je na relaciji M: Dvor - Vijećnice počnu komenatrisati

- Joj vidim jest ima mjesto malo i smiješno...Joj vidi seljaka kakvi su...Joj u kakvim selu žive...Joj vidi im ovo - vidi ono...

Imao sam jednog kolegu koji bi za svako mjesto u kojem bi došli rekao da je selendra, da su svi tu seljoberi, vidi im glava, joj kako su smiješni hahahahah...

Prosječan stanovnik Sarajeva prvo nikada nije bio u Zemaljskom muzeju, da krenemo od toga...Nema pojma gdje se nalazi Bobovaca i šta tamo ima...Nikada nije bio u Srebreniku i posjetio tamošnju tvrđavu....ŠtaŠ tamo, jebo tooo baaa...Koliko je nasa bilo u Srebrenici? Vrlo malo. U Kozarcu? ŠtaŠ tamo jeboi te Kozarac? U Stocu? Da te ustaše pojedu živa? U Banja Luci? Tamo sve četnici hodaju.

Dakle nevjerovatan odnos prema vlastioj domovini i pezor prema njoj i svojim sunarodnjacima koji nisi imali zte sreće da se rode na Jezeru?

Odakle taj prezir prema vlastotoj zemlji, prema vlasttim prirodnim ljepotama ( Odvedeš ljude na Kravice, ljudi kažu "jebo ovo - hajmo kući), prema vlastitoj kulturi i historiji?

PS.

Vjerujem da nema čovjek u ovoj zemlji koji ne bi momentalno napustio ovu BiH i sve što ima u njoj kada bi mu se ponudilo švedsko ili njemačko državljanstvo...I još bi sa zadovoljstvom uzeo ime Hans ili Lars...I u Bosnu se nikada nikada ni bi vratio...Zato što ovu zemlju ne volimo...

Zašto?

Care moj, hajde ti doji u mali grad i probaj živjeti. Evo da se zamijenimo na pola godine, ja tebi svoju kuću ti meni svoj stan pa onda dodji ovde i napiši bil ostao tu živjeti.
Može sve osim Zenice :)
InaravnoDzej

#92 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by InaravnoDzej »

bach wrote:
InaravnoDzej wrote:

I onda kažeš ljudima

U čemu je ovdje fol?

PS.

Zašto?

Zenica jaro nije mali grad.

Eto dogovorimo se ti da dodjes u Gradačac ja u Sarajevo.
Gojeni H

#93 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Gojeni H »

Haris.ba wrote: Boje se radnici? Pa nek se boje. Šta misliš da su radnici koji su započinjali prve štrajkove se nisu bojali. A imali su mnogo više za izgubiti.

P.S.

Striktna i nemilosrdna provedba zakona ne dolazi sama od sebe. Barem u demokratskom društvu.
Ako neko zaziva kakvog despota, despota mu bio u kući.
:thumbup: Bravo!

Nisu zene dobile pravo glasa zato sto su muskarci jednoga dana odlucili da su njihove majke, supruge i sestre to zasluzile.
Ljudi su ginuli da bi radnik imao osmosatno radno vrijeme.
Titoisti se pozivaju na Tita a Broz lezao po zatvorima, ucinio samoubilacki cin zajedno sa 12 hiljada komunista kad se odlucio suprotstaviti najvecoj sili u Evropi u to vrijeme ...

Bansky nije u krivu kada kaze da drzava mora osigurati vladavinu prava.
Problem je u tome sto vladajuca klasa nece nikada to uciniti sama od sebe ... niej to ucinila nigdje i nikada u historiji.
U demokratiji se vlast mora prisiliti da djeluje onda kada odbija da to uradi.
belfy

#94 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by belfy »

InaravnoDzej wrote:
bach wrote:
InaravnoDzej wrote: Care moj, hajde ti doji u mali grad i probaj živjeti. Evo da se zamijenimo na pola godine, ja tebi svoju kuću ti meni svoj stan pa onda dodji ovde i napiši bil ostao tu živjeti.

Eto dogovorimo se ti da dodjes u Gradačac ja u Sarajevo.
e nek je i bach napokon priznao da ima nesto posebno protiv Zenice. :) dosta ocigledno je bilo i do sada, no napokon to imamo i izreceno nakon toliko godina...
Styling

#95 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Styling »

Hakiz wrote: Ama ne trebaju. Treba nam striktna i nemilosrdna sprovedba postojećih zakona, pa ćemo mi lako postati bolji i noviji.
Ama, što meni ne treba zakon da me natjera da čuvam papirić u ruci ili džepu do kante i bacim ga u kantu umjesto na ulicu? Ne treba mi zakon da me na to natjera. Zakon treba za borbu protiv kriminalca. Ali ako običnog čovjeka zakonom moraš tjerati da uradi normalnu stvar, onda je do tog čovjeka.

Uostalom, da smo kakvi nismo mi bi zakone za te stvari već imali i provodili ih. Ne bi pričali kako nam trebaju, već bi odavno postojali.

Da bi donijeli takve zakoni i provodili ih trebamo postati novi mi. Ovakvi kakvi smo sada, niti ćemo te zakone donijeti, niti ih provoditi.[/quote]

Treba malo i kućnog odgoja i vaspitanja a ne da se roditeljima svijet vrti oko djece pa nigdje discipline i reda. Ne može se sve očekivati od države. Sve polazi od porodice gdje se stvaraju temelji ljudskog karaktera.
bach

#96 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by bach »

InaravnoDzej wrote:
Može sve osim Zenice :)[/quote]

Eto dogovorimo se ti da dodjes u Gradačac ja u Sarajevo.[/quote]

Fin je Gradačac. Fino uređena, bogata čaršija...
PM72

#97 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by PM72 »

Svak nek se vrati na svoje i biće rahatluk.
madner

#98 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by madner »

Samo vlast koja se boji naroda radi za narod.
Banksy

#99 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Banksy »

Hakiz wrote:
Banksy wrote:
Hakiz wrote:

Nama trebaju novi mi.
Ama TREBA. Nismo svi isto odgajani. Zamisli šta bi bilo s planetom da se civilizacija razvijala oslanjajući se na kućni odgoj i dobru volju.

Misliš da su se mali Hans i Džon rodili lijepo odgojeni, s urođenim čipom programiranim na zaštitu čovjekove okoline, da ih neko, nekad davno nije riktao i kažnjavao i da to ne radi i dan danas?
Connaisseur Karlin

#100 Re: Zašto ne volimo Bosnu i Hercegovinu ili domovina od Kozje Ćuprije od Marin Dvora

Post by Connaisseur Karlin »

bach wrote:
InaravnoDzej wrote:
bach,gdje bi voli zivjeti u RS :D
Post Reply