Ne seri...bitanga_sa_otesa wrote:nemoj mi galskog smetlja...dosta mi ih je ovih dana....slomili su me...
Sta trenutno vozite?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#76 Re: Sta trenutno vozite?
- O'zone
- Globalni moderator
#77 Re: Sta trenutno vozite?
Hahahhahaha jesi mu to i ti bio? Ja mislio samo do mene i nakog Meganajohntra wrote:Ne seri...bitanga_sa_otesa wrote:nemoj mi galskog smetlja...dosta mi ih je ovih dana....slomili su me...
- johntra
#78 Re: Sta trenutno vozite?
Ma nisam, nego voli i on galska smeća...
Ne ko talijanska, ali voli...
Ne ko talijanska, ali voli...
-
condy
#79 Re: Sta trenutno vozite?
Da je ovo provozat ... srušio bi mjesec sa njim

-
Seyfo
#80 Re: Sta trenutno vozite?
I ja sam tako mislio dok se nije desio period da često zbog posla moram (jednom ili dvaput heftično) ići na relaciji Sa-Tz. Znamo kakav je put i koliko je traumatično pratiti kamione a ne moći ih preteći. Nakon što se ukaže prilika za preticanje na usponu, vrijedi svaki dodatni Nm kao da ga zlatom plaćaš, jer se radi o sekundama manje ili više u preticajnoj traci. Isto vrijedi za relaciju Sa-BL i mnoge druge u BiH. Ovdje mislim samo na situacije kada se radi o ubrzanjima iz druge ili treće brzine.Čak smatram da je mnogo Nm potrebnije prosječnom Bošnji dok se vozi uzduž i poprijeko u BiH nego nekom ko se vozi samo po autoputevima.ado-šampion wrote:Mah tipicno bosansko preseravanje, ciji je veci. Jbt 143 KS i 320 Nm malo u autu od 1500-1600 kg u prcvarnica zemlji koja nema ni 100 km autoputa.klaki wrote:ubrzanje od haman 9 sec do 100 (ako gledam pravu verziju) u dizelasu za svakodnevno vozikanje sa malom potrosnjom moze samo biti malo i tromo nekome ko nema mogucnost da sagleda objektivno i realno situaciju.. ili ako je amerikanac pa navikao na 400+ konja i vrtoglava ubrzanjaA u Njemackoj gdje se pici 200 autoputevima prosjek snage 125 KS i to kad se racunaju i benzinci koji se s tih 125 KS rastegnu na strasnih 200 Nm momenta.
Jeste, bolje je imati vise snage, ima tih brda i dosta kamiona na putevima, ali na tim istim putevima je tanka crta izmedju vece sigurnosti koju vise snage donosi i vece nesigurnosti kad se covjek okurazi previse jer ima jako auto.
Ne bih da namecem svoje drugim, ni u cemu, pa ni u ovome, ali svako ko ne sparta redovno po autoputevima po Evropi (a 99% ljudi koji pisu na ovom forumu pravog autoputa vidi jednom ili dvaput godisnje ako i toliko) i tvrdi da je 140 KS i 320 Nm u autu velicine Passata malo, jede govna i pravi se prepametan.
-
Throttle
#81 Re: Sta trenutno vozite?
Znaci nijedan benzinac ne moze preci kamion 
- medjutim
#82 Re: Sta trenutno vozite?
Nisam to ja tvrdio, ja sam samo napisao ono sto pisu na stranim forumima i kao sto vec napisah ranije, nemam znanja kao vi sa ovog dijela pdf-a. Vozim prilicno puno po autoputu, obzirom da mi je posao udaljen od mjesta gdje zivim.ado-šampion wrote: Mah tipicno bosansko preseravanje, ciji je veci. Jbt 143 KS i 320 Nm malo u autu od 1500-1600 kg u prcvarnica zemlji koja nema ni 100 km autoputa.A u Njemackoj gdje se pici 200 autoputevima prosjek snage 125 KS i to kad se racunaju i benzinci koji se s tih 125 KS rastegnu na strasnih 200 Nm momenta.
Jeste, bolje je imati vise snage, ima tih brda i dosta kamiona na putevima, ali na tim istim putevima je tanka crta izmedju vece sigurnosti koju vise snage donosi i vece nesigurnosti kad se covjek okurazi previse jer ima jako auto.
Ne bih da namecem svoje drugim, ni u cemu, pa ni u ovome, ali svako ko ne sparta redovno po autoputevima po Evropi (a 99% ljudi koji pisu na ovom forumu pravog autoputa vidi jednom ili dvaput godisnje ako i toliko) i tvrdi da je 140 KS i 320 Nm u autu velicine Passata malo, jede govna i pravi se prepametan.
@me_again Polovan je u pitanju, dva sam nasao interesantna, pa sam mislio probati oba. Ima ih prilicno puno, ovdje gdje zivim slabo koji ima da je presao ispod 100.000 km.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#83 Re: RE: Re: Sta trenutno vozite?
Pa imaju i benzinci obrtni momenat.[emoji2]Throttle wrote:Znaci nijedan benzinac ne moze preci kamion
Sent from my C6603 using Tapatalk
-
Throttle
#84 Re: RE: Re: Sta trenutno vozite?
Pa gore @Seyfo pise da treba sto vise momenta da preteknes kamion a atmo benzinci se vrte oko 120-200Nm. Znaci mogli bi skuter neki uzbrdo precikonektovan wrote:Pa imaju i benzinci obrtni momenat.[emoji2]Throttle wrote:Znaci nijedan benzinac ne moze preci kamion
Sent from my C6603 using Tapatalk
- Bakir1
#85 Re: Sta trenutno vozite?
meni je za prometovanje, po BiH prevojima, pocesto sa stotinjak kg tereta, dovoljno 75 KS, i za prestici i za nalog dobiti
s tim u vezi, kako imam priliku voziti i passata sa "samo" 143 KS, mogu reci da je taj auto i opasan sa onim sto moze...
normalno da je vise i bolje, ali da je neophodno, bas i nije...
s tim u vezi, kako imam priliku voziti i passata sa "samo" 143 KS, mogu reci da je taj auto i opasan sa onim sto moze...
-
ado-šampion
#87 Re: Sta trenutno vozite?
Samo dok se ne daj Boze u tim sekundama ne zadesi kamion iz suprotnog smjera, pa ti silni Nm vise ne budu dovoljni. Opet kazem, ne daj Boze. Ko se god ikad odmakao malo od Sarajeva, zna kakve su ceste u Bosni, i da se ne zavaravamo bez ozbira na snagu motora dosta tih preticanja je na VELIKI rizik, sto kazu sve do jednom. I sam sam ko zna koliko puta tako preticao na rizik, da ne kazem koliko sam puta ispred sebe gledao peticanje na rizik.Seyfo wrote:I ja sam tako mislio dok se nije desio period da često zbog posla moram (jednom ili dvaput heftično) ići na relaciji Sa-Tz. Znamo kakav je put i koliko je traumatično pratiti kamione a ne moći ih preteći. Nakon što se ukaže prilika za preticanje na usponu, vrijedi svaki dodatni Nm kao da ga zlatom plaćaš, jer se radi o sekundama manje ili više u preticajnoj traci. Isto vrijedi za relaciju Sa-BL i mnoge druge u BiH. Ovdje mislim samo na situacije kada se radi o ubrzanjima iz druge ili treće brzine.Čak smatram da je mnogo Nm potrebnije prosječnom Bošnji dok se vozi uzduž i poprijeko u BiH nego nekom ko se vozi samo po autoputevima.ado-šampion wrote:Mah tipicno bosansko preseravanje, ciji je veci. Jbt 143 KS i 320 Nm malo u autu od 1500-1600 kg u prcvarnica zemlji koja nema ni 100 km autoputa.klaki wrote:ubrzanje od haman 9 sec do 100 (ako gledam pravu verziju) u dizelasu za svakodnevno vozikanje sa malom potrosnjom moze samo biti malo i tromo nekome ko nema mogucnost da sagleda objektivno i realno situaciju.. ili ako je amerikanac pa navikao na 400+ konja i vrtoglava ubrzanjaA u Njemackoj gdje se pici 200 autoputevima prosjek snage 125 KS i to kad se racunaju i benzinci koji se s tih 125 KS rastegnu na strasnih 200 Nm momenta.
Nije upitno da za nasu konfiguraciju cesta treba Nm, upitno je to sto se po tim cestama pokusava voziti brze nego sto to te ceste realno dopustaju i sto se pokusavaju preskociti silni kamioni kao da ih nema. Znaci dosta cesto vise snage ljudima daje hrabrost za vise rizika. I zbog cega, sto put od tri sata skratis za max pola sata ako i toliko.
Za razliku do toga, jace auto na autobahnu znaci da ti fakat bez veceg rizika mozes stici brze na odrediste.
Da se vratimo na pocetak price, za relativno brzu voznju nasim cestama, i opustenu prije, bez da se peglas saltajuci ko sivonja na usponima i da mozes preci kamion ili auto tu i tamo, 300 Nm je i vise nego dovoljno. Ko zeli da rizikuje i 500 Nm moze biti malo.
-
Seyfo
#88 Re: Sta trenutno vozite?
Ja vjerujem da većina razumije šta sam htio reći. Moja tvrdnja se temelji strogo na iskustvu. Više Nm znači sigurnije preticanje, i u konačnici, sigurniji život. Da su nam sve autouptevi, obrtni moment bi bio amnje bitan. Na preticanje se ne bih ni odlučio da nemam dovoljno Nm, a kad se već odlučim, da je što sigurnije. I pri tome ne mislim na divljanje nego na put na kojem je dozvoljeno voziti 60, a kamion ide 30 km/h ili manje. Još ako je auto natovaren, tvrdnja je još više na mjestu. Takođe je činjenica da od većine auta koji se danas vozi, slab obrtni momenat ako su benzinci bez turba (malo ih je sa turbom), dok dizeli imaju mnogo veći obrtni momenat i to pri nižim obrtajima.
-
condy
#89 Re: Sta trenutno vozite?
Ako se radi o sekundama onda se radi o makazicama
To nije sigurno preticanje bez obzira koliko imaš Nm
Koliko imaš Nm? Koji motor, kw ?
To nije sigurno preticanje bez obzira koliko imaš Nm
-
ado-šampion
#90 Re: Sta trenutno vozite?
Ma ljudi na tim usponima gdje je krivina za krivinom ti da imas 500 Nm ako naidje auto iz suprotnog pravca tebe nigdje nema.
Ja ne tvrdim da je za lezernu i opustenu voznju nasim cestama dovoljan atmo. benzinac sa 60 konja, daleko od toga, cak mislim da ni atmo. benzinac od stotinjak KS opet nije dovoljan (opet ni s ovim se nece svi sloziti), na osnovu licnog iskustva. Ali mislim da je recimo u kompaktu nekom dizel sa stotinjak KS i 230+ Nm mjera, mozda cak i nesto slabiji. Isto tako i dizel sa 140 KS u autu tipa Passata je itekako adekvatan. Sve je to iz iskustva, ne na papiru.
I ja bih radije nekog 3.0 dizela da mogu, ali budimo realni, na nasim cestama dosta je lazne sigurnosti koju auto s takvim motorom daje. Mi se mozemo zavaravati da to nije tako.
Sto ne znaci da voznja s takvim autom nije opustenija i lezernija, sve po zeljama.
Ja ne tvrdim da je za lezernu i opustenu voznju nasim cestama dovoljan atmo. benzinac sa 60 konja, daleko od toga, cak mislim da ni atmo. benzinac od stotinjak KS opet nije dovoljan (opet ni s ovim se nece svi sloziti), na osnovu licnog iskustva. Ali mislim da je recimo u kompaktu nekom dizel sa stotinjak KS i 230+ Nm mjera, mozda cak i nesto slabiji. Isto tako i dizel sa 140 KS u autu tipa Passata je itekako adekvatan. Sve je to iz iskustva, ne na papiru.
I ja bih radije nekog 3.0 dizela da mogu, ali budimo realni, na nasim cestama dosta je lazne sigurnosti koju auto s takvim motorom daje. Mi se mozemo zavaravati da to nije tako.
Sto ne znaci da voznja s takvim autom nije opustenija i lezernija, sve po zeljama.
- amar1994
#91 Re: Sta trenutno vozite?
ado-šampion wrote:Ma ljudi na tim usponima gdje je krivina za krivinom ti da imas 500 Nm ako naidje auto iz suprotnog pravca tebe nigdje nema.

-
Seyfo
#92 Re: Sta trenutno vozite?
2,0 hdi 103 kw, 320 Nm. Po meni mjera, budući da sam vozio mnoge slabije autecondy wrote:Ako se radi o sekundama onda se radi o makazicama
To nije sigurno preticanje bez obzira koliko imaš Nm![]()
- sparky
#93 Re: Sta trenutno vozite?
Zar moze uz Karaulu sa 75ks? Ja sa toliko konja ne bi iz garaže izlazioBakir1 wrote:meni je za prometovanje, po BiH prevojima, pocesto sa stotinjak kg tereta, dovoljno 75 KS, i za prestici i za nalog dobiti![]()
Inače u mene 64ks godišnje napravi cca 25 hiljada, od toga 50% autoputa, pa još nisam nigdje kasnio.
Ljudi su u opasnim zabludama oko tih konja. Valjda niko vise ne smije preteći bez minimalno 200(viđam i takve).
Posto je gore pitanje za a4 b8 sa 143ks, vozim povremeno karavan sa automatskim mjenjačem, bez problema ide 200. Kome je to malo, neka kupi Ferrari ili proba sa prošlogodišnjim f1 bolidom.
-
condy
#94 Re: Sta trenutno vozite?
Nemam iskustva sa tim motorom. Već dugo vremena u francuskim limuzinama se ugrađuje taj motor, prava mjera za ugodnu vožnju a kad treba može povuć. Kakav je na većim brzinama, na koliko obrtaja vrti motor na autoputu kad ideš 170 km/h u šestoj brzini ? Ja lično, najviše na to gledam da kad idem vani, gdje nema ograničenja da mogu voziti oko 170-180 km/h a da mi ne optereti previše motor. Kod mene je 2.7 tdi od 132 kw.Seyfo wrote:2,0 hdi 103 kw, 320 Nm. Po meni mjera, budući da sam vozio mnoge slabije autecondy wrote:Ako se radi o sekundama onda se radi o makazicama
To nije sigurno preticanje bez obzira koliko imaš Nm![]()
- madner
#95 Re: Sta trenutno vozite?
Passat je defincija porodicnog automobila, karavan ima vise gepeka od Turana, ili je bar imao prije par godina.
-
Seyfo
#96 Re: Sta trenutno vozite?
Voziti preko 140 km/h je ilegalno na autoputu i može te opaliti po novčaniku (osim u Njemačkoj ili ako tamo živiš), tako da voziti trajno i dugo 170 ili 180 je rijetkost, bar za 99% populacije. Motor 2,0hdi 103 kw ide 140 km/h u 6-oj na 2000 o/min i to je optimalno.
Porodični monovolumeni daju puno prostora na manjoj dužini auta i zato su i izmišljeni. Passat karavan je porodična verzija međutim, ako porediš tourana sa prostorom, tu su negdje, ili sharana koji je iste dužine a nudi prostora kao dva passata, stvari postaju jasnije.
O tome bi trebao voditi računa bilo ko ko mijenja auto jer mu se porodica proširila i potreban mu je didatni prostor.
Porodični monovolumeni daju puno prostora na manjoj dužini auta i zato su i izmišljeni. Passat karavan je porodična verzija međutim, ako porediš tourana sa prostorom, tu su negdje, ili sharana koji je iste dužine a nudi prostora kao dva passata, stvari postaju jasnije.
O tome bi trebao voditi računa bilo ko ko mijenja auto jer mu se porodica proširila i potreban mu je didatni prostor.
- klaki
#97 Re: Sta trenutno vozite?
smetlje... garant kasno razvija obrtni moment
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#98 Re: Sta trenutno vozite?
'mericka suBurbija

- amar1994
#99 Re: Sta trenutno vozite?
corolla02 wrote:'mericka suBurbija![]()
- amar1994
#100 Re: Sta trenutno vozite?
klaki wrote:smetlje... garant kasno razvija obrtni moment