Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Kikibombona

#76 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Kikibombona »

meme_machine wrote:Nisam znao da je Europa toliko sklona mijesanju u unutrasnje politicke probleme BiH. Meni se cini kao da se mi Europi moramo izvinjavati sto smo muslimani. Sram i stid da nas bude, u blizini istovremeno tako krscanske i tako liberalne EU da nam se to desi.

Na kraju krajeva, ako se EU ne svidja to sto radi SDA, uvijek mogu pozvati Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti, mada mi pada na pamet poduga lista drugih ljudi na kojima bi se te iste ovlasti trebale iskoristiti :lol:
Ne govorim o BH muslimanima vec o SDA kao vodecoj pro-BiH stranci.

Bosnjaci su evropski narod, blizak drugim evropskim narodima. Tu nema nikakvih problema.

Problem je stranka SDA i njena etno-vjerska ideologija. Oni su blizi Ankari nego Briselu. Zapravo, malo toga zajednickog imaju sa evropskim strankama. Bakir tretira Erdogana kao bozjeg poslanika i to javno govori. Sklon je ideologiji Muslimanskog bratstva. Je li realno ocekivati da Evropa podrzi stranku takvog profila?

A tu je idealna prilika. Na drugoj strani je pro-ruski i anti-evropski SNSD. Da je bilo ko umjesto SDA dobio bi vecu podrsku zapada... Ovako, zapad ne zna ko im je odbojniji, SNSD ili SDA. Zato nemaju zelju da se mijesaju.

Albanci su pokazali kako se to radi. Ne mjesaju vjeru u politiku, ne smeta im sto Haradinaj ljustri rakiju i sto je Edi Rama katolik. S druge strane SDA kao prava vjerska stranka udara medijski svakoga koga vidi sa casom alkohola a pro-BiH Srbe i Hrvate naziva najgorim imenima.

Pa SDA mediji su pisali kako katolici stigmatiziraju i nadglasavaju muslimane u Albaniji. :shock: :lol:
Last edited by Kikibombona on 31/05/2019 07:39, edited 1 time in total.
bunk

#77 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by bunk »

Bgmi si ti debelo zabrazdio kad mislis da se moze isto gledati sda i snsd.
MAda forum je prepun sumanutih ideja i konstatacija tako da ..
Al opet nije ti to u redu druze kiki,nimalo.
Kikibombona

#78 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Kikibombona »

bunk wrote:Bgmi si ti debelo zabrazdio kad mislis da se moze isto gledati sda i snsd.
Ne gledam ja, gleda Evropa. O tome govorim, procitaj ponovo.

Zasto bi Evropa pomogla stranku koja pokusava biti bosanska AKP? Etno-vjerska stranka, prilicno rigidne i agresivne ideologije. Agresivne u vjeri na nacin da stigmatizira ateiste ili ljude koji hoce popiti. Da li je moguce biti u SDA, biti ateista i piti alkohol? Da li postoji ijedan takav SDA-ovac?

Kasumovica godinama prozivaju jer je uslikan sa pivom. Prozivaju ga da je u Zenici postavio nekakve krscanske svijece oko fontane za NG. Prilicno agresivno napadaju 'lose' muslimane.

...

Poenta je da takva SDA nema NISTA zajednicko sa evropskim strankama. Zbog toga Evropi ne pada na pamet da pomogne jednu takvu stranku kontra pro-ruskog SNSD-a. Vjerovatno ih vide kao jednako zlo i zato su digli ruke od nas.
P.Starck

#79 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by P.Starck »

Kiparski model kao što već neko napisa i nije model, nego je stanje u kome bi se zatekli nakon pokušaja otcepljenja ili ti cepanja, Bosne.
Ostala bi izolovana PiCi i mi jednako korumpirani i bijedni kao i do sada.
escobar__

#80 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by escobar__ »

P.Starck wrote:Kiparski model kao što već neko napisa i nije model, nego je stanje u kome bi se zatekli nakon pokušaja otcepljenja ili ti cepanja, Bosne.
Smatraš da je trenutno stanje bolja opcija? Država blokirana, put u EU, NATO integracije, sve živo blokirano i mi trebamo u takvom stanju ostat i narednih 50 godina i čekat nekakvu propast manjeg entiteta koju najavljuju od kraja rata?
bunk

#81 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by bunk »

Kikibombona wrote:
bunk wrote:Bgmi si ti debelo zabrazdio kad mislis da se moze isto gledati sda i snsd.

Zasto bi Evropa pomogla stranku koja pokusava biti bosanska AKP? Etno-vjerska stranka, prilicno rigidne i agresivne ideologije. Agresivne u vjeri na nacin da stigmatizira ateiste ili ljude koji hoce popiti. Da li je moguce biti u SDA, biti ateista i piti alkohol? Da li postoji ijedan takav SDA-ovac?

Kasumovica godinama prozivaju jer je uslikan sa pivom. Prozivaju ga da je u Zenici postavio nekakve krscanske svijece oko fontane za NG. Prilicno agresivno napadaju 'lose' muslimane.

...

Poenta je da takva SDA nema NISTA zajednicko sa evropskim strankama. Zbog toga Evropi ne pada na pamet da pomogne jednu takvu stranku kontra pro-ruskog SNSD-a. Vjerovatno ih vide kao jednako zlo i zato su digli ruke od nas.
Ja ne znam koja je tvoja agenda ali otprilike se nazire :mrgreen:
Sda je drzavotvorna stranka najjaca i najvece u Bosnjaka sa najvecom podrskom istih,koja se zalaze za ulazak u NATO i Eu.
Dok ti je pak snsd stranka jednog lica a koje se nalazi na crnoj listi administracije SAD.
Tamo ga je Obama stavio a predsjednik Trump to potvrdio,kad znas kako se Trump odnosio prema svemu sto je Obamina administracija uradila onda potvrda ostajanja na crnoj listi ima tezinu kao Thorov cekic.
I okanite se gluposti kakav Kipar i pm.Danas je dan bijelih traka a neko bi dijelio Bosnu i Hercegovinu kao Kipar ili sta vec,nece da moze drugovi.
Mi smo medjunarodno priznata Drzava sa usvojenim zakonima koji se ne provode.A provodice se,kad je fikusu Inzku dopizdilo i kad je rekao da mu je pic dao odrijesene ruke onda..
Sacekajmo da se spickaju pare od zadnjih transi pa cete vidjeti kako ide i MAP i izmjene prema naklogu Eu i Ek..
escobar__

#82 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by escobar__ »

bunk wrote:Sacekajmo da se spickaju pare od zadnjih transi pa cete vidjeti kako ide i MAP i izmjene prema naklogu Eu i Ek..
Čekamo od 1995. i evo 29 godina od tada ni blizu ni Uniji ni NATO-u, a stanje u zemlji nikad gore. Hvala ali ja lično više ne bih čekao.
bunk

#83 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by bunk »

escobar__ wrote:
bunk wrote:Sacekajmo da se spickaju pare od zadnjih transi pa cete vidjeti kako ide i MAP i izmjene prema naklogu Eu i Ek..
Čekamo od 1995. i evo 29 godina od tada ni blizu ni Uniji ni NATO-u, a stanje u zemlji nikad gore. Hvala ali ja lično više ne bih čekao.
Po cemu je gore?
Imamo granice,sluzbe koje ih cuvaju,carinu,pasose,registarske tablice,valutu,porez pdv,Vojsku,imamo Drzavu za koje su mnogi nasi polozili zivote ili ostali invalidi, a neko bi da dijeli sad,sad kad smo na korak do NATO-a htio to neko ili ne.
Nece moci.
25 godina od agresije u kojoj smo trebali biti svi poklani i protjerani.
Nece moci.
escobar__

#84 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by escobar__ »

bunk wrote:
escobar__ wrote:
Po cemu je gore?
Imamo granice,sluzbe koje ih cuvaju,carinu,pasose,registarske tablice,valutu,porez pdv,Vojsku,imamo Drzavu za koje su mnogi nasi polozili zivote ili ostali invalidi, a neko bi da dijeli sad,sad kad smo na korak do NATO-a htio to neko ili ne.
Nece moci.
25 godina od agresije u kojoj smo trebali biti svi poklani i protjerani.
Nece moci.
Ništa onda, vi čekajte propast tzv. rs-a, a mladi će nastavit putem zapadne Evrope. :thumbup:
bunk

#85 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by bunk »

Samo ti svoje...
studiorum_tuzlaensis

#86 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by studiorum_tuzlaensis »

bunk, spremaš li se za džumu..

ajde sad će kraj radnog vrmena ;)

u pon. ujutro ćemo o državi, taman će leć i topli :o
pemanapemani

#87 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by pemanapemani »

Kiparski model je odličan da se premosti jaz između generacija koje su krvarile u rovovima za odbranu ideje RBiH, tj., građanski uređene države sa pravima pojedinaca garantovanih na svakom dijelu države, a koja se danas skoro pa sotonizira, i ove nove generacije koja bi uz malo medijske kampanje pustila da se manji entitet odvoji od BiH.

U suštini, probni balon za jednu od ideja velikosrpske političke matrice.

Žalosno je da se uopće priča o ovoj temi, umjesto da se svih ovih godina radilo na slabljenju manjeg entiteta forsiranjem održivog povratka.

Kada je Ramiz Salkić - išli smo da sataremo, nagovarao nanu Fatu Orlović da "pređe" preko crkve u avliji i uzme pare, šta onda očekivati od "patriota".
tandmand

#88 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by tandmand »

Građani BiH sa hrvatskom putovnicom imaju sve EU beneficije istovjetno građanima HR.

Neka i ostali građani sa entitetskim državljanstvom Federacije BiH dobiju ista prava kao bosanski Hrvati.

Za početak će biti dovoljno, neće dijeliti državu BiH nego će dijeliti građane na one koji žele EU i one koji ne žele.

Da se ne lažemo i sada su građani Federacije podijeljeni na one koji imaju hrvatsku putovnicu i na ostale koji nemaju.

Nakon izvjesnog vremena kada građani RS vide da su zadnja rupa na svirali, sami će tražiti od Dodika da ih vodi u EU. :wink:

Neka to bude kiparski model na nivou građanstva. Oni koji budu upirali prstom na diskriminaciju, pa oni diskriminirani to traže pa neka i gledaju.

Nadam se da će neko od federalnih političkih glavešina ovakvu jednu ideju iznijeti javno.
P.Starck

#89 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by P.Starck »

bunk wrote:
Kikibombona wrote:

...

Ja ne znam koja je tvoja agenda ali otprilike se nazire :mrgreen:
Sda je drzavotvorna stranka najjaca i najvece u Bosnjaka sa najvecom podrskom istih,koja se zalaze za ulazak u NATO i Eu.
Dok ti je pak snsd stranka jednog lica a koje se nalazi na crnoj listi administracije SAD.
Tamo ga je Obama stavio a predsjednik Trump to potvrdio,kad znas kako se Trump odnosio prema svemu sto je Obamina administracija uradila onda potvrda ostajanja na crnoj listi ima tezinu kao Thorov cekic.
I okanite se gluposti kakav Kipar i pm.Danas je dan bijelih traka a neko bi dijelio Bosnu i Hercegovinu kao Kipar ili sta vec,nece da moze drugovi.
Mi smo medjunarodno priznata Drzava sa usvojenim zakonima koji se ne provode.A provodice se,kad je fikusu Inzku dopizdilo i kad je rekao da mu je pic dao odrijesene ruke onda..
Sacekajmo da se spickaju pare od zadnjih transi pa cete vidjeti kako ide i MAP i izmjene prema naklogu Eu i Ek..
Nisam mogao odoliti, koliko ono lica je "državotvorna partija"? Da čekamo da se potroše pare jel, da se raskrčmi neraskrčmljeno (kakva riječ), podijeli još nepodijeljeno, izabere na javnim konkursima za posao još koja hiljada onih odgovarajućih "kandidata" sa dna liste, obijesno zgazi i ubije bar još stotinjak djece, da se uknjiži i preknjiži bar još stotinjak duluma tuđe imovine, da otrpimo zbog Pici-ja barem još dvadesetak napada na kameru, da se poveća paušal još makar u najvažnijim opštinama... i td... i td...
Nemamo mi `arane 100 života, a i da imamo bila bi grehota.
P.Starck

#90 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by P.Starck »

escobar__ wrote:
P.Starck wrote:Kiparski model kao što već neko napisa i nije model, nego je stanje u kome bi se zatekli nakon pokušaja otcepljenja ili ti cepanja, Bosne.
Smatraš da je trenutno stanje bolja opcija? Država blokirana, put u EU, NATO integracije, sve živo blokirano i mi trebamo u takvom stanju ostat i narednih 50 godina i čekat nekakvu propast manjeg entiteta koju najavljuju od kraja rata?
Ne smatram. Nemam rješenje. Niko ustvari nema rješenje.
Ono zahtijeva potpunu promjenu sistema, nešto na šta lokalni politički analfabeti i kriminalci nikada neće pristati.
Pročitam danas da je neki SDA patriota, "ratni invalid" ranjen nožem u kafani u Živinicama, danas predsjedavajući opštinskog vijeća, povećao sebi platu na 4000 KM, pa pogledam video kako četnički monstrumi s pjesmom premiještaju tijela ubijenih ljudi na K. stijenama, vidim krajičkom oka sliku i žvalje D. Majkić i onda se sjetim da imam kurs njemačkog večeras...eto to mislim.
Hebo Robija K. mi svi živimo satiru, samo kad si u loncu nije ti smiješno. Naprotiv.
Bodkin

#91 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Bodkin »

bunk wrote: Sacekajmo da se spickaju pare od zadnjih transi pa cete vidjeti kako ide i MAP i izmjene prema naklogu Eu i Ek..
Aha :D da mi nije mrsko da vadim 10 godina stare postove gdje je bankrot rsa iduce sedmice
asker

#92 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by asker »

Kikibombona wrote:S druge strane SDA kao prava vjerska stranka udara medijski svakoga koga vidi sa casom alkohola a pro-BiH Srbe i Hrvate naziva najgorim imenima.
Ti nazivas Miru Lazovica, Ivu i Zeljka Komsica, najgorim imenima!

Zasto mrzis pro-BiH Srbe i Hrvate?
The 51st State

#93 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by The 51st State »

Bodkin wrote:
bunk wrote: Sacekajmo da se spickaju pare od zadnjih transi pa cete vidjeti kako ide i MAP i izmjene prema naklogu Eu i Ek..
Aha :D da mi nije mrsko da vadim 10 godina stare postove gdje je bankrot rsa iduce sedmice
Pa dobro, realno ni fedaracija nije bila u nekoj poziciji do iza godinu dvije Ali je eto napredovala do nivoa da je jedan hronicni gubitaski fond penzionog osiguranja skoro izaso Iz deficita, dok u rs raspad svega ove godine, anp ili nema vlasti, pa dokle ko izgura.
escobar__

#94 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by escobar__ »

Federacija kakva je takva je izdržava i ovu izdrkotinu zvanu tzv. rs koja blokira državu i njene euro-atlanske integracije.
Bodkin

#95 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Bodkin »

The 51st State wrote:
Bodkin wrote:
Pa dobro, realno ni fedaracija nije bila u nekoj poziciji do iza godinu dvije Ali je eto napredovala do nivoa da je jedan hronicni gubitaski fond penzionog osiguranja skoro izaso Iz deficita, dok u rs raspad svega ove godine, anp ili nema vlasti, pa dokle ko izgura.
Ako je lakse zavaravati se da ce rs bankrotirati, ok. Jos jedna rahat patnja. Nista ne raditi. Vrijeme ce to sve srediti. Nekad je demografija, nekad ekonomija
The 51st State

#96 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by The 51st State »

A tvoje rjesenje je klapnuti na sve sto zahtjevaju Iz rs, mudro.
Bodkin

#97 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Bodkin »

Nikad ali tebi je sve svakako crno bijelo. Zakljucak ti je :thumbup:
The 51st State

#98 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by The 51st State »

Jedino logican, a tebi je uvijek zakljucak nisu srbi I hrvati nikad samostalno krivi, vazda im bosnjaci nametnu da pogrijese, show.
Kikibombona

#99 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Kikibombona »

asker wrote:
Kikibombona wrote:S druge strane SDA kao prava vjerska stranka udara medijski svakoga koga vidi sa casom alkohola a pro-BiH Srbe i Hrvate naziva najgorim imenima.
Ti nazivas Miru Lazovica, Ivu i Zeljka Komsica, najgorim imenima!

Zasto mrzis pro-BiH Srbe i Hrvate?
Nazivam ih uhljebima i ublehama, vjecitim supljatorima koji blebecu a nista ne rade. Smatram da veom lose rade svoj posao.

Ne nazivam ih vlasima, sokcima, krmojedima, ne vrijedjam na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Vidis li razliku?
Bodkin

#100 Re: Kiparski model kao rjesenje za BiH?

Post by Bodkin »

The 51st State wrote:Jedino logican, a tebi je uvijek zakljucak nisu srbi I hrvati nikad samostalno krivi, vazda im bosnjaci nametnu da pogrijese, show.
Dok je tebi da nikad nije do bosnjaka. Napravili bi oni svicu al zlocesti srbi i hrvati
Post Reply