Ne govorim o BH muslimanima vec o SDA kao vodecoj pro-BiH stranci.meme_machine wrote:Nisam znao da je Europa toliko sklona mijesanju u unutrasnje politicke probleme BiH. Meni se cini kao da se mi Europi moramo izvinjavati sto smo muslimani. Sram i stid da nas bude, u blizini istovremeno tako krscanske i tako liberalne EU da nam se to desi.
Na kraju krajeva, ako se EU ne svidja to sto radi SDA, uvijek mogu pozvati Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti, mada mi pada na pamet poduga lista drugih ljudi na kojima bi se te iste ovlasti trebale iskoristiti
Bosnjaci su evropski narod, blizak drugim evropskim narodima. Tu nema nikakvih problema.
Problem je stranka SDA i njena etno-vjerska ideologija. Oni su blizi Ankari nego Briselu. Zapravo, malo toga zajednickog imaju sa evropskim strankama. Bakir tretira Erdogana kao bozjeg poslanika i to javno govori. Sklon je ideologiji Muslimanskog bratstva. Je li realno ocekivati da Evropa podrzi stranku takvog profila?
A tu je idealna prilika. Na drugoj strani je pro-ruski i anti-evropski SNSD. Da je bilo ko umjesto SDA dobio bi vecu podrsku zapada... Ovako, zapad ne zna ko im je odbojniji, SNSD ili SDA. Zato nemaju zelju da se mijesaju.
Albanci su pokazali kako se to radi. Ne mjesaju vjeru u politiku, ne smeta im sto Haradinaj ljustri rakiju i sto je Edi Rama katolik. S druge strane SDA kao prava vjerska stranka udara medijski svakoga koga vidi sa casom alkohola a pro-BiH Srbe i Hrvate naziva najgorim imenima.
Pa SDA mediji su pisali kako katolici stigmatiziraju i nadglasavaju muslimane u Albaniji.