isključivanje struje penzionerima

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Sanjarko

#76 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Sanjarko »

Euridika wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Eru sve to stoji al ne znamo nas pola kak to ostvarit nit imamo para za to da ostvarimo.
Ovo kod nas je kao u Asteriks i Obeliks crtanom.
Papirologije i procedura ima sijaset da se to ostvari, a opet nije sigurno da ces ostvarit.
Konkretno za ove subvencije: PIO/MIO i kantonalna ministarstva rada, socijalne politike itd. šalju mjesečne izvještaje elektroprivredama o korisnicima penzija/socijalne pomoći (koji upadaju u ovaj okvir koji je definisala Vlada), a elektroprivrede to onda uparuju sa ostvarenom mjesečnom potrošnjom el. energije, pa ako ispuniš oba uslova, računa ti se subvencija. Mislim da to ide po automatizmu, ne treba ništa ganjati papire. Eventualno se zna desiti da neki mjesec se ljudima povećaju primanja iznad ovog minimalnog iznosa ili imaju veću potrošnju, pa im se taj mjesec ne obračuna subvencija, a već naredni obračuna (ako se opet ispune oba uslova).

Ali, kao što sam već ranije rekla, ovo je opet samo minimalni pomak. Šta znači npr. 100k domaćinstava od ukupno njih npr. 900k za naše društvo, koje je u ekonomskom glibu već 25 godina...
Ma ne znam.
Stari min penziju prima.
Mi svi nezposleni bez socijale, snalazimo se radom na crno.
Ne znam sta da kazem, kak znam procedura je. Mozda grijesimo.
Mi jos nekako i uspijevamo platit a komsija ne znam hocel.
I on na crno radi, mane nikakvih primanja.

Sve teze. :(
Euridika
Globalna šefica

#77 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Euridika »

Vizionar 1985 wrote:
Euridika wrote:
Vizionar 1985 wrote:
Eru sve to stoji al ne znamo nas pola kak to ostvarit nit imamo para za to da ostvarimo.
Ovo kod nas je kao u Asteriks i Obeliks crtanom.
Papirologije i procedura ima sijaset da se to ostvari, a opet nije sigurno da ces ostvarit.
Konkretno za ove subvencije: PIO/MIO i kantonalna ministarstva rada, socijalne politike itd. šalju mjesečne izvještaje elektroprivredama o korisnicima penzija/socijalne pomoći (koji upadaju u ovaj okvir koji je definisala Vlada), a elektroprivrede to onda uparuju sa ostvarenom mjesečnom potrošnjom el. energije, pa ako ispuniš oba uslova, računa ti se subvencija. Mislim da to ide po automatizmu, ne treba ništa ganjati papire. Eventualno se zna desiti da neki mjesec se ljudima povećaju primanja iznad ovog minimalnog iznosa ili imaju veću potrošnju, pa im se taj mjesec ne obračuna subvencija, a već naredni obračuna (ako se opet ispune oba uslova).

Ali, kao što sam već ranije rekla, ovo je opet samo minimalni pomak. Šta znači npr. 100k domaćinstava od ukupno njih npr. 900k za naše društvo, koje je u ekonomskom glibu već 25 godina...
Ma ne znam.
Stari min penziju prima.
Mi svi nezposleni bez socijale, snalazimo se radom na crno.
Ne znam sta da kazem, kak znam procedura je. Mozda grijesimo.
Mi jos nekako i uspijevamo platit a komsija ne znam hocel.
I on na crno radi, mane nikakvih primanja.

Sve teze. :(
Pa probaj se raspitati u najbližoj poslovnici imate li pravo na subvenciju. Ponesi ček od penzije kao dokaz o visini primanja. Vrijedi pokušati. Sa srećom. :thumbup:
Variola Vera

#78 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Variola Vera »

nisam zagovarač nasilja i ostalih mafijaških metoda ali ovoj bagri iz elektro treba neko polomit sve kosti.
Hendrix

#79 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Hendrix »

Prije par godina sam imao problem sa EP, posto sam se grijao na struju dobijao sam vece racune naravno, ali odjednom januarski racun 30% veci od decembarskog, iako je decembar bio znatno hladniji. Kontam otkud ovo, i vidim lafo izmjerena potrosnja ne odgovara stanju na brojilu.

I ja kod tete na salter, ma ne da pricati sa sobom, potrosio si i plati...gospodjo brojilo je pogresno ocitano, ona se dere na mene kao nemoguce, covjek koji ocitava je veoma savjestan. Ja gledam ne mogu da vjerujem, ovo reko nije u redu gdje vam je sef, nije tu, podnesi zalbu pa vidi ali ti si to potrosio nemoj lagat...naravno persiranja nema jer je ona BOG za salterom u jedinoj firmi koja nikada propasti nece, uhljebljena dozivotno.

Sad mozete reci, pa nema veze iduci mjesec nadodje brojilo i platis manje...e tu je caka, oni su taj mjesec poskupili struju i lopovi su prebacili fiktivno potrosene kw u skuplju tarifu da vise uzmu para, poslije su u Avazu izdali saopstenje kao izvinjavaju se zbog nenamjerne greske, nevjerovatno.

Dakle Telecom je dno dna...ali Telecom kad nemas para i neces da placas, ukines telefon i vozdra, ali ovi lopovi iz EP to je vrhunac pljacke i nedodirljivosti, svi su ista govna od onog elektricara sto ti nesto pravi do direktora, znaju da im niko ne moze nista i tako se ponasaju.
tututuuuu

#80 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by tututuuuu »

Euridika wrote: Pa probaj se raspitati u najbližoj poslovnici imate li pravo na subvenciju. Ponesi ček od penzije kao dokaz o visini primanja. Vrijedi pokušati. Sa srećom. :thumbup:
ima. za minimalne mirovine ima ali i to pod uvjetom samo do odredjene potrosnje a subvencija je citavih 5 KM. :-)
Nepass

#81 Re: isključivanje struje penzionerima

Post by Nepass »

muha_sa wrote:
Obrezani Ajvar wrote:jel neko ima ikakvu informaciju pokušao bi da riješim ovo, naime u mojoj ulici imaju 2 đuturuma kojima svaki mjesec isključuje elektrodistribucija struju, ljudi su bolesni, nemaju djece a žive samo od 326 maraka penzije i imaju duga oko 2200 maraka, jel se može na neki način zaštit ove ljude?
može, jedino da komšiluk skupi lovu i uplati

elektrodistribucija nema hercike ni prema kom :-)
Zive li u svojim stanovima? Ako zive prepisu stan starackom domu + penziju i idu u staracki do smrti. Zovnu soc radnika i on im to sredi (papirologiju)
Post Reply