Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MikroBelaj

#76 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by MikroBelaj »

FreakyStyley wrote:Travnicki.

Jedem ih samo u Travniku i samo kod Harija.

Meni ubjedljivo najbolji.

Dijelim misljenje,i preporucujem svima da svrate kod Harija :thumbup:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#77 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by plain vanilla »

strong69 wrote:
plain vanilla wrote:
Jack Be Nimble wrote:Najgore cevape sto sam probao su u Tuzli. Mislim da mi se jos negdje vucaju po stomaku dan danas.
garant te neko odveo u Limenku :mrgreen:
Gdje valjaju cevapi u TZ?
meni kod Zlaje najbolji, ali tu cevbdzanicu tesko moze naci neko ko nije iz TZ
nisu losi ni u Sezamu (njih ima na svakom koraku), samo netuzlaci trebaju naglasiti da ne zele poljev :D ili za prvi put da ga bude malo :D
strong69

#78 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by strong69 »

Cesto ja dolazim u TZ. Samo reci gdje je Zlaja :)
sumirprimus

#79 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sumirprimus »

slatina u prolazu pored bivseg centrotekstila...prva duguljasta zgrada do elektrotehnicke skole.
to je stvar ukusa .
da pliva u poljevu s dvije vrste mesa... :thumbup:
:D
inace, nema cevapa dok ga slaninom ne obujmis :D
sumirprimus

#80 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sumirprimus »

ovo banjalucki nije cevpa nego cetvrtasta pljeska ne?
Idemedosumom

#81 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Idemedosumom »

"pločica" :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#82 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

Tri forumske stranice recenzija i kvazirecenzija, neutemeljenog lokalnog patirotizma, sovinizma, trolova i ostali folova a da niko, ali bas niko, ne primjeti da se ni tacan naziv jela ne koristii. Kako ocekivati da se zna sustinska kvalitativna i gastronomska razlika izmedju pojedinih "brendova"?
Bruka i sramota.

Jelo o kojem se dumnefeli se zove cevapcic a ne cevab, Cevapcici i cevab su po svim aspektima razlicita jela. Cevab je varivo, lesso rifatto-sto bi rekli tvorci pizze a cevapcic rostilj.
Za cevab se koristi 100% meso /krtina ili misicno vlakno/ prve klase a u cevapcicu je maksimalno 75% mljevenog mesa i to druge klase a onih 25% -sto nije meso, se sluzbeno zove "jestivi dijelovi stoke za klanje".

ZA los kvalitet cevapcica, bilo koje recepture, je iskljucivi krivac cevabdzija ili mesar -koji priprema mesnu smjesu za cevapcic a ne Tr, Bl ili Sa receptura.

Postoje razlike izmedju ova tri varijeteta Bosanskog cevapcica, koje nisu samo stvar ukusa, pa ih vrijedi rasparaviti.
BL i Sa cevapcici bi se trebali praviti iskljucivo od govedjeg mesa. U tradicionalnim recepturama negdje do 1985 je dominiralo govedje meso autohtone,plemenite pasmine Bosanske buse.
Travnik je nekad bio prijestolnica ovcarstva u BiH, pa je razumljivo da su imali veliku proizvodnju ovcetine i da su je mjesali u sve -pa i u cevapcice.

Cevapcic se mahom pece na ugrijanom zraku. Zrak jako brzo isusuje onaj dio mesa/cevapcica koji je u kontaktu sa zrakom , pa je taj dio cevapcica redovno tvrdji, zilaviji; kod losih i neukih rostijdzija meso se i karbonizira. Da bi se smanjila kontaktna povrsina izmedju mesa i ugrijanog zraka potrebno je vise cevapcica povezati u jednu "plocicu" - kao kod Bl cevapcica. Pored ovoga efekta kod forme "plocice" mnogo je manje oticanje mesnih masnoca kod rostiljanja. pa je konacan rezultat: meksi, socniji i pikantniji cevapcic.
Sarajevske cevabdzije u meso dodaju preveliek kolicine sode bikarbone. da bi dobili efekat napuhanosti cevapcica. Zato Sa cevapcic izgleda dva puta veci od Tr. To je marifetluk ili prevara.10 cevapcica bi trebalo po ugostiteljskim standardima teziti 125 grama. U Sa serviraju 100 grama a zbog napuhanosti izgleda kao da je 125 gr. Breezbeli da napalate 125 grama.
Ako sam u prilici da biram izmedju Sa i Bl biram Bl a najvolim Travnicki koji se pravio u Turbetu pored Travnika u "Vatrogasnom domu". 50 m od VD bijase Dzampina pekara. Zemljana krusna pec i drevne recepture somuna i lepine vec ostarjelog pekara. Izmedju te dvije lokacije je vodio put u skolu. Proci izmedju pekare i cevabdzinice je bio najveci izazov moga ranog djetinnnjstva.
sumirprimus

#83 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sumirprimus »

JEBOTE LED NAUKA OD ĆEVAPA ĆEVAPČIĆA :lol: :lol:
Toto

#84 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

sumirprimus wrote:ovo banjalucki nije cevpa nego cetvrtasta pljeska ne?
nije pljeska
u meso za pljesku se mjesa luk, pa onda baca na rostilj
kod Bl cevapcica nema luka u mesu vec se luk sevira ko prilog ..
sumirprimus

#85 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sumirprimus »

izvinuces me na trenutak, razumijem sta govoris,al meni je to pljeska. a kad stavis luk to je vec ko snicla za rucak bljak.
ja postujem I SA I BL I TR, AL MI JE NAJBOLJI tuzlanski cevap.
priznali vi il ne priznali on je meni najbolji. svakako ga niste ni patentirali hehe :D
a i nije neka nauka raja voli veselo, komad mljevenog mesa s lepinom hljebom,il somunom, jefitno ,zasiti,prakticno za izleta rostilja gide,moze i na plin i na elektricnu ringlu. tava,gus, komad pleha,lima, i opleti :izet:
ho oponopono

#86 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by ho oponopono »

...ni jedan, ni drugi, ni treći vala...:pusi2:
sumirprimus

#87 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by sumirprimus »

a ozbiljno sad a cevapi u kajmaku?
il s spekom?
sto morta bit standardno?
Toto

#88 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Toto »

sumirprimus wrote:izvinuces me na trenutak, razumijem sta govoris,al meni je to pljeska. a kad stavis luk to je vec ko snicla za rucak bljak.
ja postujem I SA I BL I TR, AL MI JE NAJBOLJI tuzlanski cevap.
:izet:
Razlika izmedju snicle i pljeskavice je u toome sto se pljekavica pece iskjucivo na rostilju a snicla ide na tavu i ulje a djulbastije se krckaju u saftu.
Pljeskavica se razlikuje od cevapcica i hamburgera u tome sto se u meso mjesa crveni luk i aleva paprika a u mnogim recepturama i bijeli luk.
Najbolja pljeskavica na planeti je leskovacka i u nju obavezno ide crveni luk i aleva paprika.

Ja sam veliki poguzija i gastronom i postujem svako jelo i namirnicu, koja se spravlja u evropskom kulturnom krugu, kojem pripadam.
Postovacu i svaku recepturu tuzlanskog cevapa iako ne poznam taj recept. Po cemu je tuzlanski cevap specifican i prepoznatlljiv u odnosu na ostale pomenute?

Jeo sam cevapcice u kajmaku, sa spekom; u ajvaru i pindjuru u jogurtu.
Connaisseur Karlin

#89 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Connaisseur Karlin »

Toto wrote:Tri forumske stranice recenzija i kvazirecenzija, neutemeljenog lokalnog patirotizma, sovinizma, trolova i ostali folova a da niko, ali bas niko, ne primjeti da se ni tacan naziv jela ne koristii. Kako ocekivati da se zna sustinska kvalitativna i gastronomska razlika izmedju pojedinih "brendova"?
Bruka i sramota.

Jelo o kojem se dumnefeli se zove cevapcic a ne cevab, Cevapcici i cevab su po svim aspektima razlicita jela. Cevab je varivo, lesso rifatto-sto bi rekli tvorci pizze a cevapcic rostilj.
Za cevab se koristi 100% meso /krtina ili misicno vlakno/ prve klase a u cevapcicu je maksimalno 75% mljevenog mesa i to druge klase a onih 25% -sto nije meso, se sluzbeno zove "jestivi dijelovi stoke za klanje".

ZA los kvalitet cevapcica, bilo koje recepture, je iskljucivi krivac cevabdzija ili mesar -koji priprema mesnu smjesu za cevapcic a ne Tr, Bl ili Sa receptura.

Postoje razlike izmedju ova tri varijeteta Bosanskog cevapcica, koje nisu samo stvar ukusa, pa ih vrijedi rasparaviti.
BL i Sa cevapcici bi se trebali praviti iskljucivo od govedjeg mesa. U tradicionalnim recepturama negdje do 1985 je dominiralo govedje meso autohtone,plemenite pasmine Bosanske buse.
Travnik je nekad bio prijestolnica ovcarstva u BiH, pa je razumljivo da su imali veliku proizvodnju ovcetine i da su je mjesali u sve -pa i u cevapcice.

Cevapcic se mahom pece na ugrijanom zraku. Zrak jako brzo isusuje onaj dio mesa/cevapcica koji je u kontaktu sa zrakom , pa je taj dio cevapcica redovno tvrdji, zilaviji; kod losih i neukih rostijdzija meso se i karbonizira. Da bi se smanjila kontaktna povrsina izmedju mesa i ugrijanog zraka potrebno je vise cevapcica povezati u jednu "plocicu" - kao kod Bl cevapcica. Pored ovoga efekta kod forme "plocice" mnogo je manje oticanje mesnih masnoca kod rostiljanja. pa je konacan rezultat: meksi, socniji i pikantniji cevapcic.
Sarajevske cevabdzije u meso dodaju preveliek kolicine sode bikarbone. da bi dobili efekat napuhanosti cevapcica. Zato Sa cevapcic izgleda dva puta veci od Tr. To je marifetluk ili prevara.10 cevapcica bi trebalo po ugostiteljskim standardima teziti 125 grama. U Sa serviraju 100 grama a zbog napuhanosti izgleda kao da je 125 gr. Breezbeli da napalate 125 grama.
Ako sam u prilici da biram izmedju Sa i Bl biram Bl a najvolim Travnicki koji se pravio u Turbetu pored Travnika u "Vatrogasnom domu". 50 m od VD bijase Dzampina pekara. Zemljana krusna pec i drevne recepture somuna i lepine vec ostarjelog pekara. Izmedju te dvije lokacije je vodio put u skolu. Proci izmedju pekare i cevabdzinice je bio najveci izazov moga ranog djetinnnjstva.
:thumbup: :kiss:

Toto,meni su BL na prvom mjestu :-D

prijatleji iz TR prave nekad sa dodatkom jagnjetine,i zato je cevap masniji , a ponekad sa kombinacijom beef i malo veal :-D

u SAD su mi kod svakoga cevapi presuhi , meni smrde ,ne znam, dali je meso problem ili zacini :run: prestala sam jesti cepave u restoranima,fuj

da dodma" lepine su kod BL mekse, jer su bolje pokvasene od npr. lepina serviranih u SA koje su suhe :D
hrle1976

#90 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by hrle1976 »

Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.
Tomahawk11
Globalni moderator

#91 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

Aman, ljudi, al mozete :nasolji1:
:izet: ga majka i cevap, pa po cemu je Sarajevo poznato ako nije po cevapima :-)
Cast travnickim, banjaluckim, ali sarajevski cevapi su brend.
Nisam neki veliki ljubitelj istih, moze ponekad i moze kad je rostilj s vremena na vrijeme u pitanju.
Connaisseur Karlin

#92 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

hrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.
kupovanje zamrznutih cevapa je nesto najgore za zeludac :lol: cak i da su pravljeni i spakovani u BiH :D

isto pravilo vrijedi i za kupovanje fasiranog mesa u marketima sirom svijeta :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#93 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.
Bolan, sto lupas?! :-)
Pa ima fino mesara, odes, ljudi pred tobom samelju, pripreme....al jok, lakse lupati....jeste, jedemo smurznutu mamutovinu sa Himalaja :skoljka:
Connaisseur Karlin

#94 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Tomahawk11 wrote:Aman, ljudi, al mozete :nasolji1:
:izet: ga majka i cevap, pa po cemu je Sarajevo poznato ako nije po cevapima :-)
Nisam neki veliki ljubitelj istih, moze ponekad i moze kad je rostilj s vremena na vrijeme u pitanju.
a zasto su sarajeski cevapi brend , u odnosu na ostatak cevapa u BiH :D
hrle1976

#95 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by hrle1976 »

Tomahawk11 wrote:
Pa ima fino mesara, odes, ljudi pred tobom samelju, pripreme....al jok, lakse lupati....jeste, jedemo smurznutu mamutovinu sa Himalaja :skoljka:
Kao prvo hajd nadji naseg mesara u Njemackoj. Ja ga jos nisam vidio. Kod Hamburga najblize sto mozes naci nesto od nasih kazu svi je u Bremahavenu klub/kafic SFRJ Jugoslovena.
Tomahawk11
Globalni moderator

#96 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

Connaisseur Karlin wrote:
a zasto su sarajeski cevapi brend , u odnosu na ostatak cevapa u BiH :D
Zato sto su sarajevski :)
hrle1976

#97 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by hrle1976 »

Connaisseur Karlin wrote:
kupovanje zamrznutih cevapa je nesto najgore za zeludac :lol: cak i da su pravljeni i spakovani u BiH :D

isto pravilo vrijedi i za kupovanje fasiranog mesa u marketima sirom svijeta :D
Nesto sto nasi jedu masovno mislim u Njemackoj. U aldiju se cevapi ona plava vreca od 800 grama prodaje kao halva.
Tomahawk11
Globalni moderator

#98 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Tomahawk11 »

hrle1976 wrote:
Tomahawk11 wrote:
Kao prvo hajd nadji naseg mesara u Njemackoj. Ja ga jos nisam vidio. Kod Hamburga najblize sto mozes naci nesto od nasih kazu svi je u Bremahavenu klub/kafic SFRJ Jugoslovena.
Ma nisam, bolan, u Njemackoj. U Njemackoj necu ni jesti cevape. Naivan si ako kupis u Njemackoj ''sarajevske'' cevape.
Isto ko sto ih necu jesti ni na Jadranu.
Kad vidim da jede cevape, a dosao na more :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#99 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by Truba »

svi su dobri
ali banjalučki su nekako bomba za organizam
ukusni jos feferoni mmmmmmmmmmmm ljepota
hrle1976

#100 Re: Banjalucki, sarajevski ili travnicki cevapi

Post by hrle1976 »

E kad ono nako malo moze biti bredn onda moze mnogo sta jos :D
Post Reply