FreakyStyley wrote:Travnicki.
Jedem ih samo u Travniku i samo kod Harija.
Meni ubjedljivo najbolji.
Dijelim misljenje,i preporucujem svima da svrate kod Harija
FreakyStyley wrote:Travnicki.
Jedem ih samo u Travniku i samo kod Harija.
Meni ubjedljivo najbolji.
meni kod Zlaje najbolji, ali tu cevbdzanicu tesko moze naci neko ko nije iz TZstrong69 wrote:Gdje valjaju cevapi u TZ?plain vanilla wrote:garant te neko odveo u LimenkuJack Be Nimble wrote:Najgore cevape sto sam probao su u Tuzli. Mislim da mi se jos negdje vucaju po stomaku dan danas.
nije pljeskasumirprimus wrote:ovo banjalucki nije cevpa nego cetvrtasta pljeska ne?
Razlika izmedju snicle i pljeskavice je u toome sto se pljekavica pece iskjucivo na rostilju a snicla ide na tavu i ulje a djulbastije se krckaju u saftu.sumirprimus wrote:izvinuces me na trenutak, razumijem sta govoris,al meni je to pljeska. a kad stavis luk to je vec ko snicla za rucak bljak.
ja postujem I SA I BL I TR, AL MI JE NAJBOLJI tuzlanski cevap.
Toto wrote:Tri forumske stranice recenzija i kvazirecenzija, neutemeljenog lokalnog patirotizma, sovinizma, trolova i ostali folova a da niko, ali bas niko, ne primjeti da se ni tacan naziv jela ne koristii. Kako ocekivati da se zna sustinska kvalitativna i gastronomska razlika izmedju pojedinih "brendova"?
Bruka i sramota.
Jelo o kojem se dumnefeli se zove cevapcic a ne cevab, Cevapcici i cevab su po svim aspektima razlicita jela. Cevab je varivo, lesso rifatto-sto bi rekli tvorci pizze a cevapcic rostilj.
Za cevab se koristi 100% meso /krtina ili misicno vlakno/ prve klase a u cevapcicu je maksimalno 75% mljevenog mesa i to druge klase a onih 25% -sto nije meso, se sluzbeno zove "jestivi dijelovi stoke za klanje".
ZA los kvalitet cevapcica, bilo koje recepture, je iskljucivi krivac cevabdzija ili mesar -koji priprema mesnu smjesu za cevapcic a ne Tr, Bl ili Sa receptura.
Postoje razlike izmedju ova tri varijeteta Bosanskog cevapcica, koje nisu samo stvar ukusa, pa ih vrijedi rasparaviti.
BL i Sa cevapcici bi se trebali praviti iskljucivo od govedjeg mesa. U tradicionalnim recepturama negdje do 1985 je dominiralo govedje meso autohtone,plemenite pasmine Bosanske buse.
Travnik je nekad bio prijestolnica ovcarstva u BiH, pa je razumljivo da su imali veliku proizvodnju ovcetine i da su je mjesali u sve -pa i u cevapcice.
Cevapcic se mahom pece na ugrijanom zraku. Zrak jako brzo isusuje onaj dio mesa/cevapcica koji je u kontaktu sa zrakom , pa je taj dio cevapcica redovno tvrdji, zilaviji; kod losih i neukih rostijdzija meso se i karbonizira. Da bi se smanjila kontaktna povrsina izmedju mesa i ugrijanog zraka potrebno je vise cevapcica povezati u jednu "plocicu" - kao kod Bl cevapcica. Pored ovoga efekta kod forme "plocice" mnogo je manje oticanje mesnih masnoca kod rostiljanja. pa je konacan rezultat: meksi, socniji i pikantniji cevapcic.
Sarajevske cevabdzije u meso dodaju preveliek kolicine sode bikarbone. da bi dobili efekat napuhanosti cevapcica. Zato Sa cevapcic izgleda dva puta veci od Tr. To je marifetluk ili prevara.10 cevapcica bi trebalo po ugostiteljskim standardima teziti 125 grama. U Sa serviraju 100 grama a zbog napuhanosti izgleda kao da je 125 gr. Breezbeli da napalate 125 grama.
Ako sam u prilici da biram izmedju Sa i Bl biram Bl a najvolim Travnicki koji se pravio u Turbetu pored Travnika u "Vatrogasnom domu". 50 m od VD bijase Dzampina pekara. Zemljana krusna pec i drevne recepture somuna i lepine vec ostarjelog pekara. Izmedju te dvije lokacije je vodio put u skolu. Proci izmedju pekare i cevabdzinice je bio najveci izazov moga ranog djetinnnjstva.
kupovanje zamrznutih cevapa je nesto najgore za zeludachrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.
Bolan, sto lupas?!hrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.
a zasto su sarajeski cevapi brend , u odnosu na ostatak cevapa u BiHTomahawk11 wrote:Aman, ljudi, al mozete![]()
ga majka i cevap, pa po cemu je Sarajevo poznato ako nije po cevapima
![]()
Cast travnickim, banjaluckim, ali sarajevski cevapi su brend.
Nisam neki veliki ljubitelj istih, moze ponekad i moze kad je rostilj s vremena na vrijeme u pitanju.
Kao prvo hajd nadji naseg mesara u Njemackoj. Ja ga jos nisam vidio. Kod Hamburga najblize sto mozes naci nesto od nasih kazu svi je u Bremahavenu klub/kafic SFRJ Jugoslovena.Tomahawk11 wrote:Bolan, sto lupas?!hrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.![]()
Pa ima fino mesara, odes, ljudi pred tobom samelju, pripreme....al jok, lakse lupati....jeste, jedemo smurznutu mamutovinu sa Himalaja
Zato sto su sarajevskiConnaisseur Karlin wrote:a zasto su sarajeski cevapi brend , u odnosu na ostatak cevapa u BiHTomahawk11 wrote:Aman, ljudi, al mozete![]()
![]()
Nisam neki veliki ljubitelj istih, moze ponekad i moze kad je rostilj s vremena na vrijeme u pitanju.
Nesto sto nasi jedu masovno mislim u Njemackoj. U aldiju se cevapi ona plava vreca od 800 grama prodaje kao halva.Connaisseur Karlin wrote:kupovanje zamrznutih cevapa je nesto najgore za zeludachrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.cak i da su pravljeni i spakovani u BiH
![]()
isto pravilo vrijedi i za kupovanje fasiranog mesa u marketima sirom svijeta
Ma nisam, bolan, u Njemackoj. U Njemackoj necu ni jesti cevape. Naivan si ako kupis u Njemackoj ''sarajevske'' cevape.hrle1976 wrote:Kao prvo hajd nadji naseg mesara u Njemackoj. Ja ga jos nisam vidio. Kod Hamburga najblize sto mozes naci nesto od nasih kazu svi je u Bremahavenu klub/kafic SFRJ Jugoslovena.Tomahawk11 wrote:Bolan, sto lupas?!hrle1976 wrote:Banjalucki, sarajevski, travnicki a sve pravljeno i pakovano u Nizozemskoj... Toliko o onim smrznutim bijelim pakovanjima od 1kg sto ima kupiti kod koje kakvih znj prodavnica u koje kakvim coskovima po Njemackoj.![]()
Pa ima fino mesara, odes, ljudi pred tobom samelju, pripreme....al jok, lakse lupati....jeste, jedemo smurznutu mamutovinu sa Himalaja
E kad ono nako malo moze biti bredn onda moze mnogo sta josTomahawk11 wrote:Aman, ljudi, al mozete![]()
![]()