fatamorgana,Isusovo vjerovanje mu je omogucilo da ne potone. Petar je poceo takofjer hodati po vodi,ali se kasnije prepao ,sto god,i poceo je da tone. Mislimda je to poenta,ako nema sumnje u vleastiot vjerovanje,tad je vjervoanje osobe snazno. Vjerovatno,mnogim vjernicima,vjerovanje daje krila. To je to,nadma se da sam pomogla.fatamorgana wrote:Connaisseur Karlin wrote:to je prevedeno: vjera je hodanje po vodifatamorgana wrote:
Well, he walked upon water!
Ne čini mi se da u mojoj frazi ima riječ vjera pa ako može jezičko objašnjenje kako riječ "he", on a odnosi se na Isusa može imati značenje vjera i još kad se tome doda glagol walked, he walked, on je hodao, ako je možda pogrešno upon water a ispravno on water onda bi bilo Well (pa) he walked on water, on je hodao po vodi ...
Unaprijed zahvalan za ljubazno razumijevanje!
Najbolji ljudi svih vremena!?
- Connaisseur Karlin
#76 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
- fatamorgana
#77 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Hvala na odgovoru, moje pitanje se odnosilo na moj prevod na engleski rečenice: "Pa, on je hodao po vodi" kao šaljiv odgovor na tvoje pitanje šta je Isus uradio u životu, nisam ulazio u vjerodostojnost toga da li je on ili bilo ko drugi hodao po vodi, na krilima vjere ili pak na krilima mašte .....Connaisseur Karlin wrote:fatamorgana,Isusovo vjerovanje mu je omogucilo da ne potone. Petar je poceo takofjer hodati po vodi,ali se kasnije prepao ,sto god,i poceo je da tone. Mislimda je to poenta,ako nema sumnje u vleastiot vjerovanje,tad je vjervoanje osobe snazno. Vjerovatno,mnogim vjernicima,vjerovanje daje krila. To je to,nadma se da sam pomogla.fatamorgana wrote:
Ne čini mi se da u mojoj frazi ima riječ vjera pa ako može jezičko objašnjenje kako riječ "he", on a odnosi se na Isusa može imati značenje vjera i još kad se tome doda glagol walked, he walked, on je hodao, ako je možda pogrešno upon water a ispravno on water onda bi bilo Well (pa) he walked on water, on je hodao po vodi ...
Unaprijed zahvalan za ljubazno razumijevanje!
Zapravo me zanima da li je moj prevod fraze "Pa, on je hodao po vodi" ispravan ili se može i bolje prevesti!
- Connaisseur Karlin
#78 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Rijec, well na pocetku recenice ,moze biti prevedena kao rijec "pa".fatamorgana wrote:Hvala na odgovoru, moje pitanje se odnosilo na moj prevod na engleski rečenice: "Pa, on je hodao po vodi" kao šaljiv odgovor na tvoje pitanje šta je Isus uradio u životu, nisam ulazio u vjerodostojnost toga da li je on ili bilo ko drugi hodao po vodi, na krilima vjere ili pak na krilima mašte .....Connaisseur Karlin wrote:
fatamorgana,Isusovo vjerovanje mu je omogucilo da ne potone. Petar je poceo takofjer hodati po vodi,ali se kasnije prepao ,sto god,i poceo je da tone. Mislimda je to poenta,ako nema sumnje u vleastiot vjerovanje,tad je vjervoanje osobe snazno. Vjerovatno,mnogim vjernicima,vjerovanje daje krila. To je to,nadma se da sam pomogla.
Zapravo me zanima da li je moj prevod fraze "Pa, on je hodao po vodi" ispravan ili se može i bolje prevesti!
- fatamorgana
#79 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Hvala, u tom značenju sam je i upotrebio.Connaisseur Karlin wrote:Rijec, well na pocetku recenice ,moze biti prevedena kao rijec "pa".fatamorgana wrote:Hvala na odgovoru, moje pitanje se odnosilo na moj prevod na engleski rečenice: "Pa, on je hodao po vodi" kao šaljiv odgovor na tvoje pitanje šta je Isus uradio u životu, nisam ulazio u vjerodostojnost toga da li je on ili bilo ko drugi hodao po vodi, na krilima vjere ili pak na krilima mašte .....Connaisseur Karlin wrote:
fatamorgana,Isusovo vjerovanje mu je omogucilo da ne potone. Petar je poceo takofjer hodati po vodi,ali se kasnije prepao ,sto god,i poceo je da tone. Mislimda je to poenta,ako nema sumnje u vleastiot vjerovanje,tad je vjervoanje osobe snazno. Vjerovatno,mnogim vjernicima,vjerovanje daje krila. To je to,nadma se da sam pomogla.
-
dadinjo33
#80 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Neko hod'o po bunarskoj vodi?fatamorgana wrote:
Hvala, u tom značenju sam je i upotrebio.
- fatamorgana
#81 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
dadinjo33 wrote:Neko hod'o po bunarskoj vodi?fatamorgana wrote:
Hvala, u tom značenju sam je i upotrebio.
"U tamu starog zdenca pao je cvijet kamelije" ....
-
patriot_1
#82 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Glavno da si ti super.Blago vama koji se sami sebi divite!A u životu i u duši ste totalno nesretni!Tebe očito nitko ne šljivi ni za suhu šljivu!fatamorgana wrote:Slabo je tebe ovo od gore navedenog dotaklo, ljubav, praštanje, pomirenje i sl. sudeći po tvom nastupu na ovom forumu, stvarno nisi nikome za primjer, slijediš istu matricu agresivnog i plitkog fanatizma kao i dosta njih ovdje samo turbo islamske matrice ....patriot_1 wrote:
....Naše euharistijsko okupljanje mora biti čin vjere, koja se očituje u istinskoj molitvi i u praštanju. Inače ostaje prazno i bez ploda. U ozračju vjere i ljubavi, praštanja i pomirenja, naša euharistija donijet će obilati plod, koji Isus od nas očekuje, ali to očekuje i svijet koji nas okružuje.
http://www.veritas.hr/arhiv/arhiv/ver20 ... ozjarc.htm
-
oksi
#83 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Kikibombona wrote:Upravo sam odgledao dokumentarac na Al Dzaziri 'Halifa', pa se zapitah, kako islamska dogma uspjeva odrazati mit da su Muhamedovi ashabi najbolji ljudi svih vremena. Procitao sam stosta o tim ljudima, pogledao nekoliko dokumentaraca, pa mi nikako nije jasno kako dogma opstaje uprkos mnogobrojnim dokazima o zlodjelima, spletkama, bratoubilackim ratovima, izdajama... tako tipicnim za svako kraljevstvo... i tako daleko od covjekoljublja, pravde, postenja i morala sto, izmedju ostalog, i islam propagira...
Cijela prica izgleda kao teski falsifikat, sa toliko banalnosti, bizarnosti, da bi cak i djetetu bilo tesko povjerovati. Recimo, kada je Ali skoro odnio pobjedu nad Muavijinom vojskom, ovaj ashab se sjetio da istakne Kur'ane na koplja i tako zaustavi Alijev finalni udarac. I Ali pristade, sprijeci ga taj gest da dokrajci Muaviju.Pa onda price da je Jezid zaplakao kada je cuo da je vojska koju je poslao ubila Husejna. Pa onda Muavijine rijeci i iskazi ljubavi prema Aliju i njegovim sinovima, koji su bili najveci neprijatelji njegove porodice. I kamara drugih, potpuno nelogicnih postavki.
Posebno je zanimljiva 'bitka kod Deve'. Na jednoj strani halifa Ali - na drugoj pobunjeni Talha i Zubejr, kojima je jos za zivota obecan dzenet. Moralna podrska pobunjenicima je bila Aisa, 'majka vjernika', Muhamedova omiljena supruga. I tako, uoci bitke, Ali i Zubejr zaplakase sto se bore jedan protiv drugoga. Ubici Zubjera Ali obeca dzehenem.Toliko ga je zaboljela smrt neprijatelja na frontu. Jedna zanimljivost bitke je ta da je sukob na trenutak prestao kada je Aisa pala sa deve. Obje vojske su obustavile neprijateljstva i pritrcale 'majci vjernika'. Kada su joj pomogli, ponovo su nastavili sa bitkom.
I pitam se onda, kako ce zakleti neprijatelji, Ali sa jedne Talha i Zubjer sa druge strane zajedno u dzenet? Ili je Ali ubio Alahove neprijatelje ili je on sam Alahov neprijatelj. Ne vidim drugu mogucnost.
Kako se u 'sukob na Devi' uklapa ovaj hadis?
Ili ovaj?"Istinski musliman je onaj od cijeg jezika i ruku su sigurni ostali muslimani."
I mnogi drugi koji ukazuju da je ovdje neko nevjernik ili los musliman, los covjek!„ Musliman je muslimanu brat, ne čini mu nasilje, ne izdaje ga. Ko pomogne svome bratu muslimanu - Allah će njemu pomoći, ko otkloni nevolju od brata muslimana - Allah će otkloniti njegovu nevolju na Sudnjem dana, ko pokrije sramotu brata muslimana - Allah će pokriti njegovu sramotu na ovom i onom svijetu. Allah će pomagati svome robu sve dok on pomaže svome bratu muslimanu ".
A mozda je i jedne i druga grupa nevjernicka/losa, mozda je u pitanju samo borba za vlast, kao sto je bio slucaj u svakom drugom kraljevstvu!??
Nadam se da ce Asur napisati stosta na temu, posto se dokazao kao pravi, nepristrasan historicar.
ti kikibombona ako si gledao i citao toliko onda namjerno ili ne, nisi shvatio poentu. A posto vidim da si na avatar stavio sisija, ne treba puno komentarisati.
- Ludzak
#84 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
zašto nakon Muhameda se bog ne ukazuje ? Zašto mora on biti taj kojem se bog ukazao ?
Zašto se i danas bog ne ukazuje ?
- Connaisseur Karlin
#85 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
scijentoloska crkva je dokaz da vise nije potrebno ukazivanje BogaLudzak wrote:zašto nakon Muhameda se bog ne ukazuje ? Zašto mora on biti taj kojem se bog ukazao ?
-
patriot_1
#86 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Ukazuje je pogrešan termin.Bolje pitanje je "Zašto se Bog danas ne objavljuje ljudima?"Ludzak wrote:zašto nakon Muhameda se bog ne ukazuje ? Zašto mora on biti taj kojem se bog ukazao ?
Ja tvrdim da da ali samo onima kojima je stalo do toga da ga "čuju".Imam puno poznanika koji su ga spoznali nakon što su iskreno rekli Njemu:"Pa postojiš li ti,ako da daj mi znak,dokaz!"Ja sam jedan od tih.Od ateiste postah vjernik nakon toga!
-
patriot_1
#87 Re: Najbolji ljudi svih vremena!?
Ja bih se ozbiljno zabrinuo za čistoću svoje vjere kad bi mi takvi kao ti počeli aplaudirati!Zamisli,agresivni nevjernik (kao ti i desetak drugih na ovom forumu)kaže umjerenom iskrenom vjerniku:"Bravo majstore".Netko sa strane bi se istinski zabrinuo!I pomislio:"Tu nešto smrdi!"fatamorgana wrote:Slabo je tebe ovo od gore navedenog dotaklo, ljubav, praštanje, pomirenje i sl. sudeći po tvom nastupu na ovom forumu, stvarno nisi nikome za primjer, slijediš istu matricu agresivnog i plitkog fanatizma kao i dosta njih ovdje samo turbo islamske matrice ....patriot_1 wrote:
....Naše euharistijsko okupljanje mora biti čin vjere, koja se očituje u istinskoj molitvi i u praštanju. Inače ostaje prazno i bez ploda. U ozračju vjere i ljubavi, praštanja i pomirenja, naša euharistija donijet će obilati plod, koji Isus od nas očekuje, ali to očekuje i svijet koji nas okružuje.
http://www.veritas.hr/arhiv/arhiv/ver20 ... ozjarc.htm