Je li "ucrtavanje" treba da bude razlog da prestanemo dalje propitivati ovaj slucaj. Ucrtavanje mezarja u centru Sarajeva je urbanisticki poduhvat ko ucrtavanje spomenika Drazi Mihajlovicu u Visegradu ili onog Krizetine povis Mostara.mistek wrote: Enver Šehović, Safet Zajko, Hakija Turajlić, Zićro Suljević itd. Uglavnom ljudi koji imaju zasluge u odbrani zemlje.
Ne znam ko se uopšte kopa posljednjih godina tamo zbog čega ovih par ovdje diže frku. Prošle godine je ukopan Adnan Solaković.
Pored toga, mislim da nema više od 5 ukopanih u posljednjih 10 godina tako da je frka i po tom pitanju neosnovana.
I, eto ucrtano je tu mezarje po planu svakako. Realno, zdrav razum govori da ni u kom segmentu ne narušava spomenik, niti izgled centra grada. Ko se kopa tu je već interna stvar IZ. Glupo je pričati o VIP tretmanu u tom smislu, ali očito je da ovdje bivaju ukopani ljudi koji su nešto značili tokom agresije. Po meni je to ok. Isto kao što postoji aleja velikana negdje drugo ili posebni odjeli na grobljima svuda po svijetu, tako i ovdje.
Ali zamislite da u Sarajevu nema nikog osim Bosnjaka i da nema ovakvih provokatora poput mene koji cackaju ove stvari. Je li iko od vas razmislja onako "globalno i objektivno" kakav je to civilizacijski konflikt sahranjivati ljude na onakvom mjestu. Pa onda razmislite sta ce se desiti kad se popuni i taj harem, i cio onaj park (koji ce urbanisti "ucrtati" kad se to od njih zaisce)... uvijek ce se desiti neugodna crta i podjela ko jes a ko nije "VIP rahmetlija" dostojan ukopavanja u centru grada.
A mene zapravo najvise cudi ta VJERNICKA POTREBA da se tu sahranjuje, da bi mezar bio u centru paznje i da bi rahmetlija time dobio posthumno priznanje da je veci od onih koji su sahranjeni na Vlakovu i ostalim mezarjima za obicne muslimane. Gdje je tu ona fina prica o Bogu koji ljude vrednuje (i rasporedjuje) po svom bozjem sudu a ne prema mjestu ukopa, IZ rasporedu i urbanistickom planu.
To me dakle cudi, to vjersko promisljanje smrti. IZ me ne cudi, religijskim institucijama je vjera i Bog svakako na zadnjem mjestu.