Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
zeina wrote:
Plaza je javni a ne privatni prostor, nametanje bilo kojeg nacina oblacenja na javnom mjestu je protivno bilo kojim demokratskim nacelima, nema se tu sta tumaciti
Netacno. Drzava je ta koja odredjuje pravila igre na javnom prostoru.
Drzava je ta koja prihvata sistem odnosno drzavno uredjenje, prihvatanjem demokratije prihvataju se i demokratska nacela a jedno od njih je i sloboda kako ce se ko obuci, a i vjerske slobode takodje...donisenjem odluka i selektivnih zabrana je van demokratskih okvira, nije problem ali onda se za takvu drzavu ne moze reci da je demokratska...dakle tesko licemjerje je u pitanju
Pa eto, kažu da su demokratske - a nisu.
I, šta sad?
Žali se sudu u Strazburu, Hagu, Briselu, ili već gdje treba.
Postoji li neka druga opcija?
Islamic Penal Code of the Islamic Republic of Iran –Book Five
“Women, who appear in public places and roads without wearing an Islamic hijab [veil], shall be sentenced to ten days to two months’ imprisonment or a fine of fifty thousand to five hundred Rials."
Prvo ces nam, naravno, navesti izvor informacije...Svako ko je bio tamo, a i mnoge slike i snimke turista koje mozes pronaci diljem interneta, youtube-a, i sl. to demantuju. Vec sam postavljao i snimke i slike cak i sa skijalista, koja su vidno u suprotnosti sa navedenim. Pa cak je kolega firumas, birvaktile, postavljao i onaj dokumentarac iz cetiri dijela, francusko-njemacke TV-Arte, koji demantuje navedeno...
nista ja ne moram.
samo reci jel ima ovaj kod/zakon il nema?
naravno ima i ovog
Iran lacks a clear definition of appropriate dress for women. Hijab literally means covering and could describe many different types of clothing. Some women wear traditional chadors, while others boldly express themselves. The prevalence of leggings led lawmakers to summon the interior minister in June 2014 to questioning on lax implementation of dress codes. Women risk being fined or sentenced to lashings based on the opinion of male and female members of the Basij militia who enforce the dress code on the street.
malo su popustili sa striktnom interpretacijom,al samo zat osto se omladina otrgla kontroli,cure nasle rupu u zakonu,pa negdje moras popustit da bi negdje drugdje dobio i tako...
u sustini,njihova zemlja njihova pravila,sta se ima ko tu mijesat,ako kazu da trebas nosit,nosi.
ako pak cure hoce malo vise slobode sto da ne,iranke su lijepe zene
lijepa u dusi wrote:Pa zeina, ako cemo iskreno, pokrivena zena nema sta traziti na javnim plazama. Ako vec nosis hidzab, onda znas i propise. Biti na mjestu gdje je toliko alkohola i golotinje nije ok za nekog ko ocigledno drzi do propisa, cim nosi hidzab. Da ne spominjem koliko sam zrna u burkiniju vidjela u Ulcinju jedne godine, unutrasnja podstava se podvila, a grudi se komplet oslikale. Hoces mi reci da je to ok?
Nadji osamljeno mjesto pa se kupaj u cemu hoces, sigurna sam da nikome nece smetati.
Drugi je par cipela licemjerje Evrope, a o tome se moze nasiroko raspredati, samo ne vidim zasto bi, nema svrhe.
Po ovome, zena muslimanka, u Sarajevu ne bi smjela ni u Ferhadiju izaci, a kamoli gdje drugo/drugdje...Sve je stvar nijjeta, zato just relax
Prije svega svi koji se zale na to da Evropa nekome nesto uskracuje, neka prvo pogleda odakle su ti dosli, i zasto su bas u Evropu dosli. Dosli su iz mjesta gdje nisu mogli zamisliti bazen, a sad bi ovamo da nesto pricaju kako bi trebali da idu na isti. Postoje pravila s razlogom, i ista se moraju postovati. Npr. svaki uredjen bazen koji sam vidio zahtjeva da se kupa iskljucivo u kupacem, dakle ni sorc nije opcija, a kamoli kakav burkini.
Na plazi je vec drugacija stvar, i ako nisi na necijoj privatnoj, trazi sebi mjesto pa hodaj gol, il se kupaj u bundi, nece ti niko nista reci. A za setanje po ulici svakodnevno, naravno da prekrivanje potpunog lica nema mjesta u modernom drustvu, prije svega jer omogucuje da se krije identitet osobe.
Ukratko, Evropa im dozvoljava i omogucava daleko vise nego sto bi ikada imali u rupama iz kojih su dosli, red je da i oni ispostuju bar osnovna pravila Evrope. Kome se ne svidja, znaju vec put nazad, al nesto sumnjam da je kome draze biti u prasini pored svih mogucnosti koje Evropa nudi.
I naucite sta znaci DEMOKRATIJA. To ne znaci ''radim sta mi volja'', vec je nacin organizacije drustva u kom gradjani biraju vlast, koja zatim donosi zakone. Drzava moze biti savrseno demokratska i pri tom donijeti zakon da svako cije su pantole duze od koljena bude skracen za glavu. A pravila nosenja postoje za SVE gradjane, ne samo za muslimane, samo sto su pravila takva da su se prilagodila modernom evropskom drustvu u svim evropskim zemljama, a ovi dolaze iz zaostalih srednjovjekovnih monarhija.
Last edited by Dope_Man on 23/08/2016 11:34, edited 1 time in total.
zeina wrote:Kakva je to demokratija koja zabranjuje nacin oblacenja na plazi, koja odredjuje kakav kupaci ce da bude na plazi, da li ce zena uopste da se skine ili ne, dokle idu ti apsurdi pojedinih evropskih gradova, dokle ide to zapadno licemjerje, kakva je to demokratija koja se primjenjuje selektivno, gdje su nestala ljudska prava u sistemu koji je toboze skrojen da stiti ljudska prava...dokle ide ovo ludilo?
Demokratija je oblik vlasti u kojem sve odluke neke države donosi izravno ili neizravno većina njenih građana kroz izbore.
Plaza imas razni, standardni do nudisticki i gle cuda odvojene su a sto se mene tice ako ces se pokriti u po ljeta na 35 stepeni i to na plazi onda najbolje je da ostabnes kuci i kisalis se u kadi. A teme i sranja.
sumirprimus wrote:
Prvo ces nam, naravno, navesti izvor informacije...Svako ko je bio tamo, a i mnoge slike i snimke turista koje mozes pronaci diljem interneta, youtube-a, i sl. to demantuju. Vec sam postavljao i snimke i slike cak i sa skijalista, koja su vidno u suprotnosti sa navedenim. Pa cak je kolega firumas, birvaktile, postavljao i onaj dokumentarac iz cetiri dijela, francusko-njemacke TV-Arte, koji demantuje navedeno...
nista ja ne moram.
samo reci jel ima ovaj kod/zakon il nema?
naravno ima i ovog
Iran lacks a clear definition of appropriate dress for women. Hijab literally means covering and could describe many different types of clothing. Some women wear traditional chadors, while others boldly express themselves. The prevalence of leggings led lawmakers to summon the interior minister in June 2014 to questioning on lax implementation of dress codes. Women risk being fined or sentenced to lashings based on the opinion of male and female members of the Basij militia who enforce the dress code on the street.
malo su popustili sa striktnom interpretacijom,al samo zat osto se omladina otrgla kontroli,cure nasle rupu u zakonu,pa negdje moras popustit da bi negdje drugdje dobio i tako...
u sustini,njihova zemlja njihova pravila,sta se ima ko tu mijesat,ako kazu da trebas nosit,nosi.
ako pak cure hoce malo vise slobode sto da ne,iranke su lijepe zene
Zato sto ti je izvor informacija antiiranski i antiislamski (neki mainstream). Pitam te da navedes izvor, da vidimo jesam li u pravu, posto sam ja navodio i link na zvanicnu stranicu zakonodavnog tijela, medzlisa, s kojim sam demantovao navodne citate (sve sa navodnim clanovima zakona) po pitanju pederluka i kazne za isti. Da li trebam napominjati da navodni citirani zakoni uopce ne postoje, odnosno da je rijec o necemu potpuno desetom od onoga sto je navedeno?!!Ne vjeruj svemu sto procitas i cujes, dok dobro, iz vise izvora, ne provjeris.
eh izvor antiiranski,eh pederluk , da li postoji muska i zenska vjerska policija?da li postoji vjerski kod/zakon po pitanju zenskog oblacenja, u ovom slucaju pokrivanja glave?
da ne?
pust se linkova.
ja kazem DA
MISLIM sab me gabri
drugi par opanaka sto s malo u iranu razvodnilo,imaju omladine i preko 50% valja to nekako kontrolirat,ne smijes zicu previse zategnut puknuce...
pa ne nose nikabe nego marame,kako ti kazes ovlas. e jel taj ovlas vjerski zakon il nije?
i jos nesto sta je moharebe?
lijepa u dusi wrote:Pa zeina, ako cemo iskreno, pokrivena zena nema sta traziti na javnim plazama. Ako vec nosis hidzab, onda znas i propise. Biti na mjestu gdje je toliko alkohola i golotinje nije ok za nekog ko ocigledno drzi do propisa, cim nosi hidzab. Da ne spominjem koliko sam zrna u burkiniju vidjela u Ulcinju jedne godine, unutrasnja podstava se podvila, a grudi se komplet oslikale. Hoces mi reci da je to ok?
Nadji osamljeno mjesto pa se kupaj u cemu hoces, sigurna sam da nikome nece smetati.
Drugi je par cipela licemjerje Evrope, a o tome se moze nasiroko raspredati, samo ne vidim zasto bi, nema svrhe.
Po ovome, zena muslimanka, u Sarajevu ne bi smjela ni u Ferhadiju izaci, a kamoli gdje drugo/drugdje...Sve je stvar nijjeta, zato just relax
Kad izadjes na ulicu, izlazis negdje gdje bi zene valjda trebale biti obucene, to sto nisu, sta ces, nije do tebe. Kad dodjes na plazu, dolazis na mjestu koje je predvidjeno daa svi budu maltene goli, dakle svjesno ulazis u to. I nisu problem gole zene za zenu, vec muskarci. Takvih nema u Ferhadiji.
sumirprimus wrote:eh izvor antiiranski,eh pederluk , da li postoji muska i zenska vjerska policija?da li postoji vjerski kod/zakon po pitanju zenskog oblacenja, u ovom slucaju pokrivanja glave?
da ne?
pust se linkova.
ja kazem DA
MISLIM sab me gabri
drugi par opanaka sto s malo u iranu razvodnilo,imaju omladine i preko 50% valja to nekako kontrolirat,ne smijes zicu previse zategnut puknuce...
pa ne nose nikabe nego marame,kako ti kazes ovlas. e jel taj ovlas vjerski zakon il nije?
i jos nesto sta je moharebe?
Opet se razvodnjavas, da ne kazem trolas. Pitao sam konkretno, odgovori, odnosno postavi link, konkretno, pa da provjerimo. Velim ti, ne da mi se peglat, jednom sam dokazivao da je notorna laz "citirani" "krivicni zakon" o pederluku i to direktnim linkom na zvanicnu stranicu iranskog Medzlisa. Ako zelis, mogu se potruditi, i ponovo iskopati o cemu je rijec bila...
iran nije teokratija?vlast ne dolazi od boga?
nema vjerske zakone?daj ba salik kakvi linkovi kakve zajebancije. mislim nije ovo debata pa ti spreman mene izmoris i dobijes 10ku a je peticu u po s lukom
zasto moraju stavit samo ovlaš maramu?
Kad izadjes na ulicu, izlazis negdje gdje bi zene valjda trebale biti obucene, to sto nisu, sta ces, nije do tebe. Kad dodjes na plazu, dolazis na mjestu koje je predvidjeno daa svi budu maltene goli, dakle svjesno ulazis u to. I nisu problem gole zene za zenu, vec muskarci. Takvih nema u Ferhadiji.
A zasto bi morale biti obucene, kada imaju slobodu oblacenja?! Ista stvar sa muskarcima. Na plazi landara u sorcu, po Ferhadiji takodjer. Koja je razlika?! I, dalje, vise je alkohola u Ferhadiji nego na bilo kojoj plazi. Osim, mozda, u Zrcu (tu bih se slozio da je haram i zenama i muskarcima dolaziti) Kao sto rekoh, sve je stvar nijjeta. Ako je cilj parenja ociju na gologuzim, opijenim, ljudima, mozes ga (cak i u vecoj mjeri) postici i na ulici. A ako je nijjet doci okupati se, s djecom biti na suncu i morskom zraku, onda stvarno ne vidim u cemu je problem...
jel ovo po šijskom fikhu?
od tebe očekujem da izdaš zvanično saopštenje povodom Bugarija, ipak ste vi k'o prst i nokat
sumirprimus wrote:iran nije teokratija?vlast ne dolazi od boga?
nema vjerske zakone?daj ba salik kakvi linkovi kakve zajebancije. mislim nije ovo debata pa ti spreman mene izmoris i dobijes 10ku a je peticu u po s lukom
Iran je Islamska Republika, po demokratskom izboru naroda koji zivi u Iranu. Zakoni su u skladu sa vjerom, ali ne onako kako ga zele islamofobi pretstaviti. Dakle, vjerska, parlamentarna, demokracija.
Iran je Islamska Republika, po demokratskom izboru naroda koji zivi u Iranu. Zakoni su u skladu sa vjerom, ali ne onako kako ga zele islamofobi pretstaviti. Dakle, vjerska, parlamentarna, demokracija.
sta je onda titula vrhovnog lidera?
ko su onda ovi vijece cuvara revoucije?kakva je njihova uloga? da li imaju pravo veta i zabrane kandidovanja onim za koje misle da nemaju dovoljno islamskih akreditiva? sta njima dodje skupstina strucnjaka?sta kaze clan 57.ustava?
da li je ovde sta slagano? imas koji link spreman?
a sta je moharebe?
jel ovo po šijskom fikhu?
od tebe očekujem da izdaš zvanično saopštenje povodom Bugarija, ipak ste vi k'o prst i nokat
O cemu ti?! To u Lukavcu (pokrivene) zene muslimanke sjede u kucama?! Ne bih rekao. Mozda u Saudiji, po vehabijskom fikhu, ili u Maoci, ali to bi bilo to. Osim sporadicnih iznimki, koje potvrdjuju pravilo.
Hafiz Bugari je moj veliki prijatelj i insan koji se rijetko srece. Da mu dragi Allah podari svaki hajr gdje god bio.
sta je onda titula vrhovnog lidera?
ko su onda ovi vijece cuvara revoucije?kakva je njihova uloga? da li imaju pravo veta i zabrane kandidovanja onim za koje misle da nemaju dovoljno islamskih akreditiva? sta njima dodje skupstina strucnjaka?sta kaze clan 57.ustava?
da li je ovde sta slagano? imas koji link spreman?
a sta je moharebe?
Pisalo se o ovome i nadugo i nasiroko, na temi o Iranu. Ne da mi se opet. Cak je @zvizdan kao vrsni poznavalac perzijskog jezika i prilika u Iranu (iranski student), sve lijepo protabirio, objasnio,.... . Ali, dzaba, Zemlja je okrugla, opet bi sve iznova oni kojima takva objasnjenja ruse stereotipe decenijama brizno izgradjivane putem "demokratskih" masmedija.
zeina wrote:
Drzava je ta koja prihvata sistem odnosno drzavno uredjenje, prihvatanjem demokratije prihvataju se i demokratska nacela a jedno od njih je i sloboda kako ce se ko obuci, a i vjerske slobode takodje...donisenjem odluka i selektivnih zabrana je van demokratskih okvira, nije problem ali onda se za takvu drzavu ne moze reci da je demokratska...dakle tesko licemjerje je u pitanju
Drzava je ta koja uredjuje sistem. Ako je javni interes da se ne kupas u burkiniju, neces. Tacka.