Mmmmmislim da se ovdje nesto pobrkalo...studiorum_tuzlaensis wrote: Nije baš da ne zna. Većina stvari koje se dešavaju u svemiru su pokrivene hipotezama i pretpostavkama koje su manje ili više validne, neke su i dokazane onim što posmatramo ili eksperimentima koje radimo (npr. CERN).
Što se tiče gravitacije dobro se zna (eksperimentalno djelomično potvrđeno pronalaskom Božje čestice - Higgsovog bozona, prvog gravitona) šta je i šta je uzrokuje. Da krenem:
Gravitaciona sila je najstarija od svih sila, dakle u nekom Big Bangu prije cca 14 i više mlrd. godina, nastala je prva iz singulariteta na nekih 10^-29 sekundi od big banga. Pretpostavlja se da je skoro odmah nakon nje (10^-12 s) nastala elektromagnetna sila i u konačnici jaka i slaba nuklearna sila koja je odgovorna za očuvanje čestica na okupu.
Standardni model čestica ti može jednostavno objasniti pitanje gravitacije. Dakle, postoje fermioni (ili čestice koje čine materiju), bozoni (tzv. nosači sile) i hadroni (barionski/antibarionski i mezonski) odgovorni za interakciju između. Može se definisati na drugi način preko leptona, kvarkova i bozona, ali meni je ova prva draža. Čestice su uglavnom dobile ime prema naučnicima matematičarima uz pomoć čije je statistke pronađena npr.fermion (Fermi-Dirakova raspodjela) ili bozon (Bose-Einsteinova raspodjela). Nas zanimaju ovi drugi jer je očito u pitanju sila a ne čestica.
Nejse, Peter Higgs sa još 5 kolega 1964, predložio je mehanizam u kojem je gravitacija opisana Higgsovim poljem u kojem je nalaze čestice tzv. gravitoni ili taj famozni Higgsov bozon. Dakle, kada negdje u svemiru veću gustoću Higgsovog polja, tu je gravitacija jača. Sva materija što se kreće kroz prostor koja je obilježena masom, ima proporcionalno određenu količinu gravitona/kvarkova/bilo čega koju higgsovo polje usporava i ima interakciju sa njim. To je bilo veoma teško dokazati u vrijeme dok ni elektronski mikroskop nije postojao, međutim 2013. u LHC-u u Švici, sudarom dva protona oslobođena je čestica energije cca. 125 GeV koliko je i predviđeno matematičkim modelom da bi traženi graviton/bhiggsov bozon trebao da bude težak. Otkrićem gravitona, rješena je i misterija gravitacionog polja koje bi otprilike trebalo izgledati ovako, pogledati od 1:57 :
1. Ovdje se prica o masi, ne o gravitaciji. Cak stavise, gravitacija nije spomenuta ni jednom jedinom rijecju...
2. BigBang je samo jos jedna od nasih pretpostavki o nastanku svemira. Koliko je meni poznato - nije dokazana, a ovdje se govori kao da je BigBang cinjenica.
3. Nista od ovoga gore napisanoga i prikazanoga ne objasnjava funkcionisanje gravitacije... Ili sam nesto fulio...?
Da pojednostavim - mi znamo sta gravitacija uzrokuje i kako djeluje, ali ne znamo sta uzrokuje samu gravitaciju i kako ona zaista funkcionise. Ako neko zna, zaista bih volio da to podijeli s nama...
Evo, jos konkretnije, na koji nacin gravitacija nas drzi zalijepljene za tlo? Magnetne sile su OK, jasne, i to je najmocnija sila univerzuma, ali - mi nismo od metala. Ako je gravitacija neka vrsta magnetne sile, na sta onda u nama ona djeluje da bi nas drzala na zemlji?
A, onda dolazimo u svemir, u kojem su magnetne sile daleko jace nego na Zemlji, a tamo se astronauti nalaze u bestezinskom stanju. Nema gravitacije da ih negdje vuce ili drzi, zar ne?
Znaci, uzrok gravitacije nije magnetna sila. Sta jeste?
Za Nibiru bih se i ja slozio s tobom. Hiljade godina unazad ljudi su spominjali Nibiru, pa ma sta da to jeste. A sad je, izgleda, moguce i da ga se vidi, ali samo u odredjenim momentima i uslovima, tj. u odredjenom polozaju Sunca u odnosu na nas i na Nibiru.
Slazem se i s tvojom konstatacijom o pisanim dokazima.
Ali, tu dolazimo do interesantne stvari - ljudi ce bez problema prihvatiti da je sve napisano u vjerskim knjigama prije 1500+ godina tacno i ispravno, a istovremeno hladno odbacuju masu detalja, sto pisanih, sto fizickih, a koji su stariji od vjerskih knjiga.
U cemu je trik...?