Puno je lopovluka i korpucije i narod ima refleks da ne voli nekoga koji ima jer je vecina takvih sumnjivo bogata ili situirana.
Druga stvar, mislim da niko ne "zavidi" normalnim i kulturnim ljudima na zemlji koji gledaju svoja posla i vrijedno rade nego "novogradjanima" koji svoje pare nabijaju drugima na nos kao da posebno vrijede a stekli su ih na nemoralan ili nezakonit nacin od politike, koverata, stela, rodjackih veza do kriminalnih radnji i zna se da svojim normalnim poslom i radom ne mogu doci do tih para.
Takvi uglavnom imaju tendenciju da zloupotrebljavaju svoje veze i pare pa i da se "kurce" ili da druge "spustaju".
Evo npr. imam primjer jednog izuzetno uspjesnog stomatologa koji ima love koliko hoces , voza vise skupih auta vrijednosti preko 200 000 KM, ima ogromnu kucu itd..
Ali njegov odnos sa ljudima, kultura, i spustenost na zemlju ti bukvalno ne daju ni trunke sanse da mu ista lose pomislis ili da mu zavidis, covjek je teski pozitivac i veseljak i uziva maksimalno u zivotu i svom poslu.
I jos jedan ljudina lik, covjek vozi starog golfa keca, nesto pomalo zaradjuje, uvijek prvi vadi novcanik da svima plati turu, mene i raju bilo stid da pijemo sa njim kafu jer ti ne da da platis, moras na foru dok ne gleda da platis konobaru za sankom.
S druge strana imam lika koji je preko stele zaposlen sa lijevim faksom u jedno od drzavnih ministarstava, on se druzi ili pije pice sa sarolikim drustvom i NIKAD u zivotu ja ga nisam vidio da se uhvati za novcanik i da plati turu raji sa kojom sjedi. Samo pita koliko je moje i toliko izvadi.
A lik nema 60 kila, hoda tj. vuce se po ulici, nosa obicne sportske majice i neki stari mobitel i ti bi mu da ga prvi put vidis platio pice cak i da sam imas samo 10 KM u novcaniku.
E takav lik je za mene šuft i ljigavac prve klase i naravno da mi je krivo da takav lik moze doci do posla na drzavnom nivou a to je bonus na to da mi se takvi ljudi gade i ne bi ih volio imati za prijatelje.
Imam i treci primjer lika koji ima milione koje nije sam zaradio i koji je bahat, snob, razmazen, voza auto od preko 100 000 KM, pun sebe i nakog porijekla i misli da mora raditi neki dobar uhljebljeni posao u drzavnoj firmi zato jer su ga tako naucili kod kuce i zato sto mu je otac bio malo jaca faca koji je fino "zaradio" i druge ljude zaposljavao pa sad sin ocekuje kontrauslugu, psuje, ogovara sve jer mu neko ne titra kako je on zamislio mada se i on zaposlio na drzavni budzet ali mu funkcija nije potaman za njegov "nivo". Al nece sam da nesto pokrene privatno a busa se da je magistar ekonomije. Sizofrenija i bezobrazluk.
Imam i cetvrti primjer lika koji je citav zivot agresivni supljator koji samo lupeta, misli da sve zna i sam sebe hvali i druge uvjerava kako je dobar u necemu, malo radio kod privatnika a sad se uvalio na drzavni budzet preko veze i treba neko da ga gleda kako mu se takav uhljup busa i dize.
Imam i peti primjer lika koji je prije rata zivio u skromnoj kucici a poslije rata otvorio 2 granapa i kupio 2 stana a zato sto mu je babo u ratu radio u merhametu pa se "situirao". Taj je isto stedio svaki fening i cesto se grebao od raje sa fintom imam 200 KM nemam sitno aj ti sad plati kafu pa cu ja drugi put.
Itd...
Kad ljudi vide te "uspjesne" iz zadnja 4 primjera normalno da ce im hebat sve po spisku i ne zeljeti nista dobro i to je sasvim prirodna reacija na njihovu "uspjesnost" i takvih na stotine i hiljade primjera ima svuda oko nas.