Bio aktivan i snajper i tenk u ratu sa te lokacije.Toto wrote:objekat malo ..vise mi znace onih par livada okoloHaris.ba wrote:Ne znam šta ti znači u životu.![]()
Ostao je kostur objekta. Skuplja smeće i ponekad žive romi u objektu. Bio je na prvoj liniji u ratu. Neko mi je spominjao da su jedno vrijeme išli dole studenti da čiste...
bio sam tu jedno ljeto pred olimijdu ..
bili smjesteni akcijasi sto su gradili objekte za Olimpijadu
Sarajevo - velike i male tajne
- JanuaryJones
#76 Re: Sarajevo - velike i male tajne
-
obelix1
#77 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Postoji potok koji ide ispod Kovača isto je zatvoren i prolazi pored sebilja, Isto tako postoji potok koji prolazi pred katedrale i ispod Štrosmajeove ulice.
Bistrički potok ide tačno ispod ulice Bistrik
Bistrički potok ide tačno ispod ulice Bistrik
-
bezVolana
#78 Re: Sarajevo - velike i male tajne
dobra tema 
- shiny
#79 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Jesam li dosadna?
Napuštena zgrada na Crnom Vrhu, Gorica, šta li dođe? Kad se popneš Odobašinom, sa lijeve strane su stambene zgrade, iza njih, gdje je javno-tajni taksi štand privatnih taksista?? Prilično velika srušena zgrada? Kranovi su stajali godinama i oni zahrđali... Šta je tu bilo?
Napuštena zgrada na Crnom Vrhu, Gorica, šta li dođe? Kad se popneš Odobašinom, sa lijeve strane su stambene zgrade, iza njih, gdje je javno-tajni taksi štand privatnih taksista?? Prilično velika srušena zgrada? Kranovi su stajali godinama i oni zahrđali... Šta je tu bilo?
- supercali
#80 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Nisi dosadna ajmo na kafu da ti otkrijem male tajne velikih majstorashiny wrote:Jesam li dosadna?
- shiny
#81 Re: Sarajevo - velike i male tajne
A pa na toj Betaniji ima jedno malo groblje i tu sam jednom dok sam sa cukom šetala vidjela neke časne sestre kako polažu cvijeće, samo nisam povezala sa zgradom... ovo je moguće objašnjenje... a baš mi onako mistery, nigdje ničega okolo... bar nije bilo do prošle god kad je izraslo ovo naseljeAbebe Bikila wrote:Kao dijete i mene je ta zgrada na Betaniji zanimala, fino se vidila sa Bara. Bio je i jedan ogroman bor pored. Kako sam stalno dosadjivao i navaljivao da me vode gore da ja to vidim izbliza rekli su mi da su tu casne sestre, kao neka ekonomija njihova. E sad, koliko je to istina, ne znam. Ona hrpa betona na Kobiljoj glavi je trebao biti novi klinicki centar, tako se i zvalo, klinicki centar u izgradnji, kbc je u to vrijeme i narucivao repromaterijal preko tog naziva.
- shiny
#82 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Promijeni ime u "vječiti optimista"supercali wrote:Nisi dosadna ajmo na kafu da ti otkrijem male tajne velikih majstorashiny wrote:Jesam li dosadna?
- supercali
#83 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ajde na kafushiny wrote:Promijeni ime u "vječiti optimista"supercali wrote:Nisi dosadna ajmo na kafu da ti otkrijem male tajne velikih majstorashiny wrote:Jesam li dosadna?
- JanuaryJones
#84 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Mene zanima građevina na početku Kolodvorske šta je trebala biti?

- muha_sa
#85 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Dom zdravlja željeznicaraJanuaryJones wrote:Mene zanima građevina na početku Kolodvorske šta je trebala biti?
-
StupskaBitanga
#86 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Nije to ti je nedovršeni objekatVodovoda tako se vodi u svim papirima
- Abebe Bikila
#87 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Kolodvorska je zgrada vodovoda, sad je prodaju, ako se ne varam, a na Gorici je trebala biti unisova zgrada, maltene zavrsena bila pred rat
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#88 Re: Sarajevo - velike i male tajne
trebala biti direkcija vodovoda,od olimpijade stoji tako...nestalo love vjerovatno...
- muha_sa
#89 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ja bih glavu na cjepalo stavio da je trebala bit dom zdravlja željeznicara---ako mislimo na istu zgradubitanga_sa_otesa wrote:trebala biti direkcija vodovoda,od olimpijade stoji tako...nestalo love vjerovatno...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#90 Re: Sarajevo - velike i male tajne
dom zdravlja zeljeznicara je ta zgradica prije ,oblozena mermerom 
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#91 Re: Sarajevo - velike i male tajne
To je groblje časnih sestara. U narodu je poznato po grobu sestre Luke, koji po predanju ima iscjeljiteljske moći.shiny wrote:A pa na toj Betaniji ima jedno malo groblje i tu sam jednom dok sam sa cukom šetala vidjela neke časne sestre kako polažu cvijeće, samo nisam povezala sa zgradom... ovo je moguće objašnjenje... a baš mi onako mistery, nigdje ničega okolo... bar nije bilo do prošle god kad je izraslo ovo naseljeAbebe Bikila wrote:Kao dijete i mene je ta zgrada na Betaniji zanimala, fino se vidila sa Bara. Bio je i jedan ogroman bor pored. Kako sam stalno dosadjivao i navaljivao da me vode gore da ja to vidim izbliza rekli su mi da su tu casne sestre, kao neka ekonomija njihova. E sad, koliko je to istina, ne znam. Ona hrpa betona na Kobiljoj glavi je trebao biti novi klinicki centar, tako se i zvalo, klinicki centar u izgradnji, kbc je u to vrijeme i narucivao repromaterijal preko tog naziva.
Iznad samog groblja je bio veliki voćnjak jabuka i tu sam proveo dosta svog djetinjstva. Tokom rata je to postalo minsko polje. Sada se iznad te lokacije nalazi golf teren za novosarajevsku elitu...
Last edited by Romeo 80 on 25/07/2016 22:04, edited 1 time in total.
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#92 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da, u pravu si! Pruga ide do Bosnalijeka i tu završava, a služi isključivo za "manipulisanje" vagonima prilikom mijenjanja kolosijeka. Što se tiče praonice, ona nam je u ratu bila spas. Kao dijete sam sa par komšija skontao da su rezervoari bili puni vode i odatle smo crpili tehničku vodu za potrebe domaćinstva. Da nije bilo toga, bilo bi bogami pravo guravo, barem za nas koji smo znali za te rezervoaredječak sa šibicama wrote:Pruga ide sve do samog ulaza Bosnalijeka.shiny wrote: Kad se sa kružnog toka krene prema Velešićima prelazi se željeznička pruga gdje sa desne strane "odmaraju" vozovi. Tu su dugo stajali i oni Talgo vozovi (ili još uvijek stoje). Ta pruga se može vidjeti i sa Koševskog B. i sa Velešića, ali nikako nisam mogla skontati dokle ona ide... Gdje joj je završetak? I da li je u funkciji do samog kraja?
Tu je nekada stajala (stoji i danas, ali devastirana) praonica vozova, slovenci pravili. Danas je tamo samo "garaza" za vozove, dole kod direkcije (odmah pored Sarajevogasa)
- Haris.ba
#93 Re: Sarajevo - velike i male tajne
A danas ima plan da tu pređe MUP Kantona Sarajevo. Stara zgrada nasuprot maršalci se ruši i nedostajući toranj Importane centra se pravi. Mislim da nedostatak novca (naravno) sprečava taj projekat.bitanga_sa_otesa wrote:trebala biti direkcija vodovoda,od olimpijade stoji tako...nestalo love vjerovatno...
- JanuaryJones
#94 Sarajevo - velike i male tajne
Još me zanima ova građevina (kula) iza Energoinvesta na Koreji:

- drndalo
#95 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Koja? Ovaj kur*ic od betona, sto se skriva iza bandere?
To ti je bio toranj/ulaz u skloniste od bombardovanja prije II sv.rata. Nije taj bio jedini, bilo je jos par komada oko Vase Miskina prije nego su poruseni... Glatki oblik je sluzio da i u slucaju udara avio bombe, ista lakse sklizne pored umjesto u sam objekt. Moja pokojna baba s djecom je tu isla par puta u ratu kada su sirene najavljivale saveznicke bombardere... S obzirom da je tu bila zelj.radionica, a pruga sa teretnim skladistima i zelj.stanicom u krugu 100 metara, razumljivo.
To ti je bio toranj/ulaz u skloniste od bombardovanja prije II sv.rata. Nije taj bio jedini, bilo je jos par komada oko Vase Miskina prije nego su poruseni... Glatki oblik je sluzio da i u slucaju udara avio bombe, ista lakse sklizne pored umjesto u sam objekt. Moja pokojna baba s djecom je tu isla par puta u ratu kada su sirene najavljivale saveznicke bombardere... S obzirom da je tu bila zelj.radionica, a pruga sa teretnim skladistima i zelj.stanicom u krugu 100 metara, razumljivo.
Last edited by drndalo on 25/07/2016 23:10, edited 1 time in total.
- shiny
#96 Re: Sarajevo - velike i male tajne
A pa tek sad mogu fino da "googlam"... Ne mogu da vjerujem šta sam puta tuda prošla, prošetala, čak i vidjela ljude kako ostavljaju porukice, a da nisam znala za značaj ovog grobljaRomeo 80 wrote:
To je groblje časnih sestara. U narodu je poznato po grobu sestre Luke, koji po predanju ima iscjeljiteljske moći.Decenijama tu dolaze ljudi sa zdravstvenim teškoćama i u cilju liječenja. Okolo su privatni posjedi koji su se prije rata iznajmljivali i ljudi su tu imali svoje bašte.
Iznad samog groblja je bio veliki voćnjak jabuka i tu sam proveo dosta svog djetinjstva. Tokom rata je to postalo minsko polje. Sada se iznad te lokacije nalazi golf teren za novosarajevsku elitu...
Sjećam se poslije rata da su tu bile baštice, ono, sadili ljudi kupus, luk, krompir... i sad je lijepa ona stazica, al uhebaše onim naseljem gore
- JanuaryJones
#97 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Znači ima sklonište ispod? Koje veličine? Zanimljivo. Hvaladrndalo wrote:Koja? Ovaj kur*ic od betona, sto se skriva iza bandere?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#98 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Dobra tema
Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin
Elem prvo pozdrav za moju dragu Dzejnjueri i hvala joj za objasnjenje izgleda pravoslavne crkve kod Trece gimnazije.
Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju
Sto se tice ovih kurcitja oko Energoinvesta/VMC, u zivotu su jos dva cini mi se. Unutar ovog sa fotografije izraslo je drvo i probilo mu zid. Natura vincit omnia sto bi rekli stari Latini.
Mislim da je breza u pitanju
Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin
Elem prvo pozdrav za moju dragu Dzejnjueri i hvala joj za objasnjenje izgleda pravoslavne crkve kod Trece gimnazije.
Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju
Sto se tice ovih kurcitja oko Energoinvesta/VMC, u zivotu su jos dva cini mi se. Unutar ovog sa fotografije izraslo je drvo i probilo mu zid. Natura vincit omnia sto bi rekli stari Latini.
- JanuaryJones
#99 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Baš sam se pitala gdje si ti na ovoj temi_BataZiv_0809 wrote:Dobra tema![]()
Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin![]()
Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju![]()
- cyprus
#100 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Zna li neko nešto o ovom objektu u Ulici Safveta-bega Bašagića? Lijepo izgleda pa me zanima postoji li ikakva zanimljiva priča iza toga...