Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
JanuaryJones

#76 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

Toto wrote:
Haris.ba wrote:Ne znam šta ti znači u životu. :D

Ostao je kostur objekta. Skuplja smeće i ponekad žive romi u objektu. Bio je na prvoj liniji u ratu. Neko mi je spominjao da su jedno vrijeme išli dole studenti da čiste.
objekat malo ..vise mi znace onih par livada okolo :mrgreen: ..
bio sam tu jedno ljeto pred olimijdu ..
bili smjesteni akcijasi sto su gradili objekte za Olimpijadu
Bio aktivan i snajper i tenk u ratu sa te lokacije.
obelix1

#77 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by obelix1 »

Postoji potok koji ide ispod Kovača isto je zatvoren i prolazi pored sebilja, Isto tako postoji potok koji prolazi pred katedrale i ispod Štrosmajeove ulice.
Bistrički potok ide tačno ispod ulice Bistrik
bezVolana

#78 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bezVolana »

dobra tema :thumbup:
shiny

#79 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

Jesam li dosadna?

Napuštena zgrada na Crnom Vrhu, Gorica, šta li dođe? Kad se popneš Odobašinom, sa lijeve strane su stambene zgrade, iza njih, gdje je javno-tajni taksi štand privatnih taksista?? Prilično velika srušena zgrada? Kranovi su stajali godinama i oni zahrđali... Šta je tu bilo?
supercali

#80 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by supercali »

shiny wrote:Jesam li dosadna?

Napuštena zgrada na Crnom Vrhu, Gorica, šta li dođe? Kad se popneš Odobašinom, sa lijeve strane su stambene zgrade, iza njih, gdje je javno-tajni taksi štand privatnih taksista?? Prilično velika srušena zgrada? Kranovi su stajali godinama i oni zahrđali... Šta je tu bilo?
Nisi dosadna ajmo na kafu da ti otkrijem male tajne velikih majstora
shiny

#81 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

Abebe Bikila wrote:Kao dijete i mene je ta zgrada na Betaniji zanimala, fino se vidila sa Bara. Bio je i jedan ogroman bor pored. Kako sam stalno dosadjivao i navaljivao da me vode gore da ja to vidim izbliza rekli su mi da su tu casne sestre, kao neka ekonomija njihova. E sad, koliko je to istina, ne znam. Ona hrpa betona na Kobiljoj glavi je trebao biti novi klinicki centar, tako se i zvalo, klinicki centar u izgradnji, kbc je u to vrijeme i narucivao repromaterijal preko tog naziva.
A pa na toj Betaniji ima jedno malo groblje i tu sam jednom dok sam sa cukom šetala vidjela neke časne sestre kako polažu cvijeće, samo nisam povezala sa zgradom... ovo je moguće objašnjenje... a baš mi onako mistery, nigdje ničega okolo... bar nije bilo do prošle god kad je izraslo ovo naselje :)
shiny

#82 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

supercali wrote:

Promijeni ime u "vječiti optimista" :D
supercali

#83 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by supercali »

shiny wrote:
supercali wrote:

Promijeni ime u "vječiti optimista" :D
Ajde na kafu
JanuaryJones

#84 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

Mene zanima građevina na početku Kolodvorske šta je trebala biti?

Image
muha_sa

#85 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by muha_sa »

JanuaryJones wrote:Mene zanima građevina na početku Kolodvorske šta je trebala biti?

Image
Dom zdravlja željeznicara
StupskaBitanga

#86 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by StupskaBitanga »

Nije to ti je nedovršeni objekatVodovoda tako se vodi u svim papirima
Abebe Bikila

#87 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Abebe Bikila »

Kolodvorska je zgrada vodovoda, sad je prodaju, ako se ne varam, a na Gorici je trebala biti unisova zgrada, maltene zavrsena bila pred rat
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#88 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

trebala biti direkcija vodovoda,od olimpijade stoji tako...nestalo love vjerovatno...
muha_sa

#89 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by muha_sa »

bitanga_sa_otesa wrote:trebala biti direkcija vodovoda,od olimpijade stoji tako...nestalo love vjerovatno...
ja bih glavu na cjepalo stavio da je trebala bit dom zdravlja željeznicara---ako mislimo na istu zgradu :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#90 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by bitanga_sa_otesa »

dom zdravlja zeljeznicara je ta zgradica prije ,oblozena mermerom :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#91 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Romeo 80 »

shiny wrote:
Abebe Bikila wrote:Kao dijete i mene je ta zgrada na Betaniji zanimala, fino se vidila sa Bara. Bio je i jedan ogroman bor pored. Kako sam stalno dosadjivao i navaljivao da me vode gore da ja to vidim izbliza rekli su mi da su tu casne sestre, kao neka ekonomija njihova. E sad, koliko je to istina, ne znam. Ona hrpa betona na Kobiljoj glavi je trebao biti novi klinicki centar, tako se i zvalo, klinicki centar u izgradnji, kbc je u to vrijeme i narucivao repromaterijal preko tog naziva.
A pa na toj Betaniji ima jedno malo groblje i tu sam jednom dok sam sa cukom šetala vidjela neke časne sestre kako polažu cvijeće, samo nisam povezala sa zgradom... ovo je moguće objašnjenje... a baš mi onako mistery, nigdje ničega okolo... bar nije bilo do prošle god kad je izraslo ovo naselje :)
To je groblje časnih sestara. U narodu je poznato po grobu sestre Luke, koji po predanju ima iscjeljiteljske moći. :) Decenijama tu dolaze ljudi sa zdravstvenim teškoćama i u cilju liječenja. Okolo su privatni posjedi koji su se prije rata iznajmljivali i ljudi su tu imali svoje bašte.
Iznad samog groblja je bio veliki voćnjak jabuka i tu sam proveo dosta svog djetinjstva. Tokom rata je to postalo minsko polje. Sada se iznad te lokacije nalazi golf teren za novosarajevsku elitu...
Last edited by Romeo 80 on 25/07/2016 22:04, edited 1 time in total.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#92 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Romeo 80 »

dječak sa šibicama wrote:
shiny wrote: Kad se sa kružnog toka krene prema Velešićima prelazi se željeznička pruga gdje sa desne strane "odmaraju" vozovi. Tu su dugo stajali i oni Talgo vozovi (ili još uvijek stoje). Ta pruga se može vidjeti i sa Koševskog B. i sa Velešića, ali nikako nisam mogla skontati dokle ona ide... Gdje joj je završetak? I da li je u funkciji do samog kraja?
Pruga ide sve do samog ulaza Bosnalijeka.

Tu je nekada stajala (stoji i danas, ali devastirana) praonica vozova, slovenci pravili. Danas je tamo samo "garaza" za vozove, dole kod direkcije (odmah pored Sarajevogasa)
Da, u pravu si! Pruga ide do Bosnalijeka i tu završava, a služi isključivo za "manipulisanje" vagonima prilikom mijenjanja kolosijeka. Što se tiče praonice, ona nam je u ratu bila spas. Kao dijete sam sa par komšija skontao da su rezervoari bili puni vode i odatle smo crpili tehničku vodu za potrebe domaćinstva. Da nije bilo toga, bilo bi bogami pravo guravo, barem za nas koji smo znali za te rezervoare :D
Haris.ba

#93 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Haris.ba »

bitanga_sa_otesa wrote:trebala biti direkcija vodovoda,od olimpijade stoji tako...nestalo love vjerovatno...
A danas ima plan da tu pređe MUP Kantona Sarajevo. Stara zgrada nasuprot maršalci se ruši i nedostajući toranj Importane centra se pravi. Mislim da nedostatak novca (naravno) sprečava taj projekat.
JanuaryJones

#94 Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

Još me zanima ova građevina (kula) iza Energoinvesta na Koreji:

Image
drndalo

#95 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

Koja? Ovaj kur*ic od betona, sto se skriva iza bandere?

To ti je bio toranj/ulaz u skloniste od bombardovanja prije II sv.rata. Nije taj bio jedini, bilo je jos par komada oko Vase Miskina prije nego su poruseni... Glatki oblik je sluzio da i u slucaju udara avio bombe, ista lakse sklizne pored umjesto u sam objekt. Moja pokojna baba s djecom je tu isla par puta u ratu kada su sirene najavljivale saveznicke bombardere... S obzirom da je tu bila zelj.radionica, a pruga sa teretnim skladistima i zelj.stanicom u krugu 100 metara, razumljivo.
Last edited by drndalo on 25/07/2016 23:10, edited 1 time in total.
shiny

#96 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by shiny »

Romeo 80 wrote:
To je groblje časnih sestara. U narodu je poznato po grobu sestre Luke, koji po predanju ima iscjeljiteljske moći. :) Decenijama tu dolaze ljudi sa zdravstvenim teškoćama i u cilju liječenja. Okolo su privatni posjedi koji su se prije rata iznajmljivali i ljudi su tu imali svoje bašte.
Iznad samog groblja je bio veliki voćnjak jabuka i tu sam proveo dosta svog djetinjstva. Tokom rata je to postalo minsko polje. Sada se iznad te lokacije nalazi golf teren za novosarajevsku elitu...
A pa tek sad mogu fino da "googlam"... Ne mogu da vjerujem šta sam puta tuda prošla, prošetala, čak i vidjela ljude kako ostavljaju porukice, a da nisam znala za značaj ovog groblja :-D

Sjećam se poslije rata da su tu bile baštice, ono, sadili ljudi kupus, luk, krompir... i sad je lijepa ona stazica, al uhebaše onim naseljem gore
JanuaryJones

#97 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

drndalo wrote:Koja? Ovaj kur*ic od betona, sto se skriva iza bandere?

To ti je bio toranj/ulaz u skloniste od bombardovanja prije II sv.rata. Nije taj bio jedini, bilo je jos par komada oko Vase Miskina prije nego su poruseni... Glatki oblik je sluzio da i u slucaju udara avio bombe, ista lakse sklizne pored umjesto u sam objekt. Moja pokojna baba s djecom je tu isla par puta u ratu kada su sirene najavljivale saveznicke bombardere... S obzirom da je tu bila zelj.radionica, a pruga sa teretnim skladistima i zelj.stanicom u krugu 100 metara, razumljivo.
Znači ima sklonište ispod? Koje veličine? Zanimljivo. Hvala
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#98 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by _BataZiv_0809 »

Dobra tema :thumbup:

Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin :)

Elem prvo pozdrav za moju dragu Dzejnjueri i hvala joj za objasnjenje izgleda pravoslavne crkve kod Trece gimnazije.

Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju :thumbup:

Sto se tice ovih kurcitja oko Energoinvesta/VMC, u zivotu su jos dva cini mi se. Unutar ovog sa fotografije izraslo je drvo i probilo mu zid. Natura vincit omnia sto bi rekli stari Latini.

Mislim da je breza u pitanju :)
JanuaryJones

#99 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote:Dobra tema :thumbup:

Simbolicna, ali i indikativna cinjenica je da ju je pokrenuo Zenicanin :)

Elem prvo pozdrav za moju dragu Dzejnjueri i hvala joj za objasnjenje izgleda pravoslavne crkve kod Trece gimnazije.

Uvijek mi se cinilo da nekako arhitektonski ne pripada ovom podneblju :thumbup:

Sto se tice ovih kurcitja oko Energoinvesta/VMC, u zivotu su jos dva cini mi se. Unutar ovog sa fotografije izraslo je drvo i probilo mu zid. Natura vincit omnia sto bi rekli stari Latini.

Mislim da je breza u pitanju :)
Baš sam se pitala gdje si ti na ovoj temi :D što se tiče crkve, ljudima sa strane je malo poznato da se u crkvenom dvorištu svake godine na preobraženje održava teferič (19.aug) i to je tradicija od kad je crkve, ma kako to nekome izgledalo.
cyprus

#100 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by cyprus »

Image

Zna li neko nešto o ovom objektu u Ulici Safveta-bega Bašagića? Lijepo izgleda pa me zanima postoji li ikakva zanimljiva priča iza toga...
Post Reply