Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
HobotnicaPLus

#76 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by HobotnicaPLus »

edindinn wrote:Ne poznavanje i ne razumijevanje Islama ne moze dovesti do razumijevanja Serijata :)

da bi se to razimijelo treba se biti Musliman u Islamu :sretan:
Pa po toj tvojoj logici, ko onda muslimanima daje za pravo da odlucuju neistomisljenicima bilo koje vrste?
edindinn

#77 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

HobotnicaPLus wrote:
edindinn wrote:Ne poznavanje i ne razumijevanje Islama ne moze dovesti do razumijevanja Serijata :)

Pa po toj tvojoj logici, ko onda muslimanima daje za pravo da odlucuju neistomisljenicima bilo koje vrste?

predji na Islam pa vidi...... :lol:
HobotnicaPLus

#78 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by HobotnicaPLus »

edindinn wrote:

Jel to onaj islam kojim djeci peru mozak od 4. godine, koji uci da nije normalno sve sto je drugacije, koji je sam sebi kontradiktoran?

Btw, bio sam tamo vec jednom, i ovo sto sam naveo, izmedju ostalog, me i otjeralo. Ne planiram se vracati.
zeina

#79 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by zeina »

mouton noir wrote:
Margita81 wrote:Nije jel?
Koje su to tacno naucnice, nobelovke, spisateljice, sudinice, pravnice i sl iz zemalja sa serijatom.

Politicarke? Gdje su? Mrtve uglavnom da.
Njih to ne interesuje :oops: one su puno sretnije slusati muzeve, hodati zamotane i u potpunosti u svemu zavisti od volje muskaraca. One su sretne da pitaju da li mogu voziti, otici na putovanje, poceti raditi... :-) One razumiju da je misljenje muskarca 2 puta vaznije od misljenja zene :oops:
A sta muza ne treba slusati, nego raditi sta ti je volja? U kojem se to braku zena i muskarac ne dogovaraju o svemu?
zeina

#80 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by zeina »

AenemA wrote:šta kozojebi kažu na sve ovo?
Ovo citiram samo da moderacija bolje vidi
HobotnicaPLus

#81 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by HobotnicaPLus »

zeina wrote:
mouton noir wrote:
Margita81 wrote:Nije jel?
Koje su to tacno naucnice, nobelovke, spisateljice, sudinice, pravnice i sl iz zemalja sa serijatom.

Politicarke? Gdje su? Mrtve uglavnom da.
Njih to ne interesuje :oops: one su puno sretnije slusati muzeve, hodati zamotane i u potpunosti u svemu zavisti od volje muskaraca. One su sretne da pitaju da li mogu voziti, otici na putovanje, poceti raditi... :-) One razumiju da je misljenje muskarca 2 puta vaznije od misljenja zene :oops:
A sta muza ne treba slusati, nego raditi sta ti je volja? U kojem se to braku zena i muskarac ne dogovaraju o svemu?
Naredba i dogovor su dvije razlicitke stvari lutko.
zeina

#82 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by zeina »

edindinn wrote:
HobotnicaPLus wrote:

Hajde malo argumenata a ne samo "musliman u islamu happy gappy bla bla...", to niti je kakav argument niti ces koga prevesti u islam
edindinn

#83 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

zeina wrote:
Hajde malo argumenata a ne samo "musliman u islamu happy gappy bla bla...", to niti je kakav argument niti ces koga prevesti u islam

....samo Musliman u Islamu moze Serijat razumjet, niko vise...... :)

i nikakvim argumentima..... niko nije nikad ni presao u Islam, niti ce ikad..... :)
edindinn

#84 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by edindinn »

HobotnicaPLus wrote:
edindinn wrote:

Jel to onaj islam kojim djeci peru mozak od 4. godine, koji uci da nije normalno sve sto je drugacije, koji je sam sebi kontradiktoran?

Btw, bio sam tamo vec jednom, i ovo sto sam naveo, izmedju ostalog, me i otjeralo. Ne planiram se vracati.

:lol:
zeina

#85 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by zeina »

HobotnicaPLus wrote:

Nisam ti ja nikakva lutka, dogovor postoji na samom pocetku braka i sam brak je dogovor, zena ako zeli prihvata muzeve naredbe, prisila ne postoji u islamu, nareba ili dogovor na kraju se svodi na isto
zeina

#86 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by zeina »

edindinn wrote:
zeina wrote:

....samo Musliman u Islamu moze Serijat razumjet, niko vise...... :)

i nikakvim argumentima..... niko nije nikad ni presao u Islam, niti ce ikad..... :)
lupetas i spamas temu
mouton noir

#87 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by mouton noir »

zeina wrote:
HobotnicaPLus wrote:

Nisam ti ja nikakva lutka, dogovor postoji na samom pocetku braka i sam brak je dogovor, zena ako zeli prihvata muzeve naredbe, prisila ne postoji u islamu, nareba ili dogovor na kraju se svodi na isto
Ono sto ja pokusavam da kazem i istaknem kao jednu od stotinu nepravdi u Islamu jeste zasto nema mogucnosti da muskarac prihvata zenine naredbe u braku? Zasto su muskarci tu uvijek kojima je rezervisana dominatna uloga?? Zasto zene nemogu imati cetiri muza? Zasto zene nemogu odlucivati o aktivnostima muskaraca? Zasto se muskarci nemoraju pokrivati, jeli to zene nemaju seksualnih misli prema muskarcima? Zasto prema serijatu svjedocnje muskarca vrijedi jednako kao svjedocenje dvije zene?
LolaLola

#88 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by LolaLola »

Dobra stvar u serijatu je ta, ako nekog ne volis ovako ko zeinu, svalis na nju da je nesto ukrala, ili jos bolje da je napravila blud, i rijesis se svih zeininih bisera do kraja zivota. :lol: :-x
vješalica

#89 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by vješalica »

zeina wrote:
HobotnicaPLus wrote:

naredba je jedna vrsta prisile lutkice ;)
Sonac

#90 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Sonac »

LolaLola wrote:Dobra stvar u serijatu je ta, ako nekog ne volis ovako ko zeinu, svalis na nju da je nesto ukrala, ili jos bolje da je napravila blud, i rijesis se svih zeininih bisera do kraja zivota. :lol: :-x
Po sata sam tražio password i pokušavao se logovati samo da pozdravim ovaj win :D Svaka ti čast, odnosno svaki ti dao, tobe jarabi :D
fatamorgana

#91 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by fatamorgana »

mouton noir wrote:
zeina wrote:
HobotnicaPLus wrote:

Ono sto ja pokusavam da kazem i istaknem kao jednu od stotinu nepravdi u Islamu jeste zasto nema mogucnosti da muskarac prihvata zenine naredbe u braku? Zasto su muskarci tu uvijek kojima je rezervisana dominatna uloga?? Zasto zene nemogu imati cetiri muza? Zasto zene nemogu odlucivati o aktivnostima muskaraca? Zasto se muskarci nemoraju pokrivati, jeli to zene nemaju seksualnih misli prema muskarcima? Zasto prema serijatu svjedocnje muskarca vrijedi jednako kao svjedocenje dvije zene?
Naslijeđe patrijarhalnih abrahamskih religija koje smatraju žene kao manje vrijedna bića od muškaraca pa shodno tome koriste taj ili slične izgovore da bi ih potlačili na ovaj ili onaj način.
Žena je "njiva".
I nisu one jedine jer ima još u svijetu tradicija koje tako tretiraju ženu ....
arzuhal

#92 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by arzuhal »

Horcrux wrote:Kad god cujem o nekim serijetskim zakonima i prekrsajima, kao dokaze cujem da treba 2, 3 ili 4 svjedoka. Dobro, poznaje li serijat DNK analizu, otisak prsta? Postoji li jos ikakava kriminalisticka obrada? Zatim, ko je sudija u serijetkom sistemu? Postoje li adovokati? Kako ide sistem obrazovanja tih osoba? Postoji li set zakona, zakonik koji se mogu nauciti ili je se sve izvodi i tumaci kako ko hoce? Ima li proces zalbe? Postoje li vise instancih tih sudova? Tretira li zakon isto i zene i muskarce? Pa i pitanje tretira li zakon isto muslimane i ne muslimane? Kako tretira maloljetnike? Postoji li zatvorska kazna ili sve sve kaznjava fizickom kaznom? Je li se smrtna kazna izvrsava "humano" ili se koriste metode iz 4st.? Ima li roka zastare? Jesu li zakoni promjenjivi, pod pritiskom nauke ili slicno, ili ko donosi nove zakone? itd. itd. itd.

Sve sto cujes o serijetu je odsijecanje ruke, kako je to savrsen sistem, bla bla bla... a gomila pitanja o nekim mozda krucijalnima stvarima ostaje neodgovorena. To daje utisak da je to 'ho-ruk', a ne sistematican zakon koji pokusava uvesti red u drustvo.

Ima li danas takvog sistema? Je li bio ikad bio implementiran u proslosti? Je li (bio) efikasan? Mislim da je na ovo zadnje pitanje odgovor negativan.

I na kraju: nisam za serijet i mislim da to nije savrsen zakon. Samo je On - Savrsen. Ljudi i sve sto ima s njima veze nisu.
Postavio si veoma dobra pitanja, i kada bi neko zaista i htio da dobije odgovore na ta pitanja imao bi prilike da se bolje i poštenije upozna sa šerijatom koji nije jedan tek davno završeni i zaokruženi, odavno zastarjeli set nekakvih krutih pravila neke vjere iz pustinje, drž-ne daj...
broj dva

#93 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by broj dva »

Kako bi sarija funkcionisala recimo kod nas u BiH gdje zive i katolici i ortodosksni i jevreji i ateisti ?
I na kraju imamo drzavne sekularne zakone, zasto uvoditi jos jedam set zakona za jednu podgrupu ?
Inace skoro sve drzave sa serijatom generiraju izbjeglice, meni bolji pokazatelj nije potreban..
Towelie

#94 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Towelie »

"Serijat" baziran na hadisima je nekompatibilan sa vremenom u kome zivimo. Ustav na bazi Kur'ana je vec nesto drugo.
ABH017

#95 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

LolaLola wrote:Dobra stvar u serijatu je ta, ako nekog ne volis ovako ko zeinu, svalis na nju da je nesto ukrala, ili jos bolje da je napravila blud, i rijesis se svih zeininih bisera do kraja zivota. :lol: :-x
Ali ako ne dokažeš to što tvrdiš, pa te kadija ispreskače, k'o onaj, neko veče u seriji, valja se tebi suočiti sa kaznom za klevetu, a nama šućurat bez tebe do kraja života. :lol:
Ripicipi

#96 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

Daleko vam kuca
ABH017

#97 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

:skoljka:
HobotnicaPLus wrote:
edindinn wrote:

Đe nećeš, ako su te učili tako, da sve drugačije nije normalno i da je sam sebi kontradiktoran. :lol:
Odluka ti je skroz pametna.
ABH017

#98 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Ripicipi wrote:Daleko vam kuca
Od čega? Autobuske ili granapa?
Ripicipi

#99 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by Ripicipi »

ABH017 wrote:
Od debilnih ideja u 21. stoljecu.
Ko kod prizeljkuje ili trazi serijat je zadrti fanatik kojeg ce svo civilizovano drustvo odbaciti.
Zivjet cete u svom mikro svijetu, ismijani i odbaceni.
ABH017

#100 Re: Serijatski zakon - dobre i lose strane, za ili protiv?!

Post by ABH017 »

Ripicipi wrote:
ABH017 wrote:
Od debilnih ideja u 21. stoljecu.
Ko kod prizeljkuje ili trazi serijat je zadrti fanatik kojeg ce svo civilizovano drustvo odbaciti.
Zivjet cete u svom mikro svijetu, ismijani i odbaceni.
Tako brate. Odma' se provali, da znamo s kim se dopisujemo.
Prvo, ko je tražio ili priželjkivao bilo šta na ovoj temi?
Tema je otvorena, valjda, za diskusiju o dobrim i lošim stranama, za ili protiv šeriata.
Po čemu je taj, koji priželjkuje ili traži šeriat zadrti fanatik i koje to civilizirano društvo će ga odbaciti? Ovo što je ubijalo, klalo i silovalo djecu prije 20-tak godina? Jel to, to tvoje civilizovano društvo? Otiđi malo na klixove objave sa političkim ili nacionalnim pitanjima, pa pročitaj komentare tih članova civilizovanog društva, kojem pripadaš.
Deder mi objasni na osnovu čega si napisao "cete", svrstavajući, valjda, i mene u tu skupinu i jesu li to neka vidovnjačka predviđanja da "ćemo" živjeti u (nekakvom, imaginarnom, tvom) mikrosvijetu, ismijani i odbačeni?

Imaš li ti neke argumente i činjenice, na osnovu kojih pišeš ili kucaš u snu?

Na kraju, poslije tvog pojašnjenja, ja mogu mirne duše tebi napisati, DALEKO TEBI I TAKVIMA KUĆA BILA OD MOJE.
Locked