Asimilacija naroda u BiH i regionu
-
hAZNADAR
#76 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
De malo popustite sa Jevrejima/Zidovima - tema je o asimilaciji.
- supercali
#77 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Pa I oni su primjer asimilacije a zadrzavanje svojih obicaja I sl
- Connaisseur Karlin
#78 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Ja ne znam ,zasto nikome nije palo na pamet, da su Jevreji iz BiH ili HR takodjer BosanciiHercegovci,kao i Hrvati,jer tu zive vjevokvima/stoljecima.hAZNADAR wrote:De malo popustite sa Jevrejima/Zidovima - tema je o asimilaciji.
- Gojeni H
#79 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Daj bolan prestani, zesce se provaljujes.supercali wrote:Tacno je itekakoAjatolah_ wrote:Ovo jednostavno... nije tačno, i ne znam na osnovu čega uopće temeljiš. Riječ Židovi je "zapadna" varijanta, tj. varijanta ustaljena u hrvatskom jeziku, a Jevreji u srpskom; kod nas, kao i obično, možeš probrati koju varijantu želiš, ali to su sinonimi...supercali wrote: Ime jevreji.kod nas je kao bosnjak I religijska I etnicka
Jevreji bi trrbalo da su religijska a zidovi etnicka al kao sto rekoh to je kod nas isto a niko da vidi pravu razliku
I u engleskom Jew i Hebrew su sinonimi.
Ovo jew I hebrew se moze porediti sa sadasnjim bosnjak I bosanac
Jew kao bosnjak a hebrew kao bosanac
Jevrej vjerski a Zidov nacionalno. Bosnjak kao nacionalna i vjerska grupa.
- supercali
#80 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Gojeni ko ti ke kriv kad neces malo da razmislis
Kao sto rekoh kad izbacis vjerska uvjerenja I religijske dogme uglavnom se slika drasticno mijenja
Kao sto rekoh kad izbacis vjerska uvjerenja I religijske dogme uglavnom se slika drasticno mijenja
- Gojeni H
#81 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Ti si haman na nekom putu ... imas agendu k'o Novalic.supercali wrote:Gojeni ko ti ke kriv kad neces malo da razmislis
-
hAZNADAR
#82 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Fakat si opterecena vise sa bosanstvom pa i smaras i trolas ovdje.Connaisseur Karlin wrote:Ja ne znam ,zasto nikome nije palo na pamet, da su Jevreji iz BiH ili HR takodjer BosanciiHercegovci,kao i Hrvati,jer tu zive vjevokvima/stoljecima.hAZNADAR wrote:De malo popustite sa Jevrejima/Zidovima - tema je o asimilaciji.to je samo jedan od identieta,jer ne postoji iskljucivo jedan i jedini identet
Finci i Sejdic, konkretno Finci zahtijeva konstutivnost sa istim privilegijama i za zidovsku manjinu a ne Bosance.
Budi ljubazna pa smaraj na drugoj temi.
- Connaisseur Karlin
#83 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
cekaj malo,zar Jeverji u BiH nisu istovremeno Bosanci i HercegovcihAZNADAR wrote:Fakat si opterecena vise sa bosanstvom pa i smaras i trolas ovdje.Connaisseur Karlin wrote:Ja ne znam ,zasto nikome nije palo na pamet, da su Jevreji iz BiH ili HR takodjer BosanciiHercegovci,kao i Hrvati,jer tu zive vjevokvima/stoljecima.hAZNADAR wrote:De malo popustite sa Jevrejima/Zidovima - tema je o asimilaciji.to je samo jedan od identieta,jer ne postoji iskljucivo jedan i jedini identet
Finci i Sejdic, konkretno Finci zahtijeva konstutivnost sa istim privilegijama i za zidovsku manjinu a ne Bosance.
Budi ljubazna pa smaraj na drugoj temi.
Svaka osoba ima istovremeno vise identieta
- SkyLimit
#84 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Zbog čega mi stvaramo potomke? Zbog opstanka našeg genetskog materijala, to je poriv po kojem se ni po čemu ne razlikujemo od životinja.
Ali pitamo li se kakvi će biti naši potomci? Za djecu većina ima priliku da doživi da vidi, mnogi i za unuke, rijetki za praunuke. Dalje se već gubi veza, niti ćemo mi imati priliku da vidimo djecu naših praunuka niti će oni imati ikakvu predstavu o nama niti će ih biti briga.
Eto ja recimo jedva da znam nešto o svojim pradjedovima i pranenama, ni slike nemam. Ali ja barem mislima o njima, pitam se kakvi su bili. Da li su oni zamišljali kakav ću ja biti? Od moje loze sa mamine strane ja sam posljedni muški potomak.
Ono što hoću da kažem je...
Hipotetički ja imam sina. I on ode u Ameriku. Ili eto recimo njegov sin ode u Ameriku, ili sin njegovog sina. I on se tamo oženi Amerikankom, koja je opet irsko - njemačko - francuskog porjekla, mješanog kao i većina Amerikanaca.
Njihovo dijete bi bilo Amerikanac vjerovatno, ako ne ono, već njegovo dijete bi nosilo ime tipa John. Ne bi imalo nikakve veze sa Bosnom niti bi ga to previše zanimalo, a tek ja kao njegov predak.
Uostalom ni spomenutu Amerikanku teško da imalo zanimaju njeni irski, francuski i njemački preci.
Možda ovo djeluje zbunjujuće, ali ja u emotivnom smislu nemam nikakvu zadovoljštinu u tome da imam potomke ako će se ovako nešto desiti sa njima. Jedino da budu Bošnjaci.
Ne moramo ići do Amerike. Eto Vuk Jeremić je potomak poznate bošnjačke porodice Pozderac. Jedan - dva mješana braka i donji si jarane. Eto Željko Komšić, njegov djed je bio Srbin i pripadnik Četnika u 2. svjetskom ratu. Zamisli da je znao da će mu unuk biti komunista kao Željko. A Željkina djeca, ili barem unuci će na kraju izvjesno završiti kao Bošnjaci.
Od Četnika, preko Komuniste i Hrvata do Bošnjaka u jednoj liniji. Jedan mješani brak sve pobrka.
Malo da se sudbina poigra i moj potomak bi se mogao zvati Dragutin i podržavati velikosrpsku politiku. Pa to je strašno.
Ali pitamo li se kakvi će biti naši potomci? Za djecu većina ima priliku da doživi da vidi, mnogi i za unuke, rijetki za praunuke. Dalje se već gubi veza, niti ćemo mi imati priliku da vidimo djecu naših praunuka niti će oni imati ikakvu predstavu o nama niti će ih biti briga.
Eto ja recimo jedva da znam nešto o svojim pradjedovima i pranenama, ni slike nemam. Ali ja barem mislima o njima, pitam se kakvi su bili. Da li su oni zamišljali kakav ću ja biti? Od moje loze sa mamine strane ja sam posljedni muški potomak.
Hipotetički ja imam sina. I on ode u Ameriku. Ili eto recimo njegov sin ode u Ameriku, ili sin njegovog sina. I on se tamo oženi Amerikankom, koja je opet irsko - njemačko - francuskog porjekla, mješanog kao i većina Amerikanaca.
Njihovo dijete bi bilo Amerikanac vjerovatno, ako ne ono, već njegovo dijete bi nosilo ime tipa John. Ne bi imalo nikakve veze sa Bosnom niti bi ga to previše zanimalo, a tek ja kao njegov predak.
Uostalom ni spomenutu Amerikanku teško da imalo zanimaju njeni irski, francuski i njemački preci.
Možda ovo djeluje zbunjujuće, ali ja u emotivnom smislu nemam nikakvu zadovoljštinu u tome da imam potomke ako će se ovako nešto desiti sa njima. Jedino da budu Bošnjaci.
Ne moramo ići do Amerike. Eto Vuk Jeremić je potomak poznate bošnjačke porodice Pozderac. Jedan - dva mješana braka i donji si jarane. Eto Željko Komšić, njegov djed je bio Srbin i pripadnik Četnika u 2. svjetskom ratu. Zamisli da je znao da će mu unuk biti komunista kao Željko. A Željkina djeca, ili barem unuci će na kraju izvjesno završiti kao Bošnjaci.
Od Četnika, preko Komuniste i Hrvata do Bošnjaka u jednoj liniji. Jedan mješani brak sve pobrka.
Malo da se sudbina poigra i moj potomak bi se mogao zvati Dragutin i podržavati velikosrpsku politiku. Pa to je strašno.
- LolaLola
#85 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Bosnjaci= jedini ispravan narod. 
- Zokipfc
#86 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Problem je u tome sto ti sve gledas kroz prizmu nacije/etniciteta. News flash: ne treba to djetetu da bi stvorilo svoj identitet. Naprotiv..SkyLimit wrote:Zbog čega mi stvaramo potomke? Zbog opstanka našeg genetskog materijala, to je poriv po kojem se ni po čemu ne razlikujemo od životinja.
-
Keiko
#87 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
E s' ovim se bas ne slazem. Jednom davno sam pisala o prijateljici Poljakinji cija je kcerka prosle godine krenula u skolu sa dvije godine zakasnjenja. Iako su katolici u dominantno katolickom okruzenju, dijete nije islo u vrtic, roditelji kod kuce s' njom razgovaraju na Poljskom. Kad je doslo vrjeme za upis u skolu, dijete jednostavno nije govorilo engleski da bi razumjelo i ucestvovalo u nastavi, te su je poslali u predskolsko na dvije godine (umjesto jednu) i u skolu je krenula sa sedam umjesto sa 4-5 godina.hAZNADAR wrote:Zavisi od mnogo faktora.
insomnia78 wrote:
Hocu hvala
Necu valjda praviti neprilagodjenog debila koji nije prispio ni tamo ni vamo? Ko arapi ovdje po fr. Ta djeca se nikad nece vratiti zivjeti u BiH ako se ne uklope ovamo gdje su rodjeni, zive, idu u skolu nema im od zivota nista.
Naravno da dijete treba znati ko je i odakle je, biti ponosno na svoje porjeklo, poznavati jezik (moja razumije i prica oba bez problema) ali isto to treba osjecati i za svoju domovinu
S moje sokoćalo
U sredinama sa islamofobijom se svakako ne mogu asimilirati.
Kod Bosnjaka bi mogli ako budu nepopularni i diskriminisani vezano za posao i sl.
Ako budu rado vidjeni gosti i popularni - bice veci Arapi kod nas nego dole.
Da jos dodam da mala ima neko poljsko ime koje je nemoguce izgovorit', te je ostala djeca u razredu zovu Katie iako joj to nije ime. Sve u svemu, nije to nikakva diskriminacija (ovdje zivi oko 300,000 Poljaka), vec roditeljska greska.
Sve je to divno i krasno kad se ljudi drze svojih korijena, ali treba covjek biti realan u odnosu na svoje okruzenje i prioritet nam svima treba bit' inkluzija umjesto ovo vjersko-nacionalno-jezicno razdvajanje kojem smo mi Europljani kolektivno skloni.
Trenutni najveci problem u Europi je grupa ne-asimiliranih - ovi o kojima @insomnia pise. Raznorazna radikalizirana gamad koji vec trecu generaciju zive po Z. Europi i od kojih bar 30% nikad nisu nogom krocili na tlo 'matice' ali su ih kucni 'odgoj' i forsiranje 'svog' gurnuli u terorizam i sveopce zastrasivanje. Najmanji problem su izbjeglice iz arapskog svijeta koje sad dolaze u Europu. Meni licno, takvo gajenje bilo kakve tradicie i bilo cijih obicaja ne treba.
- Danguba
#88 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
SkyLimit wrote:Zbog čega mi stvaramo potomke? Zbog opstanka našeg genetskog materijala, to je poriv po kojem se ni po čemu ne razlikujemo od životinja.
Ja te u potpunosti razumijem. Isto sam tragao za svojim precima i nisam daleko odmakao. Sve se nesto gubi...ali nema veze, gledam svoga djeda. Zivio je na jednom imanju i imao cetiri sina i jednu kcerku. Svi su to razdijelili tako da je i meni dosao dobar komad. Sve u redu. Kockice se slozile do unucadi(ja i ostali) ali dalje, neka nam je dragi Bog na pomoci. Skoro sjedim sa jednim potomkom istim kao i ja i gledamo one nase lijepe kuce. Pitam ga ja ''mozes li zamisliti ko ce zivjeti u njima za nekih 30-50 god''? On se zamisli ali malo duze pa kaze ''sve ce ovo pustare biti''. Na zalost ali tako je.
Jedni u Svajcarskoj, jedni u Sloveniji jedni tamo-amo, zenskinje se poudavalo...a rijetki ce se vratitit. Nije to samo kod nas trend, tako je svugdje. Vrijeme cini svoje pa tako i migracije i seobe.
Kada pogledam oko sebe(ovdje gdje zivim), stanje kod njih je jos gore odnosno, kod njih je to normalno. U jednom mjestu se rodi u drugom ide u osnovnu skolu, u trecem mjestu fakultet, u cetvrtom posao a penzija Boga pitaj gdje i tako svaki clan porodice. Do tridesete oni su svi rasuti(u vecini slucajeva) tako da su rijetki koji pamte vise od brata i sestre.
Meni je to strasno. Valjda zato sto dolazim iz takve sredine gdje se znalo gdje je ko i ko je kome ko.
- fortaleza
#89 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Ne razumijem zašto je to strašno. Prosječan stranac je puno više vidio svijeta, naučio, iskustva ko u priči u svim sferama života, dok je prosječan Balkanac i dalje u svom selu te tamo i vjenčan.Danguba wrote:Ja te u potpunosti razumijem. Isto sam tragao za svojim precima i nisam daleko odmakao. Sve se nesto gubi...ali nema veze, gledam svoga djeda. Zivio je na jednom imanju i imao cetiri sina i jednu kcerku. Svi su to razdijelili tako da je i meni dosao dobar komad. Sve u redu. Kockice se slozile do unucadi(ja i ostali) ali dalje, neka nam je dragi Bog na pomoci. Skoro sjedim sa jednim potomkom istim kao i ja i gledamo one nase lijepe kuce. Pitam ga ja ''mozes li zamisliti ko ce zivjeti u njima za nekih 30-50 god''? On se zamisli ali malo duze pa kaze ''sve ce ovo pustare biti''. Na zalost ali tako je.
Jedni u Svajcarskoj, jedni u Sloveniji jedni tamo-amo, zenskinje se poudavalo...a rijetki ce se vratitit. Nije to samo kod nas trend, tako je svugdje. Vrijeme cini svoje pa tako i migracije i seobe.
Kada pogledam oko sebe(ovdje gdje zivim), stanje kod njih je jos gore odnosno, kod njih je to normalno. U jednom mjestu se rodi u drugom ide u osnovnu skolu, u trecem mjestu fakultet, u cetvrtom posao a penzija Boga pitaj gdje i tako svaki clan porodice. Do tridesete oni su svi rasuti(u vecini slucajeva) tako da su rijetki koji pamte vise od brata i sestre.
Meni je to strasno. Valjda zato sto dolazim iz takve sredine gdje se znalo gdje je ko i ko je kome ko.
Ljudi idu tamo gdje im je bolje, pronađu supružnika vani, bolji posao, prilike, vlastite interese. Što ćemo reći za humanitarce što odu 2000-3000 km dalje?
Pa šta bi bilo da je jedan Tesla ostao u Smiljanu? Pa ne bi se čovjek razvio do te mjere kao što jest niti bi ostvario ikakve potencijale u seocetu usred Like, čak mu je i Austrija bila premala za svoja ostvarenja.
Po meni nije niti bitno da znam "tko je meni tko" jer imam široku rodbinu (Hercegovina) gdje svak svakoga zna, ali kad ostvarimo kontakt? Kad su vjenčanja, sahrane, krštenja kad se pozove i više stotina ljudi i to je to. Ujutro svako svome poslu. Da nije određenih ceremonija ne bi se nikad ni vidjeli... Tako da je moje mišljenje da ako se ljudi žele družiti, viđati, čuti... Nikakva Slovenija, Švicarska ih neće spriječiti u tome...
Jebo kuću, selo, zemlju ako se ne možeš samoostvariti tu. Pa i tvoj predak od prije 100-1000 godina je došao na ove prostore jer je težio boljem, a ova klima, zemlja, uvjeti su mu to i pružili.
- Danguba
#90 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Onda nisi razumio moju poentu.fortaleza wrote: Ne razumijem zašto je to strašno. Prosječan stranac je puno više vidio svijeta, naučio, iskustva ko u priči u svim sferama života, dok je prosječan Balkanac i dalje u svom selu te tamo i vjenčan.
Ljudi idu tamo gdje im je bolje, pronađu supružnika vani, bolji posao, prilike, vlastite interese. Što ćemo reći za humanitarce što odu 2000-3000 km dalje?
Pa šta bi bilo da je jedan Tesla ostao u Smiljanu? Pa ne bi se čovjek razvio do te mjere kao što jest niti bi ostvario ikakve potencijale u seocetu usred Like, čak mu je i Austrija bila premala za svoja ostvarenja.
Po meni nije niti bitno da znam "tko je meni tko" jer imam široku rodbinu (Hercegovina) gdje svak svakoga zna, ali kad ostvarimo kontakt? Kad su vjenčanja, sahrane, krštenja kad se pozove i više stotina ljudi i to je to. Ujutro svako svome poslu. Da nije određenih ceremonija ne bi se nikad ni vidjeli... Tako da je moje mišljenje da ako se ljudi žele družiti, viđati, čuti... Nikakva Slovenija, Švicarska ih neće spriječiti u tome...
Jebo kuću, selo, zemlju ako se ne možeš samoostvariti tu. Pa i tvoj predak od prije 100-1000 godina je došao na ove prostore jer je težio boljem, a ova klima, zemlja, uvjeti su mu to i pružili.
Shvatam ja sta ti pises. Ljudi idu gdje je bolje i vracaju se odakle su krenuli pa makar na veselja i sahrane ili penziju ALI postoje ljudi koji se vise ne vracaju. To je za mene strasno...nekome je normalno.
- fortaleza
#91 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Subjektivnost je u pitanju, hoćemo li reći da je za Štulića katastrofa što se ne vraća na Balkan? Opekao se čovjek i nema šanse da se vrati u ovu baru punu krokodila koji su ga i koštali raznih stvari, živaca i energije, njegova stvar.
Nek svak radi šta hoće i kako se osjeća. I sam sam prije razmišljao o nečem kolektivnom, država, turci palci, dok nisam shvatio da je taj sustav jedan veliki bulšit koji uzima od čovjeka sve što može. Da skratim priču, ideš tamo gdje ti je dobro i to je to.
I mene ako život zadesi negdje vani, vjerojatno ću se vraćati na par dana godišnje u svoje selo (ne zbog ljudi) već zbog uspomena, stare kuće, zemlje te što sam dio života tamo proveo. I do grada, da posjetim neke bliske ljude i to je to. Razumijem da postoje oni koji to i ne rade, i sasvim je ok.
Nek svak radi šta hoće i kako se osjeća. I sam sam prije razmišljao o nečem kolektivnom, država, turci palci, dok nisam shvatio da je taj sustav jedan veliki bulšit koji uzima od čovjeka sve što može. Da skratim priču, ideš tamo gdje ti je dobro i to je to.
I mene ako život zadesi negdje vani, vjerojatno ću se vraćati na par dana godišnje u svoje selo (ne zbog ljudi) već zbog uspomena, stare kuće, zemlje te što sam dio života tamo proveo. I do grada, da posjetim neke bliske ljude i to je to. Razumijem da postoje oni koji to i ne rade, i sasvim je ok.
- Gojeni H
#92 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Danguba wrote:... Pitam ga ja ''mozes li zamisliti ko ce zivjeti u njima za nekih 30-50 god''? On se zamisli ali malo duze pa kaze ''sve ce ovo pustare biti''. Na zalost ali tako je.SkyLimit wrote:Zbog čega mi stvaramo potomke? ...
Njihovo dijete bi bilo Amerikanac vjerovatno, ako ne ono, već njegovo dijete bi nosilo ime tipa John. Ne bi imalo nikakve veze sa Bosnom niti bi ga to previše zanimalo, a tek ja kao njegov predak ...
...Pa to je strašno.
U ovom grmu i lezi zec.
Nekoliko autora koji su se bavili skorijim migracijama tvrde da su Evropljani dostigli nivo dekadencije drustva, gdje vise nista nije bitno osim onoga sto bismo mi u Bosni nazvali "u se, na se i poda se".
Ljudi zive trenutne hedonisticke zivote, sve manje im je potreban Bog, nemaju nikakvu niti zele imati bilo kakvu ideologiju, vjerovanja, i sl.
Neke evropske zemlje su pocetkom 20. vijeka u roku od 30-40 godina imale odliv stanovnsitva od 20 do 33%.
Strasni udari na drustvo i ekonomiju. Neki su se veoma brzo oporavili, odnosno prividno je odliv stanovnsitva djelovao pozitivno na ekonomiju drustva.
U kojem god slucaju, ljudi koji idu da se ne vrate, ne mogu, osim u sasvim maloj mjeri, doprinijeti poboljsanju stanja u drustvu.
-
kosava
#93 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Govana i ljudi ima svagdje.Gojeni H wrote:
Nisam ja rekao da su mjesoviti brakovi gori. Moja poenta je da nisu bolji kao sto haznadar kaze.
Ovaj forum nije ogledalo nicega, ali ne moze se ne primijetiti furka vecine forumasa ciji su roditelji razlicite nacije prema ateizmu, bosanstvu, dobrovoljnoj operisanosti od carsije i zivota ljudi na ulici ...
Da skratim ... nit' bolji nit' gori, nisu meleci, ali nisu ni fekalije.
- fakat
#94 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Gojeni H wrote:Danguba wrote:... Pitam ga ja ''mozes li zamisliti ko ce zivjeti u njima za nekih 30-50 god''? On se zamisli ali malo duze pa kaze ''sve ce ovo pustare biti''. Na zalost ali tako je.SkyLimit wrote:Zbog čega mi stvaramo potomke? ...
Njihovo dijete bi bilo Amerikanac vjerovatno, ako ne ono, već njegovo dijete bi nosilo ime tipa John. Ne bi imalo nikakve veze sa Bosnom niti bi ga to previše zanimalo, a tek ja kao njegov predak ...
...Pa to je strašno.
Meni je to strasno. Valjda zato sto dolazim iz takve sredine gdje se znalo gdje je ko i ko je kome ko.Za obojicu.
U ovom grmu i lezi zec.
Nekoliko autora koji su se bavili skorijim migracijama tvrde da su Evropljani dostigli nivo dekadencije drustva, gdje vise nista nije bitno osim onoga sto bismo mi u Bosni nazvali "u se, na se i poda se".
Ljudi zive trenutne hedonisticke zivote, sve manje im je potreban Bog, nemaju nikakvu niti zele imati bilo kakvu ideologiju, vjerovanja, i sl.
Neke evropske zemlje su pocetkom 20. vijeka u roku od 30-40 godina imale odliv stanovnsitva od 20 do 33%.
Strasni udari na drustvo i ekonomiju. Neki su se veoma brzo oporavili, odnosno prividno je odliv stanovnsitva djelovao pozitivno na ekonomiju drustva.
U kojem god slucaju, ljudi koji idu da se ne vrate, ne mogu, osim u sasvim maloj mjeri, doprinijeti poboljsanju stanja u drustvu.
- SkyLimit
#95 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Savršen primjer kako to izgleda u praksi.
Mašu Selimović-Momčilović, koja živi u Beogradu, jučer je iznenadio naš telefonski poziv jer, kako kaže, nikada nije govorila za medije. Mnogi ne znaju da su one njegove kćerke zbog toga što se trude da sakriju svoje porijeklo. O Meši, njegovom djelu te o tome šta je velikom piscu značila Bosna Maša nije htjela govoriti.
- Ne pričam za medije, niti ja, niti Jasenka, a i moja djeca to izbjegavaju, jer mislim da je tako najbolje – poručila je Maša.
Sa suprugom, kaže, živi skromno, a radost zbog toga što su djela njenog oca čitana kod nas, ali i u svijetu, ne krije, jer “drago joj je da se priča o tome ko je bio Meša”.
- Mogu vam samo reći da mi je drago što ste se sjetili da pišete o 34. godišnjici Mešine smrti, to je jako lijepo – iskrena je Selimović-Momčilović.
Kratko sjećanje na velikog pisca s njegovom kćerkom završili smo vraćanjem u Sarajevo, gdje je s porodicom živjela 25 godina. Ipak, nije htjela da priča o tom periodu, tvrdi, bilo je to davno i skoro pa nikako ne dolazi u glavni grad naše zemlje.
- Znate, Jasenka i ja smo slučajno kćerke Meše Selimovića pa smo odlučile da to tako i ostane – kazala je Maša, koja nam je na kraju kroz osmijeh priznala da ju je obradovao naš poziv te da razumije posao novinara, ali da rijetko priča s njima.
http://www.avaz.ba/clanak/245890/godisn ... o-i-ostane
-
breuer
#96 Re: Asimilacija naroda u BiH i regionu
Savršen primjer kako izgleda šta?SkyLimit wrote:Savršen primjer kako to izgleda u praksi.
Mašu Selimović-Momčilović, koja živi u Beogradu, jučer je iznenadio naš telefonski poziv jer, kako kaže, nikada nije govorila za medije. Mnogi ne znaju da su one njegove kćerke zbog toga što se trude da sakriju svoje porijeklo. O Meši, njegovom djelu te o tome šta je velikom piscu značila Bosna Maša nije htjela govoriti.
- Ne pričam za medije, niti ja, niti Jasenka, a i moja djeca to izbjegavaju, jer mislim da je tako najbolje – poručila je Maša.
Sa suprugom, kaže, živi skromno, a radost zbog toga što su djela njenog oca čitana kod nas, ali i u svijetu, ne krije, jer “drago joj je da se priča o tome ko je bio Meša”.
- Mogu vam samo reći da mi je drago što ste se sjetili da pišete o 34. godišnjici Mešine smrti, to je jako lijepo – iskrena je Selimović-Momčilović.
Kratko sjećanje na velikog pisca s njegovom kćerkom završili smo vraćanjem u Sarajevo, gdje je s porodicom živjela 25 godina. Ipak, nije htjela da priča o tom periodu, tvrdi, bilo je to davno i skoro pa nikako ne dolazi u glavni grad naše zemlje.
- Znate, Jasenka i ja smo slučajno kćerke Meše Selimovića pa smo odlučile da to tako i ostane – kazala je Maša, koja nam je na kraju kroz osmijeh priznala da ju je obradovao naš poziv te da razumije posao novinara, ali da rijetko priča s njima.
http://www.avaz.ba/clanak/245890/godisn ... o-i-ostane
Osobe koje bi toliko manijakalno da svoje osobine prenesu na svoju djecu i još gore, programiraju kasnije potomke i njihove živote su jednostavno rečeno bolesnici.