Ti pokusaj za jedno 5-6 ili koliko vec godina kad ramazan bude u januaru pa kad se zaposti u 5 i pol a iftar u pola 5¤ jelena ¤ wrote:Pa da, 18h, a ne 15h kako se čini kad se prati izlazak i zalazak sunca. Hvala @Tomahawk11 i @m_l.![]()
Btw...18h bez hrane i vode...mjesec dana....toliki stepen odricanja je nemoguće profanirati, koliko god se o tome pisalo i govorilo u medijima.
Ako je religija privatna stvar....
- supercali
#76 Re: Ako je religija privatna stvar....
-
Satori
#77 Re: Ako je religija privatna stvar....
Složićemo se da se ne slažemo.mirzaaa33 wrote:Ne trebaju ti članci da te upute u to, što neko reče nisu ovdje muslimani od jučer a i post i ramazan. Ko želi da poštuje poštovaće i bez upustava. Po mom mišljenju nije nekulturno, bezobzirno ili uvredljivo jesti na javnom mjestu, na poslu, piti vodu ili kafu, poljubiti curu itd.
Ko je gladan neka jede, ko je žedan neka pije, ko se hoće ljubiti neka ljubi. Nekulturno bi bilo nuditi hranu, piće nekom kome posti.
-
Bodkin
#78 Re: Ako je religija privatna stvar....
Nema potrebe da ne narucuje. Hocu sad prestati piti kafu ili se kriti za ramazan.Satori wrote:Svi spominju taj članak kao nešto loše - ne vidim zašto. Nama bi trebalo kulture, kućnog odgoja u svim segmentima života, ne samo vjerskog. Nisam jednom bila svjedok situacija da radni kolega, iako zna da mu kolega u kancelariji posti, naručuje kafu za kafom, donosi flaše sa vodom koje pred njim ispija, ruča itd. Sve ok, meni ne smeta kad neko jede dok ja postim, ali ima ljudi kojima nije svejedno, i neke stvari jednostavno nisu ok.Bodkin wrote:A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
Smijesno.
Nepristojno je zvati na poslovni rucak. Nije nepristojno ne mijenjati zivotne navike zbog ljudi koji poste
-
mirzaaa33
#79 Re: Ako je religija privatna stvar....
Svakako
Samo jedno mora biti u pravu.. npr ja.
Zašto bi bilo uvredljivo da neko na poslu pojede nešto, popije vodu s vremena na vrijeme. Nisu svi isti, nekom treba energija, neko ima naviku, nema priliku i želju da ode negdje drugo i ne smeta postačima. Postačima ako je toliki problem i iskušenje što će neko pred njima popiti vodu pa nek ne izlaze iz kuće jer će svakodnevno doživjeti 100 situacija koje bi istim kriterijima bile uvredljive ili nekulturne za njih.
Samo jedno mora biti u pravu.. npr ja.
Zašto bi bilo uvredljivo da neko na poslu pojede nešto, popije vodu s vremena na vrijeme. Nisu svi isti, nekom treba energija, neko ima naviku, nema priliku i želju da ode negdje drugo i ne smeta postačima. Postačima ako je toliki problem i iskušenje što će neko pred njima popiti vodu pa nek ne izlaze iz kuće jer će svakodnevno doživjeti 100 situacija koje bi istim kriterijima bile uvredljive ili nekulturne za njih.
- supercali
#80 Re: Ako je religija privatna stvar....
Post je tvoja privatna stvatSatori wrote:Svi spominju taj članak kao nešto loše - ne vidim zašto. Nama bi trebalo kulture, kućnog odgoja u svim segmentima života, ne samo vjerskog. Nisam jednom bila svjedok situacija da radni kolega, iako zna da mu kolega u kancelariji posti, naručuje kafu za kafom, donosi flaše sa vodom koje pred njim ispija, ruča itd. Sve ok, meni ne smeta kad neko jede dok ja postim, ali ima ljudi kojima nije svejedno, i neke stvari jednostavno nisu ok.Bodkin wrote:A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
Ako smo zajedno u kancelariji ne mozes nametati svoje meni ako ne postim
Mozda zbog zdravstvenih problema narucukem kafe cajeve jedem 5 puta i sl
Kao sto ovaj iznad rece ruzno bi bilo nuditi ako znas da ovaj posti ili namjerno narucivati samo zato jer on posti
A postovanje se nosi iz kuce tako da ovi tekstovi su gluposti jer isto kao sto je receno nije ramazan nova stvar nego stotinama godina je ovdje
E ja cu tebe postovati pa cu 5 minuta pauzu napraviti i izaci iz kancelarije da popijem kafu i sl ako nemam nekog bas prijekog posla ili zdravstvenih problema
-
Satori
#81 Re: Ako je religija privatna stvar....
Za moj pojam, neke stvari se ne rade. Ne hvališ se bogatstvom pred čovjekom koji nema šta da jede, ne hvališ se plodnošću pred parom koji ne može da dobije djecu. Ako već možeš izaći s posla da kupiš nešto za jelo, možeš pronaći i neki kutak na kojem ćeš to pojesti. Itd. Ali svako zna svoje.mirzaaa33 wrote:Svakako![]()
Samo jedno mora biti u pravu.. npr ja.![]()
Svako posti za sebe, ali možemo imati i malo obzira prema drugima, ne bi nas ubilo.
-
dječak sa šibicama
#82 Re: Ako je religija privatna stvar....
Jedem gdje hocu, pijem sta hocu, kome smeta neka se makne od mene. Sto bi se ja micao od njega, imamo ista prava.
- kritichar
#83 Re: Ako je religija privatna stvar....
Sva sreća ti takvih nemaš, mislim sreća po njihBodkin wrote:A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
-
mirzaaa33
#84 Re: Ako je religija privatna stvar....
To su neuporedive stvari. Oni koji nemaju djecu ili koji su gladni nisu birali tako. Postači biraju post a zajedno sa njim i iskušenja, u tom je valjda i poenta a svejedno su se najeli i opet će se najesti kad dođu kući. Nego, da je post a da nikakvih iskušenja ne bude.
Zapravo nije ni to već je nekakva želja da se drugi potčine njima.
Zapravo nije ni to već je nekakva želja da se drugi potčine njima.
- bvcx
#85 Re: Ako je religija privatna stvar....
Postoje li još mujezini, ili su svi zamenjeni zvučnicima od 1000 W?
- boogy
#86 Re: Ako je religija privatna stvar....
Ko posti, a smetaju mu drugi koji ne poste - bolje da ne posti.
- animals
#87 Re: Ako je religija privatna stvar....
Krscani su od vjere napravili biznis, npr..Bozicno vrijeme je kad
se napravi u trgovinama najvise obrta u toku godine..
moraju se i muslimani modernizovati, sta fali,covjek pisao,moze i prepraviti,
kao i kod nas katolika..pravoslavci tu zaostaju, kao i muslimani..
- arzuhal
#88 Re: Ako je religija privatna stvar....
Što, može i jedno i drugo, ne isključuju se...Čak to zna biti ubitačna kombinacija, pogotovo ako mujezin misli da ima lijep glas i to...haj preformuliši pitanje, budi preciznijibvcx wrote:Postoje li još mujezini, ili su svi zamenjeni zvučnicima od 1000 W?
- dust in the wind
#89 Re: Ako je religija privatna stvar....
zaključaj temu.boogy wrote:Ko posti, a smetaju mu drugi koji ne poste - bolje da ne posti.
- arzuhal
#90 Re: Ako je religija privatna stvar....
Onaj koji posti više se raduje juftaru* nego onaj koji ne posti.
(iz poglavlja "Neke usputne narodne zen-mudrosti iz okoline Čajniča", Arzuhalica, tom XXXVIII, Rejkjavik, 1965)
* iftar
-
Bodkin
#91 Re: Ako je religija privatna stvar....
Takvih kao ti nemam i hvala Bogu na tome. Pred takvima kao ti bih jeo kao ludkritichar wrote:Sva sreća ti takvih nemaš, mislim sreća po njihBodkin wrote:A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
- AmADin_gospo
#92 Re: Ako je religija privatna stvar....
turistima ćemo najbolje pokazati "normalni silam" za sam bajram, kad počne da se teferiči po kafanama i kad "veliki postači" dočekaju da se mogu napiti ko zvjezde.insomnia78 wrote: Vjerujem da je i turistima interesantno ovo kod nas. Da osjete malo i "normalnog" islama. Mira, atmosfere
- supercali
#93 Re: Ako je religija privatna stvar....
Jos katolicki bozic zajedno sa novom je 7 danaanimals wrote:Krscani su od vjere napravili biznis, npr..Bozicno vrijeme je kad
Zamisli koliko bi ovi obrtali za mjesec dana ramazana
- LolaLola
#94 Re: Ako je religija privatna stvar....
Satori wrote:Za moj pojam, neke stvari se ne rade. Ne hvališ se bogatstvom pred čovjekom koji nema šta da jede, ne hvališ se plodnošću pred parom koji ne može da dobije djecu. Ako već možeš izaći s posla da kupiš nešto za jelo, možeš pronaći i neki kutak na kojem ćeš to pojesti. Itd. Ali svako zna svoje.mirzaaa33 wrote:Svakako![]()
Svako posti za sebe, ali možemo imati i malo obzira prema drugima, ne bi nas ubilo.
Precera ga ti.
Postiti je IZBOR, a neplodnost i nije. Sta treba sad parovi koji imaju djecu, da ih sakrivaju u kucu jer eto mogu naici na parove koji ne mogu imati djecu pa da im ne prkose.
Onaj ko hoce i zeli da posti neka posti ZA SEBE.
- bvcx
#95 Re: Ako je religija privatna stvar....
Previše glasno. Pogotvo u dijelu dana kada ne bi trebalo biti nikakve buke.arzuhal wrote:Što, može i jedno i drugo, ne isključuju se...Čak to zna biti ubitačna kombinacija, pogotovo ako mujezin misli da ima lijep glas i to...haj preformuliši pitanje, budi preciznijibvcx wrote:Postoje li još mujezini, ili su svi zamenjeni zvučnicima od 1000 W?
- supercali
#96 Re: Ako je religija privatna stvar....
Jest vala kako je vrijeme doslo sutra kad ti napravim bebu morat ces je kritiLolaLola wrote:Satori wrote:Za moj pojam, neke stvari se ne rade. Ne hvališ se bogatstvom pred čovjekom koji nema šta da jede, ne hvališ se plodnošću pred parom koji ne može da dobije djecu. Ako već možeš izaći s posla da kupiš nešto za jelo, možeš pronaći i neki kutak na kojem ćeš to pojesti. Itd. Ali svako zna svoje.mirzaaa33 wrote:Svakako![]()
Precera ga ti.
Postiti je IZBOR, a neplodnost i nije. Sta treba sad parovi koji imaju djecu, da ih sakrivaju u kucu jer eto mogu naici na parove koji ne mogu imati djecu pa da im ne prkose.
Onaj ko hoce i zeli da posti neka posti ZA SEBE.
- edo_79
#97 Re: Ako je religija privatna stvar....
Najbolji post dosad ... to majstoreAmADin_gospo wrote:turistima ćemo najbolje pokazati "normalni silam" za sam bajram, kad počne da se teferiči po kafanama i kad "veliki postači" dočekaju da se mogu napiti ko zvjezde.insomnia78 wrote: Vjerujem da je i turistima interesantno ovo kod nas. Da osjete malo i "normalnog" islama. Mira, atmosfere
- ¤ jelena ¤
#98 Re: Ako je religija privatna stvar....
Uspio šta? Ispostiti post od mjesec dana i zadržati to samo za sebe, tj. u sferi privatnosti? (retorsko pitanje)Bodkin wrote:
Ja sam vec probao i uspio.
A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
Koliko ljudi, uključujući i one koji čitaju ovaj forum, kao i tvoje prijatelje kojima si se (slučajno) pohvalio, zna za taj tvoj... pokušaj i uspjeh?
(retorsko pitanje)
Što se tiče navedenog članka...vala, što više čitam komentare nemuslimana o ramazanskom postu.. meni taj članak sve više raste u očima i više se ne čini tako bespotreban i suvišan, kako mi jeste izgledao dok sam ga čitala - prije neki dan.
Zahvaljujem na korisnom savjetu, ali...da li ću uopšte pokušati ili ne, i kada, to je ipak samo moja, privatna stvar.supercali wrote:Ti pokusaj za jedno 5-6 ili koliko vec godina kad ramazan bude u januaru pa kad se zaposti u 5 i pol a iftar u pola 5¤ jelena ¤ wrote:Pa da, 18h, a ne 15h kako se čini kad se prati izlazak i zalazak sunca. Hvala @Tomahawk11 i @m_l.![]()
Btw...18h bez hrane i vode...mjesec dana....toliki stepen odricanja je nemoguće profanirati, koliko god se o tome pisalo i govorilo u medijima.
-
Bodkin
#99 Re: Ako je religija privatna stvar....
Nisam se nikome hvalio. Sa dobrim prijatelj koji posti sam ispostio jedan i onda isao kod njega na iftar.¤ jelena ¤ wrote:Uspio šta? Ispostiti post od mjesec dana i zadržati to samo za sebe, tj. u sferi privatnosti? (retorsko pitanje)Bodkin wrote:
Ja sam vec probao i uspio.
A trebalo bi ostati privatno. Ovo bombardovanje vjerom je uzasno. Vrhunac je clanak kako se ponasati sa prijateljima koji posteludilo
Koliko ljudi, uključujući i one koji čitaju ovaj forum, kao i tvoje prijatelje kojima si se (slučajno) pohvalio, zna za taj tvoj... pokušaj i uspjeh?
(retorsko pitanje)
Zna ih par. Ne kontam zasto se treba time hvaliti/pricati?
- arzuhal
#100 Re: Ako je religija privatna stvar....
Jelde jest iftar dobra stvarBodkin wrote: Nisam se nikome hvalio. Sa dobrim prijatelj koji posti sam ispostio jedan i onda isao kod njega na iftar.
Zna ih par. Ne kontam zasto se treba time hvaliti/pricati?