Zatamnjivanje stakala ....

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#76 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by supercali »

2 najveca razloga za zatamnjivanje je privatnost i zastita od sunca
E prvi razlog zna se na koja auta ide i zbog cega al kod nas vecina kao da me ne gledaju a onda sjedne u vatru da bude vidjen
nightvision

#77 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by nightvision »

tempuser wrote:
nightvision wrote: Buraz al' izbjegavas odgovor, strahota jedna. Ako ga ne zanima sta je ispod folija kako ce drot dokazati da su nalijepljene folije nedozvoljene po zakonu. Sam sebe pobijas tvrdnjama. Cccc.....
Ja te fakat i dalje ne kontam!?
Po zakonu folije ne smiju biti na prednjoj/zadnjoj sajbi i bocnim staklima vozaca i suvozaca, ako ih drot vidi na tim staklima, sta on tu ima dalje dokazivati da je nezakonito i kakve veze to ima sa staklima ispod? Njega ostala stakla ne interesuju!
Po zakonu dozvoljeno je dodatno zatamniti zadnja bocna stakla tj. "bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije." Ako je auto sa dodatno zatamnjenim staklima uvezeno i uredno proslo proces homologacije ko placa stetu ako ga drot zagrebe? Sad je jos pitanje gdje kod nas uraditi atest ako se hoce naknadno zatamniti stakla.
tempuser

#78 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

nightvision wrote:
tempuser wrote:
nightvision wrote: Buraz al' izbjegavas odgovor, strahota jedna. Ako ga ne zanima sta je ispod folija kako ce drot dokazati da su nalijepljene folije nedozvoljene po zakonu. Sam sebe pobijas tvrdnjama. Cccc.....
Ja te fakat i dalje ne kontam!?
Po zakonu folije ne smiju biti na prednjoj/zadnjoj sajbi i bocnim staklima vozaca i suvozaca, ako ih drot vidi na tim staklima, sta on tu ima dalje dokazivati da je nezakonito i kakve veze to ima sa staklima ispod? Njega ostala stakla ne interesuju!
Po zakonu dozvoljeno je dodatno zatamniti zadnja bocna stakla tj. "bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije." Ako je auto sa dodatno zatamnjenim staklima uvezeno i uredno proslo proces homologacije ko placa stetu ako ga drot zagrebe? Sad je jos pitanje gdje kod nas uraditi atest ako se hoce naknadno zatamniti stakla.
Folije nemaju veze sa homologacijom. Homologacija se radi na osnovu broja sasije i podataka koje proizvidjac na osnovu br. sasije deklarise, a ne na osnovu stanja auta. Znaci, auto uvezeno sa folijama na zadnjoj sajbi i bocnim staklima vozaca i vozaca i suvozaca je tehnicki neispravno bez obzira sto je proslo homologaciju, tako da je skidanje folije obavezno i nikakve stete tj placanja nema.
Kod nas je nemoguce uraditi atest na dodano zatamljena stakla, za dodano zatamnjenje koje zakon dozvoljava ne treba atest.
klaki

#79 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by klaki »

pa sta ce mo, hocemol zatamLJivati il nece mo
preludezalude

#80 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by preludezalude »

Neki na forumu podrzavaju da drot ima pravo da ti grebe auto da bi on (drot) nesto dokazao. Takvi slobodno neka dopustaju da se policajci tako odnose prema njihovoj privatnoj imovini. Ja tvrdim da drot to nema pravo. Ako drot ima osnovanu sumnju, onda postoje drugi nacini za djelovanjem a ne za prosipanjem sile tj za dokazivanjem necega upotrebom kljuca i pokusajem grebanja auta. Za dokazivanje necega postoje strucnjaci i vjestaci iz raznih oblasti a policajac to nije. Drot moze samo napisati prekrsajni nalog ako misli da je u pravu ili oprostiti "prekrsaj" ako misli da mozda ipak postoji sansa da nije u pravu.
preludezalude

#81 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by preludezalude »

klaki wrote:pa sta ce mo, hocemol zatamLJivati il nece mo
Zakon jasno kaze sta se smije zatamniti.

Policajci u glavnom prave "problem" zbog zatamnjene zadnje sajbe jer je zakon tu jasan da ne smije biti dodatno zatamnjena u odnosu na fabricko stanje.
tempuser

#82 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

preludezalude wrote:Neki na forumu podrzavaju da drot ima pravo da ti grebe auto da bi on (drot) nesto dokazao. Takvi slobodno neka dopustaju da se policajci tako odnose prema njihovoj privatnoj imovini. Ja tvrdim da drot to nema pravo. Ako drot ima osnovanu sumnju, onda postoje drugi nacini za djelovanjem a ne za prosipanjem sile tj za dokazivanjem necega upotrebom kljuca i pokusajem grebanja auta. Za dokazivanje necega postoje strucnjaci i vjestaci iz raznih oblasti a policajac to nije. Drot moze samo napisati prekrsajni nalog ako misli da je u pravu ili oprostiti "prekrsaj" ako misli da mozda ipak postoji sansa da nije u pravu.
"Zaboravio" si da drot takodjer ima pravo da te zbog nepropisnih folija iskljuci iz saobracaja kao teh. neispvano vozilo dok ne dokazes da su stakla tvornicki zatamnjena da je vozilo teh. ispravno ili skidanjem folija na licu mjesta ne dovedes vozilo u teh. ispravno stanje + prekrsajni nalog. Sad ti najbolje znas sta bi uradio u svakom od ta dva slucaja.
supercali

#83 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by supercali »

Nece tebi drot bukvalno grebati po staklu al ce ti kulturno uruciti nalog i iskljuciti iz saobracaja ako ne mozes dokazati da je fabricko
Znaci sam ti ces grebati po staklu ako do toga dodje

I samo da se zna gorane na istoj smo strani u ovoj prici nemoj kontru pucati
tempuser

#84 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

supercali wrote:Nece tebi drot bukvalno grebati po staklu al ce ti kulturno uruciti nalog i iskljuciti iz saobracaja ako ne mozes dokazati da je fabricko
Znaci sam ti ces grebati po staklu ako do toga dodje

I samo da se zna gorane na istoj smo strani u ovoj prici nemoj kontru pucati
Nek si na vrijeme najavio! :lol: :thumbup:
timezone

#85 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by timezone »

Svaki vozac zna da li je legalan ili nije a ponuda sa grebanjem je ustvari izlazak policajca u susret vozacu da se dokaze na licu mijesta i ne izlaze naknadnom trosku VTP.
Bakir1

#86 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by Bakir1 »

Pozeljno bi bilo znati da ukoliko i dodje do vandrednog, a u tom slučaju tehnički neispravan auto znači skidanje tablica i uzimanje dokumenata, ide pod pregled sve ne samo ono zbog čega je upućeno vozilo.
Takav pregled se obavlja uz prisutnost službenog lica, pa se tako gledaju stvari koje inače nisu u fokusu uvijek.
Do ispravnosti uređaja za pranje stakla...
U tom slučaju vlasnik automobila je dužan u roku 10 dana otkloniti sve nedostatke na vozilu da bi mogao dobiti nazad tablice i dokumente.
To ili inat sta ćeš ti meni gledati na volju svakome.
Gorane dijelovi i oprema se homologiraju, tako nose sve slovne oznake u zavisnosti od toga šta su.
Njihova ugradnja se atestira.
Felge na zapadu moraju imati homologacijski tip i oznaku, ugradnja na auto i upisivanje u dozvolu se dokazuje upravo time.
Neke druge stvari, kompleksnije, se pored toga i atestiraju tj certificiraju
tempuser

#87 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

timezone wrote:Svaki vozac zna da li je legalan ili nije a ponuda sa grebanjem je ustvari izlazak policajca u susret vozacu da se dokaze na licu mijesta i ne izlaze naknadnom trosku VTP.
To je poenta price, a pogotovo kad petlja da je legalan!
tempuser

#88 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

Bakir1 wrote: Gorane dijelovi i oprema se homologiraju, tako nose sve slovne oznake u zavisnosti od toga šta su.
Njihova ugradnja se atestira.
Felge na zapadu moraju imati homologacijski tip i oznaku, ugradnja na auto i upisivanje u dozvolu se dokazuje upravo time.
Neke druge stvari, kompleksnije, se pored toga i atestiraju tj certificiraju
Meni je sve to jako poznato, s tim do taj sistem kod nas jos uvijek ne postoji, a ti bolje znas od mene da to nas zakon ne uzima u obzir nego samo sto proizvodjac po broju sasije deklarise, najbolji primjer su euro norme, naknadno dizanje auro norme cak i kad postoji zvanican atest iz inostranstva ne pije vode.
preludezalude

#89 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by preludezalude »

tempuser wrote:
preludezalude wrote:Neki na forumu podrzavaju da drot ima pravo da ti grebe auto da bi on (drot) nesto dokazao. Takvi slobodno neka dopustaju da se policajci tako odnose prema njihovoj privatnoj imovini. Ja tvrdim da drot to nema pravo. Ako drot ima osnovanu sumnju, onda postoje drugi nacini za djelovanjem a ne za prosipanjem sile tj za dokazivanjem necega upotrebom kljuca i pokusajem grebanja auta. Za dokazivanje necega postoje strucnjaci i vjestaci iz raznih oblasti a policajac to nije. Drot moze samo napisati prekrsajni nalog ako misli da je u pravu ili oprostiti "prekrsaj" ako misli da mozda ipak postoji sansa da nije u pravu.
"Zaboravio" si da drot takodjer ima pravo da te zbog nepropisnih folija iskljuci iz saobracaja kao teh. neispvano vozilo dok ne dokazes da su stakla tvornicki zatamnjena da je vozilo teh. ispravno ili skidanjem folija na licu mjesta ne dovedes vozilo u teh. ispravno stanje + prekrsajni nalog. Sad ti najbolje znas sta bi uradio u svakom od ta dva slucaja.
Naravno...ali se zna sta znaci iskljucivanje vozila iz saobracaja zbog "tehnicki neispravnog" vozila. To automatski znaci vanredni tehnicki pregled jer drot treba da dokaze svoju tvrdnju koja je suprotna onome sta pise u saobracajnoj. A na tehnickom su ljudi koji ce da procjene tehnicku ispravnost vozila. Ne dokazujem ja nista vec samo slijedim proceduru a strucnjak ce da donese odluku da li je vozilo tehnicki ispravno ili ne.
Istina...takve stvari se ne desavaju bas cesto jer ako na kraju ispadne da drot nije u pravu, to povlaci neke druge stvari.
Ja jedva cekam da se nadje drot koji bi me iskljucio iz saobracaja jer on misli da je tehnicki neispravno vozilo zbog tamnih stakala.
Bas mi treba love sada kada treba da renoviram stan.
tempuser

#90 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

preludezalude wrote:
tempuser wrote:
Naravno...ali se zna sta znaci iskljucivanje vozila iz saobracaja zbog "tehnicki neispravnog" vozila. To automatski znaci vanredni tehnicki pregled jer drot treba da dokaze svoju tvrdnju koja je suprotna onome sta pise u saobracajnoj. A na tehnickom su ljudi koji ce da procjene tehnicku ispravnost vozila. Ne dokazujem ja nista vec samo slijedim proceduru a strucnjak ce da donese odluku da li je vozilo tehnicki ispravno ili ne.
Istina...takve stvari se ne desavaju bas cesto jer ako na kraju ispadne da drot nije u pravu, to povlaci neke druge stvari.
Ja jedva cekam da se nadje drot koji bi me iskljucio iz saobracaja jer on misli da je tehnicki neispravno vozilo zbog tamnih stakala.
Bas mi treba love sada kada treba da renoviram stan.
Pogresna precpepcija, tvoja je obaveza da ti auto bude teh. ispravan i ti si taj koji ti treba da to da dokaze, procitaj sta je Bakir, koji od toga zivi, napisao.
KB9

#91 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

grebo bi sam folije i stakla ako si kriv, naravno da bi grebo

al eto igrom slucaja ne govorim o tome vec kad znas da nisi, da si sve uradio po zakonu i platio drzavi koja ti je omogucila tako nesto nakon svega cim je uzela pare za razna davanja, e pa da vidim ko bi grebo ziv i zdrav nek mi bude, zagrebi srecku prasinaru, da vidimo sta ces osvojit :bih:
Rugafet

#92 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by Rugafet »

timezone wrote:Svaki vozac zna da li je legalan ili nije a ponuda sa grebanjem je ustvari izlazak policajca u susret vozacu da se dokaze na licu mijesta i ne izlaze naknadnom trosku VTP.
O Boze :lol: :lol: :lol:

Jos se i ovaj dodatno prosu sa - Tako je, to je poenta price. Kao ma ne bi oni to nego im zao da se dodatno izlazemo trosku ahhahahaha
Ovo je za medalju.

Iskljucivanje iz saobracaja i upucivanje na daljnje protokolisanje, tu je kraj price izmedju policajca i mene. Kakvo crno grebanje po autu i slicne nebuloze?
supercali

#93 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by supercali »

KB9 wrote:grebo bi sam folije i stakla ako si kriv, naravno da bi grebo

al eto igrom slucaja ne govorim o tome vec kad znas da nisi, da si sve uradio po zakonu i platio drzavi koja ti je omogucila tako nesto nakon svega cim je uzela pare za razna davanja, e pa da vidim ko bi grebo ziv i zdrav nek mi bude, zagrebi srecku prasinaru, da vidimo sta ces osvojit :bih:
Mjesas malo stvari to sto ti ke država dala da kupis folije ne znaci da mozes da ih stavis na zadnju sajbu
Mozes ti kupiti i pistolj al ne smijes pucati po gradu jer je zakonom zabranjeno kao i folija na zadnjoj sajbi

Svasta ti mozes legalno kupiti al ne mozes stavljati i koristiti kako se tebi cefne jer ima zakon za to
supercali

#94 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by supercali »

Rugafet wrote:

Jos se i ovaj dodatno prosu sa - Tako je, to je poenta price. Kao ma ne bi oni to nego im zao da se dodatno izlazemo trosku ahhahahaha
Ovo je za medalju.

Iskljucivanje iz saobracaja i upucivanje na daljnje protokolisanje, tu je kraj price izmedju policajca i mene. Kakvo crno grebanje po autu i slicne nebuloze?
Sve se nadam da nasi vozaci kazu ok iskljuci me iz saobracaja i posalji na vanredni i to sve sa smjeskom
Ma 99% raje bi plakalo molilo grebalo skidalo samo da ne ide na vanredni jer se tamo kao sto bake rece gleda jel ti gefufna labava a ne samo jesu li folije ili je fabricki zatamnjen
KB9

#95 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

supercali wrote:

Mjesas malo stvari to sto ti ke država dala da kupis folije ne znaci da mozes da ih stavis na zadnju sajbu
Mozes ti kupiti i pistolj al ne smijes pucati po gradu jer je zakonom zabranjeno kao i folija na zadnjoj sajbi

Svasta ti mozes legalno kupiti al ne mozes stavljati i koristiti kako se tebi cefne jer ima zakon za to
drzava je dala da postoje "radnje" koje legalno postavljaju folije na citavo auto (sto im ne udara kazne kad to urade?)

drzava je dala da na tehnickom takvo auto prodje i navodno zadovolji sve da se moze legalno nac na cesti

itd itd itd

mnogo toga je drzava zakonski dala i aminovala da bi na kraju neko pokuso i naumio meni zagrebat staklo, kontas?
supercali

#96 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by supercali »

KB9 wrote:
supercali wrote:

drzava je dala da postoje "radnje" koje legalno postavljaju folije na citavo auto (sto im je udara kazne kad to urade?)

drzava je dala da na tehnickom takvo auto prodje i navodno zadovolji sve da se moze legalno nac na cesti

itd itd itd

mnogo toga je drzava zakonski dala i aminovala da bi na kraju neko pokuso i naumio meni zagrebat staklo, kontas?
Drzava je dala meni da ti postavim folije na zadnja bocna stakla na zadnje na vozavevo na sofersajbu da stavim od uv zastite koja nisu zatamnjena i sl i nju boli cosak na sta taj stavlja folije
A on stavlja folije tamo gdje iskljucivo ti trazis a ne on sam od sebe
Tehnicki su takvi da pregled prodje auto koje nema uredne kocnice a kamoli neko sa folijama
Tu su krive stanice teh pregleda
Policajac ispred sebe ima zakon kaze nazad naprijed folije jok samo bocna zadnja
Kad te zaustavi i kad nije kao po zakonu moze te kazniti jer nije kako je odredjeno zakonom i njega boli briga je li tu kriva radnja koja postavlja tehnicki koji te pustio (a mozda si postavio folije poslije tehnickog) i sl on ima tebe sa autom koji nije po zakonu a ti hoces li grebati hoces li na vanredni hoces li skidati njega ne zanima

Al da se vratim na tehnicki koji ne mora uvijek biti kriv (mada to kod nasih ne znaci nista)
Ja recimo stavim ksenone al kad idem na tehnicki stavim obicne sijalice da bi prosao tehnicki i kad prodjem vratim ksenone tako isto vazi i za spojlere auspuhe i sve ostalo
Tu nije niko drugi kriv nego ja
timezone

#97 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by timezone »

Rugafet wrote:

Ovo je za medalju.

Postoje osobe koje nekada nesto moraju procitati dva tri puta i tek onda razumiju o cemu se radi a neki nikada ne razumiju.

Ili imas ili nemas foliju na staklu gdje je nesmijes imati i to. Policajac sigurno nece grebati po tvojim staklima vec to prepusti tebi a ti dali hoces da grebes kljucem ekserom sjekitrom ili na neki drugi nacin mu pokazati da nema folije je stvar tvoje fantazije. A ako neces nazovi taksi da te vozi tamo gdje si kreno i prepusti se zakonu i orocesu kako to ide dalje ( u par postova iznad ima i to objasnjeno). Ti i taj koji bira a ti bi ocigledno izabao taksi a ja vec nebi jer nemam folije gdje je nesmibem imati.

Mozes zamisliti koliko su tamne te folije na vozacevim vratima kad to i policajcu smeta jer te nevidi u autu a stoji pored prozora i sad bi on trebao da pogađa jeli ti u ruci drzis pistolj, lovacku pusku ili vozacku dozvolu.
tempuser

#98 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by tempuser »

KB9 wrote:
drzava je dala da postoje "radnje" koje legalno postavljaju folije na citavo auto (sto im ne udara kazne kad to urade?)

itd itd itd

Sta ovdje sve neces procitati...
NediM17

#99 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by NediM17 »

Ja da sam moderator/administrator klix foruma ova kompletna tema bi bila prebacena u temu "papanluk na automobilima". Vecina novih auta dolazi sa zadnjim toniranim staklima, i zaista nema potrebe traziti hljeba preko pogace.

Sve me ovo podjesti na tzv. filtere koji su se stavljali na crno-bijele televizore da postanu "televizori u boji". :lol:
KB9

#100 Re: Zatamnjivanje stakala ....

Post by KB9 »

tempuser wrote:
KB9 wrote:

itd itd itd

Sta ovdje sve neces procitati...
logika majstorcino, daleko veca od tvoje koja podrzava grebanje stakala
Post Reply