(Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#76 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _BataZiv_0809 »

pici wrote:
al zalijem vijagru s medom a onda jednu ljutu travaricu... ucinak 150% :thumbup:
Moze i tako :oops:
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#77 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by -LIBERO- »

Pijem i picu, i za vrijeme ramazana...kao i uvijek.
Ne vjerujem u Boga, niti u povlasteni polozaj kada umrem, jer eto nisam pio taj mjesec...il bilo sta drugo...ili nisam pio nikako i sl.

Ko voli nek' izvoli. Ili piti, jesti....ili postiti, taj jedan mjesec pa onda nastaviti piti...ili se pridrzavati svih vjerskih postulata.
Svako neka bira svoj zivotni put.

Problem nastaje kada pojedinci namecu drugima svoje zivotne stavove. Osudjuju, cak se osjecsju uvrijedjenim sto ne postujem, i povinujem se, njihovim svjetonazorima i ritualima.

Otprilike, karikiram ali eto - zasto pijes za Ramazan, smeta meni. To isto da ja kazem - zasto ne pijes za Ramazan, a drugim mjdsecima puzuci izlazis iz kafana.

A ne kazem, jer me ne interesuje. Ali i ne dozvoljavam da mi bilo ko namece svoje osobnne vrijednosti, svjetonazor, i nacin zivljenja i ponasanja. Prosto jer ni ja drugima ne namecem svoje.

Neka posti ko zeli, iz bilo kojih razloga i licnih stavova. Nek ganjaju mjesta gdje ce iftariti...super sve. Ja cu cugati, ko i svaki mjesec mimo ovoga - u mjeri, ne unistavati se alkoholom, jer to nikada i ne radim - i ganjati neke dobre svirke, pub bendove i sl.

Svako neka zivi svoj zivotni put i to je to....prosto i prirodno :thumbup: Bez ikakvog nametanja bilo cega, bilo kome. ;-)
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#78 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by pici »

e nes ti nama medj hurije dzenetske...
Bloo
Globalna šefica

#79 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

pici wrote:e nes ti nama medj hurije dzenetske...
neprilagođen :D
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#80 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by -LIBERO- »

Ja 'hurije' ganjam na ovozemaljskom svijetu :wink: :mrgreen: . Ko hoce da ceka, i nada im se, moze i to.
Ja odabrao ( odabrao - Djelo Hadziselimovic :D )ovaj put :D
-LIBERO-
Čiča Gliša

#81 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by -LIBERO- »

Bloo wrote:
neprilagođen :D

:D
Bloo
Globalna šefica

#82 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

mene interesira da li ima huraca dzenetskih :D feminizam ofo ono ravnopravnost
O'zone
Globalni moderator

#84 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by O'zone »

Bloo wrote:
Ostaje otvoreno pitanje :D
almir90

#85 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by almir90 »

Ne zna čovjek ni šta bi rekao, ja lično se ne miješam u takve stvari, nek' radi šta ko hoće samo mene ne diraj. Mene ne nervira to što neko prestane piti za mjesec ramazana, mene nerviraju oni koji odjednom postanu toliki muslimani, da imaju potrebu da svima oko sebe pametuju, prigovaraju i govore šta bi oni trebali da rade da se iskupe za grijehe. :-) Ko si bolan ti da određuješ koliko i kakav je ko griješnik, i šta koga čeka u životu, i na drugom svijetu. :-) Puna im usta vjere i tako bliže, i tako dalje.

Ja lično i nisam neki vijernik, moja vjera je rad, stvaranje i sve vezano za to. Što se mene tiče, ja sam se alkohola prošao prije neke tri godine, i nije to imalo veze s vjerom, već jednostavno nisam dobar kad popijem i riješio sam da to nije za mene. Ne guzim, al' nema ni to veze s vjerom, već ne ide mi s žeMskim. :D :lol:
zahson

#86 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by zahson »

Bloo wrote:

Žalosno je kada vidiš da najvjerovatnije Bošnjaci, koji nose muslimanska imena ovako pišu. Ljudi koji sebe nazivaju možda muslimanima, "bajramuju", a svaki dan najgore riječi nevjerstva izgovaraju.

Žalosno mi je što je generalno i jedan procenat Bošnjaka, ateiziran, i što su nevjernici, a pripisuju ih islamu, pa onda isti krive sliku tog islama.

Upozoravam ovdje vas sve koji čitate ovo na SUDNJI DAN. Upozoravam vas da nije dovoljno zvati sebe "muslimanom", a živjeti ko vlah i ponašati se da bi se zaradio džennet. Bez pokornosti, namaza, posta i ostalih temelja vjerovanja, nema islama kod vas, i DŽENNETA za vas. Ovaj komentar će na sudnjem danu, biti jedan od svjedoka protiv vas da ste upozoreni i pozivani bili da se Uzvišenom pokorite i vratite, a šejtanov put ostavite. Nećete imati opravdanje kako niste znali, ili mogli.

„...A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: "Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjeni zato što ste Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali." (Stoka, 93)
Last edited by zahson on 31/05/2016 13:25, edited 1 time in total.
Nepass

#87 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Nepass »

_BataZiv_0809 wrote:Treba samo pit pusit i guzit
Osnovne ljudske potrebe: Pojesti popiti i pojebati
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#88 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by _BataZiv_0809 »

zahson wrote:

Žalosno je kada vidiš da najvjerovatnije Bošnjaci, koji nose muslimanska imena ovako pišu. Ljudi koji sebe nazivaju možda muslimanima, "bajramuju", a svaki dan najgore riječi nevjerstva izgovaraju.

Žalosno mi je što je generalno i jedan procenat Bošnjaka, ateiziran, i što su nevjernici, a pripisuju ih islamu, pa onda isti krive sliku tog islama.

Upozoravam ovdje vas sve koji čitate ovo na SUDNJI DAN. Upozoravam vas da nije dovoljno zvati sebe "muslimanom", a živjeti ko vlah i ponašati se da bi se zaradio džennet. Bez pokornosti, namaza, posta i ostalih temelja vjerovanja, nema islama kod vas, i DŽENNETA za vas balije. Ovaj komentar će na sudnjem danu, biti jedan od svjedoka protiv vas da ste upozoreni i pozivani bili da se Uzvišenom pokorite i vratite, a šejtanov put ostavite. Nećete imati opravdanje kako niste znali, ili mogli.

„...A da ti je vidjeti nevjernike u smrtnim mukama, kada meleki budu ispružili ruke svoje prema njima: "Spasite se ako možete! Od sada ćete neizdržljivom kaznom biti kažnjeni zato što ste Allaha ono što nije istina iznosili i što ste se prema dokazima Njegovim oholo ponašali." (Stoka, 93)
Jel mi mozemo birat hurije ili sta te zapadne?

Nekako to zamisljam u fazonu idem redom i proizvam ih po brojevima. Bude li mi neko drugi birao garant ce me ostetiti :roll:

Jbga jaruga ja volim kokice istocnoevropske ljepote. Znas ono mackast pogled, koja sitna pjegica i benchich na stomaku, okrugla cvrsta sisa, fin supchich, crvenokose, smedjokose, plavuse, crnokose, to je vec manje bitno.

Ako se ne bude moglo birat, ja kakve sam srece, dopast ce me strkljave Fracuskinje ili blijede, a na suncu pocrvenjele masne Irkinje :run:
ultima_palabra

#89 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

pink floydd wrote:Dugo sam razmišljao gdje da stavim ovu temu, i nekako mi prikladnije ovdje nego u Religiju. Možda je nekad već pisano o ovome, vjerovatno jeste, ali ne u skorije vrijeme sigurno.

Da odmah pređem na stvar. Osoba koja čitavu godinu konzumira alkohol osim u mjesecu Ramazanu, a pritom nit klanja nit posti niti se ikakvih dr propisa pridržava i još uz sve to na kraju mjeseca za Bajram opet pije, je po mom mišljenju sebična i licemjerna. To rade samo da bi se oni osjećali bolje i nalaze neku utjehu u tome misleći da suzdržavajući se taj mjesec dana od alkohola poštuju vjeru i ono što im je rečeno da rade. Takve osobe će u razgovoru o tome obično biti pune sebe i pokušati se predstaviti kao principijelne jer eto ne piju alkohol za Ramazan, a u ovim drugim "običnim" mjesecima čak i svinjetinu jedu. Prestavši piti na jedan mjesec osjećaju se ponosno jer su na neki način, iako pogrešan, obilježili taj mjesec.

Svako od nas ima takvih poznanika i kako se vi "obračunavate" s njima ?
A što ti uzimaš za pravo da određuješ ko je sebičan i licemjeran? Po mom mišljenju većina tih ljudi se odriče alkohola mjesec dana zbog poštovanja prema porodici i prijateljima koji prakticiraju islamske odredbe, stoga je to upravo suprotno od sebičnosti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#90 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

ultima_palabra wrote: Po mom mišljenju većina tih ljudi se odriče alkohola mjesec dana zbog poštovanja prema porodici i prijateljima koji prakticiraju islamske odredbe, stoga je to upravo suprotno od sebičnosti.
:thumbup: Upravo. Ima nesto i u postovanju blizih i onog sto prakticiraju i ovo sam vec spomenuo u prvom postu na ovoj temi.
I to nikako nije iz namjere da neko vidi, da se naprave vecim muslimanima od ostalih....nego cisto iz postovanja. Kako to moze biti lose?
Bloo
Globalna šefica

#91 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

zahson wrote:
Bloo wrote:

Upozoravam ovdje vas sve koji čitate ovo na SUDNJI DAN. Upozoravam vas da nije dovoljno zvati sebe "muslimanom", a živjeti ko vlah i ponašati se da bi se zaradio džennet. Bez pokornosti, namaza, posta i ostalih temelja vjerovanja, nema islama kod vas, i DŽENNETA za vas balije. Ovaj komentar će na sudnjem danu, biti jedan od svjedoka protiv vas da ste upozoreni i pozivani bili da se Uzvišenom pokorite i vratite, a šejtanov put ostavite. Nećete imati opravdanje kako niste znali, ili mogli.

Miralem drago mi je :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#92 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Bloo »

Tomahawk11 wrote:
ultima_palabra wrote: Po mom mišljenju većina tih ljudi se odriče alkohola mjesec dana zbog poštovanja prema porodici i prijateljima koji prakticiraju islamske odredbe, stoga je to upravo suprotno od sebičnosti.
:thumbup: Upravo. Ima nesto i u postovanju blizih i onog sto prakticiraju i ovo sam vec spomenuo u prvom postu na ovoj temi.
I to nikako nije iz namjere da neko vidi, da se naprave vecim muslimanima od ostalih....nego cisto iz postovanja. Kako to moze biti lose?
Jednom mi je neko rekao da kada posti ne osjecaj nikakvu potrebu za kafom, vodom, cigarom..da je to posebno stanje svijesti..i da mu ne smeta kada zapalim.

Naravno ja iz obzira neću se sada namazati nutelom, popiti 6 litara piva i puhati dim u lice, ali isto tako mojoj raji ne smeta da ja popijem, pojedem i ispušim koju kada oni poste. I tako mi koegzistiramo već godinama :)
cLo

#93 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by cLo »

zahson wrote:
Bloo wrote:

Image
ultima_palabra

#94 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

Tomahawk11 wrote:
Ja znam katolika, pravoslavaca i ateista koji ne piju za Ramazan. Jbg, u Bosni se komšiluk uvijek poštovao.

Naravno, ne smeta mi i da neko pije... njegov izbor. Ali sama tema pokazuje zbog čega kaskamo za razvijenim svijetom. Misliš da Švabu, Šveđanina ili Amerikanca zaboli šta neko radi unutar četiri zida?
Tomahawk11
Globalni moderator

#95 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Bloo wrote:
Tomahawk11 wrote:
Jednom mi je neko rekao da kada posti ne osjecaj nikakvu potrebu za kafom, vodom, cigarom..da je to posebno stanje svijesti..i da mu ne smeta kada zapalim.

Naravno ja iz obzira neću se sada namazati nutelom, popiti 6 litara piva i puhati dim u lice, ali isto tako mojoj raji ne smeta da ja popijem, pojedem i ispušim koju kada oni poste. I tako mi koegzistiramo već godinama :)
Ne prigovaram ja nikom. Svako radi sta hoce i to nije moja stvar.
Samo navodim slucaj gdje neko ne konzumira alkohol tokom mjeseca Ramazana iz postovanja i to nikako nije nesto lose, sebicnost i sl.
gurabija78

#96 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by gurabija78 »

nit je sebičnost nit je dobro djelo. stvar ličnog odabira.
Uskoro nova tema: zabadanje nosa u tuđe stvari od strane praktikanata religije - zar nemate pametnijeg posla - recimo prakticiranje religije!
Tomahawk11
Globalni moderator

#97 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

ultima_palabra wrote: Ja znam katolika, pravoslavaca i ateista koji ne piju za Ramazan. Jbg, u Bosni se komšiluk uvijek poštovao.

Naravno, ne smeta mi i da neko pije... njegov izbor. Ali sama tema pokazuje zbog čega kaskamo za razvijenim svijetom. Misliš da Švabu, Šveđanina ili Amerikanca zaboli šta neko radi unutar četiri zida?
Odavanje postovanja rodjaku, prijatelju, poznaniku ne moze biti nikako losa stvar. Ne radis to iz neke lose namjere, ne trazis protuuslugu niti moralnu satisfakciju u smislu da te neko potapse po ramenu i kaze aferim, momcino, sto ne pijes uz Ramazan.
Gore je sto neko razabira sto neko pije ili ne pije. Ma svakom njegovo. Pa i ko posti, za sebe posti. Konkretno sto se tice Islama, to je jasno. U se i u svoje kljuse.
Nas je svijet mahala, pa daj sta bilo da se prebira i razabira. Sve moze imati dvije strane, dobru i losu, samo zavisi kako gledas na to.
ultima_palabra

#98 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by ultima_palabra »

Tomahawk11 wrote:
ultima_palabra wrote: Ja znam katolika, pravoslavaca i ateista koji ne piju za Ramazan. Jbg, u Bosni se komšiluk uvijek poštovao.

Odavanje postovanja rodjaku, prijatelju, poznaniku ne moze biti nikako losa stvar. Ne radis to iz neke lose namjere, ne trazis protuuslugu niti moralnu satisfakciju u smislu da te neko potapse po ramenu i kaze aferim, momcino, sto ne pijes uz Ramazan.
Gore je sto neko razabira sto neko pije ili ne pije. Ma svakom njegovo. Pa i ko posti, za sebe posti. Konkretno sto se tice Islama, to je jasno. U se i u svoje kljuse.
Nas je svijet mahala, pa daj sta bilo da se prebira i razabira. Sve moze imati dvije strane, dobru i losu, samo zavisi kako gledas na to.
Druga stvar, kod nas se uglavnom gleda pojavno/vanjsko ispoljavanje vjere. Pa će recimo mene na džumi neko čudno gledati jer me je prije koji dan vidio u kafani, a neki političar u prvom saffu koji je maznuo milione je ok.
zahson

#99 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by zahson »

Miraleme zemljače, i ostali, bolji savjet od ovog niste danas culi. Pregledajte ovaj klip, orginalan je i kratko traje.

https://www.youtube.com/watch?v=ahuCFlf_m9g

Ne danas, u zivotu..
Last edited by zahson on 31/05/2016 13:26, edited 2 times in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#100 Re: (Ne)Konzumiranje alkohola u Ramazanu - sebičnost ili "dobro djelo"?

Post by Tomahawk11 »

Da ne zaboravimo i te politicare iz kafane kad krenu iftari....puni ih restorani :mrgreen:

Licemjestvo na kub.
Post Reply