Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

hrle1976

#76 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by hrle1976 »

@Havana

Mozemo se rukovati, da mnogo ljudi zeli pobjeci iz BiH. Ali uzmi cinjenicu da vise nije moguce jahati na dva konja tj. imati prijevremenske penzije ili socijalne beneficije iz Njemacke, Nizozemske, Sandinavskih drzava itd. a citavo vrijeme biti u BiH. A nato treba uzeti i racunici; ako je neko 1993 izvuko zivu glavu sa dvoje djece, recimo 11 i 9 godina, a ta ista danas imaju djecu pa vecina i sa strancem ako gledamo iz BiH, koji je to tebi zivot bez unucadi u BiH. U takvim slucajevima je po mom misljenju bacanje para. Ja imam jarana koji je nesto mladji od mene , te zbog takve odluke na povratak jer je 1999 bio 17, nije vec nepunih 20 godina progovorio niti jedne rijeci. Jedva je nekako 2010 ispali za Njemacku i na facebook je napisao tada napokon sam u zemlji gdje hocu da umrem. Sta ti imas posvadjani porodica zbog BiH da jednostavno izazivas vraga ako mislis o bilo cemu u BiH. Moj rodjeni otac koji ima finih godina nije sa bratom blizancom vec deceniju i po na dobroj vezi. Jedan se vratio pa kuka a drugi neda bas zbog tog. Onaj u BiH bi kupio sve a ovaj bi prodao sve. Jos jednojajcani. Kao djete sam imao traume ko je ko :D Danas se razlikuju po razmisljanju ko nebo i zemlja. Zato kazem BiH i kupovina nekretnine a vec imas na racunu 30 godina boravka vani je za mene malo "ima se moze se" ili "malo van racunice".
Ned071

#77 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Ned071 »

hrle1976 wrote:
Izlaz 1,5km udaljen od sela.

lepenica je malo dalje od 1.5 kilometar...
hrle1976

#78 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by hrle1976 »

Ned071 wrote:
hrle1976 wrote:

Onda tvoja mapa je netacna.
Ned071

#79 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Ned071 »

Vozim se ac, ne treba mi mapa...
memx

#80 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by memx »

hrle1976 wrote:Jedni bliski poznanici zele da kupe stan i muvaju se s jednim da im proda i ako stan nije dat na prodaju.

Pa koliko po vasoj procijeni vrijede ti stanovi?

Ja se samo sjecam da su te zgrade negdje pocetkom 70ih nikle tj. u Tetovskoj, Getovskoj ulici. Kakvo je stanje tamo, nako vase misljenje jel pametno kupiti stan tu?

Rijec je o stanu nekih 80m2.

Ja sam rekao da je bacanje para ali eto ljudi ce citati vase savjete, ako ima neko strucijne misljnje iz prve ruke, bice vam jako zahvalni.

Znaci rijec je iskljucivo o kupovini stana na Alipasinom polju tj ne u Vojnickom, Mojmilu, na Stupskom brdu ili Olimpiskom selu.
Evo konkretno, Prije dvije godine kupili smo starcima stan u C fazi Alipašinog. 70.000KM 49 kvadrata. Manje zgrade, pozicija super, sve ima tu, prodavnice škola, stanovi nisu loši, treba malo ulaganja ali u svaki stan na alipašinom moraš uložiti da bi ti bilo dobro. Za penzionere i djecu idealno. Trg nezavisnosti.
Prije toga imali 80 kvadrata u B fazi. Zaključak: C faza je bolja od B faze pa i od A faze. Mirnija i pitomija. Niži spratovi svakako,preporučujem. Neka gledaju da imaju dobrog kućepazitelja jer to vrijedi 10% cijene stana. Ovo je sve iz iskustva. I generalno: Imala sam loše mišljenje o Alipašinom (predrasude ljudi koji stanuju na čaršiji), ali mislim da je C faza solidna.
cyprus

#81 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by cyprus »

Kao neko ko trenutno živi na dva mjesta, tj. na relaciji Alipašino - Grbavica, mogu reći da je Alipašino u prednosti u svemu, osim jedne stvari, a ta je ipak (bar za mene) najvažnija - lokacija... U ovom gradu gdje je saobraćajni sistem u totalnom qrcu da izvinete, pozicija Grbavice sa koje je sve relativno blizu, a istovremeno je izbjegnuta vreva i pretjerana prometnost, uz činjenicu da nije "na brdu", komparativna je prednost koja nadmašuje sve drugo... Naravno, organizacija prostora i raspored zgrada na Grbavici je prilično sranje, ali kao što rekoh, zbog lokacije se to da istrpit...

A što se tiče Alipašina - tu sam mišljenja da je ono žestoko potcijenjeno... Nekome ko samo prolazi pored njega, ono izgleda kao betonska džungla sa nabacanim ružnim zgradama... Međutim, svakome ko je bar kratko živio na Alipašinu je jasno da je funkcionalna organizacija prostora odlična... Nije skučeno, ima zelenih površina, parkova, igrališta, pogled je prilično širok (dobro to opet zavisi i o sprata i lokacije, ali generalno je zadovoljavajući)... Priče o kriminalu i opasnosti su golemo prenapuhane... Pogotovo posljednjih godina je situacija prilično dobra, ili bar ništa gora u odnosu na ostala sarajevska naselja...
Naslovnica

#82 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Naslovnica »

Ned071 wrote:
hrle1976 wrote:

Na izlazu sa AC, nakon naplatnih kućica, nalazi se kružni tok. Desno sa kružnog počinje Lepenica. 1.5km od kućica nema, da j×be rak raka.
hrle1976

#83 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by hrle1976 »

cyprus wrote:Kao neko ko trenutno živi na dva mjesta, tj. na relaciji Alipašino - Grbavica, mogu reći da je Alipašino u prednosti u svemu, osim jedne stvari, a ta je ipak (bar za mene) najvažnija - lokacija... U ovom gradu gdje je saobraćajni sistem u totalnom qrcu da izvinete, pozicija Grbavice sa koje je sve relativno blizu, a istovremeno je izbjegnuta vreva i pretjerana prometnost, uz činjenicu da nije "na brdu", komparativna je prednost koja nadmašuje sve drugo... Naravno, organizacija prostora i raspored zgrada na Grbavici je prilično sranje, ali kao što rekoh, zbog lokacije se to da istrpit...

A što se tiče Alipašina - tu sam mišljenja da je ono žestoko potcijenjeno... Nekome ko samo prolazi pored njega, ono izgleda kao betonska džungla sa nabacanim ružnim zgradama... Međutim, svakome ko je bar kratko živio na Alipašinu je jasno da je funkcionalna organizacija prostora odlična... Nije skučeno, ima zelenih površina, parkova, igrališta, pogled je prilično širok (dobro to opet zavisi i o sprata i lokacije, ali generalno je zadovoljavajući)... Priče o kriminalu i opasnosti su golemo prenapuhane... Pogotovo posljednjih godina je situacija prilično dobra, ili bar ništa gora u odnosu na ostala sarajevska naselja...
Ne znam sta da kazem, ali za mene je kuca svetinja, stan je za svalerluka ili kao vikendica u metropoli. Slazem se da na sprem Tibrama je Alipasino troduplo bolje. Tibre su ruglo od rugla, mada kao sto kazes i Alipasino lici na betonsku dzunglu.
mayab

#84 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by mayab »

Gledam zgrade sa novom (termo) fasadom u B fazi, na stranu sada to sto će ljudima tu biti ugodnije i zimi i ljeti, plus manji troskovi za grijanje-hladjenje, ali koja je samo razlika u percepciji naselja kad se zgrade izvana ofarbaju :thumbup: :thumbup:
Samo se nadam da će se taj projekat ubrzano nastaviti i dalje...

Image
Streptokok

#85 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Streptokok »

Da, i to o bufzetskom trosku, odnosno trosku svih nas koji da ovim zgradama nemamo nikakve veze.
Tomahawk11
Globalni moderator

#86 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Tomahawk11 »

Streptokok wrote:Da, i to o bufzetskom trosku, odnosno trosku svih nas koji da ovim zgradama nemamo nikakve veze.
Hajde bogati, na sta sve idu budzetske pare, ovo je :thumbup:
Ne moze se u svemu gledati politika IMT. Mozda nikad nisi isao prema npr. Gradaccu, sto ne znaci da ne treba asfaltirati put koji je, recimo, propao.

Ovo svakako treba da bude praksa, obnavljati naselje po naselje :thumbup:
karanana

#87 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by karanana »

izgleda lijepo. mada je na neki nacin mozda kroz neku artisticku kombinaciju trebalo inkorporirati i sve one silne ruze koje su krasile ove zidove od 90ih.
mada ne znam koliko grijanja stede jer ljudi vjerovatno nemaju tamo individualne kalorimetre pa iovako ionako placaju isto. ili su im mozda i to ugradili.
dadoka84

#88 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by dadoka84 »

Energetski efikasnije zgrade znace i manju potrosnju energenata za zagrijavanje, tako da se ne slazem bas da ne utice na nas druge :)

Sta bi tek bilo da se subvencionira cijena gasa. Konacno bi se rijesili onog smoga.

Moji su kupili stan u c fazi na trgu nezavisnosti 2002. Tad je stan od 62 kvadrata placen 55000 i to preko agencije. Od privatnih lica je to jos i jeftinije moglo vjerovatno. Zgrada sa malim brojem spratova. Od radova je bila promjena ulaznih vrata, stavljena blindirana i prosle godine nova stolarija sa 3 stakla, argon... originalna je bila pustila dusu. Sa komsijama nismo nikad imali problema, osim na gornjem parkingu, cigancad je divljala pa su mi razbili sofersajbu, mazali auto katranom, skakali po njemu, ali su se izgleda primirili.
karanana

#89 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by karanana »

dadoka84 wrote:Energetski efikasnije zgrade znace i manju potrosnju energenata za zagrijavanje, tako da se ne slazem bas da ne utice na nas druge :)
moze li konkretan i praktican primjer i objasnjenje ove tvrdnje u kontekstu "utopljavanja" ovih i drugih zgrada?
holowey

#90 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by holowey »

karanana wrote:
dadoka84 wrote:Energetski efikasnije zgrade znace i manju potrosnju energenata za zagrijavanje, tako da se ne slazem bas da ne utice na nas druge :)
moze li konkretan i praktican primjer i objasnjenje ove tvrdnje u kontekstu "utopljavanja" ovih i drugih zgrada?
zamisli ti se grijes na plin... i u jednoj sobi stalno otvoren prozor... koliko ces trositi plina za zagrijavanje kuce ako prozor zatvoris u odnosu na otvoren prozor? e na isti nacin ce i toplane ostvariti ustedu energenata potrebnih za zagrijavanje sistema koji pokriva ovo naselje...
karanana

#91 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by karanana »

holowey wrote:
karanana wrote:
zamisli ti se grijes na plin... i u jednoj sobi stalno otvoren prozor... koliko ces trositi plina za zagrijavanje kuce ako prozor zatvoris u odnosu na otvoren prozor? e na isti nacin ce i toplane ostvariti ustedu energenata potrebnih za zagrijavanje sistema koji pokriva ovo naselje...
znaci manje ce "loziti" a time i trositi plin jer radijatori nece trebati da budu toliko vreli da bi temperatura bila dobra.
i onda ce toplane tu ustedu prenijeti na sve potrosace kroz smanjenje cijene grijanja po m2?
holowey

#92 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by holowey »

karanana wrote:
holowey wrote:
karanana wrote:
znaci manje ce "loziti" a time i trositi plin jer radijatori nece trebati da budu toliko vreli da bi temperatura bila dobra.
i onda ce toplane tu ustedu prenijeti na sve potrosace kroz smanjenje cijene grijanja po m2?
aha, isto kao sto su zimus smanjili racune... naravno da toplane nece smanjiti racune, ali ce temperatura biti ugodnija i u ostatku naselja jer bar u jednom bloku nece biti grijanje na maksimumu...
Mayhem

#93 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Mayhem »

+ postavljaju se mjeraci u stanove i ventili isl na radijatore, pa ce se placati koliko se trosi. a trosice se manje jer jednom zagrijan stan ostaje duze zagrijan :)
karanana

#94 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by karanana »

e u kombinaciji sa mjeracima, to je vec nesto.

mada sam skeptican da ce toplane onda te ustede prenijeti na sve njihove potrosace.
holowey

#95 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by holowey »

karanana wrote:e u kombinaciji sa mjeracima, to je vec nesto.

mada sam skeptican da ce toplane onda te ustede prenijeti na sve njihove potrosace.
finansijski nece sigurno ali toplotno bi se trebalo osjetiti
Mayhem

#96 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Mayhem »

zasto ne bi i finansijski?
a inace su stanovi i ranije bili topli, tako da to nije bio problem, barem ne vecini stanova
dadoka84

#97 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by dadoka84 »

Recimo kod mene u stanu je termo fasada a prozori su 6 komorni sa duplim staklom. Doduse izvodjac je pazio na detalje tako da je i ploca balkona termo izolovana. Gubitak topline je minimalan. Npr stan zagrijan na 23 i grijanje se gasi u 00:00, do 8 ujutro temp u stanu opadne za stepen, ujutro spremanje, grijanje je ukljuceno 20min, te se ponovo pali kad se vratim s posla oko 5. U tom periodu je gubitak od 1.5 stepena. Veoma brzo postigne zeljenu temp popodne. Kod mene je stan na 3 spratu te je sa strana okruzen drugim stanovima.
dadoka84

#98 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by dadoka84 »

Mayhem wrote:zasto ne bi i finansijski?
a inace su stanovi i ranije bili topli, tako da to nije bio problem, barem ne vecini stanova
Jesu, prije se morao drzati otvoren prozor jer je grijanje radilo na 110% :D
Od prije 2-3 godine to nije slucaj. Cijevi su znatno hladnije a i temp prostorija je bila nesto niza. Tek promjenom stolarije se situacija poboljsala, sem u prelaznom periodu kad nekad zafali koji stepen. (c faza)
Streptokok

#99 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Streptokok »

Tomahawk11 wrote:
Streptokok wrote:Da, i to o bufzetskom trosku, odnosno trosku svih nas koji da ovim zgradama nemamo nikakve veze.
Ne moze se u svemu gledati politika IMT. Mozda nikad nisi isao prema npr. Gradaccu, sto ne znaci da ne treba asfaltirati put koji je, recimo, propao.

Da ali onda treba obnavljate i fasade na kucama. Inace ovo je zrelo za pobunu. Ja sam za fasadu dao 10000km a ovima guzovace uradise.
Tomahawk11
Globalni moderator

#100 Re: Koliko vrijedi stan na Alipasinom polju

Post by Tomahawk11 »

Streptokok wrote:
Tomahawk11 wrote:

Da ali onda treba obnavljate i fasade na kucama. Inace ovo je zrelo za pobunu. Ja sam za fasadu dao 10000km a ovima guzovace uradise.
Fasade na kucama....bile su donacije poslije rata. Sumnjam da sad toga ima.
Ne mozes porediti zgradu i kucu. Nikad nije bila praksa da se vrse javni radovi na privatnim kucama.
Post Reply