1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#76 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:
Koja je argumentacija? Pa ja sam uredno platio atest, i auto je prosao atest, znaci da je sve po propisanim standardima. Zasto bi takav auto ima bilo kakav limit?
Platis ti uredno i mobitel pa ga ne smijes koristiti na x mjesta. Ocigledno ne razumijes razlog zasto.
Ne valja ti poredjenje Gorane! Mogao si napisati i platis i cigarete pa ne smijes pusiti u bolnici.

Atest= sva oprema je instalisana po odredjenim standardima. Kad ti razumijes razlog hajde reci, pa da cujemo zasto to auto na LPG ne bi smio u podzemnu garazu, a isti takav na benzin ili dizel moze?

Moze curiti LPG je li? Pa moze curiti i benzin i isparavati u garazi, nidje veze majstore. Kao sto vec rekoh, takvu zabranu moze staviti samo primitivac, koji se u LPG razmije ko ja u svemirski program Nase.
Mea_parvitas

#77 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Mea_parvitas »

condy wrote:
Mea_parvitas wrote:Nigdje veze logika. ;) Sto ne bi kupio top auto, pa ubacio za 1000 KM plin i onda se dzaba vozao
Il si beg il kokuz, il imas il nemas.

Za plinase, kad je plin toliko isplativ i toliko trazen cak i kod novih auta, zasto proizvodjac ne ugradjuje plinsku instalaciju u fabrici? Zbog cega prave hibridna elektricna vozila ulazu najvise u to, a plin im nije u bilo kakvom opcijama?
Sve sto mogu nacrtati na ovako smijesan komentar je: :lol:
530i

#78 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by 530i »

NediM17 wrote:
Moze curiti LPG je li? Pa moze curiti i benzin i isparavati u garazi, nidje veze majstore. Kao sto vec rekoh, takvu zabranu moze staviti samo primitivac, koji se u LPG razmije ko ja u svemirski program Nase.
Atestirano je i mnogo toga, pa postoje ograničenja. Isto što auto može 180 na sat, ali je ograničenje 80 npr.
Kod nas se to ili ne provodi ili se provodi na papiru, bilo gdje vani čeka te kazna.
NediM17

#79 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

beco wrote:http://autoportal.hr/clanak/isplati_li_ ... alvematic_
http://autoportal.hr/clanak/dobro_je_zn ... i_na_plin_
Imam isti motor samo stariji Auris i generalno mislim da mi se ne isplati plin. Zadovoljan sa svojih 9.5 l po Sarajevu, ne bih da se zajebavam sa popravkama.
Sto se tice prvog linka samo cu se nasmijati. Kakvo crno busenje glave?

Pod broj jedan, taj motor nikada nije imao direktno ubrizgavanje, nego klasika, MPI, a pod broj dva, i da ima direktno ubrizgavanje ne busi se glava motora ni u ludilu. Nikada nista nije bolje osmisljeno nego direktno ubrizgavanje plina.

Imas rezervoar sa pumpom plina, i neku sklopku plin/benzin, i plin se nastavlja na original fabricku pumpu visokog pritiska na autu, a dalje sa nje ide na original fabricke dizne. Znaci tu bukvalno ide tank sa pumpom, taj selektor, i ECU. Nista bolje i jednostavnije od direktnog ubrizgavanja plina!

Sto se tice ventila, to je prezvakana tema i pisao sam desetine puta o tome. Dobra mapa, mazalica za ventile i nema izdera! Svakih 30kkm provjeriti zazore, i po potrebi postelovati i nema tog Boga da ce izgoriti! Rizik od izgaranja ventila je minimalan (da ne kazem da ne postoji) sve dok zazor ventila ne dodje u nulu! E kada se to desi onda u roku par kilometara izgara. Ali ako se redovno kontrolisu i steluju, to se jednostavno ne moze desiti!

Ako auto ima hidraulicne podizace, s njim se moze voziti reli na plinu bez da mu ista bude.
Last edited by NediM17 on 20/05/2016 17:11, edited 1 time in total.
tempuser

#80 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

NediM17 wrote:
tempuser wrote:
NediM17 wrote:
Koja je argumentacija? Pa ja sam uredno platio atest, i auto je prosao atest, znaci da je sve po propisanim standardima. Zasto bi takav auto ima bilo kakav limit?
Platis ti uredno i mobitel pa ga ne smijes koristiti na x mjesta. Ocigledno ne razumijes razlog zasto.
Ne valja ti poredjenje Gorane! Mogao si napisati i platis i cigarete pa ne smijes pusiti u bolnici.

Atest= sva oprema je instalisana po odredjenim standardima. Kad ti razumijes razlog hajde reci, pa da cujemo zasto to auto na LPG ne bi smio u podzemnu garazu, a isti takav na benzin ili dizel moze?

To sto je instalirana po odredjenim standarnima ne znaci da nema rizika od kvara i curenja, a sto se poredjenja curenjem tecnog goriva tice, vratismo se u osnovnu skolu, cvrsta materija ima tezinu, zapreminu i oblik, tecnost ima tezinu i zapreminu, ali nema oblik, plin ima tezinu, ali nema ni zapreminu ni oblik pa sam dalje saberi 2 + 2 da li je to isto.
NediM17

#81 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

Ma upravu ste. Eto ideje za ISIL, auto na plin i dizi u zrak! :thumbup:

Cuo sam da hoce da zabrane da se takvi auti voze i kroz tunele.

Prolij litar benzina u svoju garazu Gorane kad si tako pametan, pa za jedno 15ak minuta udji sa cigarom, hajde kada si pametan tako.

Ne, nece se zapaliti taj benzin koji se prolio, nego ce benzinska isparenja u garazi da planu tako da ti vise ni Karabeg ne bi pomogao.
Last edited by NediM17 on 20/05/2016 17:22, edited 1 time in total.
amar1994

#83 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by amar1994 »

CNG je bolji :D , ali i 2x opasniji od LPG :shock:
zli_hordas

#84 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by zli_hordas »

ado-šampion wrote:Ne valja biti iskljuciv. Zasto plin valja na polovnom autu od 15 hiljada a ne valja na novom od 30, ako se radi o slicnim motorima? Nidje veze. Ako valja na jednom valja i na drugom. Ako ne valja na jednom ne valja ni na drugom. Ako neko vidi nacin da ustedi i da te pare potrosi recimo na porodicu, a pritom nista ne gubi ili ne gubi puno zasto je to glupo? Glupo je qrcit se da si gospodin a dijete slati u skolu bez 2 marke za sendvic, to je glupo. Jbt neces naci siromasnijeg naroda a da je manje proracunat u trosenju i da ima vise predrasuda. Svabo koji ima para za razliku od nas bi hladno stavio plin, ako izracuna da mu se to isplati i da ne gubi puno, a za te pare koje ustedi popravio svoj zivot i/ili zivot svoje porodice na drugom mjestu, a Bosancu je to ispod casti. Nek je frizider prazan, samo nek je cast na mjestu.

I sto je najgore ja sve ovo posmatram iz neutralnog ugla, cak stavise, nisam za opciju plina, nikad nisam ni razmisljao o tome, nit znam bilo koga ko ima plin, dakle ne trazim opravdanje ni sebi ni nekom drugom.
Ako nemas da ga sipas bio benzin ili dizel nemoj ga ni kupovat auto na plinu ko mrtva kobila,inzinjeri ga projektuju,testiraju motor 5,6 godina gledaju sta je najoptimalnije ali potom mu bosnjo hekne plin i auto najednom manje trosi bolje ide plus mu ostane para za vikendice.
NediM17

#85 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

zli_hordas wrote: Ako nemas da ga sipas bio benzin ili dizel nemoj ga ni kupovat auto na plinu ko mrtva kobila,inzinjeri ga projektuju,testiraju motor 5,6 godina gledaju sta je najoptimalnije ali potom mu bosnjo hekne plin i auto najednom manje trosi bolje ide plus mu ostane para za vikendice.
Zamisli, svi ovi auti imaju iste motore kao i oni koji se prodaju samo kao benzinci, nisu razvijali poseban motor za plin. :shock:

http://www.auto-types.com/dacia/dacia-l ... agon-4070/
http://www.auto-types.com/opel/opel-ast ... back-3861/
http://www.auto-types.com/volkswagen/vo ... edan-1964/

A gledaj tek koje su to razlike u performansama. :shock: Pa ovaj na plin maknut ne moze, sta je ovo...

Mea_parvitas wrote:LPG - liquid petrol gas
Jeste, do isparivaca ili dok ne izadje na atmosferski pritisak. Uzmi najobicniji upaljac i razbij ga, pa ces vidjeti da taj gas nece biti tecan kao u upaljacu, nego ce momentalno ispariti.
Last edited by NediM17 on 20/05/2016 17:50, edited 1 time in total.
autoskolee

#86 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by autoskolee »

zli_hordas wrote:
ado-šampion wrote:Ne valja biti iskljuciv. Zasto plin valja na polovnom autu od 15 hiljada a ne valja na novom od 30, ako se radi o slicnim motorima? Nidje veze. Ako valja na jednom valja i na drugom. Ako ne valja na jednom ne valja ni na drugom. Ako neko vidi nacin da ustedi i da te pare potrosi recimo na porodicu, a pritom nista ne gubi ili ne gubi puno zasto je to glupo? Glupo je qrcit se da si gospodin a dijete slati u skolu bez 2 marke za sendvic, to je glupo. Jbt neces naci siromasnijeg naroda a da je manje proracunat u trosenju i da ima vise predrasuda. Svabo koji ima para za razliku od nas bi hladno stavio plin, ako izracuna da mu se to isplati i da ne gubi puno, a za te pare koje ustedi popravio svoj zivot i/ili zivot svoje porodice na drugom mjestu, a Bosancu je to ispod casti. Nek je frizider prazan, samo nek je cast na mjestu.

I sto je najgore ja sve ovo posmatram iz neutralnog ugla, cak stavise, nisam za opciju plina, nikad nisam ni razmisljao o tome, nit znam bilo koga ko ima plin, dakle ne trazim opravdanje ni sebi ni nekom drugom.
Ako nemas da ga sipas bio benzin ili dizel nemoj ga ni kupovat auto na plinu ko mrtva kobila,inzinjeri ga projektuju,testiraju motor 5,6 godina gledaju sta je najoptimalnije ali potom mu bosnjo hekne plin i auto najednom manje trosi bolje ide plus mu ostane para za vikendice.
Jeste nakon 6 godina prevrne inzinjere i odluce da je taj motor za dizel :lol: :lol:
Auto ide isto jer se namjesti preko npr 4000 obrtaja prebaci na benzin i sve je isto .. Ne trosi manje al je plin jeftiniji skoro 3x pa ostanu pare za vikendicu :-)
NediM17

#88 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

autoskolee wrote:
zli_hordas wrote:

Jeste nakon 6 godina prevrne inzinjere i odluce da je taj motor za dizel :lol: :lol:
Auto ide isto jer se namjesti preko npr 4000 obrtaja prebaci na benzin i sve je isto .. Ne trosi manje al je plin jeftiniji skoro 3x pa ostanu pare za vikendicu :-)
Nema nikakve potrebe za prebacivanjem na benzin nakon 4k rpm. Kraktorocna opterecenja nisu nikakav problem, u sustini nisu ni dugorocna, a razlike u performansama se moze reci da nema. Pogledaj video iznad. ;-)
zli_hordas

#89 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by zli_hordas »

Kazu kad plin ugradisa i gepek ti se poveca.
citroen xm

#90 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by citroen xm »

E čuj ugradiš plin i auto mrtva kobila. Čuj može auto i 180, ali je ograničenje na putu 80..... :-)

Imate li vi pojedinci da vas ne citiram još po koji takav biser? Reci brate: meni se plin ne sviđa, neću da ga ugrađujem, kad ne budem mogao sipati benzinca kupiću dizela ili više volim dizela..... i sve je ok. Ali nemojte ovako glupe argumentacije molim vas.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#91 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by konektovan »

U Zg, na ulazu u jednu podzemnu garazu, znak Lpg, zabranjeno ulaziti.

Plin je alternativa, a alternativa je, znate vec. :mrgreen:
Al' da je ekonomican, jeste.
NediM17

#92 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

· manja mogućnost od eksplozije od benzina, jer zahvaljujući zaštiti na više nivoa, cijeli sistem je sigurniji u odnosu na incidentno isticanje benzina jer je LPG spremljen u bocu od čelika debljine 4 mm koju ne možete probiti niti pištoljem dok je benzin u plastičnim rezervaru. U slučaju incidentnog istjecanja plina plin se počinje lediti i vrlo teško se pali dok benzin će planuti s svih 50 litra oslobađajući ogromnu odjedanput energiju .

http://autoplin.org/o-autoplinu/

To puca, to eksplodira, bomba... Ne znam isto tako kako smiju ovi plinski viljuskari raditi u zatvorenim skladistima?
http://www.servisviljuskara.com/remonto ... iljuskari/

A uostalom boli nas qrac. Mi plinasi svakako ne ulazimo u podzemne garaze, valja to platiti, a mi smo fukara. :mrgreen:
Mlad i Nevin

#93 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Mlad i Nevin »

Presao sam finih kilometara i na plin i na dizel i molim vas nemojte toliko srat. Oba goriva imaju prednosti i mane. Po meni prednost plina je sto mozes vozati relativno jako auto uz malo para po kilometru al moras imati vise zivaca, dok kad vozis atmo dizela nemas snage ali ako upali odvest ce te gdje hoces bez kasljanja i stucanja. Plinas lako pojebe potrosnju i moras ganjat majstora dok dizel vazda ima istu potrosnju. Meni dzeta.nije nikad trosila iznad 5.5 litara gdje god vozio dok kod Omege razlika izmedju lagane otvorene i teskog grada je haman duplo u potrosnji.
preludezalude

#94 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by preludezalude »

VladaFBiH wrote:
preludezalude wrote:Kako god okrenes, u bilo kojem slucaju eksploatacije vozila, bilo to gradska voznja ili otvoren put i ako prelazis 4000km mjesecno ili 30000km mjesecno, benzinac sa plinom je isplativiji i ekonomicniji od dizela. Jedina je razlika u tome da li ces reci da si isplatio plinsku instalaciju nakon 5 mjeseci ili 7 mjeseci ili nakon godinu dana...
Nema baš računice ako prelaziš cca 1.000km mjesečno (većina automobila u BiH) jer je razlika premala a imaš još dodatno troškove održavanja, značajan pad vrijednosti automobila ako ga prodaješ, eventualni rizik izgaranja ventila,... naravno ovo dijelom ne vrijedi ako su veće kilometraže u pitanju jer je ušteda značajno veća od rizika a dodatni troškovi se "gube" u kalkulaciji
Nisi u pravu.
Od prvog dana nakon ugradnje plinske instalacije pocinje isplativost jer auto trosi manje od konkurentnog dizelasa a placeno je sa plinskom instalacijom manje od konkurentnog dizelasa. Cista racunica. Rizik ne postoji ako plinsku instalaciju ugradi onaj ko zna svoj posao, a dodatni troskovi, ako mislis na kvarove, gotovo ne postoje a i ako se dese to se izgubi na nekim drugim "benzinskim" stvarima koje se rjedje kvare i rijedje mijenjaju bas zbog upotrebe plina.
tempuser

#95 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by tempuser »

NediM17 wrote:Ma upravu ste. Eto ideje za ISIL, auto na plin i dizi u zrak! :thumbup:

Prolij litar benzina u svoju garazu Gorane kad si tako pametan, pa za jedno 15ak minuta udji sa cigarom, hajde kada si pametan tako.
Ne, nece se zapaliti taj benzin koji se prolio, nego ce benzinska isparenja u garazi da planu tako da ti vise ni Karabeg ne bi pomogao.
Jest da se raznose po garazama i zatvorenim parkinzima, a ne na trgovima i pijacama, a otvorene prostore eksploziv je ipak efikasniji! :-)
Ti Nedime bas dovodis stvar do paradoksa...
Iako je to daleko manje dramaticno od onoga sto ti tvrdis, nije problem samo curenje i isparavnje, problem su takodjer detekcija, strujanje zraka, provjetravanje i koncentracija u odredjenim zonama. To je ujedno automatski odgovor da su smrdljiva fleka 2 x 2 m od litre benzina i curenje gasa, bas kao i podzemna garaza i zatvoreno skladiste bitno razlicite stvari ali je od prvog komentara jasno da ne razumijes sustinu, ali se upinjes i pomalo vrijedas. Da otprilike steknes orjentaciju, sjeti se slucaja u Radicevoj, curenje plina u sahtu, odletili u zrak 2 stana na vrhu zgrade, s tim sto je LPG tezi od gasa pa analogiju primjeni na podzemne garaze.
Last edited by tempuser on 20/05/2016 21:14, edited 1 time in total.
preludezalude

#96 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by preludezalude »

Mlad i Nevin wrote:Presao sam finih kilometara i na plin i na dizel i molim vas nemojte toliko srat. Oba goriva imaju prednosti i mane. Po meni prednost plina je sto mozes vozati relativno jako auto uz malo para po kilometru al moras imati vise zivaca, dok kad vozis atmo dizela nemas snage ali ako upali odvest ce te gdje hoces bez kasljanja i stucanja. Plinas lako pojebe potrosnju i moras ganjat majstora dok dizel vazda ima istu potrosnju. Meni dzeta.nije nikad trosila iznad 5.5 litara gdje god vozio dok kod Omege razlika izmedju lagane otvorene i teskog grada je haman duplo u potrosnji.
Bas si lik za raspravu.
I ti nasao da poredis dzetu dizela i omegu benzinca. A koliko dzeta ima konja a koliko omega? A koliko je teska dzeta a koliko omega? A koliki komfor, prostor, gepek...imas u dzeti a koliki u omegi?
Nemoj se ljutiti, ali prica ti je ona "ti bi da se je*es a da ti ne udje".
:lol: :lol: :lol:
Uostalom kad uporedis koliko para dzeta trosi po gradu i ta omega...mislim da bi to moglo biti jako blizu a mozda cak i da trose isto para, tako da ne vidim uopste u cemu je bit tvog poredjenja. A i to da pinas jako lako pojebe potrosnju se ne slazem. Mozda neki zastarjeli sistemi sto su se ugradjivali prije 20+ godina.
Tomahawk11
Globalni moderator

#97 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Tomahawk11 »

citroen xm wrote:E čuj ugradiš plin i auto mrtva kobila. Čuj može auto i 180, ali je ograničenje na putu 80..... :-)

Imate li vi pojedinci da vas ne citiram još po koji takav biser? Reci brate: meni se plin ne sviđa, neću da ga ugrađujem, kad ne budem mogao sipati benzinca kupiću dizela ili više volim dizela..... i sve je ok. Ali nemojte ovako glupe argumentacije molim vas.
:thumbup:
NediM17

#98 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by NediM17 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:Ma upravu ste. Eto ideje za ISIL, auto na plin i dizi u zrak! :thumbup:

Jest da se raznose po garazama i zatvorenim parkinzima, a ne na trgovima i pijacama, a otvorene prostore eksploziv je ipak efikasniji! :-)
Ti Nedime bas dovodis stvar do paradoksa...
Iako je to daleko manje dramaticno od onoga sto ti tvrdis, nije problem samo curenje i isparavnje, problem su takodjer detekcija, strujanje zraka, provjetravanje i koncentracija u odredjenim zonama. To je ujedno automatski odgovor da su smrdljiva fleka 2 x 2 m od litre benzina i curenje gasa, bas kao i podzemna garaza i zatvoreno skladiste bitno razlicite stvari ali je od prvog komentara jasno da ne razumijes sustinu, ali se upinjes i pomalo vrijedas. Da otprilike steknes orjentaciju, sjeti se slucaja u Radicevoj, curenje plina u sahtu, odletili u zrak 2 stana na vrhu zgrade, s tim sto je LPG tezi od gasa pa analogiju primjeni na podzemne garaze.
Poredis zemni gas kojeg ima u neogranicenim kolicinama i kojem jedno pucanje voda nista ne znaci i nece aktivirati bilo kakav sigurnosni ventil sa LPG-om u autu? Necemo dalje.

Taman i da curi u garazu, vjerujem da je manje opasno nego da curi benzin (okacio sam ti link iznad, citaj). Ne znas koliko su opasna benzinska isparenja?

Sada znas.

Koliko je istresao iz kanistera, litar-dva... E sad zamisli ovu koncentraciju isparenja u podzemnoj garazi... Opaaaa...
Last edited by NediM17 on 21/05/2016 00:25, edited 1 time in total.
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#99 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by Romeo 80 »

Ta priča oko opasnosti auta sa lpg-om za podzemne garaže je i po meni prenapuhana, ali ipak postoji tu jedna nezgodna stvar. Auto plin je teži od vazduha i prilikom curenja se ne raspršuje u atmosferu već se taloži praktički po podu, te ukoliko nije dobro izveden ventilacioni sistem lako može doći do nakupljanj većih količina plina u zatvorenom prostoru.

Šansa da ipak dođe do eksplozije je zanemariva, ali mogu razumjeti da se u pojedinim slučajevima ništa ne želi rizikovati.
530i

#100 Re: 1.8-2.0 diesel ili plin, 75% vožnja autoputem, ekonomičnost, preporuka?

Post by 530i »

Samo je fol što benzin ne ugrađuju priučeni mehaničari po nekim opskurnim garažama...za razliku od plina.
Post Reply