Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
Tesla10

#76 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tesla10 »

Drvenija87 wrote:
karanana wrote:50% na 23%
Koncentrisani su vecinom gdje je i potrebno ,sredisnjicom BiH.
Kicma opstanka drzave.

· Etničko razgraničenje etnosa u BiH, gdje se Srbi i Hrvati koncentrišu na periferne djelove BiH, uglavnom ruralna područja, za razliku od Bošnjaka koji se koncentrišu u centralnim djelovima BiH sa više povezanih urbanih cjelina. Poznato je da u miru gradovi nose rast i razvoj.

Još u 19.vijeku niko u BiH nije imao nadpolovičnu većinu, što pokazuje i popis iz 1865. godine kada je zabilježeno 46,3% pravoslavnih, 30,7% muslimana i 22,7% katolika. Godine 1895. BiH je imala 1.336.091 stanovnika, od čega: pravoslavci – 571.250 ili 42.76%, muslimani – 492.710 ili 36.88%, rimokatolici – 265.788 ili 19.89%, židovi – 5.805 ili 0.43%, ostali – 538 ili 0.04%. Sličan odnos u okviru etničke strukture bilježe svi austrougarski popisi, pa i posljednji 1910. godine (43,5% pravoslavnih, 32,2% muslimana i 23,3% katolika). Većinsko pravoslavno stanovništvo zabilježeno je i popisima u periodu između dva svjetska rata (1921. i 1931.), te i u znatnom dijelu poslijeratnog perioda (popisi iz 1948, 1951. i 1961). Popis iz 1971. godine prvi put je pokazao da je izmijenjena etnička struktura stanovništva bivše SR BiH i da su muslimani u njoj postali relativna većina (39,6% muslimana, 37,2% Srbi i 20,6% Hrvati). Popis 1991. godine u BiH pokazuje: Muslimani – 43.47%, Srbi – 31.21%, Hrvati 17.38%.

Bez obzira na primjedbe Bošnjaka da je u kraljevini i prvoj polovini egzistencije SFRJ bilo rasipanja muslimanskih glasova jer nije postojala rubrika za sopstveno izjašnjavanje već se uglavnom koristila rubrika ostali/neopredjeljeni/Jugosloveni itd., može se pouzdano zaključiti da niko nije imao nadpolovičnu većinu.

Međutim, šta imamo danas? Po prvi put, nakon 150 godina, javlja se nadpolovična većina jednog naroda. Ova činjenica je isto tako jak istorijski događaj za BiH, kao gore pomenuti istorijski datumi u XX vijeku, a vrlo vjerovatno i prekretnica BH budućnosti. Uzmimo samo procjenu Agencije za statistiku BiH: ukupan broj stanovnika u BiH je 3.447.156. Po entitetima: Federacija 64.2% ili 2.213.074, RS 33.8% ili 1.165.138 , Brčko 2% ili 68.943. Ako su tačne biskupske procjene da je optimistična prognoza za broj Hrvata u BiH negdje do 500.000 ili oko 15 %, dok s druge strane Srba ima maksimalno 1.150.000 ili oko~33%, preostaje da Bošnjaka ima oko 1.850.000 ili oko 53%. Pored ovoga, Agencija za statistiku je obznanila jedan još alarmantniji podatak, a to je prosječna starost stanovništva u RS-u koja je za 3.8 godina veća nego u Federaciji. Ovo je posljedica odseljavanja mladih ljudi iz RS-a u Srbiju, što govori da se u RS-u povećava udio starih u odnosu na mlade. Ovaj trend osigurava siguran rast broja Bošnjaka u budućnosti u odnosu na Srbe i Hrvate, a proces će se postepeno ubrzavati kako se procentualna razlika bude povećavala.

Ako se ova činjenica pridruži gore već pomenutoj strateškoj geopolitičkoj rasprostranjenosti Bošnjaka (koja onemogućava raspad BiH), pa se ovome dodaju izvještaji zavoda za statistiku RS-a i Federacije koji iz godine u godinu pokazuju pad nataliteta u RS-u, a rast u Federaciji (s tim da hrvatska područja takođe pokazuju negativnu stopu rasta), pa onda napomenemo trend konstantnog odlaska Srba i Hrvata iz uglavnom ruralnih područja BiH ka Srbiji i Hrvatskoj, a nasuprot tome kažemo da teče stalni proces doseljavanja Bošnjaka/muslimana iz Sandžaka u Sarajevo, onda ne preostaje druga vjerovatnoća, nego da će za dvadesetak godina jedan narod dosegnuti dvotrećinsku većinu od 67%. To bi bilo negdje oko 2028. godine, što i nije tako daleko.

http://pescanik.net/
Jarane, Bošnjaci su u 19. vijeku bili apsolutna večina u svojoj državi. Samo što smo tad imali Bošnjake pravoslavce, muslimane i katolike. Dakle svi su bili Bošnjaci. I to se vrlo lako može dokazati sa brojnim dokumentima.

Kamo sreće da danas imamo situaciju kakvu smo imali u 19. vijeku. Imali bi Republiku Bosnu, ljiljane na zastavi i mir za sva vremena.
VjecitiStudent

#77 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by VjecitiStudent »

A dok traju idiotske rasprave oko popisa, u prva tri mjeseca 2016. godine prirodni priraštaj krahira u oba entiteta:

RS: -1500
FBiH: -1200

Svi kantoni su sada u populacijskom minusu.

Do kraja godine, stanovništvo čitavog jednog manjeg grada će ispariti.
Kad se još doda broj onih koji su otišli i koji će tek spremaju da odu ... :(

Image
Image
http://www2.rzs.rs.ba/static/uploads/bi ... t_2016.pdf
sadie_forever

#78 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by sadie_forever »

Mislim da bosnjaci nece preci 50% ali ce gradjani islamske vjeroispovijesti preci 50% a to su vecinom bosnjaci...samo sto ce neki biti bosanci,neki Muslimani,neki ostali.Bosna po prvi put nakon 200 godina ima islamsku vecinu,i to je bitno
Alfons Kauders

#79 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

Sto se sarajke razvode jbt :D A ja budala ganjam nekakve "udavace" od cetiri banke umjesto razvedenih sa manjom kilometrazom :D
Alfons Kauders

#80 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

sadie_forever wrote:Mislim da bosnjaci nece preci 50% ali ce gradjani islamske vjeroispovijesti preci 50% a to su vecinom bosnjaci...samo sto ce neki biti bosanci,neki Muslimani,neki ostali.Bosna po prvi put nakon 200 godina ima islamsku vecinu,i to je bitno
Aha, pod uslovom da su svi Bosnjaci ujedno napisali da su muslimani. A nisu. :)
sadie_forever

#81 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by sadie_forever »

Alfons Kauders wrote:
sadie_forever wrote:Mislim da bosnjaci nece preci 50% ali ce gradjani islamske vjeroispovijesti preci 50% a to su vecinom bosnjaci...samo sto ce neki biti bosanci,neki Muslimani,neki ostali.Bosna po prvi put nakon 200 godina ima islamsku vecinu,i to je bitno
pa nisu ali veci dio ih je rekao islam nego bosnjak,neka nas je recimo 53% a od tih neka je 50% reklo islam,a 48% bosnjak.Moj otac se namucio da neni objasni da je Bosnjakinja a ne Muslimanka

a komsija je rekao Bosanac ,islamske vjere

primjeri samo
SaraFina

#82 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

Prepostavimo da smo prešli tu psihološku barijeru od 50%... i da su objavljeni rezultati jučer.

Srbi osvetoljubivi kakvi jesu u dilu s nama pristaju na promjenu ustava na štetu Hrvata.

Je li to teoretski izvodivo da postanu manjina?
The BEN10

#83 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by The BEN10 »

Alfons Kauders wrote:Sto se sarajke razvode jbt :D A ja budala ganjam nekakve "udavace" od cetiri banke umjesto razvedenih sa manjom kilometrazom
Nemaš ti šansi kod sarajčica tuzlak. :evil:
SaraFina

#84 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

sadie_forever wrote:
Alfons Kauders wrote:
pa nisu ali veci dio ih je rekao islam nego bosnjak,neka nas je recimo 53% a od tih neka je 50% reklo islam,a 48% bosnjak.Moj otac se namucio da neni objasni da je Bosnjakinja a ne Muslimanka

primjeri samo
Koje nebuloze. Kakve veze ima vjerska pripadnost sa nacionalnom odrednicom? Ako se neko izjasnio bošnjačkom i izabrao islam. Neće mu to poništiti nacionalno izjašnjavanje pretvoriti ga u muslimana.

Mislim takodjer da će izjašnjavanje o jeziku biti ključno koliko ima Bosanaca i Bošnjaka.
A to je vjerovatno cifra od nekih 53%.r
Alfons Kauders

#85 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

The BEN10 wrote:
Alfons Kauders wrote:Sto se sarajke razvode jbt :D A ja budala ganjam nekakve "udavace" od cetiri banke umjesto razvedenih sa manjom kilometrazom
bas puno propustam :D sve bi dao da mi punac bude ugledni SDA cevabdzija ili pitar :D
sadie_forever

#86 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by sadie_forever »

pa ko je to rekao sara? samo je za mene ta odrednica,vjeroispovijest ,glavna u BIH,,,svi mi znamo to vrlo dobro.Zna se ko je pravoslavac,ko je musliman i ko je katolik,BIH je oduvijek podjeljena na bazi vjere,jer prije 100 godina smo svi bili Bosnjaci a bili podjeljeni na bazi vjere,sela ,carsije,mahale se formirale na vjeri ne naciji

a bosnjak,bosanac,ostali su vise politicke kreacije
Drvenija87

#87 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvenija87 »

Tesla10 wrote:
Kamo sreće da danas imamo situaciju kakvu smo imali u 19. vijeku. Imali bi Republiku Bosnu, ljiljane na zastavi i mir za sva vremena.
Eh,da su babi muda....
Treba gledati u buducnost.
Bosnjackom narodu je prijeko potreban nacionalni preporod ,da se uhvati odgovorrnosti i kako postati moderna europska nacija u 21. vijeku.
Last edited by Drvenija87 on 19/05/2016 08:34, edited 1 time in total.
SaraFina

#88 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
The BEN10 wrote:
bas puno propustam :D sve bi dao da mi punac bude ugledni SDA cevabdzija ili pitar :D
Kod mene se mama tako zeznula ( obrnut slucaj- Tuzlanka iz Hendeka udala se na Bistrik ) mogu ti reći da i 30 g nakon tog gafa njenog je napeta situacija. A ja nuspojava :D
SaraFina

#89 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

sadie_forever wrote:pa ko je to rekao sara? samo je za mene ta odrednica,vjeroispovijest ,glavna u BIH,,,svi mi znamo to vrlo dobro.Zna se ko je pravoslavac,ko je musliman i ko je katolik,BIH je oduvijek podjeljena na bazi vjere,jer prije 100 godina smo svi bili Bosnjaci a bili podjeljeni na bazi vjere,sela ,carsije,mahale se formirale na vjeri ne naciji

Ja bi jezik uzela kao mjerodavan argument. Dakle koliko nas govori bosanskim. :D
Alfons Kauders

#90 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:
The BEN10 wrote: Nemaš ti šansi kod sarajčica tuzlak. :evil:
Kod mene se mama tako zeznula ( obrnut slucaj- Tuzlanka iz Hendeka udala se na Bistrik ) mogu ti reći da i 30 g nakon tog gafa njenog je napeta situacija. A ja nuspojava :D
pa dje ce na memli stranu pobogu...

doduse, bolje i to od Mosnika il Gornje Tuzle :D

(pitaj mamu ako ne kontas fol, al kontas garant)
Drvosjeca iz Dejcica

#91 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sadie_forever wrote:pa ko je to rekao sara? samo je za mene ta odrednica,vjeroispovijest ,glavna u BIH,,,svi mi znamo to vrlo dobro.Zna se ko je pravoslavac,ko je musliman i ko je katolik,BIH je oduvijek podjeljena na bazi vjere,jer prije 100 godina smo svi bili Bosnjaci a bili podjeljeni na bazi vjere,sela ,carsije,mahale se formirale na vjeri ne naciji

Na žalost tako je. Kada se broje krvna zrnca onda neka se broje do kraja jer izgleda u ovoj zemlji ne može drugačije. Ja bih lično više volio da raspravljamo koliko je investicija došlo u BiH i o nekim pozitivnim stvarima ali ovaj ambijent jednostavno ne dozvoljava drugačije.
SaraFina

#92 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:

Šta fali G.Tuzli? Hajde za Mosnik razumijem. Ali G. TUZLA je staro čaršijsko jezgro :D

A meni ona " memli strana" miruši ko Šanel! :D
Alfons Kauders

#93 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:

Šta fali G.Tuzli? Hajde za Mosnik razumijem. Ali G. TUZLA je staro čaršijsko jezgro :D

Kad je u Gornju Tuzlu prvi put sletio helikopter...

Skupili se i donijeli mu sijeno...
SaraFina

#94 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

Alfons Kauders wrote:
SaraFina wrote:
Alfons Kauders wrote:

Kad je u Gornju Tuzlu prvi put sletio helikopter...

Skupili se i donijeli mu sijeno...

Drže se te "Pupe" ko Sandzaklije kod nas u Sarajevu. DžAga vicevi. Plus di sletio helić? Na Baštine ili Menprom napravio pistu? :D
Tesla10

#95 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Tesla10 »

Drvenija87 wrote:
Tesla10 wrote:
Eh,da su babi muda....
Treba gledati u buducnost.
Bosnjackom narodu je prijeko potreban nacionalni preporod ,da se uhvati odgovorrnosti i kako postati moderna europska nacija u 21. vijeku.
Pa i gledam u budućnost.

Nego kakvom "bošnjačkom" narodu?

Ja još temu pokrenuo zbog nesporazuma oko prefiksa a vi i dalje pravite grešku.

Bosanski narod, bosanski narod!
ILVIIR

#96 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

SaraFina wrote:
sadie_forever wrote:
Alfons Kauders wrote:

primjeri samo
Koje nebuloze. Kakve veze ima vjerska pripadnost sa nacionalnom odrednicom? Ako se neko izjasnio bošnjačkom i izabrao islam. Neće mu to poništiti nacionalno izjašnjavanje pretvoriti ga u muslimana.

Mislim takodjer da će izjašnjavanje o jeziku biti ključno koliko ima Bosanaca i Bošnjaka.
A to je vjerovatno cifra od nekih 53%.r
stav je objavio ove podatke za jezik:

Bosna i Hercegovina: JEZIK
Ukupno 3.559.000

Bosanski 1.850.680 (52,00%)
Hrvatski 533.850 (15,00%)
Srpski 1.103.290 (31,00%)
Ostali 71.180 (2,00%)

objavili su i podatke po entitetima + distrikti. kad se ti podatci saberu, onda dobijemo ove rezultate:

Ukupno 3.551.027

Bosanski 1.873.902 (52,77%)
Hrvatski 511.066 (14,39%)
Srpski 1.097.419 (30,90%)
Ostali 68.641 (1,93%)
Last edited by ILVIIR on 19/05/2016 09:28, edited 1 time in total.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#97 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by JoseMujica »

kolko serete allahu dragi :roll:

kaki god rezultati budu ništa se suštinski neče promjeniti osim što če dilajle imati "argumente" da nastave sa svojim glupostima :(
Alfons Kauders

#98 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:kolko serete allahu dragi :roll:

kaki god rezultati budu ništa se suštinski neče promjeniti osim što če dilajle imati "argumente" da nastave sa svojim glupostima :(
Joj tebe, ko da to svi vec ne znaju... Ali je dobra prilika za podjebavanje i uzivanje u kmechanju manjina...

SaraFina

#99 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by SaraFina »

Kolega :thumbup:

Bosna i Hercegovina: JEZIK
Ukupno 3.559.000

Bosanski 1.850.680 (52,00%)
Hrvatski 533.850 (15,00%)
Srpski 1.103.290 (31,00%)
Ostali 71.180 (2,00%)

objavili su i podatke po entitetima + distrikti. kad se ti podatci saberu, onda dobijemo ove rezultate:

Ukupno 3.551.027

Bosanski 1.873.902 (52,77%)
Hrvatski 511.066 (14,39%)
Srpski 1.097.419 (30,90%)
Ostali 68.641 (1,93%)[/quote]

Zahvaljum na ispravci :)
ILVIIR

#100 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by ILVIIR »

vivaldi wrote:
ILVIIR wrote:imas i procisceni popis iz 1991.
nisam znao za taj..ima li ga gdje? ako je prociscen onda je tacniji
ima na google. potrazi: korigovani popis 1991 bosna
Locked