PROTESTI BORACA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Better Man

#76 Re: PROTESTI BORACA

Post by Better Man »

Boračka udruženja treba urediti tako da se osnuje jedno udruženje i da ono bude za sve demobilisane borce, a ne da ih ima desetine. Dalje svakom onom borcu koji je dobro situiran i koji može da živi bez da mu išta fali ukinuti bilo kakvo pravno na dodatna primanja po osnovu toga što je bio borac i ta sredstva dati ljudima teškog imovnog stanja. U boračkim udruženjima se nakotilo svakakvog šljama i svakavih parazita koji nisu vidjeli puške, a kamo li rova i linije.
KB9

#77 Re: PROTESTI BORACA

Post by KB9 »

pa kolko to ima ovih udruzenja? :-)
Drinski

#78 Re: PROTESTI BORACA

Post by Drinski »

Da oni kazu hocemo posla, covjek bi ih podrzao. međutim, koliko vidim, oni bi da budu budzetski korisnici. i ja bih da mi neko daje svaki mjesec pride tih para.
muha_sa

#79 Re: PROTESTI BORACA

Post by muha_sa »

bumerangss wrote:Ti sto tale lovu u udruzenjima nisu danas bili na protestima jer su to sve rodbina politicara i penzionisani generali oficiri majori koji su dobro naplatili svoje ucesce u ratu i dobili su cinove na sumnjiv nacin a time i penzije od oko 1300 KM i stanove i radnje i vise donacija u gradjevinskom materijalu i vise jednokratnih novcanih pomoci za lijecenje bronhitisa kojeg su dobili u memli podrumu i vise puta su bili na rehabilitaciji u reumalu u fojnici...

Ne kazem da nema tih kladionicara lezihljebovica... ali znam bivsih boraca kao jedan moj komsija koji je radio u Vranici kao gradjevinski radnik a te firme vise nema. Sad je na birou sa 58 godina zivota i 25 staza.
Da je ostao na snazi onaj zakon o demobilisanim borcima koji je ukinut 2008 sad bi imao tu crkavicu od 326 KM a ovako mora cekati da navrsi 65god da bi dobio starosnu penziju ako prezivi tih 7 godina ili ako vlada ne poveca tu granicu na 67 god pod pritiskom MMF-a da bi vladari ubrizgali tu transu u budjet za svoje plate. Sad je on nocni cuvar u jednom granapu i cuva ga od narkomana jer je vise puta obijan za "platu" od 250 KM koja mu ne moze biti za racuna a gazda mu dadne ako ostane koji hljeb od juce i neka natruhla vocka ili povrce kojeg niko nece da kupi pa da se ne baci. Do neki dan je moto duhan i sad ni to ne moze. Pitas li se gdje mu je ponos?

Sta si ti po zanimanju i sta radis? Nisu svi te srece da su prije rata radili u grasu vodovodu telekomu elektroprivredi... pa se tu vratili ili otvorili granap kao njegov gazda ili odma poslije rata izasli na sa taxi i sad zaradjuju vise od ministara. Neki ljudi se jednostavno nisu snasli a sad ih je vrijeme pregazilo i ne znaju sta je forum, mail, viber... i ti bi sad te ljude šikanirao! Boj se Boga!
:thumbup:

ovakvih je ogromna vecina :(
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#80 Re: PROTESTI BORACA

Post by -LIBERO- »

Better Man wrote:Boračka udruženja treba urediti tako da se osnuje jedno udruženje i da ono bude za sve demobilisane borce, a ne da ih ima desetine. Dalje svakom onom borcu koji je dobro situiran i koji može da živi bez da mu išta fali ukinuti bilo kakvo pravno na dodatna primanja po osnovu toga što je bio borac i ta sredstva dati ljudima teškog imovnog stanja. U boračkim udruženjima se nakotilo svakakvog šljama i svakavih parazita koji nisu vidjeli puške, a kamo li rova i linije.
:thumbup:
ultima_palabra

#81 Re: PROTESTI BORACA

Post by ultima_palabra »

Ako im vlada da kakvu crkavicu, kupila ih je do kraja života... kad budu bili pravi protesti za obaranje vlasti, ovakvi će praviti kontraproteste.
SerijeSync

#82 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

Better Man wrote:Boračka udruženja treba urediti tako da se osnuje jedno udruženje i da ono bude za sve demobilisane borce, a ne da ih ima desetine. Dalje svakom onom borcu koji je dobro situiran i koji može da živi bez da mu išta fali ukinuti bilo kakvo pravno na dodatna primanja po osnovu toga što je bio borac i ta sredstva dati ljudima teškog imovnog stanja. U boračkim udruženjima se nakotilo svakakvog šljama i svakavih parazita koji nisu vidjeli puške, a kamo li rova i linije.
Kada neko ne poznaje zakon napiše nešto ovako kao ti!!Kako ćeš ukinuti nekome prinadležnosti kada mu ih zakon omogućava, bez obzira bio on milioner ili nemo banke!!Boračka udruženja pod jednu kapu je nemoguće jer svaka stranka kontrolira svoje, sad što se tu nakupilo kriminalaca, podrumaša, dijaspore itd to je druga priča.Ali ukinut nekome prinadležnosti je nemoguće, zaštićeniji su ovi demobilisani nego onaj pravi RVI njih jebu na komisijama/revizija pravo upravo radi ovih demobilisanih govana.Sve kontroliše MMF od isplate invalidnina/mirovina tako se ovi beskičmenjaci od političara i ponašaju, ne diraj administraciju udri po invalidima i borcima, a invalidi i borci zadnje pičketine!!
Last edited by SerijeSync on 26/04/2016 09:26, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#83 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

KB9 wrote:pa kolko to ima ovih udruzenja? :-)
1,600 u FBiH...

...na cca 570,000 registrovanih boraca
dulekrele

#84 Re: PROTESTI BORACA

Post by dulekrele »

Cim sam vidio da traze neke pare za one sto su ne zaposleni, meni sve jasno. O onima sto su ratovali po njemackoj necu ni da govorim.
Alfons Kauders

#85 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

Iskreno, nisam ljubitelj sadake, ali radije bi ukinuo sva ta jebena udruzenja i ljudima dao lovu u ruke, ili je iskoristio za uvezivanje staza, pokretanje malog biznisa i sl. (neko ce ostati nezaposlen i traziti da prima 200km socijale mjesecno, a neko drugi ce radije pristati na pomoc u vidu kredita ili granta, da uzgaja glive, maline, ili otvori nekakvu radnju)

Za pocetak treba pogledati koliko love ide na bezbroj tih udruzenja, da vidimo o kojoj cifri se radi... Pa neka se uklope sa zahtjevima i cao, nikakav problem, isto bi nas kostalo.

A sad, placati sva ta udruzenja, pa jos pride i ovo... Ne moze
SerijeSync

#86 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

Alfons Kauders wrote:Iskreno, nisam ljubitelj sadake, ali radije bi ukinuo sva ta jebena udruzenja i ljudima dao lovu u ruke, ili je iskoristio za uvezivanje staza, pokretanje malog biznisa i sl. (neko ce ostati nezaposlen i traziti da prima 200km socijale mjesecno, a neko drugi ce radije pristati na pomoc u vidu kredita ili granta, da uzgaja glive, maline, ili otvori nekakvu radnju)

Za pocetak treba pogledati koliko love ide na bezbroj tih udruzenja, da vidimo o kojoj cifri se radi... Pa neka se uklope sa zahtjevima i cao, nikakav problem, isto bi nas kostalo.

Lako ti je sračunat koliko love ide, dakle svaki mjesec za isplatu invalidnina je potrebno 24 miliona, pomnoži sa 12 i dobit ćeš cifru e sad onaj bukvarević kaže da godišnje na boračku populaciju ide 500 miliona, dakle udruženja pozobaju 250 miliona godišnje!!
KB9

#87 Re: PROTESTI BORACA

Post by KB9 »

Alfons Kauders wrote:
1,600 u FBiH...

covjece :shock:

ne mogu da vjerujem
SerijeSync

#88 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

svaki mjesec ministarstvo financija uplati na BBI banku 24 miliona za isplatu invalidnina, nakon uplate BBI banka rasknjiži dalje po ostalim bankama do krajnjeg korisnika.
Alfons Kauders

#89 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

SerijeSync wrote:
Alfons Kauders wrote:Iskreno, nisam ljubitelj sadake, ali radije bi ukinuo sva ta jebena udruzenja i ljudima dao lovu u ruke, ili je iskoristio za uvezivanje staza, pokretanje malog biznisa i sl. (neko ce ostati nezaposlen i traziti da prima 200km socijale mjesecno, a neko drugi ce radije pristati na pomoc u vidu kredita ili granta, da uzgaja glive, maline, ili otvori nekakvu radnju)

Lako ti je sračunat koliko love ide, dakle svaki mjesec za isplatu invalidnina je potrebno 24 miliona, pomnoži sa 12 i dobit ćeš cifru e sad onaj bukvarević kaže da godišnje na boračku populaciju ide 500 miliona, dakle udruženja pozobaju 250 miliona godišnje!!
Pa dobro, to su invalidnine, a imas tu i primanja po drugom osnovu (recimo nekoliko hiljada dobitnika ljiljana)... Tako da vjerovatno pozobaju manje od 250m, ali svakako previse.

Mislim da FBiH trenutno trosi oko 800 miliona na socijalu i boracka pitanja, ali ne znam tacnu raspodjelu, koliko otpada na sta (masa kategorija je u pitanju)
Alfons Kauders

#90 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

SerijeSync wrote:svaki mjesec ministarstvo financija uplati na BBI banku 24 miliona za isplatu invalidnina, nakon uplate BBI banka rasknjiži dalje po ostalim bankama do krajnjeg korisnika.
Ok, imamo onda tacnu cifru, ali samo za invalidnine...

A pitanje je koliko sredstava se isplacuje mimo invalidnina (koje nisu ni tema ovaj put)? Dakle u vidu klix pomoci, kojekakvih grantova, finansiranja udruzenja, isplata po osnovu odlikovanja itd.
SerijeSync

#91 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

Alfons Kauders wrote:
SerijeSync wrote:svaki mjesec ministarstvo financija uplati na BBI banku 24 miliona za isplatu invalidnina, nakon uplate BBI banka rasknjiži dalje po ostalim bankama do krajnjeg korisnika.

A pitanje je koliko sredstava se isplacuje mimo invalidnina (koje nisu ni tema ovaj put)? Dakle u vidu klix pomoci, kojekakvih grantova, finansiranja udruzenja, isplata po osnovu odlikovanja itd.
Pa već sam ti odgovorio, bukvarević kaže da je godišnje za borce izdvojeno 500 miliona, dakle 250 miliona pozobaju ostali!!
saale

#92 Re: PROTESTI BORACA

Post by saale »

KB9 wrote:
Alfons Kauders wrote:
1,600 u FBiH...

Ovo neka zajebancija ljudi????????????

570 000.00 JEBOTE KO DA SMO VJETNAM :zoka: :evil:
Alfons Kauders

#93 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

SerijeSync wrote:
Alfons Kauders wrote:

Pa već sam ti odgovorio, bukvarević kaže da je godišnje za borce izdvojeno 500 miliona, dakle 250 miliona pozobaju ostali!!
Znam, ali ne znam tome sta sve spada u te "ostale"... Jesu li tu npr. civilne zrtve rata i masa drugih kategorija, ili samo borci?
Alfons Kauders

#94 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

saale wrote:
KB9 wrote:
Alfons Kauders wrote:
1,600 u FBiH...

Ovo neka zajebancija ljudi????????????

570 000.00 JEBOTE KO DA SMO VJETNAM :zoka: :evil:
Nije zajebancija.

Zapravo bilo je 580,000 prije par godina (neposredno nakon rata bilo je oko cetvrt miliona - ovih dodatnih 300,000 se pojavljuje tek u zadnjih 15 godina.
SerijeSync

#95 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

Alfons Kauders wrote:
Znam, ali ne znam tome sta sve spada u te "ostale"... Jesu li tu npr. civilne zrtve rata i masa drugih kategorija, ili samo borci?
kakve civilne žrtve rata, sve to ide za boračka udruženja, kantone i slično.Civilne žrtve rata su ubili davno, samo 100% imaju primanja ostali krepaju, sada se ide i na to sa RVI skidanje svih do 60% a onda dalje, sve po zakonu sve po MMF nalogu.
studiorum_tuzlaensis

#96 Re: PROTESTI BORACA

Post by studiorum_tuzlaensis »

Dok ne izađu pravi borci koji su nešto napravili od života nakon rata i ne pošutaju ovu bagru što dođe da protestuje, sve neradnik do neradnika, branio si svoju djecu i ženu mimo države papak, sad je gradi. Šta hoćete više pička vam materina neradnička. Ako ti titula demobilisanog treba da obezbjedi vječitu socijalu onda ne znam u čemu je smisao vašeg postojanja debili.

Za šehide i poginule na svim stranama nek se izdvaja duplo više, nek im djeca mogu da se odškoluju, žene prežive, ali ove prevarante treba išutat muški.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 26/04/2016 10:36, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#97 Re: PROTESTI BORACA

Post by Alfons Kauders »

SerijeSync wrote:
Alfons Kauders wrote:
kakve civilne žrtve rata, sve to ide za boračka udruženja, kantone i slično.Civilne žrtve rata su ubili davno, samo 100% imaju primanja ostali krepaju, sada se ide i na to sa RVI skidanje svih do 60% a onda dalje, sve po zakonu sve po MMF nalogu.
Ok hvala na pojasnjenju
SerijeSync

#98 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

studiorum_tuzlaensis wrote:Dok ne izađu pravi borci koji su nešto napravili od života nakon rata i ne pošutaju ovu bagru što dođe da protestuje, sve neradnik do neradnika, branio si svoju djecu i ženu mimo države papak, sad je gradi. Šta hoćete više pička vam materina neradnička. Ako ti titula demobilisanog treba da obezbjedi vječitu socijalu onda ne znam u čemu je smisao vašeg postojanja debili.

Za šehide i poginule na svim stranama nek se izdvaja duplo više, nek im djeca mogu da se odškoluju, žene prežive, ali ove prevarante treba išutat muški.
Koji pravi borci?Takvih nema pola ih je pomrlo a ostalo ili su olešeni od alkohola ili umiru od raka, a ko će ih povest da protestvuju?
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#99 Re: PROTESTI BORACA

Post by JoseMujica »

Alfons Kauders wrote:
SerijeSync wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ok hvala na pojasnjenju

samo ispravka netačnosti...nema nikakvog naloga MMF-a...to je laž koju plasiraju ćobani da sa sebe skinu odgvornost, a ponavljanje takvih ubleha samo pokazuje da ljudi nemaju pojma o ćem prićaju

sam proces kreditnog zaduživanja teće ovako:

1. MMF nidže ne dolazi nepozvan vego onaj ko je propo ko kauć traži kredit sam i vabi MMF.

MMF kad dodže uradi scan situacije i kaže problem je u tome što više trošite vego što zaradžujete, dakle morate rezat troškove. Mi čemo dati pare da kratkoroćno zaćepite rupe dže curi, ali morate rezati troškove. I MMF obićno traži od svake države da se obaveže na skup mjera koje če dovesti do finansijske stabilnosti.

2. Država program mjera sažima u tzv. Pismu namjere

Pismo namjere ne radi MMF već država koja traži kredit. Pismo namjere sadrži mjere koje će ta država poduzeti kako bi smanjila troškove, odnosno dovela ih u okvire svojih relanih mogučnosti. MMF Pismo namjere prihvati, ne prihvati ili čak kaže državi da neke mjere nije u stanju ispuniti na temelju realanih pokazatelja. O mjerama odlućuju domači, a isto tako kroz te mjere odlućuju dže če rezat. Dakle, ko što su odlućili da če štedit na invalidima i borcima mogli su odlućiti i da neče nova auta kupovat

3. Balkanski ćobani gladnih oćiju nikad neče na sebi štedit

To je naprosto tako...ako treba ukinuče i da se džeca prave, ali nikad svoj komfor kresat neče i to se najbolje vidi po voznom parku...orilo gorilo za njiha nema krize

4. MMF radi monitoring

MMF na temelju pisma najmere radi monitoring procesa reformi, odnosno stavljanja javne potrošnje pod kontrolu. Problem koji trenutno BiH ima i što več godinu kamći za novim kreditom, a mmf ih odjebava, je upravo zbog toga što su več u dva navrata obečali pa slagali. jednostavno, kredibilitet nam je ko državi NULA!

Dakle, sve što se radi domači ćobani su odlućili da se radi i obavezali se MMF-u da če raditi, a o ćemu nepismeni ćobani viću i pišu da nas ćera MMF da radimo, NIJE TAĆNO!
SerijeSync

#100 Re: PROTESTI BORACA

Post by SerijeSync »

Još 2009 nalog od MMF a sada još pojačano na sve RVI do 80%

evo i dokaz

Image
Post Reply