.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

sabanss

#76 Re: Koji bojler uzeti?

Post by sabanss »

Streptokok wrote:Prednost protocnog je dusyupnost tople vode u svako vrijeme i minimalna usteda el. Energije, a minusi su abnormalno visoka cijena, slozeno i potencijalno skupi popravci, trazi trofazni prikljucak i to kad on radi mislim da u kuci ne smijes ni led sijalicu upaliti.

da skratim, protocni samo ko mora, svi ostali obicni bojler.
Ne nego protocni ko moze, ostali obicni.

Protocni bojler kvalitetan je oko 300 KM za razliku od kvalitetnog obicnog dovoljnog kapaciteta za 180 KM sto mozemo reci da je solidno skuplje.

Protocni je porpilicno pouzdan, popravak je jeftiniji nego kod obicnog jer se radi bukvalno o tri zice. Jedino sa cim se donekle mogu sloziti u tvojim tvrdnjama jeste problem sa trofaznim prikljuckom. To nije problem u novim zgradama i kucama gdje su ljudi mislili o kvaliteti prikljucka na el mrezu. Stare zgrade su problematicne jer su ljudi kad su ih projektovali mislili da je dovoljno 3 kW i jedna faza. Sto mogu razumjeti u 1972. ali ne i 2016.
VladaFBiH

#77 Re: RE: Re: Koji bojler uzeti?

Post by VladaFBiH »

valter.ba wrote:
Bradafilozof wrote:Sad nek mi neko objasni u cemu je prednost ovog protocnog i za koliko ce se isplatiti investicija u odnosu na obicni koji kosta max 200km?
Moze li neko odgovoriti na ovo pitanje [emoji4]? I mene zanima da li je ekonomicniji s obzirom da je kod mene npr. bojler uključen non-stop. Treba mi cista računica a ne paušalne procjene [emoji4]. I koju snagu preporučujete kao optimalnu za tuš? Hvala

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
4 člana non stop uključen bojler - račun manji za cca 20KM otkako smo ugradili protočni (ovaj sa automatskom regulacijom kod pada pritiska vode naštiman na 40C cijelo vrijeme)... da ne spominjem da tople vode imaš koliko hoćeš osim poslije 12 :)... znači on troši samo struju kada radi + kada grije na 40C ne vuće max. već dosta manje.
valter.ba

#78 Re: Koji bojler uzeti?

Post by valter.ba »

To mi je trebalo, informacija iz prve ruke :-)

Sent from my SM-G900F using Tapatalk
HomeArt

#79 Re: Koji bojler uzeti?

Post by HomeArt »

Gdje kupiti Ariston bojler u Sarajevu?
Post Reply