Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SerijeSync

#76 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by SerijeSync »

limeni wrote: Znaci suma sumarum, u HRV je na prvi pogled mnogo bolje nego kod nas ali jebo ti i njih kada im omladina nema posla pa mora na zapad da zaradi hljeb/lepinu/somun.
Aha a iz BiH prošle godine otišlo 70 000 ljudi, hrvatska je banana država kao i ovaj naš jad, razlika je samo što su članica EU i moraju poštovat zakone, ostalo je sve podređeno krađi lopovluku crkvi i ostalim lopovima.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#77 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by -LIBERO- »

Da. Za dvije - tri stepenice, sigurno.

Sto ne govori toliko o kvaliteti Hrvatske, koju ne podcjenjujem, al i ne precjenjujem, koliko govori o tome koliko smo mi u PM.
Alfons Kauders

#78 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Alfons Kauders »

Avangardno wrote:Kao prvo ne želim da se ova tema pretvori u nacionalno prepucavanje jer ja nisam Hrvat i ovo nema nikakve veze sa tim.

O čemu govorim?

- o emancipovanosti naroda
- o standardu života
- o procentu visoko obrazovanih
- o razmišljanju i čije je bliže onom evropskom
- o glavnim gradovima i koji je bolji za život
- o procentu papaka

Razlike nisu velike, ali šetajući Hrvatskom, vidim da su iznad nas i Srbije bar stepenicu iznad, po svemu. Kako vi naovo gledate?

Hrvatski političari mi izgledaju kulturnije, uljudnije, više evropski... jasno je da su to sve isti lopovi, ali hoću reći, gledajući komplet taj zaokružen krug, imam osjećaj da je Hrvatska za nekoliko nijansi bliža zapadu od nas.

Odem u Rijeku, Dubrovnik, Opatiju, Zagreb... osjećam se kao da sam u Evropi. A kod nas me na to podsjeća samo potez od Čaršije do Marin Dvora... sve ostalo je rasulo.
Naravno da je ispred BiH. SR Hrvatska je prije rata imala skoro duplo veci GDP per capita u odnosu na SR BiH, a ta razlika je sada i veca, oko 2.5x spram nas.

Kulturoloski takodjer, Hrvati se ponose svojim mjestom u evropskoj kulturi. S druge strane, kod nas 49% drzave mrzi zapad i Evropu. Mrzi ih i dio Bosnjaka, narocito onih koji kao reis Ceric, Tursku vide kao majku umjesto okupatora.

Dakle, nista cudno, Hrvatska ima dosta vise ljudskog kapitala i potencijala za razvoj, plus je imala bolju startnu poziciju od nas. Cak me i cudi sto te razlike nisu vece, imajuci u vidu kakve se sve pizdarije prave kod nas.
prog321

#79 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

GDP je nebitan.
Zaduzi se do grla i troduplat ce se GDP svakoj drzavi na svijetu.

Standard se mjeri kad poredis prosjecnu platu sa prosjecnim cijenama, a kad se to gleda onda je Hrvatska tu negdje bare-bare sa nama.
tututuuuu

#80 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

prog321 wrote:GDP je nebitan.
Zaduzi se do grla i troduplat ce se GDP svakoj drzavi na svijetu.

Standard se mjeri sa prosjecnom platom u poredjenju sa prosjecnim cijenama, a kad se to gleda onda je Hrvatska tu negdje bare-bare sa nama.
ma ja sve je to bare bare. :lol: Pa postane su ti ovdje place i kako rekoh imas potrosacku kosaricu, al ono opet svoje i bare bare i Allahimanet. :D

Prosjecna placa u RH je duplo veca a cijene nisu nikako. I USA je jos zaduzenija, al sve ti je to bare bare kad se sve uzme u obzir. :lol:

Ovdje mnogi pisu puni nekakve ogorcenosti a veze nema s cinjenicama ni zdravim razumom.
prog321

#81 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Problem sa Grckom, Hrvatskom, cak i Slovenijom je sto ne razumiju da oni nisu Amerika.
USA moze stampati dolare bezgranicno da bi otplatila svoj dug; to Hrvatska i ostale banana drzave ne mogu. Zasto vi to ne razumijete ? :shock:

Cijene stanovanja , hrane i goriva su proporcionalne skuplje u Hrvatskoj nego u BiH. I to je jedini opis standarda.
tututuuuu

#82 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

prog321 wrote:
tututuuuu wrote:
prog321 wrote:Naravno. Federacija BiH je zadržala bruku firmi koje valjaju. Od telekoma do elektroprivrede i namjenske industrije. Nista nije rasprodato :-D
joj, sve hocu da idem spavati, al ti bas lupetas pa ja nemiran. :D Eronet je u vlasnistvu HT, koji je opet u vlasnistvu Nijemaca. I BHT ce se privatizirati kad tad. Telekom u RS-u u vlasnistvu srpskog telekoma (a u cijem je taj vlasnistvu nemam pojma). Banke su sve strane. Zeljeznice u dubokom dugu itd... ma... ja stvarno ne znam o cemu ti pricas vise. :D
Naravno da ne znaš o čemu pričaš jer ti si vođen emocijama. Tebi je sve u Hrvatskoj tri put ljepše jer se osjećaš većim Hrvatom od onog koji je rođen u njoj.
Fakti na žalost nemaju veze sa emocijama.
Hrvatska ne može servisirati samo kamate na svom dugu bez dodatnog zaduženja. To je u prevodu bankrot.
Austrija je.hiljadama km daleko. Zar stvarno porediš Hrvatsku u kojoj je sve rasprodato i stanovništvo bježi iz zemlje sa Austrijom koja ima priliv stanovništva? ?? :shock:
a koji su tvoji "fakti", "bare bare" :lol:

Nema od tebe nikakvih fakata ni pameti, vec samo ogorcenost. sve "fakata" sto si iznio sad je bio ad hominem. Ne osjecam se vecim Hrvatom, osjecam se taman Hrvatom a ti bi meni sad valjda trebao ovdje cjeniti moje hrvatstvo. Ne, stvar je da jednostavno pises gluposti i imao sam potrebu da te gluposti malo ispravim. :D Sve je to bare bare, ako u BiH nije zapravo i bolje. :D
tututuuuu

#83 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

prog321 wrote:Problem sa Grckom, Hrvatskom, cak i Slovenijom je sto ne razumiju da oni nisu Amerika.
USA moze stampati dolare bezgranicno da bi otplatila svoj dug; to Hrvatska i ostale banana drzave ne mogu. Zasto vi to ne razumijete ? :shock:

Cijene stanovanja , hrane i goriva su proporcionalne skuplje u Hrvatskoj nego u BiH. I to je jedini opis standarda.
i sta sve i da stampa, sta onda? Nije USA jedina visoko zaduzena zapadna zemlja, zapravo manje vise su sve.

Cijena hrane skuplja? Pojma ti nemas. Tamo mlijeko u Lidlu, Plodinama, Kauflandu na akciji bude cca 70 - 80 feninga, ovdje ga nikad nisam vidio ispod 1.10 na akciji. Primjera radi samo. Kazem ti, imas zavode za statistiku i potrosacku kosaricu da prestanes lupati ovdje napamet.
Last edited by tututuuuu on 16/04/2016 10:54, edited 1 time in total.
AmirBaa

#84 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by AmirBaa »

prog321 wrote:Problem sa Grckom, Hrvatskom, cak i Slovenijom je sto ne razumiju da oni nisu Amerika.

cijene stanovanja pojma nemam, gorivo haj i nekako, ali otkud to da je hrana toliko skuplja nego u BiH ? Pa ja kad ljetujem tamo, u lidlu kupujem svaki dan i nema razlike haman pa nikakve. Neke stvari su cak i jeftinije nego kod nas :-) :-) drugo je ako kupujes u studencu u centru grada ili u pekaricama onim koje su skuplje, ali to ti je kao da poredis cijene u dragstoru i bingu :-)
prog321

#85 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Naravno da je hrana skuplja. Pitaj ove Hrvate sto stanuju u pogranicnim dijelovima BiH gdje kupuju. :-D
Nije samo hrana, nego i odjeca, obuca, i sve ostalo.
tututuuuu

#86 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

U RH skuplji su lijekovi, alkohol, rezije (ne sve, plin je jeftiniji, telekom usluge povoljnije), hrana ne, tu je negdje, cesto i jeftinije. Kafici isto tako tu negdje (obracunava se niza stopa pdv-a), stanarina skuplja, odjeca i obuca isto kao i ovdje, tehnika osjetno jeftinija itd... Prosjek place duplo veci. Opet kazem zavodi za statistiku i fino se pogleda, samo treba malo citati.

Ali i ono sto je skuplje vrijedi. Npr. voziti se u ZET - u vs GRAS - u mislim smijesno za usporediti. Karta 2.5 KM (10 kuna) vrijedi 1.5 h., ovdje 1 h 1.60/1.80
Last edited by tututuuuu on 16/04/2016 11:03, edited 3 times in total.
tututuuuu

#87 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

prog321 wrote:Naravno da je hrana skuplja. Pitaj ove Hrvate sto stanuju u pogranicnim dijelovima BiH gdje kupuju. :-D
Nije samo hrana, nego i odjeca, obuca, i sve ostalo.
Ja bih rekao da ti nisi makao iz tog svog mjesta. ja sam tamo budem i ovdje i kazem ti da lupas gluposti.
prog321

#88 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

I da objasnim zaduzivanje.
Naravno da je vecina zapadnih zemalja zaduzeno. Ali je razlika izmedju onih koji imaju domace firme sa jakim izvozom i priljevom novih stanovnika. Kao sto je na primjer Austrija, ili Njemacka.
Jedna Amerika ima svake godine dodatnih 1 milion imigranata. To su dodatni multimilionski prinosi od poreza.
HR nema nista od toga.
dječak sa šibicama

#89 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by dječak sa šibicama »

prog lupeta ko maksi po diviziji.

Toliko im je skuplja hrana, dovoljno da upalis RTL ili Novu tv, i pogledas reklame, cijene u Lidlu i ostalim trznim centrima su nize nego kod nas, janjetina na akciji 40 kuna (10-11 km), u Sarajevu je nemas ispod 12-13 km. Ostalo meso nerijetko ide i na 20 i nesto kuna cijenu, u Sarajevu samo one radioaktivne batake mozes kupiti po toj cijeni.

I cuj ga, GDP ne znaci nista... ne brukaj se bolan.
prog321

#90 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Kako god vi hocete. Ja kazem onako kako je. Necu se prckati oko detalja. Svaki drugi mjesec sam poslovno u Zagrebu i znam o cemu pricam.

GDP naravno da nije bitan jer se vjestacki moze napuhati kroz dug. Ili ti sto je vec dug per capita uz to je veci GDP per capita. To ima smisla zar ne ? Zaduzis se za milijardu eura i plasiras u ekomiju. Odmah se ta milijarda odslika na GDP per capita. :-D
breuer

#91 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by breuer »

radostan dan wrote:Ali na srecu, realno i objektivno, nas boli ku.ac za to... :zoka:
Krvatska zemlja teška za hodaće siviJeh cesta

klasni mir i takve trice

ustajala ustašokrečina :D
tututuuuu

#92 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by tututuuuu »

prog321 wrote:Kako god vi hocete. Ja kazem onako kako je. Necu se prckati oko detalja. Svaki drugi mjesec sam poslovno u Zagrebu i znam o cemu pricam.

GDP naravno da nije bitan jer se vjestacki moze napuhati kroz dug. Ili ti sto je vec dug per capita uz to je veci GDP per capita. To ima smisla zar ne ? Zaduzis se za milijardu eura i plasiras u ekomiju. Odmah se ta milijarda odslika na GDP per capita. :-D
Nije reklama. Evo npr. katalog Plodina, pa hocete li njemu vjerovati i svojim ocima ili ovim sto "poslovno putuju svaki mj. u Zagreb" sto kazu da je sve to "bare bare". :D

http://katalozi.net/plodine-katalog/plo ... talog-20-4
sinuhe

#93 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by sinuhe »

Glupo je diskutovati o necemu sto je ocigledno. Tu najveci doprinos daju trollovi sa kontriranjem. :lol:
prog321

#94 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Jebi me ako nisam za svakog drugog indijanca trol. :-D

Po robu i usluge iz Hrvatske u Bihać
Hrvatski građani iz pograničnih područja redovito odlaze u šoping u Bihać, Cazin ili Veliku Kladušu. Kako kažu, roba i usluge su jeftiniji, a zanatlije i prodavači veseliji i nasmijaniji.

http://www.dw.com/hr/po-robu-i-usluge-i ... a-18174472

http://www.krajina.ba/106731/evo-zasto- ... ati-u-bih/
Prpa.ba

#95 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Prpa.ba »

Prog izdominirao temu, kljucajte. :lol:
dječak sa šibicama

#96 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by dječak sa šibicama »

Najjace mi je ovo "prodavaci veseliji i nasmijaniji" :D
Šveđanin

#97 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Šveđanin »

Prog vam je onaj davno banovani iamia, istu pricu imaju, doktorirao ekonomiju dok je vozio kamion po zabitima Nebraske.
HAVANA

#98 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by HAVANA »

Bolje su im trebe,ljepse im je more,tramvaji i putevi...Ostalo, kako se ko snadje... :oops:
prog321

#99 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by prog321 »

Šveđanin wrote:Prog vam je onaj davno banovani iamia, istu pricu imaju, doktorirao ekonomiju dok je vozio kamion po zabitima Nebraske.
Ma ja ba. Mora biti neko banovani. Kad se nema argumenata :-)

Ja kažem onako kako je. Davno sam jednom pisao o ekonomiji jugoistočne Evrope pa sam pokupio par fakti.
Ništa ovdje nije osobno.
Fudo387

#100 Re: Da li je Hrvatska bolja od Bosne?

Post by Fudo387 »

Ma seljacine i krkani k'o i mi, samo se malo vise sminkaju i bolje prodaju od nas.
Mudri latini :D
Al' ste nasli drzavu za poredjenje...
Post Reply