Capsicum wrote:EU od nas trazi da zakonski regulisemo pitanje istospolnih zajednica. To apsolutno ne znaci da moramo mijenjati definiciju braka. Licno smatram da treba pustiti ljude da zive svoje zivote kako hoce sve dok druge ne ugrozavaju. Pred zakonom ne treba nikog diskriminisati zbog njegovog ponasanja koje ne nanosi stetu nikome. Znaci nek i homoseksualni partneri imaju prava koja pred zakonom uzivaju bracni drugovi, osim usvajanja djece.
Ipak, bez obzira na sve, mislim da definicija braka se ne smije mijenjati. Brak simbolizira zajednicu izmedju muskarca i zene, a koja se zasniva s ciljem stvaranja potomstva. Naravno da ima i brakova bez djece iz razlicitih razloga, ali to ne mijenja simboliku i osnovnu namjenu braka. Ne treba brak derogirati i svesti ga na obicnu vezu, kad ona to nije. Bez zajednica muskaraca i zena ljudski rod ne bi postojao. Takve veze su ideal drustva.
Ne znači da sada moramo mijenjati definiciju braka, ali to je sasvim normalna evolucija inicijative. Jer za 20 -30 godina pokrenuće se apelacija zašto postoje dva sistema, jedan za različitospolne, jedan za istospolne. Pa će biti ko Sejdić - Finci.
I 95. godine bilo je iluzorno pričati o konstitutivnosti u oba entiteta. Pa eto, nadođosmo, donekle.
Brak kakav je u našem zakonu je društvena tvorevina. I mijenja se ko i društvo. Cilj braka ni danas nije samo stvaranje potomstva. Brak je derogiran, i biće sve više derogiran. Ali, to je nebitno u kontekstu istopolnih brakova/zajednica.
Zajednica muškarca i žene nije isto što i brak. Veza muškarca i žene kao ideal društva različito se tumači u našoj samoj državi, a da ne krenem po svijetu. Tako, da je i to relativno.
Problem je što ne razumijem šta je problem.
Niti će neko imati manje bračnih prava što ih neko dobije. Niti će doći do "kvarenja naše mladeži". Šta smeta raznospolnim da konzumiraju svoja bračna prava, šta smeta njihovom braku to što će neko istospolni biti u braku? Niti će se otvoriti prava bestijalnostima, incestu i slično. Jer, to je stvar prihvatljivosti u društvu.
Razumijem ja recimo i krščansku dogmu. I mislim da je ostala samo Italija kao jedina velika zapadnoevropska zemlja koja nije regulisala istopolne zajednice. Tako da je ovo formalno uslov bez kojega se ne može ući u EU, nije tačno. Ali, Italiji se može. Ona je u EU. Pa je ne mogu natjerati. Ali, gleda se to u kontekstu zaštite ljudskih prava. Tako, da će ovaj zakon biti donesen kad - tad.
Ja bih samo volio da Islamska zajednica krene postupati po stavu koji je izrečen u dopisu koji se može naći na prvoj stranici ove teme. te, da iskoristi priliku za uvođenje islamskog braka i nasljeđivanja u pravni sistem. Tek tada će se dići kuka i motika.