fosna2014 wrote:Covjece moje je demokratsko pravo da budem ono sto jesam: Bosanac i ne shvatam zbog cega neko misli da ima pravo da meni kaze sta sam ja? Jeste, ja smatram da je BOSANSTVO nesto vece, jace i nad svima! I, u cemu je problem? Jel problem reci da si Bosanac ili Bosanka u svakom smislu te rijeci? Kakva je to demokratija? Ja sam ponosan na to, ono malo sto je obicnom covjeku jos ostalo. Pusti jugonostalgicare. Ja nemam veze stim. I u cemu je problem ako se bivsi Jugosloveni sada nazivaju Bosancima (bar neki)? Mozda se ljudi osjecaju kao Bosanci sigurniji u drzavi BOSNI?
Slazem se sa tobom.
Ne kontam vise fakat poentu u otvaranju ovakvih i slicnih tema. Ne znam sta se zeli sa tim postici.
Licno smatram da je bosanstvo promasena i historijski netacna nacionalna odrednica ali pobogu zar nam je to najveci problem u drzavi? Zapravo zar je to uopce problem? Kada se podvuce crta ipak se radi o jednom narodu koji preferira ovaj ili onaj naziv. Ne poznajem nijednog "Bosanca" koji na "Bosnjake" gleda kao na neki drugi narod i obratno.
Ovako se stvara histerija kao da se 10% Bosnjaka na popisu izjasnilo kao Bosanci. A procenat se krece vjerovatno od 1,5-3% od UKUPNOG broja stanovnika u BiH.
Odvadite malo sa tom histerijom, ne znam koji vam je?
A sada da ti odgovorim vezano za nesto sto si napisao na onoj temi o popisu kada si napisao da je logicno da se etnija postane dio nacije a ne obratno. Do sada je bilo bezbroj diskusija po toj temi, ne znam zasto i ti ponovo nacinjes isto. Mislim da je ova tema prikladnija za odgovor nego ona o popisu.
Ti se drzis jedne definicije termina "nacija" - koja je ispravna ali ne jedina i ne jedina priznata. Dakle uopce se ne radi o univerzalnoj definiciji.
"Nacija" ima vise definicija od kojih je jedna: Etnija = nacija. I ta definicija je prihvacena i ispravna u istoj mjeri kao i tvoja. Ni jedna ni druga nisu kontraverzne samim tim jer ne postoje opceprihvacena i univerzalna definicija tog pojma.
U Spaniji su Katalonci, Baski i drugi priznati kao nacije/nacionalnosti
The Constitution is based on the indissoluble unity of the Spanish Nation, the common and indivisible homeland of all Spaniards; it recognizes and guarantees the right to self-government of the nationalities and regions of which it is composed and the solidarity among them all
— Second Article of the Spanish Constitution of 1978
Skoti u Britaniji takodje.
Pogledaj slucaj First Nations u Kanadi:
https://en.wikipedia.org/wiki/First_Nations
Idemo dalje: sta je sa pojmom "nacionalne manjine"? Taj termin nije unikat za nasu regiju. Nije naziv "etnicke manjine" nego "nacionalne manjine".
Dakle tvoja definicija koju zelis nametnuti kao univerzalnu (a nije tako) je samo jedna u nizu definicija. I to definicija koja, po ovome sto sam prilozio a ima toga jos mnogo ukoliko insistiras, itekako stoji na klimavim nogama.
Bosnjaci su nacija a ne samo etnicka grupa. Ukoliko se, sa punim pravom, pozivas na svoje demokratsko pravo - onda trebas i Bosnjacima omoguciti isto.
Bosnjaci su nacija i niko vise nikada Bosnjake nece dovesti u podredjen polozaj naspram njihovih komsija. Ne moze se Srbima i Hrvatima priznavati nacija a Bosnjacima negirati. Pa pobogu Romi su nacija (nacionalna manjina) a Bosnjacima se to negira. Takva vremena su davno prosla. Bosnjaci mogu biti samo ravnopravni sa Srbima i Hrvatima, te ostalim narodima/NACIJAMA u okruzenju.