AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)
- mousstapha
#76 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Interesantna tema, a i pisanje. Steta samo sto doprinosi samo jedna osoba. Volio bih da ima vise iznesenih argumenata suprotne strane, bez onih tipicnih upucenih Diwanu, znas li sehadet ili koja si sekta, izjasni se. 
- zagortenej
#77 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
džaba je, kad imaš ove predstavnike ujedinjenje IZ (hodžice + paradžematlije, čitaj vehabije) koji se slomiše da prekinu svaku kritiku na njihovu religijsku ideologiju, začatavaju i razvodnjavaju, a pritom se prikazuju kao jedini na pravom putu i razumom obdareni , bolje rečeno božiji advokati.mousstapha wrote:Interesantna tema, a i pisanje. Steta samo sto doprinosi samo jedna osoba. Volio bih da ima vise iznesenih argumenata suprotne strane, bez onih tipicnih upucenih Diwanu, znas li sehadet ili koja si sekta, izjasni se.
tobože, jedini ono ispravno tumače šta je Bog htjeo reći i oni su njegovi zastupnici, a usput brane religiju od nasrtaja raznoraznih neprijatelja. kao nekad već viđeno, parola unutrašnji i vanjski neprijatelj nikad ne miruje.
naravno, sve pod pokroviteljstvom sluge dvaju harema
- arzuhal
#78 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Moje skromno mišljenje je da bi posebnu draž dalo kada bi se malo veći broj ateista aktivnije uključio i dao svoj doprinos razvijanju teme
To bi, jamačno - a u duhu teme sasvim ispravno kazano - obogatilo sadržaje teme i, ko zna, razvilo priču u nekim neslućenim pravcima 
-
NeenaSa
#79 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Stani malo na loptu shto se tiche ateista.
Primjer suprotnog, tvoja podrzhka ide pod krilaticu: "Samo nek' je nash!"
'ajd' , "klikerashu" priznaj.
Primjer suprotnog, tvoja podrzhka ide pod krilaticu: "Samo nek' je nash!"
'ajd' , "klikerashu" priznaj.
- nasa
#80 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
pa ova tema pokazuje da mnogi nisu vodjeni takvom krilaticom jer upravo se radi o suprotnostima, ponekad i velikim, unutar iste vjere.Zezancija za ateiste je na drugi racun, nikako to sto si shvatila.
- mousstapha
#81 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Pa nema istu tezinu kada autenticnost hadisa propituje ateista i neko ko se smatra vjernikom. Ne bih rizikovo da me proglase islamofobom ili jos gore reisofobom. 
- nasa
#82 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Vidi, ateisti uglavnom podrzavaju/na forumu svaku kritiku religija.To je dijelom ocekivano i logicno ali istovremeno postane suvisno jer se cesto ne radi o stvarnom zanimanju i poznavanju odredjenih pitanja vec obicnom navijanju.
Ako to nije slucaj s tobom, ja bih bas voljela da mi kazes sta ti se svidjelo na ovoj temi i sta odrazava i tvoje misljenje.
Ako to nije slucaj s tobom, ja bih bas voljela da mi kazes sta ti se svidjelo na ovoj temi i sta odrazava i tvoje misljenje.
- Diwan
#83 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Vrlo je bitna namjera iz koje netko nešto piše, postavlja pitanja, odgovara, sudjeluje u temi.
Imaš npr. osobu x, koja kada se pojavi na temi, ona to ne radi da bi nešto rekla u vezi teme, nego da bi isključivo obratila meni i to isključivo u formi nalaženja neke 'mahane', i sve to u liku jednog kočopernog 'JA', kojoj nije cilj istina i dolaženje do nje, nego promovisanje samog sebe, pored činjenice da nema blage veze.
Imaš onda osobu Y, koja nastupa u formi napada, ali to uglavnom čini iz prikrajka, kada netko drugi nastupi takođe iz nijeta omalovažavanja bilo teme ili na ličnoj osobi, pa se ta osoba tada priključuje trenutnoj hajci.
Imamo zatim osobu C koja nešto kao ispituje, kao nešto se zanima, ali u stvari to nije njen izvorni motiv, jer ta osoba u suštini negira sve što se predstavlja drugačijim od onoga u šta ona vjeruje, tako da pitanja te osobe nemaju smisla čak i kad bi se dao odgovor na njih + što se ponekad u nekim postovima tema dotiče stvari koje su 'zbunujuće' pa ta osoba pošto nešto ne razumije, to isto pokušava da ismijava.
Da ne spominjem neke druge likove odavde, mada, što je najčudnije, vrlo vjerovatno će se u ovim likovima pronaći neki na koje se nije odnosilo, a oni na koje jeste možda i ne budu. Uglavnom ima mnogo načina da čovjek ne bude shvačen pravilno, što smo vidjeli i u jednom od gornjih postova gdje čovjeku napišeš da se nešto ne odnosi na njega, i gdje pored toga, ista ta osoba te napadne iz tog razloga. I poslije se pitamo zašto nešto prvi put čujemo iz Kur'ana, iako smo ga možda čitali.
Imaš npr. osobu x, koja kada se pojavi na temi, ona to ne radi da bi nešto rekla u vezi teme, nego da bi isključivo obratila meni i to isključivo u formi nalaženja neke 'mahane', i sve to u liku jednog kočopernog 'JA', kojoj nije cilj istina i dolaženje do nje, nego promovisanje samog sebe, pored činjenice da nema blage veze.
Imaš onda osobu Y, koja nastupa u formi napada, ali to uglavnom čini iz prikrajka, kada netko drugi nastupi takođe iz nijeta omalovažavanja bilo teme ili na ličnoj osobi, pa se ta osoba tada priključuje trenutnoj hajci.
Imamo zatim osobu C koja nešto kao ispituje, kao nešto se zanima, ali u stvari to nije njen izvorni motiv, jer ta osoba u suštini negira sve što se predstavlja drugačijim od onoga u šta ona vjeruje, tako da pitanja te osobe nemaju smisla čak i kad bi se dao odgovor na njih + što se ponekad u nekim postovima tema dotiče stvari koje su 'zbunujuće' pa ta osoba pošto nešto ne razumije, to isto pokušava da ismijava.
Da ne spominjem neke druge likove odavde, mada, što je najčudnije, vrlo vjerovatno će se u ovim likovima pronaći neki na koje se nije odnosilo, a oni na koje jeste možda i ne budu. Uglavnom ima mnogo načina da čovjek ne bude shvačen pravilno, što smo vidjeli i u jednom od gornjih postova gdje čovjeku napišeš da se nešto ne odnosi na njega, i gdje pored toga, ista ta osoba te napadne iz tog razloga. I poslije se pitamo zašto nešto prvi put čujemo iz Kur'ana, iako smo ga možda čitali.
- arzuhal
#84 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ukoliko se pročita prvi, uvodni post, može se stjeći dojam (ne da može, tako se i kaže, eksplicitno) da su, osim onih ljudi koji otvoreno, jasno i decidno odbacuju samo vjerovanje u Boga, Živog Boga, te nekakav aktivni odnos spram Njega, dakle predanost Njemu, dakle ateista, u istom košu s njima i ljudi koji, prema autoru teme, slijede neke patvorene, kontaminirane, iskrivljene, zalutale, beslovesne i lažne oblike vjerovanja: muslimane, kršČane/hrišČane, Jevreje i kaže: itd. To valjda znači i hinduiste, taoiste, budiste, pa opet - itd. Al nebitno...
U tom slučaju (sama nam logika kazuje) svi su - i ateisti, i agnostici, i muslimani, i kršćani, i Jevreji, i ... - u neku ruku slični, imaju nešto zajedničko, svako od njih luta na svoj način, svi su nevjernici u nečemu i donekle, svi su s onu stranu Božanske Vjere, svejedno u koje dijelove Božanske Vjere ne vjerovali i kako je odbacivali.
Međutim, ja uopće nisam čak mislio na to da se ateisti uključuju aktivnije na način kako bi upućivali kritike autoru teme, kako bi pronalazili greške u njegovom izlaganju, nelogičnosti, nekonzistentnosti i slično, kako bi na bilo koji način kritički propitivali njegovo izlaganje njegove Božanske Vjere, nego upravo obrnuto, mislim na istinsku podršku njegovu pregalaštva i trudu koji on poduzima ovdje. I to sasvim iskreno i ozbiljno mislim, bez trunke cinizma.
U tom slučaju (sama nam logika kazuje) svi su - i ateisti, i agnostici, i muslimani, i kršćani, i Jevreji, i ... - u neku ruku slični, imaju nešto zajedničko, svako od njih luta na svoj način, svi su nevjernici u nečemu i donekle, svi su s onu stranu Božanske Vjere, svejedno u koje dijelove Božanske Vjere ne vjerovali i kako je odbacivali.
Međutim, ja uopće nisam čak mislio na to da se ateisti uključuju aktivnije na način kako bi upućivali kritike autoru teme, kako bi pronalazili greške u njegovom izlaganju, nelogičnosti, nekonzistentnosti i slično, kako bi na bilo koji način kritički propitivali njegovo izlaganje njegove Božanske Vjere, nego upravo obrnuto, mislim na istinsku podršku njegovu pregalaštva i trudu koji on poduzima ovdje. I to sasvim iskreno i ozbiljno mislim, bez trunke cinizma.
- arzuhal
#85 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Ja bih to rekao i ovako: nema istu težinu kada vrijednost književnog djela propituje književni kritičar i učenik petog razreda osnovne škole. Ili bilo šta slično.mousstapha wrote:Pa nema istu tezinu kada autenticnost hadisa propituje ateista i neko ko se smatra vjernikom. Ne bih rizikovo da me proglase islamofobom ili jos gore reisofobom.
No, bez elemenatrnog poznavanja hadisa (islamske znanosti koja se bavi hadisom i njenom metodologijom), bez prethodnog znanja, bez poznavanja arapskog jezika, itd. potpuno je irelevantno da li o hadisu priča neko ko je musliman, ili hrišćanin, ili ateista, ili...jer svaki taj pojedinac će jednako biti površan i neozbiljan u svom pristupu i izlaganju, to je usputno doticanje hadisa, pamfletsko pisanje, ideološko pabirčenje, itd.
Međutim, fol je u tome što na ovoj temi i ne trebaš da pričaš o hadisu pošto se hadis odbacuje, težina se temelji na Kur'anu (ili barem onome što je od Kur'ana ostalo, što nije skriveno). Hadis je upitan, kao izvor, osim ako ne služi da podupre Božansku Vjeru. Tada je validan. Hadis, na ovoj temi, ima začuđujuću osobinu da mijenja svoju valjanost kao argumenta, ovisno o situaciji. S obzirom na to da ti, kao i ja sam, nisi upućen u tajnu kada je hadis valjan kao argument a kada nije, najbolje da se njime i ne baviš. Ukoliko, opet, osjetiš potrebu da kritikuješ neki hadis iz nekog razloga, pa tek tada ćeš se držati teme kako ju je zamislio autor i nećeš pogriješiti.
- nasa
#86 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Bas tako.Ima tu nekih stvari na temi koje su sasvim uredu postavljene ali uvijek se izgubi sta je okvir, da li je to Kur an bez hadisa ili mogu i hadisi uz odredjene filtere ili...Na svako konkretno pitanje upuceno @zagoru dobijemo odgovor u smislu da se namjerno skrece teme, da neko ne zeli da se uopce pise itd., dok @diwan ima neke svoje filtere kroz koje druge ocjenjujuje i ako te ocjeni kao nepodobnog uzalud sve
Tako se prica odvija u tonu navodne zelje jednih da ispricaju istinu, a drugih da valjda tu istinu zaustave.Potpuno nepotrebno dizanje prasine oko nicega jer tema je kao i masa drugih.
- arzuhal
#87 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Naravno, svako od nas kada nije dovoljno sam upoznat s nečim, nije dovoljno upućen u nešto, nije sam naučio - koristit će se znanjem drugih ljudi, učenijih od njega, upućenijih od njega.
Tako je i pokretač teme naveo, kako kaže, "odličnu analizu u vezi hadisa" (odmah u drugom postu ove teme) nekog autora kojeg on slijedi, od kojeg uzima svoje znanje o Božanskoj Vjeri. Naravno, kada neko navede nešto tuđe ne možemo očekivati da on daje i odgovore u ime autora kojeg navodi jer nije on sam autor toga. Ali jamačno da se on slaže s tim, inače ne bi navodio, zar ne?
U tekstu u kojem se kritikuje, negira i odbacuje hadis kao izvor vjerskih istina islama, autor analize, koju pokretač teme citira, navodi i sljedeće hadise:
Ne vjeruj ženi koja laže!, ili je rekao ili je pisalo na majici velikog Grunfa.
Tako je i pokretač teme naveo, kako kaže, "odličnu analizu u vezi hadisa" (odmah u drugom postu ove teme) nekog autora kojeg on slijedi, od kojeg uzima svoje znanje o Božanskoj Vjeri. Naravno, kada neko navede nešto tuđe ne možemo očekivati da on daje i odgovore u ime autora kojeg navodi jer nije on sam autor toga. Ali jamačno da se on slaže s tim, inače ne bi navodio, zar ne?
U tekstu u kojem se kritikuje, negira i odbacuje hadis kao izvor vjerskih istina islama, autor analize, koju pokretač teme citira, navodi i sljedeće hadise:
Pitanje: da li su ovi hadisi - koje navodi autor i kojima dokazuje svoje tvrdnje o izmišljenosti hadisa - tačni, sigurni, autentični i istiniti i kako to autor analize može ustvrditi, čime to može dokazati i potkrijepiti? Naravno, opet velim, nema nam autora da nam odgovori, ali onda smo u problemu: kako hadisima dokazujemo njihovu netačnost? Ili: ako postoji nešto čime smo dokazali tačnost nekih hadisa (u našem slučaju baš onih hadisa kojima se zabranjuje zapisivanje hadisa), zar ne možemo istim načinom dokazati i stepen autentičnosti drugih hadisa?Allahov Poslanik Muhammed a.s. je zabranjivao pisanje hadisa. Ibn Sejd Al-Hudri r.a., izvjestio nas je da Allahov Poslanik a.s. kaže: "Nemojte pisati ništa od mene OSIM Kur'ana. Svako ko je napisao nešto drugo osim Kur'ana će izbrisati." Također, u knjizi "Taq-yeed Al-ilm", rekao je Ebu Sejd Al-Hudri: "Pitao sam Allahovog Poslanika a.s. za dozvolu pisanja hadisa, ali on je odbio da mi da dozvolu."
Ne vjeruj ženi koja laže!, ili je rekao ili je pisalo na majici velikog Grunfa.
-
Invincible
#88 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
A od kada postoji ova tzv. Božanska vjera? Poznato je da se koncept jednog Boga pojavio prije nekih 3200 godina, pričamo o historijskim činjenicama, ne zanima me ako Kur'an ili Biblija kažu da su ljudi oduvijek bili monoteisti, jer takve tvrdnje nisu utemeljenje na bilo kakvim dokazima.
Šta ćemo sa Amonom Ra, Zeusom, Odinom, Jupiterom, Višnom, Šivom, Panom i čitavom plejadom nekih 3000 bogova koji su poznati?
Nemoj samo reći da su ljudi hiljadama godina ubijali poslanike koji su propovijedali vjeru u jednog Boga, i da su iskrivili učenja, pa na jednog nadovezali još desetine njih u određenim religijama.
Možda Boga ne zanimaju ljudi od prije par hiljada godina, baš se na nas okomio, i gle čuda svoju istinsku religiju, objavio pojedincima bliskoističnih pustinja, mada opet koja je prava od 3 monoteističke i svih mogućih podjela, ako i po strani ostavimo koliko ovakva objava stvarno zvuči uvjerljivo.
Odakle ti crpiš svoje znanje i propovijedaš istinu božiju?
Da li ti dolazi neki duh po noći i prenosi ti riječi Gospodara svih svetova? Koristim termin kojim ga naziva Marijan Mijajlović, pri svojim ekstatičnim ispadima, uzrokovanim dejstvom jedinjenja etanola i drugih opijata.
Šta ćemo sa Amonom Ra, Zeusom, Odinom, Jupiterom, Višnom, Šivom, Panom i čitavom plejadom nekih 3000 bogova koji su poznati?
Nemoj samo reći da su ljudi hiljadama godina ubijali poslanike koji su propovijedali vjeru u jednog Boga, i da su iskrivili učenja, pa na jednog nadovezali još desetine njih u određenim religijama.
Možda Boga ne zanimaju ljudi od prije par hiljada godina, baš se na nas okomio, i gle čuda svoju istinsku religiju, objavio pojedincima bliskoističnih pustinja, mada opet koja je prava od 3 monoteističke i svih mogućih podjela, ako i po strani ostavimo koliko ovakva objava stvarno zvuči uvjerljivo.
Odakle ti crpiš svoje znanje i propovijedaš istinu božiju?
Da li ti dolazi neki duh po noći i prenosi ti riječi Gospodara svih svetova? Koristim termin kojim ga naziva Marijan Mijajlović, pri svojim ekstatičnim ispadima, uzrokovanim dejstvom jedinjenja etanola i drugih opijata.
- Diwan
#89 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Razne su vrste ludila, a izgleda da je vjersko ludilo najopasnije:
I to je tkz. vjera za neke, i to je 'islam' za neke, ali to se kosi i sa Kur'anom, zdravom logikom, razumom, sa svime normalnim. To i takvo je bukvalno devil's play, ali naravno da će netko i to braniti i dati za pravo da se naziva 'islamom.
Da, to je ona riječ koja je zloupotrebljena i preokrenuta i hijacked, kao i cijela vjera.
Nema nikave razlike između ljudi koji izađu goli na ulicu i osoba koje se tako oblače u 'ime vjere i Boga'.
Naravno, svatko ima pravo da se oblači kako hoće, pa čak i da nosi rukavice na +30, ali nema pravo da to naziva Božijom vjerom i da kaže da to Bog naređuje, kao i mnoge druge stvari o kojima se ovdje piše. Slobodno ispovjedajte svoje vjerovanje, ali ne presvlačite istinu sa neistinom, i ne mješajte jabuke i kruške, i ne lažite na Boga.
Neki dan vidim, nije pri put, ženu pokrivenu od glave do peta, sa zarom, i pored toga sa rukavicama na rukama. Naravno da se nije radilo o tome da su rukavice bile tu zbog zime i hladnoće, pa nekako čovjeku bude i žao i neprijatno u isto vrijeme zbog takve slike koju pojedine grupe i pojedinci odašiljaju drugima, a šta reči kako drugi na to gledaju koji nisu tako reći 'naši'.Muslimani bez državljanstva zbog rukovanja
Švicarska suspendirala proces davanja državljanstva sirijskim tinejdžerima jer su odbili da se rukuju sa učiteljicom.
Dječaci su izuzeti iz tradicionlanog rukovanja učenika i nastavnog osoblja [EPA]
Švicarska je suspendirala proces davanja državljanstva sirijskoj porodici dva brata tinejdžera nakon što su njih dvojica odbila da se rukuju sa svojom učiteljicom, što je izazvalo nacionalnu debatu oko vjerskih sloboda.
Dječaci, u dobi od 14 i 15 godina, obavijestili su obrazovne zvaničnike u sjevernom gradu Therwilu da je fizički kontakt sa ženama koje nisu članice njihove porodice u suprotnosti s njihovom vjerom...... nastavak teksta:
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/mu ... -rukovanja
I to je tkz. vjera za neke, i to je 'islam' za neke, ali to se kosi i sa Kur'anom, zdravom logikom, razumom, sa svime normalnim. To i takvo je bukvalno devil's play, ali naravno da će netko i to braniti i dati za pravo da se naziva 'islamom.
Da, to je ona riječ koja je zloupotrebljena i preokrenuta i hijacked, kao i cijela vjera.
Nema nikave razlike između ljudi koji izađu goli na ulicu i osoba koje se tako oblače u 'ime vjere i Boga'.
Naravno, svatko ima pravo da se oblači kako hoće, pa čak i da nosi rukavice na +30, ali nema pravo da to naziva Božijom vjerom i da kaže da to Bog naređuje, kao i mnoge druge stvari o kojima se ovdje piše. Slobodno ispovjedajte svoje vjerovanje, ali ne presvlačite istinu sa neistinom, i ne mješajte jabuke i kruške, i ne lažite na Boga.
- Towelie
#90 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Nisam ga ja pitao zna li sehadet jer smatram da ima mektebsko znanje, naprotiv. Moje je pitanje bilo u duhu bozanske vere u kojoj svedocimo samo Boga i nista vise uz njega.mousstapha wrote:Interesantna tema, a i pisanje. Steta samo sto doprinosi samo jedna osoba. Volio bih da ima vise iznesenih argumenata suprotne strane, bez onih tipicnih upucenih Diwanu, znas li sehadet ili koja si sekta, izjasni se.
- Diwan
#91 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Pošto smo spomenuli rukavice i rukovanje, naravno da i takav jedan 'islamski' običaj – rukovanje sa ženama – nema uporišta u Kur'anu. Naravno da postoji nadomjestak za Kur'an u obliku 'hadisa' kako bi se nešto zabranilo:Diwan wrote:Razne su vrste ludila, a izgleda da je vjersko ludilo najopasnije:
Neki dan vidim, nije pri put, ženu pokrivenu od glave do peta, sa zarom, i pored toga sa rukavicama na rukama. Naravno da se nije radilo o tome da su rukavice bile tu zbog zime i hladnoće, pa nekako čovjeku bude i žao i neprijatno u isto vrijeme zbog takve slike koju pojedine grupe i pojedinci odašiljaju drugima, a šta reči kako drugi na to gledaju koji nisu tako reći 'naši'.Muslimani bez državljanstva zbog rukovanja
Švicarska suspendirala proces davanja državljanstva sirijskim tinejdžerima jer su odbili da se rukuju sa učiteljicom.
Dječaci su izuzeti iz tradicionlanog rukovanja učenika i nastavnog osoblja [EPA]
Švicarska je suspendirala proces davanja državljanstva sirijskoj porodici dva brata tinejdžera nakon što su njih dvojica odbila da se rukuju sa svojom učiteljicom, što je izazvalo nacionalnu debatu oko vjerskih sloboda.
Dječaci, u dobi od 14 i 15 godina, obavijestili su obrazovne zvaničnike u sjevernom gradu Therwilu da je fizički kontakt sa ženama koje nisu članice njihove porodice u suprotnosti s njihovom vjerom...... nastavak teksta:
Prvo, čak i da uzmemo da je autentičan, hadis govori o dodirivanju žene koja nije dozvoljena, a ne u rukovanju koji je u formi pozdrava u društvu, znači što je opšte prihvačeno u društvu kao prihvatljivo, za razliku recimo od štipanja, zagrljaja, stavljanje ruke na nečiju nogu ili držanjem za ruku i tome slično.For a man to shake hands with a non-mahram woman (one to whom he is not related) is haraam and is not permitted at all. Among the evidence for this is the hadeeth of Ma’qal ibn Yassaar (may Allaah be pleased with him) who said: “The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: ‘If one of you were to be struck in the head with an iron needle, it would be better for him than if he were to touch a woman he is not allowed to.” (Reported by al-Tabaraani; classed as saheeh by al-Albaani inSaheeh al-Jaami’, 5045).
Apsolutno nema veze sa društvenim običajem i ponašanjem koje je dio kuture,tradicije i norme.
[quote]16:116. I ne recite za ono šta opisuju jezici vaši lažno: “Ovo je halal, a ovo haram”, da biste
izmišljali protiv Allaha laž. Uistinu, oni koji protiv Allaha laž izmišljaju, neće uspjeti.
10:59. Reci: “Jeste li vidjeli šta vam je Allah spustio od opskrbe, pa ste načinili od nje haram i halal?” Reci: “Je li vam Allah dopustio ili protiv Allaha izmišljate?”
[/quote]
- Gojeni H
#92 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
arzuhal wrote:Moje skromno mišljenje je da bi posebnu draž dalo kada bi se malo veći broj ateista aktivnije uključio i dao svoj doprinos razvijanju temeTo bi, jamačno - a u duhu teme sasvim ispravno kazano - obogatilo sadržaje teme i, ko zna, razvilo priču u nekim neslućenim pravcima
- Gojeni H
#93 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Diwandzija fakat legenda. Ne hebe pitanja samo nastavlja monolog. 
- arzuhal
#94 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Predmnijevam da je to u skladu s Božanskom Vjerom gdje je komunikacija uglavnom - jednosmjerna.Gojeni H wrote:Diwandzija fakat legenda. Ne hebe pitanja samo nastavlja monolog.
- Gojeni H
#95 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Sta ti imas pretpostavljat'? Samo citaj.arzuhal wrote:Predmnijevam da je to u skladu s Božanskom Vjerom gdje je komunikacija uglavnom - jednosmjerna.Gojeni H wrote:Diwandzija fakat legenda. Ne hebe pitanja samo nastavlja monolog.
'Vako ti Diwandzija glavu namjesti:

A onda, fokus:

- asurbanipal
#96 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Invincible wrote:A od kada postoji ova tzv. Božanska vjera? Poznato je da se koncept jednog Boga pojavio prije nekih 3200 godina, pričamo o historijskim činjenicama, ne zanima me ako Kur'an ili Biblija kažu da su ljudi oduvijek bili monoteisti, jer takve tvrdnje nisu utemeljenje na bilo kakvim dokazima.
Mislim da i ovo pripada Božanskoj tj. prirodnoj vjeri.

Prenj planina nije
Visok grad je vila
Sijelo je bogova,
Drevnih bogumila
Još vrijeme brazde
Po čelu mu ore
U njem se žestoko
Dobro i zlo bore.
Prenj planina nije
Divova je kuća,
Kojom bitka bijesni
Sve veća i ljuća;
Rat naših vrlina
S našim porocima
Borbu u još divljim
Barbarskim grudma.
I Prenj stoji – sav je
Od jednog komda;
Krvav je, kad sunce
U maglu zapada;
U jesenje dane
Kao žuč se žuti,
Grozan kad prozbori
Strašan kada šuti.
Prenj planina nije
Žrtvovani je kamen
Što čeka, da sveti
Očisti ga plamen,
I Bijeli Svećenik
K njemu jednom stigne,
Pa k Zvijezdama i Suncu
Sebe i nas digne.
Vladimir Nazor, 1943.g.

- Diwan
#97 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Inače, kako ide sa trolanjem i spamanjem - vidim ništa se nije promjenilo, ajd kontam uljudit će se nakon partijske funkcije, ali džaba je, sve ostaje po starom.arzuhal wrote:Predmnijevam da je to u skladu s Božanskom Vjerom gdje je komunikacija uglavnom - jednosmjerna.Gojeni H wrote:Diwandzija fakat legenda. Ne hebe pitanja samo nastavlja monolog.
Pored toga, ovi koji postavljaju pitanja, neki od njih, ne svi, da imaju zrnce razuma ili barem da mogu pravilno pročitati odgovor.
- arzuhal
#98 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
asurbanipal wrote:Invincible wrote:A od kada postoji ova tzv. Božanska vjera? Poznato je da se koncept jednog Boga pojavio prije nekih 3200 godina, pričamo o historijskim činjenicama, ne zanima me ako Kur'an ili Biblija kažu da su ljudi oduvijek bili monoteisti, jer takve tvrdnje nisu utemeljenje na bilo kakvim dokazima.
![]()
Mislim da i ovo pripada Božanskoj tj. prirodnoj vjeri.
Prenj planina nije
Visok grad je vila
Sijelo je bogova,
Drevnih bogumila
Još vrijeme brazde
Po čelu mu ore
U njem se žestoko
Dobro i zlo bore.
Prenj planina nije
Divova je kuća,
Kojom bitka bijesni
Sve veća i ljuća;
Rat naših vrlina
S našim porocima
Borbu u još divljim
Barbarskim grudma.
I Prenj stoji – sav je
Od jednog komda;
Krvav je, kad sunce
U maglu zapada;
U jesenje dane
Kao žuč se žuti,
Grozan kad prozbori
Strašan kada šuti.
Prenj planina nije
Žrtvovani je kamen
Što čeka, da sveti
Očisti ga plamen,
I Bijeli Svećenik
K njemu jednom stigne,
Pa k Zvijezdama i Suncu
Sebe i nas digne.
Vladimir Nazor, 1943.g.
Pratim...
- Diwan
#99 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
[/quote]Diwan wrote:Pošto smo spomenuli rukavice i rukovanje, naravno da i takav jedan 'islamski' običaj – rukovanje sa ženama – nema uporišta u Kur'anu. Naravno da postoji nadomjestak za Kur'an u obliku 'hadisa' kako bi se nešto zabranilo:Diwan wrote:Razne su vrste ludila, a izgleda da je vjersko ludilo najopasnije:
Prvo, čak i da uzmemo da je autentičan, hadis govori o dodirivanju žene koja nije dozvoljena, a ne u rukovanju koji je u formi pozdrava u društvu, znači što je opšte prihvačeno u društvu kao prihvatljivo, za razliku recimo od štipanja, zagrljaja, stavljanje ruke na nečiju nogu ili držanjem za ruku i tome slično.For a man to shake hands with a non-mahram woman (one to whom he is not related) is haraam and is not permitted at all. Among the evidence for this is the hadeeth of Ma’qal ibn Yassaar (may Allaah be pleased with him) who said: “The Messenger of Allaah (peace and blessings of Allaah be upon him) said: ‘If one of you were to be struck in the head with an iron needle, it would be better for him than if he were to touch a woman he is not allowed to.” (Reported by al-Tabaraani; classed as saheeh by al-Albaani inSaheeh al-Jaami’, 5045).
Apsolutno nema veze sa društvenim običajem i ponašanjem koje je dio kuture,tradicije i norme.
[quote]16:116. I ne recite za ono šta opisuju jezici vaši lažno: “Ovo je halal, a ovo haram”, da biste
izmišljali protiv Allaha laž. Uistinu, oni koji protiv Allaha laž izmišljaju, neće uspjeti.
10:59. Reci: “Jeste li vidjeli šta vam je Allah spustio od opskrbe, pa ste načinili od nje haram i halal?” Reci: “Je li vam Allah dopustio ili protiv Allaha izmišljate?”
Takođe i jevreji imaju sličnu praksu tretiranja žena, odnosno izbjegavanja rukovanja - pa ne čudi da se to naslijedilo i u man-made religiji:
The term negiah (Hebrew: נגיעה),[1] literally "touch," is the concept in Jewish law (Halakha) that forbids or restricts physical contact with a member of the opposite sex (except for one's spouse,[2] children, siblings,[3] grandchildren,[4] parents, and grandparents).[5] A person who abides by this halakha is colloquially described as a shomer negiah ("one observant of negiah").[6]
The laws of negiah are typically followed by Orthodox Jews, with varying levels of observance. Some Orthodox Jews follow the laws with strict modesty and take measures to avoidaccidental contact, such as avoiding sitting next to a member of the opposite sex on a bus, airplane, or other similar seating situation. Others are more lenient, only avoiding purposeful contact. Adherents of Conservative and Reform Judaism do not follow these laws.
- Diwan
#100 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)
Jedan važan i poseban dan za sve vjernike, rođenje HZ. Alije a.s., našeg Imama, vodiča, Prosvetitelja,Zagovornika ...:
13. Redzeb..Dan kada je rođen velikan, prvi od prvih i neponovljivih, Imam vjernika hz. Alija a.s.
Pored toliko odlika, kojima je ukrašen i odlikovan od Allaha i Poslanika a.s., i ova se ubraja u jednu od njih, a to je njegovo mubarek rođenje.
Al Hakim u 'Al Mustadrak', vol. 3; stranica 483. mutawater predaja, da je Fatima ibnet Assad rodila Imam Alija a.s. unutar Kabe
Također, Al-Hafiz al-Kunji, govori o autoritetu al Hakem (autora al Mustadrak) da je on rekao: 'zapovjednik vjerni Ali ibn Mutalib rođen je u Mekki u kući Božijoj (Kabba) u petak navečer 13. Redzeba, tridesete godine slona. I niko nije rođen prije njega ili poslije njega u kući osim njega (i da je to) čast za njega i pokazatelj za njegovu veličinu.'
Mutawatir predaja je da Fatima ibnet Assad rodila Imam Alija unutar Kabbe, on je rođen u petak 13. Redzeba, tridesete godine slona u Kabbi. I niko rođen prije njega ili poslije njega u kući Božijoj osim njega. (Al Muhadis Abdul Aziz Dehlavi, autor Taufa Ithna Ashari)
Hakim al-Nišaburi navodi sljedeći autentičan sahih hadis u svom Mustadraku, Nuru'd-din Bin Sabbagh Maliki u svom Fusulu'l- Muhimma, Faslm str. 14.:
"Nitko prije Alija nije rođen u Ka'bi. Ta je odlika data samo Aliji kako bi uzdigla njegovu čast, rang i dostojanstvo."
Masudi piše u 'Murooj-udh-Dhahab' , pogavlje II, na stranici 76., da je jedan od najvećih odlika to što je Ali a.s. uživao da je rođen u Allahovoj kući, Allahovom domu.
Drugi koje novode ovu autentičnu tvrdnju:
1.Muhammad ibn Talha el-Shafei u Matalib-us-saool, str. 11.
2.Hakim u Mustadrak, str 483, sv. III.
3.El-Umari u Sharh Ainia, str 15.
4.Halabi u Sira, str 165, sv. I.
5.Sibt ibn al-Jauzi u Tadhkera Khawasil ummet, stranica 7.
6.Ibn Sabbagh Maleki u Fusulul Mohimma, str 14.
7.Muhammad bin Yousuf Shafei u Kifayet al-Talib, str 261.
8.Shablanji u Nurul Absar, str 76.
9.Ibn Zahra u Ghiyathul Ikhtisar, str 97.
10. Edvi u Nafhatul Qudsia, str 41.
Među savremenim historičarima, Abas Mahmud al-Akkad iz Egipta, piše u svojoj knjizi Al-'Abqarriyet al-Imam Ali, (Kairo, 1970.), da je Ali ibn Ebi Talib a.s. rođen unutar Kabbe.
Također, savremeni historičar, Mahmud Seid al-Tantawi, iz Vrhovnog vijeća islamskih poslova Arapske Republike Egipta, piše u knjizi 'Min Fada-il al-'Ashrat al-Mubashireen Bil Janna', objavljena 1976. godine od strane Matab "Al-Ahram na-Tijariyya, Kairo, Egipat, na stranici 186.:
"Neka se Bog smiluje na Alija ibn Ebi Talib (as) rođen je u Kabbi. Svjedok je uspona islama;.. On je svjedok Da'we Muhammeda a.s., on je bio svjedok Otkrivenja Kur'ana veličanstvenog. On je odmah prihvatio islam iako je još bio dijete, a on se borio cijeli život, tako da riječ Allah bude najviša."
Allah mubarek rođenje našeg voljenog imama hz. Alija a.s. !!!