Zenica / III Korpus A RBiH

Post Reply
MUJOB

#76 Re: VOZUCA 1995

Post by MUJOB »

MISLIM DA JE TO SA VOZUCOM 1995.GODINE MALO PREUVELICANO I NAPUHANO, VJEROVATNO DA BI SE STO VISE SMJESTILO NASEM GENERALU.
MNOGI PISU O TOME A NISU NI BILI TAMO NEGO PRENOSE OD NEKIH MEDIJA NERELEVANTNIH DA IH SPOMINJEM ,SLOBODNA BOSNA DANI ITD.
dr trocki

#77 Re: VOZUCA 1995

Post by dr trocki »

MUJOB wrote:MISLIM DA JE TO SA VOZUCOM 1995.GODINE MALO PREUVELICANO I NAPUHANO, VJEROVATNO DA BI SE STO VISE SMJESTILO NASEM GENERALU.
MNOGI PISU O TOME A NISU NI BILI TAMO NEGO PRENOSE OD NEKIH MEDIJA NERELEVANTNIH DA IH SPOMINJEM ,SLOBODNA BOSNA DANI ITD.
Moguce ali ako je pocinjen zlocin od toga ne treba bjezati nego se suociti. :(
lopta

#78 Re: VOZUCA 1995

Post by lopta »

Jedna od najboljih akcija i bitaka u proslom ratu, velicanstvena pobjeda nad srpskocrnogorskim agresorom, sve ostalo sto se prica su klasicne izmisljotine srpske strane.
Aurea Mediocritas

#79 Re: VOZUCA 1995

Post by Aurea Mediocritas »

Moguće je da se u Vozućoj uradilo i nešto što nije trebalo uraditi i to je za svaku osudu, ali ovdje se radi o nečemu drugom.
Želi se ovakvim primjerima izjednačiti agresor i žrtva.
Pa čak i da je napravljen zločin u Vozućoj i zločin u dobrovoljačkoj i zločin na Kazanima (koji su, ponavljam za svaku osudu), može li se išta uporediti ili izjednačiti sa preko 8000 ljudi ubijenih sa nekoliko dana u Srebrenici? Ima li ikakvog opravdanja za to? Ko će to objasniti?
Vares City

#80 Re: VOZUCA 1995

Post by Vares City »

Definitivno sam protiv:"Oko za oko,zub za zub",...ali mi ni druga:"Ko tebe kamenom,ti njega kruhom" nije bas odgovarajuca u tadasnjim okolnostima.
Zlocini svih vrsta,na svim stranama su za svaku osudu u sadasnjem vremenu,stanje pijan-trijezan,.....NE PONOVILO SE!!!
BaileyS

#81 Re: VOZUCA 1995

Post by BaileyS »

Ako nam se nije svidjalo nismo trebali primali strane ratnike, koji su vecinom bili vjerski fanatici. Oni se vode pravom koja im nalaze da u ratu ne smiju dirati civile a od onih koji su uzeli pusku da bi napali tvoje najmilije imas pravo raditi sta ti je ceif.
bosna123

#82 Re: VOZUCA 1995

Post by bosna123 »

Po vjerskom pravu nemas pravo sa zarobljenicima, vojnicima raditi sta ti je cejf. Sada ne znam smijes li ih ubiti ili ne, mislim da to imas pravo sam procijeniti, zavisno sta ti vise koristi odnosno steti.

No, svakako se ne smijes izivljavati i muciti, pa ni zarobljene neprijateljske vojnike.
*mima*

#83 Re: VOZUCA 1995

Post by *mima* »

Bratstvo wrote:E, evo mene opet. A što Vi uopće dolazite na ovaj pročetnički forum kada Vam nedaju da diskutirate o bilo ćemu drugom osim o temama "prihvatiti raelnost postojanja RS" i "Lepa Brena zapalila publiku"? Dođite na forum Hrvatsko - Bošnjačkog Bratstva. Sloboda mišljenja i izražavanja je zagarantirana 100%
Bujrum - http://hbb.muux.org/politka-f13.html

Ne dopada ti se ovdje?
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#84 Re: VOZUCA 1995

Post by pici »

ako je hovo proČetniČki forum ....ja sam liČno ČiČa DraŽaImage

neg u tom Bratstvu BošnjaČko-Hravtskome.....imal mjesta za Talijane...mislim pošto sam ja ono ko u neku ruku i poluŽaHbar :shock: :bih: 8-)
karanana

#85 Re: VOZUCA 1995

Post by karanana »

bratstvo, tebe ne razumiju ljudi.

mladi momciiiiiii, muslimani iiii hrvaaaatiiiiii
aaaaaaaa, zakleli seeeee herceg bosni, svojoj maaajciiiiii
branit cemoooooo svaku stopu svoje zemljiceeeeee,
aaaaaaa, skupa cemo istjerati srpske uuubiceeeee.
bosna123

#86 Re: VOZUCA 1995

Post by bosna123 »

Mislis...ubOJice... Fakat ne kontam ove hercegbosance...
freedom77

#87 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by freedom77 »

Pozdrav svima...
Ovako postavljam ovu temu,i molim sve one koji nesto znaju o toj bitki neka pisu..
To je velika ofanziva Armije BiH,koja je pocela u ranim jutarnjim satima 22.10.1994. godine,iz pravca Klokotnice,dijela Stanic Rijeke,Hodzica na VRS sa ciljem zauzimanja grada Doboja.Armija BiH je pretrpjela veliki poraz u ovoj ofanzivi...Imala je veliki broj ranjenih i poginulih...
Snage VRS koje su bile na polozaju od Becnja--K. 483-Barakovca-Hodzica (begova kuca) - Begova glava - Stanic Rijeka: 1. dobojska laka pjesadijska brigada, 4. banjalucka laka pjesadijska brigada i Trebavska laka pjesadijska brigada.Njihovi gubici 9 mrtvih i 18 ranjenih.
Ispod Barakovca ima spomen obiljezje koje podsjeca na ovu bitku...
Snage VRS koje su bile na liniji Putnikovo brdo-Vila:2. banjalucka laka pjesadijska brigada.
Pored njih u ovoj bitki sa strane VRS su jos ucestvovale sledece jedinice:2. oklopna brigada, 1. ozrenska laka pjesadijska brigada, Krnjinska laka pjesadijska brigada, Vucijacka laka pjesadijska brigada, 9. BVP, Vucijacki orlovi...
I danas kada se prica o tome dogadjaju prica se o neizvrsenju zadatka HVO,i da su isti VRS javili za ovaj napad Armije BiH.
Sta vi znate o tome????
Kao sto je VRS izgubila bitku na Karusama 1993. godine,tako je i Armija BiH izgubila ovu bitku i pretrpila veliki poraz.
Samo razumni komentari,bez vrijedjanja...
Hvala!!!!!!!!!!!
Last edited by freedom77 on 19/06/2010 14:15, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#88 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

Post by felipe kajetano »

Nista posebno se tad nije desilo koliko znam, sem sto je grad granatiran u noci napada kao nikada do tada, ostatak klasika...tvrdo i bjez' nazad 8-)
karanana

#89 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

Post by karanana »

93. ili 94.?

ne znam o ovome. znam o onoj na pocetku rata, mozda iz juna-jula 92. kada su tada TO i valjda neke jedinice armije bih pretrpjeli nekih 30 poginulih pokusavajuci zauzeti doboj odnosno napredovati prema gradu preko putnikovog brda
felipe kajetano

#90 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

oktobar '94
felipe kajetano

#91 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

karanana wrote:93. ili 94.?

ne znam o ovome. znam o onoj na pocetku rata, mozda iz juna-jula 92. kada su tada TO i valjda neke jedinice armije bih pretrpjeli nekih 30 poginulih pokusavajuci zauzeti doboj odnosno napredovati prema gradu preko putnikovog brda
To je od 12.jula '92.
karanana

#92 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

Post by karanana »

naslov pise 93, a tekst 94 pa nisam znao.

a za tu iz 92. sam znao jer se taj dan u opstini doboj jug obiljezava i nije tajna da je to bio propali pokusaj i poraz, i ima i spomen obiljezje. mislim da je bilo 28 poginulih.

ja ne znam zasto nije kasnije bilo ozbiljnijih pokusaja da se doboj zauzme. mozda strateski i najvazniji i grad na najbitnijem mjestu u BiH. a linija razdvajanja veoma blizu grada i grad u poluokruzenju. jedan od rijetkih gradova gdje je situacija bila skoro pa obrnuta.
Last edited by karanana on 18/06/2010 00:50, edited 2 times in total.
felipe kajetano

#93 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

karanana wrote:naslov pise 93, a tekst 94 pa nisam znao.

a za tu iz 92. sam znao jer se taj dan u opstini doboj jug obiljezava i nije tajna da je to bio propali pokusaj i poraz, i ima i spomen obiljezje. mislim da je bilo 28 poginulih.
Bilo je i sa ove strane otprilike slicna cifra poginulih, to je u stvari bio dan kad su svi shvatili da je stigao rat, tj. da se moze i poginuti.
felipe kajetano

#94 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

ja ne znam zasto nije kasnije bilo ozbiljnijih pokusaja da se doboj zauzme. mozda strateski i najvazniji i grad na najbitnijem mjestu u BiH. a linija razdvajanja veoma blizu grada i grad u poluokruzenju. jedan od rijetkih gradova gdje je situacija bila skoro pa obrnuta.
To ti vec ne bi znao reci, mozda je Delic bio slab na Doboj jer je u njemu zivio do aprila '92 :D

Grad je bio jako dobro branjen, sila vojske je u svakom trenutku bila tu ili u rezervi, vjerovatno procjena da se ne bi bas isplatilo dobro, a uspjeh takvogg napada ne bi mogao niko da garantuje.
osa

#95 Re: 22.10.1993.godine Bitka za Doboj

Post by osa »

felipe kajetano wrote:

To ti vec ne bi znao reci, mozda je Delic bio slab na Doboj jer je u njemu zivio do aprila '92 :D

Grad je bio jako dobro branjen, sila vojske je u svakom trenutku bila tu ili u rezervi, vjerovatno procjena da se ne bi bas isplatilo dobro, a uspjeh takvogg napada ne bi mogao niko da garantuje.
doboj je najvažnija točka za onog tko bi htio "ugušiti" rs, tako da moguće žrtve za onog tko bi to želio, nisu trebale biti stvar o kojoj se razmišlja, samo pitanje je da li je taj o tom ikad i razmišljao...
BSn

#96 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by BSn »

To podrucje je jedan od "svjetlih" primjera trgovinom ljudima i teritorijem u proteklom ratu.

U jeku rata ulaze u grad pripadnici ARBiH, dolaze do kuce prijeratnog guzonje, izvlace stvari iz kuce, ovo-ono... Poslije vojnici, uz pratnju VRS, setaju po gradu... Sve se to desava u vrijeme dok civili uveliko gube glave po gradu i nestaju u po' dana i u po' noci.

Ko se tu na koga zaleto, kako i zasto ne znam i ne zanima me - sve je stvar dogovora. Ima jos par gradova koji su "saptom pali" na sve 3 strane i to toalno ofirno - bez ispaljenog metka, a uz silu masinerije i pjesadije na obje/sve tri strane.

Tako da ovo sto osa kaze, mozda i jeste istina, ali ko zasto i kako u svoj to prici i kome - nije nase da znamo - nase je da se koljemo.
felipe kajetano

#97 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

BSn wrote:To podrucje je jedan od "svjetlih" primjera trgovinom ljudima i teritorijem u proteklom ratu.

U jeku rata ulaze u grad pripadnici ARBiH, dolaze do kuce prijeratnog guzonje, izvlace stvari iz kuce, ovo-ono... Poslije vojnici, uz pratnju VRS, setaju po gradu... Sve se to desava u vrijeme dok civili uveliko gube glave po gradu i nestaju u po' dana i u po' noci.

Ko se tu na koga zaleto, kako i zasto ne znam i ne zanima me - sve je stvar dogovora. Ima jos par gradova koji su "saptom pali" na sve 3 strane i to toalno ofirno - bez ispaljenog metka, a uz silu masinerije i pjesadije na obje/sve tri strane.

Tako da ovo sto osa kaze, mozda i jeste istina, ali ko zasto i kako u svoj to prici i kome - nije nase da znamo - nase je da se koljemo.
Kojeg "guzonje" i kada se to desilo?
Za vrijeme hrvatsko-muslimanskog rata su se mogli vidjeti pripadnici HVO u tranzitu kroz Doboj, oni su se cak i lijecili u dobojskoj bolnici al' nikada ne vidjoh, nisam cak ni cuo za setnju pripadnika ABiH kroz Doboj u toku rata.Jedino mi je poznato helikoptersko izvlacenje stvari iz stana Rasima Delica al' to je bilo u reziji VRS-a.
Jeste istina da je sverc cvjetao,na nekim mjestima bilo je cak i pazarnih dana :D .....dobojskoj ratno-profiterskoj vlasti nije odgovaralo da se linije pomjere dalje od grada jer bi to znacilo gubitak trzista i potencijalnih musterija koji su grcali u gladi, radi toga je uostalom i puk.Lisica morao napustiti komandno mjesto u Doboju, svima je poznata festa koja je napravljena kad su ga profiteri na celu sa Milanom Ninkovicem uspjeli maknuti daleko od Doboja.
Cijelo vrijeme rata je postojao sukob izmedju vojne i civilne vlasti u Doboju, iz koga su na kraju kao pobjednici izasli pomenuti profiteri, jer im je ledja drzao najveci od njih Radovan Karadzic.Desavala su se cak i ubistva, svi u Doboju znaju za pogibiju potpukovnika Radojcica koji je na pocetku rata zagovarao totalni napad na podrucje Tesnja i Maglaja koji su u tim trenucima bili potpuno obezglavljeni, epilog svega je slucajno ispaljen rafal u potpukovnika od strane nespretnog vojnika :roll: ..stas puska otkocena, zna se i to desiti :-? taj sukob je postojao i najvisem nivou cemu se u zadnje vrijeme pocelo i pisati...vidi pod RM vs RK....
BSn

#98 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by BSn »

Raspitam se pa ti javim. :D

Inace, tamo se krajem '92. mogla vidjeti trafika puna caja za mrsavljenje. Bitan je privid normalnosti, bez obzira koliko on nenormalan bio. :-)
karanana

#99 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

Post by karanana »

vidim ima ljudi iz tog kraja pa vas molim da mi pomognete da u potpunosti razumijem situaciju geografski. znaci situacija nekad 93. je bila ovakva:
zepce i taj dio dionice puta m17 doboj-zenica je drzao hvo zepce.
maglaj, danasnji doboj jug, "hifa" raskrsnicu za jelah i sve otprilike do onog mosta i danasnje entitetske linije razdvajanja sa gradom dobojem je drzala armija bih.
onda nakon sto sa m17 skrenemo lijevo kod hifa pumpe, ako idemo iz sarajeva, dolazimo do hrvatskog sela usora kojeg je drzao hvo usora.
nakon usore dolazimo do pozicija armije bih u jelahu. jesu li srpske snage bile desno od puta hifa pumpa - jelah na onom brdu. jeli to putnikovo brdo?

jeli ovo gore otprilike tacan raspored hvo/abih snaga?
znaci maglaj, doboj jug, jelah i tesanj su bili u okruzenju, s jedne strane od srpskih snaga a s druge od izdajnickih srpsko-kolaboracionistickih snaga hvo-zepce? a gdje je u svemu tome hvo usora? ako je moj raspored snaga tacan oni su se nasli u okruzenju abih ali su imali izlaz i liniju i sa vrs-om. da li je hvo usora ratovao protiv abih? da li je hvo usora u jednom trenutku presao na stranu okupatora doboja?
felipe kajetano

#100 Re: 22.10.1994.godine Bitka za Doboj

karanana wrote:vidim ima ljudi iz tog kraja pa vas molim da mi pomognete da u potpunosti razumijem situaciju geografski. znaci situacija nekad 93. je bila ovakva:
zepce i taj dio dionice puta m17 doboj-zenica je drzao hvo zepce.
maglaj, danasnji doboj jug, "hifa" raskrsnicu za jelah i sve otprilike do onog mosta i danasnje entitetske linije razdvajanja sa gradom dobojem je drzala armija bih.
onda nakon sto sa m17 skrenemo lijevo kod hifa pumpe, ako idemo iz sarajeva, dolazimo do hrvatskog sela usora kojeg je drzao hvo usora.
nakon usore dolazimo do pozicija armije bih u jelahu. jesu li srpske snage bile desno od puta hifa pumpa - jelah na onom brdu. jeli to putnikovo brdo?

jeli ovo gore otprilike tacan raspored hvo/abih snaga?
znaci maglaj, doboj jug, jelah i tesanj su bili u okruzenju, s jedne strane od srpskih snaga a s druge od izdajnickih srpsko-kolaboracionistickih snaga hvo-zepce? a gdje je u svemu tome hvo usora? ako je moj raspored snaga tacan oni su se nasli u okruzenju abih ali su imali izlaz i liniju i sa vrs-om. da li je hvo usora ratovao protiv abih? da li je hvo usora u jednom trenutku presao na stranu okupatora doboja?
Nisu ratovali protiv Bosnjaka jer su oni na tom podrucju u totalnoj manjini, imas par hrvatskih sela od koje jedno fifti-fifti sa Bosnjacima.Znam da su na linijama bili izmijesani u omjeru koji odgovara Bosnjacima tako da je eliminisana svaka mogucnost promjene dresa(narodski receno puska pod rebrima) pa izvoli :wink: ...
Btw taj toliko ocrnjeni HVO Zepce je koliko znam bukvalno spasio Bosnjake na tom podrucju doturanjem MTS-a i obucenog ljudstva za vrijeme onog Lisicinog napada.Kasnije je u jednom momentu presao na stranu VRS-a.pa onda opet solirali i sve tako...cirkus od rata :wink:

A "okupator" pa kako za koga :D
Post Reply