Peugeot 508 vs. Citroen C5

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#76 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

jefferson wrote: Pri startu i ubrzanju su bitne ks, obrtni moment je bitan kada je u pitanju elasticnost i vucna snaga.
I de molim te pojasni kako je motor dugtrajniji ako je obrtni moment manji?
Recimo, imas dva ista auta sa 2.0 diezl motorom, iste tezine, recimo 1.5 tona, jedan ima 350nm drugi ima 300nm. Po cemu ce ovaj od 300nm trajati duze kada zumes sve faktore auta u obzir?
pa sta ti treba pri startu i ubrzanju nego vucna snaga
pri startu i ubrzavanju je bitan obrtni

dugotrajniji je zbog hoda klipa
klip je manje opterecen na ovom od 300nm nego kod ovoga od 350nm

po pitanju dugotrajnosti 2.0 ista tezina nema nikakve veze sto se tice velicine obrtnog momenta

fudbaler od 2 metra i 60 kila daje krajnju brojku 260 recimo isto tako fudbaler od 170 i 90 kila daje istu brojku od 260 al su to 2 totalno razlicita fudbalera
ovo isto vazi obrtni i te stvari bez uticaja sto igraju u istoj ligi (motor 2.0) istom klubu (tezina tona i po)
amar1994

#77 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:Ali meni je jako kako na autima to nista ne treba, diskusija za diskusijom, nisi Sumaher, nije Hokenhajm, potignes brzinu i odrzavas, najbolje onda uzeti taj C5 1.6 HDI s kojim on ne moze meda, go ko pistolj najbolje, svakako ima klimu (samo nek puse), ima servo (samo nek nije tezak ko bez serva), itd. Postice brzinu, svakako je od A do B. Zasto onda dati 18-20 k za takvog polovnog Citroena, zasto ne uzeti neko solidno auto od 8-9 k? Ima sve od A do B, puse klima, vrti se lako, postize brzinu, nije dinamican, nije na trkama, objektivno udobnost je nerelevantna za relacije koje vecina nas prelazi... Zasto ne sacuvati 10-12 hiljada onda? Ili vise jbt, ima ih solidnih za A do B da pusu hladno i za 3 k i da se ne kvare?

Jer jbt svaka diskusija se svodi na to da je jedino bitno za svako auto jednostavno prevoz od A do B i da se ne kvari. Ja pored ovakvih strucnjaka ispadoh budala jer sam da preko 20 hiljada da zamijenim auto koje me je slusalo i ispunjavalo moje potrebe, vozilo od A do B, na koje sam prosjecno na odrzavanje godisnje trosio 90-100 maraka.

A ovi sto gruhnuse tolike pare u razvoj autoindustrije su jos vece budale, prije 30 godina auto vozilo od A do B nista se nije kvarilo, a oni 30 godina potrosise tolike pare usavrsavajuci to isto auto i to bez ikakve potrebe. :run:
:thumbup: :thumbup:
http://www.auto-data.net/en/?f=showCar&car_id=1810
ne treba bolje :-) :lol: :run:
supercali

#78 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

konektovan wrote:Ja ne znam kako pojedini ovdje, ne zavrse ko test vozaci u nekom od proizvodjaca, zaista?! Razumiju se u sve i svasta, a oni tamo su levati, jer ne znaju napraviti auto za adu sampiona, i jos poneke. Mislim, ovdje se prica uvijek svodi na to, da svaki forumas hvali ono sto vozi trenutno, tako da diskusija moze trajati vjecno.
nema to veze sa voznjom
ovo oko obrtnog momenta moras biti dobar fizicar a ne vozac
moras poznavati rad motora a ne kako se vozi
oni tamo koji prave motore tj konstruisu ih ne moraju imati ni vozacku da bi znali napraviti motor

znaju oni napraviti i za adu sampiona al se za to uzima drugi model a ne uzimati jedan model a traziti da ima karakteristike tog drugog modela

jbg ne mogu ja uzeti smarta koji je okretan u gradu malo trosi i sta sve ne i od njega ocekivati da bude kao m3 startan stabilan itd

ovdje se prica svodi da je tvoj profil voznje najbolji bez obzira koje je auto
a svaki forumas ne hvali ono sto vozi
ja vozim 307 cc
mjenjac je karina da ne moze biti veca a to sam ponovio mnogo puta
vise volim benzince i dizela ne bi nikad uzeo al su u pezou dizeli bogovi na cestama a benzinci neka sredina
i to sam ponovio mnogo puta
tako da to tvoje svako hvali ono sto vozi ti ne pije vode bar u mom slucaju
jefferson

#79 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by jefferson »

konektovan wrote:Ja ne znam kako pojedini ovdje, ne zavrse ko test vozaci u nekom od proizvodjaca, zaista?! Razumiju se u sve i svasta, a oni tamo su levati, jer ne znaju napraviti auto za adu sampiona, i jos poneke. Mislim, ovdje se prica uvijek svodi na to, da svaki forumas hvali ono sto vozi trenutno, tako da diskusija moze trajati vjecno.
Kada bi sva auta bila dobra, onda ne bi bilo neuspjesnih, uspjesnih i stvarno uspjesnih proizvodjaca.
Auta imaju xxx problema, i sto postaju komplikovanija bit ce ih jos vise. Niti jedan proizvodjac nije imun na to.
VW/Adui haman 30 godina pokusavaju napraviti V6 benzinac koji je u rangu sa BMW-om ili MB-om, ali dzaba Vazda neki problemi, stalnos e konstrukcija mjenja itd. BMW vazda problemi sa V8 benzincima. Ili su dizne, ili trose ulje, ili curi ulje. MB totalno usro sa V6 dizelima.
Sve to anravno treba gledati kroz konkurenciju. 508 ili C5, ili Insignija ili passat bi bili najbolja auta sa najboljim mjenajcem, volanom, motorom da nema konkurencije. Znci kada pricamo o nekom autu uvijek ga podsvjesno poredimo sa drugim autima jer su mu konkurencija. Onda dodje naravno i ono sto licno preferiramo.
Na kraju, auto se ne kupuje na osnovu sta forumasi kazu. Ova diskusija je dobra sa stanovista da kupac moze obrati paznju na odredjene stavri akda ode probati auta. Onos to ovdje ja ili neko deseti zinese treba psoluziti da kupac kada sjedne u auto malo vise obrati paznju na to i konstatuje jel to problem za njega/nju ili nije, a ne da donese apsolutni zakljucak na osnovu toga sto ja nevolim osjecaj volana na 508.
ado-šampion

#80 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by ado-šampion »

Prije ce biti da znaju napraviti za vas odredjene, ali to nije dovoljno za vecinu. To je cinjenicno stanje kad se pogleda trziste. Jer ako se Passata proda lupam 200 000 a C5 20 000 onda Citroen nesto radi pogresno a ne obrnuto! Samo kod Bosanaca (odredjenih) je obrnuto i samo oni prave od crnog bijelo.

Ta prica da Citroen ima tu neku i avagardu i individualizam je za malu djecu i za one koji vole pametovati ali nesto ne kupuju. Isto kao sto je prica za djecu da atmosferac bolji od turbaka iako ima slabije performanse i vecu potrosnju jer satro ljepse razvija snagu. Jest kad ne dajes pare, u virtualnom svijetu.

Realnost je da je danas jedna Skoda brend koji ima bolji status i imidz kod prosjecnog kupca nego Citroen, pa se vi tjesite avantgardom, hidraulikom copyright 1972. i ljepotom.
supercali

#81 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

ado-šampion wrote:Ali meni je jako kako na autima to nista ne treba, diskusija za diskusijom, nisi Sumaher, nije Hokenhajm, potignes brzinu i odrzavas, najbolje onda uzeti taj C5 1.6 HDI s kojim on ne moze meda, go ko pistolj najbolje, svakako ima klimu (samo nek puse), ima servo (samo nek nije tezak ko bez serva), itd. Postice brzinu, svakako je od A do B. Zasto onda dati 18-20 k za takvog polovnog Citroena, zasto ne uzeti neko solidno auto od 8-9 k? Ima sve od A do B, puse klima, vrti se lako, postize brzinu, nije dinamican, nije na trkama, objektivno udobnost je nerelevantna za relacije koje vecina nas prelazi... Zasto ne sacuvati 10-12 hiljada onda? Ili vise jbt, ima ih solidnih za A do B da pusu hladno i za 3 k i da se ne kvare?

Jer jbt svaka diskusija se svodi na to da je jedino bitno za svako auto jednostavno prevoz od A do B i da se ne kvari. Ja pored ovakvih strucnjaka ispadoh budala jer sam da preko 20 hiljada da zamijenim auto koje me je slusalo i ispunjavalo moje potrebe, vozilo od A do B, na koje sam prosjecno na odrzavanje godisnje trosio 90-100 maraka.

A ovi sto gruhnuse tolike pare u razvoj autoindustrije su jos vece budale, prije 30 godina auto vozilo od A do B nista se nije kvarilo, a oni 30 godina potrosise tolike pare usavrsavajuci to isto auto i to bez ikakve potrebe. :run:
ado i za tebe vazi isti odgovor kao gore
ne mozes traziti od 508 insignije i c5 da ide na hokenhajm
ako zelis takvo auto onda kupujes gti rc rs amg i tako te modele i nemas sta traziti medju "limuzinama" ili recimo polu smartu fiesti
kao sto rekoh ovdje a i generalno je problem sto ljudi svijet ravnaju prema sebi pa ako ja trazim kabrio sa tvrdim krovom onda to mora svako
znaci ni jedno ne valja osim pezo cc reno cc ford cc volva ferarija i jos par proizvodjaca koji imaju tvrdi krov a svi ostali sa fiksnim i platnenim krovom su za smeca
supercali

#82 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

ado-šampion wrote:
Prije ce biti da znaju napraviti za vas odredjene, ali to nije dovoljno za vecinu. To je cinjenicno stanje kad se pogleda trziste. Jer ako se Passata proda lupam 200 000 a C5 20 000 onda Citroen nesto radi pogresno a ne obrnuto! Samo kod Bosanaca (odredjenih) je obrnuto i samo oni prave od crnog bijelo.

Ta prica da Citroen ima tu neku i avagardu i individualizam je za malu djecu i za one koji vole pametovati ali nesto ne kupuju. Isto kao sto je prica za djecu da atmosferac bolji od turbaka iako ima slabije performanse i vecu potrosnju jer satro ljepse razvija snagu. Jest kad ne dajes pare, u virtualnom svijetu.

Realnost je da je danas jedna Skoda brend koji ima bolji status i imidz kod prosjecnog kupca nego Citroen, pa se vi tjesite avantgardom, hidraulikom copyright 1972. i ljepotom.
prije ce biti da vecina svijet ravna prema sebi
jefferson

#83 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by jefferson »

supercali wrote:
jefferson wrote: Pri startu i ubrzanju su bitne ks, obrtni moment je bitan kada je u pitanju elasticnost i vucna snaga.
I de molim te pojasni kako je motor dugtrajniji ako je obrtni moment manji?
Recimo, imas dva ista auta sa 2.0 diezl motorom, iste tezine, recimo 1.5 tona, jedan ima 350nm drugi ima 300nm. Po cemu ce ovaj od 300nm trajati duze kada zumes sve faktore auta u obzir?
pa sta ti treba pri startu i ubrzanju nego vucna snaga
pri startu i ubrzavanju je bitan obrtni

dugotrajniji je zbog hoda klipa
klip je manje opterecen na ovom od 300nm nego kod ovoga od 350nm

po pitanju dugotrajnosti 2.0 ista tezina nema nikakve veze sto se tice velicine obrtnog momenta

fudbaler od 2 metra i 60 kila daje krajnju brojku 260 recimo isto tako fudbaler od 170 i 90 kila daje istu brojku od 260 al su to 2 totalno razlicita fudbalera
ovo isto vazi obrtni i te stvari bez uticaja sto igraju u istoj ligi (motor 2.0) istom klubu (tezina tona i po)
Tvoje pretpostavke se zasnivaju an logici a ne matematici i fizici. Logika nema veze sa ubraznjem, a matematika i fizika itekako.
KS i NM se nemogu gledati odvojeno. NM je posljedica snage motora, tj. rotaciona sila na radilici. Sta daje ubrzanje je momenat na tockovima ili ako hoces momenat koji tockovi proizvedu na podlogu. Kako se zove taj momenat? Nije NM, nego KS! Znaci mi ne govorimo o NM koji proizvede motor, koji je recimo u slucaju 508GT (posto smo na ovoj temi) 458nm. To je momenat na radilicu. Momenat koji taj motor kroz mjenajc isporucuje na tockove je KS. Sto se to nezove obrtni momenat na tockovima ili nesto drugo je sada filozofsko pitanje, ali na kraju dana, KS su te koje daju ubrzanje. Ako bi obrtni momenat davao ubrzanje, onda moje auto koje ima 580nm, bi bilo brze od uporedivog modela koje ima 400nm. Medjutim, moje auto ima 265ks a uporedivi model 300 benzinskih ks i brzi je u ubrzanju sekundu. Moj model s druge strane ima daleko bolju vucnu silu i elasticniji je, medjutim 300ks naspram 265 ks u istom modelu ce uvijek imati bolje ubrzanje i bolju krajnju brzinu. Naravno, pitanje je sto to treba tokom normalne voznje? Zato ja vozim auto od 580nm a ne 400, jer u gradu ili na uzbrdici je to vazno. Ali eto akda vec govorimo o ubrzanju da se zna.
Tezina auta ima itekako veze sa dugotrajnoscu jer ce slabiji motor, motor sa manje ks i nm teze nositi sa istom tezinom. U sustini, koliko ks i nm taj 2.0 auto da bi doslo do 150 km/h? ili da bi prevezlo 4 putnika sa stvarima?
Slabiji motor nije uvijek dobitna kombiancija kada je u pitanju potrosnja ili dugotrajnost, jer na kraju u stvarnosti bi mogao opteretiti taj motor daleko vise nego onaj jaci.
condy

#84 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by condy »

Ja se ne osjecam prozvanim :mrgreen:

Btw. Razlike postoje izmedju svabe i francuza. Ali francuz je jeftiniji kao polovan. S obzirom na cijenu kao polovan mislim da nudi sasvim dovoljno pored ovih stvari koje su minus. Passat konkretno ima svoje prednosi dsg, pogon na 4 tocka, veci izbor motora, bolja upravljivost ali je daleko skuplji kao polovan. Cijena polovnog passata sa 1.6 tdi motorom je tu negdje kao kod polovnog 508 2.0 sa 120 kw. Ogromna je razlika u motorizaciji a cijena tu negdje.
ado-šampion

#85 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by ado-šampion »

@Supecali,

Sta po tebi traziti u C5, 508 i Insigniji sto nema recimo 308 koji se moze naci za 9 hiljada? Vrijedi li ijedan od nabrojanih duplo po tebi i zasto vrijedi? Ni on nije zamisljen za Hokenhajm, trkanje, itd. Poenta je da sto su vece pare u pitanju trazi se vise od auta. Zasto BMWu ide tako dobro? Zasto je BMW 3 recimo u svojoj klasi konstantno medju najprodavanijim autima a cesto i najprodavaniji (u GB recimo je to normala), unatoc oko 20% vecoj cijeni, kad je toliko bitno samo da ide od A do B? Jel on za Hokenhajma? Zasto to ne bi bio recimo bas taj C5, eto po tebi ima to sve, pouzdan je relativno, od A do B moze, limuzina?

Znaci pricate o necemu sto u realnosti jednostavno ne drzi vodu. U teoriji mozda drzi, ali u praksi ne.
supercali

#86 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

jefferson wrote: Tvoje pretpostavke se zasnivaju an logici a ne matematici i fizici. Logika nema veze sa ubraznjem, a matematika i fizika itekako.
KS i NM se nemogu gledati odvojeno. NM je posljedica snage motora, tj. rotaciona sila na radilici. Sta daje ubrzanje je momenat na tockovima ili ako hoces momenat koji tockovi proizvedu na podlogu. Kako se zove taj momenat? Nije NM, nego KS! Znaci mi ne govorimo o NM koji proizvede motor, koji je recimo u slucaju 508GT (posto smo na ovoj temi) 458nm. To je momenat na radilicu. Momenat koji taj motor kroz mjenajc isporucuje na tockove je KS. Sto se to nezove obrtni momenat na tockovima ili nesto drugo je sada filozofsko pitanje, ali na kraju dana, KS su te koje daju ubrzanje. Ako bi obrtni momenat davao ubrzanje, onda moje auto koje ima 580nm, bi bilo brze od uporedivog modela koje ima 400nm. Medjutim, moje auto ima 265ks a uporedivi model 300 benzinskih ks i brzi je u ubrzanju sekundu. Moj model s druge strane ima daleko bolju vucnu silu i elasticniji je, medjutim 300ks naspram 265 ks u istom modelu ce uvijek imati bolje ubrzanje i bolju krajnju brzinu. Naravno, pitanje je sto to treba tokom normalne voznje? Zato ja vozim auto od 580nm a ne 400, jer u gradu ili na uzbrdici je to vazno. Ali eto akda vec govorimo o ubrzanju da se zna.
Tezina auta ima itekako veze sa dugotrajnoscu jer ce slabiji motor, motor sa manje ks i nm teze nositi sa istom tezinom. U sustini, koliko ks i nm taj 2.0 auto da bi doslo do 150 km/h? ili da bi prevezlo 4 putnika sa stvarima?
Slabiji motor nije uvijek dobitna kombiancija kada je u pitanju potrosnja ili dugotrajnost, jer na kraju u stvarnosti bi mogao opteretiti taj motor daleko vise nego onaj jaci.
nije to moja pretpostavka nego je tako
to mi je profesija
nisu ks bitni za ubrzanje i sl nego nm
ima jedna klasicna ne pobjedjuju konji u utrci nego obrtni moment
obrtni moment = proizvod sile i udaljenosti mjesta djelovanja sile od ose rotacije
ukratko obrtni moment je vucna snaga vozila

poceo si uporedjivati svoje auto koje je dizel (pretpostavljam) sa jednim benzincem samo uporedjujuci velicinu obrtnog momenta
a ne uvrstavas da je benzinac uvijek startniji od dizela a dizel pocetno uvijek ima veci obrtni od istog uporedjujuceg benzinca
zatim ne uporedjujes velicinu auta tezinu i sl

uporedi svoje auto i isto auto sa isto konja pa onda uporedi vucnu silu
doduse mjerenje vucne sile i ubrzanja nije bas ista stvar al eto da izjednacimo

onda da predjemo na americka auta jer si ti tamo pa i bolje znas
zasto oni pickup-i kamioneti pa onda i sportska vozila i sl jos uvijek drze masine od 4.2 6.0 6.2 7.0 5.0 i sl
mislis da amer ne moze smjestiti isto konja pod haubu kao i evropljanin i staviti neki 1.6 pod haubu tih vozila
moze al ce ovaj izdrzati duplo vise nego ekvivalentan motor nabrijan na isto konja klinaca palaca
zasto se kunu u hemi
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#87 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by konektovan »

condy wrote:
Ja se ne osjecam prozvanim :mrgreen:

Btw. Razlike postoje izmedju svabe i francuza. Ali francuz je jeftiniji kao polovan. S obzirom na cijenu kao polovan mislim da nudi sasvim dovoljno pored ovih stvari koje su minus. Passat konkretno ima svoje prednosi dsg, pogon na 4 tocka, veci izbor motora, bolja upravljivost ali je daleko skuplji kao polovan. Cijena polovnog passata sa 1.6 tdi motorom je tu negdje kao kod polovnog 508 2.0 sa 120 kw. Ogromna je razlika u motorizaciji a cijena tu negdje.
Hocu da kazem, svako auto ima svoje prednosti i mane, bio svabo il' fransoa, al' neki to nece príhvatiti. Cinjenica je, da su auta namjenjena da te prebace sa tacke A do tacke B, a sve ostalo je dodatna oprema. :mrgreen: Jok, ado ce doci sa pricom kako njegov bmw moze proci krivinu sa 5 km/h brze od citroena C4, i onda ce da svrsava na to. Ovaj se ljulja, klima, visokó se sjedi, siske mi udaraju u krov, lakat me boli, itd. u opisu citroena, i onda slag na tortu, skoda je boljeg imidza od citroena. :-)
supercali

#88 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

ado-šampion wrote:@Supecali,

Sta po tebi traziti u C5, 508 i Insigniji sto nema recimo 308 koji se moze naci za 9 hiljada? Vrijedi li ijedan od nabrojanih duplo po tebi i zasto vrijedi? Ni on nije zamisljen za Hokenhajm, trkanje, itd. Poenta je da sto su vece pare u pitanju trazi se vise od auta. Zasto BMWu ide tako dobro? Zasto je BMW 3 recimo u svojoj klasi konstantno medju najprodavanijim autima a cesto i najprodavaniji (u GB recimo je to normala), unatoc oko 20% vecoj cijeni, kad je toliko bitno samo da ide od A do B? Jel on za Hokenhajma? Zasto to ne bi bio recimo bas taj C5, eto po tebi ima to sve, pouzdan je relativno, od A do B moze, limuzina?

Znaci pricate o necemu sto u realnosti jednostavno ne drzi vodu. U teoriji mozda drzi, ali u praksi ne.
pa osnovna razlika izmedju 508 i slicnih u odnosu na 308 je velicina auta
komotnije je u 508 nego u 308 posebno na zadnjoj klupi
da li vrijede ti auti duplo od ovih malih mozda vrijede mozda ne i opet sve zavisno sta ko trazi i za sta kupuje auto
poenta je da ti sa kupnjom 508 kupis i vise nego sto kupis sa 308
pored tih osjecaja u voznji dolazimo i do fizicki opipljivih stvari koje cine auto skupljim
pa 508 u seriji ima asr dgr srh hdz i jos milion nekih slova u odnosu na 308
kad pominjes bmw 3
znamo kako je bmw orijentisan i gdje je pozicioniran u odnosu na pezo reno opel i sl
znaci da bi nesto mogao usporedjivati moras uzeti sto vise faktora koji uticu na to
zasto je vw broj 1 proizvodjac u europi a ne recimo bmw?
zasto ferari nije broj 1
a onda idemo u drugu krajnost zasto dacia nije uspjesnija od vw-a i sl

najbolje ce se prodavati onaj model kojeg proizvodjac uspije napraviti tako da ce imati najvise kompromisa i biti najizbalansiraniji model u datom momentu bez obzira na cijenu
citroen xm

#89 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by citroen xm »

tempuser wrote:
citroen xm wrote: Oba auta sam vozio više nego ti, ako je tačno ovih 150 km koje si sam naveo.

Zivota ti jel postoji auto koji ti nisi vozio toliko dugo da znas sve o njemu? Kad se sabere sve ono sto tvrdis da si vozio ti bi trebao biti negdje pred penzijom...
Nemam baš običaj da odgovaram na ovako zajedljiva i podrugljiva pitanja, ali sada hoću. Nije ni tebi mane, sve znaš i u sve se petljaš. Koliko god ti nešto zvučalo nevjerovatno ne mora da znači da nije realno. U vrijeme dok PIK nije bio tako aktivan prelazio sam stotine kilometara do autopijace trgujući autima. A sada kada to više ne radim imam dovoljno poznanika, prijatelja, rodbine koja voze svašta nešta. Nisu to svemirski brodovi već polovnjaci do 20000 KM. A naravno mnogo toga nisam vozio, mnogo toga što bi želio i što su čak sasvim normalna auta. Jednostavno nema prilike.
madner wrote:
To je suplja, Prije 15 godina je Opel imao atmosferce koji su bili bolji od ovog smjesnog V6 kod Citroena, samo su ulozili nesto i u razvoj. :D

Stoji isto i za dizele, samo je razlika manja.
Poredio si 2.0 T sa 3.0 atmosfercem. C5 nema benzinski turbak preko 1.6. Zato ima 3.0 HDI. Ajd i da se složim da je Opel više razvijao benzince, ali dizeli.... One smijurije od Opel dizelaša. Nemoj ko da te čuje. Da im nije Fiata ni sada ne bi imali dizel vrijedan pomena.

Zbog toga sam te i pitao jesi li ono ti vlasnik Insignije. Jasno mi je bilo da svaki cigo hvali svoga konja.
condy

#90 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by condy »

Cijena, cijena i cijena...koliko para toliko muzike. Sve ima svoju cijenu. Bolje i skuplje, slabije i jeftinije. Sve se vrti oko novca. Polovan 508 gt moze se kupit u super stanju za 28 kKM. Polovan a4 sa 2.0 tdi motorom od 130 kw ili bmw 320d kostaju preko 40 kKM. Velika razlika u cijeni velika razlika u voznji. Tako da ih ne treba poredit. P508 nudi sasvim dobre stvari ako se uzme u obzir njegova cijena.
jefferson

#91 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by jefferson »

supercali wrote:
jefferson wrote: Tvoje pretpostavke se zasnivaju an logici a ne matematici i fizici. Logika nema veze sa ubraznjem, a matematika i fizika itekako.
nije to moja pretpostavka nego je tako
to mi je profesija
nisu ks bitni za ubrzanje i sl nego nm
ima jedna klasicna ne pobjedjuju konji u utrci nego obrtni moment
obrtni moment = proizvod sile i udaljenosti mjesta djelovanja sile od ose rotacije
ukratko obrtni moment je vucna snaga vozila

poceo si uporedjivati svoje auto koje je dizel (pretpostavljam) sa jednim benzincem samo uporedjujuci velicinu obrtnog momenta
a ne uvrstavas da je benzinac uvijek startniji od dizela a dizel pocetno uvijek ima veci obrtni od istog uporedjujuceg benzinca
zatim ne uporedjujes velicinu auta tezinu i sl

uporedi svoje auto i isto auto sa isto konja pa onda uporedi vucnu silu
doduse mjerenje vucne sile i ubrzanja nije bas ista stvar al eto da izjednacimo

onda da predjemo na americka auta jer si ti tamo pa i bolje znas
zasto oni pickup-i kamioneti pa onda i sportska vozila i sl jos uvijek drze masine od 4.2 6.0 6.2 7.0 5.0 i sl
mislis da amer ne moze smjestiti isto konja pod haubu kao i evropljanin i staviti neki 1.6 pod haubu tih vozila
moze al ce ovaj izdrzati duplo vise nego ekvivalentan motor nabrijan na isto konja klinaca palaca
zasto se kunu u hemi
Ti opet pricas odvojeno o nm i ks.
Da pojednostavim, jedino sto motor proizvodi je obrtni moment. Pitanje je kakos e mjeri. Tj. obrtni moment na radilici se mjeri u nm.
Ono sto je bitno za ubrzanje je sila, a ne sila na radilici koja se mjeri u nm. Sila na tockovima naravno zavisi od mjenjaca, prenosnih odnosa i gubitaka. Medjutim, kada izmjeris silu na tockovima ona se zove ks. Ja sam ti vec rekao, KS je izmisljena mjerna jedinica, ona u sustini ne postoji jer sve masine na svijetu mjere silu u NM. Ali to je sad filozofsko pitanje, sto je neko odlucio da na jednom mjestu mjeri nm a na drugom ks.
Na kraju, ako cemo tacno govoriti sta je bitno za ubrzanje, onda je to nm+mjenjac=raspolozivi ks.
Sto se tice mog uporedjivanja, mislio sam da ces pretpostaviti da govorim o dva identicna modela, kako proizvodjaca, velicina tezina, pa evo da obrazlozim.
Govorim o BMW-u X5 35d, sa 265ks (americka verzija zbog SCR sistema) sa 580nm, i X5 35i sa 300ks i 400nm. Oba ima 3.0ltr motore, jedan je dizel drugi benzin. Benzinac ima manje nm an radilici, vise raspolozivih ks na tockovima, sto je: sila=masa, a da bi dobili ubrazanje = sila/masa.
Mi se u sustini razumijemo. KS je izmisljena mjerna jedinica, sto? odkud znam. Ali niti jedna masina nemjeri silu u ks nego u nm. Medjutim, ks je tu vec vise od stotinu godina, i ako cemo govoriti o ubrzanju onda moramo govoriti o ks, jer se tako mjeri.

Sto se tice americkih auta, to nije tacno da oni koriste velike motore samo zbog izdrzljivosti. HEMI moze u moju garazu jedino ako mi neko da ga dzaba i onda ga prodam. Jedan HEMI niakd, ali NIKAD nece preci vise od jednog BMW 3.0 twin turbo, ako oba odrzavas kako tvornica propisuje.
Amerikanci grade velike motore iz nekoliko razloga:
1. Omogucuje jeftinije odrzavanje i koristenje izuzetno jeftinih ulja.
2. Sama masina je jeftina.
3. Omogucuje veci momenat bez turbine jer su pick-upovi najmenjeni za vucne potrebe.
4. Teoretski bi mogli izdrzati jako dugo.

U stavrnosti:
1. To jeftino odrzavanje mozes baciti u vodu zbog vrlo lose izrade.
2. HEMI, FORD 5.4 V8 i slicni motori obicno kostaju vise za odrzavati do 100,000km zbog problema sa losim materijalima i izradom. FORD 5.4 V8 je jedan od 5 motora koje pod svaku cijenu treba izbjegavati po Consumer Reports.
3. Imas masu Chryslerovih V6 i V8 motora, ukljucujuci HEMI, koji su crkavali i prije 70,000km zbog poddimenzionirane radilice i slicnih problema. Sta mislis sto je americka auto industrija bankrotirala i sto je FIAT vlasnik Chryslera danas?
4. FORD je naprasno odlucio da napravi 3.5 EcoBoost motor i ugradi u pick-upove. Pokazalo se da nemozes preko noci napraviti turbo motor tek tako da traje kao V8, pa evo vec treci put mjenjaju gradacije ulja koje preporucuju, kapacitet ulja, kapacitet rashladne tekucine i slicno.

U sustini, svaki motor ako je napravljen dobro ce trajati dugo. Ako steds na materijalima i ako je izrada aljkava onda mozes napraviti V12 od 20ltr zapremine, on ce crknuti ako je lose napravljen.
S druge strane, mozes napraviti Twin turbo BMW redni sestak i svaki ce nadziviti HEMI. ALi jbg, na kraju se svodi na: koliko para toliko muzike.
amar1994

#92 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by amar1994 »

ja samo znam da deklarisane konjske snage nisu na tockovima, nego kao sto kazes na radilici/zamajcu, NM vs KS je pojam o kojem mozemo razglabati danima :-) , ja sam cuo da obrtni moment/NM daje silu ubrzanja, da on vuce a KS da odrzava postignuto ubrzanje, vecinom su obrnuto proporcionalni, snagu na tockovima nijedna fabrika ne pokazuje :twisted:
Last edited by amar1994 on 01/04/2016 18:58, edited 1 time in total.
condy

#93 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by condy »

Otvorite o tome zasebnu temu :wink:
amar1994

#94 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by amar1994 »

condy wrote:Otvorite o tome zasebnu temu :wink:
Moze, evo otvaram
supercali

#95 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

jeff
upravo posto se porede 2 ista bmw-a oni nisu isti jer je jedan benzinac drugi dizel
siguran sam da nemaju istu kilazu ta 2 motora
drugo drugacije je benzinski drugacije dizelski pa zato i jeste razlika u startu ubrzanju i svim ostalim parametrima pa tako i u tome sta koliko obrtnog momenta radi u jednom a sta u drugom
znaci totalno 2 svijeta iako ovako zvuci isto motor motor

drugo kao sto rece amar svuda se konji mjere na radilici i oni se zvanicno predstavljaju kao snaga motora

ovo sto se tice hemija i velikih motora je pretpostavka da su svi uradjeni kvalitetno i od kvalitetnih materijala zato i govorim da traju duze
e sada u stvarnom svijetu imas bruku varijabli pa onda identicna stvar kod mercedesa radi perfektno a kod fiata imas problem ili obrnuto
dal zbog materijala zbog kvaliteta izrade zbog kompatibilnosti sa ostalim stvarima zbog konstrukcije polozaja i milion faktora sto utice da li ce nesto biti extra ili propast

a tu dolazimo do novca koliko para toliko muzike
a posto je tema 508 vs c5
novcano su tu negdje kvalitetom isto tu negdje sad sve zavisi od preferenci sta ko trazi koji mu je ljepsi i sl

meni je ljepsi 508
koje probleme ima jedan a koje drugi ne mogu pisati jer ih nisam vozio tako dugo da znam
madner

#96 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by madner »

Citroen bas ostao na nivou ovog V6 benzinca. :D

Opel trenutno ima modernije dizele od PSA, 1.6 i 2.0 jedva godinu dana stari. Skladno tome i bolje performanse.

To da su motori svi isti nije tacno, dovoljno je samo pogledati stepen iskoriscenja kao krajni produkt.
jefferson

#97 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by jefferson »

supercali wrote:jeff
upravo posto se porede 2 ista bmw-a oni nisu isti jer je jedan benzinac drugi dizel
siguran sam da nemaju istu kilazu ta 2 motora
drugo drugacije je benzinski drugacije dizelski pa zato i jeste razlika u startu ubrzanju i svim ostalim parametrima pa tako i u tome sta koliko obrtnog momenta radi u jednom a sta u drugom
znaci totalno 2 svijeta iako ovako zvuci isto motor motor

drugo kao sto rece amar svuda se konji mjere na radilici i oni se zvanicno predstavljaju kao snaga motora

ovo sto se tice hemija i velikih motora je pretpostavka da su svi uradjeni kvalitetno i od kvalitetnih materijala zato i govorim da traju duze
e sada u stvarnom svijetu imas bruku varijabli pa onda identicna stvar kod mercedesa radi perfektno a kod fiata imas problem ili obrnuto
dal zbog materijala zbog kvaliteta izrade zbog kompatibilnosti sa ostalim stvarima zbog konstrukcije polozaja i milion faktora sto utice da li ce nesto biti extra ili propast

a tu dolazimo do novca koliko para toliko muzike
a posto je tema 508 vs c5
novcano su tu negdje kvalitetom isto tu negdje sad sve zavisi od preferenci sta ko trazi koji mu je ljepsi i sl

meni je ljepsi 508
koje probleme ima jedan a koje drugi ne mogu pisati jer ih nisam vozio tako dugo da znam
OK, hajmo pricati o benzicima.
Uporedi Passata 2.0T sa 200ks i 280nm i ubrzanje i Hondu Accord sa 2.4 VTEC motorom 198ks i oko 200nm (otprilike, neznam tacno broj. Koja je razlika u ubrzanju? Ista klasa automobila, dvije totalno drugacije koncepcije. Oba auta imaju skoro identicno ubrznje. Naravno, Passat ce povuci vise tereta, bit ce elasticniji, ali stavi ih na crtu i oba ce imati skoro identicno ubrzanje! Po tvom argumentu Passat bi trebao biti daleko brzi automobil jer daleko veci obrtni moment, ali to nije tako.
Sto se tice mjerenja ks. Ks na radilici se mjeri, to nije sporno i to stoji u saobracajnoj.
Ks na tockovima je ono sto je vazno. Npr. BMW M5 CP ima na papiru (radilica) 575ks, dok MB E63 AMG ima na papiru 577ks.
Na testnoj stazi M5 je samo stotinku sporiji do 100km/h. Sto je to bitno? BMW ima samo zadnju vucu, AMG je pogon na sve tockove, logicno bi trebao imati daleko bolji grip.
Medjutim, 4x4 ima daleko vece gubitke nego samo zadnja vuca ili samo prednja vuca, ali to kompenzira boljom trakcijom.
Kada je Motor Trend oba auta mjerio na valjcima, ispalo je da BMW razvija 550ks na tockovima, dok mercedes razvija oko 530ks na tockovima. Ta stotinka razlike je sto pri samom startu MB ima bolju trakciju, ali na 400m duzine BMW prelazi MB.
Hocu reci, na radilici auto moze imati koliko god hoces ks, ono sto je u stavrnosti bitno je koliko ks dodje do podloge.
tempuser

#98 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
tempuser wrote:
citroen xm wrote: Oba auta sam vozio više nego ti, ako je tačno ovih 150 km koje si sam naveo.

Zivota ti jel postoji auto koji ti nisi vozio toliko dugo da znas sve o njemu? Kad se sabere sve ono sto tvrdis da si vozio ti bi trebao biti negdje pred penzijom...
Nemam baš običaj da odgovaram na ovako zajedljiva i podrugljiva pitanja, ali sada hoću. Nije ni tebi mane, sve znaš i u sve se petljaš. Koliko god ti nešto zvučalo nevjerovatno ne mora da znači da nije realno. U vrijeme dok PIK nije bio tako aktivan prelazio sam stotine kilometara do autopijace trgujući autima. A sada kada to više ne radim imam dovoljno poznanika, prijatelja, rodbine koja voze svašta nešta. Nisu to svemirski brodovi već polovnjaci do 20000 KM. A naravno mnogo toga nisam vozio, mnogo toga što bi želio i što su čak sasvim normalna auta. Jednostavno nema prilike.
.
Pitao sam jer znam sta ces odgovoriti. Da ne ulazim u detalje kakvim si autima trgovao, u vrijeme kad PIK nije bio toliko aktivan auti koje si kao vozio silne kilometre nisu postojali, a upijanje tudjih prica, o autima rodbine, prijatelja i poznanika pa prodavati pod silne kilometre i iskustvo nije potrebno posebno komentarisati...
supercali

#99 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by supercali »

Jeff 80nm nije velika razlika
Ako passat ima prednost tu mozda honda ima negdje drugo i sl
Znaci nikad se ne moze suho porediti aha ovaj ima 300 necega ovaj drugi 290 i ovaj prvi je brzi bolji itd
Mozemo u nedogled porediti auta al jednostavno nisu isto konstruisani motori a i oni ako su isti nij3 sasija skoljka otpor zraka i mali milion faktora
Mozda je teziste nize u hondi pa to nadoknadi

Ne mogu uporedjivati kad nisam vozio tu hondu

Kao sto rekoh sve zavisi od mnogo cega
Ako govorimo iskljucivo o obrtnom momentu bez dodavanja ostalih parametara on je vazan za ubrzanje i start jer je on vucna sila vozila
Seawolf

#100 Re: Peugeot 508 vs. Citroen C5

Post by Seawolf »

supercali wrote:...Ako govorimo iskljucivo o obrtnom momentu bez dodavanja ostalih parametara on je vazan za ubrzanje i start jer je on vucna sila vozila
Tako je. Ali ne obrtni moment na izlazu iz motora, nego obrtni moment na pogonskim točkovima.

Npr. pretpostavimo da dva automobila imaju identične karoserije (isti Cw), identične mase, identične mjenjače, identične dimenzije pneumatika i motore identičnih najvećih snaga, a pri tome jedan ima (diesel) motor sa najvećim obrtnim momentom od npr. 500 Nm, a drugi ima (benzinski) motor sa najvećim obrtnim momentom od npr. 350 Nm.

Ako pri tome prvi automobili ima "duži" prenosni odnos u finalnom prenosniku pogonske osovine od drugog, za vrijednost koja je približno jednaka omjeru između njihovih najvećih obrtnih momenata, tada će ta dva automobila doći do 100 km/h za približno isto vrijeme (jedna desetinka gore/dole). Razlog tome je taj što će oba automobila imati približno identične vrijednosti obrtnih momenata na pogonskim točkovima, tokom ubrzavanja.
Post Reply