supercali wrote:jefferson wrote:
Tvoje pretpostavke se zasnivaju an logici a ne matematici i fizici. Logika nema veze sa ubraznjem, a matematika i fizika itekako.
KS i NM se nemogu gledati odvojeno. NM je posljedica snage motora, tj. rotaciona sila na radilici. Sta daje ubrzanje je momenat na tockovima ili ako hoces momenat koji tockovi proizvedu na podlogu. Kako se zove taj momenat? Nije NM, nego KS! Znaci mi ne govorimo o NM koji proizvede motor, koji je recimo u slucaju 508GT (posto smo na ovoj temi) 458nm. To je momenat na radilicu. Momenat koji taj motor kroz mjenajc isporucuje na tockove je KS. Sto se to nezove obrtni momenat na tockovima ili nesto drugo je sada filozofsko pitanje, ali na kraju dana, KS su te koje daju ubrzanje. Ako bi obrtni momenat davao ubrzanje, onda moje auto koje ima 580nm, bi bilo brze od uporedivog modela koje ima 400nm. Medjutim, moje auto ima 265ks a uporedivi model 300 benzinskih ks i brzi je u ubrzanju sekundu. Moj model s druge strane ima daleko bolju vucnu silu i elasticniji je, medjutim 300ks naspram 265 ks u istom modelu ce uvijek imati bolje ubrzanje i bolju krajnju brzinu. Naravno, pitanje je sto to treba tokom normalne voznje? Zato ja vozim auto od 580nm a ne 400, jer u gradu ili na uzbrdici je to vazno. Ali eto akda vec govorimo o ubrzanju da se zna.
Tezina auta ima itekako veze sa dugotrajnoscu jer ce slabiji motor, motor sa manje ks i nm teze nositi sa istom tezinom. U sustini, koliko ks i nm taj 2.0 auto da bi doslo do 150 km/h? ili da bi prevezlo 4 putnika sa stvarima?
Slabiji motor nije uvijek dobitna kombiancija kada je u pitanju potrosnja ili dugotrajnost, jer na kraju u stvarnosti bi mogao opteretiti taj motor daleko vise nego onaj jaci.
nije to moja pretpostavka nego je tako
to mi je profesija
nisu ks bitni za ubrzanje i sl nego nm
ima jedna klasicna ne pobjedjuju konji u utrci nego obrtni moment
obrtni moment = proizvod sile i udaljenosti mjesta djelovanja sile od ose rotacije
ukratko obrtni moment je vucna snaga vozila
poceo si uporedjivati svoje auto koje je dizel (pretpostavljam) sa jednim benzincem samo uporedjujuci velicinu obrtnog momenta
a ne uvrstavas da je benzinac uvijek startniji od dizela a dizel pocetno uvijek ima veci obrtni od istog uporedjujuceg benzinca
zatim ne uporedjujes velicinu auta tezinu i sl
uporedi svoje auto i isto auto sa isto konja pa onda uporedi vucnu silu
doduse mjerenje vucne sile i ubrzanja nije bas ista stvar al eto da izjednacimo
onda da predjemo na americka auta jer si ti tamo pa i bolje znas
zasto oni pickup-i kamioneti pa onda i sportska vozila i sl jos uvijek drze masine od 4.2 6.0 6.2 7.0 5.0 i sl
mislis da amer ne moze smjestiti isto konja pod haubu kao i evropljanin i staviti neki 1.6 pod haubu tih vozila
moze al ce ovaj izdrzati duplo vise nego ekvivalentan motor nabrijan na isto konja klinaca palaca
zasto se kunu u hemi
Ti opet pricas odvojeno o nm i ks.
Da pojednostavim, jedino sto motor proizvodi je obrtni moment. Pitanje je kakos e mjeri. Tj. obrtni moment na radilici se mjeri u nm.
Ono sto je bitno za ubrzanje je sila, a ne sila na radilici koja se mjeri u nm. Sila na tockovima naravno zavisi od mjenjaca, prenosnih odnosa i gubitaka. Medjutim, kada izmjeris silu na tockovima ona se zove ks. Ja sam ti vec rekao, KS je izmisljena mjerna jedinica, ona u sustini ne postoji jer sve masine na svijetu mjere silu u NM. Ali to je sad filozofsko pitanje, sto je neko odlucio da na jednom mjestu mjeri nm a na drugom ks.
Na kraju, ako cemo tacno govoriti sta je bitno za ubrzanje, onda je to nm+mjenjac=raspolozivi ks.
Sto se tice mog uporedjivanja, mislio sam da ces pretpostaviti da govorim o dva identicna modela, kako proizvodjaca, velicina tezina, pa evo da obrazlozim.
Govorim o BMW-u X5 35d, sa 265ks (americka verzija zbog SCR sistema) sa 580nm, i X5 35i sa 300ks i 400nm. Oba ima 3.0ltr motore, jedan je dizel drugi benzin. Benzinac ima manje nm an radilici, vise raspolozivih ks na tockovima, sto je: sila=masa, a da bi dobili ubrazanje = sila/masa.
Mi se u sustini razumijemo. KS je izmisljena mjerna jedinica, sto? odkud znam. Ali niti jedna masina nemjeri silu u ks nego u nm. Medjutim, ks je tu vec vise od stotinu godina, i ako cemo govoriti o ubrzanju onda moramo govoriti o ks, jer se tako mjeri.
Sto se tice americkih auta, to nije tacno da oni koriste velike motore samo zbog izdrzljivosti. HEMI moze u moju garazu jedino ako mi neko da ga dzaba i onda ga prodam. Jedan HEMI niakd, ali NIKAD nece preci vise od jednog BMW 3.0 twin turbo, ako oba odrzavas kako tvornica propisuje.
Amerikanci grade velike motore iz nekoliko razloga:
1. Omogucuje jeftinije odrzavanje i koristenje izuzetno jeftinih ulja.
2. Sama masina je jeftina.
3. Omogucuje veci momenat bez turbine jer su pick-upovi najmenjeni za vucne potrebe.
4. Teoretski bi mogli izdrzati jako dugo.
U stavrnosti:
1. To jeftino odrzavanje mozes baciti u vodu zbog vrlo lose izrade.
2. HEMI, FORD 5.4 V8 i slicni motori obicno kostaju vise za odrzavati do 100,000km zbog problema sa losim materijalima i izradom. FORD 5.4 V8 je jedan od 5 motora koje pod svaku cijenu treba izbjegavati po Consumer Reports.
3. Imas masu Chryslerovih V6 i V8 motora, ukljucujuci HEMI, koji su crkavali i prije 70,000km zbog poddimenzionirane radilice i slicnih problema. Sta mislis sto je americka auto industrija bankrotirala i sto je FIAT vlasnik Chryslera danas?
4. FORD je naprasno odlucio da napravi 3.5 EcoBoost motor i ugradi u pick-upove. Pokazalo se da nemozes preko noci napraviti turbo motor tek tako da traje kao V8, pa evo vec treci put mjenjaju gradacije ulja koje preporucuju, kapacitet ulja, kapacitet rashladne tekucine i slicno.
U sustini, svaki motor ako je napravljen dobro ce trajati dugo. Ako steds na materijalima i ako je izrada aljkava onda mozes napraviti V12 od 20ltr zapremine, on ce crknuti ako je lose napravljen.
S druge strane, mozes napraviti Twin turbo BMW redni sestak i svaki ce nadziviti HEMI. ALi jbg, na kraju se svodi na: koliko para toliko muzike.