Drugi korpus Armije BiH

Post Reply
PM72

#76 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by PM72 »

Rasim Delic veze nema ni sa jednom operacijom koja je vodjena - taj je tip bio samo klimoglavac bosnjacke mafijaske vrhuske - regrutovan drito od cetalja - obicna marioneta - kojeg su zavalili i njezno ubili nakon sto je nevin odlez'o u Hagu....
Regrutovan drito od četalja???? obična marioneta??? i nježno ubistvo nakon što je nevin odlež'o... :-)

Rahmetli Rasim Delić je bio jedan od najškolovanijih oficira Bošnjaka u JNA.Završio je KOV JNA i komandno štabnu akademiju JNA kao jedan vid oficirskog doktorata.To su činjenice.Da je "regrutovan" od četalja je glupost preko koje ne mogu preći.Molio bih te da to argumentuješ ili se okani mahalske priče.To da se kao komadant vojske nije puno pitao mogu prihvatiti jer su sve naše vojne "operacije" organizovane na sijelima i na alijinom minderu.Zato smo i prošli ovako.

To da je nevin odležao...nije tačno,osuđen je na dvije godine po komandnoj odgovornosti.Rahmetli Rasim je bio intelektualac oficir i od njega nisi mogao čuti naredbe da nekog ubije ili granatira nekoga ili nešto jer nema bošnjačkog življa.
Zokipfc

#77 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zokipfc »

Liga Rojalista wrote:Nisam siguran jel već otvoren post na ovu temu.Uvijek sam se pitao jel komanda u Tuzli imala bilo kakav nagovještaj o dešavanjima u Srebrenici tog kobnog jula.Zašto ama baš ništa nije učinjeno da se pomogne probijanju 28.brdske brigade ka slobodnoj teritoriji?Kako to da se grupa civila i vojnika nauružani lovačkim puškama mogu probiti kilometrima kroz neprijateljske linije,a čitav korpus ne može mrdnut ni metar?

:run:
Last edited by Zokipfc on 31/07/2013 14:54, edited 1 time in total.
madner

#78 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by madner »

Covjek je imao plan, samo ga nije htio popularisati.

Znao je sta je snaga armije a sta manjak VRS-a, samo sumnjam da bi ljudi bili odusevljeni da mu je plan bio prihvatiti vece gubitke jer smo mogli duze.
zgiba

#79 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by zgiba »

U filmu "Daleko je Tuzla" Naser Oric je pricao o dogadjanjima iz tog perioda. Cinjenica da je komandant Drugog korpusa direktno odbio da naredi proboj i formiranje koridora za izvlacenje kolone je za mene jedna od strasnijih cinjenica iz tog filma. Jedino sto je dozvolio, prema navodima Nasera Orica, je da moze pratiti kretanje kolone putem radio veze.

Nakon toga Naser je kontaktirao predsjednika Izetbegovica sa molbom za pomoc u organizovanju koridora, a ovaj mu je odgovorio da mu moze pruziti logisticku pomoc, a da on nadje dobrovoljce.

Dakle, "vrhovni komandant ABIH" nije bio u stanju da naredi komandantu Drugog korpusa proboj, nego nudi samo logisticku pomoc!?
stokton

#80 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by stokton »

zgiba wrote:U filmu "Daleko je Tuzla" Naser Oric je pricao o dogadjanjima iz tog perioda. Cinjenica da je komandant Drugog korpusa direktno odbio da naredi proboj i formiranje koridora za izvlacenje kolone je za mene jedna od strasnijih cinjenica iz tog filma. Jedino sto je dozvolio, prema navodima Nasera Orica, je da moze pratiti kretanje kolone putem radio veze.

Nakon toga Naser je kontaktirao predsjednika Izetbegovica sa molbom za pomoc u organizovanju koridora, a ovaj mu je odgovorio da mu moze pruziti logisticku pomoc, a da on nadje dobrovoljce.

Dakle, "vrhovni komandant ABIH" nije bio u stanju da naredi komandantu Drugog korpusa proboj, nego nudi samo logisticku pomoc!?
Ko je bio tad komandant, jel Sead Delić, znači on je odgovoran, Vrhovni komandant Aljo, nije njemu naredio, samim time on odgovoran. Gdje je tu Rasim Delić?
rasuta_riza

#81 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by rasuta_riza »

PM72 wrote:
Rasim Delic veze nema ni sa jednom operacijom koja je vodjena - taj je tip bio samo klimoglavac bosnjacke mafijaske vrhuske - regrutovan drito od cetalja - obicna marioneta - kojeg su zavalili i njezno ubili nakon sto je nevin odlez'o u Hagu....
Regrutovan drito od četalja???? obična marioneta??? i nježno ubistvo nakon što je nevin odlež'o... :-)

Rahmetli Rasim Delić je bio jedan od najškolovanijih oficira Bošnjaka u JNA.Završio je KOV JNA i komandno štabnu akademiju JNA kao jedan vid oficirskog doktorata.To su činjenice.Da je "regrutovan" od četalja je glupost preko koje ne mogu preći.Molio bih te da to argumentuješ ili se okani mahalske priče.To da se kao komadant vojske nije puno pitao mogu prihvatiti jer su sve naše vojne "operacije" organizovane na sijelima i na alijinom minderu.Zato smo i prošli ovako.

To da je nevin odležao...nije tačno,osuđen je na dvije godine po komandnoj odgovornosti.Rahmetli Rasim je bio intelektualac oficir i od njega nisi mogao čuti naredbe da nekog ubije ili granatira nekoga ili nešto jer nema bošnjačkog življa.
Slažem se sa ovim u vezi rahmetli generala, imao sam i čast da se rukujem sa istim i kratko se progovori koja kada nas je posjetio na Vlašiću, odavao je utisak kako si ga opisao baš gospodina oficira, a ne neku sirovinu koja bi za radi svoje slave stavila na kocku stotine života vojnika, ne vjerujem da se njega lično dosta toga i pitalo, što je i rezultat kako smo prolazili.
Čudno je da se nakon strahote u Srebrenici ali i na primjer katastrofalnog poraza čestvrtog korpusa na podveležju u jesen 94, niti jedan od naših oficira nije pozvao na odgovornost i bio degradiran, da se razumijemo, ako već nije bilo kodeksa časti da komandant 2. korpusa nakon Srebrenice sam podnese ostavku ili onaj Dreković, makar bi neka satisfakcija bila da se siti smijene, a oni su još nagrađivani. Generali Wermachta i Japana su se ubijali od sramote, a ovi još na generalskim penzijama.
luckylaka

#82 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by luckylaka »

Posto vidim da se javlja vise ,,inteligentih,,koji se razumiju u ratnu taktiku moze li meni laiku neko od ovi pametnijih objasniti,,Kako se to prodala Srebrenica,Prijedor,Visegrad,Foca...a nisu se prodali recimo Sarajevo,Zenica,Tuzla
stokton

#83 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by stokton »

rasuta_riza wrote:
PM72 wrote:

Slažem se sa ovim u vezi rahmetli generala, imao sam i čast da se rukujem sa istim i kratko se progovori koja kada nas je posjetio na Vlašiću, odavao je utisak kako si ga opisao baš gospodina oficira, a ne neku sirovinu koja bi za radi svoje slave stavila na kocku stotine života vojnika, ne vjerujem da se njega lično dosta toga i pitalo, što je i rezultat kako smo prolazili.
Čudno je da se nakon strahote u Srebrenici ali i na primjer katastrofalnog poraza čestvrtog korpusa na podveležju u jesen 94, niti jedan od naših oficira nije pozvao na odgovornost i bio degradiran, da se razumijemo, ako već nije bilo kodeksa časti da komandant 2. korpusa nakon Srebrenice sam podnese ostavku ili onaj Dreković, makar bi neka satisfakcija bila da se siti smijene, a oni su još nagrađivani. Generali Wermachta i Japana su se ubijali od sramote, a ovi još na generalskim penzijama.
Pa nama su ovi odozgo i doveli onog paščeta Drekovića da nas nasadi, a smjenili Pašalića, bez da je 4. korpus išta iko pitao. Čim je otišao iz 5. korpusa isti je procvjeto. Još jedna činjenica kako nas je naš "vrh" nasađivo, zato me ništa ne čudi oko Srebrenice.
Zokipfc

#84 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zokipfc »

@ Luckylaka

Tvrdis da Srebrenica nije prodata/izdata?
luckylaka

#85 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by luckylaka »

Zokipfc wrote:@ Luckylaka

Ne tvrdim nista ,pitam ovih koji navodno znaju sve ,,Zasto i kako je prodana Srebrenica,Prijedor,Foca,Visegrad....hoces jos ,,
Juvelandia

#86 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Juvelandia »

E cuj generali Wermahta i japanske vojske, pa zar su kod nas generali imali slicne ciljeve ko ove dvije zlocinacke vojske da bi se na kraju trebali ubijat nakon izgubljenih bitaka.Ja finog poredjenja.
Ovo oko prodaje Srebrenice, ta prica je jedna od drazih onim velikosrbima, obozavaju to sapiranje genocida.Ko kec na desetku im dodje.
luckylaka

#87 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by luckylaka »

Juvelandia wrote:E cuj generali Wermahta i japanske vojske, pa zar su kod nas generali imali slicne ciljeve ko ove dvije zlocinacke vojske da bi se na kraju trebali ubijat nakon izgubljenih bitaka.Ja finog poredjenja.
Ovo oko prodaje Srebrenice, ta prica je jedna od drazih onim velikosrbima, obozavaju to sapiranje genocida.Ko kec na desetku im dodje.
:thumbup: I meni se cini ili je serviraju oni koji su rat gledali samo na tv-u
agnostic_front

#88 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by agnostic_front »

Ovo je meni isto kao i huliganska priča. Nije bilo policije na stadionu, pa smo mi razvalili sve, i to je normalno. Dakle, kriva je policija, a ne mi.
Tako i ovdje neki ljudi, izgleda uopšte ne krive četnike za genocid.
_mufljuz_

#89 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by _mufljuz_ »

luckylaka wrote:

Ne tvrdim nista ,pitam ovih koji navodno znaju sve ,,Zasto i kako je prodana Srebrenica,Prijedor,Foca,Visegrad....hoces jos ,,
hocu hocu - nastavi recimo sa Banjaluka....
meni se najvise svidjaju padobranci koji tvrde da je rat regularan....
stari mi na mostrama u "deblokadi sarajeva" 95-e, javio se dobrovoljno - vazda je bio neka budala, izvana se prilicno naceo cetnicki prsten gleda vlastitim ocima kako cetaljadija bjezi- a na motoralama naredba za povlacenje.

jebo te led Rasim Delic u superlativima? ajd da i to dozivim.... najveci krmak u ratu - pretpostavljam da kada ga je neki borac vidio na TVu onako usafunjenog kako jedva i iz dzipa izlazi instantno bi dobio moral sa svojih prosjecnih 60-70 kila zive vage da se bori ko tigar protiv citavog VRS-a kad je komandant armije ko punjena buhtlica vjerovatno se udebljao od sekiracije.......
Zokipfc

#90 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zokipfc »

Juvelandia wrote:E cuj generali Wermahta i japanske vojske, pa zar su kod nas generali imali slicne ciljeve ko ove dvije zlocinacke vojske da bi se na kraju trebali ubijat nakon izgubljenih bitaka.Ja finog poredjenja.
Postavio sam ovdje link gdje general sefer halilovic sam kaze da je alija izdao srebrenicu, isto tvrdi i hakija meholjic. To su inace veliki srbocetnici..
Liga Rojalista

#91 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Liga Rojalista »

Zokipfc wrote:
Liga Rojalista wrote:Nisam siguran jel već otvoren post na ovu temu.Uvijek sam se pitao jel komanda u Tuzli imala bilo kakav nagovještaj o dešavanjima u Srebrenici tog kobnog jula.Zašto ama baš ništa nije učinjeno da se pomogne probijanju 28.brdske brigade ka slobodnoj teritoriji?Kako to da se grupa civila i vojnika nauružani lovačkim puškama mogu probiti kilometrima kroz neprijateljske linije,a čitav korpus ne može mrdnut ni metar?

:run:
De de sad ćemo malo ove propagandne srpske filmove kao dokaz uzimati?.Alija nudio pokolj 5000 bošnjaka?Šta bi sa ostalih 3000 omaklo se srbima jel?De molim te u obzir ulaze samo konstruktivne priče ko nekoga npr ko je bio u II.korpusu..
..a ne ove srbajke
PM72

#92 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by PM72 »

Samo četnici ili poremećen čovjek može "tvrditi" da je Alija tražio NATO intervenciju pa založio 5000 srebreničana.Ja Aliju nikad nisam volio jer je kriv za mnoge stvari,od lopovluka,privatizacije,mudžahedina,vehabija ali da je tako nešto uradio - nema govora.On je imao udjela u svemu ali radi svoje nesposobnosti i nezrelosti (ne mislim fizičke).Bivšem političkom robijašu dalo u ruke da odlučuje o milijardama maraka i milionima ljudi a on nije bio sposoban voditi ni savez pčelara.Oslanjao se na svoje bivše havere sa robije i njima slijepo vjerovao pa je on izmislio krilaticu kako traži "podobne a ne sposobne".E to nas je koštalo jer je do podne mislio jedno a poslije podne drugo.

Bivšim oficirima JNA nije vjerovao nego je za vojne savjete pitao pekare,limare ili hodže koji ni papovku nisu znali rastaviti a sva njihova vojnička filozofija svela se na dove uzvišenom i biće dobro "ako Bog da".Rat nije zajebancija niti svađa navijačkih skupina,skupo smo platili bošnjačku naivnost.

Naser je,po meni,bio sposoban braniti i odbraniti srebreničku enklavu.Da je imao bolju dostavu oružja i oruđa,da ga je imao neko vojnički savjetovati i usmjeriti nego je svoju energiju trošio na obračun sa klanovima.To je ono naše prokletstvo - "štaš mi ti komandovati - znam te kad si klikera igrao".Na to dodaj onu našu staru poslovicu kako je "kad nekom daš vlasti to je kao kad mu daš litar rakije".I Naser se pomamio,sasvim sigurno a sve to kad sabereš,plus inertnost vlasti u Sarajevu dobiješ rezultat kakav je na kraju ispao.

P.S.U jednom od posljednjih letova helikoptera prema Srebrenici,tamošnjim borcima su dostavljene one argentinske puške sa par sanduka municije a kad to potrošiš - možeš sa njom potklocat šljivu.Eto koliko su razmišljali oni koji su šatro slali pomoć.
rasuta_riza

#93 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by rasuta_riza »

Halo patriota, ne sviraj klincu već gledaj suštinu, ali kad već ne možeš ili nećeš evo opet; ako si general ili brigadir i desi ti se Srebrenica ili opet spominjem onog Drekovića koji je zavalio jednu od najboljih jednica 4. korpusa svojom "pameću", ne traži se da izvršiš harakiri ali je moralno i vojnički časno ponuditi ostavku, kontaš sada?
Što se tiče prodaje ili ne, ja nisam iz Srebrenice niti iz Podrinja tako da sebi ne dajem pravo da njihovu muku do te mjere komentarišem, ako je iko kompetentan da daje sud o tome, onda su to ti ljudi.
Last edited by rasuta_riza on 31/07/2013 20:12, edited 1 time in total.
Juvelandia

#94 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Juvelandia »

rasuta_riza wrote:

Halo patriota, ne sviraj klincu već gledaj suštinu, ali kad već ne možeš ili nećeš evo opet; ako si general ili brigadir i desi ti se Srebrenica, ne traži se da izvršiš harakiri ali je moralno i vojnički časno ponuditi ostavku, kontaš sada?
Što se tiče prodaje ili ne, ja nisam iz Srebrenice niti iz Podrinja tako da sebi ne dajem pravo da njihovu muku do te mjere komentarišem, ako je iko kompetentan da daje sud o tome, onda su to ti ljudi.
Nabijem ja tu sustinu gdje se nasa vojska indirektno poredi sa tim likovima iz 40-tih.Ti poredis Srebrenicu, "zasticenu " zonu ,embargo, svijet gleda i ne radi nista i svu situaciju 90-tih sa jednim zlocincima koji su iza sebe imali najjace vojske tog vremena.Veoma neukusno, nabijem takvu sustinu i poredjenje.Ospem se sav.O ostavkama i casti moze se drugacije, al sve dok je sustina takva kakvu je ti prikaza, ma nabijem je.
insomnia78

#95 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by insomnia78 »

_mufljuz_ wrote:
luckylaka wrote:

hocu hocu - nastavi recimo sa Banjaluka....
meni se najvise svidjaju padobranci koji tvrde da je rat regularan....
stari mi na mostrama u "deblokadi sarajeva" 95-e, javio se dobrovoljno - vazda je bio neka budala, izvana se prilicno naceo cetnicki prsten gleda vlastitim ocima kako cetaljadija bjezi- a na motoralama naredba za povlacenje.

jebo te led Rasim Delic u superlativima? ajd da i to dozivim.... najveci krmak u ratu - pretpostavljam da kada ga je neki borac vidio na TVu onako usafunjenog kako jedva i iz dzipa izlazi instantno bi dobio moral sa svojih prosjecnih 60-70 kila zive vage da se bori ko tigar protiv citavog VRS-a kad je komandant armije ko punjena buhtlica vjerovatno se udebljao od sekiracije.......
Ti ono iz iskustva, druga ruka, prico ti stari kako cetnici bjeze?

s' moje sokoćalo
rasuta_riza

#96 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by rasuta_riza »

[quote="Juvelandia"

Nabijem ja tu sustinu gdje se nasa vojska indirektno poredi sa tim likovima iz 40-tih.Ti poredis Srebrenicu, "zasticenu " zonu ,embargo, svijet gleda i ne radi nista i svu situaciju 90-tih sa jednim zlocincima koji su iza sebe imali najjace vojske tog vremena.Veoma neukusno, nabijem takvu sustinu i poredjenje.Ospem se sav.O ostavkama i casti moze se drugacije, al sve dok je sustina takva kakvu je ti prikaza, ma nabijem je.[/quote]

Nabijaj ti koliko god i šta hoćeš, ali 2. korpus je bio za naše prilike tada prilično snažan korpus i bila je to 1995 godina a ne 92, znači imalo se više mts-a nego 1992 te pokušati barem ako već i ne uspjeti u tome, ali uraditi maksimalno da se toj grupi koja se izvlači olakšati a ne prepustiti da se dobrovoljno na nivou bataljona skupljaju borci da se ide probiti linija da se ovi izvuku, jeste kiks, više moralni nego tehnički, pogotovo jer je 2. korpus imao dosta veće kapacitete za to.
Last edited by rasuta_riza on 31/07/2013 23:56, edited 1 time in total.
CSKA

#97 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by CSKA »

Zokipfc wrote:
Postavio sam ovdje link gdje general sefer halilovic sam kaze da je alija izdao srebrenicu, isto tvrdi i hakija meholjic. To su inace veliki srbocetnici..
Ta se prica dosta proteze na srpskoj strani...kao Srebrenica je prodata,Alija je prodao...i sve da je to tacno,da se pojavi snimak Alije kako govori ajde da ih zrtvujemo to za Srbe ne mijenja nista.Izvrsen je genocid nad nad Bosnjacima bili prodati oni ili ne.Tako da je to vise unutarbosnjacko moralno pitanje,da li je bilo izdajica ili ne,ali sustinu ne mijenja.
fantom slobode

#98 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by fantom slobode »

CSKA wrote:
Zokipfc wrote:
Ta se prica dosta proteze na srpskoj strani...kao Srebrenica je prodata,Alija je prodao...i sve da je to tacno,da se pojavi snimak Alije kako govori ajde da ih zrtvujemo to za Srbe ne mijenja nista.Izvrsen je genocid nad nad Bosnjacima bili prodati oni ili ne.Tako da je to vise unutarbosnjacko moralno pitanje,da li je bilo izdajica ili ne,ali sustinu ne mijenja.
da i tebi cestitam na postu....
Zokipfc

#99 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by Zokipfc »

CSKA wrote:
Zokipfc wrote:
Ja mislim da ovdje niko uopste ne sumnja u pricu da je pocinjen genocid :?

Tema je (ne)djelovanje II korpusa za vrijeme pada Srebrenice.
CSKA

#100 Re: (Ne)Djelovanje II.korpusa za vrijeme 11 - 22 jula 1995.g

Post by CSKA »

Nisam mislio konkretno na tebe da porices bilo sta,nego sam se osvrnuo na srpsku pricu o tome.U 90% slucajeva ona potencira tu pricu o prodaji i o nekih 120-140 miliona evra,makara,dolara,rubalja...koji su usli u Srebrenicu poslije 1996-te a koje su BH politicari ukrali.Sve se to potencira kao da ce to da umanji genocid,ponisti ga,to jeste da se promijeni sustina,sto bi rekao Maca nidje veze.
Konkretno o temi ne mogu nista da kazem,iskreno sumnjam u te price o prodaji iz mnogo razloga...ne moze bas zrtvovanje preko osam hiljada ljudi da se zataska...jer to sigurno ne bi mogla da bude odluka jednog covjeka,vec vise njih.
Post Reply