U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Mohamad Sissoko

#76 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Mohamad Sissoko »

fakat wrote:
Fudo Bosna wrote:
Zato, gospodo , manite se licemjerstva, lažnog moralisanja, i duplih kriterija !!!
:thumbup:
:thumbup:
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#77 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:
Prpa.ba wrote:Pod hitno zabraniti slavljenje i spomenicarenje osmanske i srpske okupacije koje slave bosanski turci i bosanski srbi, respektivno. :mrgreen:
Zabraniti slavljenje bilo čije okupacije kao i zastave pradržava ili susjednih država u BIH, kao i uvesti da tamo gdje se ističu entitetske moraju obavezno biti i državne zastave/zastava !!!
Ovo gore sto si postavio i stavio kao vagu je "nidje veze sa vezom". Ovdje se slavi osmanlijska pobjeda nad bosanskom vojskom tj. nad tvojim i mojim predacima jer Osmanlije nisu ovdje rodjene oni su dosli i okupirali. Takodje su unistili i ovo gdje idu sa hrvatskim zastavama a to se zove kraljevski grad Bobovac, sjediste bosanskih a ne turskih vladara i jebi ga ako neko slavi turska osvajanja u BiH i smatra ih svojima neko ce slaviti i kraljevsku BiH kao svoju. Odlucite se da li ste potomci Bosnjana ili Turaka, da li su vam korjeni bosanski ili turski i na kraju sta vam je maticna drzava Bosna i Hercegovina ili Turska
Mohamad Sissoko

#78 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Mohamad Sissoko »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:
Prpa.ba wrote:Pod hitno zabraniti slavljenje i spomenicarenje osmanske i srpske okupacije koje slave bosanski turci i bosanski srbi, respektivno. :mrgreen:
Zabraniti slavljenje bilo čije okupacije kao i zastave pradržava ili susjednih država u BIH, kao i uvesti da tamo gdje se ističu entitetske moraju obavezno biti i državne zastave/zastava !!!
Ovo gore sto si postavio i stavio kao vagu je "nidje veze sa vezom". Ovdje se slavi osmanlijska pobjeda nad bosanskom vojskom tj. nad tvojim i mojim predacima jer Osmanlije nisu ovdje rodjene oni su dosli i okupirali. Takodje su unistili i ovo gdje idu sa hrvatskim zastavama a to se zove kraljevski grad Bobovac, sjediste bosanskih a ne turskih vladara i jebi ga ako neko slavi turska osvajanja u BiH i smatra ih svojima neko ce slaviti i kraljevsku BiH kao svoju. Odlucite se da li ste potomci Bosnjana ili Turaka, da li su vam korjeni bosanski ili turski i na kraju sta vam je maticna drzava Bosna i Hercegovina ili Turska
Stogodišnjica bitke na Canakkaleu, koja se dogodila u Prvom svjetskom ratu i zauzima najznačajnije mjesto u historiji Republike Turske, obilježena je danas na lokalitetu spomenika turskim šehidima u Donjem Kamengradu u Sanskom Mostu.

Ono što povezuje BiH s ovom bitkom jeste podatak da je u Galipoljskoj bici poginulo između 3.000 i 6.000 Bošnjaka i radi se mahom o ljudima koji su izbjegli u Tursku tokom aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austro-ugarske.
It_is_a_Leclerc

#79 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by It_is_a_Leclerc »

Odurno bošnjačko turkofilstvo koje se na silu potura Bošnjacima zadnjih godina, kroz modele "bratstva", "ujedinjenja" i slično, nije ništa drugo nego forsiranje srbočetničke matrice SANU-a o "muslimanima kao Turcima", a koja i danas dominira retorikom u našem društvu.

Turci neprestano na Bošnjake gledaju kao na Turke koji su silom prilika mutirali, i koje bi, ovim svojim ljigavim kulturno-obrazovnim desantima, valjalo "izvesti na pravi put", naučiti turski jezik, podijeliti nam turske zastave, poslati nam djecu u turske škole.

Turci su, uostalom, svoj stav prema Bošnjacima pokazali nebrojeno puta - prvo ubijajući svakog pametnog Bošnjaka sa nacionalnom sviješću, koljući nam pjesnike, pisce, ubijajući Gradaščevića, Hasan agu Pećkog, šaljući Bošnjake da ginu za njihove interese po štojekakvim Krimovima i Galatama, a kulminiralo je prodajom, sramnom, beskrajno ponižavajućom, prodajom za večeru na ugarskom dvoru.

Uostalom, dovoljno je pročitati šta o Turcima misli Abdulvehab Ilahmija u pjesmi "Čudan zeman nestade"
Ovo trpit-teska muka,
A jos visa turska bruka,
Munafika stoji huka;
Sta se hoce zaboga?
Turcin nema amela,
Krivda pravdu zamela,
Pa se pravda umela;
Sta se hoce zaboga?
Nakon toga, "braća Turci" su naredili da ga se uguši u okolini Travnika.
Fudo Bosna

#80 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:
Odluči se ili voliš Bosnu ili Hrvatsku, možeš obje ali razguli mi sa hrvatskim zastavama, i zastavama paradržava u mojoj i tvojoj Domovini BIH!

Ja nigdje ne vidim da Bošnjaci vješaju turske zastave po cestama, a i ovu manifestaciju u Sanskom Mostu, ne podržavam !!!
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#81 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Slo Burner »

Prosto je nevjerovatno da je nArod sa ovakvom krizom identiteta jos uvijek tu
Fudo Bosna

#82 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

It_is_a_Leclerc wrote:Odurno bošnjačko turkofilstvo koje se na silu potura Bošnjacima zadnjih godina, kroz modele "bratstva", "ujedinjenja" i slično, nije ništa drugo nego forsiranje srbočetničke matrice SANU-a o "muslimanima kao Turcima", a koja i danas dominira retorikom u našem društvu.

Turci neprestano na Bošnjake gledaju kao na Turke koji su silom prilika mutirali, i koje bi, ovim svojim ljigavim kulturno-obrazovnim desantima, valjalo "izvesti na pravi put", naučiti turski jezik, podijeliti nam turske zastave, poslati nam djecu u turske škole.

Turci su, uostalom, svoj stav prema Bošnjacima pokazali nebrojeno puta - prvo ubijajući svakog pametnog Bošnjaka sa nacionalnom sviješću, koljući nam pjesnike, pisce, ubijajući Gradaščevića, Hasan agu Pećkog, šaljući Bošnjake da ginu za njihove interese po štojekakvim Krimovima i Galatama, a kulminiralo je prodajom, sramnom, beskrajno ponižavajućom, prodajom za večeru na ugarskom dvoru.

Uostalom, dovoljno je pročitati šta o Turcima misli Abdulvehab Ilahmija u pjesmi "Čudan zeman nestade"
Ovo trpit-teska muka,
A jos visa turska bruka,
Munafika stoji huka;
Sta se hoce zaboga?
Turcin nema amela,
Krivda pravdu zamela,
Pa se pravda umela;
Sta se hoce zaboga?

Znamo mi Bošnjaci ko smo i šta smo, ali trebaš znati da u Turskoj živi više Bošnjaka nego u BIH, pa čak i više nego u cijeloj ex Yu...

Znači ne trebaju ni u Bobanovcu zastave RHrvatske , ni u RS Srbije, ni u Krajini Turske !!!
Idriz

#83 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Idriz »

It_is_a_Leclerc wrote:Odurno bošnjačko turkofilstvo koje se na silu potura Bošnjacima zadnjih godina, kroz modele "bratstva", "ujedinjenja" i slično, nije ništa drugo nego forsiranje srbočetničke matrice SANU-a o "muslimanima kao Turcima", a koja i danas dominira retorikom u našem društvu.

Ovo trpit-teska muka,
A jos visa turska bruka,
Munafika stoji huka;
Sta se hoce zaboga?
Turcin nema amela,
Krivda pravdu zamela,
Pa se pravda umela;
Sta se hoce zaboga?
koje bi vjere sad bosnjaci bili bez turaka?
Fudo Bosna

#84 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

Slo Burner wrote:Prosto je nevjerovatno da je nArod sa ovakvom krizom identiteta jos uvijek tu
Otkud ovim bosancima u Bobanovcu zastave druge države, zar ne vole svoju Domovinu BIH, koja kriza indetiteta čovječe ? !
hrasno38

#85 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:Odluči se ili voliš Bosnu ili Hrvatsku, možeš obje ali razguli mi sa hrvatskim zastavama, i zastavama paradržava u mojoj i tvojoj Domovini BIH!

Ja nigdje ne vidim da Bošnjaci vješaju turske zastave po cestama, a i ovu manifestaciju u Sanskom Mostu, ne podržavam !!!
Bosna i Hercegovina je sastavljena po ustavu od tri konstitutivna naroda od kojih sva tri imaju prava na svoja obiljezja. Ja nisam Hrvat i uvijek sam bio i bit cu samo Bosanac i Hercegovac. Kada zastava hrvatskog naroda moze stajati u predsjednistvu moze onda se sa njom ici i na Bobovac.
Isto tako druze razguli i ti sa turskim zastavama iz BiH jer Turci nisu konstitutivni narod ove drzave.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#86 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Slo Burner »

Fudo Bosna wrote:
Slo Burner wrote:Prosto je nevjerovatno da je nArod sa ovakvom krizom identiteta jos uvijek tu
Otkud ovim bosancima u Bobanovcu zastave druge države, zar ne vole svoju Domovinu BIH, koja kriza indetiteta čovječe ? !
Spomenik Mehmedu II kod Gorazda gdje je usao kad je okupirao Bosnu, Ovo u Sanskom Mostu, stotine turskh zastava u Zenici kojom mase bosnjacka nejac Turskim dostojanstvenicima. Halloooo oni su ti kralja zaklali ko psa! Sve sto nam je ostalo iz Turskog perioda je par dzamija i par mostova, sve ostalo su donijeli drugi okupatori Austro-Ugari.
Sto se tice ovih na Bobovcu, ako vec mi ne znamo njegovati svoju istoriju doci ce drugi da nam je kreiraju, kao sto je uvijek bilo.
SkyLimit

#87 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by SkyLimit »

Fudo Bosna wrote:

Znamo mi Bošnjaci ko smo i šta smo, ali trebaš znati da u Turskoj živi više Bošnjaka nego u BIH, pa čak i više nego u cijeloj ex Yu...

Znači ne trebaju ni u Bobanovcu zastave RHrvatske , ni u RS Srbije, ni u Krajini Turske !!!
Aha, "Bosnjaci" koji se zovu Oglun Bengozoglu i Seldzuka Mahmatoglu, znaju Bosanski na nizem nivou od Kineza iz Buca Potoka, imaju maglovitu predstavu da sa jedne strane imajo porjeklo iz Hercegovine(a s druge strane porjeklo im iz Azije) i izjasnjavaju se Turcima, e ako sve njih takve racunas pod Bosnjake, onda ih zasigurno ima vise :oops:

Ja se nadam da ce jednog dana neki dovoljno hrabar bosnjacki politicar otvoriti tabu temu o nasilnoj asimilaciji Bosnjaka u Turskoj metodama kao sto su zabrana koristenja bosanskog jezika i zabrana zadrzavanja ne - turskih imena i prezimena.
Last edited by SkyLimit on 19/03/2016 14:43, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#88 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

A to je vjera nacionalna odrednica Bošnjaka ?! O my god, pa vi ste još i više zastranili nego sam i mislio. Dakle, ovo je samo dokaz da se geneza bošnjačke nacije od početka odvija potpuno pogrešno, i da sve ide prema - vjerskoj, a ne etničkoj grupi, ili da kažem otvoreno, prema plemenu, vjerskoj grupi koja nema pravo na državu, prema kusuru jednog velikog carstva koje se nije na vrijeme konvertovalo.
Kakav salto mortale, kakav poraz ideje da su Bošnjaci narod. :-)

Na tu temu, gdje bi bili Bošnjaci danas da Turci nisu došli ?! Možda tamo gdje su danas Luksemburg ili Švicarska ?!

Apropo broja "Bošnjaka" u Turskoj (namjerno u navodnim znacima, jer ti ljudi imaju haplogrupe slavenskih naroda, a od etničkih odrednica Bošnjaka - a što Islam nije i ne bi smio biti - nemaju ništa), kad smo toliko bratski raspoloženi - zašto bosanski jezik nije službeni jezik u dijelovima Turske gdje žive ti "Bošnjaci" ? Zašto djeca ne slušaju nastavi na bosanskom jeziku ? Izgleda da se "bratstvo" iz Anadolije aplicira samo na narode koje smatraju manje vrijednim.
Fudo Bosna

#89 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote:Odluči se ili voliš Bosnu ili Hrvatsku, možeš obje ali razguli mi sa hrvatskim zastavama, i zastavama paradržava u mojoj i tvojoj Domovini BIH!

Bosna i Hercegovina je sastavljena po ustavu od tri konstitutivna naroda od kojih sva tri imaju prava na svoja obiljezja. Ja nisam Hrvat i uvijek sam bio i bit cu samo Bosanac i Hercegovac. Kada zastava hrvatskog naroda moze stajati u predsjednistvu moze onda se sa njom ici i na Bobovac.
Isto tako druze razguli i ti sa turskim zastavama iz BiH jer Turci nisu konstitutivni narod ove drzave.

Tačno, ali ne možeš stavljati po cesti zastavu R Hrvatske, ili čak ni paradržave HZHB, jer su njeni čelnici, u Hagu, osuđeni kao ratni zločinci !!!

Nigdje od Blagaja do Doboja , ili od Izačića do Ključa, ili po srednjoj Bosni, ne vidjeh da Bošnjaci vješaju zastavu tuđe države, Tursku npr...

Ja i da vidim Tursku zastavu skinuo bi je kao i one vaše paradržave !!!
Last edited by Fudo Bosna on 19/03/2016 14:49, edited 1 time in total.
Idriz

#90 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Idriz »

It_is_a_Leclerc wrote:A to je vjera nacionalna odrednica Bošnjaka ?! O my god, pa vi ste još i više zastranili nego sam i mislio. Dakle, ovo je samo dokaz da se geneza bošnjačke nacije od početka odvija potpuno pogrešno, i da sve ide prema - vjerskoj, a ne etničkoj grupi, ili da kažem otvoreno, prema plemenu, vjerskoj grupi koja nema pravo na državu, prema kusuru jednog velikog carstva koje se nije na vrijeme konvertovalo.

Na tu temu, gdje bi bili Bošnjaci danas da Turci nisu došli ?! Možda tamo gdje su danas Luksemburg ili Švicarska ?!

Apropo broja "Bošnjaka" u Turskoj (namjerno u navodnim znacima, jer ti ljudi imaju haplogrupe slavenskih naroda, a od etničkih odrednica Bošnjaka - a što Islam nije i ne bi smio biti - nemaju ništa), kad smo toliko bratski raspoloženi - zašto bosanski jezik nije službeni jezik u dijelovima Turske gdje žive ti "Bošnjaci" ? Zašto djeca ne slušaju nastavi na bosanskom jeziku ? Izgleda da se "bratstvo" iz Anadolije aplicira samo na narode koje smatraju manje vrijednim.
nego sta je?
Fudo Bosna

#91 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

It_is_a_Leclerc wrote:A to je vjera nacionalna odrednica Bošnjaka ?! O my god, pa vi ste još i više zastranili nego sam i mislio. Dakle, ovo je samo dokaz da se geneza bošnjačke nacije od početka odvija potpuno pogrešno, i da sve ide prema - vjerskoj, a ne etničkoj grupi, ili da kažem otvoreno, prema plemenu, vjerskoj grupi koja nema pravo na državu, prema kusuru jednog velikog carstva koje se nije na vrijeme konvertovalo.

Moji rođaci tamo itekako znaju svoj maternji jezik, jezik njihovih predaka, bosanski, pored Turskog , mada su več n-ta generacija rođena tamo, i više poštuju zastvu naše Domovine, nego oni moji zemljaci , hrvatske nacionalnosti u Stocu a nisu ni rođeni u BIH !!!
Last edited by Fudo Bosna on 19/03/2016 14:55, edited 1 time in total.
It_is_a_Leclerc

#92 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Idriz wrote:

nego sta je?

Wow. Dno dna.

Radovan Karadžić: "To suštinski i nije narod u punom smislu tog pojma. Riječ je samo o Srbima koji su vremenom, i uz prisilu, preuzeli Islam, i koji je postao njihova glavna, nacionalna i nadnacionalna karakteristika. Vjere nemaju državu, a narodi imaju"
Fudo Bosna

#93 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

SkyLimit wrote:
Fudo Bosna wrote:

Aha, "Bosnjaci" koji se zovu Oglun Bengozoglu i Seldzuka Mahmatoglu, znaju Bosanski na nizem nivou od Kineza iz Buca Potoka, imaju maglovitu predstavu da sa jedne strane imajo porjeklo iz Hercegovine(a s druge strane porjeklo im iz Azije) i izjasnjavaju se Turcima, e ako sve njih takve racunas pod Bosnjake, onda ih zasigurno ima vise :oops:

Ja se nadam da ce jednog dana neki dovoljno hrabar bosnjacki politicar otvoriti tabu temu o nasilnoj asimilaciji Bosnjaka u Turskoj metodama kao sto su zabrana koristenja bosanskog jezika i zabrana zadrzavanja ne - turskih imena i prezimena.
Neistinu pričaš, moji svi znaju bosanski, a znaju , mada su ih htjeli asimilirati,kao i drugdje, itekako, znaju svoja izvorna prezimena iz Domovine BIH !!!

Potomci babinog mi amidže najmanje 2 mjeseca provedu u BIH, svi fakultetski obrazovani , znaju bosanski, pošuju domovinu svojih predaka !!!
Grean

#94 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Grean »

It_is_a_Leclerc wrote:
Idriz wrote:

nego sta je?

Wow. Dno dna.

Radovan Karadžić: "To suštinski i nije narod u punom smislu tog pojma. Riječ je samo o Srbima koji su vremenom, i uz prisilu, preuzeli Islam, i koji je postao njihova glavna, nacionalna i nadnacionalna karakteristika. Vjere nemaju državu, a narodi imaju"
Kako te levati kmet. Nije uopste Bosnjak, ne nasjedaj.
hrasno38

#95 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by hrasno38 »

Fudo Bosna wrote:
hrasno38 wrote:

Tačno, ali ne možeš stavljati po cesti zastavu R Hrvatske, ili čak ni paradržave HZHB, jer su njeni čelnici, u Hagu, osuđeni kao ratni zločinci !!!

Nigdje od Blagaja do Doboja , ili od Izačića do Ključa, ili po srednjoj Bosni, ne vidjeh da Bošnjaci vješaju zastavu tuđe države, Tursku npr...

Moje paradrzave????? Super onda necemo nigdje vjesati ljiljane!!!!!
It_is_a_Leclerc

#96 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Kakve veze tvoji rođaci imaju s temom ?! Mislim, uz dužno poštovanje, karikiraš i ideš predaleko.

Mi ovdje imamo jedan nastran, gotovo morbidan i perverzan sindrom među Bošnjacima koji slave svoje okupatore, koji su im pobili kraljeve k'o paščad, zatrli kulturu, unazadili 300 godina (dovoljno je reći da je kuga posljednje iskorijenjena u BiH), koji su ih trajno unesrećili, oduzeli im etničku i svaku drugu nezavisnost od njih napravili svoje igračke.

Ako takvim ljudima dižemo spomenik, onda bi ga trebalo dići i Eugenu Savojskom (manje je ljudi pobio nego sultani), a onda u svakoj ulici koji su izgradili, na svakom vodovodu koji je i danas u upotrebi, na svakoj pruzi koju i danas koristimo, a koju su izgradili Austro-ugari, treba dići po jedan spomenik austro-ugarskim vojvodama, carevima i prijestolonasljednicima.
Fudo Bosna

#97 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

hrasno38 wrote:
Fudo Bosna wrote: Bosna i Hercegovina je sastavljena po ustavu od tri konstitutivna naroda od kojih sva tri imaju prava na svoja obiljezja. Ja nisam Hrvat i uvijek sam bio i bit cu samo Bosanac i Hercegovac. Kada zastava hrvatskog naroda moze stajati u predsjednistvu moze onda se sa njom ici i na Bobovac.

Moje paradrzave????? Super onda necemo nigdje vjesati ljiljane!!!!![/quote]

Što se mene tiče, ne moramo, jer imamo regularna obilježja! Ali ne možeš porediti parazastavu tzv, HZHB i zvaničnu, na Ist Riveru podignutu zastavu Republike BIH,međunarodno priznate, sa ljiljanima...
Fudo Bosna

#98 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Fudo Bosna »

It_is_a_Leclerc wrote:Kakve veze tvoji rođaci imaju s temom ?! Mislim, uz dužno poštovanje, karikiraš i ideš predaleko.

Mi ovdje imamo jedan nastran, gotovo morbidan i perverzan sindrom među Bošnjacima koji slave svoje okupatore, koji su im pobili kraljeve k'o paščad, zatrli kulturu, unazadili 300 godina (dovoljno je reći da je kuga posljednje iskorijenjena u BiH), koji su ih trajno unesrećili, oduzeli im etničku i svaku drugu nezavisnost od njih napravili svoje igračke.

Ako takvim ljudima dižemo spomenik, onda bi ga trebalo dići i Eugenu Savojskom (manje je ljudi pobio nego sultani), a onda u svakoj ulici koji su izgradili, na svakom vodovodu koji je i danas u upotrebi, na svakoj pruzi koju i danas koristimo, a koju su izgradili Austro-ugari, treba dići po jedan spomenik austro-ugarskim vojvodama, carevima i prijestolonasljednicima.
Ja ih ne slavim, imam , hvala Bogu svoju Domovinu, BIH...

Ali shvati da imam pravo voljeti i Tursku, kao državu gdje ima 5 miliona pripadnika moga naroda, prije svega zbog mojih sunarodnjaka, ne zbog Turaka...

I ne vidim čak da i Bošnjaci ne mogu tražiti paralelne veze, ako ih , (ne znam sa koji pravom), imaju druga dva etno korpusa u BIH !!!

Ako govorimo o okupatorima , agresorima, Turci su bili okupatori ali i NDH/Hrvatska i SR Jugoslavija/Srbija ...

P.S.
I da ponovim, ne podržavam ni gradnju spomenika turskim vojnicima !
SkyLimit

#99 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by SkyLimit »

Fudo Bosna wrote:
Neistinu pričaš, moji svi znaju bosanski, a znaju , mada su ih htjeli asimilirati,kao i drugdje, itekako, znaju svoja izvorna prezimena iz Domovine BIH !!!

Potomci babinog mi amidže najmanje 2 mjeseca provedu u BIH, svi fakultetski obrazovani , znaju bosanski, pošuju domovinu svojih predaka !!!
1. Znaju svoja "izvorna" prezimena? To nam pokusavas reci da imaju zvanicna prezimena i "izvorna" prezimena? Zbog cega u bratskoj Turskoj nisu zadrzali ta svoja izvorna prezimena, onako im naumpalo da iz npr. Velagic postanu Atatorglu?

2. Dobro da si se sam ispravio. To je domovina njihovih predaka. Nije njihova.

A ako ih pokusavaju asimilirati, nemoj mi toga "kao i drugdje". Da li neko Bosnjake pokusava asimilirati u Austriji ili Njemackoj? Imaju nastavu na bosanskom jeziku, svoja kulturna udruzenja i sve ostalo potrebno za cuvanje identiteta.

U SAD zivi preko 40 miliona osoba njemackog porjekla. Oko 25 milona osoba engleskog porjekla. Italijanskog porjekla oko 15 miliona. I tako dalje . A koliko su oni zapravo Nijemci, Englezi i Italijani, a ne Amerikanci, toliko su ovi tvoji Bosnjaci, a ne Turci. Jedina je razlike da ove u Americi niko nije sabljom tjerao da budu Amerikanci, a za turske metode bas i nisam uvjeren. Nekad je bilo dovoljno da te neko prijavi vlastima da si govorio drugim jezikom osim turskim da te mrak pojede.
Last edited by SkyLimit on 19/03/2016 15:14, edited 1 time in total.
Idriz

#100 Re: U Sanskom Mostu podignut spomenik turskim okupatorima

Post by Idriz »

It_is_a_Leclerc wrote:
Idriz wrote:

nego sta je?

Wow. Dno dna.

nego sta je, prosvijetli me.
Post Reply