Bosnjaci su cinili preko 95% u svakoj regimenti a bile su 4.Cim nadjem link na kojem sam nasao slijedi edit da potvrdim svoje argumente.1941. wrote:Možda te fes zavarao.U toj vojsci bili su i Muslimani i Srbi i Hrvati.Ponekad s'proljeca wrote:Ovi su mi dobri gdje okrecu piceka na raznju, podsjetime na nase radnike u njemackoj kad nisu mogli naci janje pa okrenuse piceka. Ovaj sto je klao imao je obicaj reci, skiko ne skiko ja cu te zvati janje!!!!!
Bosna i Hercegovina (1875-1918)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZV Keli
#76 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
- madner
#77 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Tacno, no tada su i danasnji Srbi i Hrvati bili Bosnjaci za Austriji.
Po konfesiji je bilo oko 40-50% muslimana u ta 4 regimenta.
- ZV Keli
#78 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Da da,to sam jos htio napisati nego sam vazda bio brzoplet.madner wrote:Tacno, no tada su i danasnji Srbi i Hrvati bili Bosnjaci za Austriji.
Stim da je to tacno da su katolici i pravoslavci isto Bosnjaci i imaju potpuno isto pravo na to.Stim da je u Bosni bilo vise poljskih,ceskih,madjarskih i svih ostalih katolika nego bosnjackih no to nije tema.
Ps hvala sto me nadopuni jer bih zaboravio da dopisem ono sto sam i prvobitno htio.
-
gost iz ZG
#79 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Uključiti ću se u temu, iako nemam neke direktne veze
Volim povijest i dosta znam o 20 stoljeću ... ali, čovjek uvijek sazna nešto novo
Tako npr, prije godinu-dve odem (napokon) vidjeti i pogledati čuveno mornaričko groblje u Puli, iz I svj. rata.
I nemalo se iznenadim, kad sam vidio spomenik poginulim Bošnjačkim mornarima Austrougarske Carske flote

Volim povijest i dosta znam o 20 stoljeću ... ali, čovjek uvijek sazna nešto novo
Tako npr, prije godinu-dve odem (napokon) vidjeti i pogledati čuveno mornaričko groblje u Puli, iz I svj. rata.
I nemalo se iznenadim, kad sam vidio spomenik poginulim Bošnjačkim mornarima Austrougarske Carske flote

-
1bosna
#80 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Ja znam da ima neko groblje u Italiji i da je tu dosta Bosanaca zivot dalo a to groblje je samo bosansko i prepoznatljivo je po tom sto se fesovi nalaze na nisanima...
- madner
#81 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Imas raznih groblja vojnika po Austriji i Italiji. Zanimljivo je da su svi pripadnici bh pukova pokopani pod istim znakom, bez obzira na vjeru.
- argyle
#82 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
obiljezavanje bitke za Monte (brdo) Fior, Asiago (Vicenza), Italija, 2011 godinamadner wrote:Imas raznih groblja vojnika po Austriji i Italiji. Zanimljivo je da su svi pripadnici bh pukova pokopani pod istim znakom, bez obzira na vjeru.

- Tvrtko II Kotromanić
#83 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
spomenik na kojem je predstavljen i vojnik jedne od bh regimenti
[img]http://oi50.klix.com/2hqtt0m.jpg[/img]
[img]http://oi50.klix.com/2hqtt0m.jpg[/img]
- Opetja033
#84 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Zar nema i neki vrh u Italiji koji se zove Mont Bosniaco ili sl? Citao sam o tome.
Inace postoji i vojni mars "Die Bosniaken kommen": https://www.youtube.com/watch?v=42Z16uRNND8
Inace postoji i vojni mars "Die Bosniaken kommen": https://www.youtube.com/watch?v=42Z16uRNND8
-
Eborg
#85 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Je li se bosansko-hercegovački vojnici nisu nikako borili van sjeverne Italije/Austrije?
- Tvrtko II Kotromanić
#86 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
naravno da jesuEborg wrote:Je li se bosansko-hercegovački vojnici nisu nikako borili van sjeverne Italije/Austrije?
borili su se i na italijanskom frontu, u borbama protiv Rusije, u Rumuniji, u Albaniji, na pocetku rata i u Srbiji i Cg itd
- bh.tornjak
#87 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Prozor wrote:Mislim da ima i knjiga "Die Bosniaken Kommen!" - Bosnjaci dolaze! nekog njemackog autora...
dobro mislis....tj. ta knjiga postoji i mogu se "pohvaliti" da je imam...napisao ju je Werner Schachinger
odlicna knjiga...
-
theTruePath
#88 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Lijepo je sto su im napravili nisane vidim ima i ajet iz Kurana o sehidima
Nebi trebao samo jedan imam,trebao bi doci i reis,kao i svi bitni predstavnici bosnjaka
to je bitna tacka nase proslosti
to je bitna tacka nase proslosti
-
theTruePath
-
theTruePath
- janko_007
#91 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Lijepo je ovo zaista, koliko država Austrija ne zaboravlja svoje heroje, mada bi meni kao državljanu BIH bio draži spomenik Muhamedu Hadžijamakoviću, Hadžiloji , Šemsakadiću i drugim braniocima Bosne i Hercegovine od Austrougarske okupacije. Oni i na hiljade drugih koji su hrabro izginuli u borbi ili su obješeni pod Goricom, danas da se gotovo i ne spominju. A morali bi ih se sjećati i spomenike dizati i mi i država Bosna i Hercegocegovina, jer su se usudili suprostaviti i po cijenu života, besramnoj okupaciji, a potom aneksiji istom onom neprijatelju koji će im poslije dizati spomenike.theTruePath wrote:![]()
http://wukoljinstan.bosnianforum.com/t4 ... ijamakovic
Ovaj spomenik koji podiže (valjda) država Austrija mi zaista stvara nedoumicu. Vjerovatno je spomenik nastao u novije vrijeme, pošto vidno odudara od ostalih nadgrobnih spomenika. Zatim se tu spominje samo da država Austrija a ne Austrougarska monarhija podiže spomenik, što ne odgovara povjesnim činjenicama. I zašto taj spomenik Bošnjacima nije podignut u isto vrijeme kad i Austrijancima. Izvinjavam se za off topic
- anonimni clan
#92 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Ne spominje se drzava Austria nego "Vaterland" ili u prevodu Austrijska Ocevina a taj naziv se koristio (oznacava u stvari domovinu) i u vrijeme Monarhije kao sto se koristi i danas,znaci oznacava prostor a ne politicko ili drzavno uredjenje.
To sa spomenikom da li je novijeg ili starijeg porijekla nema veze.......skidam kapu svakom ko gaji sjecanje i zna da cijeni doprinos nasih djedova u prvom svjetskom ratu. Cinjenica je da na spomeniku pise da su poginuli na Allahovom putu.....respekt!
Mi smo tada bili dio Monarhije i to je istorijska cinjenica.Da je bogdom ostala......
Kao sto je cinjenica da su se i Hadzijamakovic i Hadzi Lojo borili u ime Muslimana a ne zaboravi da su u Bosni i tada zivjeli i Katolici i Pravoslavci.
Iz te cinjenice diskutabilno je pitanje koliko je Monarhija tu bila neprijatelj i kome. Muslimanima? Nisam bas siguran....
Nakon sto se istorija slegla cinjenice govore da je Aneksijom Bosna i te kako profitirala,
Sto ekonomski sto infrastrukturom.
Rijetko gdje neprijatelj gradi puteve,zeljeznice,fabrike,organizuje bolnice,unaprijedjuje lokalnu upravu ......itd.itd....
A da su Bosnu odbranili Hadzijamakovici i Loje .....ne znam da li bi danas imali Zemaljski muzej,Sarajevsku Pivaru,Marijin dvor,Bolnicu Kosevo,Tramvaj,o zeljeznici,posti i putnoj mrezi iz tog doba da ne govorim.......
Iduci tom logikom nije ni Otomansko carstvo doslo jer ga je Bosna pozvala.I oni su agresori i protiv njih su se borili neki Jamakovici i Loje ...i glave gubili.....
Jer ratova i spomenika nam nikad nije manjkalo na ovim prostorima.
To sa spomenikom da li je novijeg ili starijeg porijekla nema veze.......skidam kapu svakom ko gaji sjecanje i zna da cijeni doprinos nasih djedova u prvom svjetskom ratu. Cinjenica je da na spomeniku pise da su poginuli na Allahovom putu.....respekt!
Mi smo tada bili dio Monarhije i to je istorijska cinjenica.Da je bogdom ostala......
Kao sto je cinjenica da su se i Hadzijamakovic i Hadzi Lojo borili u ime Muslimana a ne zaboravi da su u Bosni i tada zivjeli i Katolici i Pravoslavci.
Iz te cinjenice diskutabilno je pitanje koliko je Monarhija tu bila neprijatelj i kome. Muslimanima? Nisam bas siguran....
Nakon sto se istorija slegla cinjenice govore da je Aneksijom Bosna i te kako profitirala,
Rijetko gdje neprijatelj gradi puteve,zeljeznice,fabrike,organizuje bolnice,unaprijedjuje lokalnu upravu ......itd.itd....
A da su Bosnu odbranili Hadzijamakovici i Loje .....ne znam da li bi danas imali Zemaljski muzej,Sarajevsku Pivaru,Marijin dvor,Bolnicu Kosevo,Tramvaj,o zeljeznici,posti i putnoj mrezi iz tog doba da ne govorim.......
Iduci tom logikom nije ni Otomansko carstvo doslo jer ga je Bosna pozvala.I oni su agresori i protiv njih su se borili neki Jamakovici i Loje ...i glave gubili.....
-
VjecitiStudent
#93 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Šehidi Austro-ugarske carevine 
-
theTruePath
#94 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Austrijanci su nas cjenili i postovali upravo zbog otpora koji smo pruzili okupaciji,Cak je i islam svrstan medju nacionalne religije Austrije,i dan danas je to tako.Zamisli sve to zbog "malih bosnjaka"
I cinjenica da su stavili ajete iz Kurana,da svake godine dovode imame i sl,ja mislim da ni mi nase sehidsko mezarje necemo bolje ocuvati za 100 godina
I cinjenica da su stavili ajete iz Kurana,da svake godine dovode imame i sl,ja mislim da ni mi nase sehidsko mezarje necemo bolje ocuvati za 100 godina
-
theTruePath
#95 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Srbi i Bosnjaci su se zajedno borili protiv okupatora,dok su hrvati t.j katolici bili za,,postoje razni zapisi kako su lokalni katolicki seljani slavili kad su austrijanci usli u Bosnu,po hercegovackim selima su provocirali bosnjake muslimane,govoreci im kako su ih braca turci prodali i kako je njihov vrijeme konacno dosloKao sto je cinjenica da su se i Hadzijamakovic i Hadzi Lojo borili u ime Muslimana a ne zaboravi da su u Bosni i tada zivjeli i Katolici i Pravoslavci.
medjutim,razocarali su se ubrzo kad su shvatili da Austrija nece dati neki povlasteni status katolicima
Last edited by theTruePath on 27/03/2013 23:03, edited 1 time in total.
- janko_007
#96 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Nisi me uspio ubjediti, snagom svojih argumenata i ne slažem se ni sa jednom tezom koju navodiš. A to je moje pravo. Što se tiče odbrane od okupacije, svaki narod ima pravo na odbranu protiv agresora i tu se nisu borili samo Bošnjaci , nego i Srbi, a djelom i Hrvati. Nisu Hadžijamaković , Hadžilojo i ostali branioci napali Beč , nego je generali Filipović napao, do tada Tursku provinciju, Bosnu i Hercegovinu, sa 233 000 vojnika, a mislio je sa muzikom ući u Sarajevo. Državno pravni položaj BIH za vrijeme Austrougarske uprave je bio u nivou kolonije, a BIH nije bila ravnopravna kao recimo Hrvatska, Slovenija, Češka . Nije imala ni Parlament do 1910, već je pripadala Ministarstvu finansija. Hajd da ne gnjavim opšim stvarima. Tačno je jedino da je u BIH, na neki način dignut životni standard i investirano u infrastrukturu, ali ne iz razloga koje ti pominješ već zbog toga da izjednače standard sa ostalim djelovima carstva i da stvore o sebi sliku da ne dolaze kao okupatori i tako pripreme teren za Aneksiju.anonimni clan wrote:Ne spominje se drzava Austria nego "Vaterland" ili u prevodu Austrijska Ocevina a taj naziv se koristio (oznacava u stvari domovinu) i u vrijeme Monarhije kao sto se koristi i danas,znaci oznacava prostor a ne politicko ili drzavno uredjenje.
Drugo. Tvoje tumačenje riječi Österreichisches Vaterland nisi baš potrefio. Vaterland je otadžbina, a Austrougarska monarhija nije samo austrijska otadžbina nego i drugih naroda . Vjerovatno je taj spomenik skoro podignut, prije par godina, a tada je Dvojna monarhija, K und K Monarhie već odavno na groblju istorije. Al eto , što ti kažeš , bolje ikad nego nikad
PS. na kraju još ovo :" Među obješenima i strijeljanima bila su sedmorica braće Mulić, Avdo Jabučica, hadži Avdaga Halačević, Suljo Kahvić, hadži Mehaga Gačanica, Mehmed-aga Dalagija, Ibrahimaga Hrga i Mešo Odobaša.
Duhovne vođe pokreta bili su Muhamed Hadžijamaković – šejh i muderis Gazi Husrev-begovog hanikaha, i Kaukčija Abdulah-efendija – hafiz i dugogodišnji imam Begove džamije. Hadžijamaković je uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu vješanjem. Ponižen sramotnom osudom starac je, nakon obavljene molitve, oteo pušku od stražara i ranio dvojicu vojnika. Nakon toga bio je izmasakriran i polumrtav obješen.
-
theTruePath
#97 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Imal Hadzi Lojo ikakvu ulicu spomenik u BIH?
a Hadzijamakovici su nakon tog dogadjaja svi morali promjeniti prezimena da ih austrijanci nebi proganjali,danas su poznati kao Jamakovic i Jamak
Sve u svemu bosnjacke licnosti iz proslosti koje treba cjeniti i postovati
a Hadzijamakovici su nakon tog dogadjaja svi morali promjeniti prezimena da ih austrijanci nebi proganjali,danas su poznati kao Jamakovic i Jamak
Sve u svemu bosnjacke licnosti iz proslosti koje treba cjeniti i postovati
- shake69
#98 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Koliko znam i Hadzi Lojo i Hadzijamakovic imaju ulice
na Vratniku u Sarajevu!
na Vratniku u Sarajevu!
-
theTruePath
#99 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
Drago mi je cuti!shake69 wrote:Koliko znam i Hadzi Lojo i Hadzijamakovic imaju ulice
na Vratniku u Sarajevu!
- ioannes
#100 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...
theTruePath wrote:![]()
prije nego sto uzdignete Austrougarsku ili danasnju Austriju u nebo
skrenuo bi na sitnicu da je rijec "Erinerung" sa Spomeniku pogresno napisana
sumnjam da bi lokalna Administracija takvu jednu pravopisnu gresku napravila
Spomenik izgleda vrlo mlad,moze bit da je i od neke nevladine Bosnjacke organizacije napravljen