Bosna i Hercegovina (1875-1918)

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ZV Keli

#76 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by ZV Keli »

1941. wrote:
Ponekad s'proljeca wrote:Ovi su mi dobri gdje okrecu piceka na raznju, podsjetime na nase radnike u njemackoj kad nisu mogli naci janje pa okrenuse piceka. Ovaj sto je klao imao je obicaj reci, skiko ne skiko ja cu te zvati janje!!!!!
Možda te fes zavarao.U toj vojsci bili su i Muslimani i Srbi i Hrvati.
Bosnjaci su cinili preko 95% u svakoj regimenti a bile su 4.Cim nadjem link na kojem sam nasao slijedi edit da potvrdim svoje argumente.
madner

#77 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by madner »

Tacno, no tada su i danasnji Srbi i Hrvati bili Bosnjaci za Austriji.

Po konfesiji je bilo oko 40-50% muslimana u ta 4 regimenta.
ZV Keli

#78 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by ZV Keli »

madner wrote:Tacno, no tada su i danasnji Srbi i Hrvati bili Bosnjaci za Austriji.

Po konfesiji je bilo oko 40-50% muslimana u ta 4 regimenta.
Da da,to sam jos htio napisati nego sam vazda bio brzoplet.
Stim da je to tacno da su katolici i pravoslavci isto Bosnjaci i imaju potpuno isto pravo na to.Stim da je u Bosni bilo vise poljskih,ceskih,madjarskih i svih ostalih katolika nego bosnjackih no to nije tema.
Ps hvala sto me nadopuni jer bih zaboravio da dopisem ono sto sam i prvobitno htio.
gost iz ZG

#79 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by gost iz ZG »

Uključiti ću se u temu, iako nemam neke direktne veze
Volim povijest i dosta znam o 20 stoljeću ... ali, čovjek uvijek sazna nešto novo

Tako npr, prije godinu-dve odem (napokon) vidjeti i pogledati čuveno mornaričko groblje u Puli, iz I svj. rata.
I nemalo se iznenadim, kad sam vidio spomenik poginulim Bošnjačkim mornarima Austrougarske Carske flote
Image
1bosna

#80 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by 1bosna »

Ja znam da ima neko groblje u Italiji i da je tu dosta Bosanaca zivot dalo a to groblje je samo bosansko i prepoznatljivo je po tom sto se fesovi nalaze na nisanima...
madner

#81 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by madner »

Imas raznih groblja vojnika po Austriji i Italiji. Zanimljivo je da su svi pripadnici bh pukova pokopani pod istim znakom, bez obzira na vjeru.
argyle

#82 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by argyle »

madner wrote:Imas raznih groblja vojnika po Austriji i Italiji. Zanimljivo je da su svi pripadnici bh pukova pokopani pod istim znakom, bez obzira na vjeru.
obiljezavanje bitke za Monte (brdo) Fior, Asiago (Vicenza), Italija, 2011 godina

Image
Image
Image
Image
Image
Tvrtko II Kotromanić

#83 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by Tvrtko II Kotromanić »

spomenik na kojem je predstavljen i vojnik jedne od bh regimenti

[img]http://oi50.klix.com/2hqtt0m.jpg[/img]
Opetja033

#84 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by Opetja033 »

Zar nema i neki vrh u Italiji koji se zove Mont Bosniaco ili sl? Citao sam o tome.
Inace postoji i vojni mars "Die Bosniaken kommen": https://www.youtube.com/watch?v=42Z16uRNND8
Eborg

#85 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by Eborg »

Je li se bosansko-hercegovački vojnici nisu nikako borili van sjeverne Italije/Austrije?
Tvrtko II Kotromanić

#86 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Eborg wrote:Je li se bosansko-hercegovački vojnici nisu nikako borili van sjeverne Italije/Austrije?
naravno da jesu :D
borili su se i na italijanskom frontu, u borbama protiv Rusije, u Rumuniji, u Albaniji, na pocetku rata i u Srbiji i Cg itd
bh.tornjak

#87 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by bh.tornjak »

Prozor wrote:Mislim da ima i knjiga "Die Bosniaken Kommen!" - Bosnjaci dolaze! nekog njemackog autora...

dobro mislis....tj. ta knjiga postoji i mogu se "pohvaliti" da je imam...napisao ju je Werner Schachinger
odlicna knjiga...
theTruePath

#88 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by theTruePath »

Lijepo je sto su im napravili nisane vidim ima i ajet iz Kurana o sehidima 8-) Nebi trebao samo jedan imam,trebao bi doci i reis,kao i svi bitni predstavnici bosnjaka

to je bitna tacka nase proslosti
theTruePath

#89 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by theTruePath »

[img]http://notizie.comuni-italiani.it/wp-co ... C_3399.jpg
[/img]

Ko je ovaj covjek u sivom fesu?
janko_007

#91 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by janko_007 »

theTruePath wrote::-D

Image
Lijepo je ovo zaista, koliko država Austrija ne zaboravlja svoje heroje, mada bi meni kao državljanu BIH bio draži spomenik Muhamedu Hadžijamakoviću, Hadžiloji , Šemsakadiću i drugim braniocima Bosne i Hercegovine od Austrougarske okupacije. Oni i na hiljade drugih koji su hrabro izginuli u borbi ili su obješeni pod Goricom, danas da se gotovo i ne spominju. A morali bi ih se sjećati i spomenike dizati i mi i država Bosna i Hercegocegovina, jer su se usudili suprostaviti i po cijenu života, besramnoj okupaciji, a potom aneksiji istom onom neprijatelju koji će im poslije dizati spomenike.

http://wukoljinstan.bosnianforum.com/t4 ... ijamakovic

Ovaj spomenik koji podiže (valjda) država Austrija mi zaista stvara nedoumicu. Vjerovatno je spomenik nastao u novije vrijeme, pošto vidno odudara od ostalih nadgrobnih spomenika. Zatim se tu spominje samo da država Austrija a ne Austrougarska monarhija podiže spomenik, što ne odgovara povjesnim činjenicama. I zašto taj spomenik Bošnjacima nije podignut u isto vrijeme kad i Austrijancima. Izvinjavam se za off topic
anonimni clan

#92 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by anonimni clan »

Ne spominje se drzava Austria nego "Vaterland" ili u prevodu Austrijska Ocevina a taj naziv se koristio (oznacava u stvari domovinu) i u vrijeme Monarhije kao sto se koristi i danas,znaci oznacava prostor a ne politicko ili drzavno uredjenje.
To sa spomenikom da li je novijeg ili starijeg porijekla nema veze.......skidam kapu svakom ko gaji sjecanje i zna da cijeni doprinos nasih djedova u prvom svjetskom ratu. Cinjenica je da na spomeniku pise da su poginuli na Allahovom putu.....respekt!
Mi smo tada bili dio Monarhije i to je istorijska cinjenica.Da je bogdom ostala......
Kao sto je cinjenica da su se i Hadzijamakovic i Hadzi Lojo borili u ime Muslimana a ne zaboravi da su u Bosni i tada zivjeli i Katolici i Pravoslavci.
Iz te cinjenice diskutabilno je pitanje koliko je Monarhija tu bila neprijatelj i kome. Muslimanima? Nisam bas siguran....
Nakon sto se istorija slegla cinjenice govore da je Aneksijom Bosna i te kako profitirala,
Sto ekonomski sto infrastrukturom.
Rijetko gdje neprijatelj gradi puteve,zeljeznice,fabrike,organizuje bolnice,unaprijedjuje lokalnu upravu ......itd.itd....
A da su Bosnu odbranili Hadzijamakovici i Loje .....ne znam da li bi danas imali Zemaljski muzej,Sarajevsku Pivaru,Marijin dvor,Bolnicu Kosevo,Tramvaj,o zeljeznici,posti i putnoj mrezi iz tog doba da ne govorim.......

Iduci tom logikom nije ni Otomansko carstvo doslo jer ga je Bosna pozvala.I oni su agresori i protiv njih su se borili neki Jamakovici i Loje ...i glave gubili.....
Jer ratova i spomenika nam nikad nije manjkalo na ovim prostorima.
VjecitiStudent

#93 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by VjecitiStudent »

Šehidi Austro-ugarske carevine :-)
theTruePath

#94 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by theTruePath »

Austrijanci su nas cjenili i postovali upravo zbog otpora koji smo pruzili okupaciji,Cak je i islam svrstan medju nacionalne religije Austrije,i dan danas je to tako.Zamisli sve to zbog "malih bosnjaka"

I cinjenica da su stavili ajete iz Kurana,da svake godine dovode imame i sl,ja mislim da ni mi nase sehidsko mezarje necemo bolje ocuvati za 100 godina
theTruePath

#95 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by theTruePath »

Kao sto je cinjenica da su se i Hadzijamakovic i Hadzi Lojo borili u ime Muslimana a ne zaboravi da su u Bosni i tada zivjeli i Katolici i Pravoslavci.
Srbi i Bosnjaci su se zajedno borili protiv okupatora,dok su hrvati t.j katolici bili za,,postoje razni zapisi kako su lokalni katolicki seljani slavili kad su austrijanci usli u Bosnu,po hercegovackim selima su provocirali bosnjake muslimane,govoreci im kako su ih braca turci prodali i kako je njihov vrijeme konacno doslo

medjutim,razocarali su se ubrzo kad su shvatili da Austrija nece dati neki povlasteni status katolicima
Last edited by theTruePath on 27/03/2013 23:03, edited 1 time in total.
janko_007

#96 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by janko_007 »

anonimni clan wrote:Ne spominje se drzava Austria nego "Vaterland" ili u prevodu Austrijska Ocevina a taj naziv se koristio (oznacava u stvari domovinu) i u vrijeme Monarhije kao sto se koristi i danas,znaci oznacava prostor a ne politicko ili drzavno uredjenje.
To sa spomenikom da li je novijeg ili starijeg porijekla nema veze.......skidam kapu svakom ko gaji sjecanje i zna da cijeni doprinos nasih djedova u prvom svjetskom ratu. Cinjenica je da na spomeniku pise da su poginuli na Allahovom putu.....respekt!
Mi smo tada bili dio Monarhije i to je istorijska cinjenica.Da je bogdom ostala......
Iz te cinjenice diskutabilno je pitanje koliko je Monarhija tu bila neprijatelj i kome. Muslimanima? Nisam bas siguran....
Nakon sto se istorija slegla cinjenice govore da je Aneksijom Bosna i te kako profitirala,
Sto ekonomski sto infrastrukturom.
Rijetko gdje neprijatelj gradi puteve,zeljeznice,fabrike,organizuje bolnice,unaprijedjuje lokalnu upravu ......itd.itd....
A da su Bosnu odbranili Hadzijamakovici i Loje .....ne znam da li bi danas imali Zemaljski muzej,Sarajevsku Pivaru,Marijin dvor,Bolnicu Kosevo,Tramvaj,o zeljeznici,posti i putnoj mrezi iz tog doba da ne govorim.......

Iduci tom logikom nije ni Otomansko carstvo doslo jer ga je Bosna pozvala.I oni su agresori i protiv njih su se borili neki Jamakovici i Loje ...i glave gubili.....
Jer ratova i spomenika nam nikad nije manjkalo na ovim prostorima.
Nisi me uspio ubjediti, snagom svojih argumenata i ne slažem se ni sa jednom tezom koju navodiš. A to je moje pravo. Što se tiče odbrane od okupacije, svaki narod ima pravo na odbranu protiv agresora i tu se nisu borili samo Bošnjaci , nego i Srbi, a djelom i Hrvati. Nisu Hadžijamaković , Hadžilojo i ostali branioci napali Beč , nego je generali Filipović napao, do tada Tursku provinciju, Bosnu i Hercegovinu, sa 233 000 vojnika, a mislio je sa muzikom ući u Sarajevo. Državno pravni položaj BIH za vrijeme Austrougarske uprave je bio u nivou kolonije, a BIH nije bila ravnopravna kao recimo Hrvatska, Slovenija, Češka . Nije imala ni Parlament do 1910, već je pripadala Ministarstvu finansija. Hajd da ne gnjavim opšim stvarima. Tačno je jedino da je u BIH, na neki način dignut životni standard i investirano u infrastrukturu, ali ne iz razloga koje ti pominješ već zbog toga da izjednače standard sa ostalim djelovima carstva i da stvore o sebi sliku da ne dolaze kao okupatori i tako pripreme teren za Aneksiju.

Drugo. Tvoje tumačenje riječi Österreichisches Vaterland nisi baš potrefio. Vaterland je otadžbina, a Austrougarska monarhija nije samo austrijska otadžbina nego i drugih naroda . Vjerovatno je taj spomenik skoro podignut, prije par godina, a tada je Dvojna monarhija, K und K Monarhie već odavno na groblju istorije. Al eto , što ti kažeš , bolje ikad nego nikad
PS. na kraju još ovo :" Među obješenima i strijeljanima bila su sedmorica braće Mulić, Avdo Jabučica, hadži Avdaga Halačević, Suljo Kahvić, hadži Mehaga Gačanica, Mehmed-aga Dalagija, Ibrahimaga Hrga i Mešo Odobaša.

Duhovne vođe pokreta bili su Muhamed Hadžijamaković – šejh i muderis Gazi Husrev-begovog hanikaha, i Kaukčija Abdulah-efendija – hafiz i dugogodišnji imam Begove džamije. Hadžijamaković je uhapšen i osuđen na smrtnu kaznu vješanjem. Ponižen sramotnom osudom starac je, nakon obavljene molitve, oteo pušku od stražara i ranio dvojicu vojnika. Nakon toga bio je izmasakriran i polumrtav obješen.
theTruePath

#97 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by theTruePath »

Imal Hadzi Lojo ikakvu ulicu spomenik u BIH?

a Hadzijamakovici su nakon tog dogadjaja svi morali promjeniti prezimena da ih austrijanci nebi proganjali,danas su poznati kao Jamakovic i Jamak
Sve u svemu bosnjacke licnosti iz proslosti koje treba cjeniti i postovati
shake69

#98 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by shake69 »

Koliko znam i Hadzi Lojo i Hadzijamakovic imaju ulice
na Vratniku u Sarajevu!
theTruePath

#99 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by theTruePath »

shake69 wrote:Koliko znam i Hadzi Lojo i Hadzijamakovic imaju ulice
na Vratniku u Sarajevu!
Drago mi je cuti!
ioannes

#100 Re: Bosanski vojnici u Prvom svjetskom ratu...

Post by ioannes »

theTruePath wrote::-D

Image

prije nego sto uzdignete Austrougarsku ili danasnju Austriju u nebo
skrenuo bi na sitnicu da je rijec "Erinerung" sa Spomeniku pogresno napisana
sumnjam da bi lokalna Administracija takvu jednu pravopisnu gresku napravila
Spomenik izgleda vrlo mlad,moze bit da je i od neke nevladine Bosnjacke organizacije napravljen
Post Reply