Nažalost, to im se na kraju obilo o glavu, mada se ja opet nadam da će jednom Saab opet uskrsnuti, jer mi je draga marka.
http://www.autospeed.com/cms/article.ht ... e&A=111173
Za one koji kažu da nisu imali ideja i inovativnosti!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Nije tu problem bio, problem je bio kada su izasli 9-3 i 9-5 Aero. Igras u konkurenciji sa BMW-om, MB i Audijem a na paltformi Chevroleta.madner wrote:Inace, najjaca Vectra je bila 50 ks jaca od Saaba 900, tako da i to ne bi trebao biti problem.
sema911s wrote:Saab-oca histirija podsjeti me na caleta... Napravi tak rec savrsenu masinu(od nacrta, pripreme, do finalnog proizvoda i pusanje iste u rad) i kada treba da pocne stancat pare... Ode sa ratkom na pivu i zaborave dat upustvo radnicima.. I oni je shebuu
Provjerio si ovo ?jefferson wrote:C5 se nece prvernuti mislim to su rpetjerivanja.
Passat nece biti udoban kao C5, a C5 nikad nece proci kroz krivinu kao Passat.
Ja sam imao priliku dosta voziti 508 2.2hdi GT verziju. Nesigurnije auto na visokim brzinama na auto putu nikad nisam vozio (o lokalnim putevima je suvisno govoriti).
Udoban strava (a stabilniji je od C5), ali sa takvim motorom koji debelo povuce iznad 200 km/h, takva nesigurnost na volanu je katastrofa.
Ono sto je PSA uradila na udobnosti, su uradili na stabilnosti i upravljanju samo u suprotnom smjeru, tj. negativnom.
Me_again wrote:Provjerio si ovo ?jefferson wrote:C5 se nece prvernuti mislim to su rpetjerivanja.
Ja sam imao priliku dosta voziti 508 2.2hdi GT verziju. Nesigurnije auto na visokim brzinama na auto putu nikad nisam vozio (o lokalnim putevima je suvisno govoriti).
Udoban strava (a stabilniji je od C5), ali sa takvim motorom koji debelo povuce iznad 200 km/h, takva nesigurnost na volanu je katastrofa.
Ono sto je PSA uradila na udobnosti, su uradili na stabilnosti i upravljanju samo u suprotnom smjeru, tj. negativnom.
Po mojim iskustvima se varas, poprilicno.
Po mojim iskustvima se ne varam, poprilicno.Me_again wrote:Provjerio si ovo ?jefferson wrote:C5 se nece prvernuti mislim to su rpetjerivanja.
Nope.. Ti ko kakvo zemsko, ako ti smeta gramatika imas te tackice u desnom cosku...konektovan wrote:sema911s wrote:Saab-oca histirija podsjeti me na caleta... Napravi tak rec savrsenu masinu(od nacrta, pripreme, do finalnog proizvoda i pusanje iste u rad) i kada treba da pocne stancat pare... Ode sa ratkom na pivu i zaborave dat upustvo radnicima.. I oni je shebuu
Neko gore postavi link sa bh tuninga, jesi li to i tamo bio sema911???? Tamo ti je gramatika bolje isla, je l' tako?![]()
jefferson wrote:Po mojim iskustvima se ne varam, poprilicno.Me_again wrote:Provjerio si ovo ?jefferson wrote:C5 se nece prvernuti mislim to su rpetjerivanja.
Razliciti ljudi, razlicita iskustva.jefferson wrote:Po mojim iskustvima se ne varam, poprilicno.Me_again wrote:Provjerio si ovo ?jefferson wrote:C5 se nece prvernuti mislim to su rpetjerivanja.
sema911s wrote:Nope.. Ti ko kakvo zemsko, ako ti smeta gramatika imas te tackice u desnom cosku...konektovan wrote:sema911s wrote:Saab-oca histirija podsjeti me na caleta... Napravi tak rec savrsenu masinu(od nacrta, pripreme, do finalnog proizvoda i pusanje iste u rad) i kada treba da pocne stancat pare... Ode sa ratkom na pivu i zaborave dat upustvo radnicima.. I oni je shebuu
Neko gore postavi link sa bh tuninga, jesi li to i tamo bio sema911???? Tamo ti je gramatika bolje isla, je l' tako?![]()
Ti u nekim grubim crtama imas pravo ali si vrlo banalizovao stvar. Marketing jeste jako bitan ali je marketing alat koji je jednako dostupan svima, sad je samo pitanje koliko ko hoce da ga koristi tj koliko ko hoce da ulozi u marketing, a tu se opet vracamo na potrebe trzista koje trazi da ga marketinski obradis.citroen xm wrote:Ali upravo su toj ogromnoj većini uz pomoć markentinškog silovanja nametnute vrijednosti i takav način razmišljanja. Zato su markentinški stručnjaci odlično plaćeni, pogotovo u velikim kompanijama. Pa postoji onaj podatak o procentu koji Coca-Cola izdvaja za reklame. Mislim da se radi o nekoj cifri od 70% profita. Dakle 70% cjelokupnog profita se ulaže u reklame. Ali zato je Coca-Cola najpopularnije piće na svijetu i zato kada neko kod nas sjedne u kafanu, ako će piti sok prvo mu Cola pada na pamet.tempuser wrote: Upravo zato sto ogromnoj vecini trzista nije bitno da auto ima nesto svoje ne proizvode više takve automobile. Auto je danas puko prevozno sredstvo od A do B kojem su najbitnije stvari: cijena, eko norma, sigurnost, potrosnja. Romantika i sve ostalo - cao! Onom malom dijelu koje jeste nude fun i life style aute tipa Fiata 500, Minia, Bube i sl, ali su osnovna ponude i glavni generatori konfekcijski automobili... To sto se takav poredak stvari ne uklapa u nase poimanje automobila je druga stvar...
E tako se i danas radi u auto industriji. Kao i u računarskoj industriji sa novim modelom se prodaju stvari koje su bile apsolutno spremne i za prošli model, a već se kreirane stvari za bbudući. Bombarduje se sa izvještajima o sigurnosti, o ovome i onome i naravno kupci se zalijeću. Stvorena je takva slika da se čini da će poginuti svi koji recimo nemaju vibraciju koja upozorava na prelazak preko pune linije. I slično da ne nabrajam, to je samo jedan segment.
Ovo me bas cudi. A i rastuzujeOmmadawn wrote:Moj otac je kupio novog SAAB-a 9-3 2002-e godine, zadnje prve verzije, par mjeseci prije nego će se pojaviti nova verzija.
2003-e smo s njim putovali iz Švedske u Sarajevo. Nikad udobnije nisam autom putovao tako dug put. Sjedišta kao po meni skrojena, auto startan i stabilan.
Zaustavi nas u gluho doba policija u Doboj-jug i jedan od njih nikada Saaba nije vidio, pita je li to neka nova marka???
Međutim, nije baš bio bez problema. Nakon dvije godine je starom u toku vožnje zakovao mjenjač u trećoj i nikako promijeniti. Stari išao na reklamaciju, oni nešto gledali, očito nije bio prvi s tim problemom a vjerujem ni posljednji.
Počela mu izbijati rđa na prednjim blatobranima iako stari gotovo patološki čuva svako svoje auto.
Kratka svjetla su mijenjala jačinu u toku vožnje, također osvijetljenje instrument table...
2004-e stari popizdi i zamijeni Saaba za 6 mjeseci polovnog Audija koji ga je 3 godine služio bez problema.
Danas ćeš rijetko vidjeti Saaba iz 80-ih godina i u Švedskoj. Za 900i s kraja 80-ih se okrećem dok me vrat ne zaboli. Stabilan, jak i udoban auto.
U BL sam prije rata vidio samo dva stara 96, jedan tamno zeleni a drugi oker.
@tempuser: crveni 99 iz Tuzle je čini mi se turbo. Viđao ga nekoliko puta.
Jest, ali je jednako tako dostupan svima. Ne mozes kriviti druge sto vise ulazu u marketing i maju bolji marketing od tebe.KB9 wrote:marketing je najbitnija stvar u svemu jarane
lakse i bolje ces uz dobar marketing prodavat govno nego nesto ekstra uz los marketing
Ovoga crvenog 99 sam vise puta vidjao u Titovoj na raskrsnici kod Crveni 7. Ne znam da li je turbak, ali nije u nekom bajnom stanju.Ommadawn wrote:
@tempuser: crveni 99 iz Tuzle je čini mi se turbo. Viđao ga nekoliko puta.