SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#76 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by Romeo 80 »

Imao je Saab ideja, ali nisu imali novca i mogućnosti da ih sprovedu u djelo do kraja. Bilo je tu i marketinških propusta, i loših poslovnih ideja. Uglavnom, svega pomalo. Čitao sam negdje da su Saabovi radnici imali nevjerovatne uslove za rad. Uslove koji su bili toliko dobri da je bila upitna profitabilnost firme, a oni su i dalje na tome ustrajavali.

Nažalost, to im se na kraju obilo o glavu, mada se ja opet nadam da će jednom Saab opet uskrsnuti, jer mi je draga marka.

http://www.autospeed.com/cms/article.ht ... e&A=111173

Za one koji kažu da nisu imali ideja i inovativnosti! ;-)
madner

#77 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by madner »

Saab je bio pred bankrotom 89.
GM ga je spasio i to djeljenje komponenti sa Opelom (koji je tada imao znatno vece trziste u Evropi) ga je izvuklo iz minusa.

Ljudi prodavali model od 1979 do 1999, ali problem je GM. :D
madner

#78 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by madner »

Inace, najjaca Vectra je bila 50 ks jaca od Saaba 900, tako da i to ne bi trebao biti problem. :D
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#79 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by konektovan »

Đeš porediti opela i saaba, mislim, haloooo?! :mrgreen:
sema911s

#80 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by sema911s »

Saab-oca histirija podsjeti me na caleta... Napravi tak rec savrsenu masinu(od nacrta, pripreme, do finalnog proizvoda i pusanje iste u rad) i kada treba da pocne stancat pare... Ode sa ratkom na pivu i zaborave dat upustvo radnicima.. I oni je shebuu
jefferson

#81 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by jefferson »

madner wrote:Inace, najjaca Vectra je bila 50 ks jaca od Saaba 900, tako da i to ne bi trebao biti problem. :D
Nije tu problem bio, problem je bio kada su izasli 9-3 i 9-5 Aero. Igras u konkurenciji sa BMW-om, MB i Audijem a na paltformi Chevroleta.
konektovan

#82 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by konektovan »

sema911s wrote:Saab-oca histirija podsjeti me na caleta... Napravi tak rec savrsenu masinu(od nacrta, pripreme, do finalnog proizvoda i pusanje iste u rad) i kada treba da pocne stancat pare... Ode sa ratkom na pivu i zaborave dat upustvo radnicima.. I oni je shebuu

Neko gore postavi link sa bh tuninga, jesi li to i tamo bio sema911???? Tamo ti je gramatika bolje isla, je l' tako? :thumbup: :mrgreen:
Me_again

#83 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by Me_again »

jefferson wrote:C5 se nece prvernuti mislim to su rpetjerivanja.
Passat nece biti udoban kao C5, a C5 nikad nece proci kroz krivinu kao Passat.
Ja sam imao priliku dosta voziti 508 2.2hdi GT verziju. Nesigurnije auto na visokim brzinama na auto putu nikad nisam vozio (o lokalnim putevima je suvisno govoriti).
Udoban strava (a stabilniji je od C5), ali sa takvim motorom koji debelo povuce iznad 200 km/h, takva nesigurnost na volanu je katastrofa.
Ono sto je PSA uradila na udobnosti, su uradili na stabilnosti i upravljanju samo u suprotnom smjeru, tj. negativnom.
Provjerio si ovo ?
Po mojim iskustvima se varas, poprilicno.
konektovan

#84 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by konektovan »

Me_again wrote:
Ja sam imao priliku dosta voziti 508 2.2hdi GT verziju. Nesigurnije auto na visokim brzinama na auto putu nikad nisam vozio (o lokalnim putevima je suvisno govoriti).
Udoban strava (a stabilniji je od C5), ali sa takvim motorom koji debelo povuce iznad 200 km/h, takva nesigurnost na volanu je katastrofa.
Ono sto je PSA uradila na udobnosti, su uradili na stabilnosti i upravljanju samo u suprotnom smjeru, tj. negativnom.
Provjerio si ovo ?

Bice mozda sporiji 5 km/h, al' zato kad se rupa ukaze il' makadam, ko je onda brzr? :mrgreen:
jefferson

#85 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by jefferson »

Me_again wrote:
Provjerio si ovo ?
Po mojim iskustvima se ne varam, poprilicno.
sema911s

#86 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by sema911s »

konektovan wrote:
sema911s wrote:Saab-oca histirija podsjeti me na caleta... Napravi tak rec savrsenu masinu(od nacrta, pripreme, do finalnog proizvoda i pusanje iste u rad) i kada treba da pocne stancat pare... Ode sa ratkom na pivu i zaborave dat upustvo radnicima.. I oni je shebuu

Neko gore postavi link sa bh tuninga, jesi li to i tamo bio sema911???? Tamo ti je gramatika bolje isla, je l' tako? :thumbup: :mrgreen:
Nope.. Ti ko kakvo zemsko, ako ti smeta gramatika imas te tackice u desnom cosku...
Me_again

#87 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by Me_again »

jefferson wrote:
Me_again wrote:
Provjerio si ovo ?
jefferson wrote:
Me_again wrote:
Provjerio si ovo ?
Razliciti ljudi, razlicita iskustva.
konektovan

#88 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by konektovan »

sema911s wrote:
konektovan wrote:

Nope.. Ti ko kakvo zemsko, ako ti smeta gramatika imas te tackice u desnom cosku...

Ma gdje ce smetati, nasalih se malo. :wink:
Ommadawn

#89 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by Ommadawn »

Moj otac je kupio novog SAAB-a 9-3 2002-e godine, zadnje prve verzije, par mjeseci prije nego će se pojaviti nova verzija.
2003-e smo s njim putovali iz Švedske u Sarajevo. Nikad udobnije nisam autom putovao tako dug put. Sjedišta kao po meni skrojena, auto startan i stabilan.
Zaustavi nas u gluho doba policija u Doboj-jug i jedan od njih nikada Saaba nije vidio, pita je li to neka nova marka???

Međutim, nije baš bio bez problema. Nakon dvije godine je starom u toku vožnje zakovao mjenjač u trećoj i nikako promijeniti. Stari išao na reklamaciju, oni nešto gledali, očito nije bio prvi s tim problemom a vjerujem ni posljednji.
Počela mu izbijati rđa na prednjim blatobranima iako stari gotovo patološki čuva svako svoje auto.
Kratka svjetla su mijenjala jačinu u toku vožnje, također osvijetljenje instrument table...
2004-e stari popizdi i zamijeni Saaba za 6 mjeseci polovnog Audija koji ga je 3 godine služio bez problema.

Danas ćeš rijetko vidjeti Saaba iz 80-ih godina i u Švedskoj. Za 900i s kraja 80-ih se okrećem dok me vrat ne zaboli. Stabilan, jak i udoban auto.

U BL sam prije rata vidio samo dva stara 96, jedan tamno zeleni a drugi oker.

@tempuser: crveni 99 iz Tuzle je čini mi se turbo. Viđao ga nekoliko puta.
ElRe

#90 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by ElRe »

Vise na trzistu nema mjesta za proizvodjace automobila kakav je bio SAAB, Lancia, u nekim dijelovima i Citroen. Danas ljudi kupuju na sigurno, hoce da imaju pouzdan automobil, dobru postprodajnu podrsku i statusni simbol. Njemacka premium trojka je tako definisala trziste i ostali moraju da se prilagodjavaju.
tempuser

#91 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by tempuser »

citroen xm wrote:
tempuser wrote: Upravo zato sto ogromnoj vecini trzista nije bitno da auto ima nesto svoje ne proizvode više takve automobile. Auto je danas puko prevozno sredstvo od A do B kojem su najbitnije stvari: cijena, eko norma, sigurnost, potrosnja. Romantika i sve ostalo - cao! Onom malom dijelu koje jeste nude fun i life style aute tipa Fiata 500, Minia, Bube i sl, ali su osnovna ponude i glavni generatori konfekcijski automobili... To sto se takav poredak stvari ne uklapa u nase poimanje automobila je druga stvar...
Ali upravo su toj ogromnoj većini uz pomoć markentinškog silovanja nametnute vrijednosti i takav način razmišljanja. Zato su markentinški stručnjaci odlično plaćeni, pogotovo u velikim kompanijama. Pa postoji onaj podatak o procentu koji Coca-Cola izdvaja za reklame. Mislim da se radi o nekoj cifri od 70% profita. Dakle 70% cjelokupnog profita se ulaže u reklame. Ali zato je Coca-Cola najpopularnije piće na svijetu i zato kada neko kod nas sjedne u kafanu, ako će piti sok prvo mu Cola pada na pamet.

E tako se i danas radi u auto industriji. Kao i u računarskoj industriji sa novim modelom se prodaju stvari koje su bile apsolutno spremne i za prošli model, a već se kreirane stvari za bbudući. Bombarduje se sa izvještajima o sigurnosti, o ovome i onome i naravno kupci se zalijeću. Stvorena je takva slika da se čini da će poginuti svi koji recimo nemaju vibraciju koja upozorava na prelazak preko pune linije. I slično da ne nabrajam, to je samo jedan segment.
Ti u nekim grubim crtama imas pravo ali si vrlo banalizovao stvar. Marketing jeste jako bitan ali je marketing alat koji je jednako dostupan svima, sad je samo pitanje koliko ko hoce da ga koristi tj koliko ko hoce da ulozi u marketing, a tu se opet vracamo na potrebe trzista koje trazi da ga marketinski obradis.
Danasnjem stanju nije kriv samo marketing. Ja sam sacuvao nesto auto-literature iz ranih 70-ih na ovamo koju ponekad prelistam. Potrosacko drustvo se promijenilo. Vremena kad su SAAB, Citroen, Lancia itd uvodili inovacije je neko zlatno vrijeme autoindutrije (pravi romantizam) prije naftne krize. Nakon toga dolazi surova ekomomija i novi sistem vrijednosti, ko se tome nije prolagodio taj je propao.
KB9

#92 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by KB9 »

marketing je najbitnija stvar u svemu jarane

lakse i bolje ces uz dobar marketing prodavat govno nego nesto ekstra uz los marketing
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#93 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote:Moj otac je kupio novog SAAB-a 9-3 2002-e godine, zadnje prve verzije, par mjeseci prije nego će se pojaviti nova verzija.
2003-e smo s njim putovali iz Švedske u Sarajevo. Nikad udobnije nisam autom putovao tako dug put. Sjedišta kao po meni skrojena, auto startan i stabilan.
Zaustavi nas u gluho doba policija u Doboj-jug i jedan od njih nikada Saaba nije vidio, pita je li to neka nova marka???

Međutim, nije baš bio bez problema. Nakon dvije godine je starom u toku vožnje zakovao mjenjač u trećoj i nikako promijeniti. Stari išao na reklamaciju, oni nešto gledali, očito nije bio prvi s tim problemom a vjerujem ni posljednji.
Počela mu izbijati rđa na prednjim blatobranima iako stari gotovo patološki čuva svako svoje auto.
Kratka svjetla su mijenjala jačinu u toku vožnje, također osvijetljenje instrument table...
2004-e stari popizdi i zamijeni Saaba za 6 mjeseci polovnog Audija koji ga je 3 godine služio bez problema.

Danas ćeš rijetko vidjeti Saaba iz 80-ih godina i u Švedskoj. Za 900i s kraja 80-ih se okrećem dok me vrat ne zaboli. Stabilan, jak i udoban auto.

U BL sam prije rata vidio samo dva stara 96, jedan tamno zeleni a drugi oker.

Ovo me bas cudi. A i rastuzuje :roll:
tempuser

#94 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by tempuser »

KB9 wrote:marketing je najbitnija stvar u svemu jarane

lakse i bolje ces uz dobar marketing prodavat govno nego nesto ekstra uz los marketing
Jest, ali je jednako tako dostupan svima. Ne mozes kriviti druge sto vise ulazu u marketing i maju bolji marketing od tebe.
tempuser

#95 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by tempuser »

Ommadawn wrote:
Ovoga crvenog 99 sam vise puta vidjao u Titovoj na raskrsnici kod Crveni 7. Ne znam da li je turbak, ali nije u nekom bajnom stanju.
Jucer sam vodio ovog sarajevskog srebrenog 99 koji je k'o lampa. Njega vidjam sporadicno vec godinama, haman pa je svakodnevni.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#96 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by Domaci izdajnik »

Saaba je ubio GM, odnosno fušeraj i veliki pad kvaliteta Opela s kojim je dijelio platformu. Od druge polovine 90tih Opel je preselio proizvodnju i kooperantske nabavke u najegzotičnije zemlje na planeti zbog smanjivanja cijena proizvodnje. Pogledaš Vectru iz perioda od kraja 90tih do prve polovine 2000tih sve je jasno.
tempuser

#97 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by tempuser »

Nije ga ubio samo fuseraj, ubila ga je cinjenica da SAAB pod GM-om nije isti SAAB koji je stekao slavu. To jednostavno konceptom nije isti auto, sve da nije imao problema sa kvalitetom. Ne mozes prodavati prepakovanu Vectru sa Alfinim dizelom pod SAAB.
Ista stvar je dovela i Volvo do propasti prvo kad nudio Renaultove motore na Mitshu platformi, a onda kad Ford prakticno prepakivao Focusa i Modeo u 40-ke i 60-ke.
ElRe

#98 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by ElRe »

Broj proizvodjaca i njohovu ponudu diktira trziste. Ranije smo imali na 10ine proizvodjaca mobilnih telefona (Nokia, Samsung, Siemens, Sony, Ericsson, Motorola, Alcatel, Sagem, LG, Apple, Panasonic, Huawei...) a danas Apple, Samsung, LG i nesto kineza koji takodje dolaze i odlaze.
Npr gama modela kod Fiata je ranije pokrivala sve klase, danas samo A, B i na silu C. Izracunali su da im se ne isplati nista preko. Peugeot, Citroen i Renault su odustali do gornje vise klase jer godisnje prodaju svi skupa 30000 modela. Honda povlaci sa evropskog trzista Accord jer se ne prodaje, a ne sumnjam da je odlican automobil. Po meni zadnje pokusaje da udju u vise klase sada imaju Volvo, Alfa i Jaguar. Za ostale pored MB, BMW i Audia nema mjesta. U SUV klasama jos im se mogu pridruziti Volvo, RR i Jeep i to ako ovaj zadnji drasticno podigne kvalitet.
Vecini nas se mozda ne svidja ovakvo stanje na trzistu, ali ljudi to traze i proizvodjaci se moraju prilagoditi. Vidimo danas vise nema coupe i kabrio modela, ili se mogu prebrojati na prste jedne ruke.
tempuser

#99 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by tempuser »

Ne mozes se gurati u vise klase bez kontinuiteta i sa samo jednim modelom.
Cijenica da danas imas Porsche SUV dizel i sa 4 vrata, BMW i Merc s prednjim pogonom, da su svi veliki u ponudu uvrstili min dvije klase terenaca, i da se doslo do apsurda kao sto je Jaguarn karavan dizel (citaj Ford Mondeo) je najbolji dokaz kako potraznja diktira ponudu, a ne obratno.
madner

#100 Re: SAAB (uspon i katastrofalan pad)

Post by madner »

Lizing je potamanio raznolikost. Ljudi u BiH nisu svjesni kolika je mala razlika izmedju lizinga novog BMWa 3 i C5, da ne govorimo o vau vau.

Broj ljudi koji kupuju kesom je postao minoran, osim Mercedesa. :D
Post Reply