Koliko je siguran tsi 1.2

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
amar1994

#76 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by amar1994 »

ado-šampion wrote:
amar1994 wrote:a sta god kazes protiv VAG-a odma si hejter, nemas pojma, a firma toliko propusta ima, al moze im se, prodaju ih samo tako 8-)
Tacno, ali kad pricas u mahali na cigari. Ovdje su mahom pametni i obrazovani ljudi koji uglavnom nisu ignorantni.

Druga stvar, ljudi ovdje puno hejtaju i pljuju. Jedva cekaju razlog.

Nikom pismenom se ne treba objasnjavati da VW ima problema s mnogim stvarima, pa i u Auto Bildovim godisnjim istrazivanjima pouzdanosti su uglavnom u zadnja 3-4 mjesta, tj. pri dnu.

Isto tako nikom pismenom ne trebas objasnjavati da je razlika kad VW 2005. godine uvede malog turbo-bezinca (za one koje zanimaju tacni podaci nebitni za kontekst price, 11/05 1.4 TSI 170 KS u Golfu 5 :-) ) i kad lupam Toyota u 2015. uvede turbo-benzinski motor prvi put. Jedni uvedu prvi drugi uvedu 10 godina poslije kad su sigurni u tehnologiju, tj. da s tim nece biti nikakvih problema. Mnogi se ovdje prave budale po tom pitanju.

Dakle, koliko god neko to ignorisao, dosta dobar dio problema koje VW ima dolazi od toga sto teze da prvi uvode nove stvari, jer im kupci to traze. Dokaz za to je sto je Audi s istom tehnologijom dosta bolji u statistikama pouzdanosti (za usporedbu prvi mali turbo-benzinac u Audiju A3 se pojavio u avgustu 2007., skoro 2 godine nakon predstavljanja u Golfu), a Skoda je daleko bolja i u jednoj od zadnjih 5 godina se ugurala medju dalekoistocne marke kao treca ukupno na Auto Bildovom istrazivanju. Logika je u tome da Skoda zadnja dobije nove tehnologije.

A prodaju se samo tako jer prave odlicna i uravnotezena auta, s konzervativnim dizajnom sto kupci uglavnom vole. Recimo meni je to minus, ali sta se ja pitam. :) I unatoc prilicno velikom broju krupnih problema jako kvalitetno uradjena i izdrzljiva.

Sto se tice BMWa, nije tacno da su ikad rijesili problem s lancima. Ljudi su se sve do prestanka ugradnje tih motora zalili u pojedinacnim slucajevima da se lanac cuje. I to nakon 3 update-a mehanizma. Sad ce se vjerovatno zaliti vlasnici novih Avensisa, jer su njima tutnuli taj motor. :-) Druga stvar, BMW je reagovao prekasno na te probleme, nakon sto se digla velika halabuka, cak je i BBC imao emisiju o tome, jer su ljudi placali reparacije 5 k funti, a BMW je u odredjenim slucajevima pokrivao dio kao good will gesture, tj. opozivi su poceli tek nekad 2015. godine, dobrih 7 godina nakon sto su problemi poceli. Ako ja imam razloga da navodim vodu na bilo ciji mlin, to je BMW, ali treba biti realan.
:thumbup:

zato se ja drzim mazde, honde(koja ksni haman 20god sa T motorima,ali ce bit sigurno kaoi i 1,6 idtec :-) ) i starih originalnih nissana sa sestacima i SR20 tkama :D :D
condy

#77 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by condy »

530i wrote:
Kad nakon 15 godina i 500.000 ode lanac to je sasvim očekivano i normalno, a neki pređu i mnogo više od toga.
Po kojim kretirijuma je to normalno objektivnim ili subjektivnim ?

Za 15 godina se svašta da desiti...
condy

#78 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by condy »

ado-šampion wrote:
NediM17 wrote:
holowey wrote:ali za koga si cuo da mu je lanac pukao iz cista mira i odjednom, nicim izazvan? ako je na maloj kilometrazi, pa to auto je u garanciji, sto se nije ranije otislo na servis nego se cekalo da pukne? ako je van garancije, pa ima i neki preventivni servisni pregled... ne mora se na servis ici samo kada postoji kvar, odes cim ti se nesto ucini sumnjivo... strah od servisa, kao strah od zubara :lol:
Pa niko normalan ne ocekuje da ce na novom autu imati probleme sa lancem. Ali tako to biva kad kupis smece.
Niko ne ocekuje da na novom autu otvara motor i mijenja karike, ali... dopuni sam. :D

Pricajuci o duplim arsinima...
Trošio više ulja nego goriva :D
NediM17

#79 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by NediM17 »

ado-šampion wrote:
NediM17 wrote:
holowey wrote:ali za koga si cuo da mu je lanac pukao iz cista mira i odjednom, nicim izazvan? ako je na maloj kilometrazi, pa to auto je u garanciji, sto se nije ranije otislo na servis nego se cekalo da pukne? ako je van garancije, pa ima i neki preventivni servisni pregled... ne mora se na servis ici samo kada postoji kvar, odes cim ti se nesto ucini sumnjivo... strah od servisa, kao strah od zubara :lol:
Pa niko normalan ne ocekuje da ce na novom autu imati probleme sa lancem. Ali tako to biva kad kupis smece.
Niko ne ocekuje da na novom autu otvara motor i mijenja karike, ali... dopuni sam. :D

Pricajuci o duplim arsinima...
:lol:

Meni je Toyota to priznala u garanciji i rijesila problem, nakon prvog puta sto sam se pozalio, a sta je sa VW-om? E to je razlika izmedju pravog proizvodjaca koji brine o svojim korisnicima, i ovog smeca iz Wolfsburga. Vozi tog problematicnog polovnjaka i tjesi se. :)

P.S. Izgleda da ti teorija ne stoji. :lol:

@condy

Isto kao i 2.0 TDI. Sta kaze Goran, ma jedno 3/4 sipke potrosi za sevisni interval (7kkm). :lol:
Last edited by NediM17 on 10/02/2016 14:14, edited 1 time in total.
citroen xm

#80 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by citroen xm »

ado-šampion wrote:
Tacno, ali kad pricas u mahali na cigari. Ovdje su mahom pametni i obrazovani ljudi koji uglavnom nisu ignorantni.

Nikom pismenom se ne treba objasnjavati da VW ima problema s mnogim stvarima, pa i u Auto Bildovim godisnjim istrazivanjima pouzdanosti su uglavnom u zadnja 3-4 mjesta, tj. pri dnu.

Isto tako nikom pismenom ne trebas objasnjavati da je razlika kad VW 2005. godine uvede malog turbo-bezinca (za one koje zanimaju tacni podaci nebitni za kontekst price, 11/05 1.4 TSI 170 KS u Golfu 5 :-) ) i kad lupam Toyota u 2015. uvede turbo-benzinski motor prvi put. Jedni uvedu prvi drugi uvedu 10 godina poslije kad su sigurni u tehnologiju, tj. da s tim nece biti nikakvih problema. Mnogi se ovdje prave budale po tom pitanju.

Dakle, koliko god neko to ignorisao, dosta dobar dio problema koje VW ima dolazi od toga sto teze da prvi uvode nove stvari, jer im kupci to traze. Dokaz za to je sto je Audi s istom tehnologijom dosta bolji u statistikama pouzdanosti (za usporedbu prvi mali turbo-benzinac u Audiju A3 se pojavio u avgustu 2007., skoro 2 godine nakon predstavljanja u Golfu), a Skoda je daleko bolja i u jednoj od zadnjih 5 godina se ugurala medju dalekoistocne marke kao treca ukupno na Auto Bildovom istrazivanju. Logika je u tome da Skoda zadnja dobije nove tehnologije.

A prodaju se samo tako jer prave odlicna i uravnotezena auta, s konzervativnim dizajnom sto kupci uglavnom vole. Recimo meni je to minus, ali sta se ja pitam. :) I unatoc prilicno velikom broju krupnih problema jako kvalitetno uradjena i izdrzljiva.

Sto se tice BMWa, nije tacno da su ikad rijesili problem s lancima. Ljudi su se sve do prestanka ugradnje tih motora zalili u pojedinacnim slucajevima da se lanac cuje. I to nakon 3 update-a mehanizma. Sad ce se vjerovatno zaliti vlasnici novih Avensisa, jer su njima tutnuli taj motor. :-) Druga stvar, BMW je reagovao prekasno na te probleme, nakon sto se digla velika halabuka, cak je i BBC imao emisiju o tome, jer su ljudi placali reparacije 5 k funti, a BMW je u odredjenim slucajevima pokrivao dio kao good will gesture, tj. opozivi su poceli tek nekad 2015. godine, dobrih 7 godina nakon sto su problemi poceli. Ako ja imam razloga da navodim vodu na bilo ciji mlin, to je BMW, ali treba biti realan.
Prosto je nevjerovatno šta si ti kao školovan čovjek u stanju iznijeti da bi opravdao VW. Postaje previše smiješno.

Prvo VW nije nikakav pionir u pravljenju turbo motora bilo kakve zapremine. To je prastara tehnologija, pa još oni zajebu na osnovnoj stvari još starijoj od turbo ere i kao vrhunac ne znaju godinama da riješe problem.

Kažeš Toyota kasni sa uvođenjem, ok. Možda kasni ali napravi kvalitetno. VW ubjedljivo zakasni sa uvođenjem CR tehnologije za svim ostalim proizvođačima i napravi motor sa više problema od svih ostalih zajedno.

Moraš shvatiti da VW ni na jednom polju nije pionir, a da pravi precjenjena auta sasvim prosječnog ili čak ispodprosječnog kvaliteta.

Ni BMW nije pouzdan, ali je bar uzbudljiviji od VW-a ako ti je lakše.
NediM17

#81 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by NediM17 »

VW prvi pravio turbo benzince? :lol: E moj Ado, pa Saab je pravio turbo benzince kad si ti jos klikera igrao.
530i

#82 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

condy wrote:
530i wrote:
Kad nakon 15 godina i 500.000 ode lanac to je sasvim očekivano i normalno, a neki pređu i mnogo više od toga.

Objektivnim, ne moraš se praviti Englez.
530i

#83 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

NediM17 wrote:VW prvi pravio turbo benzince? :lol: E moj Ado, pa Saab je pravio turbo benzince kad si ti jos klikera igrao.
'ta će Mercedes, Citroen, Lancia, Saab, Fiat i svi ostali. Sve je to VW izmislio. VW je izmislio i točak, a sumnja se da je i živi svijet na Zemlji nastao od amebe u obliku spojenih slova V i W.
IcedFlame

#84 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by IcedFlame »

Jel' mi vrijeme da mijenjam lanac? :D

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#85 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by konektovan »

IcedFlame wrote:Jel' mi vrijeme da mijenjam lanac? :D

Image
Promijeni ti auto, sta ce ti oldtimer?! :thumbup: :mrgreen:
condy

#86 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by condy »

530i wrote:
condy wrote:
530i wrote:

Objektivnim, ne moraš se praviti Englez.
Po tim objektivnim kriterijima proizvođač garantuje za lanac, i druge stvari, dok je auto u fabričkoj garanciji odnosno par godina i do pređenih 100.000 godina. Ti zaista misliš da proizvođaču stalo do mišljenja trećeg, četvrtog itd vlasnika njihovog vozila nakon 15 godina i 500.000 kilometara ? Njima je najbitnije da bude zadovoljan kupac novog vozila, a peta ruka može da se ..... :lol: Bilo kojeg proizvođača ? Kod svakog proizvođača, je bitno da auto fercera dobro pet-šest godina, poslije šta bude, jer nakon toga vremena idu novi modeli koji se prodaju i kupuju. Njemac je zaboravio i kako izgleda auto staro 15 godina, kamoli kako mu radi lanac, ili šta već. Automobili su potrošna roba...i niko ne pravi auto za 15 godina, da prave tako sad bi se još proizvodile trice Golfovi i pežoji 306-ce
530i

#87 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by 530i »

Varaš se. Odakle dolazi sva sila ovih auta 2000. i 2001. godište? Iz Nigerije možda? Kvalitetan lanac će trajati i 15 godina ili 500.000 km, odgovorno tvrdim. Na TSI motorima 15 mjeseci i 50.000, nije velika razlika :mrgreen:
condy

#88 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by condy »

530i wrote:Varaš se. Odakle dolazi sva sila ovih auta 2000. i 2001. godište? Iz Nigerije možda? Kvalitetan lanac će trajati i 15 godina ili 500.000 km, odgovorno tvrdim. Na TSI motorima 15 mjeseci i 50.000, nije velika razlika :mrgreen:
Koja sila bolan, kad si ti zadnji put bio put Švabije ?

Nije to fildžan država, već država sa preko 82. miliona stanovnika, koja se rješava starih vozila preko pet godina. Ta šačica tih vozila koja su za naše predodžbu sila, su kod njih prava rijetkost na cesti.

Izmišljaš da TSI motori imaju probleme sa lancem nakon 15 mjeseci, 10 ili koliko hiljada pređenih kilometara, jer si subjektivan pošto te tvoj Golf očigledno nije služio najbolje, pa ti sad ne valja ništa kod VW-a, a kakav je bio kad si ga kupovao to je manje važno jel de :wink: . Ja znam tri vlasnika TSI motora, koji za četri godine nikada nisu imali probleme sa lancem. Evo jedan je juče otišao za Holandiju. I došao sa čitavim lancem :lol:
ado-šampion

#89 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by ado-šampion »

citroen xm wrote: a da pravi precjenjena auta sasvim prosječnog ili čak ispodprosječnog kvaliteta.
Bazirano na kojim cinjenicama tacno?

Evo cinjenica da nit su precijenjena nit prosjecnog nit ispodprosjecnog kvaliteta:

http://www.best-selling-cars.com/europe ... ar-models/

Dakle, da podebljam, 1. VW Golf, haman prodano kao 2. i 3. zajedno, 4. VW Polo, 9. VW Passat, da ne navodim 10. Skoda Octavia, nema smisla jelde. :-) Sad ako gledamo cinjenice, ne da se bas zakljuciti da su auta precijenjena, ni nekvalitetna, nego upravo suprotno.

Jbg nisam ja kriv sto se te vase pausalne tvrdnje lako pobijaju cinjenicama.
condy

#90 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by condy »

NediM17 wrote:
@condy

Isto kao i 2.0 TDI. Sta kaze Goran, ma jedno 3/4 sipke potrosi za sevisni interval (7kkm). :lol:
Dobro je da su ti to rješili, inače bi na pumpu svraćao više zbog ulja, nego zbog goriva :D
Bakir1

#91 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by Bakir1 »

condy wrote:
530i wrote:Varaš se. Odakle dolazi sva sila ovih auta 2000. i 2001. godište? Iz Nigerije možda? Kvalitetan lanac će trajati i 15 godina ili 500.000 km, odgovorno tvrdim. Na TSI motorima 15 mjeseci i 50.000, nije velika razlika :mrgreen:
Koja sila bolan, kad si ti zadnji put bio put Švabije ?

Nije to fildžan država, već država sa preko 82. miliona stanovnika, koja se rješava starih vozila preko pet godina. Ta šačica tih vozila koja su za naše predodžbu sila, su kod njih prava rijetkost na cesti.

Izmišljaš da TSI motori imaju probleme sa lancem nakon 15 mjeseci, 10 ili koliko hiljada pređenih kilometara, jer si subjektivan pošto te tvoj Golf očigledno nije služio najbolje, pa ti sad ne valja ništa kod VW-a, a kakav je bio kad si ga kupovao to je manje važno jel de :wink: . Ja znam tri vlasnika TSI motora, koji za četri godine nikada nisu imali probleme sa lancem. Evo jedan je juče otišao za Holandiju. I došao sa čitavim lancem :lol:
http://de.statista.com/statistik/daten/ ... utschland/
http://de.statista.com/statistik/daten/ ... fahrzeuge/
jefferson

#92 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by jefferson »

citroen xm wrote:
ado-šampion wrote:

Prosto je nevjerovatno šta si ti kao školovan čovjek u stanju iznijeti da bi opravdao VW. Postaje previše smiješno.

Prvo VW nije nikakav pionir u pravljenju turbo motora bilo kakve zapremine. To je prastara tehnologija, pa još oni zajebu na osnovnoj stvari još starijoj od turbo ere i kao vrhunac ne znaju godinama da riješe problem.

Kažeš Toyota kasni sa uvođenjem, ok. Možda kasni ali napravi kvalitetno. VW ubjedljivo zakasni sa uvođenjem CR tehnologije za svim ostalim proizvođačima i napravi motor sa više problema od svih ostalih zajedno.

Moraš shvatiti da VW ni na jednom polju nije pionir, a da pravi precjenjena auta sasvim prosječnog ili čak ispodprosječnog kvaliteta.

Ni BMW nije pouzdan, ali je bar uzbudljiviji od VW-a ako ti je lakše.
Sto se tice Toyote, 100% je tako. To je firma koja nikad nece riskirati i donjeti nesto novo. Jedini razlog sto je Toyota/Lexus pocela ugradjivati turbo motore je sto su debelo zaostali za evropskim proizvodjacima u toj tehnologiji. U SAD su jos gori nego u evropi. Vecina njihove ponude su vozila sa indireknim ubrizgavanjem i mjenjacima koji su stari po 20 godina, i tek sada pocinju sa ugradjivanjem 6 stepenih mjenjaca ciji su prenosi katastrofa dugi da bi time pokusali da se izjednace sa konkurencijom kada je potrosnja u pitanju.
Turbo motori i DI ubrizgavanje nije pocelo u VW-u, ali su definitivno prvi masovno poceli da se time bave. Nije TSI prvi mali turbo motor, 1997 Passat B5 je dobio 1.8T, u vrijeme kada niko se nije bavio tom tohnologijom pa ni Opel koji je odustao od 2.0T motora.
STo se tice CR motora, nije VW tu zakasnio, nego je gurao svoju filozofiju PD kao suparnik CR-u. Medjutim, oni su se tu malo zajebali i umjesto da rade na CR motorima, oni su poceli varati i slicne stvari.
Mislim da je sustina problema koje VW ima sada Audi. Tamo negdje sredinom 2000 se odlucilo da se VW i Audi vise razdvoje i VW ucini jeftinijim cime bi prestao biti konkurencija u kuci (B5 passat). Vracen je horizontalno postavljen motor u Passata i slicno. Medjutim, i dalje dijele previse dijelova, pa nigdje nisu stigli s time. Vidjet cemo kako ce ovaj skandal se odraziti na sve ovo. Cinjenica je da je VW poceo prvi gurati ove manje turbo motore, ali i da su pokusali da ustede na mjestima gdje nikad ne bi smjeli.
Sto se tice BMW-a, trebas uzeti u obzir da je to pojava samo an jednom motoru, 2.0d.
VW nema samo problem sa lancem, nego sa gorivom u ulju, karbonizacijom ispusnih ventila, bregastim vratilom itd.
tempuser

#93 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

NediM17 wrote:
@condy

I tako od prvog dana do evo danasnjih 10 god i preko 170k km, ali bez otvaranja motora...!
Kad smo vec kod priznavanja garancije, sto ti ta strasna Toyota nije dala novi novi motor nego popravljala tvoj poslije kapitalnog kvara?!?!?
Bjez ba Nedime, glumatas mangupa, a ubio te @ado jednim komentarom k'o zeca! :run:
NediM17

#94 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by NediM17 »

tempuser wrote:
NediM17 wrote:
@condy

I tako od prvog dana do evo danasnjih 10 god i preko 170k km, ali bez otvaranja motora...!
Kad smo vec kod priznavanja garancije, sto ti ta strasna Toyota nije dala novi novi motor nego popravljala tvoj poslije kapitalnog kvara?!?!?
Bjez ba Nedime, glumatas mangupa, a ubio te @ado jednim komentarom k'o zeca! :run:
Pa mogao sam i ja voziti bez otvaranja motora. Samo dosipam ulje i vozim. (isto ko i ti, ah da, ti radis servis na svakih 7kkm :-) ) :lol:

Ali odem fino u Toyotu, reklamiran, i ljudi mi rijese problem. A ti od prvog dana vozis neispravan auto. ;)

Jebo te svako auto kojem moras dignuti haubu, osim kad dosipas tecnost za brisace, pogotovo ako si ga kupio novog. A tvoja Skoda je takva, odnosno nije jer joj pucas minival i tjesis se da je to uber auto. :lol:

I tvoj motor je zreo za otvoriti, i to od prvog dana, samo sto ti neces sebi da priznas i ovdje bacas suplju. ;)
staradis

#95 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by staradis »

Realno auto sa 200000 KM je pregaženo pogotovo sa malim motorom koji se dobro naradio.
U to auto kada sjedne 4 sigurno se osjeti drastična razlika.
tempuser

#96 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

NediM17 wrote:
tempuser wrote:
Pa mogao sam i ja voziti bez otvaranja motora. Samo dosipam ulje i vozim. (isto ko i ti, ah da, ti radis servis na svakih 7kkm :-) ) :lol:

Ali odem fino u Toyotu, reklamiran, i ljudi mi rijese problem. A ti od prvog dana vozis neispravan auto. ;)
Mogao si voziti pa na svakih rezervoar goriva dosuti litar ulja (jbt vise nego Wartburg) al nisi, mogli su ti oni i novi motor ugraditi u garanciji pa nisu, a ja s druge strane evo 10 god ne znam za dospianje ulja, a kamo li sta je otvaranje motora, pa ti sam procijeni sta je tu rjesen problem i sta je tu neispravno.
Joj Nedime ne javljaj se da te @ado opet ne vidi :lol:
NediM17

#97 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by NediM17 »

Shvati jednu stvar. Taj auto je nakon vrlo brze intervencije bio 100% ispravan, bez ikakvih problema.

I ti bi volio da ne moras raditi servis na svakih 7kkm, ali moras, jer znas kakvu karinu od motora vozis, a naravno morao bi dosipati i ulje. A Toyota svakih 15kkm servis, i prst u uho. E moj Gorane, koliko si para bacio na odrzavanje tog smeca krateci intervale, mogao si sebi jos jedan auto kupiti.

Zao mi te iskreno, ali eto, svako sa svojih para radi sta hoce, pa tako i ti.
madner

#98 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by madner »

Pravo auto se ne gleda bar 30 000 km. :D
tempuser

#99 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by tempuser »

NediM17 wrote:Shvati jednu stvar. Taj auto je nakon vrlo brze intervencije bio 100% ispravan, bez ikakvih problema.

I ti bi volio da ne moras raditi servis na svakih 7kkm, ali moras, jer znas kakvu karinu od motora vozis, a naravno morao bi dosipati i ulje. A Toyota svakih 15kkm servis, i prst u uho. E moj Gorane, koliko si para bacio na odrzavanje tog smeca krateci intervale, mogao si sebi jos jedan auto kupiti.

Zao mi te iskreno, ali eto, svako sa svojih para radi sta hoce, pa tako i ti.
Shvatam jednu stvar, ja nisam a ti jesi imao kapitalan problem na novom motoru i da je bila intervencija umjesto zamjene, sta je dalje bilo uopste nije bitno, a ti i dalje drugima palamudi sta je karina od motora i kako nije normalno kontrolisati nov motor! :izet:
amar1994

#100 Re: Koliko je siguran tsi 1.2

Post by amar1994 »

ma poslab je TSI a ocigledno nije ni pouzdan
ovakav treba biti turbo motor,a ne neka fol ispeglana krivulja momenta, to je za dizel ok, za t benzin jok :D :D

:izet: :izet:
mogu mislit sta bi ovaj turbo uradio TSI, rasturio bi ga na komadice :-) :run:
Post Reply