da. kršenje. ili npr raskid isto.madner wrote:Krsenje ugovora (neplacanje kirije) znaci pak da je obligacioni odnos prekinut, te shodno tome podstanar gubi sva prava.
No opet, ovo na sake lakse rjesiti.
i gdje se to rješava opet - na sudu
da. kršenje. ili npr raskid isto.madner wrote:Krsenje ugovora (neplacanje kirije) znaci pak da je obligacioni odnos prekinut, te shodno tome podstanar gubi sva prava.
upravo. ali bar 40 dana moraš biti u mirnom posjedu.karanana wrote:znaci ako se ja tiho usunjam u stan komsije koji je u americi, prostrem par peskira da vise par sedmica, uslikam se u njegovom stanu sa avazom sa danasnjim datumom, taj komsija moze poljubiti svoja vrata kada dodje na odmor u julu?
Ivane znaš li kojim slučajem da li bi mogao podstanar ishoditi privremenu mjeru za vraćanje posjeda stana u slučaju da npr. brava bude promijenjena?ivannn wrote:bez obzira na koga glase režije. podstanar može tužiti za smetanje posjeda te u roku 24h prijevremenom mjerom dobiti struju ili vodu natrag.Capsicum wrote:Iz iskustva sa nasim pravnim sistemom ne bi se uopste trudio da nesto preko suda ganjam, jer to kosta novca, zivaca i vremena. Odes fino u elektrodistribuciju i podneses zahtjev za privremeno iskljucenje sa distributivne mreze. E da vidim toga ko ce zivjet bez struje u danjasnje vrijeme... To ti je najelegantnije rjesenje.
Ako su toliki ludjaci da ni tada ne izadju, onda bih vjerovatno isao na promjenu brave i izbacivanje svih njihovih stvari ispred zgrade dok nisu tu. Pa nek se onda oni bave tuzbama i tako dalje, ako im se isplati. Nek ih vrate u posjed, opet bih im isto napravio prvom prilikom. Obzirom koliko je nase sudstvo ekspeditivno, nacekao bi se i taj podstanar da ga vrate u posjed, pa mislim da bi svako ko ima imalo pameti u glavi sam odustao od sudskog rjesavanja stvari... A da ne govorim da angazovanje advokata, kojekakve takse i slicne gluposti, sve to kosta. Puno je jeftinije iznajmiti drugi stan.
Studenti prava ti mogu citirati ovdje koja sve prava podstanari imaju, sta ti mogu uraditi, ali jedno je na papiru, a sasvim drugo u stvarnosti.
A inace mi fakat nije jasno da neko moze biti toliko djubre da zivi u tudjem stanu i nece iz njega da izadje. To je silovanje pravnog sistema. Koristis to sto sudovi sporo rade u svoju korist. I sta nekome treba da sebi pravi neprijatelja?!
sve je to smetanje posjeda. samo bi morale biti odvojene tužbe. za izricanje tih mjera.Korisnikk wrote:Ivane znaš li kojim slučajem da li bi mogao podstanar ishoditi privremenu mjeru za vraćanje posjeda stana u slučaju da npr. brava bude promijenjena?ivannn wrote:bez obzira na koga glase režije. podstanar može tužiti za smetanje posjeda te u roku 24h prijevremenom mjerom dobiti struju ili vodu natrag.Capsicum wrote:Iz iskustva sa nasim pravnim sistemom ne bi se uopste trudio da nesto preko suda ganjam, jer to kosta novca, zivaca i vremena. Odes fino u elektrodistribuciju i podneses zahtjev za privremeno iskljucenje sa distributivne mreze. E da vidim toga ko ce zivjet bez struje u danjasnje vrijeme... To ti je najelegantnije rjesenje.
Ako su toliki ludjaci da ni tada ne izadju, onda bih vjerovatno isao na promjenu brave i izbacivanje svih njihovih stvari ispred zgrade dok nisu tu. Pa nek se onda oni bave tuzbama i tako dalje, ako im se isplati. Nek ih vrate u posjed, opet bih im isto napravio prvom prilikom. Obzirom koliko je nase sudstvo ekspeditivno, nacekao bi se i taj podstanar da ga vrate u posjed, pa mislim da bi svako ko ima imalo pameti u glavi sam odustao od sudskog rjesavanja stvari... A da ne govorim da angazovanje advokata, kojekakve takse i slicne gluposti, sve to kosta. Puno je jeftinije iznajmiti drugi stan.
Studenti prava ti mogu citirati ovdje koja sve prava podstanari imaju, sta ti mogu uraditi, ali jedno je na papiru, a sasvim drugo u stvarnosti.
A inace mi fakat nije jasno da neko moze biti toliko djubre da zivi u tudjem stanu i nece iz njega da izadje. To je silovanje pravnog sistema. Koristis to sto sudovi sporo rade u svoju korist. I sta nekome treba da sebi pravi neprijatelja?!
Da samo sto je bitno promjeniti cinjenicno stanje prije tuzbe.ivannn wrote:da. kršenje. ili npr raskid isto.madner wrote:Krsenje ugovora (neplacanje kirije) znaci pak da je obligacioni odnos prekinut, te shodno tome podstanar gubi sva prava.
u praksi da. vraćanje u prvobitno stanje do okončanja postupka.Korisnikk wrote:Znam ja da je to sve smetanje posjeda. Ja te pitam da li znaš iz prakse da li sudovi udovoljavaju takvim zahtjevima za izricanje privremenih mjera.
Struja je moralaivannn wrote:
dobro si i prošao jer da je podstanar išao do kraja u toj svojoj igri mogao je dići tužbu za ometanje posjeda. plus ako su neki hitni razlozi: nema struje, vani zima, djeca idu u školu - to bi brzo išlo + prijevremena mjera zbog vođenja postupka značilo bi da već za 24 sata moraš vratit na staro stanje. a na kraju bi platio novo priključenje + ostale troškove
da. struja se isključuje zbog dugova. no da je nastavio plaćati. bilo bi drukčijebingov buraz wrote:Struja je moralaivannn wrote:
dobro si i prošao jer da je podstanar išao do kraja u toj svojoj igri mogao je dići tužbu za ometanje posjeda. plus ako su neki hitni razlozi: nema struje, vani zima, djeca idu u školu - to bi brzo išlo + prijevremena mjera zbog vođenja postupka značilo bi da već za 24 sata moraš vratit na staro stanje. a na kraju bi platio novo priključenje + ostale troškove
biti iskljucena jer je navaljao duga stotine maraka a meni iskljuce zbog 7 maraka ako ne platim na vrijeme,tu sam uhvatio elektricno na foru jer sta oni imaju pravo praviti ugovor o odgadjanju placanja sa osobom koja nije vlasnik stana,to je i sa njihove strane krivicno djelo.
To isto elektricno iskljuci struju pravom vlasniku ako ne plati jedan racun bez obzira sto ima djecu ili bez obzira sto je vani hladno tako da ne znam da li je tvoja teorija tacna.Nema mi logike da moze iskljuciti struju vlasniku a ne moze podstanaru.
ali on je već bio u posjedu. jedino ako ode na dulji odmor.madner wrote:Da samo sto je bitno promjeniti cinjenicno stanje prije tuzbe.ivannn wrote:da. kršenje. ili npr raskid isto.madner wrote:Krsenje ugovora (neplacanje kirije) znaci pak da je obligacioni odnos prekinut, te shodno tome podstanar gubi sva prava.
Dakle prvo prekinuti ugovor, uci u svoj posjed, izbaciti stvari i onda cekati tuzbu.
po zakonu o dohotku plaća se 10% poreza na prihode ostvarene rentanjem stana, stim da postoji član:-LIBERO- wrote:Koliko je to love da se drzavi prijavi to izdavanje stana/kuce, i tako zakonski budes pod zastitom?
Ali za on nije bespravno u tom posjedu ako krši ono što je ugovoreno (ne plaća kiriju, režije, pravi štetu)?Miki123 wrote:pa neće ti valjan ugovor mnogo pomoći. štite se posljednji miran posjed i sa i bez ugovora.
Korisnikk wrote:Hrabar si ti samo na riječima druže. Pun je klix cyber ratnika i cyber patriota. Ti si prvo.ElDzidziIbnDzo wrote:Pa normalno da sam hrabar. Za svoje ginem.
Vidim ocigledno da ti nisi...
I da imas valjan ugovor kojeg se on ne pridrzava jedino sto mozes uraditi je ili raskinuti ugovor ili tuziti za ispunjenje obaveze. Mozes i oboje kumulativno doduse. On nije u tom posjedu bespravno jer ima ugovor na temelju kojeg jestekao pravo koristenja. To sto se ne pridrzava ugovora je osnov ili za raskid ili za tuzbu. Sam posjed nije bespravan.julisiz es grant wrote:Ali za on nije bespravno u tom posjedu ako krši ono što je ugovoreno (ne plaća kiriju, režije, pravi štetu)?Miki123 wrote:pa neće ti valjan ugovor mnogo pomoći. štite se posljednji miran posjed i sa i bez ugovora.
on bi onda postao nepoštenim posjednikom kada bi prekršio ugovor ili raskinuo isti jednostrano. posjedovnu zaštitu ima svaki posjednik (bio pošten ili nepošten) koji ima mirni posjed. odnosno sud priznaje zadnji mirni posjed. dakle bitan je zadnji mirni posjednik i ono činjenje koje je dovelo do smetanja uživanja posjeda. to sud uzima jedino za relevantno.julisiz es grant wrote:Ali za on nije bespravno u tom posjedu ako krši ono što je ugovoreno (ne plaća kiriju, režije, pravi štetu)?Miki123 wrote:pa neće ti valjan ugovor mnogo pomoći. štite se posljednji miran posjed i sa i bez ugovora.
Upravo tako, sa takvim ološem treba tvrdo, jer oni ne znaju za drugo - prvo jedan kratak razgovor, dobronamjerna opomena, i onda nesto od ovih prijedloga ovde, ima ih dosta...zigson wrote:Ma covjece sa govnima postupaj kao govno i zavrseno..