Kako iseliti podstanara iz stana?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ivannn

#76 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

madner wrote:Krsenje ugovora (neplacanje kirije) znaci pak da je obligacioni odnos prekinut, te shodno tome podstanar gubi sva prava.

No opet, ovo na sake lakse rjesiti.
da. kršenje. ili npr raskid isto.

i gdje se to rješava opet - na sudu :D
karanana

#77 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by karanana »

znaci ako se ja tiho usunjam u stan komsije koji je u americi, prostrem par peskira da vise par sedmica, uslikam se u njegovom stanu sa avazom sa danasnjim datumom, taj komsija moze poljubiti svoja vrata kada dodje na odmor u julu?
dezurni_ucenik

#78 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/03/2016 00:50, edited 2 times in total.
ivannn

#79 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

karanana wrote:znaci ako se ja tiho usunjam u stan komsije koji je u americi, prostrem par peskira da vise par sedmica, uslikam se u njegovom stanu sa avazom sa danasnjim datumom, taj komsija moze poljubiti svoja vrata kada dodje na odmor u julu?
upravo. ali bar 40 dana moraš biti u mirnom posjedu.

ko ga je... što ne pazi svoju imovinu :D
Korisnikk

#80 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Korisnikk »

ivannn wrote:
Capsicum wrote:Iz iskustva sa nasim pravnim sistemom ne bi se uopste trudio da nesto preko suda ganjam, jer to kosta novca, zivaca i vremena. Odes fino u elektrodistribuciju i podneses zahtjev za privremeno iskljucenje sa distributivne mreze. E da vidim toga ko ce zivjet bez struje u danjasnje vrijeme... To ti je najelegantnije rjesenje.

Ako su toliki ludjaci da ni tada ne izadju, onda bih vjerovatno isao na promjenu brave i izbacivanje svih njihovih stvari ispred zgrade dok nisu tu. Pa nek se onda oni bave tuzbama i tako dalje, ako im se isplati. Nek ih vrate u posjed, opet bih im isto napravio prvom prilikom. Obzirom koliko je nase sudstvo ekspeditivno, nacekao bi se i taj podstanar da ga vrate u posjed, pa mislim da bi svako ko ima imalo pameti u glavi sam odustao od sudskog rjesavanja stvari... A da ne govorim da angazovanje advokata, kojekakve takse i slicne gluposti, sve to kosta. Puno je jeftinije iznajmiti drugi stan.

Studenti prava ti mogu citirati ovdje koja sve prava podstanari imaju, sta ti mogu uraditi, ali jedno je na papiru, a sasvim drugo u stvarnosti.

A inace mi fakat nije jasno da neko moze biti toliko djubre da zivi u tudjem stanu i nece iz njega da izadje. To je silovanje pravnog sistema. Koristis to sto sudovi sporo rade u svoju korist. I sta nekome treba da sebi pravi neprijatelja?!
bez obzira na koga glase režije. podstanar može tužiti za smetanje posjeda te u roku 24h prijevremenom mjerom dobiti struju ili vodu natrag.
Ivane znaš li kojim slučajem da li bi mogao podstanar ishoditi privremenu mjeru za vraćanje posjeda stana u slučaju da npr. brava bude promijenjena?
ivannn

#81 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

Korisnikk wrote:
ivannn wrote:
Capsicum wrote:Iz iskustva sa nasim pravnim sistemom ne bi se uopste trudio da nesto preko suda ganjam, jer to kosta novca, zivaca i vremena. Odes fino u elektrodistribuciju i podneses zahtjev za privremeno iskljucenje sa distributivne mreze. E da vidim toga ko ce zivjet bez struje u danjasnje vrijeme... To ti je najelegantnije rjesenje.

Ako su toliki ludjaci da ni tada ne izadju, onda bih vjerovatno isao na promjenu brave i izbacivanje svih njihovih stvari ispred zgrade dok nisu tu. Pa nek se onda oni bave tuzbama i tako dalje, ako im se isplati. Nek ih vrate u posjed, opet bih im isto napravio prvom prilikom. Obzirom koliko je nase sudstvo ekspeditivno, nacekao bi se i taj podstanar da ga vrate u posjed, pa mislim da bi svako ko ima imalo pameti u glavi sam odustao od sudskog rjesavanja stvari... A da ne govorim da angazovanje advokata, kojekakve takse i slicne gluposti, sve to kosta. Puno je jeftinije iznajmiti drugi stan.

Studenti prava ti mogu citirati ovdje koja sve prava podstanari imaju, sta ti mogu uraditi, ali jedno je na papiru, a sasvim drugo u stvarnosti.

A inace mi fakat nije jasno da neko moze biti toliko djubre da zivi u tudjem stanu i nece iz njega da izadje. To je silovanje pravnog sistema. Koristis to sto sudovi sporo rade u svoju korist. I sta nekome treba da sebi pravi neprijatelja?!
bez obzira na koga glase režije. podstanar može tužiti za smetanje posjeda te u roku 24h prijevremenom mjerom dobiti struju ili vodu natrag.
Ivane znaš li kojim slučajem da li bi mogao podstanar ishoditi privremenu mjeru za vraćanje posjeda stana u slučaju da npr. brava bude promijenjena?
sve je to smetanje posjeda. samo bi morale biti odvojene tužbe. za izricanje tih mjera.
Korisnikk

#82 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Korisnikk »

Znam ja da je to sve smetanje posjeda. Ja te pitam da li znaš iz prakse da li sudovi udovoljavaju takvim zahtjevima za izricanje privremenih mjera.
madner

#83 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by madner »

ivannn wrote:
madner wrote:Krsenje ugovora (neplacanje kirije) znaci pak da je obligacioni odnos prekinut, te shodno tome podstanar gubi sva prava.

Da samo sto je bitno promjeniti cinjenicno stanje prije tuzbe.

Dakle prvo prekinuti ugovor, uci u svoj posjed, izbaciti stvari i onda cekati tuzbu. :D
ivannn

#84 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

Korisnikk wrote:Znam ja da je to sve smetanje posjeda. Ja te pitam da li znaš iz prakse da li sudovi udovoljavaju takvim zahtjevima za izricanje privremenih mjera.
u praksi da. vraćanje u prvobitno stanje do okončanja postupka.
bingov buraz

#85 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by bingov buraz »

ivannn wrote:
dobro si i prošao jer da je podstanar išao do kraja u toj svojoj igri mogao je dići tužbu za ometanje posjeda. plus ako su neki hitni razlozi: nema struje, vani zima, djeca idu u školu - to bi brzo išlo + prijevremena mjera zbog vođenja postupka značilo bi da već za 24 sata moraš vratit na staro stanje. a na kraju bi platio novo priključenje + ostale troškove :D
Struja je morala
biti iskljucena jer je navaljao duga stotine maraka a meni iskljuce zbog 7 maraka ako ne platim na vrijeme,tu sam uhvatio elektricno na foru jer sta oni imaju pravo praviti ugovor o odgadjanju placanja sa osobom koja nije vlasnik stana,to je i sa njihove strane krivicno djelo.
To isto elektricno iskljuci struju pravom vlasniku ako ne plati jedan racun bez obzira sto ima djecu ili bez obzira sto je vani hladno tako da ne znam da li je tvoja teorija tacna.Nema mi logike da moze iskljuciti struju vlasniku a ne moze podstanaru.
ivannn

#86 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

bingov buraz wrote:
ivannn wrote:
dobro si i prošao jer da je podstanar išao do kraja u toj svojoj igri mogao je dići tužbu za ometanje posjeda. plus ako su neki hitni razlozi: nema struje, vani zima, djeca idu u školu - to bi brzo išlo + prijevremena mjera zbog vođenja postupka značilo bi da već za 24 sata moraš vratit na staro stanje. a na kraju bi platio novo priključenje + ostale troškove :D
Struja je morala
biti iskljucena jer je navaljao duga stotine maraka a meni iskljuce zbog 7 maraka ako ne platim na vrijeme,tu sam uhvatio elektricno na foru jer sta oni imaju pravo praviti ugovor o odgadjanju placanja sa osobom koja nije vlasnik stana,to je i sa njihove strane krivicno djelo.
To isto elektricno iskljuci struju pravom vlasniku ako ne plati jedan racun bez obzira sto ima djecu ili bez obzira sto je vani hladno tako da ne znam da li je tvoja teorija tacna.Nema mi logike da moze iskljuciti struju vlasniku a ne moze podstanaru.
da. struja se isključuje zbog dugova. no da je nastavio plaćati. bilo bi drukčije
ili da je odlučio živjeti pod svijećama
ivannn

#87 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

madner wrote:
ivannn wrote:

Da samo sto je bitno promjeniti cinjenicno stanje prije tuzbe.

Dakle prvo prekinuti ugovor, uci u svoj posjed, izbaciti stvari i onda cekati tuzbu. :D
ali on je već bio u posjedu. jedino ako ode na dulji odmor. :D ali to je već teorija

nema lakog rješenja: dogovor. ako ne onda na fin i kulturan način objasniti što ga čeka.

bilo bi dobro da je postojao ugovor. još bolje ako se solemnizira kod bilježnika pa odmah uraditi ovrhu zbog neizvršavanja obveza. pa kasnije i privatna tužba za učinjenu štetu na osnovi ugovora. dakako prije svega toga - vlasnička tužba. i tražit neko poznanstvo da što prije bude gotovo.
madner

#88 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by madner »

Poenta je da to mora rjesiti sudskim putem, jer sporost suda sada radi protiv njega.

Naravno da ce sudija presuditi u njegovu korist, no istovremeno i u tvoju po drugom pitanju. Policiji dohakas tako sto izmiris zadnje racune, i kazes da je covjek izasao i da stvarno pojma nemas sta sad hoce od tebe.
Capsicum

#89 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Capsicum »

Ok eto nek sud recimo i bude brz pa vrati struju podstanaru. Šta vlasnika sprječava da je opet isključi? Ako ne struju, onda nešto drugo. Znači strepit će svaki dan hoće li mu biti nešto drugo isključeno.

Ja tvrdim da i pored sve te teoretske zaštite koju podstanar uživa, naši sudovi su nevjerovatno spori i nema nikakve logike da podstanar s ulice ili bez energetska ganja "pravdu" da se vrati u stan i sl, umjesto da si nađe drugi stan, uslovan za život.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#90 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by -LIBERO- »

Koliko je to love da se drzavi prijavi to izdavanje stana/kuce, i tako zakonski budes pod zastitom?
Pryda

#91 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Pryda »

Umjesto sto iskljucujes struju udji u stan i uzmi stvari da pokrijes taj dug (tv, ves masinu, sporet). Kretena poslije ispresavijaj pajserom i tu hamsu njegovu isto, ako si fizicki slabiji plati nekom 50 maraka i zavrsi. Kad je neko stoka moras i ti biti isti takav, jer on nece odjednom postat fin to je sigurno.
Ci-Nick

#92 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Ci-Nick »

-LIBERO- wrote:Koliko je to love da se drzavi prijavi to izdavanje stana/kuce, i tako zakonski budes pod zastitom?
po zakonu o dohotku plaća se 10% poreza na prihode ostvarene rentanjem stana, stim da postoji član:

" (8) Troškovi koji se priznaju u procentu od prihoda ostvarenog po osnovu iznajmljivanja
imovine iznose i to:

1) 30% prihoda ostvarenog od iznajmljivanja nepokretne imovine
(zgrade, zemljišta i dr.) i pokretne imovine,

2) 50% prihoda ostvarenog od iznajmljivanja stanova, soba i
kreveta putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa."

dakle može se skinuti na 5%
Rob_Atl

#93 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Rob_Atl »

A sta ako podstanar promjeni bravu :D
Miki123

#94 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Miki123 »

pa neće ti valjan ugovor mnogo pomoći. štite se posljednji miran posjed i sa i bez ugovora.
julisiz es grant

#95 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by julisiz es grant »

Miki123 wrote:pa neće ti valjan ugovor mnogo pomoći. štite se posljednji miran posjed i sa i bez ugovora.
Ali za on nije bespravno u tom posjedu ako krši ono što je ugovoreno (ne plaća kiriju, režije, pravi štetu)?
ElDzidziIbnDzo

#96 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ElDzidziIbnDzo »

Korisnikk wrote:
ElDzidziIbnDzo wrote:Pa normalno da sam hrabar. Za svoje ginem.

Vidim ocigledno da ti nisi...
Hrabar si ti samo na riječima druže. Pun je klix cyber ratnika i cyber patriota. Ti si prvo.

Ti si ba neki sonjo,vidim izdaleka.
Nema potrebe da nas sve smatras poput sebe. Ohani malo
Korisnikk

#97 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by Korisnikk »

julisiz es grant wrote:
Miki123 wrote:pa neće ti valjan ugovor mnogo pomoći. štite se posljednji miran posjed i sa i bez ugovora.
Ali za on nije bespravno u tom posjedu ako krši ono što je ugovoreno (ne plaća kiriju, režije, pravi štetu)?
I da imas valjan ugovor kojeg se on ne pridrzava jedino sto mozes uraditi je ili raskinuti ugovor ili tuziti za ispunjenje obaveze. Mozes i oboje kumulativno doduse. On nije u tom posjedu bespravno jer ima ugovor na temelju kojeg jestekao pravo koristenja. To sto se ne pridrzava ugovora je osnov ili za raskid ili za tuzbu. Sam posjed nije bespravan.
ivannn

#98 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by ivannn »

julisiz es grant wrote:
on bi onda postao nepoštenim posjednikom kada bi prekršio ugovor ili raskinuo isti jednostrano. posjedovnu zaštitu ima svaki posjednik (bio pošten ili nepošten) koji ima mirni posjed. odnosno sud priznaje zadnji mirni posjed. dakle bitan je zadnji mirni posjednik i ono činjenje koje je dovelo do smetanja uživanja posjeda. to sud uzima jedino za relevantno.

No. ono što sam gore predvidio je da forumaš ima ugovor koji je potpisan no nije ovjeren. Bez obzira što nema ovjeru i što nije javni dokument on je valjan ako sadrži sve obvezne odrebe propisane zakonom. (u ovom slučaju podstanar bi jedino mogao ići na to da on to nije potpisao i da to nije njegov potpis što bi on sam morao dokazati vještačenjem).

Dakle - prije duge vlasničke tužbe ili parnice za pitanje o poštenju posjeda. Ima jednostavnija i hitnija tužba "Ako zakupac kome je data pisana izjava o raskidu ugovora ne preda ispražnjen stan u roku određenom pisanom izjavom o raskidu ugovora, zakupodavac može nadležnom sudu podnijeti tužbu za iseljenje zakupca i predaju stana u posjed." (5) Postupak pokrenut tužbom za iseljenje zakupca smatra se hitnim. (vjerujem da je sličan zakon i u ostalim kantonima)
http://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupst ... tana_1.pdf
mayab

#99 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by mayab »

zigson wrote:Ma covjece sa govnima postupaj kao govno i zavrseno..
Upravo tako, sa takvim ološem treba tvrdo, jer oni ne znaju za drugo - prvo jedan kratak razgovor, dobronamjerna opomena, i onda nesto od ovih prijedloga ovde, ima ih dosta...
swanfilter

#100 Re: Kako iseliti podstanara iz stana?

Post by swanfilter »

Drug, malo si mlakonja al hajd ... Nego, imas osnova za 2-3 tuzbe protiv tog seljobera. Prvo upozorenje preko advokata, a nakon toga mu urucis sve tuzbe odjednom pa neka razmisli. Odakle sam, takve stvari se ipak malo drugacije rijesavaju. Ponude se mrkva i batina. Izaberi ...
Post Reply