Tuzna prica. No danas Udvincica ima troduplo vise. Mozda i vise od troduplo no prestrasno je izracunavati to.
Olako gadjanje ciframa? Citas li ti decko novine, gledas li TV, osvrces li se oko sebe?
slobodu kretanja imas jos uvijek.. sjedes u auto ili u bus ili u voz, sta vec vozi pored tebe, odvezes se u tuzlu, u brcko, u doboj, u bihac, u banjaluku, u mostar..
Jeste, i onda me prebiju u Banjoj Luci zato sto sam dosao ostaviti cvijece na mjesto gdje je onaj starac poginuo (tj. gdje su ga zatukli).
To sto ti sumnjas to je opet druga stvar. Ja ti kazem da bi prije Yugoslavie usla u europsku uniju nego Ceska npr.
I sa onim pasosom si mogao svugdje ici, a s ovim mozes samo u bratski Egipat i Emirate.
Umiralo se od gladi? Otimalo se poslije rata, nacionaliziralo, kralo,... ali da se umiralo od gladi... Imao sam i baku i dedu (oboje skromni, prosjecni ljudi) srecom pa su mi pricali.
Ovdje je jos uvijek kod ljudi takva svijest da se vadi na rat i gotovo. Jesam i ja, ali samo prvih godinu-dvije, kasnije zivot tece i gotovo. Nego, kad god nesto zaskripi "Ma rat je bio.." I onda se cudimo sto nam se desavaju stvari koje se desavaju.
Priroda jeste da se pljuje po nekome, jesmo pogani po tom pitanju.
Nego , zanima me jedno. Tito je ratovao najvise u Bosni, ustao je prvi protiv fasista , a po njemu se pljuje.
Jedan drugi predsjednik je, kada je napadnuto jedno selo u BiH, izjavio "Ovo nije nas rat". No po njemu se iz hipokrizije nece pljuvati jer, za ime Boga, Tito je ipak mrtav i mnogi pljuju po njemu pa cu i ja, dok je ovaj drugi jos u trendu, a meni se valja uklapati u novonastale okvire pa necu. E o tome ti pricam