arzuhal wrote:Hakiz wrote:Interesantno je da zabrane pokazivanja/nošenja vjerskih obilježja u javnim institucijama bilo gdje na svijetu najviše, a često i jedino, naljute muslimane. Svi ostali imaju mnogo manji problem sa tim.
Zato što se u priču oko vjerskih obilježja i zabrani istih (zbog očuvanja sekularne prirode neke države) stavljaju i ubacuju stvari koje nisu u istom rangu. Svi muslimani na svijetu će pristati odmah da se uklone iz javnih institucija i primjerci
Kur'ana, i
Biblije, i
Bhagavad Gite, i
Autostoperskog vodiča kroz galaksiju,
kao i da se uklone sa zidova javnih institucija raspela, levhe, ikone, slika Edvarda Kardelja ili Milke Planinc,
kao i da se uklone krstovi/križevi, polumjesec und zvijezda, budistički mlin, etc.
...ali vjerska obaveza koju neka žena-muslimanka želi da izvršava u društvu (sekularna država - da, sekularno društvo - ne) koje joj ne brani njeno pravo na vjeru, a to je nošenje ili stavljanje nekog pokrivala za kosu, neke marame koja može biti i u bojama državne zastave ako treba, ili bojama zastave Komunističke partije ili bojama zastave (pravo ženstvene!) internacionalnih brigada u Španskom građanskom ratu - svejedno sve dok služi svojoj primarnoj svrsi, da pokrije kosu - se ne može upoređivati s gore pobrojanim (a opravdanim i veoma poželjnim) primjerima uklanjanja vjerskih simbola iz javnih institucija.
E sad meni je interesantno (lažem: nije mi interesantno, znam svu ublehu & šuplju...) kako to ljudi ne mogu da uoče, upravo te razlike na koje se osvrću, te to stavljanje žene-muslimanke (koja je pokrivena) koja radi u nekoj javnoj instituciji pred lažnu kjerkegorijansku dilemu graDŽanskog licemjerja u odbrani tzv. sekularne prirode države:
ili marama ili pos'o!
Hrak, pljuc!

Arzuhal, to je u teoriji tako. I da mi je vidjeti muslimanke da nose marame koje ti spominješ
Evo ti primjer iz prakse: BIo rat, ja bio u ABiH, ali sam bio student, počeo studirati prije rata. I došli paketi pomoći od studenata iz neka zemlje (ne sjećam se koje). Dođe meni obavještenje da odem po paket, odem ja gdje treba, ulazim u prostoriju i kako ulazim tako govorim "Dobar dan". Na to će meni jedna djevojčica koja je tamo radila na podjeli paketa reći "Nije to naš pozdrav". Poledam, ona pokrivena. OK, možda nije tvoj pozdrav, ali kako nije naš, čiji naš? Nije studentski pozdrav, nije mladalački pozdrav, nije, ljudski pozdrav, čiji pozdrav nije? Nije bitno, ali to je bio jeda nod signala za upozorenje kuda će stvari u budućnosti ići.
Tako da vi vjernici kažete jedno. Meni su sličice kao gore, kada se još dodaju sličice premlaćivanja djevojaka u mini suknjama i bikinijima po Zenici i nekim manjim mjestima u i neposredno nakon rata, šaranje reklamnih panoa sa "nepristojno" obučenim modelima po Sarajevu doprije desetak godina itd signal da je ova frka oko oblačenja u državnim institucijama u stvari priča o broju vjerskih objekata, visini minatera, zvonika, krstova itd.
Dake, zapišavanje osvojene teritorije.
Vjernici, pogotovo muslimani ugroženi. Možeš onda samo misliti kako smo mi ateisti ugroženi.