Kupovina stana - savjeti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#76 Re: Kupovina stana - savjeti
da je po 1000 opet nista sto se mene tice 
-
krater
#77 Re: Kupovina stana - savjeti
Uvijek se mozes dobro ozeniti 
-
neki
#78 Re: Kupovina stana - savjeti
Taj plan je već doživio korekciju, i to veću, i po visini i po gabaritima..
-
Qoom
#79 Re: Kupovina stana - savjeti
Po horizontalnim gabaritima ne, a visina je stvar talova to je uvijek bilo jasno.neki wrote:Taj plan je već doživio korekciju, i to veću, i po visini i po gabaritima..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#80 Re: Kupovina stana - savjeti
Uvazavam princip da svako zna svoje, kao i da se sopstveni izbor nastoji opravdati pred drugima.
Da sam u poziciji kupca stana, vala ne znam sta bi me moglo prisiliti da kupim stan i da spavam u sobicku od 5 kvadrata. Pobogu to nije ni zatvorska celija.
Zivim u trosobnom stanu od 90 kvadrata i opet smatram da je djecija soba mogla biti veca.
Ali eto, svako zna svoje.
Inace, hipoteticki govoreci (tj. da prodam postojeci stan koji nije samo moj
a koji je u odlicnoj zgradi i na solidnoj lokaciji), ova zgrada mi se pravo svidja:

Ne nadjoh bolju sliku, ali lako je prepoznati zgradu Zvijezda/Metalka koja je u neposrednoj blizini Drvenije.
Lokacija mi je top, ne postoji mogucnost da joj neka nebodercina uskrati fenomenalan pogled (mada nikad ne reci nikad), blizu je starog dijela grada, a opet nije AU gradnja.
Vidio sam da se jedan stan prodaje, ali dosta nisko.
Zna li iko kakvi su stanovi i koliko se krecu cijene?
Da sam u poziciji kupca stana, vala ne znam sta bi me moglo prisiliti da kupim stan i da spavam u sobicku od 5 kvadrata. Pobogu to nije ni zatvorska celija.
Zivim u trosobnom stanu od 90 kvadrata i opet smatram da je djecija soba mogla biti veca.
Inace, hipoteticki govoreci (tj. da prodam postojeci stan koji nije samo moj

Ne nadjoh bolju sliku, ali lako je prepoznati zgradu Zvijezda/Metalka koja je u neposrednoj blizini Drvenije.
Lokacija mi je top, ne postoji mogucnost da joj neka nebodercina uskrati fenomenalan pogled (mada nikad ne reci nikad), blizu je starog dijela grada, a opet nije AU gradnja.
- Truba
#81 Re: Kupovina stana - savjeti
te su prezahtjevnekrater wrote:Uvijek se mozes dobro ozeniti
- VladaFBiH
#82 Re: Kupovina stana - savjeti
Sarajevo grade šta ti dušmani rade... *ebo te ovdje ni ptica između zgrada neće moći proletiti a ni preletiti ih - valjda će jadne čučati na ovim virtualnim stablima...Qoom wrote:Ako nekoga interesuje na šta će ličiti "Nova Otoka" sa komšilukom kad se sve izgradi.
Zaokruženo plavim je u izgradnji.
Došla Ilidža/Stup (Tibra) u Novi Grad
Last edited by VladaFBiH on 28/01/2016 17:07, edited 1 time in total.
-
peli
#83 Re: Kupovina stana - savjeti
xx
Last edited by peli on 30/05/2016 21:39, edited 2 times in total.
-
Qoom
#84 Re: Kupovina stana - savjeti
Po ovom pregledu usvojenih regulacionih planova, dio koji se odnosi na naselje Miljacka nije definisan.
-
julisiz es grant
#85 Re: Kupovina stana - savjeti
Za ovaj trosobni od 48 kvadrata
Inspirisalo me jer je lik sam spomeno "hodniĆiĆ", isto ko i ovaj arhitekta, pa moradoh, sorry
Inspirisalo me jer je lik sam spomeno "hodniĆiĆ", isto ko i ovaj arhitekta, pa moradoh, sorry
- Gargi
#86 Re: Kupovina stana - savjeti
Koja bi po vama bila realna cijena stana na Trgu heroja u onim niskim četvorospratnim zgradama bez lifta što okružuju trg? Stan je na trecem spratu, djelomicno renoviran.
-
Qoom
#87 Re: Kupovina stana - savjeti
Procijeniće je (prodavac ili agencija) na 2.200 KM/m2 minimalno, a uz malo dobre volje prodavca možeš se pogoditi za 2.100 KM.Gargi wrote:Koja bi po vama bila realna cijena stana na Trgu heroja u onim niskim četvorospratnim zgradama bez lifta što okružuju trg? Stan je na trecem spratu, djelomicno renoviran.
- Gargi
#88 Re: Kupovina stana - savjeti
Nadam se da ovo nece pročitatiQoom wrote:Procijeniće je (prodavac ili agencija) na 2.200 KM/m2 minimalno, a uz malo dobre volje prodavca možeš se pogoditi za 2.100 KM.Gargi wrote:Koja bi po vama bila realna cijena stana na Trgu heroja u onim niskim četvorospratnim zgradama bez lifta što okružuju trg? Stan je na trecem spratu, djelomicno renoviran.
Trenutna cijena je 1900 KM/m2 (i za koju mislim da je vise nego realna).
- Truba
#89 Re: Kupovina stana - savjeti
krater wrote:Uvijek se mozes dobro ozeniti
neki wrote:Taj plan je već doživio korekciju, i to veću, i po visini i po gabaritima..
- Truba
#90 Re: Kupovina stana - savjeti
ovdje je moj kolega s kursa japanskog jezika imao babu_BataZiv_0809 wrote:Uvazavam princip da svako zna svoje, kao i da se sopstveni izbor nastoji opravdati pred drugima.
Inace, hipoteticki govoreci (tj. da prodam postojeci stan koji nije samo moja koji je u odlicnoj zgradi i na solidnoj lokaciji), ova zgrada mi se pravo svidja:
sad mi je jasno sto je svaki dan posjećivao
-
bit101
#91 Re: Kupovina stana - savjeti
Pozdrav,
Da li neko zivi, ili ima informacije o stanovima na Vracama, konkretno u ulici Avde Smajlovica (pored tranzita)? Posto je to u strani, koliko tu ima sunca, vlage, kakav je komsiluk itd...? Kakve su kvalitete zgrade? Svaka informacija je dobrodosla
Da li neko zivi, ili ima informacije o stanovima na Vracama, konkretno u ulici Avde Smajlovica (pored tranzita)? Posto je to u strani, koliko tu ima sunca, vlage, kakav je komsiluk itd...? Kakve su kvalitete zgrade? Svaka informacija je dobrodosla
- agent_zero
#92 Re: Kupovina stana - savjeti
Postoje li ikakve olakšice za kreditiranje kupovine stana za mlade bračne parove koji prvi put uzimaju nekretninu preko tog kantonalnog ministarstva ili se to odnosi samo na konkretne zgrade na dobrinji?
Evo i ja tražim stan, prvi put kupujem, dajte neke savjete... pitao sam u vezi ovog naselja što se pravi na otoci kod Kumrovca, čuo sam da dvije firme tu rade, ali nisam dobio još odgovor na temi "novogradnja u sarajevu".
Uglavnom ako imate neku preporuku za novogradnju najdalje do Kumrovca, napišite. Gledam ja i starogradnju, volio bih bliže gradu, ali problem je što mnogi ljudi prodaju uspomene, a ne stan, pa onda u nebesa zacijene starudije
. A opet drugi ne znaju ili neće da znaju da ne plaćam cijenu po kojoj oni prodaju, nego da na to ide i još porez.
Evo i ja tražim stan, prvi put kupujem, dajte neke savjete... pitao sam u vezi ovog naselja što se pravi na otoci kod Kumrovca, čuo sam da dvije firme tu rade, ali nisam dobio još odgovor na temi "novogradnja u sarajevu".
Uglavnom ako imate neku preporuku za novogradnju najdalje do Kumrovca, napišite. Gledam ja i starogradnju, volio bih bliže gradu, ali problem je što mnogi ljudi prodaju uspomene, a ne stan, pa onda u nebesa zacijene starudije
- Thorgerson
#93 Re: Kupovina stana - savjeti
Ja koliko znam Kantonalni stambeni fond nudi samo to. Dobrinja i Vogosca. Cijene su cca. 100-150ak KM/m2 ispod one cijene po kojoj ih prodaje investitor.agent_zero wrote:Postoje li ikakve olakšice za kreditiranje kupovine stana za mlade bračne parove koji prvi put uzimaju nekretninu preko tog kantonalnog ministarstva ili se to odnosi samo na konkretne zgrade na dobrinji?
Uglavnom ako imate neku preporuku za novogradnju najdalje do Kumrovca, napišite. Gledam ja i starogradnju, volio bih bliže gradu, ali problem je što mnogi ljudi prodaju uspomene, a ne stan, pa onda u nebesa zacijene starudije. A opet drugi ne znaju ili neće da znaju da ne plaćam cijenu po kojoj oni prodaju, nego da na to ide i još porez.
Imas takodje i Fond KS za izgradnju stanova http://fondstan.ba/ - Probaj ih kontatkirati i vidjeti sta oni nude.
Sto se tice kvalitete radova, najbolje ti je da odes na lice mjesta i vidis. Generalno koliko novca toliko i muzike. Sve ti je to u pet deka ove novogradnje po Novom Gradu i Novom Sarajevu. Bitnije ti je gledaj lokaciju i okolinu. Hocel ti sutra pred nosom niknut zgrada, imas li parking, skolu, javni prijevoz itd.
Zasto bi ljude trebao zanimati porez koji ti platis? Pa vecinom i ljudi koji prodaju stan kupuju drugi, pa i oni placaju porez. To ti je nikakav argument za pregovor oko cijene.
Ti ljudi koji cijene bacaju u nebesa obicno ne zele prodati stan. Isto tako ne ocekuj da ce ti neko stan dati za dzaba, ja sam svoj prodavao i stavio sam fakat bio realnu cijenu jer sam imao informaciju koliko su stanovi isli u mojoj ulici i nisam uopste zelio da lupam neke cifre, jer sam stan zelio prodati.
Jave mi se likovi nude mi po 15.000 KM nizu cijenu...hej! Nit je on vidio stan, ni nista...lupi ja nudim toliko...i eto ti kupca.
-
Adoxxx
#94 Re: Kupovina stana - savjeti
Emire, da li si se vec uselio u stan, i imas li informaciju kada ce izvrsiti etaziranje i uknjizavanje stanova? Lpemmir1 wrote:Kupio sam u Izvoru.
Prezadovoljan sam kvalitetom ugrađenih materijala, i više nego sam očekivao.
Malo kasne sa radovima i to je jedina zamjerka.
Ostalo sve, parket premium klase, stolarija extra, sanitarije, keramika...sve vrh.
I cijena možes ispod tih 1800m2
-
imim
#95 Re: Kupovina stana - savjeti
Zna li neko koliko košta notar kod kupovine stana?
- pepeljara
#96 Re: Kupovina stana - savjeti
Notar ti je cirka 40-80 kvadrata stan 350 + pdv + papirologija.
Pa ti sad vidi kolko ces puita biti kod njega. Ako se odmah kupuje uknjizen stan onda u jednom naletu to zavrsavas, ako ne, onda imas ugovor, hipoteka, etaziranje (ako je novogradnja), 700-1700 + sudske taxe.
Pa ti sad vidi kolko ces puita biti kod njega. Ako se odmah kupuje uknjizen stan onda u jednom naletu to zavrsavas, ako ne, onda imas ugovor, hipoteka, etaziranje (ako je novogradnja), 700-1700 + sudske taxe.
-
Adoxxx
#97 Re: Kupovina stana - savjeti
Kako se radi to etaziranje i ko radi etaziranje?pepeljara wrote:Notar ti je cirka 40-80 kvadrata stan 350 + pdv + papirologija.
- pepeljara
#98 Re: Kupovina stana - savjeti
To etaziranje bude prije useljavanja... odradi nemam pojma ko.
Ali se upis etaziranja radi tek par mjeseci poslije bar tako ja znam.
Ali se upis etaziranja radi tek par mjeseci poslije bar tako ja znam.
- Miki123
#99 Re: Kupovina stana - savjeti
etažiranje radi notar, a plaća investitor. nema ugovora bez etažiranja jer se tek poslije etažiranja uspostavljaju zk. ulošci etažnih jedinica - stanova.
-
b3lm1n
#100 Re: Kupovina stana - savjeti
Eh ovako, imam pitanje za forumaše pa ako bi neko bio voljan da mi odgovori (teta na šalteru u ZK je bila malo više nadrndana pa nije htjela odgovoriti). Znači kupio sam nedavno stan u Sarajevu, sve ispalo super, uplatio porez, predao otpravak izvornika sa svim potrebnim podacima u ZK ured. Zanima me koja je sad procedura, da li oni mene zovu kad to sve bude gotovo, da li te dokumente salju na adresu i da li uopste ima nekih dokumenata koji se dobiju nakon završetka procesa uknjiženja?