"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
oridjidji

#76 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

ABH017 wrote:Istina je negdje između.
Niti se stanje muslimana u BiH može gledati samo kao poznavanje 100 strana Ilmihala, niti iko ima pravo da omalovažava našu kulturu i tradiciju, slijedeći arapsku, perzijsku ili tursku.
S druge strane treba priznati da smo malo zaostali po pitanju poznavanja nekih fikskih propisa, usljed društvenih uređenja u kojima je ta ista IZ ostala i opstala, u svom i na svom. Treba razgovarati, argumentovano, bez slijepog slijeđenja bilo kojeg pravca, uvijek imajući na umu Kur'anski imperativ "čvrsto se držite Allahovog užeta i nikako se ne razjedinjujte".
Evo nesto u ovome tonu od naseg cijenjenog Reisa Kavazovica staro nesto vise od godinu dana:
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/re ... vog-ucenja
ABH017

#77 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

ovo_mi_je_nick wrote:Najnoviji termin: Bosnjacki islam :lol:

To valjda ono ne pijem samo za ramazan. Za kurban bajram pravim kolace i rucak a ne koljem kurban (iako imam platu od milju)
Samo dzumu klanjam i to vecinom uz ramazan.
Dedo klanja, neko zakasnio na namaz a on se okrece da vidi ko ide i slicno....
Bosnjacki islam :lol: :D
Vidi brate, poslužit ću se vlastitim iskustvom. Sve ovo što si nabrojao i ja sam smatrao "bošnjačkim islamom". Jer, dok pravi bošnjački muslimani nisu pili nikako, ja sam lokao. Dok su drugi išli na bajram namaz i proslavljali praznik primjereno, ja sam se opet opijao, uz pokoju majkinu bajransku baklavu, dok sam za kurban mislio da se kolje samo na temelje kuće. Džumu nisam klanjao nikako, a pokoju Teraviju bi odradio uz ramazan, isto kao i post. Mi smo običavali reći, najbolje je postiti prvi, srednji i zadnji dan ramazana. Mi smo se znali šutat i nogama u toku namaza, samo da bi izazvali smijeh.
Poslije sam prihvatio Islam u cjelosti, pa sam, u početku, kao naivan i neznalica (što je većinom slučaj) upao u klopku i manipulativnu demagogiju vehabizma. I ja sam smatrao da arapi bolje znaju od ovih naših deda i da treba slijediti arape u svemu. Ismijavao sam i ja te dede, da mi Allah oprosti, sve dok nisam došao do pameti.
Ne mogu ja, na osnovu onoga što sam ja radio i kako sam se ponašao, ocjenjivati svog komšiju i prijatelja, koji od kako zna za sebe, nikad nije probao ni pivu, nikad nije curu uzeo za ruku, nikad ispustio namaz, nikad ispustio dan ramazana, itd... Nije on meni (možda i tebi) kriv što mi nismo znali za drugačiji Islam. Ne možemo "bošnjačkom Islamu" prišivati, ono što nikad nije bilo dio njega, samo zato što smo to radili mi ili ljudi iz našeg okruženja. To što smo mi bili takvi, ne znači da smo uopšte bili muslimani.

Zašto svi sljedbenici arapske kulture i tradicije imaju kompleks niže vrijednosti?
Od kud potreba da se "bošnjačkom Islamu" i IZ u BiH prišivaju takve stvari? Da bi se pokazalo kako je njihovo bolje i ispravnije? Da su arapi najbolji muslimani na svijetu? Znam da je tako, jer sam prošao kroz tu školu. To što Pezići i Imamovići sad pričaju na svojim kvazidersovima, ja sam slušao prije 20 i kusur godina.
Zar se može reći da rahmetli Izet Nanić, nije bio pravi musliman jer se brijao i nije vezao ruke na prsima u namazu?
Da moji drugovi, koji nikad nisu liznuli alkohola, postili svaki dan ramazana, klanjali i 30 metara ispod četničkih linija, onako kako su i naučili i redovno brijali bradu, nisu bili pravi muslimani? To što su za bajram stajali u redu, ispred improvizovane kuhinje na Treskavici, da bi dobili po jedan kolač, koji su nam na liniju, poslale djevojke iz grada, ne čini ih dovoljno dobrim muslimanima, po tim "vašim" aršinima?
Jel' to smisao koji želite ovakvim postovima da podvalite?
Ili ćete reći kako među arapima žive same evlije, koji samo klanjaju i poste, a znamo da u Meki ima kamara "arapskih muslimana", koji nikad na hadž u rodni grad nisu otišli. Hoće li nam to biti aršini u kvalifikaciji?

Drugi put, kad neko poželi da ismijava "bošnjački Islam" na ovakav način, neka se najprije sjeti rahmetli Izeta Nanića i svih ostalih bosanskih šehida i gazija (pa i samog reisa Kavazovića ili muderrisa Halilovića itd.) koji su nam, uz Allahovu pomoć, omogućili da možemo danas pisati na forumu i izjašnjavati se kao muslimani. Da imamo džamije u kojima možemo slobodno da klanjamo.
Nemojte da nam odmah na pamet padaju naši preci ili mi sami, jer mi, očigledno, nismo relevantni za ocjenu "bošnjačkog Islama".
jao_situacije

#78 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by jao_situacije »

mogla bi iz donijeti odluku da se predvodnici paradžemata ne mogu ukopati na mezarlucima iz i da im se neće klanjati dženaza

baš me zanima gdje će se onda ukopati a ne priznaju ni državu samim tim ni gradska groblja
seln

#79 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by seln »

oridjidji wrote:
seln wrote:
Slobodno reci sta mi je nepoznato?
Znas sta, oridjidji? Potpuno si u pravu, ja sam posehvio, do mene je.

Jebo ja mene, kad se sa takvim upustam u raspravu.
Postavis gomilu nesuvislih pitanja, ja ti ih odgovorim i onda... heeej....

"Slobodno reci sta mi je nepoznato?"

Neko ko kaze da clanarina IZ ima za svrhu evidenciju clanova, ocigledno ne zna da se clanarina ne placa po osobi, vec po domacinstvu.

Dakle, sta imamo vise pricati?

Nadji brate nekog na tvom nivou, pa se sa njim nadgornjavaj.
kritichar

#80 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

jao_situacije wrote:mogla bi iz donijeti odluku da se predvodnici paradžemata ne mogu ukopati na mezarlucima iz i da im se neće klanjati dženaza

baš me zanima gdje će se onda ukopati a ne priznaju ni državu samim tim ni gradska groblja
za dženazu po islamskim propisima nije potrebna IZ, niti zvanično mezarje za ukop
Gojeni H

#81 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

oridjidji wrote:
Daije medju njima su obrazovane, znaju arapski jezik odlicno, poznavaoci su Islama po obrazovanju, studirali na razlicitim fakultetima kako i mnogi u IZ BiH, nerijetko su i hafizi i dobri poznavaoci hadisa, kao i fikha, ali ih rado omalovazavamo jer nam se ne svidjaju, zbog svoje ostrine, iskrenosti, pa nekada i toga jednostavnog pogleda na Islam ...

... Da su sve selefije uske kako ti pricas, nebi oni prvenstveno punili dzamije IZBiH obicnim danima, pa i svoje paradzemate, dok sinovi tradicionalnih bosanskim muslimana u njih svrate od dzume do dzume, bajrama do bajrama, dok im dede, nane, pa mozda i ocevi klanjaju pet dnevnih namaza i izumiruca su generacija muslimana u BiH, malo zbog sebe, malo zbog neaktivizma IZBiH.

Post ti nisam isjekao iz razloga da bih nesto izvukao iz konteksta vec da bih komentarisao stvari koje me interesuju.

U pravu si kada upozoravas na razdor, jer to jeste realan problem. I ja mislim da medju vehabijama ima dobre omladine koji su vec pruzili i mogu pruziti jos mnogo svom narodu i domovini.
Ipak, mislim da padas u zamku forme kao sto su pali i mnogi prije tebe.

Kakve vehabijske daije? Uz stalnu kritiku prema njihovom pretjerano akademskom stavu, gdje su te saudijske daije koje se mogu mjeriti s uvazenim profesorima Karicem, Hafizovicem, pa i Mujkijem? To sto je neko savladao arapski jezik, pustio bradu do pupka, i nabacio maramu na glavu bez gutre ne mora znaciti ni da je vjernik a kamoli ucenjak i daija.
Da ne bi bile moje rijeci, poslusaj nekad hutbu Izeta ef. Camdzica "O cemu raspravljas ummete".
Prestanimo se baviti formalnostima. Prestanimo se baviti sijama i sunijama, Sirijama i Iranima, dok nam se djeca u haustorima ubadaju iglom a omladina visi po kladionicama.

Mozes mi vjerovati ili ne, ali kao neko ko je vise od decenije on & off proveo na Bliskom istoku mogu samo reci da se od Arapa nema sta nauciti osim sirokog spektra kompleksa i teorija zavjere. Domace je najbolje. :D
Gojeni H

#82 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

seln wrote: Placanje clanarine za islamsku zajednicu (koja varira od mjesta do mjesta, ja placam 60 maraka) ima za cilj funkcionisanje struktura iste. Niti medrese zive od zraka, niti se imami i mualimi hrane travom. Dakle, clanarina je pogonsko gorivo za svaki vid organizovanja koji ide iznad dobrovoljnog rada.
Nikome se nece zabraniti pristup dzamiji ako ne placa clanarinu, niti ga neko moze "ispisati" iz islama. Takvima se mogu npr. uskratiti usluge koje pruza islamska zajednica, iako se i u takvim situacijama trazi neko solidarno rjesenje.
Postojanje pardzemata JESTE problem, jer stvara paralelne strukture, cija eventualna losa djela zlonamjerni mogu ( i to uglavnom i cine) pripisati IZBiH.
Te ljude niko nije protjerao iz zajednice, naprotiv, oni su aktivno vrbovani od strane vehabijskih emisara, ubjedjivanjem, odvajanjem od porodice i bliznjih, a u nekim slucajevima i novcem.
Kakav god bio rezultat ove IZ, ne zaboravi da je ta i takva IZ prezivjela tri drzavna sistema koji joj nisu bili naklonjeni ili su bili otvoreno neprijateljski. Sacuvali su islam u takvim okolnostima, zadrzali muslimane na okupu u Austrougarskoj, koja je bila kako-tako tolerantna, u Kraljevini koja je bila prilicno negativno neraspolozena i u komunizmu, koji je bio antiteza vjere (doduse za sve religije).
Lahko je biti mmu'min u privatnoj Arabiji, gdje ljude motkom gone na namaz. Probaj zadrzati ummet na okupu u okolnostima u kojim je djelovala IZBiH.

:thumbup:

Mnogi zaboravljaju cinjenicu da je to institucija sa najduzim neprekinutim radom u bosnjackom narodu.
ExNihilo

#83 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ExNihilo »

Da parafraziram Poslanika: "Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po plaćanju članarine".
Gojeni H

#84 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

oridjidji wrote: Ako je suditi po masovnosti clanarine i tome koliko ona pokriva troskove IZ BiH, tesko bi do zelene grane stigla samo clanarinom.
Shvatas li da velika vecina dzemata opstaju iskljucivo zahvaljujuci clanarini vjernika?

Pravo je pitanje koliko se pita jedan takav clan IZ BiH u njenome funkcionisanju i koliko ucestvuje u izgradnji iste i sta je beneficija toga clanstva?

Zavisi koliko zelis biti ukljucen. Imas skupstinu medzlisa npr., pa dalje do Sabora.
Ali, i ja sam ti isti ... nemam vremena.
Problem je kad ljudi svoju neaktivnost i pasivnost, naslijedjenu iz otomanskih i komunistickih vremena, pravdaju onim kako "ionako ne mogu uticati na odluke".
Gojeni H

#85 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:Da parafraziram Poslanika: "Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po plaćanju članarine".
Nikada nisam cuo da je neko istjeran iz dzamije zato sto ne placa clanarinu.

Ali, kolega seln je vec objasnio da hodze ne zive od have, da se struja ne placa sama, voda nije data u hajr (osim gdje jeste) ... djecu u mektebu mozemo postaviti na hladan pod, ali haram je ...
ExNihilo

#86 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ExNihilo »

Gojeni H wrote:
ExNihilo wrote:Da parafraziram Poslanika: "Nema prednosti Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po plaćanju članarine".

Ali, kolega seln je vec objasnio da hodze ne zive od have, da se struja ne placa sama, voda nije data u hajr (osim gdje jeste) ... djecu u mektebu mozemo postaviti na hladan pod, ali haram je ...
U redu je, apologeta.
oridjidji

#87 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

seln wrote:
oridjidji wrote:
seln wrote:
Slobodno reci sta mi je nepoznato?
Znas sta, oridjidji? Potpuno si u pravu, ja sam posehvio, do mene je.

Jebo ja mene, kad se sa takvim upustam u raspravu.
Postavis gomilu nesuvislih pitanja, ja ti ih odgovorim i onda... heeej....

"Slobodno reci sta mi je nepoznato?"

Neko ko kaze da clanarina IZ ima za svrhu evidenciju clanova, ocigledno ne zna da se clanarina ne placa po osobi, vec po domacinstvu.

Dakle, sta imamo vise pricati?

Nadji brate nekog na tvom nivou, pa se sa njim nadgornjavaj.
Jutros u 3 sata procitah pravilnik o clanstvu u IZ BiH.Evo ti ga na prvom linku, skini ga sebi pa procitaj.
https://www.google.ba/webhp?sourceid=ch ... nica%20bih
oridjidji

#88 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Gojeni H wrote:
oridjidji wrote: Ako je suditi po masovnosti clanarine i tome koliko ona pokriva troskove IZ BiH, tesko bi do zelene grane stigla samo clanarinom.
Shvatas li da velika vecina dzemata opstaju iskljucivo zahvaljujuci clanarini vjernika?

Pravo je pitanje koliko se pita jedan takav clan IZ BiH u njenome funkcionisanju i koliko ucestvuje u izgradnji iste i sta je beneficija toga clanstva?

Zavisi koliko zelis biti ukljucen. Imas skupstinu medzlisa npr., pa dalje do Sabora.
Ali, i ja sam ti isti ... nemam vremena.
Problem je kad ljudi svoju neaktivnost i pasivnost, naslijedjenu iz otomanskih i komunistickih vremena, pravdaju onim kako "ionako ne mogu uticati na odluke".
Pretpostavljam da je u vecini slucajeva tako.

Kako procitah pravilnik vidim koje su beneficije toga clanstva. :thumbup:
Haris.ba

#89 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Haris.ba »

oridjidji wrote:IZ je zajednica svih bosanskih muslimana, pa i mnogih koji ne praktikuju hanefijski mesheb i ne slijede maturidijsku akidu, kako to vole reci sa minbera nasih dzamija nasi imami, stoga mora i ona nekada popustati radi dobrobiti muslimana, a ne samo to traziti od drugih.

Bas me zanima sta je poslejdica toga, ako nisi clan IZ BiH jer neplacanjem clanarine mnogi nisu na tome?
U ustavu IZ se spominje hanefijski mezheb i maturidijski akaid. Ali, ja vjerujem da postoji volja vođa paradžemata, da bi isti bili uključeni u sistem IZ. A da i ne slijede navedeni mezheb i akaid.

Ali, problem je u tome što treba priznati reisa. :D

Fazon je što se u BiH pokušava koristiti obrazac koji postoji u drugim zemljama Evrope. Pakistanske, saudijske, egipatske, turske...džamije/džemati.
Ali, to u BiH ne ide.

Na prvoj ili drugoj strani ove teme sam stavio izvode iz ustava IZ. Tu ti piše o članstvu. Ustav uzima izraze član i pripadnik. Član si kad plaćaš članarinu. Pripadnik si po ubjeđenju. Niti će neko nekome zabraniti da klanja ako nije član, niti je članarina samo da bi jeftinije prošao kad umreš.

Evo ti ovaj ustav iz 2014: http://www.izb.se/files/Ustav_IZ-e_prec ... t_2014.pdf
oridjidji

#90 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Gojeni H wrote:
oridjidji wrote:
Daije medju njima su obrazovane, znaju arapski jezik odlicno, poznavaoci su Islama po obrazovanju, studirali na razlicitim fakultetima kako i mnogi u IZ BiH, nerijetko su i hafizi i dobri poznavaoci hadisa, kao i fikha, ali ih rado omalovazavamo jer nam se ne svidjaju, zbog svoje ostrine, iskrenosti, pa nekada i toga jednostavnog pogleda na Islam ...

... Da su sve selefije uske kako ti pricas, nebi oni prvenstveno punili dzamije IZBiH obicnim danima, pa i svoje paradzemate, dok sinovi tradicionalnih bosanskim muslimana u njih svrate od dzume do dzume, bajrama do bajrama, dok im dede, nane, pa mozda i ocevi klanjaju pet dnevnih namaza i izumiruca su generacija muslimana u BiH, malo zbog sebe, malo zbog neaktivizma IZBiH.

Post ti nisam isjekao iz razloga da bih nesto izvukao iz konteksta vec da bih komentarisao stvari koje me interesuju.

U pravu si kada upozoravas na razdor, jer to jeste realan problem. I ja mislim da medju vehabijama ima dobre omladine koji su vec pruzili i mogu pruziti jos mnogo svom narodu i domovini.
Ipak, mislim da padas u zamku forme kao sto su pali i mnogi prije tebe.

Kakve vehabijske daije? Uz stalnu kritiku prema njihovom pretjerano akademskom stavu, gdje su te saudijske daije koje se mogu mjeriti s uvazenim profesorima Karicem, Hafizovicem, pa i Mujkijem? To sto je neko savladao arapski jezik, pustio bradu do pupka, i nabacio maramu na glavu bez gutre ne mora znaciti ni da je vjernik a kamoli ucenjak i daija.
Da ne bi bile moje rijeci, poslusaj nekad hutbu Izeta ef. Camdzica "O cemu raspravljas ummete".
Prestanimo se baviti formalnostima. Prestanimo se baviti sijama i sunijama, Sirijama i Iranima, dok nam se djeca u haustorima ubadaju iglom a omladina visi po kladionicama.

Mozes mi vjerovati ili ne, ali kao neko ko je vise od decenije on & off proveo na Bliskom istoku mogu samo reci da se od Arapa nema sta nauciti osim sirokog spektra kompleksa i teorija zavjere. Domace je najbolje. :D

Vecina njih su bar deceniju mladji od pomenutih, ako ne i vise. Malo neotesani. Sto se tice obrazovanja, nisu ni neobrazovani. Mozda im fali tog institucionalnog shvatanja Islama i iskustva, sto bi mi u nasem narodu rekli marifetluka koji je kod nas uvijek na cijeni, mene oni malo podsjete na lika iz ove price Zuke Dzumhura. Recimo Kuduzovic je doktorirao skoro na Univerzitetu u Dzeddi, neki su svoje diplome stekli na drugim islamskim fakultetima u arapskom svijetu, nekome kao takav nije relevantan, iako covjek ima znanje i nije duduk. Naravno slazem se da svako ko pusti bradu, nabaci maramu i tako dalje ne mora biti nuzno ni vjernik, ni ucenjak ni daija.

Poslusao sam tu hutbu davno i odlicna je. U 18 minuta rekao sve sto se trebalo reci.

Svako ima svoje iskustvo. Doduse Arape sam sreo ovdje, samo od nekih se dalo uciti, ali ti se ne fataju ovih rasprava.O sebi su, pri sebi su i ljudi su za primjer.
oridjidji

#91 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Haris.ba wrote:
oridjidji wrote:IZ je zajednica svih bosanskih muslimana, pa i mnogih koji ne praktikuju hanefijski mesheb i ne slijede maturidijsku akidu, kako to vole reci sa minbera nasih dzamija nasi imami, stoga mora i ona nekada popustati radi dobrobiti muslimana, a ne samo to traziti od drugih.

Bas me zanima sta je poslejdica toga, ako nisi clan IZ BiH jer neplacanjem clanarine mnogi nisu na tome?
U ustavu IZ se spominje hanefijski mezheb i maturidijski akaid. Ali, ja vjerujem da postoji volja vođa paradžemata, da bi isti bili uključeni u sistem IZ. A da i ne slijede navedeni mezheb i akaid.

Ali, problem je u tome što treba priznati reisa. :D

Fazon je što se u BiH pokušava koristiti obrazac koji postoji u drugim zemljama Evrope. Pakistanske, saudijske, egipatske, turske...džamije/džemati.
Ali, to u BiH ne ide.

Na prvoj ili drugoj strani ove teme sam stavio izvode iz ustava IZ. Tu ti piše o članstvu. Ustav uzima izraze član i pripadnik. Član si kad plaćaš članarinu. Pripadnik si po ubjeđenju. Niti će neko nekome zabraniti da klanja ako nije član, niti je članarina samo da bi jeftinije prošao kad umreš.

Evo ti ovaj ustav iz 2014: http://www.izb.se/files/Ustav_IZ-e_prec ... t_2014.pdf
Ma morace ako zele biti dio IZ BiH.
BiH nije takva, niti moze biti takva, isto tako ni IZ BiH nije sastavljena iz vise narodnih zajednica muslimana, kao na zapadu europskog kontinenta, pa da stvari mogu funkcionisati kao u pomenutom dijelu Evrope.

Taman da procitam.
Rampage

#92 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Rampage »

oridjidji wrote:
Jutros u 3 sata procitah pravilnik o clanstvu u IZ BiH.Evo ti ga na prvom linku, skini ga sebi pa procitaj.
Evo odmah u startu imam zamjerku, doduše tehničke prirode:) - .doc fajla Pravilnika je rađena u MS Word-u na hrvatskom jeziku, baš se pitam zašto to?
Rampage

#93 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Rampage »

ABH017 wrote:

To valjda ono ne pijem samo za ramazan. Za kurban bajram pravim kolace i rucak a ne koljem kurban (iako imam platu od milju)
Vidi brate, poslužit ću se vlastitim iskustvom. Sve ovo što si nabrojao i ja sam smatrao "bošnjačkim islamom". Jer, dok pravi bošnjački muslimani nisu pili nikako, ja sam lokao. Dok su drugi išli na bajram namaz i proslavljali praznik primjereno, ja sam se opet opijao, uz pokoju majkinu bajransku baklavu, dok sam za kurban mislio da se kolje samo na temelje kuće. Džumu nisam klanjao nikako, a pokoju Teraviju bi odradio uz ramazan, isto kao i post. Mi smo običavali reći, najbolje je postiti prvi, srednji i zadnji dan ramazana. Mi smo se znali šutat i nogama u toku namaza, samo da bi izazvali smijeh.
Poslije sam prihvatio Islam u cjelosti, pa sam, u početku, kao naivan i neznalica (što je većinom slučaj) upao u klopku i manipulativnu demagogiju vehabizma. I ja sam smatrao da arapi bolje znaju od ovih naših deda i da treba slijediti arape u svemu. Ismijavao sam i ja te dede, da mi Allah oprosti, sve dok nisam došao do pameti.
Ne mogu ja, na osnovu onoga što sam ja radio i kako sam se ponašao, ocjenjivati svog komšiju i prijatelja, koji od kako zna za sebe, nikad nije probao ni pivu, nikad nije curu uzeo za ruku, nikad ispustio namaz, nikad ispustio dan ramazana, itd... Nije on meni (možda i tebi) kriv što mi nismo znali za drugačiji Islam. Ne možemo "bošnjačkom Islamu" prišivati, ono što nikad nije bilo dio njega, samo zato što smo to radili mi ili ljudi iz našeg okruženja. To što smo mi bili takvi, ne znači da smo uopšte bili muslimani.

Zašto svi sljedbenici arapske kulture i tradicije imaju kompleks niže vrijednosti?
Od kud potreba da se "bošnjačkom Islamu" i IZ u BiH prišivaju takve stvari? Da bi se pokazalo kako je njihovo bolje i ispravnije? Da su arapi najbolji muslimani na svijetu? Znam da je tako, jer sam prošao kroz tu školu. To što Pezići i Imamovići sad pričaju na svojim kvazidersovima, ja sam slušao prije 20 i kusur godina.
Zar se može reći da rahmetli Izet Nanić, nije bio pravi musliman jer se brijao i nije vezao ruke na prsima u namazu?
Da moji drugovi, koji nikad nisu liznuli alkohola, postili svaki dan ramazana, klanjali i 30 metara ispod četničkih linija, onako kako su i naučili i redovno brijali bradu, nisu bili pravi muslimani? To što su za bajram stajali u redu, ispred improvizovane kuhinje na Treskavici, da bi dobili po jedan kolač, koji su nam na liniju, poslale djevojke iz grada, ne čini ih dovoljno dobrim muslimanima, po tim "vašim" aršinima?
Ili ćete reći kako među arapima žive same evlije, koji samo klanjaju i poste, a znamo da u Meki ima kamara "arapskih muslimana", koji nikad na hadž u rodni grad nisu otišli. Hoće li nam to biti aršini u kvalifikaciji?

Drugi put, kad neko poželi da ismijava "bošnjački Islam" na ovakav način, neka se najprije sjeti rahmetli Izeta Nanića i svih ostalih bosanskih šehida i gazija (pa i samog reisa Kavazovića ili muderrisa Halilovića itd.) koji su nam, uz Allahovu pomoć, omogućili da možemo danas pisati na forumu i izjašnjavati se kao muslimani. Da imamo džamije u kojima možemo slobodno da klanjamo.
Nemojte da nam odmah na pamet padaju naši preci ili mi sami, jer mi, očigledno, nismo relevantni za ocjenu "bošnjačkog Islama".
Aferim :thumbup:
oridjidji

#94 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Rampage wrote:
oridjidji wrote:
Evo odmah u startu imam zamjerku, doduše tehničke prirode:) - .doc fajla Pravilnika je rađena u MS Word-u na hrvatskom jeziku, baš se pitam zašto to?
Link je sa stranice rijaset.ba, ne pitaj me sto je to tako. :lol:
ovo_mi_je_nick

#95 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ovo_mi_je_nick »

ABH017 wrote:

Sve to stoji kako si rekao i slažem se, samo nema niko pravo ni osnova da definiše da ima bošnjački, mađarski, turski islam i sl.
Znaju se islamski šarti, šta je zabranjeno, dozvoljeno. Tu nisam između redova navodio ni arape ni brade.

Kao što niko sebi ne da reći da je manji musliman koji ne klanja nikad, on onoga koji klanja redovno, pa tako ni drugi ne žele biti usmjeravani od neke druge strane.

Islam je za sve isti, pravila, propisi, kako pristupiti namazu itd itd od onoga u Bosni i Hercegovini, Turskoj, Japanu, Kataru.. Ja klanjam kako sam naučio, vehabije kako oni hoće, drugi opet na svoj način (mislim na formu) a sadržaj (šta se uči na kojem rekatu, fatiha je ista kod svih)

Znamo mi to svi ali samo opet opaska na taj temin "bošnjački islam". Možda ću nekad skontat pa će mi biti prihvatljiv.
Bitno je samo da se ljudi ne mrze zbog različitosti, ko se kome moli i na koji način, samo zavrzlama.
oridjidji

#96 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

ABH017 wrote:

:thumbup:

Rahmetli Izeta Nanica se sjetim svako malo na ovome mjestu. Covjek koji zivi i danas sa svojim dijelima i dalje plijeni paznjom iako nije s nama. Sa Halilovicem se nisam sreo odavno, zadnji put smo se vidjeli kad nam je dijelio zadatke dok smo dijelili pomoc poplavljenima oko Sapne kad su velike poplave bile. Heroj rata kojeg iznimno postujem i kao imama i kao covjeka.

Te mrske podijele oko forme i njihovo isticianje, dok se sustina i cinjenje dobra zaobilazi,svakako je nesto sto mrzim.
Rampage

#97 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Rampage »

oridjidji wrote:
Rampage wrote:
oridjidji wrote:
Link je sa stranice rijaset.ba, ne pitaj me sto je to tako. :lol:
Znam da nije do tebe, naravno:) Pozvao sam se na tvoj post zato što si ti stavio link na dokument:)

Što se tiče samog Pravilnika, po meni je sasvim OK, jednostavan, laiku poput mene lako čitljiv i razumljiv, bez pravnih zavrzlama. Posebno mi se sviđa decidno definisanje termina "Član IZ BiH" kao i jasno definisanje finansijskih obaveza članova prema IZ.
Rampage

#98 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Rampage »

oridjidji wrote:
Rahmetli Izeta Nanica se sjetim svako malo na ovome mjestu. Covjek koji zivi i danas sa svojim dijelima i dalje plijeni paznjom iako nije s nama. Sa Halilovicem se nisam sreo odavno, zadnji put smo se vidjeli kad nam je dijelio zadatke dok smo dijelili pomoc poplavljenima oko Sapne kad su velike poplave bile. Heroj rata kojeg iznimno postujem i kao imama i kao covjeka.

Te mrske podijele oko forme i njihovo isticianje, dok se sustina i cinjenje dobra zaobilazi,svakako je nesto sto mrzim.
Off - s te FB stranice sam podijelio jednu sliku na temi o Francu, Belgijancu koji se borio u redovima ABiH tokom agresije na našu zemlju. Vjerujem da nemaš ništa protiv:)

https://www.facebook.com/sarajevoinwar/ ... =3&theater
Gojeni H

#99 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

ExNihilo wrote:
Gojeni H wrote:

U redu je, apologeta.
Dobro.
oridjidji

#100 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by oridjidji »

Rampage wrote:
oridjidji wrote:

Off - s te FB stranice sam podijelio jednu sliku na temi o Francu, Belgijancu koji se borio u redovima ABiH tokom agresije na našu zemlju. Vjerujem da nemaš ništa protiv:)

https://www.facebook.com/sarajevoinwar/ ... =3&theater
Ma nemam, sto bi imao.
Post Reply