ovo_mi_je_nick wrote:Najnoviji termin: Bosnjacki islam
To valjda ono ne pijem samo za ramazan. Za kurban bajram pravim kolace i rucak a ne koljem kurban (iako imam platu od milju)
Samo dzumu klanjam i to vecinom uz ramazan.
Dedo klanja, neko zakasnio na namaz a on se okrece da vidi ko ide i slicno....
Bosnjacki islam

Vidi brate, poslužit ću se vlastitim iskustvom. Sve ovo što si nabrojao i ja sam smatrao "bošnjačkim islamom". Jer, dok pravi bošnjački muslimani nisu pili nikako, ja sam lokao. Dok su drugi išli na bajram namaz i proslavljali praznik primjereno, ja sam se opet opijao, uz pokoju majkinu bajransku baklavu, dok sam za kurban mislio da se kolje samo na temelje kuće. Džumu nisam klanjao nikako, a pokoju Teraviju bi odradio uz ramazan, isto kao i post. Mi smo običavali reći, najbolje je postiti prvi, srednji i zadnji dan ramazana. Mi smo se znali šutat i nogama u toku namaza, samo da bi izazvali smijeh.
Poslije sam prihvatio Islam u cjelosti, pa sam, u početku, kao naivan i neznalica (što je većinom slučaj) upao u klopku i manipulativnu demagogiju vehabizma. I ja sam smatrao da arapi bolje znaju od ovih naših deda i da treba slijediti arape u svemu. Ismijavao sam i ja te dede, da mi Allah oprosti, sve dok nisam došao do pameti.
Ne mogu ja, na osnovu onoga što sam ja radio i kako sam se ponašao, ocjenjivati svog komšiju i prijatelja, koji od kako zna za sebe, nikad nije probao ni pivu, nikad nije curu uzeo za ruku, nikad ispustio namaz, nikad ispustio dan ramazana, itd... Nije on meni (možda i tebi) kriv što mi nismo znali za drugačiji Islam. Ne možemo "bošnjačkom Islamu" prišivati, ono što nikad nije bilo dio njega, samo zato što smo to radili mi ili ljudi iz našeg okruženja. To što smo mi bili takvi, ne znači da smo uopšte bili muslimani.
Zašto svi sljedbenici arapske kulture i tradicije imaju kompleks niže vrijednosti?
Od kud potreba da se "bošnjačkom Islamu" i IZ u BiH prišivaju takve stvari? Da bi se pokazalo kako je njihovo bolje i ispravnije? Da su arapi najbolji muslimani na svijetu? Znam da je tako, jer sam prošao kroz tu školu. To što Pezići i Imamovići sad pričaju na svojim kvazidersovima, ja sam slušao prije 20 i kusur godina.
Zar se može reći da rahmetli Izet Nanić, nije bio pravi musliman jer se brijao i nije vezao ruke na prsima u namazu?
Da moji drugovi, koji nikad nisu liznuli alkohola, postili svaki dan ramazana, klanjali i 30 metara ispod četničkih linija, onako kako su i naučili i redovno brijali bradu, nisu bili pravi muslimani? To što su za bajram stajali u redu, ispred improvizovane kuhinje na Treskavici, da bi dobili po jedan kolač, koji su nam na liniju, poslale djevojke iz grada, ne čini ih dovoljno dobrim muslimanima, po tim "vašim" aršinima?
Jel' to smisao koji želite ovakvim postovima da podvalite?
Ili ćete reći kako među arapima žive same evlije, koji samo klanjaju i poste, a znamo da u Meki ima kamara "arapskih muslimana", koji nikad na hadž u rodni grad nisu otišli. Hoće li nam to biti aršini u kvalifikaciji?
Drugi put, kad neko poželi da ismijava "bošnjački Islam" na ovakav način, neka se najprije sjeti rahmetli Izeta Nanića i svih ostalih bosanskih šehida i gazija (pa i samog reisa Kavazovića ili muderrisa Halilovića itd.) koji su nam, uz Allahovu pomoć, omogućili da možemo danas pisati na forumu i izjašnjavati se kao muslimani. Da imamo džamije u kojima možemo slobodno da klanjamo.
Nemojte da nam odmah na pamet padaju naši preci ili mi sami, jer mi, očigledno, nismo relevantni za ocjenu "bošnjačkog Islama".