Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
-
emi_eft
#76 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Suma sumarum - postoji par mogucih razloga kasnjenja
1. Preveliki broj Ostalih u poredjenju sa brojem Hrvata , tj Ostalih ima vise nego Hrvata sto ce tesko objasniti konstitutivnost (ja licni navijam za ovo, ali sumnjam da je tako)
2. Rezultati nepozeljni jer se otkriva koliko se gradova etnicki ocistilo na svim stranama
3. Rezultati nepozeljni jer se RS i Federacija ne mogu sloziti oko metodologije te ispravnosti rezultata popisa, s obzirom da se veliki broj Bosnjaka i Hrvata popisao kao stanovnici BiH tj . RS-a, iako zive u drugim drzavama. Razlog sto su rezultati nepozeljni, posebno za RS je sto procentualni broj Bosnjaka i Hrvata mora da bude proporcionalan i u politici, sto bi znacilo dan sa 30% Bosnjaka u RS-u treba da bude i 30% Bosnjaka na vlasti. Ovo bi predstavljalo problem jer a) Dodik zeli vlast (no shit..) i b) toliko Bosnjaka i ne zivi u RSu sto bi znacilo da bi bukvalno ljude sa njive dovodili u parlament, ili bi dijaspora vodila glavnu rijec, takodjer nepozeljno.
Pored navedenih opcija mislim da je ova treca najlogicnija.. Jesam li sta propustila?
I sad slijedece pitanje, nebitno od razloga, ZASTO nadlezni organi misle da nemaju nikakvu odgovornost prema nama, tj gradjanima BiH i zasto nam nije javno upuceno objasnjenje kasnjenja rezultata, tj zar zakon nije predvidio neku vrstu odredjene odgovornosti, tj da ukoliko rezultati ne bubu objavljeni u propisanom roku od tri mjeseca, da odgovorni imaju neku obavezu da se obrate stanovnistvu. Generalno me zanima ko uopste regulise transparentnost ovog popisa i zasto zakon uopste nije predvidio kako su odgovorni duzni obavijestiti narod..Poslala sam mail Transparency International ali sam dobila difuzan odgovor.
1. Preveliki broj Ostalih u poredjenju sa brojem Hrvata , tj Ostalih ima vise nego Hrvata sto ce tesko objasniti konstitutivnost (ja licni navijam za ovo, ali sumnjam da je tako)
2. Rezultati nepozeljni jer se otkriva koliko se gradova etnicki ocistilo na svim stranama
3. Rezultati nepozeljni jer se RS i Federacija ne mogu sloziti oko metodologije te ispravnosti rezultata popisa, s obzirom da se veliki broj Bosnjaka i Hrvata popisao kao stanovnici BiH tj . RS-a, iako zive u drugim drzavama. Razlog sto su rezultati nepozeljni, posebno za RS je sto procentualni broj Bosnjaka i Hrvata mora da bude proporcionalan i u politici, sto bi znacilo dan sa 30% Bosnjaka u RS-u treba da bude i 30% Bosnjaka na vlasti. Ovo bi predstavljalo problem jer a) Dodik zeli vlast (no shit..) i b) toliko Bosnjaka i ne zivi u RSu sto bi znacilo da bi bukvalno ljude sa njive dovodili u parlament, ili bi dijaspora vodila glavnu rijec, takodjer nepozeljno.
Pored navedenih opcija mislim da je ova treca najlogicnija.. Jesam li sta propustila?
I sad slijedece pitanje, nebitno od razloga, ZASTO nadlezni organi misle da nemaju nikakvu odgovornost prema nama, tj gradjanima BiH i zasto nam nije javno upuceno objasnjenje kasnjenja rezultata, tj zar zakon nije predvidio neku vrstu odredjene odgovornosti, tj da ukoliko rezultati ne bubu objavljeni u propisanom roku od tri mjeseca, da odgovorni imaju neku obavezu da se obrate stanovnistvu. Generalno me zanima ko uopste regulise transparentnost ovog popisa i zasto zakon uopste nije predvidio kako su odgovorni duzni obavijestiti narod..Poslala sam mail Transparency International ali sam dobila difuzan odgovor.
-
emi_eft
#77 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
PONAVLJAM - ZAKON NALAZE da su popisana lica STANOVNICI BIH tj da planiraju da borave u njoj narednih 12 mjeseci. ZAKON. Ne znam kolikim slovima treba da se napise da bi shvatio, a zao mi je sto ti osjecas da te ovo kaci i da si ti zakinut za nesto, ali sad se treba zakon prilagodjavati Bosnjacima i potpuno zanemariti medjunarodne preporuke i zakone donesene u zajednickim organima. Jadni Bosnjaci, vjecne zrtve. Zajedno sa bracom Srbima, svi ste zrtve zakona drzave u kojoj samo vi i imate glavnu rijec. Bas mi vas je zaoPoint. wrote:Eto, Bosnjaka ima preko pola milijarde, pa hajmo se odreci dijaspore, jebo njih. Sa ovom tvojom konstatacijom bi se slozili svi iz rs, jer bi time potvrdili da su oni postigli ono sto su zeljeli u ratu. Sve mi se cini da si ti premlad da skontas neke stvari.emi_eft wrote:
Pa ti si taj koji kroz tu prizmu posmatra, kakve veze ima ko je protjeran s tim koliko de facto stanovnika ima u BiH. I jeste, dijasporci koji su vani 30 godina su "stanivnistvo" (turisti koji dodju an dvije hefte nisu stanovnistvo..) , pa jadni mi s tim stanovnistvom cija djeca i te dvije hefte odmora ne znaju progovoriti na nasem vec se dovikuju na svedskom, holandskom i engleskom, a ono sto na nasem kazu je kako mrze sto su tu i ejdva cekaju da idu na more. Nemoj molim te da ih se odreknemo, sta cemo bez njih![]()
![]()
-
emi_eft
#78 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Kao pravo, nisam mlad, vec mlada, a ni to nisam
Meni se cini da si ti mlad, kad sujeta prevladava logicno razmisljanje i vjecite zalopojke postanu bitnije i od zakona.
-
prog321
#79 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ti ne razumiješ ni riječi koje kopiraš.emi_eft wrote:Ni tvoje zelje sa zakonom o popisu stanivnistva...prog321 wrote:Dok god posjeduju imovinu i ličnu kartu u BiH oni su stanovnici ove države.
Želje separatista nemaju veze sa međunarodnim pravomI ako covjek placa porez u jednoj drzavi , autmatski u njoj stanuje
Logika
Fino ti kaže da se mora popisati ako posjeduje imovinu i manje od godinu dana borave u inozemstvu.
A ovi dijasporci koji jednom ili dva puta dodju na odmor u svoje kuce ispunjavaju te uslove.
-
emi_eft
#80 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ti ocito ne razumijes rijec "borave". Doci na odmoe u zemlju gdje imas imovinu se ne racuna kao boravak, te postoji poseban formular da se isti popisu, tj lica koja duze od 12 mjeseci borave negdje drugo. Odmori se ne spominju s obzirom da je irelevantno gdje odmaras ukoliko vecinu vremena boravis u drugoj drzavi koja nije BiH http://www.bhas.ba/Popis%202013/BHAS_Up ... tvo_BH.pdfprog321 wrote:Ti ne razumiješ ni riječi koje kopiraš.emi_eft wrote:Ni tvoje zelje sa zakonom o popisu stanivnistva...prog321 wrote:Dok god posjeduju imovinu i ličnu kartu u BiH oni su stanovnici ove države.
Želje separatista nemaju veze sa međunarodnim pravomI ako covjek placa porez u jednoj drzavi , autmatski u njoj stanuje
Logika
Fino ti kaže da se mora popisati ako posjeduje imovinu i manje od godinu dana borave u inozemstvu.
A ovi dijasporci koji jednom ili dva puta dodju na odmor u svoje kuce ispunjavaju te uslove.
-
emi_eft
#81 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Iz prilozenog dokumenta "4.Dužina odsustva/prisustva se računa od momenta kada je osoba iz nekog razloga (obilježenog
na pitanju 3.) otišla u inostranstvo, a ne od posljednjeg boravka u mjestu popisa npr. zbog
odmora, posjete rodbini, praznika itd."
na pitanju 3.) otišla u inostranstvo, a ne od posljednjeg boravka u mjestu popisa npr. zbog
-
prog321
#82 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Boraviš manje od godinu dana ako mjesec dana dođeš svojoj kući.
Ne možes ljudima koji imaju bosanske lične karte i vlastitu imovinu u ovoj državi davati formulare za privremen boravak. Bio bi sudjen u Straßburgu.
Kako god okreneš međunarodno pravo je na strani dijasporaca dok separatisti mogu da ga flautaju
Ne možes ljudima koji imaju bosanske lične karte i vlastitu imovinu u ovoj državi davati formulare za privremen boravak. Bio bi sudjen u Straßburgu.
Kako god okreneš međunarodno pravo je na strani dijasporaca dok separatisti mogu da ga flautaju
- sinuhe
#83 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Lijepo si ti to sebi objasnio.
- GeeTnT
#84 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Misljenja sam da bi najbolje bilo da POPIS i ostane u "zoni sumraka".
- JThomas
#85 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
samo ga jebe definicija dijaspore kao ljudi koji više ne žive/stanuju u domovini...sinuhe wrote:Lijepo si ti to sebi objasnio.
-
emi_eft
#86 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Iz prilozenog dokumenta "4.Dužina odsustva/prisustva se računa od momenta kada je osoba iz nekog razloga (obilježenogprog321 wrote:Boraviš manje od godinu dana ako mjesec dana dođeš svojoj kući.
-
emi_eft
#87 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
I medjunarodna zajednica i ejste ta koja je predlozila smjernice i zakone o popisu stanovnistva te poseban formular za one koje zive vani, ilitiga dijasporu. Postajes smijesan
-
emi_eft
#88 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ne znas ti onu staru Sokratovu "Imam licnu kartu, dakle boravim"JThomas wrote:samo ga jebe definicija dijaspore kao ljudi koji više ne žive/stanuju u domovini...sinuhe wrote:Lijepo si ti to sebi objasnio.
-
prog321
#89 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Jedno je koga mi u BiH zovemo dijasporom, a drugo je kako se to u medjunarodnom pravu objašnjava.
Ljudi koji imaju imovinu i licne karte ove države pravno su drzavljani ove države.
A objasnio sam ako neko živi 11 mjeseci vani i 12ti mjesec provede u svojoj kući onda taj čovjek pravno pripada ovoj državi.
Namjerno se posrbice prave glupavi
Ljudi koji imaju imovinu i licne karte ove države pravno su drzavljani ove države.
A objasnio sam ako neko živi 11 mjeseci vani i 12ti mjesec provede u svojoj kući onda taj čovjek pravno pripada ovoj državi.
- joint union
#90 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Mozda bi i spominjali da se radi o Svici i njenom popisu, no kako je u pitanju BiH, podvuceno je prioritet svih politickih pitanja.moa wrote:Vlast, pare i sve, nigdje niko ne spominje razvojne strategije na osnovu strukture stanovnistva.joint union wrote:Zar se udio u vlasti ne bi formirao na osnovu tog novog popisa? Mozda u tom cucu grmi zec?
- KB9
#91 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
sve je kod nas oko para, ravno 0% svega je zbog naroda, sto prije svi to shvate to ce nam bit bolje svakom (individualno) i fokusirat cemo se na te pare samo koje su bitne a ne neki zivit u utopiji i pokusavat nesto na prostorima gdje je davno proso voz
- Drvosjeca iz Dejcica
#92 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ne ja, pročitaj izjave Dodika i ostalih. Nemoj biti toliko neinformisan.emi_eft wrote: Pa ti si taj koji kroz tu prizmu posmatra, kakve veze ima ko je protjeran s tim koliko de facto stanovnika ima u BiH. I jeste, dijasporci koji su vani 30 godina su "stanivnistvo" (turisti koji dodju an dvije hefte nisu stanovnistvo..) , pa jadni mi s tim stanovnistvom cija djeca i te dvije hefte odmora ne znaju progovoriti na nasem vec se dovikuju na svedskom, holandskom i engleskom, a ono sto na nasem kazu je kako mrze sto su tu i ejdva cekaju da idu na more. Nemoj molim te da ih se odreknemo, sta cemo bez njih![]()
![]()
Slažem se da bi trebali, ali ljudi se ne osjećaju sigurno, ne vjeruju policiji i vlasti koja slavi krsnu slavu entiteta. Nije sve tako crno-bijelo kako ti posmatraš.emi_eft wrote: TREBALI bi iako ni sami ne zele da se vrate i nisu tu 30 godina?!
-
emi_eft
#93 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Popis stanovnistva se bavi STANOVNICIMA ove drzave a ne gradjanima, i sve je lijepo napisano u zakonu o popisu, sa smjernicama medjunarodne zajednice, deset puta ti se zakon kopira uz dodatni zakon o popisu lica koja norave u inostranstvu. Neko nije tu da opismeni nekog, zato dovidjenjaprog321 wrote:Jedno je koga mi u BiH zovemo dijasporom, a drugo je kako se to u medjunarodnom pravu objašnjava.
-
emi_eft
#94 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
U pravu je crno bijelo. Ili si stanovnik, znaci 90% vremena provodis tu, ili nisi. Sto se ljudi vracaju ili ne, to je kompleksno pitanje i nema veze sa popisom i zakonom koji on mora da pratiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ne ja, pročitaj izjave Dodika i ostalih. Nemoj biti toliko neinformisan.emi_eft wrote: Pa ti si taj koji kroz tu prizmu posmatra, kakve veze ima ko je protjeran s tim koliko de facto stanovnika ima u BiH. I jeste, dijasporci koji su vani 30 godina su "stanivnistvo" (turisti koji dodju an dvije hefte nisu stanovnistvo..) , pa jadni mi s tim stanovnistvom cija djeca i te dvije hefte odmora ne znaju progovoriti na nasem vec se dovikuju na svedskom, holandskom i engleskom, a ono sto na nasem kazu je kako mrze sto su tu i ejdva cekaju da idu na more. Nemoj molim te da ih se odreknemo, sta cemo bez njih![]()
![]()
Slažem se da bi trebali, ali ljudi se ne osjećaju sigurno, ne vjeruju policiji i vlasti koja slavi krsnu slavu entiteta. Nije sve tako crno-bijelo kako ti posmatraš.emi_eft wrote: TREBALI bi iako ni sami ne zele da se vrate i nisu tu 30 godina?!
- cyprus
#95 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Odgovor na pitanje iz uvoda je jednostavno i glasi:
Bošnjaka i Hrvata se popisalo procentualno više nego što ih stvarno živi u Bosni i Hercegovini... Ta činjenica odgovara Bošnjacima i Hrvatima, a ne odgovara Srbima, tako da se oni sada ne mogu dogovoriti oko toga da li će da uvaže dio tih koji su se popisali a ne žive ovdje...
Stalo u dva reda, dakle nije viša matematika, pa ne bi trebalo biti teško razumjeti... Radi se naime tipičnoj balkanskoj psihopatologiji...
Bošnjaka i Hrvata se popisalo procentualno više nego što ih stvarno živi u Bosni i Hercegovini... Ta činjenica odgovara Bošnjacima i Hrvatima, a ne odgovara Srbima, tako da se oni sada ne mogu dogovoriti oko toga da li će da uvaže dio tih koji su se popisali a ne žive ovdje...
Stalo u dva reda, dakle nije viša matematika, pa ne bi trebalo biti teško razumjeti... Radi se naime tipičnoj balkanskoj psihopatologiji...
- Drvosjeca iz Dejcica
#96 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Naravno da nije u pravu jer ti ljudi su protjerani a nisu dobrovoljno otišli. To bi imalo smisla u Njemačkoj ili Švedskoj dok u BiH, koja je složena država kako to Dodik voli reći, to nema smisla.emi_eft wrote:U pravu je crno bijelo. Ili si stanovnik, znaci 90% vremena provodis tu, ili nisi. Sto se ljudi vracaju ili ne, to je kompleksno pitanje i nema veze sa popisom i zakonom koji on mora da pratiDrvosjeca iz Dejcica wrote:Ne ja, pročitaj izjave Dodika i ostalih. Nemoj biti toliko neinformisan.emi_eft wrote: Pa ti si taj koji kroz tu prizmu posmatra, kakve veze ima ko je protjeran s tim koliko de facto stanovnika ima u BiH. I jeste, dijasporci koji su vani 30 godina su "stanivnistvo" (turisti koji dodju an dvije hefte nisu stanovnistvo..) , pa jadni mi s tim stanovnistvom cija djeca i te dvije hefte odmora ne znaju progovoriti na nasem vec se dovikuju na svedskom, holandskom i engleskom, a ono sto na nasem kazu je kako mrze sto su tu i ejdva cekaju da idu na more. Nemoj molim te da ih se odreknemo, sta cemo bez njih![]()
![]()
-
prog321
#97 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Po ZAKONU je dovoljno da stanovnik bude samo 10% vremena u ovoj državi i da ima pravo na popis.emi_eft wrote: U pravu je crno bijelo. Ili si stanovnik, znaci 90% vremena provodis tu, ili nisi. Sto se ljudi vracaju ili ne, to je kompleksno pitanje i nema veze sa popisom i zakonom koji on mora da prati
To je zakon, koji postoji i u drugim državama svijeta.
Tvoja percepcija je tvoj problem.
Zakon je jasan ko smije biti popisan.
- Drvosjeca iz Dejcica
#98 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Istina, samo što se je prije popisa bio dogovor da i te kategorije ljudi uđu u popis kao aktivno stanovništvo da bi se režim u BL naprasno predomislio. Valjda očekivali da pored onolikih masovnih grobnica po RS-u Bošnjaka mora biti manje.cyprus wrote:Odgovor na pitanje iz uvoda je jednostavno i glasi:
-
emi_eft
#99 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Ako procitas par postova gore, vidjet ces da i ja to smatram najvjerovatnijim razlogom, ali i da se ustvari pitam zasto javnost nije obavijestena o uzroku kasnjenja, ma koji bio. Isto je upitno i zasto to Srbima ne odbovara, sto karanana rece, pored tolikog kukanja o "mi zrtve" , martirski plast "vidi koliko nas malo ima" bi odgovarao, ali je ipak eto pitanje kolika je brojnost u vlasti prevagala. Ukoliko je ovo razlog, definitivnos e slazem sa Srbima u tom slucaju iz 3 razloga 1) popisivanje lica koja ne zive u BiH je krsenje zakona o popisu 2) Nametanje vlasti iz dijaspore ljudima koji zive u RSu ce pojacati netrepeljivost medju narodima, a izabrani iz reda Bosnjaka nece biti kompetentni da rade posao koji trebaju jer ce se uzimati zbrda zdola da se napune pozicije, sto nije prihvatljivo i 3) Manipulisanje brojevima nece pokazati stvarnu situaciju , pa je malo teze pricati o zadovoljenoh pravdi itd ako s epokaze da ustvari niko nije protjeran iz RS-a (jer pobogu , zive tu). Da ne pricam o bezbroj manipulacija koje ce se u tom slucaju krenuti iz RS (u Sarajevu vise prognanih Srba nego u Banja Luci " vec vidim Blic! naslove. Sve po zakonu. Ukoliko je ovo razlog, definitivno treba ponoviti popis, ali se jos uvijek ne slazem sa netransparentnim odnosom sa gradjanima i nedostatak objasnjanja.cyprus wrote:Odgovor na pitanje iz uvoda je jednostavno i glasi:
Bošnjaka i Hrvata se popisalo procentualno više nego što ih stvarno živi u Bosni i Hercegovini... Ta činjenica odgovara Bošnjacima i Hrvatima, a ne odgovara Srbima, tako da se oni sada ne mogu dogovoriti od toga da li će da uvaže dio tih koji su se popisali a ne žive ovdje...
- O'zone
- Globalni moderator
#100 Re: Popis stanovnistva - nestao u zoni sumraka?!
Pare se uzele. Popis obavio svoju svrhu