Svidja mi se ova teorija.uglavnomja wrote:kafa i secer se donose "na zalost" sa svrhom, kafa da se ostane budan, a secer da "digne" serotonin, smanji tugu
Narod i njegovi običaji
- piupiu
#76 Re: Narod i njegovi običaji
- piupiu
#77 Re: Narod i njegovi običaji
Lijepo - dijeljenje radosti.S4mpion wrote:Za vrijeme Bajrama, u našem narodu se praktikuje jedan običaj koji je, po mom mišljenju, izuzetno fin. Često na hutbama čujemo kako je lijepo na Bajram-namaz doći jednim putem, a vratiti se drugim. Cilj ovakvog običaja je da što više ljudi osjeti tu bajramsku atmosferu, pa i oni koji žive u nekim sporednim uličicama.
- jao_situacije
#78 Re: Narod i njegovi običaji
ja bih samo dodao da je ovo sunnetpiupiu wrote:Lijepo - dijeljenje radosti.S4mpion wrote:Za vrijeme Bajrama, u našem narodu se praktikuje jedan običaj koji je, po mom mišljenju, izuzetno fin. Često na hutbama čujemo kako je lijepo na Bajram-namaz doći jednim putem, a vratiti se drugim. Cilj ovakvog običaja je da što više ljudi osjeti tu bajramsku atmosferu, pa i oni koji žive u nekim sporednim uličicama.
- piupiu
#79 Re: Narod i njegovi običaji
pukepuke wrote:E da, ima toga, ja se počesto iznenadim. Pošto se bliži Božić, još jedan detalj o tim običajima. U Bosni (odnosno, barem u Središnjoj Bosni, a i u Žepču znam da je tako), Badnjak je vrlo važan, gotovo kao i Božić, a u Hercegovini nije. Pšenica koja se sije, u nju se zabodu tri svijeće i upale na početku božićnog ručka i ugase na kraju (ima tu još ali da skratim). U Bosni se to radi već na Badnjak, i postoji dodatna simbolika broja tri, na stol se iznose tri posna jela (broj tri inače simbolizira Sveto trojstvo, to jest, Oca (Boga), Sina (Isusa) i Duha svetoga). U Hercegovini se svijeće ne pale na Badnjak, samo na Božić.piupiu wrote:Aaaaa, zanimljiva je ta distinkcija izmedju katoličkih običaja u Bosni i Hercegovini ... daj još.pukepuke wrote: Katolici ali u Bosni, ne u Hercegovini, na Badnje veče ostavljaju upaljenu svijeću na balkonu/prozoru/pred ulaznim vratima ili upaljeno svjetlo, mislim da to simbolizira Betlehemsku zvijezdu koja je označila mjesto gdje se rodio Isus. Moram malo istražiti...
A, otkud te razlike, je l' to ima veze sa denominacijskim uticajem - na pr na jednoj strani franjevci, na drugoj Isusovci, ili su samo regionalni običaji?
- piupiu
#80 Re: Narod i njegovi običaji
biscanka2 wrote:Na prozor smo stavljali casu slatke vode i upaljenu svijecu.
Starija celjad ( porodica,blizi prijatelji) s nama bi presjedili cijelu noc (uz pristajuce molitve).
Na ulazu, za vrijeme ceteresnice takodjer je cijelu noc gorilo svjetlo .
Nismo sve obicaje znali ali bilo nam je drago da nas je starija celjad tome poducila.
Tek kad covjek u takve situacije dodje postane svjestan koliko o obicajima (bez obzira iz koje vjere) znamo, ustvari ne znamo .
Kad zadnji ispracaj od dragih osoba pravis ipak pozelis da to na vjerski i ljudski nacin na odredjenom nivou ucinis.
Stvarno nisam znala za taj običaj sa svjetlom, svašta čovjek i na ovom forumu nauči.
- piupiu
#81 Re: Narod i njegovi običaji
Ovo i mene interesuje. Zna li ko?hAZNADAR wrote:Sto mi je interesantno za muslimane koji su pretpostavljam nekada davno nosili fesove i ahmedije. Otkud bas francuska kapica da preovlada?
Mladozenji u neka doba silom skinu cipelu i makazama odsijecu vrh carape. Iz razloga ako zaluta kod druge zene da ova vidi da je ozenjen.
I onda dodje lik i skine cipele da udje u džamiju ... pade mi na pamet Wolfowitz ...

- adda_sa
#82 Re: Narod i njegovi običaji
upravo citam ovu knjiguSarajmen wrote:Ja narodne običaje vidim kao naslijeđenu teoriju i praksu, koja je svojevremeno predstavljala skup vrijednosti, savjeta ili pravila do kojih je neki kolektivitet dobrovoljno držao. Njihovu svrhu vidim kao sredstvo, da se urede međuljudski odnosi unutar jednog kolektiviteta ,i da se prenese na njegove mlađe članove il' potomke. I tako u krug, uz određene modifikacije.
Bosna i Hercegovina je u tom smislu zemlja bogata različitostima, u njoj se njeguje dio zajedničkih, ali i dosta različitih običaja koji se nedvosmisleno mogu vezati samo za jedan od naroda koji u njoj žive vijekovima.
Tema je odlična i može biti od koristi za one koji zbog nepoznavanja tradicije, običaja ili adeta jednog naroda, o njemu imaju izgrađene stereotipe ili zidove predrasuda.
A svakako nas dresiraju da u budućnosti budemo prije svega potrošači, ostalo ih ne zanima. Adeti, to nije ''in i kul'' ...
http://www.slideshare.net/Bosnewy/ivot- ... ntun-hangi
extra
- pukepuke
#83 Re: Narod i njegovi običaji
piupiu wrote:Lijepo - dijeljenje radosti.S4mpion wrote:Za vrijeme Bajrama, u našem narodu se praktikuje jedan običaj koji je, po mom mišljenju, izuzetno fin. Često na hutbama čujemo kako je lijepo na Bajram-namaz doći jednim putem, a vratiti se drugim. Cilj ovakvog običaja je da što više ljudi osjeti tu bajramsku atmosferu, pa i oni koji žive u nekim sporednim uličicama.
Ja za ovo znam i kod svatova, barem hercegovačkih, da svatovi po mladu idu jednim putem, a vraćaju se drugim, no, razlog je drugi, kao ne valja da se vraćaju istim putem, da im se što loše ne dogodi.
- pukepuke
#84 Re: Narod i njegovi običaji
Ne znam, mislim da nema veze sa svećenstvom, franjevci su svugdje popularni, a s druge strane nisu isusovci, nego petrovci, to su oni što imaju crno odijelo i bijelu kragnu i najrašireniji su red, jer drže župe. Po pravilu, franjevci ne bi trebali držati župe, oni su misionarski red.piupiu wrote:pukepuke wrote: E da, ima toga, ja se počesto iznenadim. Pošto se bliži Božić, još jedan detalj o tim običajima. U Bosni (odnosno, barem u Središnjoj Bosni, a i u Žepču znam da je tako), Badnjak je vrlo važan, gotovo kao i Božić, a u Hercegovini nije. Pšenica koja se sije, u nju se zabodu tri svijeće i upale na početku božićnog ručka i ugase na kraju (ima tu još ali da skratim). U Bosni se to radi već na Badnjak, i postoji dodatna simbolika broja tri, na stol se iznose tri posna jela (broj tri inače simbolizira Sveto trojstvo, to jest, Oca (Boga), Sina (Isusa) i Duha svetoga). U Hercegovini se svijeće ne pale na Badnjak, samo na Božić.![]()
A, otkud te razlike, je l' to ima veze sa denominacijskim uticajem - na pr na jednoj strani franjevci, na drugoj Isusovci, ili su samo regionalni običaji?
- piupiu
#85 Re: Narod i njegovi običaji
Eeee, vidiš, sad mi pade na pamet - i kad ideš u Sedam braće, kao treba doći jednim, a vratiti se drugim putem. Mora da to 'idi jednim, vrati se drugim putem' iz nekog razloga postoji u narodu kao neko sujevjerje, a možda i kao neki praktičan razlog iz prošlosti (da te ne zaskoče hajduci, na primjerpukepuke wrote:piupiu wrote:Lijepo - dijeljenje radosti.S4mpion wrote:Za vrijeme Bajrama, u našem narodu se praktikuje jedan običaj koji je, po mom mišljenju, izuzetno fin. Često na hutbama čujemo kako je lijepo na Bajram-namaz doći jednim putem, a vratiti se drugim. Cilj ovakvog običaja je da što više ljudi osjeti tu bajramsku atmosferu, pa i oni koji žive u nekim sporednim uličicama.
Ja za ovo znam i kod svatova, barem hercegovačkih, da svatovi po mladu idu jednim putem, a vraćaju se drugim, no, razlog je drugi, kao ne valja da se vraćaju istim putem, da im se što loše ne dogodi.
- Gojeni H
#86 Re: Narod i njegovi običaji
Generalno objasnjenje, koje uglavnom promovisu pojedini sufijski krugovi, je da se to cini radi prevencije uroka.piupiu wrote:Eeee, vidiš, sad mi pade na pamet - i kad ideš u Sedam braće, kao treba doći jednim, a vratiti se drugim putem. Mora da to 'idi jednim, vrati se drugim putem' iz nekog razloga postoji u narodu kao neko sujevjerje, a možda i kao neki praktičan razlog iz prošlosti (da te ne zaskoče hajduci, na primjerpukepuke wrote:
Ja za ovo znam i kod svatova, barem hercegovačkih, da svatovi po mladu idu jednim putem, a vraćaju se drugim, no, razlog je drugi, kao ne valja da se vraćaju istim putem, da im se što loše ne dogodi.![]()
).
Opravdanje ili objasnjenje se nalazi u Kur'anu odnosno dijelu gdje poslanik Jakub a.s. savjetuje svoje sinove da ulaze na razlicite kapije grada.
Sufije to objasnjavaju time da su bili lijepi i naociti te da bi ih neko mogao pogledati "zlim okom".
Objasnjenje ovih ajeta kod konzervativnih muslimana je da je Jakub a.s. ovako savjetovao sinove zbog toga da ne bi privlacili paznju u stranom gradu ciji stanovnici bi se potencijalno mogli neprijateljski odnositi prema strancima.
- Gojeni H
#87 Re: Narod i njegovi običaji
Navodno je ovo nastalo nakon sto su fesovi zabranjeni u Turskoj. Bosnjaci su smatrali da nesto slicno trebaju uraditi, ali zadrzati nesto sto ce ih razlikovati od drugih. I, onda dodje na red francuzica ...hAZNADAR wrote: ..., crna beretka je musliman.
Sto mi je interesantno za muslimane koji su pretpostavljam nekada davno nosili fesove i ahmedije. Otkud bas francuska kapica da preovlada?
- Gojeni H
#88 Re: Narod i njegovi običaji
40-snice, voda na prozoru, i sl. su ciste novotarije s aspekta islamskih ucenja, a i direktno, barem sto se tice Bosnjaka muslimana tuzlanskog kraja, to su stvari koje su se samo djelimicno uvukle u narod, i to u relativno skorije vrijeme. Naime, radi se o preuzimanju obicaja iz nekih tudjih tradicija.Bloo wrote:meni ne idu u glavu razni običaji npr. ostavljanje čaše vode na prozoru i paljenje svjetla....piupiu wrote:Ne znam koliko smo skloni zatiranju, koliko stidjenju koje meni nije najjasnije. Zatiranje se dešava vremenom i zbog urbanizacije, i zbog akulturacije, i zbog globalizacije i raznih drugih stvari. Ali stidjenje - stidjenje od stvari koje su drugima najinteresantnije kod nas (ili u bilo kojoj drugoj kulturi) mi je uvijek bilo nejasno.S4mpion wrote: Naš problem je što smo izrazito skloni zatiranju svoje tradicije i kulture, a, s druge strane, raširenih ruku, često bez mnogo razmišljanja, prihvatamo tuđu. (govorim o nama, iako ni drugi narodi nisu pošteđeni ovoga)
Meni su, inače, neki od najinteresantnijih naših običaja sve ono što ide oko smrti. Mi kao da imamo kult smrti, smrt se kontinuirano 'obilježava', ali svi ti običaji - obilježavanje 40 dana, 6 mjesci, itd - se zapravo podudaraju sa istraživanjima iz psihologije koji kažu da se tih 40 dana i 6 mjeseci podudaraju sa čovjekovim istraženim psihološkim ciklusom žaljenja. Dakle, ono što na prvi pogled može izgledati kao besmislen običaj zapravo ima svoju funkciju, a razvilo se u narodu bez uticaja pametnih psihologa i nauke.
generalno, volim upitati za porijeklo nekog običaja, te ako je zdravorazumski (za mene) onda nemam ništa protiv
ako procijenim da je neka nebuloza, onda se opirem i rukama i nogama
U nekim drugim dijelovima BiH, to je bilo mnogo rasirenije.
- piupiu
#89 Re: Narod i njegovi običaji
Eeee, ali zašto baš francuzica? Garant' postoji neki razlog, neko ko je to uveo u modu ...Gojeni H wrote:Navodno je ovo nastalo nakon sto su fesovi zabranjeni u Turskoj. Bosnjaci su smatrali da nesto slicno trebaju uraditi, ali zadrzati nesto sto ce ih razlikovati od drugih. I, onda dodje na red francuzica ...hAZNADAR wrote: ..., crna beretka je musliman.
Sto mi je interesantno za muslimane koji su pretpostavljam nekada davno nosili fesove i ahmedije. Otkud bas francuska kapica da preovlada?
-
KIseljak12
#90 Re: Narod i njegovi običaji
Super temapiupiu wrote:Eeee, ali zašto baš francuzica? Garant' postoji neki razlog, neko ko je to uveo u modu ...Gojeni H wrote:Navodno je ovo nastalo nakon sto su fesovi zabranjeni u Turskoj. Bosnjaci su smatrali da nesto slicno trebaju uraditi, ali zadrzati nesto sto ce ih razlikovati od drugih. I, onda dodje na red francuzica ...hAZNADAR wrote: ..., crna beretka je musliman.
Cini mi se da je za francuzicu vec bila tema na ovom forumu. Mislim da je taj odabir pao zbog toga sto nema oboda (kao ni fes, a to se trazilo). Nisam siguran ko je prvi zapoceo taj obicaj.
Edit: a evo i teme: http://forum.klix.ba/kako-je-francuska- ... 30s25.html
- piupiu
#91 Re: Narod i njegovi običaji
Evo, sad pročitah da je to slavenski paganski, a poslije i pravoslavni običaj - i 40 dana, i ostavljanje vode i hljeba za dušu umrlog. A, onda naidjem na neki šiitski forum - gdje neki lik kaže da je običaj da se žaluje 40 dana ... a onda naidjem na još neki članak koji kaže da to ima veze i sa Novim Zavjetom ... tako da bih rekla da je vrlo moguće da je to još jedan od običaja koji predatira monoteističke religije ... a, moguće je i da je na stvari sveopšti sinkretizam, samo ne znamo odakle prema kome ...Gojeni H wrote: 40-snice, voda na prozoru, i sl. su ciste novotarije s aspekta islamskih ucenja, a i direktno, barem sto se tice Bosnjaka muslimana tuzlanskog kraja, to su stvari koje su se samo djelimicno uvukle u narod, i to u relativno skorije vrijeme. Naime, radi se o preuzimanju obicaja iz nekih tudjih tradicija.
- piupiu
#92 Re: Narod i njegovi običaji
Aaaa, super, tamo ima jedan dobar odgovor!KIseljak12 wrote:Super temapiupiu wrote:
Eeee, ali zašto baš francuzica? Garant' postoji neki razlog, neko ko je to uveo u modu ...![]()
Cini mi se da je za francuzicu vec bila tema na ovom forumu. Mislim da je taj odabir pao zbog toga sto nema oboda (kao ni fes, a to se trazilo). Nisam siguran ko je prvi zapoceo taj obicaj.
Edit: a evo i teme: http://forum.klix.ba/kako-je-francuska- ... 30s25.html
- Challenger__
#93 Re: Narod i njegovi običaji
Taj običaj (hrana, voda za umrlog) je zabilježen u Vedama i Upanišadama ("Bhagavad Gita" npr). Široko rasprostranjen kod Slovena posebno južnih Slovena, s tim što se prema tim običajima vrlo tolerantno odnosila pravoslavna crkva pa je prisutan do danas, vrlo strogo i negatvno katolička crkva, nešto manje strogo muslimanska ulema.piupiu wrote:Evo, sad pročitah da je to slavenski paganski, a poslije i pravoslavni običaj - i 40 dana, i ostavljanje vode i hljeba za dušu umrlog. A, onda naidjem na neki šiitski forum - gdje neki lik kaže da je običaj da se žaluje 40 dana ... a onda naidjem na još neki članak koji kaže da to ima veze i sa Novim Zavjetom ... tako da bih rekla da je vrlo moguće da je to još jedan od običaja koji predatira monoteističke religije ... a, moguće je i da je na stvari sveopšti sinkretizam, samo ne znamo odakle prema kome ...
- piupiu
#94 Re: Narod i njegovi običaji
Challenger__ wrote:Taj običaj (hrana, voda za umrlog) je zabilježen u Vedama i Upanišadama ("Bhagavad Gita" npr). Široko rasprostranjen kod Slovena posebno južnih Slovena, s tim što se prema tim običajima vrlo tolerantno odnosila pravoslavna crkva pa je prisutan do danas, vrlo strogo i negatvno katolička crkva, nešto manje strogo muslimanska ulema.piupiu wrote:Evo, sad pročitah da je to slavenski paganski, a poslije i pravoslavni običaj - i 40 dana, i ostavljanje vode i hljeba za dušu umrlog. A, onda naidjem na neki šiitski forum - gdje neki lik kaže da je običaj da se žaluje 40 dana ... a onda naidjem na još neki članak koji kaže da to ima veze i sa Novim Zavjetom ... tako da bih rekla da je vrlo moguće da je to još jedan od običaja koji predatira monoteističke religije ... a, moguće je i da je na stvari sveopšti sinkretizam, samo ne znamo odakle prema kome ...
DakleM, starudija, nije novotarija.
- Challenger__
#95 Re: Narod i njegovi običaji
Prastari običaj. Inače razni običaji što-šta dekodiraju i demistificiraju na našim prostorima. Ali, koga zanima istina, jelte, bitno je šta se fantazira, ha,ha.
- studiorum_tuzlaensis
#96 Re: Narod i njegovi običaji
Ne znam koliko ste upoznati sa običajem tetoviranja križeva (i raznih oblika iz prirode, ilirskih božanstava itd.) po rukama i tijelu u Ilira još u Starom vijeku za vrijeme vladavine Rimljana u provinciji Dalmatia i Iliria, a vjerovatno i ranije.
Nakon što su ih Slaveni (srpska i hrvatska plemena koja su nadirala sa sjevera i nastanjivala se na području današnje BiH i Hr) potisnuli prema jugu od 6. do sredine 9. stoljeća, neka plemena su zadržala taj običaj koji se uvukao poslije u sljedbenike Crkve bosanske. Ovo je jako zanimljivo s obzirom da i dan-danas imamo ljude po ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini koji su zadržali ove običaje. Ove običaje u Ilira opisalo je više rimskih putopisaca sa početka I stoljeća, i u drugom stoljeću, koji su prolazili kroz Iliriju tada.
Sada se običaj uglavnom i zadržao kod katolika, iako krstovi koji su tetovirani nisu tradicionalni katolički već naginju heretizmu. Ovaj običaj polako izumire.

http://tetoviranicovjek.bloger.index.hr ... 25967.aspx
Nakon što su ih Slaveni (srpska i hrvatska plemena koja su nadirala sa sjevera i nastanjivala se na području današnje BiH i Hr) potisnuli prema jugu od 6. do sredine 9. stoljeća, neka plemena su zadržala taj običaj koji se uvukao poslije u sljedbenike Crkve bosanske. Ovo je jako zanimljivo s obzirom da i dan-danas imamo ljude po ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini koji su zadržali ove običaje. Ove običaje u Ilira opisalo je više rimskih putopisaca sa početka I stoljeća, i u drugom stoljeću, koji su prolazili kroz Iliriju tada.
Sada se običaj uglavnom i zadržao kod katolika, iako krstovi koji su tetovirani nisu tradicionalni katolički već naginju heretizmu. Ovaj običaj polako izumire.

- Challenger__
#97 Re: Narod i njegovi običaji
I ta priča o "herezi" je jedna notorna ubleha.
- piupiu
#98 Re: Narod i njegovi običaji
Stavila sam i ja prije koju stranicu ovaj tekst ...studiorum_tuzlaensis wrote:Ne znam koliko ste upoznati sa običajem tetoviranja križeva (i raznih oblika iz prirode, ilirskih božanstava itd.) po rukama i tijelu u Ilira još u Starom vijeku za vrijeme vladavine Rimljana u provinciji Dalmatia i Iliria, a vjerovatno i ranije.
http://fbl.ba/tradicionalno-tetoviranje ... rcegovini/
... a, nekad sam negdje pročitala, ali da me ubiješ ne mogu se sjetiti gdje, da to tetoviranje ima veze sa keltskim običajima (je l' kod nas ono bilo Iliri i Kelti izmiješani u dolini Neretve, ako se dobro sjećam?), a kakve i kako, nemam pojma.
- Gojeni H
#99 Re: Narod i njegovi običaji
Preuzeto iz pravoslavnih obicaja.piupiu wrote:Evo, sad pročitah da je to slavenski paganski, a poslije i pravoslavni običaj - i 40 dana, i ostavljanje vode i hljeba za dušu umrlog. A, onda naidjem na neki šiitski forum - gdje neki lik kaže da je običaj da se žaluje 40 dana ... a onda naidjem na još neki članak koji kaže da to ima veze i sa Novim Zavjetom ... tako da bih rekla da je vrlo moguće da je to još jedan od običaja koji predatira monoteističke religije ... a, moguće je i da je na stvari sveopšti sinkretizam, samo ne znamo odakle prema kome ...Gojeni H wrote: 40-snice, voda na prozoru, i sl. su ciste novotarije s aspekta islamskih ucenja, a i direktno, barem sto se tice Bosnjaka muslimana tuzlanskog kraja, to su stvari koje su se samo djelimicno uvukle u narod, i to u relativno skorije vrijeme. Naime, radi se o preuzimanju obicaja iz nekih tudjih tradicija.
-
Fudo387
#100 Re: Narod i njegovi običaji
Imamo bas neke hororicne obicaje.