Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

jao_situacije

#76 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje, druga mladost domaće industrije i susjedi koji se hvataju za glavu.

Post by jao_situacije »

bach wrote:
dalmatinka wrote:Jedan članak iz 2012, a drugi iz 2013. godine. Neke stvari su se od tada malo promijenile, odnosno ne malo
nego drastično. :D
Jeste, naravno da se primijenilo. I dalje samo tonete u milirjade dugova U u eurima, ne u kunama) i poljopriveda vam je propala.

Budi poštena i reci: Hrvatska poljopriveda je propala.
kaže prdonja koji i nije kroat nego neki mix, čuj del vechio :lol: :lol:
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu... BiH se više ne može sama ponašati kako ona hoće, nego se mora ponašati u skladu sa Sporazumom koji je sama prihvatila, ističe hrvatski veleposlanik.
prije tačno godinu:
Formiranje kluba hrvatskih kompanija u Bosni i Hercegovini, ideja je koju je veleposlanik Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio predložio u utorak na radnom ručku s predstavnicima tvrtki iz Hrvatske koje posluju u BiH te poduzeća iz BiH u kojima hrvatske tvrtke imaju udio u vlasništvu.
kox

#78 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje, druga mladost domaće industrije i susjedi koji se hvataju za glavu.

Post by kox »

dalmatinka wrote:Ma sve je to divno, samo još uvijek čekam link koji će mi pokazati kako se to susjedi hvataju za glavu. :-)
Vala, ni meni nije jasno zašto bilo ko miješa susjede i komšije u ovu priču. Ja nekih 10-15 godina kupujem skoro isključivo domaće (BiH) proizvode zato što želim da se ljudi u BiH zapošljavaju i svojim porodicama omoguće egzistenciju, ne zato što želim da se bilo ko zbog toga hvata za glavu. Pogotovo Hrvatska za to nema razloga, masa hrvatskih firmi je dijelove proizvodnje prebacila u BiH ili kupila već postojeće bh firme. I za nas i za njih je bolje da kupim Ledo sladoled iz Čitluka nego, lupam, Poljski.
bach

#79 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by bach »

dalmatinka wrote:Ma sve je to divno, samo još uvijek čekam link koji će mi pokazati kako se to susjedi hvataju za glavu. :-)

http://dragovoljac.com/index.php?option ... &Itemid=13
dalmatinka

#80 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by dalmatinka »

bach wrote:
dalmatinka wrote:Jedan članak iz 2012, a drugi iz 2013. godine. Neke stvari su se od tada malo promijenile, odnosno ne malo
nego drastično. :D
Jeste, naravno da se promijenilo. I dalje samo tonete u milijarde dugova u eurima, ne u kunama) i poljopriveda vam je propala.

Budi poštena i reci: Hrvatska poljopriveda je propala.
S obzirom na to da još uvijek jedem domaće meso, pijem domaće mlijeko i kupujem domaće brašno, teško mi je zamisliti da je to tako. Poljoprivreda na koju ti misliš i mora propasti. Tko ne drži korak s vremenom - propada. S druge strane nikle su plantaže i plantaže maslina, brojni voćnjaci, vinogradi, plastenici a o martikuluri da ne govorim. Ti vidiš ono što hoćeš vidjeti, međutim tema o poljoprivredi je već bila, naravno, ti si je otvorio. Mislila sam da ćeš sad malo o industriji, to što grabite naprijed je jako lijepo, znači da je došlo vrijeme da počnete raditi za sebe i misliti o sebi, a ne o susjedima, većina ih i ne zna da postojite, imaju svoje brige, razumiješ? :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#81 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje, druga mladost domaće industrije i susjedi koji se hvataju za glavu.

Post by Truba »

kupio kantu za smece...ono pritisnes noghom digne se :mrgreen: i unutra druga kanta za smece

made in banja luke :thumbup: :bih:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#82 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by _BataZiv_0809 »

Sta je sa Kulom Gradacac?

Borac Travnik su kupili ASovci?
bach

#83 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by bach »

Black swan wrote:kupio kantu za smece...ono pritisnes noghom digne se :mrgreen: i unutra druga kanta za smece

made in banja luke :thumbup: :bih:
Ne znam da li ćeš mi vjerovati, ali veliki sega - mega - goga bivši SSSR nikada u potpunosti nije ovladao tehnologijom proizvodnje plastike. Nikada nisu uspjeli proizvesti kako trena kantu za domaćistvo kako treba, onu običnum bezveze kantu, recimo za smeće.

Mi danas u BiH imamo tehnologiju za proizvodnju plastike i to je veeeeeeelika stvar. Makar i kante proizvodili.
Ecci
Vozim: Biciklam

#84 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by Ecci »

Ulje BIMAL Brčko vazda, ima i ISO i HACCP i HALAL standard. Domaće, pristupačno cijenom, kvalitetno, gdje ćeš više.

Neko gore spomenu TOPS. Beton.
fortaleza

#85 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by fortaleza »

Ecci wrote:Ulje BIMAL Brčko vazda, ima i ISO i HACCP i HALAL standard. Domaće, pristupačno cijenom, kvalitetno, gdje ćeš više.

Neko gore spomenu TOPS. Beton.
Ne koristim "jestivo" ulje niti kupujem slatkiše. Zanima me konkretni kvalitetniji proizvod, recimo djevičansko ulje ili mast, tko to u BiH proizvodi osim čovjeka sa sela. Nitko. Nedavno smo baš komentirali da po lancima nema kvalitetnih proizvoda.
Ajatolah_

#86 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by Ajatolah_ »

Iza Horizonta wrote:
bach wrote:

http://dragovoljac.com/index.php?option ... &Itemid=13
nije napomenuo za koju se glavu drže
:mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#87 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Dobra emisija...od 2:27...

ranger

#88 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by ranger »

ako vec jedemo smece tipa tops, juhu iz kesice, salamu pizdu materinu UVIJEK cu birat BH proizvod, otrov je i jedno i drugo ali bar imam neke koristi od BH "otrova"
zadnja 2 puta sam cekirao racun, 85% kupljenih proizvoda bili su BH :thumbup:
dusmani crknite :bih:
piupiu

#89 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by piupiu »

strucnjak_kofol wrote:
Država wrote:Po domaćim proizvodima i po Bingu stalno pljuje onaj @strućnjak_kofol... On je po profesiji Great Hrvat ... :sax:
Ma ko mi kaze profesionalni Bosnjak, pljuvac svega hrvatskog, simpatizer i placenik Binga :-) :-):-)
A, otkud vas dvojica|dvije|dvoje znate ko je amater, a ko profesionalac? :roll:

Karakterologija 'protivnika' - mada popularna disciplina - nije po forumskom bontonu. :wink:
piupiu

#90 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by piupiu »

kox wrote: Vala, ni meni nije jasno zašto bilo ko miješa susjede i komšije u ovu priču. Ja nekih 10-15 godina kupujem skoro isključivo domaće (BiH) proizvode zato što želim da se ljudi u BiH zapošljavaju i svojim porodicama omoguće egzistenciju, ne zato što želim da se bilo ko zbog toga hvata za glavu. Pogotovo Hrvatska za to nema razloga, masa hrvatskih firmi je dijelove proizvodnje prebacila u BiH ili kupila već postojeće bh firme. I za nas i za njih je bolje da kupim Ledo sladoled iz Čitluka nego, lupam, Poljski.
:thumbup:
piupiu

#91 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by piupiu »

Iako je naslov bio za 5 - provokativan i dobro sročen, tema je preimenovana u Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije. Ne vidim zašto bi ovako pozitivna tema morala imati i 'da komšiji crkne krava' komponentu, osim iz puke navike da se svemu pozitivnom doda i neka negativna dimenzija. :)

Uraaa za pozitivnu BiH!!!

:bih: :bih: :bih:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#94 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by Truba »

ja mislim da je to do toga da smo postali previse siromasni za uvoznike
pa sansu dobivaju i lokalni proizvodjaci koji ne mogu van bih
bach

#95 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by bach »

Black swan wrote:ja mislim da je to do toga da smo postali previse siromasni za uvoznike
Ima i ta mjesta...Ali svako zlo za neko dobro...
kox

#96 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by kox »

bach wrote:
Black swan wrote:ja mislim da je to do toga da smo postali previse siromasni za uvoznike
Ima i ta mjesta...Ali svako zlo za neko dobro...
Kako nismo bili previše siromašni za uvoznike prije 10-15 godina kada su plate bile duplo manje ? Tada nismo proizvodili skoro ništa, sve je bilo uvozno.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#97 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by _BataZiv_0809 »

Ma tad je bilo vise para, stranci su pumpali, bio pun hakurik sforvaca, iptfovaca itd....

Ove sedmice kupio dva 3D, jedan u kucu, drugi za kancelariju, evo jutros i Tops jedem, a uzeo sam i sapun za ruke EZ Busovaca :thumbup:

Jedva cekam Arix. Persil, Ariel, Faks i Tide dobijaju delozaciju :bih:
kox

#98 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by kox »

_BataZiv_0809 wrote:Ma tad je bilo vise para, stranci su pumpali, bio pun hakurik sforvaca, iptfovaca itd....

Ove sedmice kupio dva 3D, jedan u kucu, drugi za kancelariju, evo jutros i Tops jedem, a uzeo sam i sapun za ruke EZ Busovaca :thumbup:

Slabo su ti ovi druže kupovali po našim tržnim centrima. Stranaca jeste bilo mnogo ali ni blizu toliko da bi pokrili toliku razliku u platama i broju zaposlenih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#99 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by _BataZiv_0809 »

kox wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Ma tad je bilo vise para, stranci su pumpali, bio pun hakurik sforvaca, iptfovaca itd....

Slabo su ti ovi druže kupovali po našim tržnim centrima. Stranaca jeste bilo mnogo ali ni blizu toliko da bi pokrili toliku razliku u platama i broju zaposlenih.
Govorim za local staff. Znas sta je raje bilo zaposleno kod njih. U familiji ih imam 2-3. 2000. godine to je imalo platu milju i po i vise.
kox

#100 Re: Nešto se pokrenulo: Rast domaće proizvodnje i druga mladost domaće industrije

Post by kox »

Znam vrlo dobro, odlično čak :D Samo i kada uračunaš taj local staff dobijaš da smo u totalu bili mnogo siromašniji nego danas.
Ljudi su zaboravili ili nisu ni znali jer ih nije interesovalo da domaća proizvodnja skoro da i nije postojala. Dobro se sjećam kada se negdje 2003-e pojavio prvi domaći ketchup u tržnom centru (Vegafruit). Petit današnjeg giganta As grupe se još 2003 - 04 svijećom tražio po Sarajevu dok je nekih francuskih i Kraševog bilo svuda itd. Kako se domaća industrija razvijala povećavao se i njen udio na tržištu. Helem, samo kažem da nije siromaštvo razlog što je danas više domaćih proizvoda.
Post Reply