Sta ti pise na platnoj listi? Mora da ti pise plata na koju si prijavljen (to ne mora da bude plata koja ti lijeze na racun), zatim porezi na platu, topli obrok i prevoz. Recimo ako ti je plata 600 KM na ruke, da si prijavljen na ne znam koliko je minimalac, lupam, 340 i na taj iznos da ti se placaju doprinosi dok ostatak do isplate nadomiruje obracunom toplog obroka koji je neoporeziv. Ali ti to sve mora biti navedeno na platnoj listi.zippoo87 wrote: na platnoj listi pise samo osnovna plata a ni platnu listu nisam dobijao do sada...neki dan racunovodja donijela,iako imaju uplate na karticu...samo nema nikakvog dodatka, ni na uplatnicama nigdje nema toplog obroka
a ne moze ga ugraditi u platu ,topli obrok je neoporeziv...i nigdje nema da pise da mi uplacuje a i ne daje mi na crno...dakle nema dokaza da uplacuje
Novi Zakon o radu
Moderator: anex
- DaffyDuck
#76 Re: Novi Zakon o radu
-
channel10
#77 Re: Novi Zakon o radu
Ovo ti je dokaz da sta god govorio ili radio, da ce sve ostati isto sto se tice izbora. Ovo da je u bilo kojoj drzavi na ovoj planeti izgovoreno od strane bilo kojeg drzavnog cinovnika, taj bi ili dobio otkaz ili ta stranka bi izgubila sljedece izbore. Kod nas to ne vazi. I onda se ljudi cude kako Dodik i istala bagra iz manjeg entiteta smiju ovo ili ono.
U Fbih gdje su bosnjaci mozes raditi sta god hoces, snjakaza boli q. Skanjaz sam ide na panj, sutke.
U Fbih gdje su bosnjaci mozes raditi sta god hoces, snjakaza boli q. Skanjaz sam ide na panj, sutke.
Last edited by channel10 on 16/12/2015 16:17, edited 1 time in total.
- dale cooper
#78 Re: Novi Zakon o radu
Ne kontam šta se vlada FBiH miješa sada, a nije se uključivala u pregovore od početka. Druga stvar
dogovor su postigli udruženje poslodavaca i sindikat. I otkud sad da se pojavljuju pojedini poslodavci
koji se žale vladi na postignuti dogovor. Čemu im služi onda to udruženje poslodavaca?
dogovor su postigli udruženje poslodavaca i sindikat. I otkud sad da se pojavljuju pojedini poslodavci
koji se žale vladi na postignuti dogovor. Čemu im služi onda to udruženje poslodavaca?
-
Drinski
#79 Re: Novi Zakon o radu
ma vala, bez obzira sto racuna na jaku biračku bazu, lik je mutav do bola.channel10 wrote:Ovo ti je dokaz da sta god govorio ili radio, da ce sve ostati isto sto se tice izbora. Ovo da je u bilo kojoj drzavi na ovoj planeti izgovoreno od strane bilo kojeg drzavnog cinovnika, taj bi ili dobio otkaz ili ta stranka bi izgubila sljedece izbore. Kod nas to ne vazi. I onda se ljudi cude kako Dodik i istala bagra iz manjeg entiteta smiju ovo ili ono.
-
Drinski
#80 Re: Novi Zakon o radu
pa valjda, i vlada hoce da bude poslodavac, sta li.dale cooper wrote:Ne kontam šta se vlada FBiH miješa sada, a nije se uključivala u pregovore od početka. Druga stvar
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#81 Re: Novi Zakon o radu
Pa i vlada je socijalni partner. Tako je MOR propisao.Drinski wrote:pa valjda, i vlada hoce da bude poslodavac, sta li.dale cooper wrote:Ne kontam šta se vlada FBiH miješa sada, a nije se uključivala u pregovore od početka. Druga stvar
-
Drinski
#82 Re: Novi Zakon o radu
Vlada je socijalni partner, u kontekstu toga sto su oni vlast, subjekt javnog prava, njegov kreator. Al, nema veze, čak i da se tumači ovako ko što to radi dipl. inžinjer Novalić, ovakvo "zauzimanje" pozicija na strani ekonomskog jačeg u socijalnom dijalogu ne može voditi ničemu dobrom u društvu i ekonomiji._BataZiv_0809 wrote: Pa i vlada je socijalni partner. Tako je MOR propisao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#83 Re: Novi Zakon o radu
Greskom tebe ukljucih u kvout, mislio sam daleu odgovoriti na pitanje sto se vlada petlja.Drinski wrote:Vlada je socijalni partner, u kontekstu toga sto su oni vlast, subjekt javnog prava, njegov kreator. Al, nema veze, čak i da se tumači ovako ko što to radi dipl. inžinjer Novalić, ovakvo "zauzimanje" pozicija na strani ekonomskog jačeg u socijalnom dijalogu ne može voditi ničemu dobrom u društvu i ekonomiji._BataZiv_0809 wrote: Pa i vlada je socijalni partner. Tako je MOR propisao.
Sad evo i ja procitah ovu Novalicevu izjavu. Sta reci, neoliberalni premijer, pa to ti je.
-
Drinski
#84 Re: Novi Zakon o radu
da, al ako je tako, zasto onda govori da smo socijalno osjetljivo društvo, uvodi skuplju struju kako bi se izdrzavali pojedini slojevi stanovnistva, proširuje poresko opterecenje na račun radnika itd. Ja mislim da on pojma nema o ovom šta radi, ali bukvalno nema pojma, nego se drži neformalnih priča nekih poznanika na sijelima koji opet furaju neku svoju priču i sl._BataZiv_0809 wrote: Sad evo i ja procitah ovu Novalicevu izjavu. Sta reci, neoliberalni premijer, pa to ti je.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#85 Re: Novi Zakon o radu
Pitanje je koliko je do njega, a koliko do stranke koja mu diktira. Covjek ima ideja, i kada bi mu se dale odrijesene ruke mislim da bi dobrih stvari napravio.Drinski wrote:
da, al ako je tako, zasto onda govori da smo socijalno osjetljivo društvo, uvodi skuplju struju kako bi se izdrzavali pojedini slojevi stanovnistva, proširuje poresko opterecenje na račun radnika itd. Ja mislim da on pojma nema o ovom šta radi, ali bukvalno nema pojma, nego se drži neformalnih priča nekih poznanika na sijelima koji opet furaju neku svoju priču i sl.
-
Drinski
#86 Re: Novi Zakon o radu
Ma kakvi, pa on je bio predsjednik privrednog savjeta SDA, glavni ekonomski ideolog, nas Edvard Kardelj. Dobro je njemu kazao jedan poslanik, ako on ne upravlja vladom, daj da pozovemo onog ko vlada vladom, pa da sa njim razgovaramo.
-
zippoo87
#87 Re: Novi Zakon o radu
nema,evo primjer platne liste kako je popunjena...isto samo drugi iznosiDaffyDuck wrote:Sta ti pise na platnoj listi? Mora da ti pise plata na koju si prijavljen (to ne mora da bude plata koja ti lijeze na racun), zatim porezi na platu, topli obrok i prevoz. Recimo ako ti je plata 600 KM na ruke, da si prijavljen na ne znam koliko je minimalac, lupam, 340 i na taj iznos da ti se placaju doprinosi dok ostatak do isplate nadomiruje obracunom toplog obroka koji je neoporeziv. Ali ti to sve mora biti navedeno na platnoj listi.zippoo87 wrote: na platnoj listi pise samo osnovna plata a ni platnu listu nisam dobijao do sada...neki dan racunovodja donijela,iako imaju uplate na karticu...samo nema nikakvog dodatka, ni na uplatnicama nigdje nema toplog obroka
a ne moze ga ugraditi u platu ,topli obrok je neoporeziv...i nigdje nema da pise da mi uplacuje a i ne daje mi na crno...dakle nema dokaza da uplacuje

- dale cooper
#88 Re: Novi Zakon o radu
Pa u redu je da bude partner u smislu posredovanja i pomoći . Ali da se ovako grubo miješaju u dogovore stavljajući se na_BataZiv_0809 wrote:Pa i vlada je socijalni partner. Tako je MOR propisao.Drinski wrote:pa valjda, i vlada hoce da bude poslodavac, sta li.dale cooper wrote:Ne kontam šta se vlada FBiH miješa sada, a nije se uključivala u pregovore od početka. Druga stvar
jednu stranu, pritom obarajući sporazum koje su dvije strane već teškom mukom postigle, ne čini mi se kao ono što bi vlada
trebala da radi.
-
Saka
#89 Re: Novi Zakon o radu
Novalić je prvi premijer koji ima muda. Ako hoćemo promjene onda se nešto mora mijenjati! Čuj dogovorili se da ponište novi Zakon o radu i vrate sve odredbe koje su bile i ranije, još uz povećanu cijenu rada. Pa gdje je tu promjena?
Lijepo donijet zakon koji ne poznaje minuli rad već se nagrađuje prekovremeni i kvalitetni rad, oni vratili minuli rad.
Donijet zakon u kojem se oporezuje topli obrok i prevoz, oni se dogovorili da ostane neoporezovan. Tako i za regres itd. itd.
Ljudi moji zaboravite socijalizam, toga više nema, uskladite kolektivne ugovore sa Zakonom o radu i evropskom agendom.
Ne kontam koga ovo "udruženje poslodavaca" ustvari predstavlja, državne institucije i državne firme? Ili su potpuno retardirani ili potplaćeni, ne vidim drugo objašnjenje. Normalno je da je Novalić reagovao. 80% poslodavaca iz malih i srednjih preduzeća se uopšte ne pita a kolektivni ugovor se odnosi i na njih. Ne može biti totalni nesrazmjer između kolektivnih ugovora i Zakona o radu. Kolektivni ugovor treba samo da odredi cijene a ne da poništava Zakon i donosi pravila koja tamo ne postoje. Znači dva čovjeka se dogovorila i Zakon koji su donijeli parlamenti (daleko težom mukom) više ne važi. To samo kod nas može. Hvala bogu pa ima neko ko će reći ne, a ne samo klimati glavom i zadržavati status quo od izbora do izbora.
Lijepo donijet zakon koji ne poznaje minuli rad već se nagrađuje prekovremeni i kvalitetni rad, oni vratili minuli rad.
Donijet zakon u kojem se oporezuje topli obrok i prevoz, oni se dogovorili da ostane neoporezovan. Tako i za regres itd. itd.
Ljudi moji zaboravite socijalizam, toga više nema, uskladite kolektivne ugovore sa Zakonom o radu i evropskom agendom.
Ne kontam koga ovo "udruženje poslodavaca" ustvari predstavlja, državne institucije i državne firme? Ili su potpuno retardirani ili potplaćeni, ne vidim drugo objašnjenje. Normalno je da je Novalić reagovao. 80% poslodavaca iz malih i srednjih preduzeća se uopšte ne pita a kolektivni ugovor se odnosi i na njih. Ne može biti totalni nesrazmjer između kolektivnih ugovora i Zakona o radu. Kolektivni ugovor treba samo da odredi cijene a ne da poništava Zakon i donosi pravila koja tamo ne postoje. Znači dva čovjeka se dogovorila i Zakon koji su donijeli parlamenti (daleko težom mukom) više ne važi. To samo kod nas može. Hvala bogu pa ima neko ko će reći ne, a ne samo klimati glavom i zadržavati status quo od izbora do izbora.
-
calculator
#90 Re: Novi Zakon o radu
Saka wrote:....Čuj dogovorili se da ponište novi Zakon o radu i vrate sve odredbe koje su bile i ranije, još uz povećanu cijenu rada. Pa gdje je tu promjena?
I mene je zanimao mandat Bajramovićevog SSSBiH, pa sam im pronašao Statut i ustanovio da SSSBiH zastupa isključivo granske sindikate u ostvarenju programskih ciljeva i interesa, da ne zastupa radnike koji nisu članovi sindikata ili radnike koji nisu članovi granskih sindikata koji nisu članovi SSS (u Statutu SSS nabrojani su udruženi sindikati). Po mom mišljenju Bajramovićev SSS nema mandat da pregovara sa Vladom FBiH niti sa bilo kojom drugom vladom u BiH u ime radnika koji nisu članovi sindikata, niti da kreira zakon ili kolektivni ugovor koji se primjenjuje na sve radnikeNe kontam koga ovo "udruženje poslodavaca" ustvari predstavlja, državne institucije i državne firme? Ili su potpuno retardirani ili potplaćeni, ne vidim drugo objašnjenje. Normalno je da je Novalić reagovao. 80% poslodavaca iz malih i srednjih preduzeća se uopšte ne pita a kolektivni ugovor se odnosi i na njih. Ne može biti totalni nesrazmjer između kolektivnih ugovora i Zakona o radu. Kolektivni ugovor treba samo da odredi cijene a ne da poništava Zakon i donosi pravila koja tamo ne postoje. Znači dva čovjeka se dogovorila i Zakon koji su donijeli parlamenti (daleko težom mukom) više ne važi. To samo kod nas može. Hvala bogu pa ima neko ko će reći ne, a ne samo klimati glavom i zadržavati status quo od izbora do izbora.
Statut SSSBiH - http://www.sssbih.com.ba/index_files/Page437.htm
Članice SSSBiH - http://www.sssbih.com.ba/index_files/page366.htm
-
Drinski
#91 Re: Novi Zakon o radu
Saka wrote:Novalić je prvi premijer koji ima muda. Ako hoćemo promjene onda se nešto mora mijenjati! Čuj dogovorili se da ponište novi Zakon o radu i vrate sve odredbe koje su bile i ranije, još uz povećanu cijenu rada. Pa gdje je tu promjena?
pa ne moze se on mijesati u autonomiju dogovaranja.
inače, pravnici vele, da se kolektivnim ugovorom inače ugovaraju šira prava od zakona, a ne uža prava.
-
Drinski
#92 Re: Novi Zakon o radu
zato postoji pojam reprezantativnog sindikata, a ovaj to jeste.calculator wrote: I mene je zanimao mandat Bajramovićevog SSSBiH, pa sam im pronašao Statut i ustanovio da SSSBiH zastupa isključivo granske sindikate u ostvarenju programskih ciljeva i interesa, da ne zastupa radnike koji nisu članovi sindikata ili radnike koji nisu članovi granskih sindikata koji nisu članovi SSS (u Statutu SSS nabrojani su udruženi sindikati). Po mom mišljenju Bajramovićev SSS nema mandat da pregovara sa Vladom FBiH niti sa bilo kojom drugom vladom u BiH u ime radnika koji nisu članovi sindikata, niti da kreira zakon ili kolektivni ugovor koji se primjenjuje na sve radnike
-
Saka
#93 Re: Novi Zakon o radu
Da, upravo tako. Već je poznato čija on prava prvenstveno štiti - to su budžetlije. To je i od ranije posnato.calculator wrote:I mene je zanimao mandat Bajramovićevog SSSBiH, pa sam im pronašao Statut i ustanovio da SSSBiH zastupa isključivo granske sindikate u ostvarenju programskih ciljeva i interesa, da ne zastupa radnike koji nisu članovi sindikata ili radnike koji nisu članovi granskih sindikata koji nisu članovi SSS (u Statutu SSS nabrojani su udruženi sindikati). Po mom mišljenju Bajramovićev SSS nema mandat da pregovara sa Vladom FBiH niti sa bilo kojom drugom vladom u BiH u ime radnika koji nisu članovi sindikata, niti da kreira zakon ili kolektivni ugovor koji se primjenjuje na sve radnike
Nažalost sad se ispostavilo da i ovo udruženje poslodavaca ne predstavlja većinu poslodavaca i sklopilo je ugovor štetan po većinu preduzeća.
Ne samo da može, već mora, i Vlada je socijalni partner. Jer upravo vidimo da niti ovaj sindikat predstavlja sve radnike niti udruženje sve poslodavce, a oni bi da imaju pravo da određuju pravila svima. Ne može kolektivni ugovor opet uvoditi stvari koje je Zakon o radu izbacio i poništavati sav napredak za privredu koji se sa njim pokušao donijeti. Nemojte se zavaravati da je "minuli rad" ili regres ikakav napredak za radnike. To je arhaizam socijalističkog društva koji pogoduje samo budžetlijama a većina radnika u realnom sektoru ne zna šta je to. Nemojte misliti da je neoporezovan topli obrok pravo za radnike, to je samo način da se izbjegne plaćanje doprinosa. Zakon to konačno pokušava promijeniti a ova dvojica se dogovore da to ne važi i vrate sve na staro.Drinski wrote:pa ne moze se on mijesati u autonomiju dogovaranja.
inače, pravnici vele, da se kolektivnim ugovorom inače ugovaraju šira prava od zakona, a ne uža prava.
-
Drinski
#94 Re: Novi Zakon o radu
Aha, a gdje to piše da može?Saka wrote:Ne samo da može, već mora, i Vlada je socijalni partner. Jer upravo vidimo da niti ovaj sindikat predstavlja sve radnike niti udruženje sve poslodavce, a oni bi da imaju pravo da određuju pravila svima. Ne može kolektivni ugovor opet uvoditi stvari koje je Zakon o radu izbacio i poništavati sav napredak za privredu koji se sa njim pokušao donijeti. Nemojte se zavaravati da je "minuli rad" ili regres ikakav napredak za radnike. To je arhaizam socijalističkog društva koji pogoduje samo budžetlijama a većina radnika u realnom sektoru ne zna šta je to. Nemojte misliti da je neoporezovan topli obrok pravo za radnike, to je samo način da se izbjegne plaćanje doprinosa. Zakon to konačno pokušava promijeniti a ova dvojica se dogovore da to ne važi i vrate sve na staro.Drinski wrote:pa ne moze se on mijesati u autonomiju dogovaranja.
-
Saka
#95 Re: Novi Zakon o radu
Pa Vlada je socijalni partner, zar ne? Ona mora da odobri i objavi ovaj kolektivni ugovor. Ako on nije u skladu za Zakonom naravno da ne treba da ga odobri.Drinski wrote:Aha, a gdje to piše da može?Saka wrote:Ne samo da može, već mora, i Vlada je socijalni partner. Jer upravo vidimo da niti ovaj sindikat predstavlja sve radnike niti udruženje sve poslodavce, a oni bi da imaju pravo da određuju pravila svima. Ne može kolektivni ugovor opet uvoditi stvari koje je Zakon o radu izbacio i poništavati sav napredak za privredu koji se sa njim pokušao donijeti. Nemojte se zavaravati da je "minuli rad" ili regres ikakav napredak za radnike. To je arhaizam socijalističkog društva koji pogoduje samo budžetlijama a većina radnika u realnom sektoru ne zna šta je to. Nemojte misliti da je neoporezovan topli obrok pravo za radnike, to je samo način da se izbjegne plaćanje doprinosa. Zakon to konačno pokušava promijeniti a ova dvojica se dogovore da to ne važi i vrate sve na staro.Drinski wrote:pa ne moze se on mijesati u autonomiju dogovaranja.
Gdje piše da dva predsjednika nekih udruženja mogu da derogiraju Zakon? Kolektivni ugovor je, iako se zove ugovor, pravni akt i u ovom slučaju ima snagu zakona. Ako će on definisati pravila onda nam ne treba Zakon o radu, raspustićemo Parlament pa nek Bajramović i Čengić odredjuju zakone.
Last edited by Saka on 17/12/2015 09:45, edited 3 times in total.
-
Drinski
#96 Re: Novi Zakon o radu
Aha, a gdje to piše da može?Saka wrote: Pa Vlada je socijalni partner, zar ne? Ona mora da odobri i objavi ovaj kolektivni ugovor. Ako on nije u skladu za Zakonom naravno da ne treba da ga odobri.
Pa, dva reprezentativna udruzenja mogu da ugovore sira prava nego sto zakon daje.Gdje piše da dva predsjednika nekih udruženja mogu da derogiraju Zakon?
Da ti to pojednostavim: dogovore se radnik i gazda da ce radnik imati platu od 5 milja, plaćen godisnji, bonus (ehej, bonus ili u socijalizimu "višak"), besplatan stan, ljetovanje u kompanijskom odmaralistu, plaćen prevoz, topli obrok i sl., i onda dođe neki Sako i kaze ne moze, ne mozes dati vise od onoga sto je Fadil odredio.
-
Saka
#97 Re: Novi Zakon o radu
Ne radi se o tome, ocito ne poznajes problematiku.Drinski wrote:Da ti to pojednostavim: dogovore se radnik i gazda da ce radnik imati platu od 5 milja, plaćen godisnji, bonus (ehej, bonus ili u socijalizimu "višak"), besplatan stan, ljetovanje u kompanijskom odmaralistu, plaćen prevoz, topli obrok i sl., i onda dođe neki Sako i kaze ne moze, ne mozes dati vise od onoga sto je Fadil odredio.
Naravno da poslodavac moze dati vise, kolektivni ugovor odredjuje minimalnu cijenu rada, ne maksimalnu.
Ali ovo sto su se oni dogovorili je da se ponovo uvede dio plate koji se ne mora oporezovati. Sto opet znaci poslodavac te prijavi na minimalac 400KM i na to placa doprinose a onda ti da jos 350KM toplog obroka i prevoza na koji nije duzan platiti doprinose ni porez. Zakon je napokon izbacio te stavke, treba da postoji samo plata pa izvoli daj 10000KM plate radniku ali na sve se mora platiti porez.
Takodje hoce ponovo da vrate regres koji su samo budžetlije dobijale. Zakon je napokon pokušao da smanji jaz izmedju državnih institucija i realnog sektora, ovi hoće to da vrate.
-
Novalija
#98 Re: Novi Zakon o radu
Pozdrav,
Zamolio bih nekoga da mi pošalje link te knjige sa tumačenjem Zakona, ako nije problem.
Unaprijed hvala.
Zamolio bih nekoga da mi pošalje link te knjige sa tumačenjem Zakona, ako nije problem.
Unaprijed hvala.
-
Drinski
#99 Re: Novi Zakon o radu
Saka wrote:Ne radi se o tome, ocito ne poznajes problematiku.Drinski wrote:Da ti to pojednostavim: dogovore se radnik i gazda da ce radnik imati platu od 5 milja, plaćen godisnji, bonus (ehej, bonus ili u socijalizimu "višak"), besplatan stan, ljetovanje u kompanijskom odmaralistu, plaćen prevoz, topli obrok i sl., i onda dođe neki Sako i kaze ne moze, ne mozes dati vise od onoga sto je Fadil odredio.
Naravno da poslodavac moze dati vise, kolektivni ugovor odredjuje minimalnu cijenu rada, ne maksimalnu.
Ali ovo sto su se oni dogovorili je da se ponovo uvede dio plate koji se ne mora oporezovati. Sto opet znaci poslodavac te prijavi na minimalac 400KM i na to placa doprinose a onda ti da jos 350KM toplog obroka i prevoza na koji nije duzan platiti doprinose ni porez. Zakon je napokon izbacio te stavke, treba da postoji samo plata pa izvoli daj 10000KM plate radniku ali na sve se mora platiti porez.
Takodje hoce ponovo da vrate regres koji su samo budžetlije dobijale. Zakon je napokon pokušao da smanji jaz izmedju državnih institucija i realnog sektora, ovi hoće to da vrate.
da smanje jaz, smanjivanjem prava?
A sta da je urađeno, suprotno? da su suzena prava, da li onda vlada reagovala?
-
Saka
#100 Re: Novi Zakon o radu
Ma ne smanjuju se time prava radnika, to ti uporno pokusavam objasniti. Radnik ce biti prijavljen na cijeli iznos plate koju prima i staz ce mu ici na sve, veca penzija, jaci budzeti.
Dakle nisu nikakva sira prava sto ce biti prijavljen na minimalac a dobijati ostatak u formi neoporezovanog toplog obroka. To nema nigdje u Evropi i da je valjalo mi bi sad bili Njemačka a najnazadnija država u Evropi.
Naravno da Vlada treba reagovati i da su ugrozena prava radnika ali u ovom slucaju nisu i Vlada mora da zastiti ne poslodavce vec plan rasterecenja privrede i nova zaposljavanja.
Dakle nisu nikakva sira prava sto ce biti prijavljen na minimalac a dobijati ostatak u formi neoporezovanog toplog obroka. To nema nigdje u Evropi i da je valjalo mi bi sad bili Njemačka a najnazadnija država u Evropi.
Naravno da Vlada treba reagovati i da su ugrozena prava radnika ali u ovom slucaju nisu i Vlada mora da zastiti ne poslodavce vec plan rasterecenja privrede i nova zaposljavanja.